Private Colleger of transportation
image image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Грандиозен проект за 17 млрд. евро свързва Дунав с Егейско море, но заобикаля България · Коалиционото споразумение се спазва много стриктно, обяви Борисов · В САЩ отмениха принципа интернет да е еднакво достъпен за всички · Daily Mail:NASA направи огромен пробив в търсенето на извънземни, попадна на нещо неочаквано! · Иран: Доказателствата на САЩ относно йеменската ракета са изфабрикувани · ООН: Ракетата на хутите, изстреляна към Саудитска Арабия, е била направена в Иран ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Чет 14 Дек 2017, 23:03
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » Общи приказки
В Чечня стана съвсем безинтересно
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 4 от 4 [55 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
калло

Регистриран на: 09 Яну 2004
Мнения: 7459
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 12 Дек 2008, 19:14    Заглавие:  

Евалата на ГРУ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27453
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 15 Дек 2008, 21:03    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Ликвидации: эффективность практически доказана
Андрей Солдатов
Когда в Стамбуле обнаружили тело чеченского полевого командира Ислама Джанибекова, сразу же возникла версия об операции российских спецслужб. И это уже, по крайней мере, четвертая страна, на территории которой произошло убийство, похожее на ликвидацию, с подозрением на участие наших спецслужб.

Джанибекова расстреляли у его дома из бесшумного пистолета «Гроза», принятого на вооружение в СССР в 70-е годы армейскими диверсионно-разведывательными подразделениями. В ноябре 2007 года в Баку был застрелен Имран Газиев — заместитель главы представительства Ичкерии в Азербайджане. Убийца застрелил Газиева при выходе из служебной машины и, убегая, выбросил оружие — пистолет с глушителем «Байкал». Этот пистолет разрабатывался в 70-е для высшего армейского командного состава, но был взят на вооружение оперативных служб МВД и КГБ.

Тремя месяцами ранее, в августе 2007 года, в Абхазии неизвестные на автомашине с российскими номерами на пороге мечети расстреляли главного местного ваххабита Хамзата (Рокки) Гицбы. А первой операцией в этой серии «ликвидаций» считается подрыв Яндарбиева в Катаре в феврале 2004 года, за что были арестованы двое российских граждан.

Несмотря на то, что, как и в любой диаспоре, в чеченской борьба за влияние и финансовые потоки достаточно часто заканчивается стрельбой, не очень похоже, что все эти случаи можно списать на обычный криминал. В Азербайджане еще за три месяца до ликвидации Газиева чеченский совет по беженцам опубликовал список из 12 чеченцев, которых считают похищенными с территории Азербайджана. Среди них Руслан Элиев — в ноябре 2006 года он пропал в Баку, а потом его тело обнаружили в Чечне в лесу под Самашками.

Уже после убийства Газиева Азербайджан фактически признал наличие «российского следа», когда направил свою следственную группу в Россию. Отправляя подчиненных в командировку, генпрокурор Закир Гаралов публично пообещал, что в скором времени убийство будет раскрыто. С тех пор прошел год, и убийцы не найдены. Неизвестно, чем на самом деле закончились переговоры между российской и азербайджанской сторонами, но известно, что в апреле уже этого года в Азербайджане по запросу российской стороны был арестован беженец из Чечни Юсуп Нагаев. Тот факт, что Нагаев был зарегистрирован как беженец в УВКБ ООН, не помешал выдать чеченца в Россию, несмотря на публичный скандал. Возможно, таковы и были условия сделки между спецслужбами двух стран: вы прекращаете ликвидации на нашей территории, а мы начинаем выдавать чеченцев.

Возможно, это больше чем подозрения. Ведь до случая с Нагаевым было сложно представить, что Азербайджан пойдет на выдачу в Россию чеченцев — в конце концов, при Гейдаре Алиеве местные спецслужбы не остановились даже перед арестом и высылкой на родину группы из пяти сотрудников ФСБ. Однако, когда в качестве инструмента внешнеполитического давления используются убийства, этому сложно сопротивляться. Уже после выдачи Нагаева по запросу России был схвачен еще один чеченец — Алихан Хасуев, также имеющий статус беженца ООН. А это уже почти система.

Если рассуждать из соображений «эффективности», то практика ликвидаций, как ни парадоксально, вполне эффективна.

Выбор целей? Так Яндарбиев не был ангелом, как не был простым пастухом и убитый в Абхазии Хамзат Гицба, который принимал участие в захвате парома «Аврасия» и тесно дружил с Басаевым. Считалось, что деньги боевикам Кабардино-Балкарии передавал именно он. И без Гицбы финансирование должно было сократиться.

Кроме того, когда какое-то государство решается внедрить практику зарубежных ликвидаций, то его спецслужбы, кроме собственно отстрела «врагов государства», преследуют и внешнеполитические цели — давление на правительство страны, на территории которой происходят убийства.

Так французы в 50-е годы, убивая торговцев оружием на территории Германии, пытались заставить немцев отказаться от всяких сношений с алжирскими повстанцами, а испанцы в 80-е, подрывая на территории Франции басков, пытались заставить Париж признать ЭТА террористической организацией. В обоих случаях спецслужбы преуспели: немцы свернули торговлю с алжирским фронтом национального спасения, а Франция признала ЭТА террористами. Похоже, тот же процесс происходит и в российском случае: Азербайджан изменил свою политику в отношении чеченских беженцев, и никто не знает, что в той же ситуации будет делать Стамбул. Что касается Абхазии, то после убийства Гицбы местная ваххабитская община, и так не слишком многочисленная, оказалась разобщена и раздроблена.

И что же, на этом точка?

Если честно, аргументы противников «ликвидаций» крайне слабы: конечно, французы в конце концов отдали Алжир, а серия убийств членов ЭТА во Франции не привела к уничтожению баскского сопротивления.

Однако для генералов, рассуждающих в категориях эффективности, причинно-следственная связь здесь кажется довольно сомнительной. Ведь на самом деле лишь в одном случае засылка убийц и похитителей может обернуться для спецслужб реальным провалом — когда мир разделен на два лагеря и противостояние столь велико, что любой «выход за флажки» воспринимается как начало мирового кризиса. А такое было возможно только во время «холодной войны».

В «глобальной войне с террором», где репрессивные аппараты всех государств оказались союзниками (и чем более жестокий аппарат, тем ценнее его помощь), слишком мало шансов, что спецслужбы откажутся от убийств или начнут обвинять друг друга в нарушении правил игры. И неважно, что Россия сегодня не самый активный или нужный союзник. Когда конфликт длится слишком долго, даже младшие партнеры получают гарантии от главных игроков.

Как установили два года назад журналисты — авторы книги Ghost Plane, самолеты ЦРУ вывозили подозреваемых в Гуантанамо даже через Белоруссию (аэропорт Минск-2, рейсы 13.03.2002 и 25.06.2002), не говоря уже о России. И это лишь тот пример, который получил известность.

Опубликовано в "Ежедневном журнале" 12.12.08

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42262

МнениеПуснато на: Сря 21 Юли 2010, 19:24    Заглавие:  

В Чечня мечка прегазила елитен десантчик
BLITZ - 21 Юли 07:53
Старши лейтенант от вътрешни войски в Чечня получил травми от прегазила го мечка, съобщи агенция „Интерфакс”. Информацията е получена от щаба на обединената групировка войски в Северен Кавказ.
Инцидентът е станал вчера в един от планинските масиви на Шатойски район, където взвод десантирал с вертолет.
Шумът от винта изплашил намиращата се наблизо мечка. Тя решила бързо да напусне района с внезапно появилите се хора, но не улучила добра посока. Бягайки, тя се натъкнала на оказалия се на пътя й офицер, набързо го прегазила и избягала.
Старши лейтенантът получил натъртвания от мечите лапи, но му е оказана медицинска помощ, добавили от щаба на войските.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42262

МнениеПуснато на: Вто 07 Сеп 2010, 09:58    Заглавие:  

Бандити палиха къщи в родното село на чеченския лидер Рамзан Кадиров
Автор: РИА Новости

Бандити нахлуха в родното село на чеченския президент Рамзан Кадиров и започнаха да палят къщи. Последва престрелка, в която загинаха петима мирни жители и двама милиционери, съобщи източник от регионалните силови структури. На разсъмване днес близо 30 въоръжени бойци влезли в село Центорой - родното място на републиканския лидер Рамзан Кадиров, и подпалили няколко къщи. Местната милиция и хора от охраната на Кадиров започнали сражение с бандата, в което загинали петима селяни и двама служители на реда. Ликвидирани са 12 бандити, заявил по-рано за агенцията самият Кадиров. Според него, успели са се скрият "вероятно само онези, които са правели видеозапис за отчет пред своите спонсори, но сме убедени, че ще бъдат открити и те".

Източникът на РИА Новости от органите на реда обаче не потвърдил данните за броя на убитите нападатели. Според него, село Центорой в момента е отцепено и в района продължава операцията за издирване и ликвидиране на бандитите, ръководена лично от Рамзан Кадиров. Лекарски екипи са осигурили медицинска помощ на четирима ранени местни жители, двама от които непълнолетни, а също и на пострадалите милиционери. Край селото дежурят линейки; силите на реда претърсват близката гора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42262

МнениеПуснато на: Вто 07 Сеп 2010, 10:37    Заглавие:  

В Чечне обстрелян вертолет Ми-8 внутренних войск

В Чечне обстрелян вертолет Ми-8 внутренних войск МВД России, перевозивший продукты в одно из подразделений, сообщает "Интерфакс" во вторник, 7 сентября, со ссылкой на представителей штаба временной группировки войск на Северном Кавказе. Вертолет, рассказали собеседники агентства, попал под обстрел в районе селения Шалажи Урус-Мартановского района 6 сентября около полудня. В результате инцидента ранения получил пулеметчик, находившийся на борту Ми-8. Подробности происшествия представители штаба временной группировки войск на Северном Кавказе уточнять не стали, сообщив лишь, что экипажу вертолета удалось благополучно совершить посадку.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42262

МнениеПуснато на: Вто 19 Окт 2010, 13:25    Заглавие:  

Екстремисти атакуваха парламента в Чечня (ОБЗОР)
19 октомври 2010 | 10:44 | Агенция "Фокус"

Екстремисти атакуваха сградата на парламента в размирната република Чечня в Южна Русия.
Двама атентатори-камикадзе се взривиха точно пред сградата, след което екстремисти са влезли в престрелка с охраната на сградата.
Всички терористи, нахлули тази сутрин в чеченския парламент, вече са ликвидирани.
От министерството на вътрешните работи на Чечня съобщиха, че един от терористите е убит при престрелка, а други двама са се самовзривили.
При проведената спецоперация са пострадали четирима милиционери. По последни данни четирима милиционери са загинали, а други десет са ранени.
Министърът на вътрешните работи на Русия Рашид Нургалиев е провел спешно заседание с чеченския президент Рамзан Кадиров.
Първоначално бе съобщено, че няколко екстремисти са проникнали в сградата на чеченския парламент. От министерството на вътрешните работи уточняват, че става дума за сграда на територията на правителствения комплекс, където по-рано се е помещавало министерството на селското стопанство.
Центърът на Грозни все още е отцепен от спецчастите.
Председателят на чеченския парламент Дукуваха Абдурахмонов не е пострадал при атаката.
На местопроизшествието се намира президентът на Чечня Рамзан Кадиров, който ръководи спецоперацията. По думите на самия Кадиров в хода на спецоперацията по ликвидиране на нападателите няма пострадали служители на правоохранителните органи.
Кремъл се бори да се справи с набиращо сила ислямистко движение в Северен Кавказ, разделен на бедни, етнически разнообразни провинции. Москва се обяви за победител в борбата си с чеченското сепаратистко движение, но според анализатори атентатите от последните месеци показват, че властите не успяват да удържат набиращите сила екстремисти.
Според местните лидери конфликтите са подхранвани от крайната бедност, кланови междуособици, ширещата се корупция, ислямизма и насилническите методи на местните правоохранителни органи.
Руският премиер Владимир Путин е обсъдил с Рамзан Кадиров хода на проведената в Грозни спецоперация за ликвидиране на екстремистите, нахлули в сградата на чеченския парламент.
Путин и Кадиров са коментирали и оказването на помощ на пострадалите при нападението и на техните семейства.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42262

МнениеПуснато на: Чет 21 Апр 2011, 19:19    Заглавие:  

При спецоперация в Чечня са ликвидирани двама екстремисти
21 април 2011 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия
Грозни. Служители в силовите ведомства ликвидираха двама екстремисти в Шалински район на Чечня, съобщи говорителят на руския Национален антитерористичен комитет Николай Синцов, цитиран от РИА Новости.
„Екстремистка групировка от шестима души бе разкрита в района на селището Сержен Юрт. След престрелка двама бяха ликвидирани, продължава преследването на останалите”, уточни говорителят.
Самоличността на убитите екстремисти се установява.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42262

МнениеПуснато на: Вто 28 Авг 2012, 18:30    Заглавие:  

В Дагестан, но не ми се прави нова тема...

Руски граничар изби 8 колеги

Руски граничар разстреля 8 свои колеги в база на границата в Южен Дагестан, предаде Интерфакс.
Не са ясни мотивите за масовото убийство. По всяка вероятност стрелбата не е свързана със самоубийствен атентат, който уби мюсюлмански свещеник и 5-ма вярващи в друга част на Дагестан.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42262

МнениеПуснато на: Чет 09 Окт 2014, 23:00    Заглавие:  

Българин сражавал се в Чечня: Виждал съм нечовешки изтезания
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Chelyabinsk

Регистриран на: 29 Дек 2015
Мнения: 649

МнениеПуснато на: Пет 09 Сеп 2016, 14:20    Заглавие:  

Шейх Саудовской Аравии ал-Арифи объявил главу Чечни Рамзана Кадырова кафиром и разрешил всем мусульманам пролить его кровь. Муха́ммад ибн Абдуррахма́н аль-Ари́фи — учёный шейх, автор и писатель Саудовской Аравии. Он является профессором Университета короля Сауда и член Всемирной мусульманской лиги и Ассоциации мусульманских ученых. В 1996 году он получил степень магистра в области исламской теологии: исламским символом веры и современным сектам.

Источник: http://www.amn.com.ua/blogy/shejh-saudovskoj-aravyy-obyavyl-kadyrova-vragom-yslama-y-zayavyl-chto-ego-ubyjstvo-svyashhenno/

П.С.


источник информации конечно не вызывает особого доверия, но тем не менее


ИМХО
Если Кадыров объявил бы ал-Арифи врагом - и возник бы спор, кто первый встретится с Аллахом...

думаю, что у ал-Арифи было бы больше шансов быстрее покинуть этот мир.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 4 от 4 [55 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » Общи приказки
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.2665s ][ Queries: 15 (0.0056s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker