Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Thu 06 Aug 2020, 15:19
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Конференция на Асоциацията на Сухопътни войски
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [4 Posts]  
Author Message
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 08 Oct 2013, 16:07    Post subject:  Конференция на Асоциацията на Сухопътни войски  

7 октомври 2013 г.
Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков ще открие конференция „Мястото на отбранителната индустриално-технологична база на България в новия Инвестиционен план на Министерството на отбраната ”


Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков откри на 8 октомври, във Военната академия „Г. С. Раковски” конференция на тема „Мястото на отбранителната индустриално-технологична база на България в новия Инвестиционен план на Министерството на отбраната-очаквания, резултати и перспективи”.

Форумът се проведе под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов и се организира от Асоциацията на Сухопътните войски на България съвместно със сдружение „Българска отбранителна индустрия” и Националния институт за стратегически изследвания.

Целта на конференцията е да се представят възможностите на българските фирми в сферата на отбраната за работа по национални проекти и съвместни проекти по инициативите „Интелигентна отбрана” и „Обединяване и споделяне”, които да се имат предвид при актуализирането на Инвестиционния план на МО и изпълнението на програмите за превъоръжаване и модернизация на армията.

Във форума участват представители на Министерския съвет, МО, Министерството на икономиката и енергетиката, Българската армия, съюзи на работодатели и неправителствени организации. Той се провежда от 8 до 10 октомври 2013 год. във Военната академия (първи ден) и в Националния институт за стратегически изследвания на бул. Янко Сакъзов № 3, ет. 2 (втори и трети ден).
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 08 Oct 2013, 16:30    Post subject:  

Конференцията започна с обръщение от о.р. ген.-лейт. Кирил Цветков, председател на Асоцияцията на СВ.
Click to see if image is larger

В него той посочи че българската отбранителна индустрия е пренебрегвана вече 24 години от МО, МВР и другите държавни институции и сега 95% от продукцията й е за износ. Въпреки няколкото приети стратегии за развитие на отбранителната индустрия търговете в МО често на практика за затворени за родната индустрия. Според ген. Цветков с оглед на сегашното състояние на бюджета на МО модернизацията на сегашното въоръжение и техника е начин с по-малко средства да се възстановят загубени способности и това дава шанс именно на българската отбранителна индустрия да участва активно в този порцес.

о.р. полк. Димитър Димитров от Института по металознание на БАН като представител на Сдружението на отбранителната индустрия (СБОИ) поднесе приветствие от името н асъпредседателя на СБОИ и председател на БАН академик Стефан Воденичаров. В него бе казано че е мит че българските отбранителни компании нямат нужните технологии и продукти, които да задоволят новите реалности пред БА. Доказателство за това е факта че голяма част от техните продукти се използват от водещи във военно дело страни от Европа, САЩ и Азия.

Последва приветствие от о.з. ген.-лейт. Стоян Андреев от НИСИ,
Click to see if image is larger

който посочи че на времето българската отбранителна индустрия е носела милиарди долари, дори в една от годините през 80-те години на ХХ век приходите са достигнали 6,5 млрд. долара. Сега няма и 10% от това. Ген. Андреев, който е бивш заместник началник на Главно управление "Въоръжение и техника" от нашата отбранителна индустрия са се учили съюзниците от ГДР, като са изпратили дпециална делегация да изучава нашия опит. Като пример за негативните последици от намесата на политици посочи искането от Турция за ремонт и модернизация на 700 бронирани машини получени от бившата ГДР армия през 90-те години на ХХ век, но отказани от нашето Народно събраниеи атка завода в Търговище става обречен.Началникът н аполитическият кабинет на МО Иван Жерков поднесе поздравления от министър Ангел Найденов и посочи че незадоволителното състояни ена БА и в частнос т н атехниката не е само въпорс на липсата н апари, а често последиците са от нехайство и лобистки интереси. В момента екипът на министър Найденов прави опити да реши най-неотложните пробелми, като вече са осигурени гуми и акумулатори за СВ, предстои д асе подпишат договори за доста типове самолети и вертолети за ВВС, подготвят с епорцедури за оръжията н акорабите на ВМС.

Според Иван Жерков, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната
Click to see if image is larger

в момента тече преглед на сигурността и отбраната, на базата на чиито резултати ще има нов План за модернизация и закупуване на нова техника. Той ще бъде интегриран с подписаните през юни 2013 г. Пакет от Цели на силите от 2014 до 2028 г., в който са заложгени проекти на стойност 2,3 млрд. лв. Той предполага изхарчването между 80 млн. лв. за 2014 г. до 300 млн. лв. през 2019 г.
По наболелия въпрос за нов изтребител е взето решение работата да не спира, като се въведед само условия за пълна прозрачност и пълно състезателно начало, за да се постигне най-изгодна цена при най-високи способности. При наличието на ресурси през 2014 г. ще има готовност за стартиране на процеса по придобиване на нов тип изтребител. През 2014 г. МО планира да отдели от 50 до 200 млн. лв. за приоритети свързани с лагерно и походно оборудване и индивидуална екипировка на бойците по поректа "Войник н абъдещето" и модернизация на сега съществуващи платформи с повишаване на огневата им мощ и за нови комуникационни и информационни системи, като и придобиване на "умни" боеприпаси". По думите на Иван Жерков всички тези проикти дават шанс за участие на българската отбранителна индустрия.

Last edited by Dimitar Stavrev on Tue 08 Oct 2013, 17:00; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 08 Oct 2013, 16:49    Post subject:  

о.р. вицеадмирал Минко Кавалджиев в ролята си на зам.-председател на фондация "Хемус-95" представи работата по 11-то издание на изложбата и покани фирмите да участват в него.
Click to see if image is larger

След това като председател на секция София на СВВМУ в изключително точно и аргументирано изказване представи анализ на проектите за модернизация във ВМС. Подчерта че в последните години във флота са загубени ключови способности като подводниците, ударните сили в лицето на ракетните катери, десантните кораби. Адм. Кавалджиев подчерта че с придобиването на политически цени на трите фрегати Е-71 и минния ловец "Цибър" българските ВМС са се интегрирарали успешно в НАТО, а с участието им в мисии в Средиземно море политиците са натрупали дивиденти. За съжаление липсата на поддръжка е довела до изключително ограничените им оперативни спосбности в момента. Според адм. Кавалджиев от мащабния порект "Екран" е завършен само модула за наблюдени ена надводната обстановка, но остават тези за въздушната и подводната. От 6 са доставени 3 вертолета AS565MB Panther, но без никакво въоръжение. По думите му предстои да се извърши огромна работа за да може българските ВМС да станат отново гарант за сигурността и безопасността на море, при това в невралгичен район като Черно море където минава външната граница на ЕС и НАТО.

о.р. полк. Максим Алашки, от дирекция "Инвестиции в отбраната"
Click to see if image is larger

представи състоянието на 14-те приоритетни поректи от Инвестиционен план на МО 2011-2020. От това ста ясно че почти няма порект по който да се работи на практика. Завършени са само подготвителните процеси, като се чака финансиране. По пр. 1 за Батальонни бойни групи се разчита основно на средства от САЩ по съвместните проекти. По пр. 2 за нови ПКР за фрегатите Е-71 през 2014 при отпускане на пари ще стартира процедурата. По пр. 3 за нов основен тип боен самолет нещата са ясни. По пр. 4 за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 има позписан рамков договор за 4 години и се работи. По пр. 5 за интегрирана логистична поддръжка на вертолетите Cougar и Panther предстои да се подпише договор. В момента има договор за 500-часова инспекция на борд 704 и пакет резервни части за борд 706.
По пр. 6 за модернизация на навигационните и комуникационни системи на корабите от ВМС се чакат средства. По пр. 7 за модула за комуникационно-информационна поддръжка се чакат средства. По пр. 8 за терминал от системата за наземно наблюдение на НАТО NATO AGS се чака финансиране. По пр. 9 за технически системи за стратегическо разузнаване се работи, чакат се средства. По пр. 10 за доидграждане на Силите за специални операции са осигуряват отделни позиции свързани с въоръжение, завършване на комуникационната система и нови парашути. По пр. 11 за съвместен оперативен център (СОЦ) на СКС през 2014 г. евентуално ще има развитие при наличие на средства. По пр. 13 за развите на системата АИС на МО и БА се работи по отделни модули. По пр. 14 за ИЛП на самолети Spartan има рамков договор и първи тгодишен договор който се изпълнява.
По програма План 2011-2020 трябва на всеки 2-3 години да се актуализира, така че сега след кра яна Стратегическа преглед на сигурността и отбраната ще има нова редакция.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 08 Oct 2013, 17:38    Post subject:  

о.р. ген-майро Кольо Бъчваров от АСВ
Click to see if image is larger

представи анализ на проектите за модернизация на въоръжението и техниката на СВ. Той посочи че за дълъг период от време след приемането през 2004 г. на Програмата от 11 приоритетни проекти за модернизация на БА реално за СВ са реализирани само поректите за нова колесна техинка от "Мерцедес" с доставени около 600 единици, системата ПИКИС в 61-ва бригада, която на практика в момента не действа, а модула от нея в ЯХБЗ батальона в Мусачево след снемането му от разузнавателните машини "Маяк" стои немонтирана и се водят спорове на какво да се монтира. Закупени са 7 бр. бойни машини М1117 "Гардиън" и са модернизирани ограничено количество БТР-60ПБ до стандарта МД-1. Осигурени са и отделни модули походно и лагерно имущество и други дребни поректи. П одумите н аген. Бъчваров липсва взаимна обвързаност и съгласуваност на отделните реализирани проекти. По думите му записаните като цел в края на 2014 г. 80 танка, 96 артилерийски систевми над 100 mm и 260 бойн имашини на пехотата са нелепи на фона на геополитическа обстановка и новите предизвикателства. Ген. Бъчваров спомена и за призивите армията да затвори границата с Турция заради сирийските бежанци и постави риторичния въпрос "А ще можем ли?"

о.з. полк. Ангел Георгиев, председтаел на БАА,
Click to see if image is larger
направи преглед на състоянието във ВВС. По думите му за гражданите остава незабелязано ежечасното дежурство по мисията "Еър полисинг", но пък са видими резултати от участието на ВВС в борбата с природните стихии и за медицинска евакуация. Ето защо по думите му задължително условия за поддържане на техниката е отделянето на 1,5% от БВП за отбрана. Друг въпрос който той повдигна е за възстановяване на военно-въздушното учелище в Долна Митрополия за осигуряване на качествен учебен процес. За пример той посочи случая в който парашутната подтовка на курсантите от Факултет "Авиационен" е пларана след края на летателната им подтовка. Разгледан бе и въпроса за новия изтребител, кат опо думите на о.р. полк. Георгиев най-добер е да се придобие нов самолет, за да не се наложи след 10 години пак да се дават пари за да се преодолява технологичното изоставане.

Последва дългоочаквания доклад на Сотир Николов от инвестиционния фонд Uniglobe Capital Trust
Click to see if image is larger

за модернизация на 12 бр. МиГ-29А от състава на българските ВВС. Като вече знаят нашите читатели се предлага проект за инвестиционно финансиране при който тръста поема разходите пред партньорите, а МО изплаща нужните около 540 млн. лв. на равни вноски по около 55 млн. лв. за 10 години, сума поносима за военния бюджет. Плащанията започват едва след завършване на модернизацията. Тя предвижда нови двигатели РД-33 сер. 3, нов радар, нова система за самозащита, нова авионика в кокпита, нов боекомплект от ракети с близко и далечно действие "въздух-въздух", нови умни боеприпаси "въздух-земя", нова система за изобразяване на информацията на визьора на шлема и други авангардни системи произведени в Израел и предназначени за техните F-15 и F-16 и бъдещите F-35.

В последния доклад за пъвите 2 панела Йоана Пеева от британската компания Haldane Systems
Click to see if image is larger
представи ролята на военинте контрактори в бойни операции по света и възможностите български военнослужещи да кандидатстват за подобна работа.

След обедната почивка ген. Съби Събев от ИПИО на ВА "Г. Раковски" постави въпроса дали подобна модернизацзия като предлаганата за МиГ-29 е осъществена някъде, както и дали след като ескадрилата ще е сертифицирана по стандартите на НАТО ще има предвидена щанга за дозареждане във въздуха при прелети на големи разстояния. За съжаление г-н Сотир Николов беше тръгнал и не бяха дадени директни отговори на тези въпроси. о.з. полк. Ангел Георгиев от БАА също взе отношение и припомни опита от други модернизационни проекти койт опоказва че ако имаме средства подобна щанга не би била технологичен проблем. Що се отнася да опита от подобни модернизации, той поясни че подобен пакет досега не е реализиран, като новост от досегашните варианти е финансовата схема, както и авангардния комплект авионика и въоръжение. По думите му всичко ще зависи от техническото задание, желанията на ВВС и отпуснатите средства за проекта.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [4 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0684s ][ Queries: 13 (0.0046s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker