Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Вто 20 Окт 2020, 21:43
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Форум на списание "Клуб ОКЕАН" » списание Морски БИЗНЕС
СПИСАНИЕ "МОРСКИ БИЗНЕС" бр 12 2007
Модератори: Sea Dog
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Пон 10 Дек 2007, 20:42    Заглавие:  СПИСАНИЕ "МОРСКИ БИЗНЕС" бр 12 2007  

НАЦИОНАЛНО СПИСАНИЕ ЗА МОРСКИ БИЗНЕС

Броят е посветен на годишния обзор на големите ни морски и речни фирми.


КОРИЦАТА:Click to see if image is larger

СЪДЪРЖАНИЕТО:

стр.2 - "Булярд" - 2007 година е юбилейна и преломна.
стр.5 - Годината в Българската морска камара
стр6 - КРЗ "Флотски арсенал" ремонтира руски кораби
стр.8 - По европейските реки с "Дунав турс"
стр.9 - Круизният сезон в България
стр.12 - Порт Бургас с отлична оценка от Европейската комисия
стр.13 - Планират кредит за порт Варна
стр.14 - Русенското пристанище с важен сертификат
стр.15 - Нови инвестиции в Леспорт
стр.16 - ТЕЦ ВАРНА Е НАЙ-НАДЕЖДНАТА В БЪЛГАРИЯ
стр.19 - Подписаха всички договори за Дунав Мост 2
стр.20 - Германци и холандци поръчват кораби в Русенската корабостроителница
стр.21 - Варна с нов басейн
стр.23 - Корабният вестник на "Хан АСПАРУХ"
стр.25 - КРЗ "ОДЕСОС" с позиции на българската фондова борса
стр.28 - МТГ "Делфин" строи танкери за холандска компания
стр.30 - Успешна година за БМФ


Материалите в броя:

ТЕЦ ВАРНА – НАЙ-НАДЕЖДНАТА ТОПЛОЕЛЕКТРИЧЕСКА ЦЕНТРАЛА В БЪЛГАРИЯ

Click to see if image is larger


Ян Вавера – председател на Съвета на директорите на ТЕЦ Варна, гостува на списание „Морски БИЗНЕС”.

- Какво представлява пристанището на ТЕЦ Варна и каква е организацията на работата в него?
- Пристанище Езерово се намира близо до едноименното селище на брега на Варненското езеро и е технологично и организационно свързвано с ТЕЦ Варна. То е проектирано и построено специално за нуждите на централата и има три корабни места с обща дължина над 500 m. Първите две са с дълбочина на газене 8,50 m и дължина 150 m и приемат флотилия от 10 000-t кораби, закупени специално за доставка на въглища от бившия СССР. По-късно е построено и трето корабно място с дълбочина на газене 11,60 m и дължина 210 m, което позволява на новото ръководство от 2007 г. да започне редовен внос на въглища от Виетнам с 50 000-t кораби за насипни товари.


Германци и холандци поръчват кораби в Русе

Click to see if image is larger


Русенските корабостроители имат самочувствие от постигнатите резултати през изминалата година и с увереност гледат в бъдещето. Производствената програма на корабостроителницата е запълнена с поръчки от германски и холандски компании до края на 2010 г. Досега дружеството произвеждаше плавателни съдове до 5000 t. През лятото на т. г. започна строителството на първия сухотоварен кораб с дедуейт 8000 t. Предвижда се той да бъде спуснат на вода през юли 2008 г.


Планират кредит за контейнерен терминал в пристанище Варна

Преместването и модернизацията на порта ще бъдат положителни за товарооборота

Click to see if image is larger


Един от най-трудните периоди отчитат в пристанище Варна-изток. За резултатите сподели изпълнителният директор Данаил Папазов. „Тази година е доста тежка за пристанището. Към момента са обработени около 5,3 млн. t товари, предвиждаме до края на годината товорооборотът да достигне 7,5 млн. t, което ще е с около 1 млн. t по-малко в сравнение с миналата. Изоставането е главно заради зърното, от което през 2006 г. са изнесени около 1,5 млн. t, а тази година - едва около 100 000 t”, каза Папазов. В момента в порта се разтоварват нови ветрогенератори, доставени за районите на Калиакра, Суворово и Троян. Те пристигат от държави от Азия, като се очаква следващите 20 пратки да бъдат холандско производство.


“МТГ Делфин” ще строи 10 танкера за холандска компания

Корабостроителният и кораборемонтен завод "МТГ Делфин" ще строи 10 танкера химикаловози за холандския корабособственик Veka Shipbuilding B.V. Добрата новина потвърди и изпълнителният директор на предприятието Светлин Стоянов. Дължината на съдовете е 110 m, широчината 11,45 m, водоизместването 3000 t. Те са предназначени за вътрешните водни пътища. За 5 от тях вече са сключени договори за строителство. За останалите е връчен протокол от собственика на холандската фирма Валтер Жаке. Цялата поръчка трябва да бъде изпълнена за 3 години, заяви Стоянов като сумата все още се уточнява. През септември т. г. е заложен килът на първия от заявката със строителен номер 104.


Порт Бургас очаква отличен доклад от Европейската комисия

Click to see if image is larger


През септември 2007 г. Европейската комисия направи инспекция на бургаското пристанище. Проверяващите инспектори останаха доволни от видяното и направиха минимални забележки в доклада си, като се очаква оценката да е отлична. Специалистите провериха всички зони на порта, както и обработката на товари от акостиралите кораби.


Русенското пристанище получи важен сертификат

Click to see if image is larger


През септември 2007 г. изпълнителният директор на пристанище Русе Николай Найденов получи сертификат за внедряване и управление на качеството ISO 9001-2000 на комплекса. Въвеждането на системата е важен етап в развитието на дружеството. Очаква се услугите, които се предлагат да бъдат по-сигурни и качествени за всички клиенти.
Работата по внедряване на системата започва през юли 2006 г., консултант при разработването й е к.д.п. Марин Петров от “Трансконсулт” ЕООД - София. Специалистите от пристанищния комплекс участват в адаптирането й към портовата дейност. По време на процеса 15 работници преминават курс за одитори, проведен в SGS - София.


Подписаха всички договори за „Дунав мост 2”

В края на октомври 2007 г. в Министерството на транспорта бяха подписани и последните два договора (№3 и №4) за проекта „Изграждане на граничен, железопътен/пътен мост над река Дунав при Видин - Калафат”. Те включват строителството и надзора на прилежащата инфраструктура на българска територия. Заместник-министърът на транспорта Весела Господинова, регионалният мениджър на FCC CONSTRUCCION Игнасио Руис-Лареа, директорът на инженеринга на HIGH-POINT RENDEL, изпълнителят на надзора Вардаман Джоунс сложиха своите подписи под договорите.


НОВИ ИНВЕСТИЦИИ В „ЛЕСПОРТ”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез вливане на "Леспорт" ЕАД в "Пристанище Варна" ЕАД. Към настоящия момент "Леспорт" ЕАД не функционира като пристанищен оператор и не използва съответния пристанищен терминал. Дружествата посочват, че след сключването на сделката, конкурентната обстановка на пазара ще се подобри, а потребителите ще имат достъп до по-голям брой и по-качествени услуги. Проучването на КЗК установи, че предстоящата концентрация няма да промени пазарните позиции на "Пристанище Варна" ЕАД и не би могла да навреди на ефективната конкуренция в сектора.


КРЗ „ОДЕСОС” СПЕЧЕЛИ ПОЗИЦИИ НА БЪЛГАРСКАТА ФОНДОВА БОРСА

Печалбата на компанията до октомври 2007 г. е 5,3 млн. лева

След добро сътрудничество с водещи европейски компании и активно участие на КРЗ „Одесос” на Българската фондова борса печалбата до началото на октомври 2007 г. нарасна на 5330 млн. лв. Това е повишение с 300 000 лв. спрямо същия период на миналата година. Нетните приходи от продажби са нараснали с 10% и възлизат на 25,5 млн. лв. Финансовите приходи на компанията обаче са спаднали до 887 000 лв., при резултат от 4 млн. лв. през септември м г.


КРЗ "Флотски арсенал" започва ремонт на руски кораби

Click to see if image is larger


През септември 2007 г. КРЗ „Флотски арсенал” започна ремонт на руски военни кораби. На заводския кей във Варненското езеро пръв акостира спомагателният кораб "ПМ-56". На 10 октомври пристигна вторият, а на 1 ноември – хидрографският съд „Донузлав”. До края на т. г. се очаква още 1 съд от Русия.


"Дунав турс" с изключителен круизен сезон

Click to see if image is larger


Русенската круизна компания „Дунав турс” отчете много силен сезон. Речните пасажерски кораби на фирмата превозиха по различни маршрути из вътрешните водни пътища на Европа над 18 000 туристи. В началото на 2007 г. тя стартира активната си дейност с 5 съда – “Русе", "София", "Русе Престиж", "Хайнрих Хайне" и "Елегант Лейди". До края на ноември те извършиха общо 156 речни круиза по различни дестинации.


2007 ГОДИНА – ЮБИЛЕЙНА И ПРЕЛОМНА

Click to see if image is larger

Инж. Тодор Даскалов – изпълнителен директор на „Булярд-Корабостроителна индустрия” АД, гостува на списание „Клуб ОКЕАН”

Инж. Тодор Даскалов е роден на 2 май 1963 г. в Чирпан. През 1986 г. завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” специалност „Корабен механик за гражданския флот”. Има общо 15 години плавателен стаж – 4 години като четвърти и трети механик на кораби на „Океански риболов” и 11 години на кораби на „Зодиак морски агенции” (Лондон), на които последователно е втори и главен механик. От 2001 г. работи в главния офис на компанията като в периода 2003-2005 г. е „флийт мениджър” (на над 20 кораба), а след това – „дженерал мениджър” на всички контейнеровози на компанията (45) и новото им строителство в Китай и Южна Корея. От началото на 2007 г. за кратко е изпълнителен директор на „Български корабен регистър” АД, а от месец юни т.г. е назначен за изпълнителен директор на „Булярд-Корабостроителна индустрия” АД.

МОРСКИЯТ БИЗНЕС СЕ КОНСОЛИДИРА

Click to see if image is larger

За осем месеца след избора на новия управителен съвет с председател к.д.п. Веселин Генов, в Българската морска камара (БМК) настъпиха промени. Нови нейни членове са „Хидравлон 1”, Асоциацията на българските частни пристанища и „Пристанище Бургас” ЕАД. Секретар на управителния съвет на БМК вече е Димитър Спасов. Удвоен е членският внос в камарата.

Успешна година за БМФ

• „Булярд” предаде и м/к „Пирин” на параходството.
• Очаква се успешна приватизация.
• Покачване с 59, 6 % на печалбата в сравнение с 2006 г.
• Увеличават заплатите на всички моряци.

Параходство БМФ отчете една много добра година. Последното събитие бе предаването на новия м/к „Пирин” през ноември. Корабът, който е 21 000 t, е предназначен за насипни товари. Сертифициран е в Лойд-Германия и плава под български флаг. Първият му капитан е Михаил Трифонов, който получи документите лично от изпълнителния директор на БМФ к.д.п. Христо Донев. Кръстница стана началникът на кабинета на транспортния министър, Пепа Моллова. На церемонията присъства и премиерът Сергей Станишев, който заяви че развитието и бъдещето на параходството е приоритет на правителството.Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Форум на списание "Клуб ОКЕАН" » списание Морски БИЗНЕС
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0832s ][ Queries: 13 (0.0051s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker