Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
Aktuelles Datum und Uhrzeit: Fr 27 Nov 2020, 04:28
Alle Zeiten sind UTC + 2
 Forum-Index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Лутанията и корупцията в Българската армия!
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
Seite 13 von 13 [190 Beitrдge]   Gehe zu Seite: Zurьck 1, 2, 3, ..., 11, 12, 13
Autor Nachricht
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mi 13 Aug 2008, 11:34    Titel:  

Cool Cool Cool
Наем от 20 лв. принуждава униформените да спят и да се хранят в една стая

Диян Моркин

Общежитието е еманацията на социалистическото съжителстване. Строежите на този вид сгради за живот бележат бум в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.
Идеята им е колкото се може повече хора да живеят на едно и също място. Винаги са мръсни, излющени, миризливи и мрачни. Независимо дали в тях са настанени, научни работници, ватмани, леяри, виетнамци, студенти или хора с леки присъди.
Парадоксално е, че през 2008 г. може да има хора, които да искат да живеят по този начин. И са готови да се борят, за да запазят правото да спят в една стая по няколко души, без кухня, без гардероб или шкаф за обувки.
4-ти километър е известно място в столицата. Вярно, че повечето хора се сещат за лудницата, но там от десетки години се извисява и една 18-етажна сграда. Това е едно от общежитията, в което живеят военните от поделенията в София, които са безимотни. Точната цифра на обитателите му се мени непрекъснато, но определено е около един батальон - 400-500 души.
Сутрин рано голямата сграда се изпразва, а вечер след 5 ч. започва да се пълни отново. През деня в общежитието остават майките с децата и безработните съпруги на военните.
Семейство Петрови живеят в една от мизерните стаи. Тя е не повече от 10-ина квадратни метра. В малкото коридорче има една-единствена врата, зад която е разположена баня с тоалетна. Единствената екстра е тераса, на която може да се излезе и да погледаш Витоша.

Семейство Петрови си стяга багажа

Ще напуска общежитието, тъй като съпругът е преместен на работа в друго поделение. Уговарят да не им се пишат имената и длъжностите, тъй като щели да им се карат началниците. Те са от провинцията и престоят им в София е минал само в това общежитие. Мъжът е на 45, а жената на 35 години. "Много е мизерно тук. Отвратително е, но плащаме нищожен наем от 20-ина лева. Навън едно легло с хазаи вече върви по 150 евро. Грехота е да ги даваме тези пари на вятъра. По-добре да стискаме зъби и да си съберем пари, за да си купим наше жилище след време", нарежда жената. Мъжът нервно разбутва кубинките в коридора, с което показва, че не му е приятно жена му да споделя с чужди хора за семейния им бит. А той е ужасен. Върху малък хладилник е сложен котлон, на който личи, че скоро е готвена някаква манджа. Електроуредът се намира само на десетина сантиметра от възглавницата на леглото.
В този блок има семейства, които са отгледали децата си и са ги изпратили абитуриенти. Семейните военни с деца обаче могат да се уредят и с още една стая, която вече да ползват като кухня и хол, а другата за спалня. Освен наем обитателите са длъжни да плащат и консумативите - ток, вода и парно.
Дама в камуфлажна униформа с пагони на майор се опитва да си натисне бутона на асансьора, но ръцете й са заети с две пълни чанти с продукти. Самата тя повдига въпрос дали е вярно, че общежитието ще бъде закрито. "Ами ние какво ще правим? Как да излизаме на свободен наем? Аз за какво седях толкова години тук? Търсихме какви ли не връзки да ни настанят в служебно жилище и после да го купим, но не успяхме. Много е жалко, ако трябва да даваме по 500 лева за свободен наем", жалваше се униформената. Преди един месец във входа било закачено интервю с управителя на общежитието, което той дал пред в. "Българска армия". В него обяснявал, че обитателите ще трябва да напуснат до края на годината, тъй като сградата влиза в терена на новия административен център, който ще се строи в бъдеще. Военните заплашили, че ще се вдигнат на бунт и няма да напуснат обитаваните от тях помещения. Те наистина ще бъдат изведени оттам, тъй като този блок ще бъде разрушен, но това може да стане най-рано след една година. В момента правителството възложи да се търси проектантска компания, която да изготви идейния проект на бъдещия административен правителствен комплекс.
Военните пък непрекъснато биват успокоявани, че новото ръководство на МО щяло да реши жилищните им проблеми.
Новата стратегия за социална политика на Министерството на отбраната предвижда

след 15 г. служба всеки военен да си купи жилище

от МО на цени, които няма да бъдат по-високи от средствата, които са отишли за построяването на жилището. Военните ще имат и право да ползват безплатно помещения в общежитията. А не както сега - плащат по 50 ст. на квадратен метър жилищна площ.
В новата стратегия за социална политика е записано, че трябва да се подобрят битовите условия за войниците в поделенията и за създаване на необходимите условия за работа и почивка. На следващо място стои придобиването на необходимия брой жилища за удовлетворяване на жилищните потребности.
Друга задача е изграждането на общежития за войници от отстъпено право на строеж и от получени обезщетения, функциониращи на хотелски начала, и студия за семейни в районите и в близост на районите поделения.
Изграждането на ведомствения жилищен фонд ще се извършва чрез финансиране от Министерството на отбраната от придобиване на свръхприходи от реализацията на освободените войскови имоти, от отстъпено право на строеж, обезщетения и др.
В стратегията се уточнява, че жилищното настаняване е комплекс от действия за осигуряване на настаняване на нуждаещите се военнослужещи в жилища от фонда на министерството и на второ място - за предоставяне правото за закупуване на жилище от военнослужещите с 15 години прослужено време. Тези действия, се посочва в документа, включват мерки за оценка на необходимостта за удовлетворяване на жилищните нужди, картотекиране и настаняване на военнослужещите и гражданските лица.
Стратегията, която е гордостта на новия военен министър Николай Цонев, обаче не казва какво става, когато имотите на армията се изчерпят. Тогава няма да има върху какво да се строят нови апартаменти, което означава, че няма да се спазва законът. А определено Цонев иска да вкара правилото, че след 15 години задължително получаваш жилище. Така в един момент държавата ще е длъжна да осигурява тези домове.
Странно защо в стратегията изобщо не присъства идея за това определени банки да дават нисколихвени или безлихвени кредити на военни, които искат да строят и купуват свое жилище. Такава практика има в някои от армиите на страните от бившия социалистически лагер. Чехия например позволява на военните да изтеглят определена сума за жилище, а лихвите са изключително ниски. Военното министерство поема разликата в лихвите, а военният е вързан с ипотеката за имота и остава на работа.
Така армията ще реши проблема с текучеството, както и ще тушира напрежението между гражданите и военните. Повечето цивилни не смятат за правилно военните да бъдат привилегировани от държавата - да получават високи заплати, а да им се осигуряват и жилища.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mi 20 Aug 2008, 14:11    Titel:  

Cool Cool Cool
Строително скеле се срути във вторник от недостроената сграда на Националния армейски комплекс в столицата на бул. “Скобелев”, който е известен като “Военното НДК”. Обектът се намира на мястото на бившия Военно-исторически музей и е близо до истинския НДК.

По време на инцидента на скелето е имало двама работници. Пострадал е само един от тях - 44-годишен мъж, който е настанен в "Пирогов” и за живота му няма опасност. Падналото скеле е посмачкало десетина автомобили, които са били паркирани в района. Затворено е било движението около мястото.

Поръчител на импозантната сграда, която има полукръгла форма и толкова етажа в подземието, колкото и над земята, е бившата Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" към Министерството на отбраната, а изпълнител е фирма "Хуфу". Според собственика на фирмата Димитър Атанасов инцидентът е станал при демонтирането на скелето. Бил е причинен от човешка грешка. Пострадалият работник е служител на фирмата подизпълнител "Блек пърл", която е специализирана за извършване на строително-монтажни работи.

По думите на Атанасов обектът е застрахован и нанесените материални щети би трябвало да бъдат поети от застрахователя.

По проект военният комплекс ще има многофункционална зала, мултимедиен център, административна и хотелска част, спортно-възстановителен център, подземни гаражи и мемориален комплекс, както и подземен паркинг.

Първоначално Министерството на отбраната се опита да продаде имота при начална тръжна цена 14 млн. лв., но купувачи не се намериха и правителството взе решения на мястото да бъде построен въпросният мегацентър.

По предварителните разчети стройността на строителството трябваше да възлезе на 8-9 млн. лева, които да бъдат осигурени от бюджета на военното ведомство, но впоследствие стана ясно, че тази сума няма да стигне. Средства се осигуряваха и от собствени приходи на бившата агенция "Военни клубове и информация".

От военното министерство съобщиха, че с обществена поръчка по ЗОП през 2004 г. за главен изпълнител за изграждането на комплекса е избрана строителна фирма "Хуфу" и съгласно договора между бившата Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" и нея тя носи пълна отговорност за безопасността на всички видове работа и дейности на обекта, за безопасността на работещите и за спазване на правилата за безопасност и охрана на труда.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: So 31 Aug 2008, 11:29    Titel:  

Cool Cool Cool
По план към 2015 г. българската армия трябва да е 32 000 души, а сега тя е малко повече. Основният проблем, който съществува, е в набирането на кадрови войници, и то за сухопътни войски, каза в интервю за предаването „Неделя 150” по БНР министърът на отбраната Николай Цонев.
Стана ясно, че за кадровите войници са предвидени сериозни стимули, тъй като има очаквания статусът и положението им да бъде подобрено.
Не се нарушава балансът от това, че има все повече жени в армията и няма опасност да се превърнем в „женска армия”, както се говори, допълни министърът.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Do 04 Sep 2008, 15:34    Titel:  

Cool Cool Cool
13 военни имота с отпаднала необходимост за Българската армия бяха обявени от правителството за имоти – частна държавна собственост, съобщиха от правителствената информационна служба. С оглед на досегашното им предназначение – складове, гаражи и стопанства, те могат да бъдат използвани за стопански цели.
Имотите се намират: в землището на с. Беловец, община Кубрат, област Разград (1002 кв. м, застроен с една сграда); в землището на с. Самораново, община Дупница, област Кюстендил (1291 кв. м, застроен с две сгради); два имота в столичните квартали „Драгалевци” и „Симеоново”, съответно от 9953 кв. м и девет сгради и 8918 кв. м и осем сгради; осем незастроени поземлени имота в Сливен – пет от тях с площ 1499 кв. м, а останалите – 1574 кв. м, 1500 кв. м и 1183 кв. м; имот в землището на Харманли, област Хасково, с площ 128 213 кв. м, застроен с осем сгради.
Правителството взе още пет решения за разпореждане с имоти – публична държавна собственост.
От Министерството на образованието и науката беше отнето правото на управление върху два имота – в с. Пороище, община Разград, и в гр. Добрич.
Имотът в Пороище е с площ от 5675 кв. м и върху него е построена училищна сграда от 935 кв. м и нафтово стопанство. Някогашното оздравително училище сега се прехвърля безвъзмездно на община Разград, която възнамерява да го използва за социални цели. Плановете са то да бъде преобразувано в социален интернат или в дом за стари хора. За целта ще бъдат осигурени средства от общинския бюджет.
Имотът в Добрич се намира на ул. „Ген. Попов” №16 и е с площ от 11 дка. В построените на него сгради се помещава СОУ „Д. Талев”, което е общинско. За да може училището да се стопанисва по-добре, по искане на кмета то беше предоставено на община Добрич.
На община Самоков безвъзмездно ще бъде прехвърлена част от комплекса „Самоковска комуна”, който се намира на ул. „Цар Борис І” №1 в града. В помещенията, които се предоставят, ще бъде изградено картинно хранилище и ще се използват за провеждане на културни мероприятия.
Помещение от 45 кв. м, намиращо се в административната сграда на ул. „Съединение” №107 в Шумен, беше предоставено безвъзмездно на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В него ще бъде изграден архив на териториалната структура на ведомството.
За частна държавна собственост бяха обявени идеалните части (26,767%), които притежава държавата, от два имота в столичния район „Младост”, местността „Къро”. Те се намират на бул. „Цариградско шосе” №113а и са с обща площ 15 дка и 40 дка. Другият съсобственик на имотите е „ИПК „Родина” АД. Целта на правителствения акт е да се позволи извършването на доброволна делба между съсобствениците, която може да бъде направена само ако имотът е частна собственост. След приключването на процедурата, държавният имот отново ще бъде обявен за публична собственост.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Do 11 Sep 2008, 18:49    Titel:  

Cool Cool Cool
Президентът Георги Първанов предупреди, че може да наложи вето връху новите промени в Закона за отбраната.
Той едва е внесен в министерски съвет, като министрите отложиха разглеждането му за следващо заседание.

Първанов заяви, че неведнъж се е изказвал критично по отношение на редица постановки в проекта.
Според държавния глава няма никакво разумно обяснение стремежът да се сведе във военното ръководство Генералният щаб до апендикс, един ненужен придатък.
Първанов коментира още, че няма и разумно обяснение за това, че президентът се лишава от някои функции и ангажименти, както и от възможността да получава своевременна информация.
По думите му - „президентът самоцелно се лишава от някои досегашни ангажименти и функции и което е изключително важно - възможността да получава своевременно информация".
Първанов допълни още, че проектозаконът трябва да се осмисли още веднъж, което се е видяло и от факта, че министърът не познава добре самия закон.
Вчера военният министър коментира новите промени, заявявайки, че моделът на Българската армия с огромен Генерален щаб е модел за масовата армия от началото на миналия век, когато армиите са били многобройни.
В момента съставът на Българската армия е пет пъти по-малък от преди, а съставът на Генералния щаб е три пъти по-голям, отколкото е бил преди 1989 година, мотивира се Цонев.
По думите му, министърът на отбраната ще стане елемент от системата "Органи за управление", защото в системата за колективна сигурност, в която България участва, министърът на отбраната има определяща роля при стратегическото ниво при определяне на функциите на отбраната.
Цонев разясни, че огромната администрация от около 2000 души, която е в Генералния щаб, ще бъде съкратена, тъй като много от функциите се припокриват и ще бъде вкарана в специализираната администрация на Министерството на отбраната като Щаб на отбраната.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Di 16 Sep 2008, 19:44    Titel:  

Cool Cool Cool
Очаква се България да унищожи количествата си от касетъчни боеприпаси до средата на следващата година.

Това обяви директорът на Дирекция Политика за сигурност към МВнР Петьо Петев дни преди Регионалната конференция „Конвенция по касетъчните боеприпаси - пътят напред" в София.

Количествата, с които разполага Българската армия от такива боеприпаси са малки, допълни още той.

Очаква се в периода 2 - 4 декември тази година България до подпише Конвенцията по касетъчните боеприпаси.
Следва ратификация от българския парламент и унищожаването им в най-кратки срокове.

България разполага с такива боеприпаси само на склад в българската армия. Но на 13.02.2008 г. кабинетът взе решение за налагане на мораториум върху използването на касетъчните боеприпаси.

Конференцията за разясняване ползите от Конвенцията по касетъчните боеприпаси ще се проведе на 18 и 19 септември тази година в хотел „Радисън" като официалното откриване ще присъстват заместник министрите на външните работи на България и Норвегия Тодор Чуров и Раймонд Йохансен, както и пострадали от взривове от подобни боеприпаси.

Касетъчните боеприпаси действат като противопехотна мина и могат да доведат до тежки последствия и дори смърт на всеки, който е попаднал на тях.
България участва още от самото начало на създаването на Конвенцията по касетъчните боеприпаси.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mi 17 Sep 2008, 11:17    Titel:  

Cool Cool Cool
МО пуска за продажба оръжие в интернет

Военният министър изцяло ще контролира търговската дейност на ведомството

Диян Моркин

Министерството на отбраната ще има още една функция - да продава оръжие, боеприпаси и взривни вещества.
Тази дейност е нова за военното ведомство и е регламентирана в наредбата за условията и реда за осъществяване на дейности, свързани с взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и контрола над тях. Глава шеста от тази наредба е посветена изцяло на търговската реализация на боеприпасите и оръжието. От нея става ясно, че поканата за участие в преговорите за покупко-продажба ще се извършва на интернет страницата на министерството и в един централен ежедневник до 5 дни след приемането на началните продажни цени.
Преди много години МО чрез своята дирекция "Търговия и снабдяване" продаваше директно въоръжение и техника, но след това търговията ставаше единствено след решение на Министерския съвет и на междуведомствената комисия за експортен контрол, подчинена на икономическия министър.
Според новата наредба военният министър ще назначава комисия, която ще определя началните тръжни цени на пушките и патроните, които продава за фирми в страната. Желаещите да участват ще подават удостоверения за състоянието на фирмата, както и актуални документи, които им дават право да търгуват с оръжие.
Комисията ще класира по критерий "най-висока предложена цена". Тук обаче отново има възможност за злоупотреби, тъй като наредбата казва, че ако класираният на първо място не се яви в уречен ден и час, той се декласира, а договор се сключва с този, които е дал втората по цена оферта. Така, ако някой има връзки в комисията, може да кандидатства с поставена фирма, която да вдигне цената, а втората да спечели. Най-важното при тези конкурси е да имаш вътрешна информация за това колко е реалната цена на дадено нещо и да не се изхвърляш, коментират спецове по търговете.
Военният министър ще има право и да възлага търговската реализация на стоката и на комисионер, който ще се избира по Закона за обществените поръчки.
Наредбата дава право на комисията на всеки три месеца да извършва намаляване на цената на номенклатурите, ако за тях не се появят желаещи. Така на два пъти може да бъде сваляна цената с по 20 процента, а на третия път - без ограничение на намалението. Тези, които не са могли да се продадат в срок от една година, пък ще отиват за утилизация.
УНИЩОЖЕНИЕ
Наредба определя и всички условия около утилизацията на излишните боеприпаси, както и съхранението им в складовете и поделенията на армията. В момента в тях има стотици хиляди номенклатури боеприпаси. Повечето са излишни за армията, но все още не са влезли в списъка за утилизация.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Do 18 Sep 2008, 17:03    Titel:  

Cool Cool Cool
Изпълнителното бюро на БСП препоръча да не се бърза с внасянето на новия закон за отбраната и той да бъде отложен, докато не бъдат отстранени редица забележки, съобщи шефът на лявата парламентарна група и на военната комисия в НС Ангел Найденов. Това е станало на заседание на ръководството на столетницата във вторник, няколко дни след като президентът разкритикува проекта.
Новият закон за армията, написан от екип на военния министър Николай Цонев, бе внесен в МС. Георги Първанов обаче се изказа изключително критично и заплаши да наложи вето. В същия ден МС оттегли законопроекта. Той предвиждаше да бъдат иззети почти всички правомощия на шефа на Генщаба и той вече да не е подчинен на върховния главнокомандващ, а само на министъра на отбраната. Президентът ще може да иска информация, но шефът на Генщаба не е задължен да я предостави.
"Нямам разумно обяснение за това, че самоцелно президентът се лишава от някои досегашни ангажименти и функции и което е особено важно - от възможността да получава своевременна информация", обяви Първанов. Той възнегодува и срещу "стремежа да се сведе Генералният щаб, военното ръководство до минимум, до един апендикс, до един ненужен придатък".
"Ние изцяло споделяме забележките на президента", обясни Найденов пред "Сега". Той уточни, че БСП подкрепя въвеждането на интегрирания модел, но той не трябва да се разглежда като основание за тоталното обезличаване на Генщаба, което е факт в представения проект. С интегрирания модел се цели да се избегне дублирането на функции между политическото и военното ръководство. Според Ангелов обаче със закона Генералният щаб се превръща в "звено за експертно и аналатично подпомагане на министъра", което не трябвало да се допуска. Същото важало и за щабовете на всички видове въоръжени сили. Според социалистите не са разписани ясно правомощията на началника на Генщаба, който вече трябва да се нарича началник на отбраната. Левите имат резерви и към това наименование. Не било уредено и взаимодействието между шефа на Генщаба и президента като върховен главнокомандващ. Няма и предвиден текст кой е най-висшият военен, който командва армията в ситуация на война, допълни Ангел Найденов. Според него проектът нарушава баланса между политическото и военното ръководство в превес на политическото. Той все пак отбеляза, че закона има и някои достойнства като системата за кадрово израстване и социалните придобивки на военните.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mi 01 Okt 2008, 11:51    Titel:  

Cool Cool Cool
Началникът на президентския кабинет ген. Никола Колев остро разкритикува новия закон за отбраната и обяви, че той е отстъпление от принципите и достиженията на България в областта на военното строителство. Бившият шеф на Генералния щаб допълни, че проектът няма да успее да влезе в пленарната зала и да бъде гласуван от този парламент. От БСП вече обявиха, че законът трябва да се поправи. Ген. Колев препоръча преди той да се приеме, да се изработи нова военна доктрина и концепция за национална сигурност. Това са документите, които ще дефинират какво искаме ние като членка на НАТО и Европейския съюз в нестабилния регион на Балканите, за да се чувства българският народ защитен от криза, обясни той.
Според ген. Колев президентът Първанов е бил запознат с проектозакона, но късно. На много късен етап били включени и представители на ГЩ, които трябвало да дадат военната експертиза. Генералът бил неприятно изненадан, че от името на закона е отпаднало понятието "въоръжени сили", след като те са инструментът на отбраната.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27540
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mi 08 Okt 2008, 19:46    Titel:  

Cool Cool Cool
Коалиционните партньори БСП, НДСВ и ДПС по всяка вероятност ще постигнат консенсус по новия Закон за отбраната и той ще бъде приет до края на мандата. НДСВ и ДПС твърдо настояват законът да мине възможно най-бързо. БСП обаче са в изчаквателна позиция дали ревизираният вариант на проекта, изготвен от екипа на военния министър Николай Цонев (НДСВ), ще се съобрази с критиките на президента Георги Първанов, зад които левицата плътно застана.
Министърът на отбраната вече изрази готовност да вземе предвид забележките на Първанов, който се закани да наложи вето заради заложеното ограничаване на президентските правомощия и свитите функции на Генералния щаб.

Идеята на Цонев е законът да бъде обсъден на кръгла маса с широко представителство и веднага след това да бъде внесен в Министерски съвет. Паралелно трябва да се изготвя и национална стратегия за сигурност. Така реализирането на и без това неприлично забавената реформа в отбраната зависи от темповете, с които ще бъдат нанесени поправките на проектозакона. Планираните от министъра инициативи междувременно се отложиха във времето поради негово заболяване.

Председателят на ПГ на Коалиция за България и на парламентарната комисия по отбраната Ангел Найденов обясни пред Mediapool, че БСП очаква проектозаконът да бъде ревизиран и едва след това ще преценят дали да му дадат "зелена светлина". Към момента обаче не може да се говори за някакви конкретни срокове кога да влезе в пленарна зала, въпреки намеренията това да стане до края на годината. Всичко зависи от поправките, които ще направи Николай Цонев, тъй като левицата също смята, че има спешна нужда от нов закон.

Първанов се обяви остро срещу предвиденото орязване на правомощията му като върховен главнокомандващ и "принизяването" на Генералния щаб до "апендикс". В проектозакона е записано, че началникът на Генщаба (началник на отбраната, както се предлага – б.р.) вече няма да е подчинен на държавния глава, както е в момента, а само на министъра на отбраната. Предвижда се президентът да може да изисква от началника на отбраната необходимата информация за осъществяване на функциите си като върховен главнокомандващ, но не e записано, че той е е длъжен да я предостави. Като каза, че не е съгласен с много от постановките в закона, макар да приветства неговия "дух и насока", Първанов заплаши да наложи вето, ако бъде приет в предлагания вид.

Преди седмица началникът на кабинета му и бивш началник на Генералния щаб Никола Колев разкритикува и цялостната философията на проекта, а именно въвеждането на интегрирания модел на военно министерството и каза, че не вижда нищо фатално да се изчака и законът да бъде приет от следващия парламент.

Депутатът от НДСВ и зам.-председател на комисията по отбрана Станимир Илчев коментира от своя страна, че не очаква левицата да работи срещу закона, който отразявал най-новите реалности в сектора на отбраната. Той добави обаче, че "словесната опаковка на един или друг параграф от проектозакона подлежи на вариации" и така потвърди изказаното вече намерение на Цонев да се съобрази с критиките на Първанов. Според него той трябва да бъде приет възможно най-бързо и в никакъв случай да не се отлага по формални причини за следващия парламент, защото в него са заложени изключително важни моменти за цялостното развитие на въоръжените сили.

По думите му няма опасност новите управляващи веднага след встъпването си в длъжност да предложат нов закон и така да се обезсмисли приемането му.

До момента НДСВ оказва пълна подкрепа на министъра си Николай Цонев и очаквано ще работят за приемането на закона, който Цонев обяви за основен негов приоритет.

От ДПС също са готови да форсират приемането на документа, като това трябва да стане още следващия месец, за да бъде обезпечен от държавния бюджет за следващата година. Според зам.-председателя на комисията по отбрана и депутат от ДПС Янко Янков, приемането на закона не бива да се забавя заради огромната му важност за въоръжените сили. Социалните привилегии за военните, заложени в него, трябва да спрат и текучеството в армията. До месец законът обаче трябвало да бъде оптимизиран и обсъден от различните институции.

И НДСВ, и ДПС акцентират върху социалната политика, която е заложена в него и правомощията на президента не са от първостепенна важност.

Министерството на отбраната от 2002 г. е в ресора на НДСВ и още тогава заложи в програмата си въвеждането на интегриран модел на Министерство на отбраната, при който да се прекрати дублирането на функции и структури между военното и политическото ръководство на армията. Заради съпротивата на тогавашния началник на Генералния щаб (ГЩ) и сегашен президентски човек Никола Колев това обаче се отложи във времето.

Документът, изготвен от екипа на Николай Цонев, предвижда ГЩ да стане Щаб по отбраната, а началникът по отбраната (досегашният началник на ГЩ) да бъде с по-ограничени правомощия.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Beitrдge der letzten Zeit anzeigen:   Sortieren nach:   
Seite 13 von 13 [190 Beitrдge]   Gehe zu Seite: Zurьck 1, 2, 3, ..., 11, 12, 13
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
 Forum-Index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Gehe zu:  

Du kannst keine Beitrдge in dieses Forum schreiben.
Du kannst auf Beitrдge in diesem Forum nicht antworten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht bearbeiten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht lцschen.
Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht teilnehmen.

[ Time: 0.0742s ][ Queries: 13 (0.0104s) ][ Debug Ein ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker