Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Бездомни кучета изядоха 14-годишен ученик · Предколеден ужас! Мистериозен стрелец откри огън в американски мол ВИДЕО · След С-400 Турция поиска и "Пейтриът" · На срещата за климата се възмутиха, че големите замърсители не поемат ангажименти. · Проговори адвокатът на Викторио, убил дъщеря си · САЩ въоръжават изтребителите си с лазери ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
Aktuelles Datum und Uhrzeit: So 15 Dez 2019, 08:02
Alle Zeiten sind UTC + 2
 Forum-Index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжейна
Самоделно оръжие, използвано във въоръжени конфликти
ModeratorenSuper Flanker
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
Seite 1 von 1 [9 Beitrдge]  
Autor Nachricht
Ivaylo Ivanov


Anmeldedatum: 30.05.2014
Beitrдge: 208

BeitragVerfasst am: Do 19 Nov 2015, 00:26    Titel:  Самоделно оръжие, използвано във въоръжени конфликти  

Понятието "самоделно оръжие" обикновено предизвиква негативни асоциации - с бандитизъм, тероризъм, бракониерство и т. н. И за това си има сериозни основания - самоделни оръжия наистина много често влизат в арсенала на бандити, терористи, бракониери и други престъпници.
В действителност обаче, по-голямата част от историята на самоделното огнестрелно оръжие изобщо не е криминална, а направо героична. В партизанските отряди в СССР по време на Великата отечествена война самоделните оръжия никак не са били рядкост.
Ето го например, може би най-известният самоделен картечен пистолет в света:
Click to see if image is larger
Дело е на Я.И.Темяков и Я.А. Менкин в съветския партизански отряд "Г.И.Котовски", партизанска бригада "С. М. Будьони" през 1944 г.
Както сами виждате - събран е от напаснати чаркове от различни картечни пистолети, плюс някои специално изработени.
Тук има и други образци на партизанско оръжейно творчество от онова време, които в никакъв случай не са по-малко интересни:
http://www.warmuseum.by/index.php/component/k2/item/168-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B8%D0%B5
Тук има и още образци - вече не само на картечни пистолети:
http://xn--80aaxgqbdi.xn--p1ai/publ/8-1-0-538
А ето и част от инструментариума, с който са били създавани:
http://xn--80aaxgqbdi.xn--p1ai/publ/8-1-0-536

Още по-интересно е, че и партизанското движение в България има с какво да се похвали в тази област, но за съжаление не е останала снимка на творението. В партизански отряд "Христо Ботев" от строшена карабина "Маузер", калибър 7.65х53. е бил направен картечен пистолет в калибър 7,63х25.

Полските партизани също произвеждат свои самоделни оръжия - като този "Беховец" например, от който са направени 11 бройки:
Click to see if image is larger

Но най-известният самоделен полски картечен пистолет е тяхната "Блискавица":
Click to see if image is larger
От него почти в полеви условия са произведени около 1500 бройки. Той е разработен въз основа на английския картечен пистолет STEN.

И като казах STEN - самият STEN всъщност е полусамоделка.
Click to see if image is larger
Единствените детайли от закалена стомана по него са цевта, затвора и УСМ. Цевната кутия и кожухът са от водопроводни тръби, а прикладът най-често е бил от щампован лист дебела ламарина. Ако не е била войната - английските военни най-вероятно е нямало въобще да му обърнат внимание.

Италианските партизани също се проявяват като оръжейници - с картечния пистолет Genar:
Click to see if image is larger

Разбираемо е, че историята на самоделното партизанско оръжие не е особено популярна - най-вече заради простотата на изработките. Абсолютно всички картечни пистолети по-горе са със свободен затвор, с неподвижен ударник и водят стрелба с отворен затвор. Не се изискват особено големи конструкторски познания и технически умения, за да направиш картечен пистолет със свободен затвор и с неподвижен ударник, който да води стрелба с отворен затвор. В СССР дори е било забранено да се излагат в музеите партизанските самоделки. Просто защото почти всеки глупак, разполагащ с много свободно време и малко акъл, би могъл да направи такова нещо.
Което вече хич не е героично.
От етични съображения няма да дам информация за образците на криминалното оръжейно творчество. Макар, че от техническа гледна точка някои от тях са много интересни и необичайни.

За онези, които се притесняват от война у нас, в която биха останали без оръжие - бих ги посъветвал по-скоро да се молят това да не става. Стане ли - оръжие със сигурност ще се намери, но се молете да не става!

В страни, в които има конфликти, често за една нощ започва производство на самоделно оръжие. Ето ги например хърватските "Заги"М91 и "Сокач". И двата - деца на югославските войни, и двата - образци на гаражно оръжейно творчество:
Click to see if image is larger
Click to see if image is larger
И двата - със свободен затвор и неподвижен ударник. И двата водят стрелба с отворен затвор.

В другата тема споменах Карабахската война - та, по време на нея отрядите на арменската самоотбрана и даже редовната арменска армия, масово бяха въоръжени ето с това:
Click to see if image is larger
Казва се К6-92, в калибър 9х18 - и беше произвеждан по гаражи и тенекиджийници. Познахте, нали - със свободен затвор и неподвижен ударник. И води стрелба с отворен затвор. По-късно го харесаха и чеченските терористи и започнаха да правят негови копия, нарекоха ги "Борз", което пък наименование в Русия стана нарицателно за всички самоделни картечни пистолети.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
конструктор
[Moderator]


Anmeldedatum: 07.07.2014
Beitrдge: 4355
Wohnort: Варна

BeitragVerfasst am: Do 19 Nov 2015, 11:12    Titel:  

Благодаря, Ивайло! Много интересна информация! Имам няколко въпроса:
1. Има ли измежду тези образци такива с нарезна цев, която да не е взета отдругаде?
2. "К6-92" знае ли се в какви количества е бил произвеждан в Армения?
3. Как е възможно да се произведат цели 1500 "Блискавици" в полеви условия?
4. Какво означава "неподвижен ударник", "свободен затвор" и "стрелба с отворен затвор"?
5. Известни ли са инциденти и въобще проблеми при изпробването на тези оръжия?
6. Има ли случаи на самоделно изготвяни патрони или това не е било необходимо?

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Ivaylo Ivanov


Anmeldedatum: 30.05.2014
Beitrдge: 208

BeitragVerfasst am: Fr 20 Nov 2015, 00:21    Titel:  

конструктор hat Folgendes geschrieben:
Благодаря, Ивайло! Много интересна информация! Имам няколко въпроса:
1. Има ли измежду тези образци такива с нарезна цев, която да не е взета отдругаде?
2. "К6-92" знае ли се в какви количества е бил произвеждан в Армения?
3. Как е възможно да се произведат цели 1500 "Блискавици" в полеви условия?
4. Какво означава "неподвижен ударник", "свободен затвор" и "стрелба с отворен затвор"?
5. Известни ли са инциденти и въобще проблеми при изпробването на тези оръжия?
6. Има ли случаи на самоделно изготвяни патрони или това не е било необходимо?


Доколкото знам - цевите на почти всички самоделни картечни пистолети на партизанската съпротива в калибър 9 мм са били произвеждани от ятаци - шлосери. Заварките по цевните кутии също са правени от ятаци. Виж, обработката която не изисква струг и заварка, вече се е правела на място. Точно така са изработвани "Блискавиците".
За К6-92 няма статистика в какви количества е бил произвеждан. Някои говорят за 20000 бройки, други - за над 50000. Но просто е невъзможно да се проследи, по правило произведените в гаражни условия са нямали индивидуален номер.
"Свбоден затвор" е онзи, движещ се напред и назад затвор, който в момента на изстрела не е свързан неподвижно с цевта. "Неподвижен ударник" означава отсъствие на отделен ударен механизъм, а ударната игла е закрепена неподвижно към дъното на затвора - където среща дъното на гилзата. "Водене на стрелба с отворен затвор" означава, че оръжието се привежда в бойно състояние в момента, в който затворът е издърпан до крайно задно положение. В този случай цевната кутия е отворена, в патронника няма патрон, а при натискане на спусъка затворът в движението си напред поема патрон от пълнителя и изстрелът бива произведен в момента на затваряне на затвора към патронника, в който вече е вкаран патронът. Почти всички картечни пистолети от ВСВ са изпълнени по тази схема - и ППШ, и ППС, и "Suomi", и STEN, и Zk-383 (който е бил на въоръжение и у нас), и "Lanchester", и "Тhompson М1" (базовият модел е с полусвободен затвор и подвижен ударник), и МР-39/40 (при който ударникът, макар и незакрепен за затвора, се движи заедно с него). И до ден днешен един от най-популярните картечни пистолети в света - "Вeretta М12" е изработен по същата схема. И българският "Шипка" също е конструиран по нея. И английският "Sterling". И много други.
За инциденти (предполагам - питаш за инциденти, дължащи се на конструирането) с такива оръжия не е водена статистика от онези времена. Вероятно е имало - то с фабрични оръжия понякога има такива инциденти, камо ли пък със самоделни.
Не е било необходимо да се произвеждат самоделни муниции. А и това никак не е безопасно - в САЩ например домашното снарядяване на патрони за гладкоцевно и нарезно оръжие е много популярно, но почти всички неволни самонаранявания с огнестрелно оръжие там се дължат именно на това. Домашно снарядяване на патрони (почти винаги - ловни) понякога се прави и у нас, въпреки че от скоро е забранено. Но и когато не беше - ловците сравнително рядко са прибягвали до него. Тая работа е в състояние най-малко да раздуе цевта на пушката, а понякога - и да причини нещо доста по-сериозно. Във всеки случай - никого не съветвам да опитва! Преди години бях чел едни шеговити съвети за такива експериментатори в САЩ:
1. Грейн по-малко заряд: пистолетът няма да презареди;
2. Грейн повече: ще го повредиш;
3. Два грейна повече: ще го повредиш непоправимо и ще са нараниш;
4. Три грейна повече и нагоре: ако оцелееш - човече, Господ те обича, но не Му дотягай!
5. Горното е само ако нацелиш точния барут. Ако не успееш, по-добре играй на руска рулетка - по-безопасно е! Smile
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
конструктор
[Moderator]


Anmeldedatum: 07.07.2014
Beitrдge: 4355
Wohnort: Варна

BeitragVerfasst am: So 22 Nov 2015, 18:34    Titel:  

Още веднъж благодаря за изчерпателната информация! 50000 или дори 20000 бр. за "гаражно" производство е извънредно много! Възниква въпросът с намирането на достатъчно количество такива "гаражи" и квалифицирани майстори. А също и важният въпрос със специализираните инструменти (напр. за нарязване на цевите). Как са ги правили? Нужни са били немалко бройки от тях, защото и те се изхабяват.
_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Ivaylo Ivanov


Anmeldedatum: 30.05.2014
Beitrдge: 208

BeitragVerfasst am: So 22 Nov 2015, 22:30    Titel:  

А, не говорим за качество. Smile
Горните изделия са плод на решимостта за съпротива срещу окупатора. И не са предназначени за продължителна употреба. Едно такова оръжие е издържало около 300-500 изстрела (съвременните фабрични оръжия от този клас издържат около 100 пъти повече). За това време партизанинът обикновено или се снабдява с трофейно истинско оръжие, или загива.
Колкото специално до К6-92 - освен в гаражи и частни работилници, той все пак е произвеждан и в специализирани оръжейни цехове. Както и в цехове за тръбна мебел и други видове железария. Качеството изработките е различно. От друга страна - по време на Великата отечествена война и ППШ-41 е бил произвеждан в работилници за кревати и пр.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
КОТ БЕГЕМОТ

Anmeldedatum: 07.07.2013
Beitrдge: 259
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Di 24 Nov 2015, 23:17    Titel:  

Картечният пистолет ,,STEN"/,,СТЕН" е замислен и изпълнен, по начин такъв, че да бъде максимално опростен, удобен за производство / бързо производство /, удобен за сглобяване в полеви и ,,гаражни " условия, и разбира се - ЕВТИН! Принзцип на отката на свободния затвор. Британците го приемат на въоръжение по две причини:

1. Картечният пистолет ,,СТЕН" е много лесен за производство, дори във фабрики, които не разполагат със специализирано инструментално оборудване за производство на леко стрелково оръжие. Поради това е и евтин картечен пистолет, а това в условията на война, при това война на изтощение е от изключителна важност...Лекото производство на ,,СТЕН" е позволило на англичаните, сравнително бързо да наситят частите с такова, все пак автоматично оръжие и поне отчасти да компенсират огромното си изоставане, спрямо германците, по отношение насищането с автоматично стрелково оръжие...Когато се говори, че ,,СТЕН" е евтин, следва да се има предвид, че е в пъти по-евтин от получаваните от САЩ, като военна помощ картечни пистолети ,,Томпсън".., които са в калибър .45АСР...Освен това, ,,СТЕН" е в калибър 9х19 мм, който е силно разпространен в цяла Европа...Евтин калибър е..Във всеки случай на англичаните им е било много по-евтина, по-бързо и по-удобно да разработят и внедрят евтино оръжие, използващо евтин боеприпас...Който боеприпас / за 9х19 говоря / е разпространен много и в армията на тогавашния противник...
2. Картечните пистолети ,,СТЕН" / общо четири модификации /, са били особено пригодни да ги разпространяват на съпротивителните движения в европейските страни окупирани от Германия..Интересно е, че нищожни количества ,,СТЕН" са разпръсквани и над българска територия, за подпомагане на нашите шумкари...
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
конструктор
[Moderator]


Anmeldedatum: 07.07.2014
Beitrдge: 4355
Wohnort: Варна

BeitragVerfasst am: Mi 25 Nov 2015, 21:38    Titel:  

Ivaylo Ivanov hat Folgendes geschrieben:
Едно такова оръжие е издържало около 300-500 изстрела

Ако ги приемем за 400, а скорострелността приемем за 1000 изстрела в минута (такава е на ППШ), това означава 400 / 1000 = 0,4 мин. = общо 24 секунди автоматична стрелба и после оръжието се хвърля!

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Ivaylo Ivanov


Anmeldedatum: 30.05.2014
Beitrдge: 208

BeitragVerfasst am: Do 26 Nov 2015, 09:25    Titel:  

[quote="конструктор"]
Ivaylo Ivanov hat Folgendes geschrieben:
общо 24 секунди автоматична стрелба и после оръжието се хвърля!

Реално може би дори по-малко, защото силно се съмнявам някой съзнателно е рискувал да надмине 250-300 изстрела - просто не знаеш как ще се държи оръжието след тях.
Но и това е било достатъчно. Все пак - като се вземе предвид партизанската тактика "удряй й бягай" - в едно сражение партизанинът обикновено изразходва най-много един пълнител. За няколко сражения, в които да оцелее - вече се е сдобивал с истинско оръжие.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42493

BeitragVerfasst am: Di 08 Dez 2015, 08:24    Titel:  

УНИКАЛНИ СНИМКИ: ИМПРОВИЗИРАНИТЕ ОРЪЖИЯ - "НАПРАВИ СИ САМ" НА СИРИЙСКИТЕ БУНТОВНИЦИ
http://www.pan.bg/view_article-67-326184-UNIKALNI-SNIMKI-IMPROVIZIRANITE-ORYZhIYA-NAPRAVI-SI-SAM-NA-SIRIJSKITE-BUNTOVNICI.html#sthash.rQvZbmr7.dpuf


Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Beitrдge der letzten Zeit anzeigen:   Sortieren nach:   
Seite 1 von 1 [9 Beitrдge]  
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
 Forum-Index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжейна
Gehe zu:  

Du kannst keine Beitrдge in dieses Forum schreiben.
Du kannst auf Beitrдge in diesem Forum nicht antworten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht bearbeiten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht lцschen.
Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht teilnehmen.

[ Time: 0.1076s ][ Queries: 14 (0.0266s) ][ Debug Ein ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker