Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Wed 05 Aug 2020, 21:47
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ПО ДУНАВА » Теми за река Дунав - проблеми, въпроси, отговори, екипажи, проекти, дунавските държави,борса
ДУНАВ МОСТ и 2
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 11 [152 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 9, 10, 11 Next
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 17 Jan 2008, 10:38    Post subject:  ДУНАВ МОСТ и 2  

Смесената българо-румънска работна група проведе заседание в МТ днес за Дунав мост 2

15.01.2008

Смесената българо-румънска работна група днес проведе заседание в Министерството на транспорта за обсъждането на организационната структура, която ще управлява, експлоатира и поддържа моста над река Дунав при Видин-Калафат.

На срещата присъства и представител на ЕК от Генерална дирекция „Регионална политика". Заседанието беше съ-председателствано от заместник-министъра на транспорта Весела Господинова и от държавния секретар на Министерството на транспорта на Румъния Септимиу Бузашу.

Срещата протече в делови и конструктивен дух и приключи с подписването на двустранен протокол, с който бяха съгласувани общите принципи за учредяването на бъдещата съвместна корпоративна структура за управлението на моста. Обсъден беше и ходът на изпълнение на проекта и бяха набелязани мерки за започване на строителството на моста в средата на април 2008 г.

Last edited by Preslav on Tue 13 Sep 2011, 18:35; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 17 Jan 2008, 13:09    Post subject:  

Мост и при Силистра


Дават картбланш на Иво Андонов за преговори за мост над ДунавОбщинските съветници в Силистра дадоха пълномощия на кмета Иво Андонов за водене на преговори с потенциални инвеститори за проектирание, изграждане и експлоатация на мост над Дунав за връзка със съседния румънски град Кълъраш.

Към идеята за изграждане на мост вече има интерес и наскоро международен консултантски екип, нает от Министерството на финансите на Оман, бе на работна среща в Силистра, за да проучи възможностите за осъществяване с публично-частни инвестиции на трансграничен проект за мост над Дунав между Силистра и румънския град Кълъраш.

От българска страна потенциалните инвеститори бяха информирани, че проектът за мост над Дунав между Силистра и Кълъраш вече има подкрепа от правителствата на България и Румъния и от местните власти. Като аргумент в полза на бъдеща публично-частна инвестиция бе изтъкнато очакваното увеличаване на транспортния поток от Близкия Изток за Източна Европа, след като бъде завършена през 2012 година рехабилитацията на път 1- 7 от Турция през Хамзабейли, Лесово, Ямбол, Шумен и Силистра.

Публично-частното партньорство е една от възможностите за финансиране и на предварителните хидрогеоложки и инфраструктурни проучвания, проектиране, консултантска помощ, съгласуване с министерства на България и Румъния и други дейности, смятат общинските съветници в Силистра.

При посещението си в Силистра за откриването на фериботния терминал и фериботната линия за връзка между Силистра и румънския град Кълъраш в средата на ноември българският министър на транспорта Петър Мутафчиев каза, че България и Румъния разработват обща програма “Дунавски мостове” и българската страна е поставила и въпроса за изграждане на мост и между Силистра и Кълъраш. Според министър Мутафчиев “Дунавски мостове” ще помогне за съживяването на крайграничните региони.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Sat 19 Jan 2008, 12:24    Post subject:  

Нова среща по строителството на Дунав мост - 2
DarikNews - 18 Януари 18:03
Кметът на Видин инж. Румен Видов и заместник кметът“Развитие на инфраструктурата“инж. Стефан Сираков се срещнаха с екип на испанската фирма FCC CONSTRUCCION. Екипът на фирмата, с която Министерството на транспорта на България подписа договор за реализиране на проекта за“Изграждане на граничен, железопътен/пътен мост над река Дунав при Видин-Калафат“, бе оглавяван от Игнасио Руис-Лареа, регионален мениджър.FCC CONSTRUCCION е изпълнител на строителството на Дунав мост ІІ и на прилежащата към транспортното съоръжение инфраструктура на българска територия. В работната среща участваха директорът на Дирекция“Програми и проекти“в Министерството на транспорта Нели Йорданова и екипът на базираното във Видин Звено за изпълнение и управление на проекта за Дунав мост ІІ.Мениджърът по проекта за Дунав мост ІІ от страна на FCC CONSTRUCCION Рекардо Буено запозна участниците в срещата с резултатите от извършените предварителни проучвания и представи дейностите, по които изпълнителят на строителните работи ще търси съдействие от Община Видин.Набелязани бяха конкретни стъпки за окончателното окомплектоване на документацията, която FCC ще представи в Общината, за изграждането в района на Свободна безмитна зона на производствена площадка, където ще се прави заготовката на стомано-бетонните елементи за Дунав мост ІІ. На тази производствена площадка ще бъде доставяна и съхранявана тежката механизация за монтажните дейности по моста.Предтои да бъдат определени терени за депа за изкопната земна маса и строителните отпадъци; да се проучат възможностите за ползване на местни кариери; синхронизиране на действията с местните експлоатационни дружества, които ще осигуряват електроенегсия, вода и други консумативи за производствената площадка. Уточнени бяха механизмите за постоянен информационен обмен между FCC и Община Видин.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Sat 19 Jan 2008, 12:41    Post subject:  

Строежът на Дунав мост 2 започва през април

DarikNews - 16 Януари 20:58
Строежът на Дунав мост 2 започва през април - това бе договорено на заседание на Смесената българо-румънска работна група. Обсъдена бе и работата на организационната структура, която ще управлява, експлоатира и поддържа моста над река Дунав при Видин-Калафат.С подписване на двустранен протокол бяха съгласувани общите принципи за учредяването на бъдещата съвместна корпоративна структура за управлението на моста.Обсъден беше и ходът на изпълнение на проекта и набелязани мерки за започване на строителството на моста в средата на април 2008 година. На срещата присъства представител на Ееврокомисията от Генерална дирекция“Регионална политика“.Заседанието беше съпредседателствано от заместник-министъра на транспорта Весела Господинова и от държавния секретар на Министерството на транспорта на Румъния Септимиу Бузашу.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Sat 19 Jan 2008, 12:44    Post subject:  

Мутафчиев: Има забавяне на "Дунав мост 2", но ще се навакса

news.bg
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви в парламента, че има забавяне по проекта "Дунав мост 2", но има технически възможности това да бъде наваксано.

Дунав мост 2 е приоритет и за България, и за Румъния, подчерта още Мутафчиев, цитиран от БНР.

Той допълни, че транспортното ведомство е предоставило всички банкови гаранции и извършило нужните проучвания на терена, както и е готово с документите за провеждането на търг за изграждането на Дунав мост 2 и осигуряването на финансирането на проекта.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Sun 03 Feb 2008, 11:49    Post subject:  

Морска среща за речния мост

Министър Мутафчиев се среща с румънския си колега в хотел "Палас"

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще се срещне днес в хотел "Палас" в курортния комплекс "Слънчев ден" със своя румънски колега Людовиг Орбан, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.
По време на разговорите двамата министри ще обсъдят темповете на изграждане на новия граничен комбиниран пътен и железопътен мост над р. Дунав при Видин - Калафат, инициативата за строителството на новите мостови връзки на р. Дунав по протежението на българо-румънския граничен участък, както и важни теми в областта на железопътния, автомобилния, морския и вътрешно-речния транспорт.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Mon 25 Feb 2008, 15:50    Post subject:  

Очаква се строителните работи по Дунав мост 2 да започнат през април 2008 година

25 февруари 2008 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Строителните работи по Дунав мост 2 се очаква да започнат през април 2008 година. Това каза на пресконференция министърът на транспорта Петър Мутафчиев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Строителството може да приключи през 2010 година.
Днес заседава Съветът за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение, след което започна пресконференция с участието на министър-председателя Сергей Станишев.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Sun 02 Mar 2008, 09:20    Post subject:  

И Пирински ще лобира за падането на такса “Дунав мост”

Росен Моллов

Председателят на българския парламент Георги Пирински стана вчера поредният български политик, който се ангажира да лобира за премахването на таксата за преминаване на Дунав мост. Такъв ангажимент пое вчера Пирински в Гюргево, където бе на връщане от посещение в Румъния.
"Досега смятах, че проблемът пред транспортната ни комисия е само изграждането на Дунав мост 2, но явно тук нещата са по-сериозни", коментира парламентарният шеф. Той обеща да се намеси на парламентарно ниво за падането на таксата, която затруднява придвижването и бизнеса между двата съседни града.
В началото на февруари за пореден път таксата бе вдигната и сега пътуващите между двете съседни страни от ЕС трябва да плащат над 16 евро. Първата стъпка от поскъпването бе на нашия Министерски съвет, който постанови леките автомобили вместо 6 да заплащат вече 8 евро при преминаване в едната посока. Не закъсня и реакцията на властите в Румъния, които също завишиха таксите за преминаване на Дунав мост.
Преди година имаше идея поне жителите на Русе и Гюргево да бъдат освободени от налога и тя бе подкрепена от вицепремиерите Ивайло Калфин и Емел Етем.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Sun 02 Mar 2008, 09:22    Post subject:  

Таксите за Дунав мост пречат на връзката между двата бряга на реката

дата : 29 февруари 2008 г. 21:20 ч.

Кметът на Русе посочи, че таксите не могат да бъдат премахнати поради бюрократични и законови изисквания


Таксите, които се събират от българската и румънската страна за преминаване на автомобили по Дунав мост, са пречка за нормалната връзка между Русе и Гюргево.

Това заяви в Гюргево кметът на Русе Божидар Йотов на среща на председателя на Народното събрание Георги Пирински с общинските ръководства на двата града.

Йотов посочи, че таксите не могат да бъдат премахнати поради бюрократични и законови изисквания.

"По подобна причина не може да бъде осъществено решението на двете общинските управи за създаване на редовна автобусна линия между двата бряга на реката", каза Йотов.

Кметът на Гюргево Лучиян Илиеску отбеляза, че създаването на такава автобусна линия се налага, тъй като мостът е създаден единствено за пренос на товари и по него не може да се преминава пеш.

Пирински обеща съдействие за решаване на проблема с таксите и посочи, че по този въпрос е нужно специално внимание от българските и румънски министри.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Mon 24 Mar 2008, 17:18    Post subject:  

Изготвянето на работния проект за Дунав мост 2 е във финална фаза
INSURANCE.BG

Ефективната работа ще започне след окончателното изготвяне на работния проект

В изпълнение на договора за проектиране и строителство на новия мост при градовете Видин-Калафат, изпълнителят „ЕФ Си Си" вече е готов с плана за качество при проектирането и критериите за проектиране на мостовото съоръжение. Документацията е предоставена за одобрение на инженера - консорциум на фирмите „Инжероп" и „Хай-пойнт Рендел". Паралелно с това продължава активната работа по финализирането на техническия проект на моста и по специално в частта за изграждането на фундаментите. Инженерът вече е съгласувал и хидравличния модел на моста, който е ключов фактор за безопасността и сигурността на съоръжението. В началото на март беше завършено изграждането на „селището на строителите" и приобектовата лаборатория. Осигурени са телекомуникационни връзки, електроснабдяване и водоснабдяване. Инженерите и строителите вече ползват помещенията, за да извършват своите задължения по подготвителните работи за същинското строителство. До дни се очаква да бъде доставена лабораторната техника за проверка на качеството на строителните материали.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Tue 25 Mar 2008, 11:26    Post subject:  

Във финална фаза е изготвянето на работния проект за Дунав мост 2

24.03.2008

Ефективната работа по изграждането на втория мост в българо-румънския участък над река Дунав ще стартира след окончателното изготвяне на работния проект на съоръжението и утвърждаването му от инженера.

В изпълнение на договора за проектиране и строителство на новия мост при градовете Видин-Калафат, изпълнителят „ЕФ Си Си" вече е готов с плана за качество при проектирането и критериите за проектиране на мостовото съоръжение. Документацията е предоставена за одобрение на инженера - консорциум на фирмите „Инжероп" и „Хай-пойнт Рендел". Паралелно с това продължава активната работа по финализирането на техническия проект на моста и по специално в частта за изграждането на фундаментите. Инженерът вече е съгласувал и хидравличния модел на моста, който е ключов фактор за безопасността и сигурността на съоръжението

В началото на март беше завършено изграждането на „селището на строителите" и приобектовата лаборатория. Осигурени са телекомуникационни връзки, електроснабдяване и водоснабдяване. Инженерите и строителите вече ползват помещенията, за да извършват своите задължения по подготвителните работи за същинското строителство. До дни се очаква да бъде доставена лабораторната техника за проверка на качеството на строителните материали.

Изграденият модерен бетонов център, който се намира на втората площадка, ще заработи до края на месеца и ще произвежда готови конструктивни елементи от стоманобетон. Площадката е разположена върху 1 800 дка в Свободната икономическа зона Видин. Открити са 35 работни места за български граждани. Подготвя се и специално корабно гнездо за баржите, които ще превозват бетонните елементи до обекта.

В ход е строителството на нов транспортно-логистичен център, който ще осигурява поддръжката и експлоатацията на съоръжението. В същата сграда ще се намира и бъдещия информационен център. Планира се откриването му да бъде през месец октомври 2008 г.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Sun 13 Apr 2008, 22:20    Post subject:  

Европа размахва пръст и за Дунав мост 2

Всяко забавяне на строежа на Дунав мост 2 край Видин дори и с малко рискува да провали финансирането на целия проект, пише днес в. Сега.

Причината е, че почти половината от струващото към 200 млн. евро съоръжение са пари от програма ИСПА. Срокът за приключване на тази предприсъединителна програма е края на 2010 г., напомни вчера във Видин представителят на Генералната дирекция за регионална политика към ЕК Шелен ван Он.

"Искаме да сме сигурни, че всички страни полагат усилия да доведат този проект до успешен край. Много от тези проекти в Брюксел досега сме ги виждали само на хартия", каза гостът. Досега строителството на Дунав мост 2 е забавяно с около 1 година и последният съгласуван с Румъния план е мостът да е готов в края на 2010 г.

По-рано през седмицата излезе новината, че строителните работи по съоръжението трябва да започнат още във вторник 15 април.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 17 Apr 2008, 10:16    Post subject:  

Испанската фирма FCC започва изграждането на временно пристанище на Дунав
от Румен ЛОЗАНОВ, Видин

Това ще улесни транспортирането на готовите стоманобетонови елементи от производствената площадка на територията на "Свободна зона – Видин" АД до мястото на строителството на моста при километър 796. До момента на испанската фирма са издадени разрешения за строеж на няколко подобекта. В ход е ускорено проектиране на цялата производствена площадка. В тази връзка областният управител Кръстьо Спасов е изпратил до министъра на транспорта Петър Мутафчиев и до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов становище, с което подкрепя искането на "FCC" да изгради пристан на брега на река Дунав върху терен публична държавна собственост. Разрешението за строеж бе поискано от представители на испанската компания. Все още остава нерешен проблемът с производствената площадка, където ще се работи по съоръжението. От община Видин има предложение да бъде отреден нов терен, поради неуточнена собственост на първоначално определената. Очаква се това да бъде гласувано на заседание на общинския съвет.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Wed 07 May 2008, 12:28    Post subject:  

15 млн. евро инвестира австрийска компания в Русе
INSURANCE.BG

Мултифункционален търговски комплекс ще бъде изграден на входа на “Дунав мост”

15 млн. евро инвестира в Русе австрийска компания, стана ясно след срещата на областния управител Мария Димова с посланика на Австрия д-р Клаус Фабиян. Мултифункционален търговски комплекс ще бъде изграден на входа на “Дунав мост”, информират Днес+ и Дарик. Областният управител подари на дипломата пластика на емблематичния за града Паметник на свободата. Мария Димова представи икономиката, административното деление и културно- историческите забележителности на Русенска област.
В рамките на работната общност “Дунавски страни” Русе работи добре с австрийската провинция Долна Австрия. Областният управител Мария Димова и министър-председателят на провинцията Ервин Прьол вече са имали възможност да обсъдят бъдещи съвместни инициативи по време на Общото събрание на Асамблеята на европейските региони.
Прилагането на австрийския опит в туризма ще бъде сред аспектите на двустранното партньорство. Ще се търсят начини и за продължаване на добрите контакти в сферата на транспорта. В момента се проучват възможностите за откриване на офис на агенцията за транспорт и логистика “ТИНА” в Русе.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Wed 11 Jun 2008, 22:56    Post subject:  

Извършват проверка на изчисленията на пилотите на Дунав мост 2
11 юни 2008 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Видин. “Може да се каже, че вече започва реалното строителство на Дунав мост 2”, каза за радио “Фокус” - Видин кметът на Видин инж. Румен Видов. В момента се извършва проверка на изчисленията на пилотите, на фундирането на моста в реални условия и се очаква резултатите да са три-четири пъти по-добри от изчисленията, подчерта Видов. Кметът на Видин се надява това да са последните съществени изпитания, свързани с този проект. „След като излязат тези позитивни резултати, се надявам да няма никакви пречки реалното строителство да започне”, добави Видов. Той съобщи още, че фирмата- изпълнител на проекта, Министерството на транспорта и община Видин имат желание да ускорят строителството и мостът да бъде изграден в срок според сключения договор. Като друго основание видинският градоначалник посочи дофинасирането на проекта от европейски програми, което е в сила до 2010 година и е от голямо значение усвояването на тези средства. „На срещата ми с Меглена Плугчиева непременно ще бъде коментиран най-важният проект на територията на община Видин, както и всички останали съпътстващи с него проекти, които са технологично свързани помежду си”, каза Румен Видов. Той даде като пример инфраструктурата, временните пътища, които трябва да се изградят, площадките за строителни отпадъци и за депонирането на хумус.
Димитър СТЕФАНОВ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 11 [152 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 9, 10, 11 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ПО ДУНАВА » Теми за река Дунав - проблеми, въпроси, отговори, екипажи, проекти, дунавските държави,борса
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0710s ][ Queries: 13 (0.0032s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker