Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Wed 23 Sep 2020, 05:26
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ФОРУМ ЗА МОРСКИ ТУРИЗЪМ
ПРИСТАНИЩЕ и ГРАД СОЗОПОЛ
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 3 of 3 [45 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3
Author Message
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 08 May 2012, 11:18    Post subject:  

Гмуркачи откриха крадена статуя край Созопол
Баща и син са открили бронзова статуя до далян "Чайка" край Созопол, тепърва ще се установява авторът й

Пристанището в Созопол
Баща и син са открили бронзовата статуя до далян "Чайка" край Созопол, съобщиха от ОД на МВР в Бургас. Намерената статуя представлява бронзова пластика на възрастна жена в седнало положение, с височина около 1,4 метра, най-вероятно съвременна изработка. В понеделник в Районно управление "Полиция" - Созопол е получено съобщение за намерена в морето статуя. Двама бургазлии - баща и син, гмуркайки се за миди на около 20 метра от брега, на дълбочина два метра, я открили на дъното и извадили на брега.
За находката е бил уведомен директорът на Созополския археологичен музей Димитър Недев, който заедно с двама специалисти - директора на Националния археологически институт с музеи при БАН Людмил Вагалински и колегата му Иво Чолаков, са извършили първоначален оглед.

Според Недев най-вероятно тя е от 70 – 80 години на миналия век и е крадена, за да украси някоя от созополските вили.
Крадците обаче са разбрали, че са следени и са се опасявали, че ще бъдат разкрити и вероятно за това са потопили статуята в морето. "Много добра е като пластика и е доста интересна. Най-вероятно е крадена от някъде. Двете момчета водолази веднага са предупредили полицията, след като са я намерили.
Тук снощи беше и директорът на Института по археология, тъй като работят в бургаския квартал Сарафово. Ние веднага отидохме десетина колеги. Там вече бяха от полицейското управление и "Гранична полиция".
Статуята е доста тежичка и там с общи усилия по едни кози пътеки решихме да я придвижим първо по море до Райския залив и някъде към 1.00 часа благополучно я прибрахме в музея", разказа Димитър Недев.
Оттук нататък предстои да има следствие. Все още археолозите не са разгледали статуята за подпис на автора.
Единият крак на статуята е леко пукнат и ще се наложи реставрация. Изкуствоведите, които се занимават със съвременно българско изкуство, ще кажат кой е авторът на бронзовата статуя, но със сигурност изработката е много добра.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Fri 19 Oct 2012, 17:31    Post subject:  

Созопол може да има пасажерско пристанище

Кейовата стена на остров "Свети Кирик" да се използва за пасажерско пристанище в Созопол. Това предложи на среща днес кметът на морския град Панайот Рейзи, предаде БТА.
В срещата участваха заместник-министрите на транспорта и културата Камен Кичев и Георги Стоев, представители на Министерство на отбраната, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Гранична полиция, Морска администрация, Пристанищна инфраструктура.

Към настоящия момент Созопол разполага само с рибарско пристанище, което през натоварения летен сезон трудно успява да обслужи нуждите на туристическите плавателни съдове - две комети по направление Варна - Несебър - Созопол, редовните линии Созопол - Поморие и Созопол - Несебър, и др. В последните години се наблюдава ръст на туристическия поток в града, което е и основната причина за необходимостта от изграждане на пасажерско пристанище с цел и предназначение - обслужване на туристически кораби. За това информира кметът Панайот Рейзи.

Кейовата стена на остров "Свети Кирик" е публична държавна собственост в управление на Министерство на културата. Там в момента текат археологически проучвания, след края на които министерството има цялостна концепция за превръщане на района в културен център, каза областният управител Константин Гребенаров.

По думите му това е и причината от културното ведомство да не дават засега положително становище в подкрепа на идеята. Като компромисен вариант Гребенаров предложи районът на кейовата стена да бъде почистен и предоставен за акостиране на плавателните съдове по време на активния летен сезон. Това ще даде временно решение на възникналата необходимост в град Созопол. По този начин ще бъде облекчено и рибарското пристанище. Предложението ще бъде представено на вниманието на министър Вежди Рашидов, след което темата ще бъде обсъдена отново.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 25 Oct 2012, 13:24    Post subject:  

Arrow Созопол и Корфу с общ проект
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Thu 07 Feb 2013, 13:36    Post subject:  

Изграждат пречиствателна станция в Созопол

С новото съоръжение в морето ще се изхвърлят 300 000 т по-малко азот и фосфати

В Созопол стартира проекта за изграждане на воден цикъл за курортния град, който вече 20 години страда от липса на пречиствателна станция и адекватна канализация. Созополската общественост ще бъде запозната с проектната документация. Инвестицията трябва да бъде реализирана до август 2015 година.

По първия етап от мащабния проект за интегриран воден цикъл се предвижда изграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна мрежа, колектори, канализационни помпени станции. При осъществявянето на проекта ще бъдат изградени 6 обекта в Созопол и 9 обект в Черноморец.

Изграждането на пречиствателна станция е проблем от дълги години, но с реализирането на този проект ще бъде решен въпроса с подобряването на екологичната обстановка в района като цяло.

"Интегриран проект за водния цикъл на Созопол- І етап" се изпълнява по договор сключен между Община Созопол и МОСВ, в качеството му на Управляващ орган на ОП „Околна среда". Договорът беше сключен от министър Нона Караджова и кмета на община Созопол през август 2012 година. Крайният крок за изпълнението му е четири години. Той е на стойност близо 80 милиона лева. Като по програма "Околна среда" са отпуснати 72 млн. лева, а над 58 млн от тях са осигурени от ЕС. 559 796,06 лв. е финансирането от държавния бюджет и община Созопол участва с 2 288 606 лв.

Новото съоръжение ще пречиства над 3 млн. куб. м отпадни води. Така в морето ще се изхвърлят 300 000 т по-малко азот и фосфати.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 19 Feb 2013, 17:44    Post subject:  

Археолози се натъкнаха в Созопол на римска баня

По думите на Божидар Димитров толкова добре запазена късноримска баня не е намирана по нашите земи

Баня от късноримския период е открита по време на разкопки в Созопол, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.
Сградата е голяма, сравнително добре запазена, дълга е 18 метра и със стени, високи по няколко метра. Археолозите са почти сигурни, че това е баня, тъй като сградата разполага със сложна ВиК инсталация, басейнчета, цистерни за вода (топла и студена). По думите на Божидар Димитров толкова добре запазена късноримска баня не е намирана по нашите земи, с изключение на Хисаря и Варна.

"Това е едно голямо откритие, което, в съзвучие с останалите сгради в района, и стоящата пред тях крепостна стена, след реставрация, ще бъде един чудесен ансамбъл за културно-историческия туризъм", казва още директорът на НИМ.

В проучванията си пред крепостните стени досега директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев заедно с екипа си са открили средновековния храм "Св. Николай Чудотворец”, заедно с мощи на светеца, два антични храма на Посейдон и Приап.

Направените до този момент разкопки се извършват със средствата на Националния исторически музей, отпуснати му по програмата "Виа Понтика”, на подалия оставка Симеон Дянков.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 26 Feb 2013, 16:30    Post subject:  

Археолози откриха антична баня в Созопол

Археолози откриха антична баня в Созопол. Банята е 18-метрова от късноримската епоха, с богати орнаменти, вграден лунен камък, мраморна облицовка и оловни тръби. За откритието съобщиха от пресцентъра на морската община.
Сградата е дълга е 18 на 10 метра, с двора големината й е около 180 кв. м. Зидовете са от 90 до 1,10 метра широки, изградени са с розов хоросан, а отвътре има и мраморни цокли. Находката е от периода на смяната на епохите, когато Рим преминава в ранна Византия, но са запазени класическите традиции от времето на древния Рим.

Всички басейни, които археолозите са разкрили до момента, включително и под подовете на две от помещенията на банята, са включени в цялостен воден цикъл, свързан с външни канали и вътрешни преливници и тръби.Външните канали са зидани с хоросан като водата преминава от едното в другото помещение и прави един общ цикъл. Вътрешните, там където служат за хигиенни нужди пък са от оловни тръби.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Fri 07 Jun 2013, 08:20    Post subject:  

Скелетът на вампира се завръща в Созопол
6 юни 2013 | | / Редактор Лилия Чалева / обновено преди 14 часа

В петък, в 09.30 часа, с кола, изпратена от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, скелетът на прословутия вампир ще се завърне в родния си град Созопол.
Вампирът ще бъде настанен в музея в Созопол, чиито ремонт завърши днес, съобщи за "Фокус" историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Местната общественост се надява, че вампирът ще бъде посещаван от много туристически групи, благодарение на огромната и напълно безплатна реклама за откриването му, която направиха над 1200 западни медии досега.

Освен това той ще бъде включен и в десетте топ дестинации на няколко големи световни туристически агенции за вампирски туризъм, посочи още проф. Божидар Димитров.

Скелетът на мъж, прободен в гърдите с лемеж - желязната част на рало, бе открит от археолози в Созопол в началото на юни миналата година, а дни по-късно, при засилени мерки за сигурност, бе пренесен в НИМ.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Thu 04 Jul 2013, 14:29    Post subject:  

Празници на Созопол с ветроходна регата
4 юли 2013 | | / Елица Петрова / обновено преди 3 часа
Регатата ще се състои от единични серии със седем гонки за всички класове.
Сн.: БГНЕС

В Созопол от днес до неделя ще се проведе третото издание на ветроходна регата „Св. Марина”.
Регатата е организирана от община Созопол и СНЦ „Общински яхт клуб Созопол”, съобщиха по общината. Спортното състезание, в което ще вземат участие клубове от цялата страна, се провежда в рамките на празниците на Созопол, посветени на Св. Марина.

От 12.00 часа днес участниците трябва да се регистрират за състезанията, а официалното откриване е утре в 12.00 часа. Час по-рано ще се проведе техническа конференция със състезателите, организатори и съдии.

Първата гонка е обявена за 13.30 часа. В този час ще започват и гонките през останалите състезателни дни.

Церемонията по награждаване и закриване на регатата е на 7 юли, неделя, от 16.30 ч. Регатата ще се състои от единични серии със седем гонки за всички класове. Състезанието се провежда в три класа: „Оптимист”, „Кадет” и „Лазер 4,7”.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Fri 06 Dec 2013, 10:42    Post subject:  

Созопол иска да стопанисва островите си
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 22 Jan 2014, 16:01    Post subject:  

Уникална керамика откриха археолози в Созопол
11:39 | 22 януари 2014 | | / Редактор Лилия Чалева / обновено преди 3 часа

Некропол от V в. пр.Хр. е открит в Созопол - в района на ул. "Републиканска" в новия град. Сред находките е чернофигурна керамика. Такава има само една в Лувъра. В сектор от 180 метра са открити 20 погребения и керамични съдове, бронзови стригали и парчета керамика от чернофигурна и червенофигурна керамика. В четирите гроба археолозите попадат на запазени големи съдове - сиви и амфори. Интересните открития са датирани към V в.пр.Хр.

Този участък се оказва некропол, където са извършвани погребения от най- древни времена до средата на 19 век., като освен трупополагане, археолозите откриват и изгаряне на трупове, чийто останки са погребани в глинени съдове.

Детски погребения разкриват древния ритуал, при който са полагани около трупа керамични съдове, на някои от погребенията съдовете предварително са начупени и поставени над главата и до краката на погребаното лице.

Открити са близо 40 цели съда и стригали, с които древните аполонийци са почиствали тялото си след спорт или по време на баня, а в случая със кожения уред са обработвали тялото на починалия.

"Това, което е уникално при последните археологически разкопки са съдовете от червенофигурна и чернофигурна керамика”, сподели ръководителят на археологическия екип Явор Иванов от НАИМ-БАН.

Червенофигурната керамика е позната и има открити екземпляри, които са познати на широката публика. Чернофигурната керамика обаче е изключително ценна, защото много рядко се среща. Тя е била „модерна” и се е използвала масово, поне два века преди откритите в археологическите пластове на некропола.

На едната чернофигурна керамика е изобразена млада жена, която пече хляб,за която ръководителят на археологическите разкопки твърди, че има само една подобна в света и тя се намира в Лувъра. Друг древен съд впечатлява с рисунката си на две момчета с ловни дрехи и кучета. Всички открития по време на археологическите разкопки се изследвани, ценните се реставрират.

Археолозите продължават своята работа по ул. „Републиканска” в посока пл. „Черно море”. Те ще продължат да търсят артефакти и в района на общинската сграда, след като започнат строителните дейности за полагане на колектора по проекта за водния цикъл на Созопол. Другият участък, който ще обследва екипът е в района на къмпинг „Златна рибка”.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Mon 07 Apr 2014, 09:27    Post subject:  

Водолази чистят крайбрежните води в Созопол
09:27 | 7 април 2014 | | / Редактор Надежда Христова / обновено преди 52 минути

Водолази ще се включат в пролетното почистване на Созопол. Те ще почистят крайбрежните води и района на пристанището в града. Акцията е на Българската федерация по подводни спортове, предаде БТА. Кампанията е под наслов " Да изчистим България за един ден под водата", съобщи председателят на федерацията Атанас Катрафилов.

В акцията ще се включат близо 50 водолази от федерацията. В почистването на морското дъно и крайбрежните води ще се включат и рибарите от Рибарското дружество в града, които ще помагат с лодки за придвижването на водолазите и превозването на събраните отпадъци. Подводното почистване на пристанището в Созопол ще се състои на 26 април.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 09 Sep 2014, 09:44    Post subject:  

Най-старата монета, откривана у нас, извадиха от морето край Созопол

Тя е лидийска, сечена е преди 2650 години в държавата Лидия
Публикувано: 9 септ. 2014, 10:22 | Обновено: 9 септ. 2014, 10:22

На незначителна дълбочина от един метър на северния бряг на созополския полуостров водолаз видял на дъното малка златна монета и я предал на директора на НИМ Божидар Димитров, съобщиха от музея. Нумизматът д-р Владимир Пенчев, смята, че това е най-старата монета, откривана в България. Тя е от електрон (сплав от злато и сребро), сечена през втората половина на VІІ век пр. Хр. или преди 2650 години в държавата Лидия и тежи 0.63 грама.

В Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове.

На археолозите от НИМ засега не им е известно откриването на други лидийски монети в България. Иначе откриването на тази монета в Созопол не буди особено удивление.
Градът е основан от преселници от Милет в 611 г.пр..Хр., а този град е разположен до Лидия. Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети.
/БЛИЦ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Fri 05 Jun 2015, 15:02    Post subject:  

Дюните на ”Златна рибка” са възстановени
15:35 | 4 юни 2015 | | / Редактор Лилия Чалева / обновено преди 5 часа

Община Созопол възстанови дюните на къмпинг "Златна рибка", съобщиха от пресцентъра на местната управа. Общината получи предписание от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас да възстанови нарушения естетически вид на плажната ивица и дюните. Теренът бе засегнат при прокарването на временен технологичен път, необходим за реализацията на един от етапите на проект за дълбоководно заустване на пречистени отпадъчни води.

Комисия е направила проверка дали е възстановена плажната ивица. Установено е, че временният път е премахнат. Протокол от проверката ще бъде изпратен до РИОСВ, с който община Созопол ще уведоми инспекцията, че е спазила предписанията.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Fri 17 Jul 2015, 09:45    Post subject:  

Нова гробница открита на остров св. Иван край Созопол
11:16 | 16 юли 2015 | | / Редактор Надежда Христова / обновено преди 23 часа

Нова гробница е открил проф. Казимир Попконстантинов на остров "Св. Иван", съобщиха от община Созопол. Днес тя ще бъде отворена пред журналисти. Все още не е ясно чия е тя и какво съдържа.

Преди 5 години проф. Попконстантинов откри на същото място мощите на Йоан Кръстител. Въглероден анализ доказа, че те наистина са на човек, живял по времето на Исус, но няма как да се установи точно дали наистина са на Предтечата, тъй като не съществува ДНК анализ, с който да се сравнят. В каменна кутия бяха положени части от ръка, лицева кост, пета и зъб на човек, живял през 1 век сл. Хр. в Близкия изток. Надписът по кутията предполага, че са на светеца.

В момента мощехранителницата е поставена за поклонение в църквата „Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол, където стотици хиляди християни се стичат, за да я видят. Има дори свидетелства за излекувани хора след докосване до реликвата.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Mon 25 Jul 2016, 08:45    Post subject:  

Созопол като българското Монако: вижте, яхтите на богатите българи!
http://www.pan.bg/view_article-3-343724-showimg12-Sozopol-kato-bylgarskoto-Monako-vizhte-yahtite-na-bogatite-bylgari.html#showimg


Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 3 of 3 [45 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ФОРУМ ЗА МОРСКИ ТУРИЗЪМ
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0972s ][ Queries: 13 (0.0098s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker