Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
В момента се разиграва рекорден джакпот от 1, 6 милиарда долара! · Най-големият радиотелескоп в света за извънземни сигнали (ВИДЕО) · Почина бившият холандски премиер · Руските власти не разрешиха бдението за жертвите на режима на Сталин да се проведе на Лубянския площад · Отиват ли си Иване, Стояне... от българския език? · Военен "Блек Хоук" се разби в Колумбия ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Съб 20 Окт 2018, 23:45
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ФОРУМИ ЗА МОДЕЛИЗЪМ » КЛУБ МОДЕЛ-статии от списанието
УНИФОРМИ, КАМУФЛАЖИ, ФИГУРИ
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 2 от 2 [17 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 10 Окт 2006
Мнения: 8341

МнениеПуснато на: Пон 02 Юли 2007, 10:47    Заглавие:  

ФИГУРИТЕ НА ICM

Click to see if image is larger

Запознах се с продукцията на украино-английската фирма IСМ чрез двата комплекта фигури на войници от Френско-пруската война (1870-1871 г.). И останах много приятно изненадан...
На първо място - след като досега съм направил неколкостотин фигури на войници от Втората световна война и от по-ново време в мащаб 1/35, да намеря фигури от втората половина на миналия век, и то на съвсем нормална цена, беше просто късмет. Неоспорима е екзотиката на синята пруска униформа, обкантена с червено и с множество златни копчета, черния шлем със златен двуглав орел и златен шип на върха, както и пищните червени “шалвари”, съчетани с бели високи гети на ботушите на френските зуави.

Click to see if image is larger
Пруска пехота

Второто, което прави фигурите особено ценни, а работата на ICM достойна за похвала, е изключително качествената матрица, много добре очертаните релефи - коланите и презрамките са добре изпъкнали, копчетата, катарамите и ордените - много точни и фини, което прави направата на моделите лесна, а крайния резултат - ласкаещ и моделиста, и производителя. Качеството на фигурите е на нивото на най-добрите постижения на Dragon и “Звезда”.
Не зная като достойнство или като недостатък да изтъкна факта, че на всяка фигура има по някакъв детайл, който всеки сам трябва да доправи - конят на пруския офицер се нуждае от допълнителни ремъци за седлото и за стремената, за канията на сабята и за револвера на ездача, липсват юзди и монокъл с ланец, посочен в указанието. Някои от тези елементи направих от много тънка кожа, юздите и монокълът трябва тепърва да се измислят - най-вероятно последния ще направя със замба от някакъв фин прозрачен материал - например от капак за кутия с картички на “УНИЦЕФ”. Около кръста на конника трябва да има и препасана бяла кърпа, която си е фабрично направена от пластмаса и се слепя от три компонента, но тъй като не мисля, че ще стои добре, не я удостоих с внимание.
Пушките на всеки от пехотинците се нуждаят от ремъци, което не е нищо ново за правилите оръжие от Втората световна - все още не съм сигурен фолиото или лентата от аудиокасета са по-удачни за тази цел.
Не трябва да се пренебрегват и изключително живите и естествени пози на фигурите, някои от които дори излъчват неподправена грация или сраст. Другият фактор, който ги прави особено чаровни за мен, е, че в почти всяка от тях има по някакъв виц, някакво хитро намигване към моделиста - монокълът на конния пруски офицер, шалчетата на двама от френските зуави, превръзката на окото на третия, а подметката на дясната обувка на коленичилия стрелец е просто шедьовър, ако се направи прецизно - на петата има малка подкова, а при пръстите - множество цинтове. Пруските шлемове говорят сами за себе си, а кутийката за патрони на правия пруски стрелец може по желание на моделиста да се направи отворена, със стърчащи закопчалки и виждащи се вътре гнезда за патрони.
Почти всички фигури се нуждаят от допълнителни поставки в случай, че не бъдат монтирани в диорама.

Click to see if image is larger

Към всичко това може да се добави грабващата окото кутия и изключително подробната и лесно разчитаема схема за работа, с таблица за цветовете на различни езици и съответните им номера на Humbrol и Testors.
При оцветяването на французите бях много затруднен да открия т. нар. Matt Oxford Blue - №4 на Humbrol, поради което оцветих шинелите им с Medium Blue на Tamiya-XF18, с който оцветих и куртките на прусаците. Болезнената липса на литература и рисунков материал у нас за тази война може и да се е оказала фатална за достоверността на цветовете на униформите и на едните, и на другите войници, но някак ще трябва да се примирим и с този факт...
Освен тези два комплекта - френска линейна и пруска линейна пехота, ICM произвежда и пруска гвардия от същата война, но какво беше разочарованието ми, когато видях, че фигурите се дублират с тези от пехотата, като липсва конният офицер, а единият се повтаря - би могло да му се сложи фуражка вместо шлем и може би да се променят позите им чрез разместване на ръцете, което доста ме съмнява. Единствената отлика между фигурите от двата комплекта е, че коланите и презрамките на пехотинците са от черна, а на гвардейците от бяла кожа. Странно!
...
Николай КОЛЕВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 10 Окт 2006
Мнения: 8341

МнениеПуснато на: Пон 02 Юли 2007, 11:45    Заглавие:  

ДЕВИЗ
“НИЕ ПОБЕЖДАВАМЕ ИЛИ УМИРАМЕ”


Униформи, снаряжение и въоръжение на българските танкисти в периода 1935 - 1945 г.

Click to see if image is larger
Екипаж на танк "Рено" Р-35. Вижда се една рядко използвана форма. Основно при полеви занятия

През 1935 г. България закупува от Италия четиринадесет леки танка, т. нар. танкети “Алсандо Фиат” СВ 33/35, с което се поставя начало на развитието на бронетанковите войски у нас. Заедно с доставката им е закупена и италианска екипировка за екипажите. Първите ни танкисти се обличат в черни кожени дрехи, традиционни за танковите части на повечето европейски армии още от времето на Първата световна война. Неотменна част е амортизационният шлем-боне, предпазващ главата при удари в бронята. Именно за тази цел са дебелото уплътнение околовръст, подбрадника и задтилника. На стари фотографии от това време се вижда, че понякога върху бонето е прикачена армейската бойна кокарда - короновано лъвче. След приемането на немския модел униформа то продължава да се използва от младите танкисти при обучението им и е в употреба до въвеждането на руския танков шлем. Първоначално черното кожено манто е дълго до коленете, както го носят италианците, но поради неудобство в тясната танкета то е скъсено до дължината на куртката. Под него се носи униформата на частите, от които са командировани танкистите.

Click to see if image is larger
Офицери в униформа М.36 през лятото на 1943 г.

Зимно време екипажите обличат дебели кожухчета с голяма външна яка (някои ветерани твърдят, че то се полагало само за офицерите), като кройката копира изцяло мантото. Облечени в тези италиански одежди, нашите танкисти вземат участие в освободителния поход в Добруджа през септември 1940 г. Този нов род оръжие има и своя значка. Тя представлява танк “Шкода”, заобиколен от разперени крила. Над тях е царската корона, а отдолу щит с инициалите “БК” - бойни коли, както по това време се наричат танковете. Основата е от черен емайл. Офицерската значка е позлатена, подофицерската е посребрена, а войнишката - бронзова.

Click to see if image is larger
Полковник Марин Диков на крумовката се виждат сребристите галуни за офицерския състав. Вижда се орденът "За храброст" IV степен, I кл.

Техническият персонал носи работни гащеризони в зеленикаво или сиво, като кройката е нерегламентирана. В повечето случаи се използва гащеризон, взаимстван от чешкия модел. Двата големи външни джоба на бедрото и гръдта се използват за инструменти, а за да не се закачат краищата на комбинезона, те са стегнати с ленти.
През 1941 г. се сформира Бронираният полк, който през 1943 г. прераства в Бронирана бригада. Редом с тази структурна реформа танкистите получават нова униформа - немски модел, но с български отличителни знаци. Немски модел облекло получават и всички “броневаци”, което ще разгледаме в някои от следващите броеве на списанието.
Офицерската униформа се дели на празнична строева, домашна и бойна.

Click to see if image is larger Click to see if image is larger Click to see if image is larger
(От ляво на дясно) 1. Подпоручик в италианския модел униформа; 2. Техник; 3. Кандидат-подофицер, награден с войнишкия кръст "За храброст" IV степен. Вижда се значката на първа българска армия

Празничната форма е от тъмносин ластикотин и се състои от фражка, куртка и панталон. Фуражката има червена околожка с жълти кантове, а подбрадникът е сърмен. Едноредата куртка се закопчава с шест посребрени копчета. Затворената яка е от черно кадифе с жълт кант по долния ръб. Петлиците и пагоните са сребристи на червена основа с жълти кантове. Пагоните са кавалерийски модел, т.е. зигзаг с позлатени ромбове според чина. Панталонът е прав и се носи с черни обувки. Допълнителни аксесоари са сърмен шарф с блях, бял акселбант и бели памучни ръкавици. Въоръжението за случая е сабя със сърмен темляк.

Click to see if image is larger Click to see if image is larger Click to see if image is larger
(От ляво на дясно) 1. Майор в зимна форма; 2. Редови със съветски шлемофон; 3. Подпоручик в пълно бойно снаряжение

Строевата форма е от зеленикав защитен габардин. Кройката е общоармейски модел 1936 г. (М 36). Яката е масленозелена с жълт кант и въпреки че по правилник трябва да е затворена, много често се носи разкопчана, като се виждат ризата и вратовръзката. Копчетата са матирани зелени. Бричът се носи с ботуши. Снаряжението се състои от кафяв офицерски колан с презрамен ремък и кобур за пистолет “Люгер” - български М 36. При полеви занятия се носи офицерски планшет или полева чанта. Въоръжението най-често е 9-mm пистолет “Люгер” Р-08, но се използват и 7,65-mm “Валтер” РР или РРК и 9-mm “Валтер” Р-38. В случаите, когато се носи сабя, тя е с кафяв кожен темляк.
Бойната униформа е еднаква за офицери, подофицери и войници, като се различава само по пагоните. Състои се от кепе, куртка и клин от черен шаяк. По правилник на танкиста се полага наше полево кепе, наречено крумовка, но често се използва и шапката на Моторизирания полк. Тя изцяло копира немското алпийско кепе, като отпред над подбрадника е прикрепено българското лъвче. Предпочита се, тъй като голямата козирка предпазва от удари в бронята. Щатната двубортна къса куртка е силно вталена. Горните три копчета не се закопчават и тя се носи отворена. Някои от офицерите използват и по-стария модел немска танкова куртка, която има жълт кант по края на яката. Продълговатите петлици са черни или червени с жълт кант. На тях се закача вензелът на Танковия полк. Това всъщност е вензелът на Panzerwaffe и има интересна история. Черепът с кости (totenkopf) е символ на безсмъртието. Приет е в немската хералдика от “Черните хусари” на Блюхер по време на Наполеоновите войни. Пагоните на редовия и подофицерския състав са черни с жълт кант. Редниците са с “чист” пагон, ефрейторите имат една сребриста нашивка, кандидат-подофицерите - две, подофицерите - три, а фелдфебелът - една дебела напреки и по-тънка околовръст. На ръкавите има шлиц (прорез) за по-лесното им навиване. Под куртката се носи сива риза с черна вратовръзка, а при студено време сив или кафяв пуловер. Правият панталон е с два бедрени и един заден джоб, закрити с капаци. Глезените са стегнати с гети, а обувките са черни. Копчетата са сиви или черни. Снаряжението и въоръжението на офицерите е както при всекидневната форма, но без сабя. Подофицерският и войнишкият състав носят кафяв колан с бяла месингова тока с изображение на коронован лъв или държавния герб. На екипажите се полага и българска каска М 36, която се използва при по-дълго застояване над люка, а и в самия танк за защита на главата при движение в пресечена местност.

Click to see if image is larger Click to see if image is larger
Отляво - значка 1945 г.; отдясно - значка 1935 г.

Click to see if image is larger
Отличителни знаци на танковия полк:
- Петлик с вензел
- пагон на кандидат-подофицер
- пагон на подпоручик


След деветосептемврийския преврат и започването на бойните действия настъпват някои нерегламентирани промени. За това може да се съди по старите фотографии и архивни киноленти. Някои войници и офицери с антифашистки и антимонархически възгледи свалят вензела от петлиците си, употребявани са всевъзможни трофейни елементи от немската униформа и снаряжение като камуфлажни и кожени куртки, танкови пилотки, алпийски кепета и т.н.
Във втората фаза на войната взема участие само 1-ва армейска бронирана дружина. Като допълнителна украса екипажите използват значката на Първа българска армия, а също така и новата танкова значка.

Click to see if image is larger
Вензел, който танкистите използват. Това е символът на 17 пехотен и 13 кавалерийски полк от немската армия
...
Текст и рисунки
Венцислав ЧАКОВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 2 от 2 [17 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ФОРУМИ ЗА МОДЕЛИЗЪМ » КЛУБ МОДЕЛ-статии от списанието
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0784s ][ Queries: 13 (0.0050s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker