В момента е: Сря 11 Дек 2019, 18:33 Часовете са според зоната UTC + 2 |
Автожир НИКИ 2004
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Страница 1 от 1 [14 Мнения] |
Автор | Съобщение | ||||
---|---|---|---|---|---|
Preslav
[Admin] ![]() Регистриран на: 19 Яну 2006 Мнения: 42493 |
Автожир НИКИ 2004 В началото на юли 2008 г. стартираха наземните изпитания на автожир, произведен от екип на авиоклуб „Ники” (Правец). Автожирът е двуместен и е направен изцяло от композитни материали. Снабден е с двигател с вътрешно горене, който е поставeн зад пилотското място. Автожирът съчетава в себе си характеристиките на хеликоптер и самолет, като основната разлика между хеликоптерите и автожирите е, че при полет, задвижен с двигател, роторната система на автожира действа на авторотация. По този начин роторът се развърта свободно в резултат от въздушния поток, който преминава през лопатите. Силите, които възникват по време на авторотация, поддържат въртенето на роторните лопати и създават подемна сила, която задържа летателния апарат нависоко. От аеродинамична гледна точка роторната система на автожира при нормален полет действа като хеликоптерен ротор по време на спускане напред при авторотация. Върху проектирането и конструирането на летателния апарат се работи от 2004 г. Наземните изпитания се провеждат в Правец, където Николай Николов (председател на Българската федерация по авиомоделизъм, любител пилот и инициатор на проекта) и Милко Димитров (пилот-инструктор на хеликоптери) стриктно следяха поведението на летателния апарат с цел доусъвършенстване на прототипа. Очаква се автожирът да премине инспекция в ГД ГВА до месец. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Основните технически характеристики Габаритни размери Диаметър на роторния диск, m 8,6 Дължина, m 3,7 Височина, m 2,86 Корпус Дължина, m 1,98 Ширина, m 1,26 Височина, m 1,25 Брой места (включително пилота) 2 Носещ винт Лопати на носещия винт, бр. 2 Ометаема площ на винта, m2 55,904 Хорда, m 0,254 Масови (тегловни) характеристики Маса при излитане 600 kg Маса на празния ЛА 350 kg Силова установка Двигател SUBARU EJ – 22M Тип бензинов, 4-цилиндров, 4-тактов, с водно охлаждане Максимална мощност, hp 150 Текст и снимки Меглена Николова Последната промяна е направена от Preslav на Съб 19 Сеп 2009, 11:59; мнението е било променяно общо 4 пъти |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
EX-62
Здравейте, Страшно хубава машинка със страхотен дизайн и като такава,трабва да лети красиво-успех!!!! Знам,че щтом е замесен авиомоделист ще се получи нещо прекростно,а те в изпипването на хубавото и красивото са капризни до Бога Ако напишете подробности за носещия винт ще съм Ви благодарен.... Поздрави.. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
rado_hristoff
Не знам какво търсите за винта след като всичко е описано, може да се свържете с мен на личния ми e-mail аз сам пректант във фирма НИКИ, сега разработваме нов модел автожир, ако изявявате интерес пишете на rado_hristoff@abv.bg |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Dimitar Stavrev
[Admin] Регистриран на: 08 Ное 2007 Мнения: 12545 Местожителство: София |
На връх Никулден дойде дългоочаквания момент - проведе се първият полет на автожир „Ники 2004”. Събитието се състоя на летище Габровница край Монтана. Специално за полетите пристигнаха Анди Сийбенхофър и Томас Зак, двама опитни пилоти на автожири, за които писахме в брой 12/2008 на "Клуб КРИЛЕ". Поради това, че вятърът беше доста силен – повече от 15 м/сек. и въпреки мъглата и намалената видимост в ранните часове на деня, пилотите не се поколебаха да се качат на машината. След поредици от отлепвания на пистата автожирът направи първият си демонстрационен полет ниско над земята. Машината се държеше стабилно във въздуха, макар времето да беше лошо. Подробности в брой 2/2009 на сп. "Клуб КРИЛЕ". Меглена Николова |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Dimitar Stavrev
|
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Dimitar Stavrev
Малко клипчета: [img]http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/MVI_1440a.avi[/img] [img]http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/MVI_1444a.avi[/img] [img]http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/MVI_1444b.avi[/img] [img]http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/MVI_1461a.avi[/img] [img]http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/MVI_1461b.avi[/img] |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
jurii
Николай много поздрави от мен , много съм зарадвам от теб! Юрий. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Елемаг
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 27535 Местожителство: София |
![]() ![]() ![]() А някакви детайлни снимки от конструкцията няма ли? В статията ще има ли конструктивна схема или ще е обикновенно представяне? _________________ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН! ![]() Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Tatra
![]() Регистриран на: 26 Сеп 2008 Мнения: 189 |
А военнизиран вариант ще има ли или опита на Октагон [имаше май такава фирма и лекия и самолет имаше и военен вариант но май от МО няма интерес] ще е определящ Поне система FLIR може ли да му се монтира А ПТУР А и ориентировъчна цена май не видях никъде като данни [едва ли ще е повече от цената на една две ракети за ПЗРК 32000 $-64000 $ ] Руснаците и те имат нов за трима но дизайна му е малко труден за преработка във военен |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
SKY-MAN
... Последната промяна е направена от SKY-MAN на Нед 11 Окт 2009, 22:08; мнението е било променяно общо 6 пъти |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
MRilax
Честита Нова 2009 година на упорития и неуморен Ники и милата Меги, която страшно много му помага в смелите начинания! Моля ви не се замисляйте кой знае колко по аеродинамичните въпроси, защото както казват в армията "мисълта сковава действията" ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
|
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
С активното участие на автожира на Ники! Поздравления! ![]() http://www.vbox7.com/play:f7f7cad20f |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
EX-62
Възхитен съм!!!!! Бравоо......,Ники,с последното хвърчило утрепа всички! https://www.facebook.com/pages/NIKI-Rotor-Aviation/135928823103350?ref=digest_email Ще имаш големи успехи,от все сърце ти ги пожелавам. ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Страница 1 от 1 [14 Мнения] |
Предишната тема :: Следващата тема |
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети |
[ Time: 0.1049s ][ Queries: 13 (0.0054s) ][ Debug on ] |