Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Русия започна производството на турските С-400 · Арбитърът в Близкия изток е Русия · Атакуваха руска база в Сирия · Представиха германският бронетранспортьор Boxer, и той се включва в надпреварата за нова бойна машина на СВ · САЩ: Украйна не може да си върне Донбас със сила · Кремъл потвърди: Доставяме новите ракети на Сирия (ВИДЕО) ·

Select Forum Language:

 
Hot topics: hot Блокирането на "Телеграм"(41)hot Пожарът в Кемерово на 25.III.2018 г.(60)
The time now is Wed 25 Apr 2018, 18:34
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и военни конфликти през 21 век
Конфликтът в Украйна
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 951 of 1008 [15108 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 949, 950, 951, 952, 953, ..., 1006, 1007, 1008 Next
Author Message
T-72
[Admin]


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 10067
Location: Burgas

PostPosted: Fri 19 May 2017, 15:38    Post subject:  

конструктор wrote:
T-72 wrote:
Точно за това което ти говориш :
"Съветските социалистически републики (ССР) си имаха относителна независимост – радио, телевизия и книги на своя език (лично съм чувал радио на украински език и виждал телевизия на грузински език през 1988 г.), културна самобитност и др.,"
Всичко това еманципира населението на бившата империя.Сепарира я, оформя нациите, изучаването на езика,...
Незабравяй че и това вече не е Руска империя.Това е СССР.Идеята е друга вече.
Това нямаше как да стане в Губерниите.

Което пак ще кажа че от Руска имперска точка не е добре, но за отделните народи вътре желаещи независимост е прекрасно(от гледна точка на стадии в пътя към Пълна независимост).
Не за всички обаче.Прекрасно за тези които са били вътре и са получили това право.Лошо е за тези на които им е било наложено това "право" като на балтийските републики!

Което поставя друг въпрос?
Останалите народи с републики в Русия - някой ден нямат ли право да искат независимост?

Всичко това е вярно. Но през 1918 г. вече е било невъзможно връщането към Руската империя (която, припомням, прекратява съществуването си още през февруари 2017 г.) и е било наистина необходимо да се осигури ограничена самостоятелност на републиките, за да се предотврати пълният разпад на страната. Знаеш ли например колко такива украински републики са се изредили за няколкото години на Гражданската война?
 • Украинская держава
 • Украинская Народная Республика
 • Украинская Народная Республика Советов
 • Украинская советская республика
 • Одесская советская республика
 • Чигиринская советская республика
 • Донецко-Криворожская Советская Республика
 • Галицкая социалистическая советская республика
 • Советская социалистическая республика Тавриды
 • Гуцульская Республика
 • Республика Команча
 • Руська Краина

По отношение на независимостта, въпросът е дали наистина ще я имат, или ще бъде само формална, като нашата? Според мен първото е абсурд. Никой няма да им го позволи.

И понеже спомена думичката "демокрация", с която от 30 години насам извънредно много се спекулира, съм длъжен да добавя следното:

В Древна Гърция (Елада) е имало три класи: "демос" (имотните граждани), "охлос" ("тълпа" или безимотните граждани) и "илос" (робите). Демокрация в буквален превод означава власт не на народа, както го разбираме днес, а именно на "демоса", т.е. само на имотните граждани, които са били малцинство. В този смисъл истинско народовластие досега никога и никъде не е имало. У нас например имаше постановка за "народните демокрации", но всъщност се казваше, че това е форма на диктатурата на пролетариата. Дори в Швейцария, където за всичко се правят референдуми, народът няма пълна власт, а реалната власт се осъществява от финансовия (банковия) капитал. Така че "демокрацията" в съвременен смисъл си е жива утопия. Винаги управлява именно господстващата класа и в класовите общества просто не може да бъде другояче.

Домокрацията както всичко друго еволюира.И в България е Било така.Колко години след освобождението, жените получават право на глас?
Но в крайна сметка, само при една демокрация ти може да осъществиш правото да си свободен.
Да имаш право да протестираш и изкажеш мнение.
Това означава че властта ще има критика. Съответно някой ще и диша във врата и ще я дебне за грешки.
Демокрацията е свързана с икономическата свобода.
Свободата (респективно Демокрацията) е да можеш през 1985 г да излезеш в центъра на София и да извикаш Долу БКП , долу член 1!

_________________
Кръвта вода не става!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
конструктор
[Moderator]


Joined: 07 Jul 2014
Posts: 4355
Location: Варна

PostPosted: Fri 19 May 2017, 17:01    Post subject:  

T-72 wrote:
Демокрацията както всичко друго еволюира.И в България е Било така.Колко години след освобождението, жените получават право на глас?
Но в крайна сметка, само при една демокрация ти може да осъществиш правото да си свободен.
Да имаш право да протестираш и изкажеш мнение.
Това означава че властта ще има критика. Съответно някой ще и диша във врата и ще я дебне за грешки.
Демокрацията е свързана с икономическата свобода.
Свободата (респективно Демокрацията) е да можеш през 1985 г да излезеш в центъра на София и да извикаш Долу БКП , долу член 1!

И като извикаш "долу", какво можеш да предложиш в замяна? Това, което имаме сега, т.е. реставрация на капитализма, неоколониализъм, разграбване и разпродажба на държавата на безценица, безработица, глад, мизерия, болести, неграмотност, простотия, мутризация, чалгизация, наркотици, разврат? И за да не се отклоняваме съвсем от темата, точно това постигнаха и тези, които викаха "долу" в Украйна. Це Еуропа, а?

Аз казвам, че такова животно като "демокрация" нема, ти пак си знаеш своето "да извикаш долу". За да извикаш "долу", трябва да имаш алтернатива!

Икономическата свобода при капитализма е право пропорционална на паричната наличност. Ако нямаш пари, нямаш и свобода, т.е. ставаш роб!
При социализма понятието "свобода" има съвсем друго съдържание. Това означава да имаш възможност да учиш и работиш това, което ти харесва.
Изобщо, понятието "свобода" може да бъде тълкувано по най-различен начин. Например, ето какво е писал за Хегел в "Анти-Дюринг" Фридрих Енгелс:

Quote:
Hegel war der erste, der das Verhältnis von Freiheit und Notwendigkeit richtig darstellte. Für ihn ist die Freiheit die Einsicht in die Notwendigkeit. (Хегел пръв правилно представи съотношението между свобода и необходимост. За него свободата е опознаване на необходимостта.)

И накрая, замислял ли си се, че освен индивидуална свобода има и колективна свобода? Кога нашият народ е бил по-малко свободен именно като народ (а не като механичен сбор от индивиди), отколкото сега? Според мен, само при византийското и турското робство. Затова казвам, че сега имаме трето робство – американско. Нищо, че е маскирано като свобода!

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Back to top
View user's profile Send private message 
Pretor


Joined: 24 Jun 2016
Posts: 1869

PostPosted: Fri 19 May 2017, 17:07    Post subject:  

СБУ превратила терроризм в бизнес: задержанный диверсант раскрыл схемы украинских спецслужб
http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201705191749-usow.htm
Back to top
View user's profile Send private message 
T-72
[Admin]


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 10067
Location: Burgas

PostPosted: Fri 19 May 2017, 17:14    Post subject:  

Правото на мнение е най-голямото благо.
Свободният човек в свободна държава е по-силен от всичко!
Сега е мизерия , да!
Няма второ мнение, но сме на прав път.

Ще копирам нещо което съм го писал преди месец някъде:

"Самоинициативата я няма.Това е най-важното.Синдикалното движение.Самоорганизирането.Разбирането че нещо зависи от теб.Не чакането - някой да те побутне.
Когато имаш частна собственост, когато имаш частен бизнес, Икономиката има безброй много модели за развитие.
Защото всеки търси, иска да направи нещо.
Другото е модела, който ти се слага отгоре - че кое е правилно и кое е вярно се определя от горе.Ако ти искаш например да направиш гражданско обединение за еди си какво - нямаш право.Ако ти искаш например да организираш стачка например през 1974-а с/у малките ти заплати, пак неможеш защото ще те обявят за враг на комунизма и т.н
Ако искаш да кажеш, че аджеба в света няма само един път за развитие, и е нормално да има и друг - пак неможе.Че има капиталистически държави които много добре се развиват хората не гладуват - и това не може.Щото това ще означава че ще трябва да няма член -1 , и че ще трябва да има и други партии които да проповядват други насоки.
Ако искаш например да организираш хората против замърсяването от ТЕЦ-овете покрай Стара Загора - пак неможе....
Защото неможе да питаш - как може да има избори пък да гласуваме само за Един!
И т.н и т.н
Не можеш да питаш, ами как така хем е народна демокрация, пък един ни управлява от незапомнени времена?
Всичко това те учи те възпитава като овчица - побутвана, нахранвана , радваща се на полянката!
Формира ти мисленето!Вкарва го в рамки.В робското мислене!Чакащ позволение за всичко.
И свикваш да си си просто човечец който се радва на жугулта и партамента.
Да не питаш, да не търсиш проблемите и недъзите в системата.Да нямаш критика към всичко несправедливо.Спомняме си кога чак бе създадено първото сдружение в Русе и то заради замърсяванията от Гюргево.И Как болезнено реагира партията.И накрая се оказа че и сред организаторите е имало агенти.
И когато настъпи промяната в тебе е заложено подчинението и затова няма да чуеш че в някое Частно предприятие хората са се дигнали да стачкуват заради малките заплати и предпочитат с пасивна съпротива да бягат навън.Затова сме толерантни към корупцията - защото не ни е заложено от вътре - търсенето на сметка на политиците и скачаме по площади поръчково и платено само.
Работим като пчелички за 400 - 500 лв. и от вътре ни е изчегъркано Моралното право да търсиш сметка за неправдите!
Най-голямата еманация на този строи които ражда ветропоказатели е първото заседание на народното събрание след 10.10.1989 -та година. Мисля че бе няколко дена след свалянето.
Има ги стенограмите.
Хуляха го, сатанизираха го(не го защитавам, просто казвам)!
Според тебе дали ЕДИН ДЕПУТАТ се е изказал в защита на Тодор Живков? Само до преди една седмица са го възхвалява ли , и тези същите са гласували и пляскали пак като един - За неговите предложения!
И за една седмица - пълна промяна. Ама един да беше казал нещо различно, или да се бе изправил и да каже - " как не ви е срам бе, преди седмица му целувахте ръка, сега го плюете"!
Ама няма как и да стане, защото този строй ражда ветропоказатели"

_________________
Кръвта вода не става!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 2520
Location: Пловдив

PostPosted: Fri 19 May 2017, 17:45    Post subject:  

И аз съм съгласен за самоинициативата, за свободата на словото не чак толкова, смисъл не съм против, но с него много се злоупотребява.Цензурата наложена из СССР и изобщо Източна Европа е разбираема, особено предвид ситуацията и Студената война.
Но за липсата на частна дейност, пък дори и частична не съм съгласен, това е бил най-големия недъг на тази система.Същото е и с движението на хора из СССР и републиките, което разбира се не е било напълно невъзможно, дядо ми е живия пример, но все пак.
Замислете се какво богатство е бил СССР, както и държавите сателити в Източна Европа, а и останалите такива из цял свят, било то в Азия, Африка и дори Южна Америка, огромна маса страни, маса население и възможности за частна дейност, но не би...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
конструктор
[Moderator]


Joined: 07 Jul 2014
Posts: 4355
Location: Варна

PostPosted: Fri 19 May 2017, 17:47    Post subject:  

T-72 wrote:
Правото на мнение е най-голямото благо.
Свободният човек в свободна държава е по-силен от всичко!
Сега е мизерия, да!
Няма второ мнение, но сме на прав път.

Виж за 28 години (от 1944 до 1972 г.) колко много постигна социализмът в България!
Победи глада и неграмотността. Всеки човек имаше право на труд, безплатно образование, здравеопазване.
За същите 28 години какво постигна капитализмът, освен разруха и мизерия? Виж България и Украйна!
На прав път сме, казваш? Нима не виждаш, че това е пътят към смъртта ни като държава и като народ?

Колкото до правото на мнение, може би имаш предвид публично изразено мнение? Ами ето, пишем си тук съвсем публично, и какво? Някой обръща ли ни внимание? Властта едно си знае, едно си бае.

П.П. Извинявай, но как демократичните ти възгледи се връзват с практѝка на индивидуалния терор Ванче Михайлов?

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Back to top
View user's profile Send private message 
конструктор
[Moderator]


Joined: 07 Jul 2014
Posts: 4355
Location: Варна

PostPosted: Fri 19 May 2017, 17:50    Post subject:  

Восток wrote:
Но за липсата на частна дейност, пък дори и частична не съм съгласен, това е бил най-големия недъг на тази система.

Не знам дали знаете, но тази пълна липса на частна дейност е наложена от Хрушчов! При Сталин е имало например артели и дребни собственици. Нямало е и уравниловка. Затова е имало и самоинициатива.

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Back to top
View user's profile Send private message 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 2520
Location: Пловдив

PostPosted: Fri 19 May 2017, 17:58    Post subject:  

конструктор wrote:

Не знам дали знаете, но тази пълна липса на частна дейност е наложена от Хрушчов! При Сталин е имало например артели и дребни собственици. Нямало е и уравниловка. Затова е имало и самоинициатива.

Не съм запознат, но звучи логично, особено в периода след войната, когато положението е било доста тежко.Но и Сталин със сигурност е в пъти по-образован и умен от Хрушчов например, така че не е изключено.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
T-72
[Admin]


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 10067
Location: Burgas

PostPosted: Fri 19 May 2017, 18:09    Post subject:  

конструктор wrote:
T-72 wrote:
Правото на мнение е най-голямото благо.
Свободният човек в свободна държава е по-силен от всичко!
Сега е мизерия, да!
Няма второ мнение, но сме на прав път.

Виж за 28 години (от 1944 до 1972 г.) колко много постигна социализмът в България!
Победи глада и неграмотността. Всеки човек имаше право на труд, безплатно образование, здравеопазване.
За същите 28 години какво постигна капитализмът, освен разруха и мизерия? Виж България и Украйна!
На прав път сме, казваш? Нима не виждаш, че това е пътят към смъртта ни като държава и като народ?

Колкото до правото на мнение, може би имаш предвид публично изразено мнение? Ами ето, пишем си тук съвсем публично, и какво? Някой обръща ли ни внимание? Властта едно си знае, едно си бае.

П.П. Извинявай, но как демократичните ти възгледи се връзват с практѝка на индивидуалния терор Ванче Михайлов?

РАзбира се че е постигнато.Но в крайна сметка липсата на критичност вкара целия строй в задънена улица.
Разбираш ли, различното мнение, другата гледна точка - оправя грешките по времето на пътя.
Тук на монархия се обърнахме.Свалихме монархизма, а си изградихме друг.Ако не бяха станали промените в СССР.Бай Тодор от старост щеше да издъхне на престола.
Няма как и да се свали, защото ако някои искат да го свали с вътрешно партийна демокрация , ще трябва да се предложат други шефове на БКП.Това означава да има групи около тях.Демек противопоставяния.Това пък ще различни части на БКП.Партии в партията.
Ще трябва да се гласува за тях.Демек да има критика за другия, да се казват недъзите, дебат. Това няма как да стане защото ще еманципира най-малкото две групи във БСП.
От там следващата стъпка са партиите.
Така че самата система обричаше всичко на монархизъм.
Нагледен пример е Северна Корея и Куба!

_________________
Кръвта вода не става!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
конструктор
[Moderator]


Joined: 07 Jul 2014
Posts: 4355
Location: Варна

PostPosted: Fri 19 May 2017, 20:23    Post subject:  

Не мисли, че в БКП, КПСС и в останалите управляващи компартии не е имало и няма вътрешнопартийни борби. Имало е и има и критика.
Пожизненото "царуване" в Китай отдавна го преодоляха и си имат график за смяна на поколенията, който стриктно спазват. Значи може!
Добре, че навремето не се поддадоха на увещанията на Белязания и си запазиха държавата, че иначе и те щяха да имат "катастройка".

Ние нищо не печелим от многото партии. Хората се отвратиха от тях, а неевроатлантическа партия не дават дори да припари до властта.
Имаме и 5–6 компартии, които благодарение на БСП са толкова малки и слаби, че повечето хора дори не знаят за тяхното съществуване.
Буржоазията си осигури господството. Политическото театро и буржоазнодемократичната фасада не пречат на диктатурата на капитала...

Всъщност разликите между Украйна и България са само в това, че не граничим с Русия и САЩ не ни използват пряко за атака срещу нея.
Пуснаха ни въдицата на ЕС и ние клъвнахме. А Украйна поради тежкото си положение не може и да си помисли за европейския "морков".

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Back to top
View user's profile Send private message 
T-72
[Admin]


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 10067
Location: Burgas

PostPosted: Fri 19 May 2017, 21:33    Post subject:  

конструктор wrote:
Не мисли, че в БКП, КПСС и в останалите управляващи компартии не е имало и няма вътрешнопартийни борби. Имало е и има и критика.
Пожизненото "царуване" в Китай отдавна го преодоляха и си имат график за смяна на поколенията, който стриктно спазват. Значи може!
Добре, че навремето не се поддадоха на увещанията на Белязания и си запазиха държавата, че иначе и те щяха да имат "катастройка".

Ние нищо не печелим от многото партии. Хората се отвратиха от тях, а неевроатлантическа партия не дават дори да припари до властта.
Имаме и 5–6 компартии, които благодарение на БСП са толкова малки и слаби, че повечето хора дори не знаят за тяхното съществуване.
Буржоазията си осигури господството. Политическото театро и буржоазнодемократичната фасада не пречат на диктатурата на капитала...

Всъщност разликите между Украйна и България са само в това, че не граничим с Русия и САЩ не ни използват пряко за атака срещу нея.
Пуснаха ни въдицата на ЕС и ние клъвнахме. А Украйна поради тежкото си положение не може и да си помисли за европейския "морков".

Имало е вътрешни Избори в БКП, Тодор Живков - 70-те и 80-те години , явявал се е на вътрешно партиини избори, имало е други предложения за неговия пост.Водила се е кампания. Изкарвали са му кирливите ризи.изборната борба е била оспорвана?
И в крайна сметка е спечелил с многобройна конкуренция?
Изтървали са го май този момент Българските историци и изобщо Българските граждани.

Да оставим иронията.

Замисли се само, каква е разликата тогава с монархията?

( В Китай си е баш Капитализъм. Частен бизнес, частен капитал, вътрешен пазар, външни инвеститори и т.н )

_________________
Кръвта вода не става!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
Reagan


Joined: 29 May 2008
Posts: 474

PostPosted: Sat 20 May 2017, 01:49    Post subject:  

Твърдението, че днес има свобода не е точно. Дори Буковски се изказа по въпроса.
Старо, но златно за времената които идват.
https://www.youtube.com/watch?v=dtsh8Zp5gdQ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Reagan


Joined: 29 May 2008
Posts: 474

PostPosted: Sat 20 May 2017, 02:18    Post subject:  

Нещо съвсем свежо за свободата днес.

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
T-72
[Admin]


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 10067
Location: Burgas

PostPosted: Sat 20 May 2017, 05:34    Post subject:  

И е така и не е така.Видяхте как благодарение на гражданското общество тук засега удрят на камък с НП "Пирин" !
И други примери има разбира се.

_________________
Кръвта вода не става!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
Pretor


Joined: 24 Jun 2016
Posts: 1869

PostPosted: Sat 20 May 2017, 07:12    Post subject:  

Украинский террорист показал, как убивал семью офицера МВД ЛНР — следственный эксперимент МГБ (ВИДЕО)
http://rusvesna.su/news/1495212483
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 951 of 1008 [15108 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 949, 950, 951, 952, 953, ..., 1006, 1007, 1008 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и военни конфликти през 21 век
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.3642s ][ Queries: 15 (0.0945s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker