Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Анкета: Кой изтребител биха избрали индийските летци? · Президентът събра на среща шефовете на службите за сигурност, ето какво се случва · Каракачанов обясни направил ли е компромис за F-16 · Георги Свиленски: Хаосът с винетките е факт! Българските превозвачи не знаят какво да правят · Турски дипломати бяха застреляни в Ербил /ВИДЕО/ · Италия и САЩ удариха мафиотските кланове Инцерило и Гамбино ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Сря 17 Юли 2019, 17:03
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Космическите телескопи Хершел и Планк.
Модератори: Елемаг
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 2 от 2 [24 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2
Автор Съобщение
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Сря 20 Юли 2011, 19:07    Заглавие:  

Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/571866main_pia14400-full_full.jpg
Това е изображението от Хершел в което е открит пръстена. Структурата се появява като жълти канали от газ извиващ се около синия център. Image credit: ESA/NASA/JPL-Caltech


Нови наблюдения от Хершел показват странно, усукан пръстен от плътен газ в центъра на нашата галактика. Досега са известни само отделни части от този пръстен, който се простират върху повече от 600 светлинни години на небето. Погледа на Хершел, разкрива цялата структура за първи път, и забелязва странности, които карат астрономите да се чешат по главите.

"Ние сме разглеждали този район в центъра на Млечния път много пъти преди това в инфрачервения диапазон", каза Алберто Креспо от екипа на Хершел. "Но когато погледнахме към изображенията с висока резолюция, използвайки под милиметрова дължина на вълната от Хершел, забелязахме съвсем ясно пръстена." Детекторите на Хершел са подходящи, за наблюдаване на най-студените неща в нашата галактика.

Когато астрономите обръщат гигантския телескоп, за да разгледат центъра на нашата галактика, забелязват пръстена - плътна тръба от студен газ, примесен с прах, в която се образуват нови звезди.

Наблюдения с наземната Радио обсерватория в Япония, допълва резултатите от Хершел. Радио резултатите показват, че пръстена се движи заедно като едно цяло, с една и съща скорост, в сравнение с останалата част на галактиката.

Пръстенът се намира в центъра на бара на нашия Млечен път. Бара е район от звезди около самия център на галактиката откойто произхождат спиралните ръкави. Тази лента всъщност е вътре в още по-голям пръстен. Други галактики също имат подобни барове и пръстени. Един класически пример за пръстен вътре в бара се намира в галактиката NGC 1097, заснета от Спицер.

Подробности за това как барове и пръстени се образуват в спиралните галактики, още не са добре разбрани, но има компютърни симулации, които демонстрират как гравитационните взаимодействия може да произвеждат структурите. Някои теории твърдят, че барове възникват от гравитационните взаимодействия между галактиките. Например, бара в центъра на нашата галактика Млечен път може да е образуван под влиянието на най-големия ни съсед - галактиката "Андромеда".

Астрономите казват, че центъра на тороидалния пръстен не съвпада с центъра на галактиката, а е леко отместен. Центъра на нашата галактика се счита че е около "Стрелец А", където се намира масивна черна дупка. Според Креспо, не е ясно защо двата центъра не съвпадат и има толкова много неща за изучаване в нашата галактика.

http://www.nasa.gov/mission_pages/herschel/news/herschel20110719.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Пет 12 Авг 2011, 20:13    Заглавие:  

Хершел е потвърдил наличието на кислородни молекули в космоса!
Click to see if image is larger
Молекулите са открити в звездообразуващия комплекс "Орион". В космоса много често се срещат индивидуални атоми от кислород, особено в пространството около масивните звезди. Но молекулярния кислород, който изгражда около 20 на сто въздуха, който дишаме се е изплъзвал на астрономите до сега.

"Кислорода е газ, който открихме през 1770 год., но ни отне повече от 230 години за да кажем със сигурност, че тази проста молекула съществува и в космоса," казва Пол Голдсмит учен от проекта "Хершел".

Астрономите търсят неуловимите молекули в космоса в продължение на десетилетия, като шведският телескоп "Один", който забеляза молекулата през 2007 г., но не може да потвърди наблюдението.

Голдсмит и колегите му предлагат, че кислородът е заключен в ледена вода, която влиза в състава на малките прахови зърна. Учените смятат, че открития от Хершел кислород в мъглявината Орион се формира, след като звездната светлина стопли ледените зърна и освободи водата, която се преобразува в кислородни молекули.

"Това обяснява, къде кислорода може да се крие", казва Голдсмит. "Но ние не сме открили големи количества от него, и все още не разбираме какво е толкова специалното на местата, където го наблюдавахме. Вселената все още има много тайни."

Учените планират да продължат своя лов на кислородни молекули и около други звездообразуващи региони.

"Кислородът е третият най-разпространен елемент във Вселената и молекулярната му форма трябва да бъде в изобилие в космоса", каза Бил Danchi друг учен от Хершел. "Хершел се оказва мощен инструмент за сондиране на тази неразгадана мистерия. Обсерватория дава на астрономите иновативен инструмент за разглеждането на цял нов набор от дължини на вълните, където може да се крие подписа на кислорода."

Click to see if image is larger
Графика илюстрираща мястото, където астрономите най-накрая намерха кислородни молекули в космоса - близо до ядрото на мъглявината Орион. Молекулите, чийто присъствие е загатнато и преди, бяха окончателно потвърдени с помощта на Хершел.
http://www.nasa.gov/mission_pages/herschel/news/herschel20110801.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Пет 16 Сеп 2011, 18:55    Заглавие:  

Хершел е открил, че галактиките не винаги трябва да се сблъскат една с друга, за да предизвикат интензивно раждане на нови звезди. Това откритие рисува още по-величествена картина на начина, по който галактиките еволюират.

Click to see if image is larger
http://www.esa.int/images/CM_027_original.jpg
Художествена кончепция на галактика от ранната вселена, която се храни с тесни потоци от газа който е изпълвал цялата вселена тогава.


"Галактическите сливания играят важна роля при производството на звездообразуващите региони", казва Лий Armus, съавтор на новото изследване. "Но в ранната Вселена, когато повечето галактики са съдържали много повече газ, сливанията не са били единствения начин или дори най-разпространения начин, за да се образуват звезди с бързи темпове."

Новите резултати са базирани на наблюдения от Хершел на две петна на небето, всяко с размери около една трета от пълната луна. Това е като да гледаш през ключалка цялата вселена. През този процеп Хершел е видял повече от хиляда галактики на различни разстояния от Земята, обхващащи 80% от възрастта на космоса.

Тези наблюдения са уникални, защото Хершел може да получи данни в широк спектър от инфрачервената светлина и разкриват по-пълна картина на раждането на звездите. Известно е, че скоростта на звездообразуване достига своя връх в ранната Вселена преди около 10 милиарда години. Тогава някои галактики образуват звезди десет или дори сто пъти по-бързо отколкото нашата Галактика днес. В близката или днешната Вселена, подобна висока раждаемост е много рядка и изглежда че тя винаги е предизвикана от галактически сблъсъци. Затова астрономите приемат, че това е вярно за цялата история.

Хершел сега показва, че това не е така. Дейвид Elbaz и сътрудници са анализирали данните от Хершел и са открили, че галактическите сблъсъци играят само второстепенна роля в звездообразуването в миналото, въпреки че някои млади галактики създават звезди в бесни ставки.

Чрез сравняване на инфрачервената светлина в най-различните дължини на вълната, екипът е показал, че скоростта звездообразуването зависи от количеството газ, което те съдържат, а не дали се сблъскват. Газът е суровина за изграждане на звездите и новото откритие разкрива простата връзка - колкото повече газ съдържа една галактика, толкова повече звезди се раждат.

Проучването рисува много по-величествена картина на звездните раждания, според която повечето галактики си седят в пространството и звездите им се умножават бавно от естествения газ, който те притежават или привличат от тяхното обкръжение. Учените казват, че тези нови наблюдения променят нашето възприятие за историята на Вселената.

http://www.esa.int/esaCP/SEM2Y40UDSG_index_0.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Сря 12 Окт 2011, 20:15    Заглавие:  

Click to see if image is larger

Нови наблюдения от Хершел показват, че кометата "Хартли 2", която произхожда от далечния "пояс на Куипер", съдържа вода със същия химически подпис като водата в океаните на Земята. Пояса на куипер е отдалечен район на Слънчевата система, намиращ се от 30 до 50 пъти по-далеч, отколкото разстоянието между Земята и Слънцето и е дом на ледени и скалисти органи. Там се намира и планетата-джудже Плутон, други планети-джуджета и безброй комети.

Учените кадват, че новите резултати от Хершел подтвърждават теорията, че кометите може да са изиграли важна роля при формирането на огромните количества вода в ранната Земя. Този резултат значително разширява резервоара на водата в Слънчевата система, от който се водоснабдява Земята и сега включва ледени тела, с произход от пояса на Куипер.

Учените теоретизират че първоначално Земята е създадена суха и гореща. Водата, която е от жизнено значение за живота трябва да е била доставена милиони години по-късно от астероидни и кометни въздействия. Но досега, никоя от изследваните комети не съдържа вода, която е идентична с тази на Земята. Но сега наблюденията на Хартли 2 от Хершел, което е и първия по-задълбочен поглед към водата в комета произхождаща от пояса на Куипер променя картината.

Хершел е изследвал комата около кометата. Това е тънката газообразна атмосфера около ядрото. Комата се образува, когато замразените материали във вътрешността на ядрото се изпаряват, когато се нагреят от слънчевите лъчи. По нататък, тази структура са развива, като постепенно изтича в космоса и често образува характерната за кометите опашка.

Хершел откри, че изпарената вода в комата на Хартли 2 притежава два пъти повече "тежка вода" от другите изследвани комети. При тежката вода, един от водородните атоми е заменен от по - тежкия изотоп деутерий. Съотношението между тежката и леката вода в Хартли 2 е същото като това на водата по повърхността на Земята. За Хартли 2, астрономите със сигурност знаят, че идва от пояса на Куипер. Петте други комети освен Хартли 2, на които са проведени анализи за тежка вода идват от един още по - отдалечен регион в Слънчевата система, наречен "Облак на Оорт". Този рояк от органи е 10 000 пъти по - отдалечен от пояса на Куипер и е извор на най-изследваните комети.

Като се има предвид по-високия коефициенти на тежка вода, наблюдаван в кометите идващи от облака на Оорт, в сравнение с океаните на Земята, астрономите са заключили, че приноса водата на Земята транспортирана от комети е приблизително 10%. Астероидите, които се намират предимно в групата между Марс и Юпитер, но от време на време се приближават до Земята, изглежда че са най-големите вложители. Но това е до сега. Новите резултати показват, че кометите от пояса на Куипер може да внесат още един източник на вода. Астрономите са очаквали кометите от пояса на Куипер да са дори с по-тежка вода от кометите от облака на Оорт Облак, защото последните се смята, че са се формирали близо до Слънцето, отколкото тези в пояса на Кайпер. Затова органите от облака на Оорт трябва да са притежавали по-малко замразена тежка вода, заключена в тях преди изтласкването им като отпадък от Слънчевата система, когато тя еволюира.

"Изследването ни показва, че нашето разбиране за разпределението на най-леките елементи и техните изотопи, както и динамиката на началната Слънчева система е непълна", казва Джефри Блейк - професор по планетарни науки и химия в Калифорнийския технологичен институт. "В началото на Слънчевата система, кометите и астероидите трябва да са се движили навсякъде, и изглежда че някои от тях катастрофират в нашата планета и са образували океаните."

http://www.nasa.gov/mission_pages/herschel/news/herschel20111005.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Пон 31 Окт 2011, 20:08    Заглавие:  

С помоща на Хершел, астрономите са открили за първи път студена водна пара, която обгръща прахов диск около млада звезда.

Click to see if image is larger
Хершел е открил емисии от студени водни пари в диск около новоформираща се звезда - TW Hydrae. Парите възникват от огромен резервоар от ледени зърна, които взаимодейства с ултравиолетовата светлина от централната звезда. Тези зърна в крайна сметка трябва да се съединят в ледени комети.

Учените и преди са откривали водни пари в протопланетни дискове в близост до централна звезда. Сега обаче, астрономите са открили доказателство за огромни количества вода, която се простира в по-хладните далечни области на диска, където се формират комети, което не е наблюдавано до момента. Повечето вода в диска ще замръзне в ледени комети, която в крайна сметка има шанс да достигне новоформиралите се планети чрез въздействия.

"Нашите наблюдения показват, че съществува достатъчно вода в диска за да напълни хиляди океани на Земята", казва астрономът Michiel Hogerheijde. Звездата с този подгизнал диск е наречена TW Hydrae и е на възраст само 10 милиона години. Тя е отдалечена на около 175 светлинни години от Земята, в съзвездието Хидра. Водата е открита от инструмента HIFI работещ в далечната инфрачервена светлина.

TW Hydrae е оранжево джудже, малко по-малко и по-хладно от нашето Слънце. Гигантския диск от материя който обгражда звездата е с площ почти 200 пъти повече от разстоянието между Земята и Слънцето. През следващите няколко милиона години, астрономите смятат, че материята в рамките на диска ще се превърне в планети, астероиди и други космически тела. Прахта и частиците лед ще се обединят като комети.

Когато новата слънчева система се развива, ледените комети може да депозират голяма част от водата, и да я транспортират върху току-що създадените светове чрез въздействие, като по този начин ще образуват океани. Астрономите вярват, че TW Hydrae и заледения диск може да бъдат представители на много други млади звездни системи, предоставящи нови прозрения за това как може да се образува изобилие от вода в цялата Вселена.
http://www.nasa.gov/mission_pages/herschel/news/herschel20111020.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Сря 18 Яну 2012, 19:58    Заглавие:  

Високо честотния детектор на борда на Планк завърши сканирането на небето. Това се случи след като сензорът изчерпа охлаждащата течност на 14-ти януари, както се е очаквало.

Целта на изследването е, да се улови слабото лъчение, което е останало от мощния залп настъпил само половин милион години след създаването на Вселената преди 13,7 милиарда години. Първоначалното огнено кълбо тогава се е охладило до температура около 4000 градуса по Целзий, освобождавайки ярка, видима светлина. Тъй като вселената се разширява, тази светлина е избледняла до микровълновите дължини на вълните.

С изучаването на тази светлина днес, учените се надяват да изучат Големия взрив и най-ранната Вселена, тъй като тя е излъчена много преди галактиките и звездите да се формират. Планк сканира фона на цялото небе с висока честотен и ниско честотен инструмент. Взети заедно, те дават както несравним обхват от дължини на вълните, така и способността за разграничаване на слаби детайли.

Нискочестотния инструмент ще продължи проучването на небето още една година осигурявайки данни за крайните резултати. Затова първите резултати за Големия взрив и много ранната Вселена няма да дойдат още една година.
http://www.nasa.gov/mission_pages/planck/planck20120117.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Нед 19 Фев 2012, 21:01    Заглавие:  

Click to see if image is larger
Нови снимки от Планк, разкриват нови, досега неоткрити острови от звездообразуващи региони, както и загадъчна мъгла излъчваща микровълнови емисии в нашата галактика. Тези открития са нови съкровища за учените и предоставят по-широко разбиране на тайните на Млечния път.

Новите снимки показват цялото небе и по-точно тъмните структури в галактиката, които обаче светят в микровълни. Една от тези структури не може да се обясни, защото представлява студена мъгла намираща се в централните региони на галактиката и излъчваща микровълнова светлина. Тази мъгла е загатната от предишни измервания от сателита на НАСА - WMAP.

Една от водещите теории е, че въглата всъщност представлява ускорени електрони от магнитните полета бушуващи в централните райони. Но и така загадката си остава - тази мъгла трябва да е много горещата и да излъчва най-интензивно не в микровълни а в по-къси и съответно по-енергични диапазони.

Теоретиците вече са се заели с наблюдавания феномен, като дори предполагат че микровълните идват от по-големия брой свръхнови и галактически ветрове преплетени от магнитните полета, а други дори предполагат, че там се унищожават частици на тъмна материя при който загадъчен процес се отделят микровълни.

Основната цел на Планк е да наблюдава космическия микровълнов фон, който е реликва от радиацията освободена от Големия взрив. Но за да постигне тази цел, научния екип трябва да изолира и премахне всички емисии идващи не от Вселената а от други източници - например загадъчната студена мъгла.

Засега първата подробна карта разкриваща радиацията от големия вздрив се очаква да се освободи през 2013 год. Също така нови резултати от тази мисия ще бъдат представени тази седмица на международна конференция по астрономия в Болоня, Италия.
http://www.nasa.gov/mission_pages/planck/news/planck20120213.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
integrall


Регистриран на: 16 Сеп 2008
Мнения: 1772
Местожителство: Велико Търново www.spacebg.com

МнениеПуснато на: Вто 30 Апр 2013, 09:24    Заглавие:  

"Хершел", най-големият телескоп, изпращан някога в космоса, който беше изстрелян през май 2009 г., за да изследва образуването на звездите, окончателно „затвори очи" за вселената, след като се изчерпа запасът му от течен хелий, съобщи Европейската космическа агенция ESA

В началото на март ESA предупреди, че "Хершел" ще приключи мисията си в близките седмици, след като се изпари напълно запасът от 2300 литра течен хелий, необходим за изстудяването на инструментите до ниво, близко до абсолютната нула (-271° C).

От изстрелването си досега "Хершел" ни е предоставил над 25 000 часа записани данни и ни предложи напълно нова визия на Вселената, показвайки ни аспекти, които досега оставаха скрити за нас, като, например, невиждания досега процес на раждането на звезди и образуването на галактиките", подчерта в комюнике Йоран Пилбрат, научен ръководител на проекта в ESA.

Телескопът също така помогна на астрономите да регистрират наличието на вода, чиято молекула е определяща за евентуални форми на живот "навсякъде във Вселената", добави той.

от http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1078186

_________________
Pavonis Mons / Гора Павлина / Паунова планина
http://www.spacebg.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
integrall


Регистриран на: 16 Сеп 2008
Мнения: 1772
Местожителство: Велико Търново www.spacebg.com

МнениеПуснато на: Вто 18 Юни 2013, 10:08    Заглавие:  

'Хершел' получи последна команда и премина на последна орбита

Европейската обсерватория 'Хершел' в понеделник , получи от Земята последни команди и окончателно завърши своята дейност, отлитайки на постоянна орбита .

На апарата 'Хершел' , който е назован в чест британския астроном Уилям Хершел , и който бе изведен на орбита на 14 май 2009г , е установен най-големият инфрачервен телескоп в космоса. Диаметъра на неговото огледало е 3.5м , Благодарение на това , че камерите се охлаждаха с течен хелий , 'Хершел' можеше да улавя излъчването идващо от най-студените обекти във Вселената.
В края на април , на борда на апарата свърши запаса от течен хелий , и научната мисия на 'Хершел' завърши. Но инженерите от ЕКА , проведоха с телескопа серия технологични експерименти - в частност бяха проведени някои тестове с жироскопите, системите за ориентация , навигационните камери , програмното осигуряване.
След което телескопа направи няколко маневри за излизане на хелиоцентрична орбита ' на паркинг' - орбита около Слънцето , където ще остане завинаги. А я 15:25 наше време на борда е изпратена последна команда за изразходване на последния остатък гориво.
'Хершел' беше не само невероятно успешна мисия , през последните седмици от полета , той послужи като ценна технологична платформа . Това ще помогне да подобрим устойчивостта и гъвкавостта на бъдещите апарати " е казал Паоло Фери , ръководител на полета от ЕКА.
С помощта на 'Хершел' учените проведоха над 25 хил сеанси за наблюдения и около 600 наблюдателни програми. Архива от данни събран от телескопа , както се надяват учените , скрива в себе си още много открития. "Хершел" даде на учените възможност да изследват процеси по раждане на звезди , формиране на галактики , позволи да се открият следи от вода по цялата Вселена.

от http://www.spacenewsbg.com/news/17/June/2013/3373/1/

_________________
Pavonis Mons / Гора Павлина / Паунова планина
http://www.spacebg.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 2 от 2 [24 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0782s ][ Queries: 13 (0.0079s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker