Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics: hot Т-75 Руският ЛТС(25)hot УЧЕНИЕ ШАБЛА 2021(17)
В момента е: Вто 27 Юли 2021, 08:39
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
СКЛАДОВЕ ЗА БОЕПРИПАСИ В БЪЛГАРИЯ
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 8 [112 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 6, 7, 8 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42651

МнениеПуснато на: Чет 03 Юли 2008, 21:49    Заглавие:  СКЛАДОВЕ ЗА БОЕПРИПАСИ В БЪЛГАРИЯ  

Страната - готови ли сме?

03 юли 2008 | 13:53 |

Военните складове в България - Агенция "Фокус" събра информация за военните складове, поделения, както и за готовността по места за реакции при ситуации като взрива в Челопечене.ЮЖНА БЪЛГАРИЯ

ПЛОВДИВ
На територията на Пловдив няма складове с военни боеприпаси
На територията на Пловдив няма складове с военни боеприпаси, съобщи зам. кметът Димитър Цветков - съобщиха от общината. В околностите на града се намират три такива склада, но те са под разпореждането на армията и до тях нямат достъп цивилни организации или частни фирми. Складовете се охраняват от военни наряди и не са поставяни под разрешителен режим. На територията им не се извършват дейности свързани с внасяне или изнасяне на боеприпаси, допълни още Димитър Цветков. Той подържа връзка с институциите правещи мониторинг и изследване на въздуха и радиационния фон в града и до момента няма промяна в характерната за Пловдив картина.

Кметът на Пловдив прекъсна отпуската си заради извънредната ситуация с взривовете
Поради извънредната ситуация с взривовете в Челопечене кметът на Пловдив Славчо Атанасов прекъсна своя отпуск и поиска от службите на Гражданска защита, РИОСВ и НИМХ на БАН в Пловдив да напрнавят спешни замервания на въздуха за наличието на вредни вещества, съобщиха от Община Пловдив. Проверката вече е извършена и за Пловдив няма абсолютно никаква опасност до момента. Няма промяна в обичайната картина за града.
По разпореждане на кмета Славчо Атанасов пред сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов”1 вече е изнесен уред за измерване на радиация, с който ще се извършва непрекъснат автоматичен контрол. При желание гражданите могат да направят проверка лично.

ПАЗАРДЖИК
Във военните складове в Брацигово горивото е поставено под земята и достъпът до него е ограничен
Военният склад в Брацигово съхранява гориво и смазочни материали, а в склада в село Козарско се съхраняват боеприпаси, каза за радио "Фокус" - Пазарджик директорът на "Гражданска защита" в Брацигово Михаил Джуков. За охраната на военните складове освен войниците от поделенията допълнително се грижи и наета охранителна фирма. Съхраняваното гориво в склада в Брацигово е обезопасено допълнително, като е поставено под земята, достъпът до него е ограничен от блиндирани врати и охрана. Няма опасност от инцидент, категоричен беше Джуков. В склада в село Козарско военните също са се погрижили да ограничат достъпа на външни лица и да засилят охраната. В община Брацигово всички са предупредени да проявяват по-голяма бдителност. "Хората си вършат съвестно работата и нямам основание за безпокойство. В постоянна връзка съм с тях и смятам, че сме осигурили висока степен на безопасност", категоричен беше и кметът на община Брацигово Васил Гюлеметов.
Ваня НИКОЛОВА

СМОЛЯН
В смолянското военно поделение няма опасни боеприпаси
В района на поделение 28 330 имаме само един склад с боеприпаси, който обслужва поделението, като в него се съхранява минимално количество боеприпаси, необходими за ежедневния учебен процес, каза пред радио „Фокус” – Смолян командирът на 101- ви Алпийски батальон подполковник Георги Петковски. Той бе категоричен, че жителите на Смолян трябва да бъдат спокойни, защото на територията на поделението няма опасни военни боеприпаси, както и стари такива, които трябва да се унищожават. Той обясни, че след промените в поделението, всички стари складове около Смолян за издадени, а имуществото от тях е изнесено. Складът в поделението е модерен и обезопасен, като няма опасност да възникне инцидент от него, категоричен бе подп. Петковски. Поделението има нужните специалисти, които при нужда биха се справили с евентуални взривове.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Складовете с взривни материали в Смолянско са в добро състояние, според директора на пожарната
На територията на област Смолян има общо пет взривни склада, в които се съхраняват боеприпаси и взривни материали, каза пред радио „Фокус” – Смолян директорът на ОД „ПБЗН” – Смолян, комисар Красимир Шотаров. Складовете се намират в Мадан, Рудозем, Смолян, Златоград и Девин. Складовете в Мадан, Златоград и Рудозем са на „Горубсо” и в тях се съхраняват взривовете, необходими за добива на руда. В смолянския склад се съхраняват армейски взривни и бойни предмети, а в Девин има взривове, необходими за изграждането на язовир „Цанков камък”. Комисар Шотаров посочи, че всички складове се проверяват ежемесечно от комисии на пожарната и полицията и състоянието им е много добро. По време на проверките се проверява и пожарната им безопасност, тъй като основната причина за евентуална авария и взрив е наличието на пожар. „Складовете в нашата област са обезопасени и към настоящия момент нямаме притеснения, каза комисар Шотаров. Според него опасността е по–голяма по време на летните месеци и то само за склада в Смолян, защото се намира в гориста местност и при евентуален горски пожар в района може да стане инцидент. Другите складове са в подземни галерии. Комисар Шотаров бе категоричен, че материалите, които се съхраняват не са токсични и при пожар няма опасност за образуване на отровни облаци от дим, които биха задушили населението. Взривните материали съдържат предимно тротил, който не е толкова вреден и не образува вредни газове. В складовете в област Смолян всичко е безупречно и няма опасност за населението, каза той. Според него след инцидента край София, в цялата страна предстоят засилени проверки, особено след като се установи причината за аварията. Според специалиста в страната по-голяма опасност за населението крият складовете с пестициди, които са силно опасни за живота на хората. Трябва да се обърне внимание на тези складове, защото ако стане авария в тях, тя би повредила живота и здравето на хората, живеещи около тях.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Складовете с боеприпаси в Смолянско не представляват опасност, според Тодор Георгиев
Един склад с боеприпаси има на територията на Смолян, предаде радио „Фокус” – Смолян. Той се намира в местността „Забадско” по главния път Смолян – Рудозем, на около 5 километра от Смолян. В скалист скат на планината има множество подземни складове, в които през годините са се съхранявали различни боеприпаси и техника. Районът е строго охранявана зона, оградена с няколко мрежи. Сред хората има най-различни слухове и догадки за това, какво точно има в погребите. В момента складът се стопанисва от Регионална гранична служба – Смолян (РГС). Пред радио „Фокус” – Смолян директорът на РГС комисар Тодор Георгиев посочи, че складовете не представляват никаква опасност за населението на Смолян и околните села и в никакъв случай не може да възникне инцидент, какъвто стана тази сутрин в Челопечене. Заради секретната информация, комисар Георгиев не посочи какво точно се съхранява там. Мястото е много стабилно и сигурно, и инциденти са невъзможни, категоричен бе комисар Георгиев. Погреби има и в индустриалната зона на Смолян, но след реформите в армията всичко и изнесено и в момента те се използват като складове за имущество и работилници.
През миналата година в реката под погребите в индустриалната зона на Смолян бе намерена невзривена ръчна граната. Най-много взривни складове в областта имат миннодобивните предприятия.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

ЯМБОЛ
Два склада за военновременни нужди има територията на Ямболска област
Два склада за военно временни нужди има територията на Ямболска област, съобщи областният управител на Ямбол Николай Пенев, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Сливен. Те се намират в две действащи ямболски поделения. В складовете има боеприпаси за текущите нужди на поделенията. Няма складове, съхраняващи припаси с отпаднала необходимост, поясни Пенев.
Дора СТОЯНОВА

СЛИВЕН
На територията на област Сливен има един склад с взривни вещества, собственост на строителна фирма
На територията на област Сливен има един цивилен склад с взривни вещества, собственост на строителна фирма “Биндер”, каза за радио "Фокус"- Сливен директорът на „Гражданска защита” в Сливен инж. Кръстьо Славов. В този склад се съхраняват взривни вещества, които се използват за каменодобивна дейност в село Дядово. Помещението се охранява непрекъснато, за да не се допуснат кражби и инциденти, каза Славов и допълни, че на разположение са и средства за локализиране на инциденти. “Всички изисквания за съхранение са спазени, складът е сертифициран и е приет от експертна комисия преди 3 – 4 години”, допълни Славов. “Складът е абсолютно надежден, има и авариен план за действие при бедствие, авария или друг инцидент”, категоричен бе директорът на "Гражданска защита". Наличните взривни вещества в склада са в количества, необходими за работата на фирмата, не се натрупват излишни количества. Взривовете не са от армейски тип, а на базата на селитрата и други съвременни вещества, които нямат такава детонираща сила, уточни Славов. Складът се проверява два пъти в годината от специална комисия, в която са включени представители на различни звена. Базата се намира извън населеното място и не би застрашила хората при евентуален инцидент.
Стела ЙОВЧЕВА

СТАРА ЗАГОРА
Община Казанлък има готовност да реагира при инцидент като този в района на Челопечене
Община Казанлък има готовност да реагира адекватно, ако на територията й се случи инцидент, като този край Челопочене, съобщи за радио „Фокус”-Велико Търново Евгени Пейчев – главен експерт „Отбранителна и мобилизационна подготовка” и секретар на „Общински съвет по сигурност и управление при кризи” в общината. Той допълни, че Гражданска защита има специално разработен план за реагиране при такава ситуация. Пейчев посочи още, че Общинският съвет по сигурност има също изготвен план за управление при кризи, който включва анализ за възможни рискови ситуации, които биха се отразили на населението и инфраструктурата, като на базата на този анализ, за всички кризисни ситуации са предвидени сили и средства. Друг компонент на плана за действие, по думите на Пейчев, е предприемане на действия на органите за управление, а именно кметът на община Казанлък Стефан Дамянов и Общинският съвет по сигурност и управление при кризи за предотвратяване възникването на кризи. Евгени Пейчев допълни също, че са предвидени и действия на органа за управление и Съвета за овладяване на кризата, ако такава е възникнала. „Имаме готовност и направени разчети за евакуация на населението, ако се наложи такава. Предвидили сме и мерки за разсъсредоточаване на материалните културни ценности”, заяви Пейчев. Той бе категоричен, че община Казанлък разполага с броя на складовете, разположени на територията й, за боеприпаси и взривни вещества и съдържащите се в тях боеприпаси и взривни вещества. „Такава информация обаче не може да бъде оповестена в медийното пространство, тъй като е класифицирана”, допълни Пейчев.
Деница ГЕОРГИЕВА

Станислав Ненов: В "Арсенал” няма складове за обезвреждане на боеприпаси като тези в Челопечене
В „Арсенал” няма складове за обезвреждане на боеприпаси като тези в Челопечене и ние не извършваме производствени действия на складовите ни територии”, заяви за радио „Фокус”-Велико Търново Станислав Ненов – директор „Административни и специални въпроси” в казанлъшкото оръжейно предприятие. „При нас всичко се извършва в производствените работни помещения, където такива количества няма. Така трябва и да бъде. Там, където се вършат такива дейности, не бива да има подобни складове. При нас се извършват производствените действия, като готовата продукция се изнася на територията на склада, който е извън територията на работната площадка или на такова място, което е безопасно”, коментира Ненов. Той допълни, че са взети всички необходими профилактични мерки за предотвратяване на инциденти, като и днес са започнали проверки, които са регулярни за заводи като „Арсенал”. „За извършването на каквито и да било производствени действия от страна на предприятието, има нормативи, които трябва да се спазват. Така например работещите в тези цехове трябва да спазват определени изисквания за работа, имат специално облекло. Опасните операции се извършват зад бронестена. Технологично е предвидено, че може да стане някакво взривяване, затова са взети и мерки. Има определена влажност и температура, която се поддържа в помещенията, в които се работи с взривоопасни вещества”, посочи Ненов. Той допълни, че „Арсенал” има изготвен план, който е съгласуван и с Гражданска защита. По думите на Ненов, леки инциденти на територията на завода стават, но „С божията помощ всеки път се надяваме да няма”.
Деница ГЕОРГИЕВА

Николай Николов: Всичко, което се изработва в завод “Арсенал” е под контрол
Всичко, което се изработва при нас, е под контрол, заяви за радио „Фокус”-Велико Търново Николай Николов, директор на завод 4 в комплекс 2, намиращ се на територията на община Мъглиж, на завод „Арсенал” в Казанлък. Николов подчерта, че към момента всичко в района на комплекса е спокойно. По думите на Николов, са предприети всички необходими мерки, съгласно изискванията на службата по контрол на огневите средства, за предотвратяване на инциденти като този при Челопечене. „От последната проверка, която те извършиха в завода, няма промени и нарушения. Да се надяваме, че няма да има нещо подобно и в нашия район”, коментира Николов. Той не посочи броя складовете на територията на комплекса и заяви, че не може да обяви броят на складовете за боеприпаси и взривни вещества при тях, но “по принцип всичко е под контрол”. Имаме необходимата информация в кой склад какво се съхранява. Това са неща, които подлежат на проверка от няколко инстанции”.
Николай Николов посочи също, че има правилник за стопанисване на складовете, като в него са описани правилата за работа и съхранение на взривни материали. По думите на директора на завод 4 в комплекс 2 на казанлъшкия оръжеен завод „Арсенал”, в правилника е поместена информация и за това по какъв начин може да се осъществява превозът на такива материали и как те да бъдат охранявани.
На въпроса дали често стават леки инциденти с взривни вещества на територията на комплекса, Николов отговори отрицателно. “Не бих искал да дърпам дявола за опашката”, допълни Николов.
Деница ГЕОРГИЕВА

БЛАГОЕВГРАД
В бобовдолското Големо село е имало подобен взрив през 1999 година
Паралел между взривовете в складовете на Големо село, община Бобов дол през 1999 година, когато загинаха шестима полицаи и пожарникари при изпълнение на служебния си дълг при потушаване на пожарите и ситуацията сега при складовете сега в Челопеч е дотолкова, че има взрив, каза пред радио “Фокус” – Кюстендил директорът на дирекция “Гражданска защита” Цоне Григоров. Край Големо село се взриви тротил за нуждите на минната промишленост, а сега се касае за военни складове. На територията на Кюстендилска област няма подобни складове и обекти, които да предизвикат взрив или взривна вълна, тъй като отдавна военните складове са ликвидирани, както и тези за минната промишленост. За взрива в Големо село започна тежък съдебен процес, по който привлечени като обвиняеми бяха изпълнителните директори на мини “Бобов дол” по това време, както и професор Славчо Лазаров, управител на фирма “Лазарит”, стопанисващ складове с взривни материали. В хода на досъдебното производство съдия Красимир Бамбов разпита десетки свидетели на ситуацията.
Емилия ЛУКАНОВА

Взривни складове на територията на Благоевград е имало, но вече няма
На територията на Благоевградска област няма складове с опасни взривни вещества. Това заяви за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин началникът на Регионален военен сектор-Благоевград, подполковник Иван Попов.
„Всички боеприпаси и снаряди са дадени в складови бази на сухопътните войски на генералния щаб и на територията на Благоевград възможност от такива взривове, каквито станаха в София днес, няма”, каза подполковник Попов.
Такива складове е имало във всяко едно поделение в Гоце Делчев, Банско, Благоевград, Симитли, Кресна и Сандански. "През 2001 година поделенията на територията на област Благоевград бяха ликвидирани и иззеха всички взривни материали, които са се намирали в района на Югозападна България. "Място за притеснение на населението в тази насока не трябва да има", каза още подполковникът.
Цветелина ПИШИКОВА

Няма опасност от взривове на територията на Югозападна България
На територията на Югозападна България има два склада с военни боеприпаси, но те са извън населените места и не са опасни за населението. Това каза за радио “Фокус” - Пирин началникът на РЗПАБ - Благоевград Никола Орозански. Той отправи своя апел към гражданите на Благоевград да не се тревожат, защото няма такива опасни складове на територията на Югозападна България. Той допълни, че такъв военен склад е имало в местност "Бачиново", но вече не съществува.
Цветелина ПИШИКОВА

В община Сандански няма складове с взривни материали
На територията на община Сандански няма никакви взривни материали в складове. Това съобщи Стоян Стоянов от отдел “Гражданска защита” при общинска администрация, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Пирин. Стоянов уточни, че със закриването на всички военни поделения на територията на общината, опасните материали са изнесени. Същата информация потвърдиха и от противопожарната служба в града.
Красимира ТЮЛЕНОВА

Димитър Куртев: Няма боеприпаси в поделенията на Гоце Делчев
Няма боеприпаси на съхранение в поделенията на територията на Гоце Делчев. Това заяви пред кореспондента на радио “Фокус” - Пирин началникът на Гражданска защита Гоце Делчев – Димитър Куртев. Информацията потвърди и началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, главен инспектор Росен Сердарев. Двамата бяха категорични, че всички боеприпаси, които са били разположени в складовете най-вече на бившата казарма в града отдавна са вдигнати и нищо от тях не е останало там. “Няма опасност в Гоце Делчев да се случи нещо подобно като това в Челопечане тази сутрин”, бяха категорични двамата. До преди няколко години бившата казарма в Гоце Делчев разполагаше с голямо количество боеприпаси, които бяха съхранявани в специални помещения, намиращи се в местността “Горилата” в близост до Гоце Делчев.
Даниела КРАНТЕВА


КЮСТЕНДИЛ
Любомир Георгиев: Складовете за взривни материали в Дупнишко са закрити още преди 7 години
Складовете за взривни материали в Дупница в местността Злево са били закрити преди 7 години, защото не са отговаряли на изискванията за безопасно съхранение. Това обяви началникът на Гражданска защита в Дупница Любомир Георгиев, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Пирин. “Складовете в местността Злево бяха на закритото там поделение. Те се използваха за съхранение на взривни материали, които се ползваха от фирмата “Хидрострой Рилци”. След като направихме проверка установихме, че условията вече не са подходящи за съхранение на тези взривни вещества и складовете бяха закрити. В момента там има само празни помещения. Що се отнася до другите складове за боеприпаси на бившето поделение в село Самораново, известни като Барутните погреби, там също помещенията са празни. Това стана още, когато бе закрито поделението в селото”, обясни Любомир Георгиев.
Даниела МЕТОДИЕВА


СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ

ВАРНА
Складовете на Военноморските сили във Варна са обезопасени
Складовете за въоръжение и боеприпаси на Военноморските сили във Варна са обезопасени съгласно изискванията. Това съобщиха от Щаба на институцията. На обектите е организирана физическа охрана, системи за сигнализация и системи за пожароизвестяване. Температурно–влажностният режим се следи в съответствие с регламентиращите документи.
Във Военноморските сили е разработен План за действие за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Химическата промишленост край Варна се наблюдава много сериозно
"Предизвикателствата от взривове се диктува от химическата промишленост, която се разивива край Варна". Това заяви за радио "Фокус" - Варна директорът на Гражданска защита Камен Попов. Той каза още, че не е запознат дали и колко склада с взривни вещества, които са потенциално опасни, има на територията на Варненска област, понеже това не е от компетенцията на ГЗ. Попов обаче е категоричен, че първото нещо, което трябва да се направи в подобни случаи е да се установи периметърът на взрива и да се евакуира населението. След това трябва да се правят и замервания на чистотата на въздуха в района. Попов препоръча още населението да не излиза и да си уплътнят прозорците.
"Химичестката промишленост край Варна обаче се наблюдава много сериозно", категоричен е Попов. Всяка година в заводите се провеждат европейски проверки на състоянието на базата и на безопасното протичана на работния процес там.
"Във Варна никога не е имало такъв инцидент", допълни още Попов.
Виктория ИВАНОВА

ДОБРИЧ
Живко Гочев: Все още има опасност от невзривените снаряди на военния полигон край Карапелит, Добричко
Все още съществува опасност за гражданите на територията на бившия военен полигон край село Карапелит, Добричко, смята директорът на Териториална дирекция "Гражданска защита" в добруджанския град Живко Гочев, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Варна. Граждани, предимно от ромски произход извършват разкопни дейности в местността на бившия военен полигон с цел придобиване на желязо, което впоследствие се издава на вторични суровини. Хората явно не са достатъчно запознати с опасностите, които се крият там. Миналата година на спомената територия са открити невзривени снаряди, останали от военни учения, когато функционираше военното летище в Добрич, информира Живко Гочев. Съществува риск от взривяване на тези снаряди. Иначе на територията на област Добрич има два военни склада за боеприпаси. Тези складове не са опасни, защото реално в тях не се извършват дейности, а само съхраняване. Военните складове са в строго-охранителен режим от фирми, сключили договор с Министерство на отбраната. За складовете отговаря Военна полиция. Двата военни склада са отдалечени от населените места, както и един от друг. Най-близкото село до тях е на 3 км. При евентуален инцидент при детонация е възможно да се счупят стъкла на прозорци или да се получи пропукване на стени при постройки, които са нестабилни. Всички коли на "Гражданска защита" в региона са снабдени с високоговорители за известяване на населението в случаи на обгазяване или при обявяване на евентуална евакуация. Последното мероприятие се организира при съвместна дейност на различните отговорни звена - съответната общинска администрация, "Гражданска защита" , служителите на полиция и противопожарна защита.
Жулиета НИКОЛОВА

РУСЕ
Стоян Граматиков: Първите обаждания на русенския телефон 112 бяха от изплашени софиянци
Първите позвънявания на русенския телефон 112 бяха от изплашени софиянци. Това каза за Агенция “Фокус” Стоян Граматиков, главен директор на „Национална система 112“ във връзка с взривовете във военен склад край София. Той уточни, че тестовият режим на русенския телефон 112 е започнал точно в полунощ. “Минути след взривовете телефоните прегряват от изплашени столичани, които искат повече информация по случая. Това става възможно, защото системата е така структурирана, че при нужда препраща повиквания и в провинциални регионални телефони 112, допълни още Стоян Граматиков. Той уточни, че във функциите на тел.112 не влиза даване на информация при крупни аварии. Русенският регионален център ще обслужва областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград, Силистра. Оборудван е с 12 работни места и в него ще работят 42 оператори и координатори, които владеят румънски, английски, френски, немски, италиански езици.
За първи път от досега откритите центрове на „Национална система 112“ в русенския има оператори с турски език, уточни Стоян Граматиков, предвид многото турски туристи, шофьори и бизнесмени, които посещават област Русе. Стоян Граматиков поясни, че телефонът е безплатен и денонощен. Съгласен е, че натовареността на операторите е огромна и те ще имат пълната възможност да се възстановяват, според нормативната база за работа на „Национална система 112“.
Галина АНТОНОВА

ПЛЕВЕН
В Плевен няма опасни обекти, следени от Гражданска защита
В Плевен няма опасни обекти, които да са следени с особено внимание от Областната дирекция „Гражданска защита“, информира нейният директор Георги Линков, предаде кореспондентът на радио „Фокус“ - Велико Търново. Съществува план за евакуация на населението при евентуална авария в АЕЦ “Козлодуй“, каза още Линков и допълни, че Гражданска защита разполага с регистър на опасностите. „Преди време отговаряхме за рафинерията „Плама“, в която имаше 120 т амоняк. Следяхме да няма изтичане на вредни емисии в атмосферата. Вече „Плама“ я няма. Няма я и Бирена фабрика, в която имаше около 40 т амоняк. Няма и месокомбинат и консервно предприятие, в хладилните системи на които също имаше амоняк“, припомни Линков. Той каза, че Гражданска защита е разполагала с планове за действие при проблем във всяко едно от посочените предприятия.
Даниела ДОЧЕВА

ВИДИН
Видинският общински съвет е приел плановете за действие при извънредни ситуации
Видинският общински съвет е приел плановете за действие при извънредни ситуации, каза за радио “Фокус”- Видин Владимир Тошев, председател на Общинския съвет. Той посочи, че няма опасност за видинските граждани от подобни ситуация, каквато е в София – на територията на общината няма военни складове. Владимир Тошев заяви, че са определени групите за противодействие, местата за евкуиране и всички мерки, които трябва да се предприемат в при извънредни ситуации, настъпили на територията на общината. “Като бивш военен мога да заявя, че в такива случаи е най-важно да не се предизвиква паника, а тя може да се породи при липса на действия от страна на органите, които са оторизирани да преприемат мерки”, каза Тошев. Според него подготовката на кадрите в Гражданска защита е добра, но поради ограничени средства от страна на държавата, ученията не се извършват в реални условия, а са предимно от типа на така наречените щабни учения. Владимир Тошев посочи, че при такива учения няма как да се подготви населението за реагиране при извънредна ситуация.
Анна ЛОЗАНОВА

Само един склад за взривни материали се намира на територията на Видинска област
Само един склад за взривни материали се намира на територията на видинска област, каза за радио “Фокус”- Видин инж. Анатоли Цанов, началник на Гражданска защита –Видин. Складът е към предприятието за производство на взривни материали “Миджур”, разположено на 4-ри километра от село Горни Лом, община Чупрене. “Предприятието и складът са на специален режим на работа и охрана. Там се произвежда взрив за каменни кариери”, каза Анатоли Цанов. От Гражданска защита имат група, която отговаря за предприятието.
Анна ЛОЗАНОВА

При възникване на взрив община Чупрене има готовност да окаже помощ на местното население
В предприятието, разположено на 4 километра от село Горни Лом се произвежда каленид, балканид, тротил и други, каза за радио “Фокус” – Видин Иван Костин, кмет на община Чупрене. Той посочи, че произведените материали са предназначени за нуждите на минната промишленост не само в страната, но и в чужбина. По думите му преди 1-2 години в предприятието става взрив, при който загива младо момче, работник в предприятието. Причината за експлозията е била техническа грешка. “При възникване на експлозия общината има готовност да окаже помощ на местното население, като ще се търси съдействие и от екипи на Бърза помощ, Гражданска защита, полиция и пожарна. Реална опасност за живота на местното население на съществува, но при необходимост работниците ще бъдат евакуирани” – каза още Иван Костин.
Десислава МЕТОДИЕВА

ШУМЕН
Допълнителни мерки по безопасност се вземат в Шумен
„Естествено е да вземем допълнителни мерки за безопасност, предвид ситуацията в София.” Това заяви за радио „Фокус”- Варна кметът на Шумен Красимир Костов. Той допълни, че в Шуменско по принцип няма опасност от подобни инциденти, но въпреки това специализираните звена и експертите са в повишена готовност. Кметът очаква днес също и подробен доклад за състоянието и надежността на военните складове в района.
Орлин ДИМИТРОВ

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
В Горна Оряховица действа общински план за защита
Действията при различни бедствия, аварии или катастрофи в Горна Оряховица са регламентирани в общински план за защита, предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Велико Търново. В него пункт по пункт е посочено как следва да се реагира при всеки един от вариантите. Планът бе приет с решение на Общинския съвет и подробно описва организацията на работа при земетресение, наводнение, химическа авария и пр. Най-важното е хората да не изпадат в паника, коментира главен специалист “Гражданска защита” в община Горна Оряховица инж. Георги Георгиев. По думите му на територията на общината няма складове, подобни на избухналите в столицата. Всяко едно химическо предприятие, например, също има изготвен план за действие. При евентуална авария предвид се взимат много неща, сред които и посоката на вятъра. При нужда от евакуация населението се извозва в обратна на него посока. Задължително се правят замервания на въздуха, осигуряват се линейки и пр. Подобен случай имаше в края на миналата седмица, когато в Горна Оряховица горя склад за химически изделия. Предизвикано от късо съединение, димоотделянето при пожара бе видяно дори от територията на Лясковец. На мястото пък на самия инцидент по правило пристигнаха екипи на Спешна помощ, “Гражданска защита”. Районът около склада бе отцепен от полиция. За щастие пожарът бе потушен за минути от горнооряховските пожарникари, работещите в склада се разминаха само с уплаха. Не бе констатирано и замърсяване на околната среда.
Слухът за друго замърсяване - радиационно, предизвика смут сред жителите на Горна Оряховица. В началото на тази седмица телефоните на местните медии прегряха от обаждания, с които хората искаха да разберат има ли повишен радиационен фон в общината. Тогава екипи на отдел “Аварийно-спасителни дейности” към дирекция “Гражданска защита” във Велико Търново направиха замервания във всички краища на града. Приборите отчетоха данни в рамките на нормалното.
Не бива да се спекулира с човешкото чувство за самосъхранение, обясни инж. Георгиев. И пак припомни, че хората трябва да знаят при бедствие, авария или катастрофа на кого да звънят. Иначе основните правила са при земетресение например да се излезе от сградата на разстояние поне един път и половина от височината й, при наводнения да се търсят по-високи точки, при замърсяване на въздуха да се уплътняват врати и прозорци и пр.
Дано не се налага да правим това, коментира още инж. Георгиев.
Биляна МИЛЧЕВА

Виктор Тонков: В Свищов не може да възникне аналогична ситуация, като в София
На територията на град Свищов не може да възникне аналогична на днешната ситуация, като тази в София. Това заяви пред кореспондента на радио „Фокус” – Велико Търново Виктор Тонков, ръководител на „Гражданска защита” в дунавския град. „Подобна ситуация в нашия град не може да възникне, защото от години военното поделение е закрито. По пътя за село Царевец на времето, когато имаше поделение имаше и военен склад, като този в столицата, който в момента е изпразнен. Моята информация е, че агенция към Министерството на отбраната се готви да продаде този обект”, коментира Виктор Тонков. Попитан дали на територията на община Свищов има изготвен и актуален план за действие при аварии и кризисни ситуации той отговори „да, разбира се”. „Подобен план има от години. Той включва седем части, като последната, която е и нова, предвижда действия при терористични действия”, коментира Виктор Тонков. В дунавския град има опасност от обгазяване при промишлена авария, допълни той. „От пет, шест години не работи захарният завод в румънския град Зимнич и от там никаква опасност. Потенциална опасност има при авария в химическия завод „Свилоза”, който е един от най-големите в страната. Но през последните три-четири години там се извърши сериозна промяна в производството. Използването на хлор вече не се използва, което даде основание преди година, да бъде снет отчетът на индивидуалните средства за защита, които бяха раздадени през 80-те години на миналия век. Ситуацията в нашия град сериозно ще се промени след евентуалното пускане на АЕЦ „Белене”. Свищов тогава ще попадне в аварийната зона на централата”, коментира Виктор Тонков.
Александър ШАБОВ

Подобен взрив е имало при инцидентите с разсипана сярна киселина в Горна Оряховица
Подобен взрив е имало през 2002г. – 2003 г., когато са били двата инцидента с разсипана сярна киселина в Горна Оряховица. Валери Събев, главен инспектор “Подготовка на населението” в общинска служба “Гражданска защита” каза за радио “Фокус” – Велико Търново, че при това голямо разстояние и при тези източници, за които се говори, а именно веществата, които се отделят, не би могло да има непосредствена опасност за Велико Търново. По думите му утаяването на по–тежките частици се извършва още в близките райони и след като в съответния район няма такава концентрация, която да е смъртоносна, естествено е това да се разсея в атмосферата. “Лично за мен няма опасения от София дотук да има някакво въздействие при този характер, който до сега се съобщава”, коментира Събев.
Събев обясни, че въпросът е в това какъв е източникът на обгазяване и каква опасност може да създаде той за населението. Когато е познато веществото и начинът му на въздействие, би могло веднага да се оповести какво трябва да се прави. Събев припомни, че подобен случай е имало през 2002г. – 2003 г., когато са били двата инцидента с разсипана сярна киселина в разпределителна гара Горна Оряховица. Тогава е била давана постоянно информация на гражданите, като е било посочвано накъде се движи облакът, който може да създаде съответните опасности. “След като се знае накъде се движи облакът, тогава може да се препоръча на хората в отделни квартали или населени места съответните мерки за поведение”, посочи Валери Събев.
Събев обясни, че има два способа на действие. Първият е, когато се разполага с достатъчно време преди облакът да е достигнал до мястото на събитието. В този случай населението се евакуира на безопасно място, което обикновено винаги се прави перпендикулярно на разположението на облака, т. е. встрани от движението на вятъра. “Другият вариант е, когато има възможност и самите вещества са в отровния облак, позволяват населението да си остане по домовете, да затвори плътно прозорците, да постави на устата и носа намокрена кърпа с вода и обикновено ако вече е известен съставът на веществото да бъде напоена кърпата с течност с киселинен или основен характер. Например содата за хляб дава основна реакция на веществото, което ще ни пази, за да въздейства с киселини във въздуха и обратно, когато отровните вещества са с основен характер, се препоръчва намокрянето на кърпата с вода и оцет.”, препоръча Събев. По думите му най–важно е гражданите да не изпадат в панически действия, а постоянно да се информират за движението на облака и за начините и средствата, с които трябва да се защитим.
Божана ПЕТРОВА

Има изготвен план за действие при заплаха от обгазяване във Велико Търново
“Миналия месец Общински съвет на град Велико Търново утвърди план за действие при евентуални бедствия.”, каза за радио “Фокус” – Велико Търново полк. Симеон Симеонов, началник - отдел “Управление при кризи и отбранително – мобилизационна подготовка” в града. Той обясни, че има и специален план за действие при нерегламентирано съхранение на боеприпаси и работа с тях. По думите му при евентуална заплаха се събира Общинският съвет за сигурност и управление при кризи, който се оглавява от кмета на града. По решение на градоначалника може да се свика т. нар. Оперативен щаб, койо е изграден към този съвет и включва само специалисти от Общината в различните направления, а именно водоснабдяване, електроснабдяване, свръзки и др. “В тези ситуации се взема решение и се действа бързо. Оповестяването става за около 30 минути и по заповед на кмета се предприемат действия съвместно с всички останали институции, които са ангажирани – Полиция, НВУ “Васил Левски”, Пожарна и т. н.”, обясни Симеонов. По неговите думи информирането става чрез медиите и по места, отговорници на фирми и учрежденията се грижат за информираността на гражданите.
Божана ПЕТРОВА


При бедствена ситуация можем да мобилизираме целия състав, съобщи началникът на НВУ
Националният военен университет “Васил Левски” във Велико Търново има разработен план за действие при бедствени ситуации и участва като сили и средства в плана за действие на общината, съобщи за радио “Фокус” – Велико Търново началника на военното висше училище бригаден генерал Цветан Харизанов.
“Ако нивото на риск за населението го изисква, сме готови да мобилизираме целия наличен състав на военния университет – курсанти, офицери, сержанти, включително и аз”, коментира ген. Харизанов. Според него, най важната част от действията след определяне на нивото на заплаха е разпределяне на отговорностите. Ръководният състав трябва да създаде инструкции за бързи и точни действия. Трябва да се определи района на безопасността и да се евакуират населените места, които попадат в него, както и в този район да влязат сили, които да предотвратят мародерства. Координацията при такива ситуации се ръководи от Областната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи, в която членуват представители на всички населени места и на всички институции за спешно реагиране в областта, в която влиза и началника на НВУ. Според него, за взимане на участие в действията трябва да се направи искане до генералния щаб на БА за освобождаване на квота от личния състав и техника.
Според генерала, на територията на Велико Търново няма складове за отпаднали от необходимост боеприпаси, каквито са в Челопечене. “Боеприпасите за учебно-бойната дейност се съхраняват в складове съгласно наставленията”, коментира ген. Харизанов, като не уточни местонахождението им поради съображения за сигурност. “Ние не съхраняваме и не използваме боеприпаси и взривни вещества, които са опасни за околната среда и здравето на населението”, допълни генерала. Охраната на тези складове се охранява от кадрови военнослужещи в НВУ, а не от частна фирма. Ген. Харизанов бе категоричен, че формата на охранителната дейност – дали се осъществява от кадрови военнослужещи или от частни фирми, не е от определящо значение за ефективността й. “Това зависи от управляващия охраната, ако са правилно поставени целите пред цялата охрана и ако охраната знае за какво става въпрос, тя ще бъде ефективна”, коментира той.
Васил МАРИНОВГАБРОВО
Митко Астарджиев: Гражданите на Габрово и региона не бива да се притесняват
По повод взривовете в Челопечене тази сутрин, директорът на областна дирекция “Гражданска защита” в Габрово Митко Астарджиев, заяви пред кореспондента на радио „Фокус” – Велико Търново, че гражданите на Габрово и региона не бива да се притесняват от подобни възможности, които могат да бъдат предизвикани както от субективна намеса, така и от човешка грешка или по каквито и да било други причини. По думите му, трите обекта, които произвеждат или съхраняват опасни вещества на територията на община Габрово, се намират извън гъсто населени територии. Според Митко Астарджиев, в тях могат да пострадат само работещите в тези обекти. По думите му, “Гражданска защита” разполага със съответните планове при възникване на опасност от аварии и бедствия от всякакъв характер, като в тази схема влизат и грижите за населението и осигуряването на медицинско обслужване при проблеми свързани с експлозиви.
Един от обектите свързани с производство или съхранение на взривни вещества е фабрика “Еловица”, която произвежда барут за граждански цели. В миналото там е имало инцидент при който е пострадал работник. Другите два обекта са също извън населените територии, единият е на територията на Община Трявна. Според Митко Астарджиев, сериозният контрол, който се осъществява и който самите фирми спазват, както по отношение на пропускателния режим, така и по отношение на спазване на нормите за безопасност, е гаранцията срещу подобни инциденти. Всяка година, по заповед на областния управител се извършват проверки с участието на специалисти от ОД “Гражданска защита” и Службата по контрол за безопасност на взривните вещества към ОД “Полиция”. Тези проверки се извършват в края на летния сезон, като последната такава проверка е направена през септември 2007 година.
Маргарита НИКОЛОВА


ВРАЦА
Складове за боеприпаси има и във Врачанско
Във Врачанско също има складове за съхранение на боеприпаси, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. По данни на Гражданска защита обаче в тях се спазват всички условия за безопасност. Създаден е специален режим и има специална пожароизвестителна система. Разположени са извън населени места. Според експертите хората трябва да знаят, че в случай на взрив те трябва да излязат незабавно от обсега на облака, движейки се в посока, перпендикулярна на разпространението му. Като подръчно средство може да се ползва памучно-марлена превръзка или мокра носна кърпичка.
Румяна БОРИСОВА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
lubo_juve

Регистриран на: 05 Ное 2007
Мнения: 726

МнениеПуснато на: Чет 03 Юли 2008, 22:27    Заглавие:  

Smile
Последната промяна е направена от lubo_juve на Пон 21 Май 2012, 00:17; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
popay_the_sailor
[Admin]


Регистриран на: 06 Яну 2004
Мнения: 10243
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 02:31    Заглавие:  

Цитат:
"Във Варна никога не е имало такъв инцидент", допълни още Попов.


Така ли? А като гръмна PVC-то? Или то не се брои? Rolling Eyes

_________________
Rolling, turning, diving
Rolling, turning, diving, going in again
Run, live to fly, fly to live, do or die
Run, live to fly, fly to live, Aces high.
--------------------------------------------
Есть ложь, наглая ложь и советская историография
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Grenadier


Регистриран на: 03 Дек 2005
Мнения: 112
Местожителство: Roma

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 12:15    Заглавие:  

По голяма част от иститнските складове, които представляват опасност въобще не са изброени в цитирания списък и въобще не си дава информация за положението там.
Вчера се публикува списъка им: 15 бази за боеприпаси от които тук са посочени само 2-3.

_________________
Несокрушимая и легендарная...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
andrei141984

Регистриран на: 22 Яну 2008
Мнения: 1661
Местожителство: София-по-рядко Бургас.

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 16:15    Заглавие:  

В Самоков в казармевния район на бившата 46-та Ракетна бригада има ли база за съхранение на артилерийски бойни припаси?


Освен всичко друго този пожар ликвидира и доста скъпи военни материали? Mad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
2C7


Регистриран на: 07 Яну 2007
Мнения: 1422
Местожителство: Центъра на просффетата

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 19:54    Заглавие:  

Grenadier написа:
По голяма част от иститнските складове, които представляват опасност въобще не са изброени в цитирания списък и въобще не си дава информация за положението там.

Не е нужно, а още по-малко здравословно, да се дава каквато и да е информация за местоположението на тези складове. Exclamation
Grenadier написа:
Вчера се публикува списъка им: 15 бази за боеприпаси от които тук са посочени само 2-3.

Къде е бил публикуван този списък?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
lubo_juve

Регистриран на: 05 Ное 2007
Мнения: 726

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 19:56    Заглавие:  

Smile
Последната промяна е направена от lubo_juve на Пон 21 Май 2012, 00:17; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
andrei141984

Регистриран на: 22 Яну 2008
Мнения: 1661
Местожителство: София-по-рядко Бургас.

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 20:10    Заглавие:  

2С7 е прав!Информацията за въоръжението на Българпската армия трябва внимателно да се поднася.Но отдавна вече изродите(разбирай гаджалите и гърците) знаят всичко! Evil or Very Mad А и след ПРЕДАТЕЛСКОТО унищожоване на 9К714 вече няма ,с какво да ,,респектираме " никого.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
lubo_juve

Регистриран на: 05 Ное 2007
Мнения: 726

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 20:41    Заглавие:  

Smile
Последната промяна е направена от lubo_juve на Пон 21 Май 2012, 00:17; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27543
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 20:55    Заглавие:  

Cool Cool Cool
С Р-300 спокойно вадим от строя всички бази в обсега им. Въобще ОТР са страшно оръжие.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
lubo_juve

Регистриран на: 05 Ное 2007
Мнения: 726

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 20:57    Заглавие:  

Smile
Последната промяна е направена от lubo_juve на Пон 21 Май 2012, 00:17; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
andrei141984

Регистриран на: 22 Яну 2008
Мнения: 1661
Местожителство: София-по-рядко Бургас.

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 21:19    Заглавие:  

Елемаг написа:
Cool Cool Cool
С Р-300 спокойно вадим от строя всички бази в обсега им. Въобще ОТР са страшно оръжие.

Елемаг, недей така!С Р-300 при това ОГРОМНО КВО(за нивото на 80-те , а пък за днес да не говорим№ 9К72 извинявайте обаче ,,е плашим ти Манго децата"(простете грубостта)!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27543
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 21:24    Заглавие:  

lubo_juve написа:
Елемаг написа:
Cool Cool Cool
С Р-300 спокойно вадим от строя всички бази в обсега им. Въобще ОТР са страшно оръжие.

Е добре вадим.Колко пуска на Скъд според тебе можеше да направи БНА към 80 те години на 20 век?

Между 102 и 140.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
lubo_juve

Регистриран на: 05 Ное 2007
Мнения: 726

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 21:26    Заглавие:  

Smile
Последната промяна е направена от lubo_juve на Пон 21 Май 2012, 00:18; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27543
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2008, 21:31    Заглавие:  

andrei141984 написа:
Елемаг написа:
Cool Cool Cool
С Р-300 спокойно вадим от строя всички бази в обсега им. Въобще ОТР са страшно оръжие.

Елемаг, недей така!С Р-300 при това ОГРОМНО КВО(за нивото на 80-те , а пък за днес да не говорим№ 9К72 извинявайте обаче ,,е плашим ти Манго децата"(простете грубостта)!

КВО е от порядъка 600м (при стрелби нашите са довеждали точноста до под 300м). Тоест без проблем се улучват обекти с размера на авио или морска база.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 8 [112 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 6, 7, 8 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.3349s ][ Queries: 13 (0.0067s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker