Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Руската военна полиция патрулира по линията на съприкосновение между Сирия и Турция · Китай създаде летяща чиния · Путин: Русия разработва уникално оръжие · Французите ще подслушват командно-щабните учения на Русия "Гръм" · Русия влиза в ролята на балансьор между Турция и Сирия, няма да бъде позволен сблъсък · Възраждането на "Ислямска държава" в Сирия е неизбежно, обяви Франция ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Tue 15 Oct 2019, 20:33
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ЯХТИ И ВЕТРИЛА - ФОРУМ ЗА ВЕТРОХОДИ, РЕГАТИ, ИСТОРИЯ
МОРСКИ ВЪЛЦИ - ЗА ПОЗАБРАВЕНИТЕ И ИЗВЕСТНИ ОТКРИВАТЕЛИ...
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Sun 19 Feb 2006, 00:50    Post subject:  МОРСКИ ВЪЛЦИ - ЗА ПОЗАБРАВЕНИТЕ И ИЗВЕСТНИ ОТКРИВАТЕЛИ...  

1. Семьон Иванович Челюскин
Click to see if image is larger
Челюскин е роден около 1700 г. През 1714 г. постъпва в Школата за математически и навигационни науки в Москва. През 1726 г. е на служба в Балтийския флот. През 1733 г. е назначен във Втората Камчатска експедиция на длъжността щурман. През 1735 г. с кораба “Якутск” под командването на В. Прончищев експедицията предприема плаване по р. Лена от гр. Якутск до устието й, а оттам се отправя на запад и достига устието на р. Оленьок. Тук експедицията е принудена да презимува 11 месеца. През 1736 г. “Якутск” продължава на запад и изследва устията на реките Анбара и Хатанга. Открит е и островът Петър I. Плаването продължава на северозапад и север покрай бреговете на полуостров Таймир и достига до 77 градуса 29' северна ширина.
Поради дебелия лед експедицията е принудена да се завърне в устието на р. Оленьок. Тук началникът на експедицията Прончищев и съпругата му, която го придружава, умират. От 1738 г. командването на експедицията е поето от Харитон Лаптев. През пролетта на 1741 г., придружен от двама войници, Челюскин тръгва от устието на р. Хатанга, където експедицията на Лаптев зимува, и достига р. Пясини, като по време на прехода описва западното крайбрежие на Таймир до залива Милдендорф. От устието на р. Пасини той се връща на югозапад и стига до устието на р. Енисей. През зимата на 1741 - 1742 г. с трима войници Челюскин преминава през тундрата 750 км и достига до селището Туруханск, наема кучешки впрягове и със шейни стига до устието на р. Хатанга, продължава на север и достига най-северната точка на Азиатския континент на полуостров Таймир. Това е днешният н. Челюскин, наречен в негова чест от пътешественика Милдендорф през 1843 г.
През 1743 г. Челюскин се завръща в Санкт Петербург и продължава да служи в Балтийския флот до 1760 г., като се пенсионира с чин капитан III ранг. Годината на смъртта му се предполага, че е 1760.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Wed 22 Feb 2006, 15:35    Post subject: АЛЕКСЕЙ БУТАКОВ - ИЗСЛЕДОВАТЕЛЯТ НА АРАЛСКО МОРЕ  

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

АЛЕКСЕЙ БУТАКОВ

Руският мореплавател и изследовател А.Бутаков е роден на 7 февруари 1816 г. в семейството на черноморския моряк И. Бутаков. Баща му е провъзгласен за вицеадмирал и участва в експедицията на Лазарев. Интересното е, че традицията в семейство Бутакови е всички да служат в руския военноморски флот и така и петимата братя отиват там. Четирима от тях получават чин адмирал, освен Димитрий, който е убит в героичната отбрана на Севастопол през 1855 г. Григорий Бутаков основава училище за подготовка на морски офицери, Иван Бутаков обикаля 2 пъти света с фрегатата "Палада",Владимир Бутаков е един от геройте в отбраната на Севастопол.
В ранните си години Алексей често пътувал с баща си, който го научил на любов към морето. В малкия се заражда мечтата за далечни плавания и чужди страни. На 12 години той е вече в Морския корпус за кадети в Петербург, а през 1828 г. е произведен в гардемарин. Директор на корпуса в това време е великият адмирал Крузенщтерн, а Бутаков получава знания от него по морска астрономия, навигация, история и чуждестранни езици. На 21 декември 1832 г. Бутаков е само на 17 г. а вече е произведен в офицерски чин мичман. След завършване на офицерския клак той е назначен за вахтен офицер на една от фрегатите на Балтийския флот. През 1838 г. и на следващата година Бутаков плава на учения и в Черно море. През това време той се запознава с трудовете на А. Хумболт за Урал и част от Русия. И точно тогава Бутаков се досеща за едно "бяло петно" в Руската география - никой досега не е изследвал Аралско море, нито пък имало подробна карта.
През 1840 г. Бутаков е назначен за старши лейтенант на военния кораб "Або", който прави околосветско плаване. Той подхожда с отговорност и професионализъм към новата си служба и се справя с успех със задачите си. По време на пътешествието той описва редица острови в Тихия океан, усъвършенства италианския си език и изучава
усилено португалския и испанския.
След завръщането си Бутаков осъществява своята мечта и изследва Аралско море. На шхуната "Константин" Бутаков за 56 дни картографира цялото крайбпежие на Аралско море. Той първи открива странно течение в морето, което го отличава от другите. Подробната му карта от 1850 г. служи цяло столетие като най-достоверния източник за ориентиране.
През зимата на 1848-49 г. експедицията му е на о. Кос, Аралско море, където Бутаков обработва свойте наблюдения и започва подробно картографиране. Неговият приятел Тарас Шевченко пък го весели като пее и пише стихчета, но в същото време и рисува ботаническия свят на Аралско море. На 27 януари 1849 г. Бутаков получава радостна новина - той получа писмо, в което има диплом за това, че той става член на Руското географско общество. Той е произведен в чин капитан и с нови сили се залавя да изследва морето и неговото характерно течение, ветрове и соленост. След 15 години протекли в изследвания на Аралско море, реките Сердаря и Амурдаря, Бутаков е отзован в Петербург. Тук той получава званието контра-адмирал и работа като началник-щаб на учебната ескадра на Балтийско море, заради което много чиновници и колеги му завиждат. През 1865 г. група от 10 монитора водена от него посещава Стокхолм. През 1868 г. Бутаков се разболява, отива на лечение в Германия и на 28 юни 1869 г. почива в град Швалбах на 54 години. Бутаков извършва истински подвиг, като изследва почти сам Аралско море. В съобщение за смъртта му в руското списание "Морской сборник" от 1869 г. се казва че: "Бутаков е истински моряк, с когото може да се гордее всяка една страна и всеки един народ!"
Паметник в Киев на Шевченко:
Click to see if image is larger
По-долу - личните рисунки на Шевченко по време на експедицията, както и негов автопортрет:

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 07 Aug 2009, 09:19    Post subject:  

Руският мореплавател Иван Крузенщерн започва първото си околосветско пътешествие (7 август 1803)

07 август 2009 | 00:09 | Агенция "Фокус"На 7 август 1803 г. започва първото околосветско плаване на руския мореплавател Иван Крузенщерн. Негов помощник е Юрий Фьодорович Лисянски, който командва ветрохода „Нева”. Иван Фьодорович Крузенщерн е руски мореплавател, адмирал (1842 г.), член на Петербургската Академия на науките от 1806 г. Завършва Морски кадетски корпус през 1788 г. и участва в Хохландското сражение. Изучава морското дело в Англия (1793 г.). Плава на руски военни кораби в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, след което се завръща в Кронщат (1799 г.). През 1802 г. е назначен за началник на първата руска околосветска експедиция (1803-1806 г.), в която влизат корабите “Надежда” (под негово командване) и “Нева” (с командир Ю. Ф. Лисянски). Експедицията плава в Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Крузенщерн провежда широки океанографски и метеорологични изследвания, поставя началото на системни дълбоководни изследвания на океана. Описва част от Курилските острови, крайбрежието на остров Сахалин, Камчатка и някои японски острови. Резултатите от океанологичните и етнографските му изследвания са публикувани в тритомния труд “Пътешествия около света през 1803-1806 г. с корабите “Надежда” и “Нева”. Става инспектор (1811 г.), а по-късно директор на Морския кадетски корпус (1827-1842 г.). Публикува двутомен “Атлас на Южното море” (1823-1826 г.), съдържащ историко-географски анализ на много руски и чуждестранни източници. Крузенщерн е член-учредител на Руското географско дружество, член е на Лондонското географско дружество и на други дружества. Неговото име носят географски обекти (проливи, острови, планини, носове) в Тихия океан. Иван Фьодорович Крузенщерн умира през 1846 г.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ЯХТИ И ВЕТРИЛА - ФОРУМ ЗА ВЕТРОХОДИ, РЕГАТИ, ИСТОРИЯ
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0970s ][ Queries: 13 (0.0053s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker