Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Учени изследват ледник, който не се топи · Сухопътните сили и ВМС на бунт: ВВС пробутвали тайно вече отхвърлен от КЗК търг за други самолети след Ф-16 · F-22 Raptor: полет в кабината · F-16 на авиасалон Le Bourget 2019 · ВИДЕО: Авиасалон Ле Бурже 2019 · В Антарктида откриха нещо, което шокира целия свят /ВИДЕО/ ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Пет 23 Авг 2019, 21:42
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
СКАНДАЛИТЕ В БА!!!
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 4 от 4 [56 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 20 Окт 2008, 18:00    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Диян Моркин

Четири месеца след взрива в поделението в Челопечене военните не бързат да се разделят с излишните боеприпаси. На 10 юли военният министър Николай Цонев съобщи, че до седмица МО ще обяви обществена поръчка с няколко лота за извършване на утилизацията в армията. Тогава Цонев обеща, че всички фирми, отговарящи на условията, ще могат да участват. До края на годината пък трябвало да бъдат обезопасени до 60% от общо 46 000 т боеприпаси.
През август правителството гласува спешно 30 млн. лв., за да започне този процес. До крайния срок за подаване на офертите - 28 юли, с оферти излязоха 18 фирми. Едва на 25 септември зам.-министър Камелия Нейкова разписа решение за откриване на процедура. Забавянето се обяснява с това, че ръководството на министерството чакаше МС да приеме наредбата за условията и реда за осъществяване на дейности, свързани с взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и контрола над тях. Това стана в средата на септември.
В наредбата е записано, че поканата за участие в преговорите за покупко-продажба ще се качи на интернет страницата на МО и в един централен всекидневник до 5 дни след приемането на началните продажни цени. В тази наредба отново министърът на отбраната е единственият, който ще разполага с пълната власт - ще назначава комисията, която ще определя началните тръжни цени. Органът ще прави класирането по критерии "най-висока предложена цена". Тук обаче отново има възможност за злоупотреби, тъй като в документа е записано, че ако класираният на първо място не се яви в уредения ден и час, се декласира, а договор се сключва с втория в листата. Така кандидатът може да се яви с подставена фирма, която да вдигне цената, а втората да спечели.
Шефът на МО ще има и правото да възлага търговската реализация на стоката и на комисионер, който ще бъде избиран по Закона за обществените поръчки.
----------ПРАВА
Наредбата дава право на комисията на всеки три месеца да намалява стойността на номенклатурите, ако за тях не се появят желаещи, и ако не е сключен договор за продажба. Така на два пъти може да бъде сваляна цената с по 20%, а на третия - без ограничение на намалението. Тези, които не са могли да се продадат до 1 г., ще отиват за утилизация.
Преди много години МО чрез своята дирекция "Търговия и снабдяване" използваше вътрешна наредба и осъществяваше директно продажба на въоръжение и техника. След това то се продаваше само след решение на МС и на междуведомствената комисия за експортен контрол, която е на подчинение на Министерството на икономиката.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 22 Окт 2008, 17:02    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Петдесет млн. лв. от бюджета на военното министерство за 2008 г. явно някъде са се "изгубили". Парите бяха предвидени за съкратени военнослужещи по схема, в която бяха вкарани и средства от бюджетния излишък за миналата година.

В края на 2007 г. Министерството на отбраната (МО) получи общо 110 млн. лв. от излишъка. Тогавашният военен министър Веселин Близнаков обясняваше, че 52 млн. лв. от дадените пари ще отидат по договора за закупуване на нови хеликоптери. Тези средства бяха заложени в бюджета на министерството за 2008 г. и след покриването им от излишъка, Близнаков каза, че ще се ползват за компенсации на служителите, които ще бъдат съкратени през 2008 г.

В сряда министърът на отбраната Николай Цонев, който също е от НДСВ, обясни, че ведомството до този момент е изплатило 38 млн. лева за обезщетения. "Tрябват ни общо около 40 млн. лв.. Ние сме ги заявили в Министерството на финансите, ако може да ни бъдат дадени от излишъка, тъй като в момента сме ги платили от вътрешно преразпределение на бюджета."

МО получи и тази година 20 млн. лева от излишъка за обезщетения.

"Не мога да нося отговорност какво е правил Веселин Близнаков", добави Цонев, който при встъпването в длъжност преди близо шест месеца заяви като един от основните си приоритети приемствеността.

На въпрос на Мediapool за какво са изхарчени осигурените от миналата година 50 млн. лв., Цонев отговори: "Бюджетът на МО е явен и открит. Ако намерите тези средства, че са се изгубили, знам как да ги похарча. Ще започна да купувам апартаменти за военнослужещите, за да може във всеки гарнизон да има един контингент апартаменти, които да бъдат използвани за оборотен жилищен фонд."

Изявлението му е меко казано странно на фона на последния доклад на Сметната палата, според който финансовият отчет на МО за 2007 г. е заверен с резерви и много забележки. Одиторите са засекли нередности с обезщетенията за военнослужещи при съкращаване, при освобождаване от служба по здравословни причини и др. Конкретните нередности обаче не могат да бъдат извадени публично, защото се водят класифицирана информация.

В сряда Цонев се похвали и с добра новина – младите хора, които кандидатстват за кадрова военна служба, ще бъдат освободени от таксите за медицински преглед.

Николай Цонев съобщи още, че очаква до две седмици новият проектозакон за отбраната да бъде внесен в Министерски съвет. Документът бе остро разкритикуван от президента Георги Първанов, тъй като орязва правомощията му на главнокомандващ и принизява Генералния щаб до "апендикс".

Цонев обясни, че всъщност ставало дума за "редакторски неизчистени текстове", които вече са оправени. Планираното широкото обсъждане на закона пък ще се изчерпи с кръгла маса следващата седмица.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
pgp000
Гост


МнениеПуснато на: Сря 22 Окт 2008, 22:25    Заглавие:  

Линк към новината на Елемаг.
Върнете се в началото
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 28 Окт 2008, 10:37    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Диян Николов

Министърът на отбраната Николай Цонев и екипът му загубиха и втората битка за прокарване на нов закон за отбраната вчера.
Настоящи и бивши експерти по сигурността, зам.-министри от МВР и МВнР, депутати и съветници по отбраната на президента дискутираха обновения вариант за нов армейски закон. Почти всички се обединиха около това, че с този проект се избързва, има още много конфликтни точки и е необходимо дълго обсъждане. "Законът за отбраната е с обществена значимост и от национално значение. Не бих си позволил да прибързвам да го внасям в МС съвет, без да съм убеден, че обществото има положително отношение към него", заяви Цонев. Само преди няколко дни той бе категоричен, че законът ще е в МС още този четвъртък.
Депутатите от комисията по отбрана Асен Агов (СДС) и Илко Димитров (БНД) обясниха на министъра, че е по-добре законът да не влиза в този вид, при това в момент, в който парламентът ще гласува бюджета за следващата година.
Становището на президента не е и не може да бъде променено, тъй като са направени само малки козметични промени, които обаче не променят съществено нещата, обясниха за "Сега" от екипа на президента. Преди главнокомандващият на БА Георги Първанов заяви, че ще наложи вето, ако законът бъде приет в този вид.
Първанов бе ядосан най-много, че му бяха орязани правомощията да възлага и да получава информация директно от ГЩ. Поправеният вариант вече пък директно погазва Конституцията. Предвижда се създаване на Върховно главно командване, което да ръководи действията при война. А според основния закон върховен главнокомандващ е президентът.
От президентската администрация твърдят дори, че в социалната сфера проектозаконът е по-лош и от действащия в момента. Сега например се изискват 10 години, за да има право един военен да се сдобие с жилище. Новото предложение е това да става след 15 г.
Според бившия началник на ГЩ ген.-лейтенант Аню Ангелов не може да се приема нов закон за отбраната, преди да има одобрена национална стратегия за сигурност.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 28 Окт 2008, 10:41    Заглавие:  

Cool Cool Cool
В последните месеци от мандата си тройната коалиция пришпори процедурите по купуване на нови изтребители, корвети и комуникации

Диян Моркин

Месеци преди изборите кабинетът "Станишев" реши да побърза и да капарира военни сделки за около 2 млрд. евро.
Това са проектите за придобиване на нов изтребител за българските ВВС (прогнозна стойност около 1 млрд. евро), нови корвети (при 4 бр. също около 1 млрд. евро) и нова комуникационна система (правителството одобри вече 220 млн. евро).
Септември се оказа решаващ за бъдещите военни сделки. Изненадващо шефът на парламентарната група на БСП и доскорошен председател на комисията по отбрана Ангел Найденов обяви, че до края на годината започват разговори за купуване на ескадрила нови изтребители (около 20). Прогнозната стойност възлиза на около 1 млрд. евро.


Защо й е на България изтребителна авиация?

Защитниците на този проект веднага ще отговорят, че ние имаме ангажимент към НАТО да изпълняваме дежурства по Air policing. Сега те се носят от две двойки МиГ-29, а понякога и от МиГ-21.
Важно е да припомним, че България от четири години е член на НАТО и е ангажирана с колективната отбрана на алианса. Но именно ръководството на тази организация многократно е заявявало, че няма нужда от повече изтребителна техника.
Какви са перспективите за българските ВВС?
16 самолета МиГ-29 ще бъдат ремонтирани до април 2009 г., като разчетите са тези машини да служат на страната ни поне до 2029 г., твърдят от ВВС. След този период правителството може да поиска от алианса да изпрати няколко двойки изтребители, които да поемат охраната на небето ни. За това се плаща, но колкото и да струва, няма да достигне парите за закупуване на нови изтребители, ежедневната им поддръжка и най-вече обучение на нови пилоти. До момента към България не е отправяна и няма изгледи да бъде отправена покана за участие в мисия с изтребителна техника. А защо трябва да купуваш и поддържаш 20 машини, ако стоят само в базата в "Граф Игнатиево". Другото разумно нещо е да кандидатстваме заедно с Румъния, която обяви, че има намерение да поднови авиопарка си с поне 40 нови машини. Това предложение беше отправено преди време от военния министър на северната ни съседка по време на официално посещение в София.
Специалистите от МО и ГЩ възроптаха веднага, тъй като страната ни щяла да загуби суверенитета си. По-смисленото обяснение е, че много хора ще се качат на клона за получаване на комисиони. А това за чиновниците наистина е лошо.
За българските ВВС по-голям смисъл има да увеличат значително хеликоптерната си техника. Ръководството на НАТО непрекъснато се моли да бъдат изпращани в мисии транспортни и щурмови хеликоптери. По този начин ние хем ще бъдем лоялни към алианса, хем няма да хвърляме много излишни средства. Пък и транспортните хеликоптери се изпращат в кризисни райони предимно от хуманитарен характер. Това ще даде спокойствие за сигурността на нашите военни.
Две седмици след пришпорването на този проект премиерът Сергей Станишев обясни пред офицери във Военната академия, че скоро трябва да приключи и един друг проект - за осигуряване на "Тактическа (полева) комуникационно-информационна система на БА". Правителството вече одобри да бъдат похарчени около 220 млн. евро и в началото на декември 2007 г. разреши стартирането на процедура за възлагане на обществена поръчка по приоритетен инвестиционен проект за модернизация на БА. Той трябва да се реализира до 2022 г. със средства, които ще се залагат всяка година по бюджета на МО.
В списъка на фирмите, които искат да участват, се забелязват имената на големи световни фирми. Документация за участие ще вземат Bae systems, SAAB, няколко разновидности на "Талес", които в хода на конкурса най-вероятно ще направят консорциум, твърдят запознати.


Конкурсът не може да стартира вече толкова време,

тъй като експертите от МО и ГЩ не могат да зададат правилните параметри. По-просто казано, че не знаят точно какво искат.
Да не говорим, че вече се оформиха две силни лобита около американската ITT Defense и британската BAE Sistems. Иначе за конкурса документи са подали 27 фирми.
Според актуализирания план за модернизация на армията проектът трябва да осигури ефективна поддръжка на управлението на войските на базата на доставената в реално време максимално точна, подробна и достоверна информация. С новата техника се цели да се постигне и нова оперативна съвместимост със системите на съюзниците, както и надеждна защита на обмена на информация. Очаква се реализирането му да даде възможност при изпълнение на мисиите и задачите българските бойци да притежават оперативно съвместими комуникационно-информационни системи, които да осигуряват пренос на глас, данни и видео.
Специалисти от бранша твърдят, че е изключително важно какви параметри ще заложиш, тъй като това трябва да е система, която да се актуализира и надгражда непрекъснато. На българския пазар за телекомуникации се предлагат множество услуги, които биха вършили работа на военните - мобилни връзки и безжичен интернет.
Армията вече има един злополучен опит от миналото, когато се налагаше няколко пъти да се преработва прословутата система ПИКИС. Войската и до ден днешен дава финансови средства за нейното доработване, адаптиране и осъвременяване, за да върши работа. Многократно са били надхвърлени заложените за нея финансови средства.
В края на 1998 г. тогавашният военен министър Бойко Ноев подписа с американската фирма "Маркони Комюникейшън Дивижън" договор за изграждане на комуникационна системата ПИКИС. Стойността на цялостния проект беше близо 1 280 000 долара, а изграждането трябваше да завърши до 30 септември 2000 година. Е, още не е довършено. Прокуратурата пък не можа да открие виновни за лошата сделка.

Най-безумен си остава проектът за изграждане на нови корвети

Ако техният брой е четири, то за построяването им ще отидат отново около 1 млрд. евро. Премиерът Станишев вече обеща на президента на Франция Никола Саркози при посещението му в България, че поръчката ще бъде възложена на френската компания "Армарис".
Според актуализирания План 2015 военният ни флот разполага с 6 бойни кораба - фрегатите "Смели", "Дръзки" и "Горди", както и корветите "Мълния", "Бодри" и "Решителни". ВМС има и четири ракетни катера, но те са по-леки от 500 тона и не влизат в клас кораби. Всички те притежават достатъчен боен капацитет за участие в операции на НАТО в акваторията на Черно и Средиземно море.
Имаме и 16 кораба за бойна поддръжка - повечето от тях миночистачи, и 6 спомагателни кораба. Тяхното предназначение е за опериране в Черно море.
Тук обаче също стои въпросът за какво са ни нови съдове, като и сегашните не ги използваме. И по-добре, тъй като единствената двумесечна мисия на фрегатата ни "Дръзки" до бреговете на Ливан излезе около 2.8 млн. лв. Хубавото беше, че тази мисия беше компенсирана от ООН. За три години "Дръзки" има три участия в операциите Active Endeavour в Средиземно море, като е сертифицирана за Второ ниво по стандартите на НАТО.
В различните страни има различни изисквания колко дни в годината един военен кораб трябва да плава. Повечето са над половин година. България не може да си позволи това нещо, но не е ясно защо трябва да се обвързва финансово и технически със супермодерни корвети, които трябва да са непрекъснато в мисии. А на България най-просто й трябват по-висок клас катери, които да дават дежурства в Черно море.
Единствено сметката в цялата история е ясна. Всяка една компания дава около 10% комисиони на различните посредници в сделките. При стартиране на процедурите също има "възнаграждения". Ясно е, че този кабинет няма да може да се радва на новите придобивки, но не пречи да постави мини по пътя на следващите правителства.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Вто 28 Окт 2008, 10:58    Заглавие:  

Цонев загуби и втората битка за закона за отбраната

Диян Николов, в.Сега

Министърът на отбраната Николай Цонев и екипът му загубиха и втората битка за прокарване на нов закон за отбраната вчера.
Настоящи и бивши експерти по сигурността, зам.-министри от МВР и МВнР, депутати и съветници по отбраната на президента дискутираха обновения вариант за нов армейски закон. Почти всички се обединиха около това, че с този проект се избързва, има още много конфликтни точки и е необходимо дълго обсъждане. "Законът за отбраната е с обществена значимост и от национално значение. Не бих си позволил да прибързвам да го внасям в МС съвет, без да съм убеден, че обществото има положително отношение към него", заяви Цонев. Само преди няколко дни той бе категоричен, че законът ще е в МС още този четвъртък.
Депутатите от комисията по отбрана Асен Агов (СДС) и Илко Димитров (БНД) обясниха на министъра, че е по-добре законът да не влиза в този вид, при това в момент, в който парламентът ще гласува бюджета за следващата година.
Становището на президента не е и не може да бъде променено, тъй като са направени само малки козметични промени, които обаче не променят съществено нещата, обясниха за "Сега" от екипа на президента. Преди главнокомандващият на БА Георги Първанов заяви, че ще наложи вето, ако законът бъде приет в този вид.
Първанов бе ядосан най-много, че му бяха орязани правомощията да възлага и да получава информация директно от ГЩ. Поправеният вариант вече пък директно погазва Конституцията. Предвижда се създаване на Върховно главно командване, което да ръководи действията при война. А според основния закон върховен главнокомандващ е президентът.
От президентската администрация твърдят дори, че в социалната сфера проектозаконът е по-лош и от действащия в момента. Сега например се изискват 10 години, за да има право един военен да се сдобие с жилище. Новото предложение е това да става след 15 г.
Според бившия началник на ГЩ ген.-лейтенант Аню Ангелов не може да се приема нов закон за отбраната, преди да има одобрена национална стратегия за сигурност.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 29 Окт 2008, 11:14    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Диян Николов

Военните са най-ниско корумпираните в България. Това обяви тържествено вчера първият зам.-началник на ГЩ вицеадмирал Емил Люцканов. Декларацията бе направена по време на дискусия по проекта "Прозрачността в процеса на вземане на решения в МО", финансиран от различни частни организации.
Независимо че бил за прозрачност, Люцканов обяви, че отказва да изнася конкретни факти от договорите при покупка на военна техника. И обясни, че преди да се купи нещо, ГЩ разиграва различни сценарии на действие, за което хората не трябва да знаят.
Военни експерти веднага припомниха няколко сделки, направени по настояване на ГЩ. Сред тях е договорът за ремонт и модернизация на руските хеликоптери "МИ-17" и "МИ-24", който се провали, а страната ни изгуби над 9 млн. лева. Взет бе транспортен самолет "Пилатус - РС 12", който от година и половина не лети. А купените 7 нови БТР-ра с идея да гарантират сигурността на бойците ни в задграничните мисии се амортизират, защото не са дооборудвани. Предназначените за превозване на бойци в мисия 5 самолета "Спартан" пък се оказаха без нужния капацитет - могат да пренасят около 35 души с багаж или 1 бойна машина.
СТРАННО
Посланикът ни в Ирак о.р. полк. Валери Рачев е главен асистент по проекта срещу корупцията в Министерството на отбраната. Преди да стане дипломат, Рачев бе зам.-ректор на Военната академия. Той връчи акредитивните си писма в Багдад през април 2006 г., но има прекарани не повече от 2 месеца там, защото МВнР не може да намери помещение за временно посолство.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 31 Окт 2008, 19:15    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Диян Моркин

Военният министър Николай Цонев използва правото си да купува техника по специална обществена поръчка, но не за танкове и БТР-и, а за луксозни джипове.
Цонев ще връчи днес ключовете на 13-те машини на служба "Военна полиция". "Автомобилите са закупени в рамките на утвърдения бюджет за 2008 г. на службата по специална обществена поръчка, на обща стойност 559 661 лв.", съобщиха вчера от МО.
Единадесет джипа са модел "Мицубиши - Lancer 2.0". Останалите два са с висока проходимост "Pajero 3.2". Те били с характеристики и оборудване, необходими за оптимални резултати при осъществяване на служебните задачи на военната полиция, смятат от МО. Независимо от лукса си те не притежават дори GPS системи, а техниката ще се купува и слага допълнително.
Основен вносител на автомобилите "Мицубиши" за България е "Балкан стар Мотърс" с управител Пламен Митев. Фирмата е и вносител на марката "Мерцедес", която беше избрана преди години от военните за доставка на джипове, камиони и друг вид колесна техника.
Покупката на Цонев била осъществена "по повод предстоящия празник на службата - 5 ноември". Луксозните джипове били предназначени за осигуряване на екскорт на български и чуждестранни военни ешелони, транспортни средства, както и за охрана.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 08 Ное 2008, 12:03    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Проблемите на "ВМЗ" - Сопот са заради загуба на производствен ритъм, липса на елементарна трудова дисциплина и невероятно изоставане при технологичните мощности.
Това каза пред журналисти днес Иван Иванов, изпълнителен директор на дружеството, предаде БТА.
Много от машините отиват на скрап, каза Иванов, запитан дали продава производствени линии.
С 34 млн. лв. от началото на годината са намалели загубите на фирмата. В началото на годината те са били над 80 млн. лв. Иванов каза, че е подал молба за напускане на 10 октомври и предизвестието изтича на 10 януари.
За деветте месеца на тази година е отчетена продукция за 60 млн. лв. Това е равно на производството за цялата минала година, каза Иванов. Фонд "работна заплата" е 22 млн. лв. за 9-те месеца на 2008 г. при 14 млн. лв. за същия период на миналата година. Ако изпълним програмата си, хората ще получат още 3 заплати плюс една минимална заплата за комбината от 280 лв. за Коледа.
Средната работна заплата през 30 юни 2007 г. е била 379 лв. а за юни тази година - 730, 78 лв. От над 3800 души работници - 285 души работят на минималната работна заплата, каза директорът. Ваучери не може да се дават на работниците, защото фирмата има задължения към бюджета. Затова е предложено тези пари за ваучери да се дават за транспорт.
Фирмата има краткосрочни и разсрочени дългове. От 33 млн. лв. разсрочени дългове над 25 млн. лв. трябва да се платят до 2014 година. Ако дружеството се санира по европейски критерии, то може да бъде перфектно, каза още директорът.
50 процента от персонала са със средно и незавършено средно образование. Средната възраст на работниците е над 50 години, съобщи изпълнителният директор.
Иван Иванов е един от малкото мениджъри на държавни предприятия, които имат ясна цел за развитие на дружеството и за неговата финансова стабилност. Това заяви Тодор Николов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Основното в неговия план е освобождаване на дружеството от неприсъща дейност и от неоперативни активи. Затова парите от приватизацията на обособени части са отивали обратно в дружеството, каза Николов.
Стачката в предприятието не е благоприятна за бъдещата приватизация, която се очакваше според стратегията на АП да стане в края на тази или началото на 2009 година. Важно е ВМЗ да се концентрира в своята дейност дори да не е спонсор на някои други социални дейности, каза Тодор Николов.
Финансовата криза може да се отрази на стабилността на бранша, но не на големите фирми, а предимно на поддоставчици. ВМЗ не е поддоставчик, каза Иванов. Падането на цените на металите не е от особено значение, но е важна цената на енергията и на боеприпасите, каза Иван Иванов.
По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че ще назначи свой пълномощник в завода. Това той каза по повод информацията на синдикатите, че от ВМЗ-Сопот се изнасят машини и технологични линии за други заводи и частни фирми.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27533
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 10 Ное 2008, 16:18    Заглавие:  

Cool Cool Cool
По план Националният армейски комплекс до НДК трябваше да струва най-много 9 млн. лева

Диян Моркин

Парадоксални неща стават в българската армия. От няколко години войската се свива като численост, но за сметка на това увеличава имотите си. И това при условие, че масово ги разпродава. Звучи абсурдно, но това показват фактите. От 100 000 души армията в момента е с численост 32 000 души. На година по 100-200 от армейските имоти се продават или заменят срещу много по-голям брой апартаменти. Сега пък стартира проект, при който военните дават земя, а частници строят върху нея жилища. Около 30 процента от тях са за МО. Така, от една страна, армията се освобождава от имоти, но, от друга - трупа.
Една от най-странните и големи финансови инвестиции в имоти на армията си остава строежът на Национален армейски комплекс. Обектът се намира в идеалния център на София - на бул. "Скобелев" №23, на мястото на бившия Военноисторически музей.
Скандалното в случая е, че когато започна този строеж, от екипа на тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров твърдяха, че "военното НДК" ще струва около 9 млн. лева. Преди дни "Сега" получи от Министерството на отбраната разчети за това колко е похарчено и още колко пари трябва да се дадат. И очаквано се оказа, че обектът е поскъпнал многократно. До момента са похарчени 20 410 594 лв., а за пълното завършване ще отидат още 3 765 510 лв., пресметнаха от МО. Парите ще бъдат взети от бюджета на министерството. Със сигурност още средства ще отидат за обзавеждане и оборудване. От военното министерство твърдят, че обектът трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация в началото на 2009 г.
Военното НДК е типичен пример за

порочната практика за управление на имотите в армията

Повечето грандиозни проекти тръгват с обявяване на ниски прогнозни стойности, а след като им се даде "зелена светлина", с анекси се стига да многократно по-високи суми.
Сагата с имота на бул. "Скобелев" започна през 2001 г., след като тогавашният министър на отбраната Бойко Ноев прати Военноисторическия музей в двора на Военната академия. Тогава стана ясно, че военните имат други планове за златния имот в центъра на столицата. През пролетта на 2002 г. за първи път бе обявен търг за продажба, който се провали поради липса на кандидати. Направен бе и втори опит с начална тръжна цена малко над 14 млн. лв. Но и той се провали поради липса на кандидати. Неофициално се разбра, че интерес са проявили американското и израелското посолство, които обаче впоследствие се отказали. Според брокери основната причина е високата цена.
След като 3 г. не успя да продаде имота, следващият военен министър Николай Свинаров внезапно реши да строи на него. Тогава възложителите от ИА "Военни клубове и информация" разясниха, че тази сграда е необходима, за да се правят семинари, свързани с членството ни в НАТО. Мегаломанските изхвърляния на военните обаче по-скоро бяха

скалъпено оправдание за безсмисленото харчене на средства

Архитектурният план на строежа бе спечелен преди четири години от фирма "Мактер консулт" с управител арх. Марин Бакалов. Строежът на двете сгради и на мемориала беше поверен на фирма "ХУФУ" ООД и първоначалните прогнози бяха, че ще струва 9 млн. лева. В края на 2004 г. пък ИА "Военни клубове и информация" е сключила в края на 2004 г. договор с консорциум "Строителен съюз" за изграждане на подземния паркинг на обекта. Посочената цена на контракта е 1 436 609.56 лв. без ДДС за изграждане на 325 паркоместа.
През цялото време военните говорят, че строят този хотел само за свои нужди. При положение че у нас посещенията на чужди военни делегации и натовските семинари не са ежедневие, може да се очаква хотелът да не е пълен с гости постоянно. Никой обаче не коментира доколко този лукс ще си оправдае парите. И дали пък военните не смятат да се включат активно в хотелиерския бизнес. Както с успех заиграха и на имотния пазар.
Още по-лошата новина е, че догодина ще имаме луксозен хотел за натовски семинари, но няма да изпълним едно от основните изисквания към страната ни като член на алианса - 8% от въоръжените ни сили да са на мисии зад граница. Това са около 2600 души според сегашната численост на армията. А и модернизацията на армията ни изостава с около три години и вече има предложение План 2015 да се актуализира като План 2018. Причината пак е липса на пари. И логично възниква въпросът не е ли време армията да започне да харчи парите си по-рационално.


ЛУКС
Военните ще могат да използват амфитеатрална киноконферентна зала с 973 места, разделени в две зони. На това ниво са организирани и брифинг зала, гримьорни, заседателна зала, както и приемната част за комплекса на военната телевизия. На втория етаж са кинокабината, режисьорският пулт, кабини за преводачи и др. помещения. Има и зала за брифинги. На третия етаж са служебните помещения за комплекса на военната телевизия. На следващите два етажа са стаите за администрацията на комплекса, редакции на изданията на МО и военната телевизия. В сутерените нива е студиото на военната телевизия с височина през две нива, гримьорни, апаратни и подземен паркинг.
Хотелът е апартаментен тип с категория "4 звезди". На първия етаж е основният ресторант със 150 места, лоби бар, две зали за преговори. На второто ниво е обслужващият блок, който включва помещение за пощенски и туристически услуги, бръснаро-фризьорски и козметичен салон, както и търговски площи, офиси и две бизнес зали. На следващото ниво са 33 апартамента, в това число два за инвалиди, президентски, две самостоятелни стаи с по две легла с възможност за придаване към съседните им апартаменти. На най-високото ниво има панорамен ресторант. В сутерените има подземен паркинг, фитнес център със сауна, машинни помещения, складове, технически и обслужващи помещения на хотела.
Последният етап от проекта включва изграждането на Мемориал на бойната слава. Идеята е да се оформят няколко мемориални стени от полиран черен камък. Те ще образуват дъга и симетрично ще нарастват във височина от центъра към краищата, където ще завършат с чаши за ритуален огън. В средата ще се издига мемориален обелиск. Предвижда се пак там да се монтират стени с имената на загиналите във войните от Първи и Шести пехотен полк.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
seka4a


Регистриран на: 21 Апр 2011
Мнения: 99

МнениеПуснато на: Нед 11 Сеп 2011, 10:07    Заглавие:    

Българският посланик в САЩ Елена Поптодорова и зам.-министърът на отбраната Соня Янкулова са информирали дискретно американския посланик Джон Байърли в края на март 2008, че България ще изпрати още 50 войници в Кандахар.
Това е станало два месеца преди правителството да вземе официално решение през юни 2008 г.

В отделни срещи с посланика двете дами са подчертали, че както решението, така и моментът на обявяването му са чувствителна информация. В дипломатически доклад на Байърли от София, който е класифициран като секретен е записано, че Поптодорова и Янкулова трябва да бъдат стриктно защитени. Това става ясно от публикуваната от Wikileaks грама на бившия американски посланик в София Джон Байърли, цитирана от кайта бивол.

Официалният анонс вероятно ще бъде направен на срещата на върха на НАТО в Букурещ, започваща на 2 април 2008, но засега България "пази решението строго секретно", уточнява Байърли.

Макар, че има още време докато Министерски съвет формално гласува и не е изключена вероятността "да се стъпи накриво", американците не вярват, че България ще се откаже да изпрати още войници след получения позитивен анонс от посланика и зам.-министъра.

Решението за увеличаването на контингента в Кандахар с 50 души в крайна сметка не беше обявено на срещата на върха в Букурещ, а два месеца по-късно. Правителството на Тройната коалиция взе решение на подпис на 10 юни 2008.

Американски официални лица са оказали продължителен натиск над правителството, за да увеличи контингента в Афганистан. Тази политика се отплаща сега - пише още посланикът и прави подробен преглед на българския ангажимент в Афганистан с жива сила и техника.

В края на грамата Байърли хвали Станишев, Калфин и Първанов за "истинското лидерство", което са демонстрирали с одобряването на новата мисия и поддържането на курс "про НАТО" в управляващата коалиция.
В публикуваните от Wikileaks 251 хиляди дипломатически телеграми указанието "strictly protect" се среща 1881 пъти. В докладите изпратени от София то се открива 8 пъти, като само в три грами източниците, подлежащи на стриктна защита, са български официални лица.

Името на посланик Поптодорова се появява като източник, който трябва да се защити и в друга конфиденциална грама, свързана с преговорите за проекта Южен Поток Поптодорова и други официални лица са изказали притеснение, че България се ангажира в още един двустранен енергиен проект с Русия.

От по-рано публикувана грама стана ясно, че през 2003 г. тогавашният шеф на Генералния щаб и сегашен шеф на президентския кабинет, ген. Никола Колев е предоставил на САЩ секретен доклад за корупция в Министерството на отбраната няколко месеца преди докладът да стигне до прокуратурата. Посланик Родерик Мур отбелязва, че Колев трябва да бъде стриктно защитен. След разкритието Никола Колев отказа коментар, но от ДАНС съобщиха, че проверяват случая.

Посланик Поптодорова заяви, че се е запознала с текста на грамата и няма коментар по него. Соня Янкулова, която беше заместник в Министерството на отбраната, а после стана заместник-министър в МВР не беше открита за коментар, пише “Бивол”.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 4 от 4 [56 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0823s ][ Queries: 13 (0.0086s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker