Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Сря 15 Юли 2020, 06:49
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и събития до края на 20 век
България във ВСВ
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 25 от 25 [375 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, ..., 23, 24, 25
Автор Съобщение
С-13

Регистриран на: 12 Юни 2005
Мнения: 951
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 24 Апр 2008, 11:45    Заглавие:  

Цитат:
Посочваш само позитивни примери от едно време, забравяш терора и произвола от началото на този исторически период, както и ограниченията на собствеността.

Мисля че писах и за положителните примери днес и съм обективен. За позитивното днес мога да добавя относително много по-евтината и достъпна електроника, което не се дължи само на техническия прогрес.
Не забравям в никакъв случай репресиите в началото, но мисля че те бяха неизбежно следствие на доста по-мащабните и продължителни репресии преди това. Може да има някакъв спор за мащабите, но за последователността на репресиите спор просто не може да има спор. ОЧЕВИДНО РЕПРЕСИИТЕ ДО 9.9 44 СА ПРЕДИ РЕПРЕСИИТЕ СЛЕД 9.9.44. А причината е винаги преди следствието според законите на логиката.
Изобщо началото на периода 44-89 г. сложи край на перманентната гражданска война у нас, а края на периода завърши с установяване, по мирен начин, на политическа демокрация, каквато никога не е имало преди това в нашата история. Но това са неща които вече няколко пъти коментирахме, така че този път ги напомням за последен път.
Що се отнася до ограниченията на собствеността аз и сега смятам, че за обществото е по-полезно да беше продължило да ограничава правото на собственост над предприятия, банки, застраховане, външна търговия и т.н. Тогава бихме се лишили от появата на такива забележителни "герои на капиталистическия труд" като Илия Павлов, Георги Илиев, Майкъл Капустин, Майкъл Чорни, Васил Божков, Цветелина Бориславова, Славчо Христов и стотици още знайни и незнайни труженици които надминаха отвсякъде Стаханов. Той горкият изработваше за смяна по няколко норми а те заработват десетки и стотици ХИЛЯДИ ПЪТИ повече от средния българин. Както се казва тези хора ни носят всички нас мързеливците на гърба си. Как не се сетят да ни изоставят на произвола на съдбата да си трошим главите без тях.
Или представяш ли си какво бедствие ще настане ако ни изоставят такива фирми като Софийска вода, ЕОН, ЧЕЗ и т.н.
Но стига толкова на тази тема. Готов съм да я продължа но само в общи теми за да не досаждаме на останалите.
Цитат:
От ЖСК що народ измря от инфаркти и колко ЖСК-та останаха без нотариален акт 20 години.... още има такива случаи. И колко мръсни игричка ставаха там.... Който иска, да се поинтересува. Да не говорим, че не всеки можеше да се добере до ЖСК.

Нали именно жск беше първата птичка на "новото", даване на повече "свобода" да строиш. Що се отнася до инфарктите, все пак бих ги отдал, поне тогава, главно на преяждане и особенно на систематично препиване. Такива случаи знам. Виж за инфаркти в резултат на най-просташки измами имам примери само след 1989 г.
Цитат:
Забравяш понятието "жилищна криза", то си беше официален термин. И ако твоето семейство я е разрешило за 20 г., запитай се колко ПО-ЛЕСНО щеше да му е, ако България се развиваше без тези безумни ограничения, насочени към това всички пари да отиват само в държавата.

Всяко нещо е относително и се познава в сравнение. Тогава се строяха няколко пъти повече жилища, и имаше "жилищна криза". Сега жилищна криза няма и хубави къщи стоят празни по села и малки градове, а над един милион наши остарбайтери живеят по фургони и коптори в ЕС. Разбира се има и няколкостотин юнаци с вили в Калифорния или Испания, но кой колкото е заработил. Просто всеки е свободен да избере каквото му харесва. Кеф ти вила на Аруба, кеф ти береш маслини и спиш в обор в Гърция.
Цитат:
Например ЗСГ:
1/ едно семейство може да има едно жилище до 120 кв.н. и една вила до 60. Всички вили в България в голямата си част бяха незаконни. Да, имаше ги много и като пари бяха сравнително леснодостъпни. Като ПРАВО да ги построиш, и даже да ги притежаваш - не. Съкращението НРПЖ дали ти говори нещо?
"Наредба за продажба и разпределение на жилища".

Голяма "неправда" беше едно семейство на партиен или стопански ръководител да се свива само на 120 квадрата плюс виличка от само 60 квадрата. Затова не се спазваше, както сам си забелязал, и се налагаше някои наистина нуждаещи се да чакат повече от необходимото.
За да се премахне тази крещяща несправедливост дойдоха новите времена. Сега който работи и печели си строи вила на Азорските острови, а милионите мързеливци се чудят как да си платят тока и парното.
Цитат:
Пример:
София имаше много къщи с дворове извън центъра. В повечето от тях строителството на нови къщи от хората беше забранено. Плана казва, че ще ги отчуждят. Държавата отчуждаваше масово къщи и дворове, за да строи панели връз тях. Какво се случва: седиш и чакаш 10 години да те "вдигнат", както казваха хората.

Задаваш ли си въпроса защо собствениците на "къщи" чакаха с нетърпение да ги вдигнат? Защото тия "къщи" в крайните квартали, останали от преди през 50-те години, с редки изключения, бяха коптори, каквито сега рядко можеш да видиш. В замяна получаваш апартамент с две стаи и съвременна кухня с топла вода, централно отопление и баня - невиждан лукс тогава.
Нашият блок, 7 етажа и два входа с общо 42 апартамента, е вдигнат през 1963 г. на мястото на една подобна едноетажна къща, тип коптор, с едно семейства в нея, което получи като компенсация два апартамента в блока.
По-читавите къщи и сгради изобщо не ги закачаха и те още си стоят в квартала. Но напираха да ги топлофицират покрай блоковете. Така например никой не бутна единствената хубава двуетажна къща принадлежаща на доктор Драгомир Александров, личен лекар на цар Борис. Той ми е роднина (брат на баба ми) и работеше до края на живота си (не пожела да се пенсионира) в местната поликлиника. Още си го спомнян защото когато някой от нас малко се закашляше ходехме у тях и той не само ни преглеждаше, но и жена му, много добродушна бабичка от италиански произход, ни черпеше със сладко.
Това го пиша за да не остане някой с впечатление, че са разрушавали, характерните за царство България, триетажни котеджи с басейн в двора, за да строят панелни блокове.
Цитат:
Като дойде време да те вдигнат, ти оценяват къщата по тарифа за около 5-6 000 лева. После се решава какво ПРАВО имаш на жилище. Ако имаш друго - само пари ти дават, т.е. изкупуват ти имота на цената на една нова Лада, за която се чакаше 15 години. Ако нямаш - дават ти апартамент и право да го избереш в блока, който ще бъде построен на имота ти. Панел, в повечето случаи, но имаше и изключения. Често правеха така, че да те махнат оттам, ако е по-баровско мястото, или поне опитваха разни местни величия. И така, идва момента за заповед по чл.100 от ЗТСУ, с която да ти определят какво ще получиш. Ти и жена ти - един апартамент; детото ти, ако е пълнолетно - също. Ако не е в брак - малко жилище. Ако е в брак - по-голямо. Тъста и тъщата, ако си се изхитрил да ги пишеш съсобственици на мястото ти - също. Ако детето ти е непълнолетно - за него само пари.
Идва момента на ОЦЕНКАТА. По ТАРИФА мястото ти е 6000 лв., а панелката - 18 000. Ще доплащаш със заем от ДСК. Поносим заем, 1% лихва на година. Но ДОПЛАЩАШ, или държавата ти взема пари.

Не знам откъде са тези цени - панелен апартамент 18 000 лева? Нашият масивен двустаен апртамент, 65 квадрата, имаше цена около 7500 лева през 1963 г. и го изплащахме със заем. Нямам спомен, дори през 80-те години, за нормален апартамент струващ повече от 11 хиляди лева. Апартаментът в жск(масивен) през 1984, от три стаи, и 105 квадрата ни излезе около 19 хиляди лева и го купихме с парите от отчуждена (като паметник на културата) стара грохнала дървена къща в Търново за която получихме около 12 хиляди лева. Освен това ни признаха около две хиляди лева личен труд при строителството на жесекато. Собствениците на отчуждената къща (едноетажна) получиха два апартамента без нищо да доплащат защото при жесекато свободно се договаряше обезщетението. Други три собственици си изплатиха апартаментите само с личен труд при строежа.
Общо взето когато държавата отчуждаваше цената на къща-коптор беше горе-долу колкото на един апартамент в бъдещия блок. Разбира се ако бяха оставили собствениците на копторите свободно да изнудват и да се договарят с нуждаещите се от жилище, те можеха да се опитат да вземат и повече. Но в 99 % от случаите просто нямаше да получат нищо и тогава перспективата пред тях беше или да си строят нова къща, да си прокарват канализация, да си асфалтират улиците, и да дават несравнимо повече пари, или да си останат в копторите, а държавата можеше да намери достатъчно свободни терени да построи другаде нужните и жилища. Имаме и примери за резултатите от точно такъв подход, например квартал Факултета. Така би изглеждала голяма част от София, ако жителите на копторите от крайните квартали не бяха станали "жертва" на жилищното строителство при социализма.
Цитат:
Докато ти строят блока, си на "оборотно", т.е. някъде на майната си. Ако нещо се закучи със строежа, можеш 10 г. да си стоиш там.

В оборотното жилище не се плаща наем, така че какво губиш? Затова бързаха да се настаняват апартаментите защото в тях беше много по-удобно и хигиенично от старите къщи.
Цитат:
Напомням, хиляди къщи можеха да бъдат построени наново от собствениците на местата, без отчуждения и местения. Но тогава държавата нямаше да ти прибере 12 000 лева за всеки апартамент, нали? Нямаше да ти ползва имота без да те пита искаш или не за да го застрои и да прибере от хората по още 18 000 от всеки апартаментWink Нямаше да построи панел и да го даде на хората, чакащи на опашка повече от 10 г.

Виж отговора по-горе. Точно това което ти предлагаш беше приложено на Константин Величков и във Факултета.
Цитат:
Сравни с днешната ситуация, в която имаш място в София и какво можеш да получиш срещу него.Wink Wink Wink А познай дали ще доплащаш. Макар, че сравненията с днес не са правилни, днес в позорен период от историята на България.

Затова цената на новите жилища е такава, а и колко ще получиш днес за "къща" във Факултета или Столипиново? Не забравяй, че в крайните квартали на София и околните села, през 40-те години са живеели в коптори 100-150 хиляди души. А на тяхно място днес са блокове и жск в които живеят около един милион души при несравнимо по-човешки условия.
Цитат:
Ключовата дума за България след 44-та е "пропусната полза". Какво МОЖЕШЕ да бъде в ония златни времена за целия свят... Я Тито как навреме се усети и проведе реформи, които направиха Югославия хем социалистическа, хем цветуща държава. А нашите дебили ограничаваха хората и им прибираха собствеността.

Ако има някаква ключов израз за България след 44 г той е "спомени от бъдещето". Просто животът се промени толкова фантастично бързо, че хората от селската кирпичена къщурка, цървулите и газеничето, само за 10-15 години се оказаха в друга епоха, в друг свят. Граждани, работници и служители в модерни предприятия с модерни за времето си жилища, с образование. Не е леко от босоного селянче да станеш инженер, лекар, квалифициран работник, учен, спортист и т.н. защото манталитета ти остава на дребен собственик. Трябва повече време за да осъзнаеш разликата между собствената нивичка и една съвременна електроцентрала или един Ил-18.
Те точно реформите ала Тито ни доведоха до днешното положение и до рестврацията на капитализма. Златното време след войната точно беше времето на невиждано бързото развитие, на скока напред на Източна Европа. Какви "ползи" сме пропуснали точно тогава?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27539
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 24 Апр 2008, 12:07    Заглавие:  

T55 написа:
И с какво узря времето през 1987 г., а не беше узряло през 1967 г.??? Как така Тито узря още през 40-тте, а ние чак в края на 80-тте. По-фатално закъснение българската история не познава. Китай и Виентам "узряха" и те в края на 80-тте, но това бяха азиатски сталинистки режими, далеч по-назад от България.

Времето "узря", защото кризата назря и вече измъкване нямаше. Горбачов врътна брежневското кранче, то още Андропов го врътна. Така блаженото съществуване на БКП като икономически и политически всевластен господар на БГ се изпари, защото в БГ се пилееха и крадяха пари, но нищо не се създаваше годно да създава стойност. И, понеже нещата загрубяха, БКП беше принудена да въведе реформите. Там имаше и умни и рационални глави, но им бяха необходими две десетилетия за прокарат идеите си сред всевластната летаргия, обзела партията и държавата. Не, че особено си даваха зор, де, но през 80-тте и старците разбраха, че Западът съкрушително е надминал Изтока и че това ще доведе до катастрофа.
Затова и стартираха реформите. Фатално освен забавянето беше и това, че се получи един втори етап, в който мафията превзе властта и провали възможното позитивно развитие...

През 1967г още нямаше икономическата възможност за подобен ход. Въобще не ми давай за пример Тито! Той се ползваше с благоволението на Запада който практически създаде Югославия. Видяхме как рухна неговата държава!

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
С-13

Регистриран на: 12 Юни 2005
Мнения: 951
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 24 Апр 2008, 13:48    Заглавие:  

Цитат:
Резултатите бяха налице когато се въведе Указ 56, т.е. държавата отстъпи от идотските ограничения, с които тормозеше народа 40 г. Но беше вече късно..... последваха събития, които са предмет обаче на политиката а не вече (т.е още не) на историята, и затуй ще да ги премълча, но те лишиха държвата от шанса да се развие добре в настъпилото ново време.

Почвам да се чудя дали става дума за една и съща държава. Нали говорим за България или бъркам?
Преди указ 56 - невиждани темпове на развитие, скок от ралото до АЕЦ. След Указ 56 - бързо задълбочаване на негативните явления в икономиката, довели до политическа и икономическа катастрофа и реставрация на капитализма през периода 1989-92 г.
Всички икономически беди у нас идваха след като държавата отстъпваше от "идиотските ограничения" с които тормозеше "най-предпримчивите" синове и дъщери на нашия народ (да не ги изброявам от И. Павлов до В. Божков) и не им даваше да рзгърнат с пълна сила своя "талант". Да не говорим за тормоза срещу западните ни благодетели, на които се оказа, че имаме да даваме много пари, без нищо нужно и ценно да сме получили от тях.
Цитат:
До тези първи промени през 1987-88 г. държавата яко закъса.

В какво се изразяваше "закъсването" през 50-те, 60-те или 70-те години?
През 50-те години "идиотските ограничения" бяха най-здрави и затова развитието беше най-бързо и без кризи.
Първите плахи опити за "промени" започнаха от средата на 60-те години, ако си чувал имаше една фирма "Тексим". После към края на 70-те години взеха кредити за да внасят ненужни боклуци от Запада и направиха първия дълг.
Доста бели нанесоха на държавата с тези експерименти, но за щастие тогава навреме се осъзнаха затова се развивахме стабилно без кризи.
Изобщо до "перестройката" всички беше нормално. След 1985 г. започнаха простотиите и на първо място указ 56 и взимането пак на кредити за още по-ненужни западни боклуци и резултата не закъсня.
Цитат:
Поне два пъти военният набор беше задържат за по три месеца след 2-рата година и беше пращан да работи без пари по обекти и строежи.... Свидетел бях на ужасяващо ниската ефективност на тоя труд...Нещо, което 2-ма немски работници можеха да свършат, 20 войника отказваха да го направят въпреки принудата и пр.

Военният набор го задържаха за по 2-3 месеца докато преминат първоначална подготовка и положат клетва новобранците, а не защото имало някаква криза. Ти сам посочваш, че труда на войниците е бил неефективен следователно задържането им само води до икономически загуби.
Що се отнася до бригадите бил съм на един куп и студентски и войнишки бригади, главно в селското стопанство. Като цяло вършехме нелоша работа и си изкарвахме чудесно особенно на студентските бригади (всеки ден след работа футбол, а вечер дискотеки). Е разбира се не сме преуморявали и правехме доста оборот на селския хоремаг и кръчма.
Войнишката бригада през лятото на 1975 г. беше на царевица в село Стамово, Старозагорско. Вървяхме след комбайните и обирахме това което те не можеха да приберат. АПК-то ни хранеше като на профсъюзен банкет - кюфтета и кебапчета на корем (кой колкото изяде) и бира или вино на обед и вечер. Като дойде закапечето на полка да ни види забрани да се дава на войниците алкохол. Но да ни забрани да участваме в селските тържества - изпращане на войници и сватби, не успя.
Цитат:
Кризата беше назряла от началото на 80-тте и гръмна малко след 10.11.1989 г. Опашки е имало винаги, но сега беше с купони...

Никаква криза нямаше, нито беше "назряла" в началото на 80-те години. Едва след като държавата "отстъпи от идиотските ограничения" към 1987 г. започна да се усеща по-сериозна инфлация. И колкото повече реформи се правеха толкова по-лошо ставаше.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
С-13

Регистриран на: 12 Юни 2005
Мнения: 951
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 24 Апр 2008, 14:58    Заглавие:  

Цитат:
Как така Тито узря още през 40-тте, а ние чак в края на 80-тте. По-фатално закъснение българската история не познава.

Ако всички бяхме последвали Тито още през 40-те години, щяхме да направим "перестройката" още тогава и наистина да пропуснем златни си шанс.
Цитат:
Китай и Виентам "узряха" и те в края на 80-тте, но това бяха азиатски сталинистки режими, далеч по-назад от България.

Китай и Виетнам са държави с 80 % селско население. За тях от такива реформи може и да има полза.
Цитат:
Времето "узря", защото кризата назря и вече измъкване нямаше. Горбачов врътна брежневското кранче, то още Андропов го врътна. Така блаженото съществуване на БКП като икономически и политически всевластен господар на БГ се изпари, защото в БГ се пилееха и крадяха пари, но нищо не се създаваше годно да създава стойност.

Горбачов врътна такъв номер на СССР, че вечно ще го помнят. След като ни "врътна кранчето" стана по-лошо за всички. А иначе малка Куба преодоля кризата без "реформи", но за СССР "реформите" били неизбежно? Нещо не ми се връзва.
Цитат:
И, понеже нещата загрубяха, БКП беше принудена да въведе реформите. Там имаше и умни и рационални глави, но им бяха необходими две десетилетия за прокарат идеите си сред всевластната летаргия, обзела партията и държавата. Не, че особено си даваха зор, де, но през 80-тте и старците разбраха, че Западът съкрушително е надминал Изтока и че това ще доведе до катастрофа. Затова и стартираха реформите. Фатално освен забавянето беше и това, че се получи един втори етап, в който мафията превзе властта и провали възможното позитивно развитие...

БКП била принудена и нещастната, горката КПСС и тя била принудена, но могъщата кубинска компартия никой не може да я принуди да сменя системата. Както казваше един човек с мустаци и грузински акцент, "ваша теория удобная но насквоз гнилая". А удобна е тази теория точно за споменатите от теб "умни и рационални глави" в БКП, КПСС и т.н., за да замажат глупостите и престъпленията които направиха.
Имам някакво смътно усещане, че при човека с грузински акцент, и неговите азиатски другари, "умните и рационални глави" биха станали "невинни жертви на неоправдани репресии" и нещата щяха да загрубеят дотам, че капитализма да изчезне някъде около периода на Карибската криза. Представяш ли си какво нещастие би било това за човечеството? Сън не ме хваща като си помисля. Но, слава на алаха, и на умните и рационални глави, сега ще имаме щастието да се наслаждаваме на капитализма още някое и друго десетилетие. А за десерт, тази хуманна и прогресивна система, може да ни сервира и някоя световно ракетно-ядрено шоу за спомен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
T55


Регистриран на: 22 Дек 2006
Мнения: 1790

МнениеПуснато на: Чет 24 Апр 2008, 23:49    Заглавие:  

Малка Куба нищо не е преодоляла, тя си е във вечна криза и наистина е пример докъде един тъп режим може да доведе една и без това бедна държава. До пълна мизерия.

Ако капитализма беше изчезнал около карибската криза, светът щеше да е една голяма Куба и една голяма Северна Корея. Това ли е мечтата ти?

Пък той взе, че не изчезна, а изчезна другия строй. Закономерно и точно по марксовите закониWink Щото едно соцобщество или се нормализира по пътя на пазара, както Китай и Виетнам правят сега, или погива както кубинското и севернокорейското.

Понеже горе сте писали повече, ще се опитам да обобщя:

1/ Не е вярно, че след 44-та е била избегната перманентната гражданска война в Бг. Доколкото има такава изобщо, тя е разпалена от комунистите, съответно поради историческия шанс България да попадне в техния блок след 44 та е довършена от тях чрез тотално насочване на страната към това, което днес наричаме социалистическа държава;
Това, което се развихри след 44-та до края на 50-тте първо по мащаби е несравнимо с предишното и второ, беше насочено към тотално одържавяване на почти цялата собственост, годна да създава стойност в БГ.
Ненужно големи репресии и терор, насочени към насилствена промяна на стопанските отношение в посока концентриране на всичко в ръцете на висшата партийна номенклатура.

2/ Ограничението над Васил Божков и др. подобни, т.е. над това, което се нарича едър или спекулативен или какъвто искате капитал е тотално различно от изземването на ниви, дюкянчета и втория апартамент на хората, материализиарно в Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост и Примерния Устав на ТКЗС и от начините, по които това е проведено.
Ограничението на разюздания капитализъм е тотално различно от неадекватното и грабителско отчуждаване на дворове и къщи. Не се опитвайте да ги смесвате тези неща
Ок, "стахановците" се развихриха след 89-та, но вие с Елемаг упорито се опитвате да сочите днешния български позор като пример за някаква антитеза на предния строй. Антитезата му е това, което има на Запад от ВСВ насасм или в Китай от края на 80-тте насам. Wink А днешните стахановци са така свързани с предния режим, че направо произхождат от него Wink

3/ Югославия се разпадна заради национални, а не по икономически причини. Ако България беше отпуснала свободата, под съответен държавен контрол, а не както сега, щеше да е нива над Титова Югославия, на която така завиждахме, а май и още го правим. Защото там "стахановци" няма... Wink Ама била любимец на запада - ми значи:
а/ този запад много силен, беSmileSmile:
б/ ние пък бяхме любимец на СССР и то при условия, за които никой любимец не можеше да мечтае - само бай Тошо да поискаше нещо и го получаваше. И точно този си златен шанс комунистичекстата власт пропиля с пословичната си неефективност, защото сега не се знае, но тогава всеки знаеше какво значи "разхищения".
Ето например Благоевград и днес стои без парно, но има огромен мраморен център. Заводите гълтаха и гълтаха, без да печелят, БНА гълташе и гълташе невоенни разходи, строяха се всякакви глупости, но двете ни мизерни автомагистрали така и не ги довършиха, имахме АЕЦ но имахме и режим на тока, младежите ходеха насила да работят без пари, то толкова и работеха.
Е, това не е ли една от най-тъпите и некадърни власти, които можеше да има по онова време? Бай Тошо може и тарикат да беше, но системата накрая и него го изяде с парцалите...

4/ "От ралото до АЕЦ" - така е. Само че светът направи същото по много по-добър начин, без излишни ограничения на хората. Така държвата става по-богата, когато има икономически свободи. Ограниченията служат само и единствено за насилсветна трансформация на собствеността и по същество за експлоатация на труда на хората. Чист капитализъм, но от по-бруталния вид

Замислете се! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
С-13

Регистриран на: 12 Юни 2005
Мнения: 951
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 25 Апр 2008, 17:20    Заглавие:  

Цитат:
Малка Куба нищо не е преодоляла, тя си е във вечна криза и наистина е пример докъде един тъп режим може да доведе една и без това бедна държава. До пълна мизерия.

В сравнение със другите страни от Централна и Южна Америка Куба е направо недостижим идеал. А по индекс на човешко развитие днес е пред България.
Цитат:
Ако капитализма беше изчезнал около карибската криза, светът щеше да е една голяма Куба и една голяма Северна Корея. Това ли е мечтата ти?

За страните от третия свят на капитализма, които са 80 % от човечеството, и в които 50 милиона умират от глад годишно, Куба и Северна Корея са недостижим идеал. Куба и Северна Корея са с 75 години продължителност на живота, детска смъртност като в развитите страни, всеобщо средно образование, Севрна Корея е страната с най-голяма жилищна площ на човек от населението в Азия (доста повече от Япония и Южна Корея).
Що се отнася до европейските социалистически страни как се живееше в България, Унгария, Полща, ГДР, Чехословакия или прибалтийските републики на СССР, преди 20 години, който се интересува може да научи лесно. Още сме живи доста свидетели. Очевидно и при социализма между ГДР и Северна Корея ще има разлика, но тя няма да е е никога подобна на разликата между Швейцария и Пакистан или между САЩ и Индия (най-многолюдната "пазарна демокрация" в света).
Цитат:
Пък той взе, че не изчезна, а изчезна другия строй. Закономерно и точно по марксовите закониWink Щото едно соцобщество или се нормализира по пътя на пазара, както Китай и Виетнам правят сега, или погива както кубинското и севернокорейското.

Ако перефразирам Марк Твен "сведенията за гибелта на Куба и Северна Корея са силно преувеличени". "Другият строй" не е изчезнал поради простата причина, че в началото на 20 век при социализма живееха 0 хора, а в началото на 21 век към 1 милиард и 400 милиона. Хубаво "изчезване" няма що.
Нещо повече сведенията за "нормализиране" на Китай и Виетнам, т.е. за реставрация на капитализма в тези страни, също са силно преувеличени и дори направо безпочвени.
Що се отнася до бъдещето на капитализма, аз лично не съм оптимист. Тук главният въпрос, според мен, изобщо не е дали ще оцелее ли капитализма, а дали хората ще успеят да спасят от него преди да е разпалил поредната световна война или едва след това. От историческа гледна точка разликата няма да е голяма, но за нас, живеещите днес, ще е доста важна. Уви историческият опит показва, че хората осъзнават вредата от капитализма едва след поредната световна касапница и никога преди това.
Цитат:
1/ Не е вярно, че след 44-та е била избегната перманентната гражданска война в Бг. Доколкото има такава изобщо, тя е разпалена от комунистите, съответно поради историческия шанс България да попадне в техния блок след 44 та е довършена от тях чрез тотално насочване на страната към това, което днес наричаме социалистическа държава;
Това, което се развихри след 44-та до края на 50-тте първо по мащаби е несравнимо с предишното и второ, беше насочено към тотално одържавяване на почти цялата собственост, годна да създава стойност в БГ.
Ненужно големи репресии и терор, насочени към насилствена промяна на стопанските отношение в посока концентриране на всичко в ръцете на висшата партийна номенклатура.

Мисля, че се изразих напълно ясно, но ще повторя, след 44 г. не само беше избегната гражданска война, а беше ПРЕКРАТЕНА ЗАПОЧНАТАТА НА ЮНИ 23 г. И ПРОДЪЛЖАВАЩАТА ЦЕЛИ 21 ГОДИНИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ.
Цитат:
2/ Ограничението над Васил Божков и др. подобни, т.е. над това, което се нарича едър или спекулативен или какъвто искате капитал е тотално различно от изземването на ниви, дюкянчета и втория апартамент на хората, материализиарно в Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост и Примерния Устав на ТКЗС и от начините, по които това е проведено.
Ограничението на разюздания капитализъм е тотално различно от неадекватното и грабителско отчуждаване на дворове и къщи. Не се опитвайте да ги смесвате тези неща

Е най-сетне стигнахме до единомислие! Като оставим настрана, неверните ти твърдения, че някой "грабителски" отчуждавал дворове и коптори (къщи), че устава на ТКЗС с нещо е навредил на някого, или че Закона за едрата градска собственост е несправедлив, с останалото съм абсолютно съгласен. Давай заедно да ограничим, такива като Васил Божков, Цветелина Борисова, ВИС, СИК, ЕОН, ЧЕЗ и Софийска вода, Дойче банк и т.н. и да оставим на хората дюкяните, вторите апартаменти (защото и аз имам два апартамента) и нивичките. Дано правиш разлика между ЛИЧНА собственост (апартамен, вила, кола, дюкянче и работилничка в която не се използват наемни работници) и ЧАСТНА собственост (заводи, банки, хотели, застраховки и т.н.) в които масово се експлоатира наемен труд. Или се заблуждавам, че по този въпрос, нямаме противоречия?
Цитат:
Ок, "стахановците" се развихриха след 89-та, но вие с Елемаг упорито се опитвате да сочите днешния български позор като пример за някаква антитеза на предния строй. Антитезата му е това, което има на Запад от ВСВ насасм или в Китай от края на 80-тте насам. Wink А днешните стахановци са така свързани с предния режим, че направо произхождат от него Wink

Ти също упорито отказваш да осъзнаеш, че това което стана у нас, слец 89 г, е точно прилагане на западния модел който при българските условия дава винаги точно този резултат. Дори днешния наш, български, капитализъм е относително доста по-добър и развит от този преди 44 г. защото наследи материалната база на социализма. Освен това този западен модел (капитализма) в по-голямата част от света дава много по-лоши резултати. Така, че произхода на днешния наш капитализъм от предишния режим е негов голям плюс.
Цитат:
3/ Югославия се разпадна заради национални, а не по икономически причини. Ако България беше отпуснала свободата, под съответен държавен контрол, а не както сега, щеше да е нива над Титова Югославия, на която така завиждахме, а май и още го правим. Защото там "стахановци" няма... Wink Ама била любимец на запада - ми значи:
а/ този запад много силен, беSmileSmile:

Па нещо не се разбрахме. Западът правеше отстъпки на Югославия, скърцайки със зъби, точно защото ги имаше СИВ, Варшавският договор. Западът даваше от слабост и страх, а не от сила. Сега когато СИВ и Варшавският договор ги няма и Запада не го е страх, той си показа зъбките. Виждаме какво стана и с Югославия. Така, че Югославия дължи всичко което получи от Запада на социализма.
"
Цитат:
От ралото до АЕЦ" - така е. [b]Само че светът направи същото по много по-добър начин, без излишни ограничения на хората. Така държвата става по-богата, когато има икономически свободи. Ограниченията служат само и единствено за насилсветна трансформация на собствеността и по същество за експлоатация на труда на хората.

Кой е тоя свят който направил нещата по-добре? НРБ и социалистическите страни се развиваха по-бързо от капиталистическите. И днес, през 21 век, пак е същото, социалистическите страни се развиват по-бързо.
Ограниченията да не се ограбва обществения продукт от капитала, не са ограничения за "хората" и са изключително полезни за обществото и за неговото развитие. Икономическата "свобода" да се краде обществена собственост е толкова полезна за държавата колкото и "свободата" да се краде безнаказано лична собственост.
Как национализацията на БТК, например, ще допринесе за експлоатация на хората. За разлика от приватизацията на същата БТК.
Цитат:
Замислете се!

Прекрасен съвет, от който и ти би могъл да се възползваш.
Накрая отново предлагам да продължим дискусията в отделна тема, защото се отдалечихме доста от "България през ВСВ" и на другите може да не им е интересно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Victor 3
[Admin]


Регистриран на: 15 Окт 2007
Мнения: 4111

МнениеПуснато на: Сря 21 Май 2008, 12:09    Заглавие:  

Спорът за Китай и другите страни извън Европа и Северна Америка е преместен на:
http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=225754

Моля тук се придържайте към темата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Victor 3
[Admin]


Регистриран на: 15 Окт 2007
Мнения: 4111

МнениеПуснато на: Пон 07 Сеп 2009, 09:01    Заглавие:  

България и Румъния подписват Крайовския договор на 7 септември 1940 г.
07 септември 2009 | 02:30 | Агенция "Фокус"
На седми септември 1940 година България и Румъния подписват Крайовския договор. С този договор се урежда връщането на Южна Добруджа на България (предадена на Румъния с Букурещкия мирен договор - 1913 г.; оставена за нея според Ньойския мирен договор 1919 г.). Според Крайовския договор границата между двете държави отново се възстановява такава, каквато е била през 1913 г. Договорена е размяна на българите от Тулчански и Кюстенджански окръг срещу румънски колонисти от Силистренски и Калиакренски окръг, която трябва да се осъществи до 3 месеца след ратифицирането на договора. Останалото българско население в Румъния и румънско население в България извън посочените окръзи може да се изсели в продължение на 1 година. Според договора българското правителство се задължава да изплати на Румъния 1 000 000 леи като обезщетение за изоставените румънски имоти. Създадена е българо-румънска комисия с център Гюргево, която да следи за уреждането на всички възникнали във финансово и правно отношение въпроси.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Reagan


Регистриран на: 29 Май 2008
Мнения: 474

МнениеПуснато на: Пон 09 Ное 2009, 07:39    Заглавие:  

След ПСВ България изпада в безтегловност. Околните държави Гърция, Югославия и Румъния са доволни от ситуацията и по никакъв начин не желаят да допуснат преразглеждане на границите. Към тях по сетне се присаединява и Турция която при Ататюрк е отправила поглед към азия. Българската армия е тотално разоражена. Правят се всякакви опити да се продължи с обучението на пилоти, защото закупуването на машини е невъзможно. За създаване на бронетанкови войски никой и не мисли. Много стрелково оръжие е укрито, за да може да се използва по късно, много оръжие има и останало сред ветераните от войните. Опитите за запазване на някаква боеспособност започват веднага. Например при Стамболийски са създадени трудови войски, опит младежите да преминат все пак някаква строева подготовка. България няма и никакви съюзници. Задушена отвясъде българската политика се мята в напразни усилия да разхлаби обръча. Стамболов поема курс на сближение с Югославия. Центъра на тежеста се премества към Тракия, а Македония е оставена на втори план. След деветоюнския преврат правителството използва септемврийското въстание за да увели числеността на армията. Сформирани са наемни отряди. Но дори и призрака на комунизма не стряска съюзниците и не позволява дори човек увеличение на армията. Единствената страна която се застъпва за увеличение на българската армия е Италия. Впоследствие започва сближение между българската и италианската политика. В лицето на България Мусолини вижда добър съюзник в гърба на новите си врагове Югославия и Гърция. Българската държава подкрепя доколкото може италианските претенции, в замяна на което италианците оказват някаква подкрепа на международното поле. През 20 те години представители на ВМРО са добре посрещани в Италия където дори официалните италиански власти през зъби ги подкрепят и обявяват македония за българска. Не малка е помощтта с пари и оръжие за тази организация. По отношение на Тракия италианското мнение е че част от беломорието следва да се отстъпи на България. Тази подкрепа обаче не прераства в нищо конкретно през годините. Именно добрите итало-български отношения са причина първия български "танк" да е италиански (а не корупция). След идването на влас на Хитлер германските искания за ревизия на границите са всъщност единствената сламка за която да се хване България. Опитите за сближаване с Югославия удрят на камък, въпреки българските отстъпки сърбите стават част от балканската антанта и не желаят да заемат поне неутрална позиция. Сърбите заявяват че не биха воювали с България, но ще подрепят своите съюзници ако те всички обявят война. Сключено е гръцко-румънско съглашение, ако се стигне до война между Гърция и България (в Атина си дават сметка че основна цел на България е връщането на беломорието и не се задоволяват само с балканската антанта), но и Румъния ще воюва с България. Същевременно апетити към български територии предявява и Турция. За да си осигурят подкрепа турците сключват с Румъния пакт срещу България за обща война с нея. Разбира се в София си дават сметка за това и не желаят да се конфронтират с никого. От друга страна това води до охлаждане на и без това не особено топлите отношения с Италия. Мусолини иска много по рязко заставане срещу Гърция и скъсване на съюза с Югославия. Разбира се, в София не са готови на такива стъпки, което води до официални заявления от страна на дучето че цяла Югославия и Гърция трябва да са италиански, а на България не и се полага нищо друго освен почетно място в новата римска империя.
Естествено в тази ситуация немските дествия за промяна на границите са посрещнати с одобрение в България. Това е единствения начин да се приведе в дело стремежа за промяна на границите. питите от ПСВ обаче са горчиви и в София се правят някакви опити да не се обвърже страната само към Германия. Например купува се оръжие от Полша и правят усилия за подобряване на отношенията с Италия. Опитите за подобряване на отношенията с Франция и Великобритания удрят на камък. Към СССР се поглежда с недоверие, Сталин никога не е имал намерение да вземе България като съюзник, а и комунистическия строй е плашещ сам по себе си. В започващата голяма война балканската антанта няма тази възможност да сдържа България със заплахи и сила и се правят опити за подобряване на отношенията (например солунската спогодба).
Когато започва итало гръцката война Мусолини поканва България да се включи, като дава мъгляви обещания за част от беломорието. В София обаче уплахата от Турция и Румъния е така силна че дори и не се помисля за война. Впоследствие Мусолини хвърля вината за поражението върху България, което разбира се не води до по добри отношения.
В това време Хитлер ловко хвърля въдицата с тайни сондажи. Той убеждава царя България да да нападне Гърция като обещава че Турция няма да се намеси във войната, а когато румънците се намесят германските войски ще помогнат за окупацията на цяла добружа. Впоследствие се обещава германски арбитраж ако българите поискат цяла добружа. Обаче, както се казва парен каша духа и правителството в София предпочита спогодба директно с Румъния.
Същевременно обаче царя не желае включването на България в оста. Основната причина е че се рискува много, а германците не обещават нищо. По това време Югославия е галеното дете на Хитлер и на сърбите е обещан Солун и беломорието. Същевременно италианците втвърдяват позицията си и отказват да отстъпят каквито и да са територии. Цар Борис се опитва да балансира като убеждава Берлин че турците само чакат влизането на България в оста за да я нападнат което ще привлече германски сили и е ненужно. Впоследствие се заявяваче заради съюза с Югославия българите искат първо да видаят сърбите там. Накрая на Хитлер цялото това шикалкавене му писва и на германските войски в Румъния е дадена заповед да окажат помощ на италианците в Гърция като задължително минат през България и то незанисимо дали те е или не е съюзник, мирно или с бойни действия. В София са на ръба на отчаянието, ясно е че идва война, от една страна са съюзниците които никога и нищо не са готови да дадът на България, а от другата Германия и Италия които също нямат намерение да дадът нищо. Сондажите къмВеликобритания не довеждат до нищо. От Лондон предлагат България да изгради противогермански вал на дунава, като обещават помощ от страна на Югославия (която по скоро е на германска страна) и Турция. За промяна на границите и дума не става, а "помощтта" от страна на турски войски естествено не извиква възторг. В София изпитват панически страх че ако България се противопстави на Германия, англичаните ще обещаят тракия на Турция или най малко ще помолят турците да помогнат, а после турците "ще забравят" да се изтеглят от български земи.
Така се стига до включването на България в оста още преди Югославия. Когато в България се разпространява новината че България става германски съюзник, а същевременно Солун е обещан на сърбите, а италианците не желаят да отстъпят беломорието настъпва неспокойство. То прераства в демонстрации против включването във войната и само отмятането на Югославия няколко дни по късно не дава възможност за по сериозни бунтове и съпротива. Правителството бърза да успокои общсеостта че ще има териториални придобивки и това успокоява населението.

Последната промяна е направена от Reagan на Сря 11 Ное 2009, 08:49; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
andrei141984

Регистриран на: 22 Яну 2008
Мнения: 1661
Местожителство: София-по-рядко Бургас.

МнениеПуснато на: Сря 11 Ное 2009, 00:37    Заглавие:  

Рейгън, добре си описал обстановката в България и позициите на страната вни в междудържавните отношения в периода межде двете свотовни войни(1919-1939г.) и в началото на Втората световна война(1939-1945г.).

НО СИ ДОПУСНАЛ ГРЕШКА-

ОТ 1919 ДО 1923Г. НА ВЛАСТ Е АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, А НЕ СТОМБОЛОВ.

СЧИТАМ ЗА КОЩУНСТВЕТНО ДА ПРИНИЗЯВАШ ЛИЧНОСТТА НА СТАМБОЛОВ С ТАЗИ НА ПРЕДАТЕЛЯ СТАМБОЛИЙСКИ. Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Reagan


Регистриран на: 29 Май 2008
Мнения: 474

МнениеПуснато на: Сря 11 Ное 2009, 08:45    Заглавие:  

Упс, грешка на езика. Сега като видях намерих и други препинателни грешки, ще ги оправя. Въпроса е че от средата на 30 те българите се плашат много от Турция. Причините за откъз от противопоставяне на германците са няколко. Борис ІІІ се страхува че ако се обяви против германците това ще ангажира българските войски на дунав и ще оголи юга откъм Турция. От друга страна германците обещават да изпратят танкови части на южната граница. От трета страна все пак германците са единствената възможност за промяна на границите. Британския посланник в София предлага английска и турска помощ, като дори си позволява да заплаши че ако това не стане за България ще има тежки последствия. Пак той намеква за турски и гръцко британски удър от юг. В това време английски войски вече се прехвърлят в Гърция и заплахите не изглеждат чак толкова голословни. Отделно в София се страхуват от Турция. Има страхове че турски войски ще настъпят срещу германците, а от друга страна има опасения че ако германците окупират България като нищо ще дадът Тракия в замяна на турското включване във войната на тяхна територия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
andrei141984

Регистриран на: 22 Яну 2008
Мнения: 1661
Местожителство: София-по-рядко Бургас.

МнениеПуснато на: Сря 11 Ное 2009, 18:34    Заглавие:  

Reagan написа:
Упс, грешка на езика. Сега като видях намерих и други препинателни грешки, ще ги оправя. Въпроса е че от средата на 30 те българите се плашат много от Турция. Причините за откъз от противопоставяне на германците са няколко. Борис ІІІ се страхува че ако се обяви против германците това ще ангажира българските войски на дунав и ще оголи юга откъм Турция. От друга страна германците обещават да изпратят танкови части на южната граница. От трета страна все пак германците са единствената възможност за промяна на границите. Британския посланник в София предлага английска и турска помощ, като дори си позволява да заплаши че ако това не стане за България ще има тежки последствия. Пак той намеква за турски и гръцко британски удър от юг. В това време английски войски вече се прехвърлят в Гърция и заплахите не изглеждат чак толкова голословни. Отделно в София се страхуват от Турция. Има страхове че турски войски ще настъпят срещу германците, а от друга страна има опасения че ако германците окупират България като нищо ще дадът Тракия в замяна на турското включване във войната на тяхна територия.


Опасността от Турция е особено голяма в началото и цялата 1935г.Не случайно от 1935г. практически започва т нар-. ,,Тайно въоръжаване"- съвкупността от мероприятия на министрерството на войната, на правителството и Цар Борис ІІІ за възстановяване поне на някаква прилична боеспособност на Българската армия.
,,Прикримващият фронт" го формираме през 1939г., като в него в зависимост от напрежението на обдтановката има мобилизиране и съответно разпускане на набори.Нашето Главно командуване е оценявало съвсем реалистично турско-английската заплаха и е искало, колкото се може повече войници да се запознаят с Тракийския ТВД.
От тогава започва граденето на масивни бункери.
Тогава Турция съвсем целенасочено се готви за война с България.
Опосност от турско настъпление има до включването ни на страната на Тристранния пакт на 1 март 1941г., всъщонст Балканската Антанта(Кралство Румъния, Република Турция, Кралство Югославия и Кралство Гърция) се разпада фактически(за наше щастие ) в края на 1940г.

Много добре си запознат с проблематиката на междудържавните отношения на Балкщаните от разглеждания период, което ме навежда на мисълта , че си чел проф. д.и.тн. Людмил Петров. Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
T-72
[Admin]


Регистриран на: 16 Яну 2004
Мнения: 10067
Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Нед 13 Дек 2009, 12:26    Заглавие:  

Та колега - не разбрах какво са ни дали немците ?
_________________
Кръвта вода не става!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
dechco

Регистриран на: 07 Юли 2006
Мнения: 897

МнениеПуснато на: Вто 01 Юни 2010, 13:29    Заглавие:  

Ровех се в едни стари книги и какво намирам:
След мобилизация и съсредоточване 2-ра армия, действаща на Нишкото направление, има в състава си 5 пехотни и 1 кавалерийски дивизии, 1 бронирана и една пехотна гранична бригада.
Командването на армията, щаба и щабната рота са:
39 офицери;
36 подофицери;
118 войника.
всичко 193 души. Преди началото на бойни действия.

Както се казва - прилика с действащи лица и събития е случайна.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Renown1974

Регистриран на: 30 Ное 2010
Мнения: 46

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2012, 12:58    Заглавие:  

Абе ако слушаме ЛЕЛЕМАГ с бетонирания мозък и досега нямаше да има нужда от Търговско право, търговски сделки и ценни книги, борси и т.н.Единствената ценна книга щяха да са Тезисите на Първия. Язък че си завършил ЮФ на СУ, което доказва по неоспорим начин че цедката е доста широка и магаре може да завърши. Ако слушаме неговите премъдри изказвания ние порви в света сме използва бомбардировач за военни цели, съветските кораби, автомати, танкове, самолети и т.н. са най-технологично напреднали а Аврора може да стреля от дока и да поразява цели! Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 25 от 25 [375 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, ..., 23, 24, 25
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и събития до края на 20 век
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.1089s ][ Queries: 14 (0.0134s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker