Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Освободени са руски моряци, държани за заложници в Камерун · Кой е Юлиан Вучков? (Видео) · 7 държави, в които висшето образование е безплатно · Иранска медия: Танкерът "Стена Имперо" ще бъде освободен скоро · Отиде си проф. Юлиан Вучков! Той е починал във Военномедицинска академия · В това село хората изведнъж заспиват, а после и умират ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Mon 23 Sep 2019, 00:27
All times are UTC + 2
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Messenger - първата орбитална сонда около Меркурий
Moderators: Елемаг
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 2 of 4 [57 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4 Next
Author Message
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Sat 02 Apr 2011, 09:57    Post subject:  

Click to see if image is larger

Това вече не е първоаприлско, за голяма изненада Месинджир е направил ето тази съвсем случайна снимка на "Маринър 10" - единствения космически кораб който е прелетал покрай Меркурий преди Месинджър. Това е една от първите снимки на апарата, която е направил от орбита около планетата.

Интересното е, че първата реакция на някои членове от екипа на Месинджър е, че апарата отдясно не е артефакт а просто е зрителна илюзия. "Това е ефектът на слънчевото неутрино върху CCD на WAC", се е изказал учения Мак Хот. Само че, съвсем естествено това обяснение не задоволило останалите учени от екипа.
Екипа по изображенията предоставил това изображение на системния инжинер на мисията Д. Фин, който веднага свикал извънредно събрание за избягване на евентуален сблъсък. За щастие, необичайния обект на снимката не изглежда да е на пътя на Месинджър, но орбитата на обекта не може да се определи от само една снимка.
Само един от членовете на научния екип на Месинджър е разпознал веднага обекта - проф. ST Rom. Той казал че това е апарата от мисията "Маринър 10", който е стартирал през далечната 1973 год. Маринър 10 облетя Меркурий три пъти през 1974 и 1975 г. преди комуникация със сондата да бъде загубена. Проф. Rom е единственият член от екипа на Месинджър, който е бил и в научния екип на Маринър 10.

Все още екипа на MDIS изчисляват каква е вероятността Маринър 10 да се появи на друго изображение от Меркурий, но май вероятността не е много голяма.

Професор Rom предполага, че Маринър 10 може да е останал на мястото, където е бил в момента на последния му сигнал:

http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?gallery_id=2&image_id=448
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Sat 02 Apr 2011, 10:55    Post subject:  

Ang wrote:
Click to see if image is larger

Това вече не е първоаприлско


http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?gallery_id=2&image_id=448


Точно първоаприлско е:

Date acquired: April 1, 2011

При Resolution: 1.5 kilometers/pixel колко пиксела от картинката заема Маринъра? Laughing

_________________
Pavonis Mons / Гора Павлина / Паунова планина
http://www.spacebg.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Sat 02 Apr 2011, 12:23    Post subject:  

Ако е близо до камерата доста. Wink
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Mon 04 Apr 2011, 16:16    Post subject:  

Прииждането на снимки от Месинджър продължава:
Click to see if image is larger
Това широкоъгълно (WAC) изображение ни разкрива красивия древен пейзаж на район около южния полюс. Веднага ни прави впечатление магнетичния образ на повърхността, която постепенно преминава в зловещ мрак на самия полюс. Никой нетрябва да възприема този мрак като нещо лошо и злокобно, напротив вечния мрак съхранява безценния лед на планетата, който чака да бъде открит. Тук виждаме един образ, който включва южния полюс на Меркурий и зоната на терминатора, гледани от височина приблизително 10 240км.
Click to see if image is larger
Още едно мистериозно тъмно петно на Меркурий. Отляво изображението е от WAC на Mercury Dual Imaging System (MDIS). Образът показва двойка ярки кратери. Светлите материали които са изхвърлили показват, че кратерите са относително млади. Изображението отдясно е NAC направена в същата област, което разкрива комплексен кратер с централен връх (маркиран от X). Веднага се забелязва тъмния цвят на структурата, която трябва да бъде светла ако съдим по материалите изграждащи околния терен. Дано да се окаже област пропита с олово.
Click to see if image is larger
Този красив пейзаж е от района на кратера "Хокусай". Забелязват се вторични вериги от кратери, формирани от изхвърления материал от въздействието формирало самия кратер.
Click to see if image is larger
Тука се забелязват асиметричните лъчи на кратера "Hodgkins". Подобна асиметрия се случва, котато импактното тяло удря планетата под много малък, кос удър.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Tue 05 Apr 2011, 18:05    Post subject:  

Научната кампания на Месинджър започна.

Click to see if image is larger
Месинджър е в полярна орбита около Меркурий. За разлика от трите екваториални облитания, това дава възможност MDIS да види за първи път полярните региони на планетата. Този образ е на южната полярна област и показва кратера "Camoes", който е в близост до центъра на изображението. Camoes носи името на португалския поет Luiz Vas de Camoes (1524-1580). Кратера в горния ляв ъгъл на изображението е Okyo, на името на японския художник Maruyama Okyo (1733-1795). Изображението е направено от тесноъгълната (NAC) камера на 30 март 2011 и е с разделителна способност 150 метра за пиксел.


Месинджър започна своята научна кампания, която ще продължи една земна година или четири меркуриански. За това време, космическия кораб ще прелети около Меркурий общо 700 пъти, а неговите инструменти ще извършат първото пълно проучване на геохимията, геофизиката, геоложката история, атмосферата, магнитосферата и плазмената околна среда.

"Орбиталното въвеждане на Месинджър е фаза, която току-що завършихме и която показва, че космическия кораб и всички оперативни системи функционират безпроблемно, независимо от предизвикателната среда около планетата", казва Шон Соломон - главния учен на мисията Месинджър. "С днешното стартиране на първия етап на научната мисията, ние ще извършим почти непрекъснати наблюдения, които ще ни разкрият първата глобална гледка на най-вътрешната планета. Освен това, понеже слънчевата активност непрекъснато се увеличава, ще изследваме от първия ред най-динамичната магнитосфера и нейната атмосфера в Слънчевата система."

12-месечната орбитална фаза обхваща два Меркуриански дни (един Меркуриански слънчевия ден - от изгрев до залез слънце, се равнява на 176 земни дни). Това означава, че космическия кораб може да видите даден участък от повърхността при определени условия на осветеност само два пъти по време на цялата мисия, което изисква много прецизно планиране на заснемането. "Така че картографирането на повърхността трябва да бъде планирано за цялата година за да се осигури покритие на цялата планета при приемливо осветление и геометрия", казва заместник главния учен по проекта "Месинджър" - Брайън Андерсън, който отговаря за планирането на орбиталните операции.

Космическият апарат вече е ъпдейтнат с необходимия му софтуер, който ще го управлява по време на научната фаза. През първите шест месеца MDIS ще създаде нови с по-висока резолюция цветни и черно-бели глобални карти на планетата, които ще бъдат направени в условия близки до идеалните за наблюдение.

Акцентът по време на второто полугодие ще се измести към целевите изображения с висока резолюция, които ще се правят от MDIS тесноъгълната камера, както и направата на втора черно-бяла карта. Наблюдаването на едни и същи обекти от различна посока, ще предостави възможност за стереоскопичен анализ на топографията. Освен това, Лазерния Алтиметър ще измери топографията на северното полукълбо за период от четири меркуриански години. Гама-лъчевия и неутронния спектрометър и Рентгеновия спектрометър, ще съставят глобални карти на елементния състав. Магнитометъра ще измери вектора на магнитното поле в редица слънчеви разстояния и условия.

Видимия и инфрачервения спектрограф ще произвеждат глобална карта на отражаващата способност на повърхността, от които може да се правят изводи за минералогията. Ултравиолетовия и видим спектрометър ще очертаят световната карта на екзосферата. Детекторът на енергийни частици и плазмения спектрометър ще изследват плазмата и енергичните частици от слънчевия вятър, тяхното взаимодействие при границите на магнитосферата, както и навсякъде в околната среда на Меркурий. Апарата ще проведе и много други научни експерименти, с които ще разшири топографската информация на южното полукълбо, измервания на радиуса на планетата, измерване на либрацията и измерване на гравитационното поле.

Месинджър ще орбитира Меркурий два пъти всеки земен ден. Веднъж на ден, корабът ще спре измервания и ще предава данните към земята в продължение на осем часа. "Техническите екипи извършиха изумително постижение, когато разработваха, изстреляха и ръководиха Месинджър през вътрешната част на Слънчевата система и безопасно въведоха космическия кораб в орбита около Меркурий", казва Андерсън. "Сега екипите по научно планиране работят усилено, за да се възползват напълно от тази безпрецедентна възможност да научат всичко за загадъчния брат на Земята. Плана за наблюдение изисква разработката на хиляди команди и тестове, които ще се проверяват всяка седмица, да не говорим че трябва да проверяваме винаги дали наблюденията са успешни. Ние със сигурност имаме работа пред нас. Но ние имаме инструментите и хората които си вършат работата. До момента всичко върви точно както бяхме планирали."

http://messenger.jhuapl.edu/news_room/details.php?id=166
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
NEO


Joined: 12 Jun 2006
Posts: 2121
Location: Велинград

PostPosted: Wed 06 Apr 2011, 21:56    Post subject:  

Smile Чудесна тема и уникални снимки. Благодаря за информацията. Ще продължа да чета Smile
_________________
Click to see if image is larger PANZERLIED http://www.youtube.com/watch?v=YPzTGx96P6U
NEOфенщина https://www.youtube.com/watch?v=Dug-YEIvoe8
Back to top
View user's profile Send private message 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Fri 08 Apr 2011, 19:01    Post subject:  

Click to see if image is larger

Научната фаза на мисията "Месинджър" започна и това е първото изображение публикувато от нея. Следващата година, екипа на мисията ще публикува по едно изображение всеки работен ден на официалния сайт.

На изображението, централния кратер е наречен "Li-Ch'ing Chao", който се намира в южната полярна област на Меркурий, в района на кратерите "Бокачо" и "Camоes". Този образ е част от картографирането на морфологията на планетата с висока резолюция от MDIS. Очаква се морфологичната карта да покрие повече от 90% от повърхността на Меркурий със средна резолюция 250 м / пиксел. Тези снимки се правят при почти вертикална осветеност, както и при ясно видими сенки. От комбинацията на двете изображения се определят големината на геоложките структури.
Click to see if image is larger
Черни петна се наблюдават навсякъде по повърхността на Меркурий. Удивително е как контрастират със също прекалено яркия материал от повърхността. В долния ляв ъгъл на тази снимка е кратера "Куипер" от който излизат ярки лъчи. В кратера "Hitomaro", разположени на изток от Куипер, е заобиколен от тъмен материал.
http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?gallery_id=2&image_id=459
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Mon 11 Apr 2011, 19:40    Post subject:  

След като видяхме как ще изглеждат най-добрите широкоъгълни, вече имаме и изображене от тесноъгълната камера, направени когато тя е най-близо до планетата:
Click to see if image is larger

Показаната на изображението област се намира северно от кратера "Хокусай". Това изображение е с разделителна способност от 16 метра за пиксел и представлява целево заснемане на повърхността. В подобна висока резолюция, по-голяма от 200 метра за пиксел, е невъзможно да бъде заснета цялата повърхност на Меркурий в рамките на едногодишната мисия на "Месинджър", затова се избират отделни области с висок научен приоритет.
http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?gallery_id=2&image_id=461
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 11 Apr 2011, 20:45    Post subject:  

Не знам,
много замазано ми изглежда изображението за 16м/пкс. - да няма грешка?
Rolling Eyes

_________________
Pavonis Mons / Гора Павлина / Паунова планина
http://www.spacebg.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Tue 12 Apr 2011, 07:08    Post subject:  

Няма грешка, толкова е. Повърхността трябва да бъде много прашна и шуплеста все пак е подложена на температурни разлики около 600 градуса. Освен това камерата се движи бързо спрямо повърхността, доста повече от 16 метра в секунда, което също може да бъде причина за размазването.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Thu 14 Apr 2011, 17:26    Post subject:  

Click to see if image is larger

Наклонен образ на кратера "Бек" (32 км в диаметър). Това тесноъгълно изображение е с по-висока резолюция (61м/пиксел)от направеното вчера широкоъгълно изображение на същата област:
Click to see if image is larger
на което се виждат кратерите Бек (32 км в диаметър) и Лермонтов (166 км в диаметър). Разположението на лъчите от Бек са показателни за неговата относителна младост, а в пода на Лермонтов има съмнения за взривен вулканизъм, който е образувал неправилни депресии и е оцветил пейзажа с разнообразни безразборно пръснати цветове. Изображението е с мащаб 1040 метра за пиксел.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
winterwolf


Joined: 17 Apr 2011
Posts: 6
Location: Казанлък

PostPosted: Sun 17 Apr 2011, 23:41    Post subject:  

страхотни снимки!!! Замислих се - дали някога човечеството ще реши да я колонизира и терафомира?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Tue 19 Apr 2011, 19:17    Post subject:  

Click to see if image is larger
Близо до централния връх на кратера "Praxiteles" се забелязва пръстен от депресии с неправилна форма заобиколени от материал с висока отражателна способност. Тези ями са предполагаеми места на вулканична дейност. Това е тесноъгълно изображение с разделителна способност 365 метра за пиксел.
Click to see if image is larger
Голямата гладка площ в горния ляв ъгъл е пода на кратера "Petrarch". Самият кратер е заобиколен от по-неравен терен, който има необикновена "хълмиста и линейна" текстура, която членовете на екипа на "Маринър 10" нарече "странен терен", когато го видяхя за първи път. Тази област може да е била променена чрез уеднаквяването на сеизмичните вълни или от изхвърления материал от басейна "Калорис", който се намира от другата страна на планетата.
Click to see if image is larger
http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/pics/EN0210460149M_91786.map.png
Това косо изображение е на големия кратер "Asvaghosa". Този кратер е с 90 км в диаметър и притежава ярки централни върхове. Тяхната яркост изглежда е била повишена от кратерен лъч, който пресича областта, като произхода му е или Кайпер на югозапад, или Хокусай на североизток.
http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?gallery_id=2&image_id=476
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Wed 20 Apr 2011, 19:40    Post subject:  

Какви са причините за "Странния терен" на Меркурий?

На този въпрос отговаря брогърката на "Планетното общество" - Емили Лакдауола. Странния терен най-после е датейлно заснет от Месинджър (по-горното изображение). Веднага трябва да се каже, че странния терен се намира на диаметрално противоположната страна на огромния басейн "Калорис". Снимката от Месинджър потвърждава, че този терен изглежда различно от другите области на Меркурий.

Но защо трябва терена диаметрално противоположен на Калорис да изглеждат необичайно? Той представлява място от повърхността на Меркурий, което е най-далеч от мястото на въздействието, така че то изглежда че ще бъде най-малко засегнато от огромния удар. Изненадващото обаче е точно обратното; колкото по близо сме до най-далечната точка от удъра, толкова повече ще бъдем засегнати от него. Въздействието образувало "Калорис" действително е произвело забележителни ефекти, но ще бъде много по-лошо да се окажем на точно 180 градуса далеч от въздействие, отколкото да бъдем на 175 градуса например. Има две причини за това.

Първата причина е, че изхвърления от въздействието материал пътува пасивно във всички посоки, като обикаля планетата по балистични траектории. За малки въздействия, тези балистични траектории се проявяват като пръстови депозити около кратера. Но ако въздействието е достатъчно енергично, материалът може да обиколи сферичната планета и ще забележим че след първоначалното разширение, балистичните траектории започват да се сближават отново, докато не се пресекат в диаметрално противоположната точка. Всъщност можем да видим пример за това точно на Меркурий в ярките лъчи на кратера Хокусай. След първоначалното разширение, те започват да се сближават отново, като се срещат на място, диаметрално противоположно на въздействието. И точно там са направили един огромен кратер, сходен с трясъка формирал самия "Хокусай". Ако направим сходство с басейна "Калорис", силите на противоположната на него точка биха били огромни:
Click to see if image is larger
Лъчите на кратера "Хокусай" обхващащи цялата планета. Забелязва се, че се събират в диаметрално противоположната точка от повърхността. Credit: NASA / JHUAPL / CIW
Докато изхвърления материал пътува в космоса, има и друга сила която пътува към точката на пресичане но под земята. Въздействието, предизвиква шокови вълни, които много приличат на земетръсните вълни (по-специално на компресионния тип земетръсни вълни наречен P вълни). Удърната вълна пътува пасивно във всички посоки и ако това е всичко, което се случва няма да има нищо специално за диаметрално противоположната точка. Но вълните, подобно на светлинните, звуковите и водните се отразяват и пречупват, когато те достигнат границите между два материала.

Във вътрешността на Меркурий има две основни граници: границата между планетата и пространството (тоест повърхността) и границата между твърдата мантия и разтопеното външно ядро. Шоковите вълни се отразяват от повърхността и променят посоката си към вътрешността, където се зававят и окново се отразяват от течното ядро на Меркурий. В крайна сметка те пътуват във вътрешността и ядрото играе ролята на гигантски обектив, който фокусира ударните вълни към място диаметрално противоположно на въздействието. Вълните се трупат една върху друга и разклащат земята с много по-висока енергия в антипода отколкото само на няколко градуса далеч от него.

Този процес всъщност е записан и на Земята, въпреки че това е рядкост. Сеизмични станции диаметрално противоположни на големи земетресения са регистрирани по-голями от очакваното земно разклащане. Откриването им е рядко по няколко причини. От една страна, Земята не е идеална сфера, така че сближаването не е добро. Също така, трябва да сме много близо до 180 градуса далеч от първоначалния трус и шансовете не са големи там да има сеизмични станции. Също така не помага и факта, че голяма част от земята всъщност е океан и диаметрално противоположната точка може да се окаже под вода.

http://www.planetary.org/blog/article/00003004/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Tue 26 Apr 2011, 19:59    Post subject:  

Месинджър продължава да изпраща изображения на забележителностите на Меркурий. Ето няколко:
Click to see if image is larger
На този образ се наблюдават извити хребети, някои от които са с кръгли очертания. Един от тях е в левия ъгъл, а няколко по-големи от тях са разположени вертикално от дясноцентристката част на изображението. Тези кръгови структури са "призрачни кратери" - кратери, които в последствие са погребани от вулканична лава.

Click to see if image is larger
Това изображение обхваща един участък 110-км в диаметър от кратера "Abedin". В центъра на кратера, се вижда централния връх, който е в долния ляв ъгъл на изображението. Вторични кратери, образувани от материала изхвърлен от основния кратер, са подредени в радиален модел водещ далеч от кратера.

Click to see if image is larger
Това изображение е мозайка от множество NAC изображения. Кратера в центъра е разцепен от дълъг и криволичещ скарп, подобен на скарповете наблюдавани при кратерите Camоes и Такур.

Click to see if image is larger
Красив пейзаж от Меркурий, който веднага ми грабна окото. Севера е към горния десен ъгъл. Кратера от ляво на снимката е "Spitteler", докато съседния кратер от дясно е "Holberg". И двате кратера са наблюдавани от "Маринър 10", но полярната орбита на Месинджър предлага нов поглед на тези кратери и околните терени.

Click to see if image is larger
Кратер, който се усмихва. Кратера с "усмивка" е големия кратер в горната част на снимката - Al-Hamadhani.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 2 of 4 [57 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0818s ][ Queries: 13 (0.0046s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker