Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Sat 19 Sep 2020, 06:04
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и събития до края на 20 век
Чилийската армия
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 2 of 21 [314 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, ..., 19, 20, 21 Next
Author Message
Принц Ойген


Joined: 12 Jan 2005
Posts: 2124
Location: София

PostPosted: Fri 06 Jun 2008, 17:41    Post subject:  

Bueno muchachos!!! А и тоя Deftones - My Own Summer направо размазват!
_________________
Click to see if image is larger
I won´t be the one left behind
You can´t be king of the world
If you´re slave to the grind
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
andrei141984

Joined: 22 Jan 2008
Posts: 1661
Location: София-по-рядко Бургас.

PostPosted: Fri 06 Jun 2008, 19:19    Post subject:  

Май в периода 1981-1995 между Перу и Чили имаше конфликт?Бях го чел в списание Клуб ,,Оръжие" от 2003г. за системите за непосредствена ПВО ,,Скайгард"? Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Fallschirmjaeger


Joined: 21 Sep 2006
Posts: 2168
Location: Градът на трите лъва

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 17:02    Post subject:  

C-13 wrote:
Доколкото знам Чили води само една война още през 19 век. От тогава досега чилийската армия е правила само "успешни" военни преврати.

Ако цялото ти знание за Чили се ограничава с подобни редовни обобщения не знам дали въобще има смисъл да продължавам, но:
Чили не е латиноамериканска страна в общия смисъл. Първо - това е първата индустриализирана държава в Южна Америка (с много добре развита военна индустрия освен всички други дялове на промишлеността). Второ - образованието е на най-високо ниво още от първата половина на ХІХти век. Неграмотност няма, за разлика от останалите страни от региона. Безработицата също в изключения е била проблем. Социалната структура на чилийския народ е много по-различен. При другите страни се касае основно за наследници на испанските колонизатори и индианците (а в Бразилия на португалците, африканските роби и индианците). При чилийците, понеже колонията е била най-изостаналата са се преселили малко испанци, индианците араукано са почти изцяло изтребени, а когато са открити значителните природни ресурси са започнали да се преселват американци, британци и германци. Така че етническият състава е европейски, оттам и манталитетът е коренно различен. Големите финансови капитали предпоставят и отлична инфраструктура, предназначена да подпомага експортно-насочената икономика. Поради всички тези, а и много други причини обобщения, слагащи Чили "в кюпа" са нелепи.

Относно превратите на армията това също е доволно нелепо заключение. За дълъг период от време политическото развитие на Чили е обусловено от социалната стратификация на обществото. Затова има и цял период от историята й, наричан "Аристократична република" (естествено това не е било официалното държавно име...) Тогава е имало припокриване на политическата класа с офицерския състав на въоръжените сили. По същия начин както в Юга на САЩ, както в Прусия, впоследствие на Германия е било истински срам за мъжки представител на знатно семейство да не премине военно обучение за офицер. Съответно офицерският корпус на флота е съставен от знатни мъже от столичните семейства, а армейското офицерство е било съставено от знатни чилийци от провинцията. Това е положението от края на ХІХти век, преди това положението е различно, но няма да се разпростирам. Съответно това разделение на висшите слоеве на обществото, съответно на политическата класа се разпростира и върху въоръжените сили: крайно консервативните столични кръгове имат осезателно влияние върху флота, умерено консервативните провинциални земевладелци имат осезателно влияние в армията. Така в зависимост от това кой извършва военния преврат личи и кои партии стоят всъщност зад него. Впоследствие когато и авиацията придобива важно военно значение стават и промени в този модел. Тъй като както знаем за обучение за пилот се допускат кандидати не по произход, а по резултати от изпитите не е проблем, поради високите образователни стандарти да влязат представители на средната, а и на работническата класа. А те както и навсякъде другате са с предимно либерални и социал-демократически убеждения. Такива са и случаите с управленията на генерал Карлос Ибанес дел Кампо и полковник Мармадук Гроув, които всъщност реформират политическата система и я демократизират. Така че по пътя на политическо развитие Чили също не може да се сложи "в латиноамериканския кюп".

По отношение на географските дадености: неслучайно формата на Чили е подобна. На пръв поглед на картата изглежда, че е много трудно да се организира отбраната на толкова издължена и тясна ивица, но всъщност границата следва билото на Андите, които по принцип на практика се непроходими, какво остава за преминаване с организирана многобройна военна сила. Най-уязвими са северната част на страната, Централната равнина (района на Сантяго де Чиле) от изток и южната част на страната. Северното направление минава през пустинните провинции Арика и Икике, в които да се воюва е не по-лесно от Сахара. Освен това там са и елитните механизирани части на армията. Неслучайно три от петте бронирани бригади ще се разположат там. Високопланинските проходи на изток от Сантяго де Чиле се охраняват от лекопехотни планински полкове. Армейската авиация е разположена така, че да подпомага именно техните действия. По южното направление към сегашните части ще се разположат и останалите две бронирани бригади. То е и единственото през което е възможна сравнително масиран танков удар, но аржентинските сили, които им противостоят не са в състояние да го организират, освен това основната част от ПТУРС на чилийската армия са разпределени именно в тези части. Към това основната задача на Grupo de Aviación Nº12 е именно атаката по бронирани цели и непосредствената поддръжка на наземните ешелони за отбраната срещу механизирани съединения. По тази причина всяка година, когато се провеждат крупни маневри на механизираните части на чилийската армия в крайните северни части ескадрилата взема участие в тях. Чилийският флот е най-модерният в Южна Америка и е в състояние да отбранява бреговата си ивица, което позволява бързо да се прехвърлят армейски подразделения по вода по цялата територия на страната.

Страната участва редовно със значителни контингенти в мисии на ООН по целия свят, а дори и в Босна и Косово, трупа се опит, опознава се модерната техника в действие (не случайно взеха Леопард-2 например, след като ги видяха на място в Косово). Освен това международният авторитет на страната е може би най-високият от този на която и да било латиноамериканска страна. Има добри отношения както със САЩ, така и с водещите европейски страни. Отношенията с Израел и ЮАР също са отлични, така че дори да се наложи оръжейно ембарго пак има канали за доставка на въоръжение, макар и ограничени.

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Че то шведската армия е доста слаба. А перуанската печели всички войни в които участва през 20 век. И от къде тази представа че положението и е по-лошо от нашата!?! Перу има доста силна армия в момента със съвременно въоръжение. О нашата армия по-зле е само албанската Evil or Very Mad

Да, от две-три години насам. А преди това?! Това че шведските военни се оставиха политиците да им се качат на главата си е лично техен проблем. Откъде ти е точно информацията и доколко е обективна? Войни през ХХти век, като изключим вътрешните полицейски операции, перуанската армия е водила срещу Колумбия и Еквадор. Първото трудно може да се нарече война първо защото е малко гранично стълкновение и второ защото Колумбия на практика почти няма военно присъствие в региона и трето, защото в тия непроходими джунгли в Провинция Летисия война няма как да се води. И днес ситуацията не е много по-различна. Но това и без друго няма значение, защото перуанците се изтеглят от района. Та в какво точно се състои победата им? Що се отнася до Еквадор две войни завършват с победа за Перу, а третата клони към победа на Еквадор. Та къде точно са тия войни, които печели "всички войни в които участва"?! Или скачат на Еквадор, защото гледат да не закачат Чили?! Ако си правеше труда да преглеждаш други форуми освен руски щеше например да знаеш, че от всичкото въоръжение на перуанската армия в оперативна годност е не повече от 30%, като поради липсата на средства за закупуване на резервни части се разчита на канибализиране, а в доста случаи дори и това не помага. От ~300 Т-55 годни са не повече от 60, останалите ръждясват. Най-многобройната техника в момента общо взето е тази:
Click to see if image is larger
Не знам дали това ти изглежда сериозно. На мен не.
Същото се отнася и за авиацията, от флота в готовност са 2/3 от фрегатите и 1/3 от подводниците, крайцерът е снет от въоръжение, транспортните кораби са в окаяно състояние. Като ти казвам, че са по-зле дори от нас знам какво говоря. Реално въоръжените им сили са в плачевно състояние, а корупцията гълта такива средства, че в сравнение с тях ние сме направо цвете.

_________________
Einigkeit und Recht und Freiheit
Back to top
View user's profile Send private message 
andrei141984

Joined: 22 Jan 2008
Posts: 1661
Location: София-по-рядко Бургас.

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 17:37    Post subject:  

Темата става много интересна наистина!

Само тези данни за бъдещото развръщане на цели 5 танкови бригади в чилийските СВ от къде ?Доста амбициозна задача ми изглежда.От това ,което бе изложено за плановете на чилийците излза ,че брлигадите фактически ще бъдат с по 60-70 танка(усилен танков батальон) и от там нататък-механизирани. Rolling Eyes Знам ли?Но 5 танкови бригади...... ,доста е.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Fallschirmjaeger


Joined: 21 Sep 2006
Posts: 2168
Location: Градът на трите лъва

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 17:50    Post subject:  

От доста източници, включително и от сайта на министерството на отбраната (за съжаление в момента не ми се отваря, но в оято и търсачка да влезеш като напишеш Brigadas acorazadas del Еjército de Chile ще ти изкара достатъчно информация, естествено на испански Laughing ). Поне две от бригадите би трябвало вече да са развърнати, макар и не напълно окомплектовани. Леопард-2 не са включени в дивизиите, така че няма къде другаде да са. от 250 Лео-2 общо се падат по 50 танка на бригада. Чилийците ги водят бронирани бригади, за да се различават от дивизиите, които са съставени от полкове. В тях танков полк (на Леопард-1) включва 30-35 танка. В началото на 90-те години бяха 7 дивизии. После дивизията с щаб в Пунта Аренас я трансформираха в Бригада ХХ. Заедно с Авиационен бригаден щаб ХХ и Морско съеднинение ХХ са подчинени не на съотевтните оперативни командвания на видовете въоръжени сили, а на Военен регион "Огнена земя". Авиационната бригада и флотското съединение нямат подчинени сили в мирна обстановка.
Last edited by Fallschirmjaeger on Sat 07 Jun 2008, 18:01; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
andrei141984

Joined: 22 Jan 2008
Posts: 1661
Location: София-по-рядко Бургас.

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 17:59    Post subject:  

Fallschirmjaeger wrote:
От доста източници, включително и от сайта на министерството на отбраната (за съжаление в момента не ми се отваря, но в оято и търсачка да влезеш като напишеш Brigadas acorazadas del Еjército de Chile ще ти изкара достатъчно информация, естествено на испански Laughing ). Поне две от бригадите би трябвало вече да са развърнати, макар и не напълно окомплектовани. Леопард-2 не са включени в дивизиите, така че няма къде другаде да са. от 250 Лео-2 общо се падат по 50 танка на бригада. Чилийците ги водят бронирани бригади, за да се различават от дивизиите, които са съставени от полкове. В тях танков полк (на Леопард-1) включва 30-35 танка.


Благодаря! Very Happy Това за организационната структура ми е интересно.Какво излиза-дивизиите им са организирани и развърната по-скоро по ,,съветски" модел- с полкове ,а не бригади ,както в американските СВ.Щом ще имат 250 Леопард 2А4/5....перуанците не вярвам да са толкова безумни ,че да се ,,заиграват" с Чили.Солиден военен фактор са в региона.

А нещо за Еквадорската и Колумбийската армия?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Fallschirmjaeger


Joined: 21 Sep 2006
Posts: 2168
Location: Градът на трите лъва

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 18:21    Post subject:  

Не, не по съветски. В чилийската армия има два вида полкове. Единия е един вид нормален полк по английския образец доскоро (защото и англичаните минаха към полкове с повече батальони): полкът всъщност се равнява на батальон. Другият е "подсилен" полк (Regimiento Reforzado) и по същество освен батальон на основния род въоръжени сили (може и два батальона от различни родове) има и поддържащи части и по същество е бойна група. Например:
Подсилен полк Nº 2 "Стрелци" (на елитната 6та дивизия, разположен във Форт Бакедано), командван от полковник има:
- механизиран пехотен батальон (вкл. минохвъргачна рота)
- бронирана кавалерийска група (разбирай танков батальон)
- механизирана инженерна рота
- артилерийска група (дивизион)
- логистична рота
- рота командоси
Подсилен полк Nº 14 "Айсен" (на 4та дивизия в град Койайке) командван от полковник има:
- моторизиран батальон (вкл. минохвъргачна рота)
- свързочна рота
- противотанкова рота
- рота дивизионни командоси (спецназът на дивизията)
- планинско-спасителен патрул
- взвод военна полиция
- разузнавателен взвод
Нормалните полкове включват по един батальон плюс една-две рота/взвод от друг вид въоръжени сили, например:
Пехотен полк Nº 10 "Пудето" (на 5та дивизия в Пунта Аренас) освен механизиран пехотен батальон има дивизионна рота командоси, но тя е подчинена на самата 5та дивизия, а полкът осигурява логистиката й, защото е базиран в същия град, както и щабът на дивизията.

За еквадорската и колумбийската армия много ще се отклоним от темата, но в общи линии колумбийската е почти чиста жандармерия. Що се отнася до еквадорската и нейното финансиране не е достатъчно, но поне 60-80% от техниката, макар да е по-стара се поссържа в задоволително състояние. В при иделани условия не може да окаже кой знае какъв отпор на перуанската, но в момента ситуацията е различна.

_________________
Einigkeit und Recht und Freiheit
Back to top
View user's profile Send private message 
andrei141984

Joined: 22 Jan 2008
Posts: 1661
Location: София-по-рядко Бургас.

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 18:33    Post subject:  

Благодаря отново за изчерпателния отговор!Значи представите ми за Колумбиските ВС са общо взето верни-една многобройна лека пехота (180 000)!

Относно по-горната снимка на перуански---командоси явно (правя това предположение ,защото такова ,,бъги" е по-скоро за спец-частите) доста е забавна....!


Иначе в чилйските СВ има ли отделни артилерпийски полкове за обща бойна поддръжка? Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27539
Location: София

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 20:54    Post subject:  

Fallschirmjaeger wrote:

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Че то шведската армия е доста слаба. А перуанската печели всички войни в които участва през 20 век. И от къде тази представа че положението и е по-лошо от нашата!?! Перу има доста силна армия в момента със съвременно въоръжение. О нашата армия по-зле е само албанската Evil or Very Mad

Да, от две-три години насам. А преди това?! Това че шведските военни се оставиха политиците да им се качат на главата си е лично техен проблем. Откъде ти е точно информацията и доколко е обективна? Войни през ХХти век, като изключим вътрешните полицейски операции, перуанската армия е водила срещу Колумбия и Еквадор. Първото трудно може да се нарече война първо защото е малко гранично стълкновение и второ защото Колумбия на практика почти няма военно присъствие в региона и трето, защото в тия непроходими джунгли в Провинция Летисия война няма как да се води. И днес ситуацията не е много по-различна. Но това и без друго няма значение, защото перуанците се изтеглят от района. Та в какво точно се състои победата им? Що се отнася до Еквадор две войни завършват с победа за Перу, а третата клони към победа на Еквадор. Та къде точно са тия войни, които печели "всички войни в които участва"?! Или скачат на Еквадор, защото гледат да не закачат Чили?! Ако си правеше труда да преглеждаш други форуми освен руски щеше например да знаеш, че от всичкото въоръжение на перуанската армия в оперативна годност е не повече от 30%, като поради липсата на средства за закупуване на резервни части се разчита на канибализиране, а в доста случаи дори и това не помага. От ~300 Т-55 годни са не повече от 60, останалите ръждясват. Най-многобройната техника в момента общо взето е тази:
Click to see if image is larger
Не знам дали това ти изглежда сериозно. На мен не.
Същото се отнася и за авиацията, от флота в готовност са 2/3 от фрегатите и 1/3 от подводниците, крайцерът е снет от въоръжение, транспортните кораби са в окаяно състояние. Като ти казвам, че са по-зле дори от нас знам какво говоря. Реално въоръжените им сили са в плачевно състояние, а корупцията гълта такива средства, че в сравнение с тях ние сме направо цвете.

Ако си мислиш че степента на бойна готовност може да се научи по приказките в форуми ти много грешиш Wink През последната война с Еквадор еквадорците бяха изгонени от територията която бяха заели. Тъй че няма как победата да е почти тяхна. С Чили няма кой знае какви проблеми за да започнат война. В момента в Перу се извършва обновяване на ВВС и ПВО както и реформи в армията. За никаква развала не може да става и дума.
А нашата армия има нулева боеготовност и нулева възможност да отрази каквото и да било нападение. Тъй че изобщо не може да се сравнява с перуанската.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
andrei141984

Joined: 22 Jan 2008
Posts: 1661
Location: София-по-рядко Бургас.

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 23:52    Post subject:  

ЕЕЕЕ Елемаг.....чак толкова трагично ли е състоянието на БА? Rolling Eyes Чак пък ,,нулева бойна готовност"?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27539
Location: София

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 23:58    Post subject:  

Cool Cool Cool
За съжаление е така.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27539
Location: София

PostPosted: Sun 08 Jun 2008, 11:35    Post subject:  

Cool Cool Cool
Ето едно филмче за перуанските ВВС. Мечтая си за такива машини в България:


Тук има още:
http://youtube.com/watch?v=H0myDiBIM18

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
lubo_juve

Joined: 05 Nov 2007
Posts: 726

PostPosted: Sun 08 Jun 2008, 13:30    Post subject:  

Smile
Last edited by lubo_juve on Mon 21 May 2012, 00:04; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
калло

Joined: 09 Jan 2004
Posts: 7781
Location: София

PostPosted: Sun 08 Jun 2008, 16:00    Post subject:  

Quote:
Ето едно филмче за перуанските ВВС.


не виждам перуански ВВС, а рекламно филмче на МиГ за варианта СМТ.
Back to top
View user's profile Send private message 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27539
Location: София

PostPosted: Sun 08 Jun 2008, 16:07    Post subject:  

Cool Cool Cool
Клипчетата в колонката от дясно Wink

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 2 of 21 [314 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, ..., 19, 20, 21 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и събития до края на 20 век
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0804s ][ Queries: 13 (0.0073s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker