|
В момента е: Вто 19 Яну 2021, 10:48 Часовете са според зоната UTC + 2 |
Кораби от техническия флот, специални кораби
Модератори: Sea Dog |
Предишната тема :: Следващата тема |
Страница 3 от 7 [95 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Следваща |
Автор | Съобщение | ||||
---|---|---|---|---|---|
Preslav
[Admin] ![]() Регистриран на: 19 Яну 2006 Мнения: 42506 |
Доста интересни неща разказваш виа, явно си човек от сондата? ![]() Ако имаш и снимки да покажеш ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Принц Ойген
![]() Регистриран на: 12 Яну 2005 Мнения: 2124 Местожителство: София |
Хубаво е, когато агентурата е на наша страна ![]() _________________ ![]() I won´t be the one left behind You can´t be king of the world If you´re slave to the grind |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Sea Dog
[Moderator] ![]() Регистриран на: 10 Дек 2005 Мнения: 3529 Местожителство: Варна |
На 12-то не видях нищо ново да е стоварено.Само оня мини "силоз" (не знам как се казва ![]() _________________ Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/ |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
via
![]() Регистриран на: 22 Фев 2005 Мнения: 5453 |
Ами, не съм от сондата,те си идват в пълен екип и българи не наемат.Като изключение е наемането на един българин (пал.боцман) за сапанджия на специализиран норвежки кораб за полагането на подводния газопровод от газовото находище до брега(Фичоза)преди 2 год.,и интересното в случая е,че: Капитана на кораба полагащ тръбите попитал нашия човек:какво заплащане искаш на ден?(човека просто не знаел българския стандарт на живот)а нашия човек -- след голямо мислене(сакън да не вземат да го помислят за много алчен)-казал-100$ на което капитана го изгледал критично и го попитал дали разбира от тая работа(сапанджийството) и,че никой от неговите хора не би си помислил да се хване за тия пари.Но само след няколко дни капитана се убедил в уменията на нашия човек и като свършили работата тука (в Черно море)искал да го взема със себе си.Работата била песен-една седмица на кораба-две в хотел"Бриз"на пълен пансион.След завършване полагането на тръбопровода при изпитанието на плътност се оказва,че една от тръбите е пукната,за щастие близо до брега(на по-малка дълбочина)и тъй като вече е положена(съединена с другите) не може да се подмени се налага да викат от Норвегия двама водолази-специалисти по дълбичинно заваряване да заварят пукнатината.Всичко е минало"по ноти",а за водолазите(същите са участвали във ваденето на руската подводница"Курск"в Баренцево море)се говореше,че са вземали по 6000$/шест хиляди/на всяко потапяне.Това е което знам по въпроса с полагането на газопровода,а ако някой има още информация нека е сподели,ще бъде интересно да я прочетем,защото наистина е много интересна като цяло тази дейност(геофизическа,сондьрска,тръбополагаща и т.н)А колкото до 12-то място,те често ползват и 6-ти склад на п-щето за своите материали и оборудване само,че той е заключен и не се вижда какво има вътре........а двата силоза на 12-ти кей са за химикала "бентонит"-леко розов прах-който премесен с вода се вкарва под налягане в сондирания отвор(дупката)и достига до главата(свредела)като спомага за по-лесното дълбаене(разяжда почвата).Бързо втърдяващия се цимент го носят направо от завода в Девня с циментовози и веднага го товарят(силно хигроскопичен и много бързо се втърдявал). П.П-Явно дошла е сонда-"GSP Queen"преди малко искаше пилот за излизане. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
via
И така, след почти двумесечно дълбаене сондата"SOUTHERN CROSS"май отново не успя да намери газ и на новото място(срещу Бяла)където преди няколко дни завърши работа.От два дни снабдителния"GSP QUEEN"(бивш"ACTIVE QUEEN")стоварва на 12-то място оборудване непотребно при транспортиране на платформата.За къде ще заминава не успях да науча,но през пролетта(когато отново беше тук), след завършване работа срещу Галата,сондата е отишла да работи в района на турския шелф в Черно море и от три проходки две се оказват успешни(избило е газ с голямо налягане).Проучването на турския шелф е правено от финландска фирма с тяхни специалисти и техника,а нашите проучвания ги правят англичани и това което бях чул преди време,че скандинавците(финландци,шведи и норвежци)са най-добрите в света по дълбочинни проучвания май наистина е вярно,а нефта и газта в Черно море е на голяма дълбочина.Дано следващото проучване го правят финландци,че и на нашата улица да изгрее слънце най после. Sea Dog, "MED SETTE" дали е още на ремонт или си е заминал?Не знам дали си чул,че на една от маневрите му(подхождане) на 12-ти кей му отказва задния ход и с доста добра инерция се спира в кея,след което отива на ремонт,а колко са платили италианците за поправка на кея -не знам. ![]() Честита Коледа и весела Нова Година на всички! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Sea Dog
[Moderator] ![]() Регистриран на: 10 Дек 2005 Мнения: 3529 Местожителство: Варна |
Нямах представа,че за италианеца "морето е свършило" и за това е бил на ремонт ![]() А за сондата се чу (слух) че след Бяла отивала на север,към Шабла.Там са правили някакво проучване.Ама дали става дума за същата сонда,кога и къде точно не знам. _________________ Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/ |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Sea Dog
Мааалка поправка по горното ми мнение ![]() ![]() _________________ Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/ |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
via
Не знам дали наистина ще местят сондата към Шабла,но в петък"GSP QUEEN"натовари от 11-то място две чисто нови спасителни лодки от тия гравитационен тип,четири специални котви с големи лапи,а от 4-то място една голяма макара с дебела проволка(стифадора каза,че тежала 13тона и било опасно с 10тонния кран на 11-то да я качват)и вечерта отпраши нанякъде.Струва ми се,че заради случката с "MED SETTE"преместиха всички бункеровчици(Арчар,Джъмбо-2иГазтрейдър-2)от 11-то и 12-то място на 4-6-то място.Неща да си помислям какво би станало,ако вместо в кея италианеца се беше спрял в борда на някой от бункеровчиците! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Sea Dog
![]() ![]() ![]() _________________ Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/ |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
barrel-rider
![]() Регистриран на: 02 Юни 2006 Мнения: 7742 Местожителство: Варна |
Това "съдче" за превоз на яхти е показано на яхтеното изложение в Монако миналата година. За какви ли яхтенца е пригодено с тази огромна платформа отзад? ![]() _________________ The Road goes on and on Down from the door where it began. Now far ahead the Road has gone, And I must follow, if I can ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
Туй на Сий Дог е "Посейдон" - немски съд, ще изследва екологията на Черно море, днес около обед тъкмо да го отстрелям и ми паднаха батерийте. ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
barrel-rider
Малко напомня на кит, нападнат от косатки. Vandenberg е планиран да се превърне в подводен риф. Корабът има интересна история още от ВСВ, която ще завърши мирно под вълните. ![]() _________________ The Road goes on and on Down from the door where it began. Now far ahead the Road has gone, And I must follow, if I can ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
Тези с цялото ли оборудване мислят да го потопят? Изглежда ми запазен. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
barrel-rider
Ей туй са му намислили, а може и вече да е станало. ![]() _________________ The Road goes on and on Down from the door where it began. Now far ahead the Road has gone, And I must follow, if I can ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
barrel-rider
_________________ The Road goes on and on Down from the door where it began. Now far ahead the Road has gone, And I must follow, if I can ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Страница 3 от 7 [95 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Следваща |
Предишната тема :: Следващата тема |
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети |
[ Time: 0.0767s ][ Queries: 13 (0.0063s) ][ Debug on ] |