Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
Aktuelles Datum und Uhrzeit: So 31 Mai 2020, 21:01
Alle Zeiten sind UTC + 2
 Forum-Index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Що е ВОЕННА ТАЙНА !?
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
Seite 1 von 1 [3 Beitrдge]  
Autor Nachricht
Чукча


Anmeldedatum: 13.01.2010
Beitrдge: 478

BeitragVerfasst am: Sa 03 Nov 2012, 12:43    Titel:  Що е ВОЕННА ТАЙНА !?  

Някога-навремето, когато имахме армия (в пълния смисъл на думата) имаше и понятие, като "ВОЕННА ТАЙНА".
То не бяха грифове "строго секретно" и "за служебно ползване", то не бяха подписване на клетвени декларации, гонки и чанч продиктувани от параноя за неразгласяване на военните тайни. Проблем беше дори и да си направиш снимка за спомен с наборите пред кенефа на батальона, защото видете ли "отзад се разкривал военен обект". По-възрастните вероятно си спомнят, че на някои от кейовете на пристанищата (примерно Созопол и Варна) имаше таблеки със задраскан фотоапарат, а местните ВКрейци само и чакаха някой омотан турист да изкара апарата. Laughing
Параноята стигаше до там, че на прозорците на всички поделения с фасада откъм улица, се боядисваха с бяла боя, за да не се вижда какво става вътре. Извън казарменото ежедневие в строга тайна се пазеше всичко свързано с мобилизацията- щатове, бройки, хранилища и складове, райони .....абе всяко време с простотиите си.
Интерересното е, че и днес понятието ВОЕННА ТАЙНА все още съществува, поне на хартия де. Но в какво се състои тя при пложение, че живеем в ерата на интернет ?
Днес абсолютно всеки интересуващ се от военни тайни може да научи всичко, дори и да е на хиляди км.от тук. Има само 1 условие- да има ценз за дейността- завършен поне 4-ти клас, колкто да може да напише ключовата дума в търсачката. Ежедневно в нета напълно свобдно се кчват по няколко ГБ с информация, представляваща военна тайна. Има 2 основни начини за нейнто извличане:
1 начин- чрез следене на статиите в които се описва за дереджето на армията ни и на военните поделения по места. Давам пресен пример: В последните дни зачестяват статиите в които се описва бройката на напускащите пилоти. На всеки средно запознат любител е ясна предполагаемата бройка на летателния съства в една авиобаза (АБ) и веднага може да си направи сметка, колко остават след напусналите. Ясна е и бройката на завършващите военно училище и броя на курсистите в курсовете по приучване (пак от интернет). Бройката на годните за полет машини отдавна е ежедневно коментиран материал във форуми, като този например. Освен нея се знаят и най-малки подробнсти около техническто им състояние (да визирам ли статиите за липсата на пиропатрони, гуми и керосин). От нета можеш да намериш подробнсти до ниво- по колко тона гориво се отпуска годишно за всяко 1 поделение. Знаейки средния разход на 1 машина от съответния клас и броя на уркитиятя (гаражните клетки в парковете) веднага може да сметнеш, колко машини могат да бъдат изкарани. Широко обсъждана е и темата за нальота на пилотите и в прав текст се казват часовете, които те са налетяли за да се се добие представа за степентта на тяхната квалификация. Пак от нета можеш да научиш и за бройката на новопосъпващото въоръжение. Буквално всяко кацане на авиационна техника се фотдокументира от спотърите. Темите от рода "току що спотнах" разкриват маршрути, часове, предполагаеми ако не и точни данни за целта на полетите. Ако към всичко това прибавиш и общодостъпните данни от търговете за нови поръчки на армията можеш да си извадиш абсолютно реална картина за живучестта и боеспособността на на която и да е АБ. Същото важи и за всяко 1 друго поделение.
2 начин- чрез "сателитно наблюдение" предоставено от http://wikimapia.org/ можеш да разгледаш всеки един военнен обект и да имаш точните му координати. Нужно е само да напишеш военно-пощенския номер или ако не го знаеш малко повечко да поогледаш около предполагаемата дислокация. При това отделните постройки са надписани (та дори и до гореспоменатия "кенеф на батальона" ще видиш как се стига) При късмет, спътника може да е заснел дори и авиационна техника изкарана пред укритията, а ако не се вижда най-млкото може да преброиш броя на буксите. Същото важи и за гаражните клетки и паркове на сухопътните поделения. Знаят се и се виждат къде са запасните им райони. Работата на "диверсантите" днес е по-лесна от всякога. Само за няклко минути можеш да изготвиш план на обекта с постве и маршрути за охрана, вид на огради, пъщита и комуникационни възли, ГСМ-и, обитаеми и складови сгради и вс. необходимо за "диверсия" над обекта.
От всичко изписано до момента, може да се направи точна представа за нивото на техниката и школовката останали в наследство от Варшавския договор и за нивото и школовката принадени от сътрудничеството ни с НАТО.
Е кое остана да е ВОЕННА ТАЙНА ?
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Octagon

Anmeldedatum: 02.01.2004
Beitrдge: 1286
Wohnort: LBPD

BeitragVerfasst am: So 04 Nov 2012, 14:07    Titel:  

Оперативните планове, мобилизационните планове (да не говорим за тъжното), оперативни процедури при преминаване към различно ниво на бойна готовност. Друго не се сещам.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27538
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: So 04 Nov 2012, 17:37    Titel:  

Cool Cool Cool
Има го в закона за Класифицираната информация. Но е доста разтегливо на места!

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Beitrдge der letzten Zeit anzeigen:   Sortieren nach:   
Seite 1 von 1 [3 Beitrдge]  
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
 Forum-Index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Gehe zu:  

Du kannst keine Beitrдge in dieses Forum schreiben.
Du kannst auf Beitrдge in diesem Forum nicht antworten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht bearbeiten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht lцschen.
Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht teilnehmen.

[ Time: 0.0760s ][ Queries: 13 (0.0055s) ][ Debug Ein ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker