|
The time now is Wed 27 Jan 2021, 02:28 All times are UTC + 2 |
МиГ-17 в България
|
View previous topic :: View next topic |
Page 12 of 13 [187 Posts] | Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 10, 11, 12, 13 Next |
Author | Message | ||||
---|---|---|---|---|---|
pgp000
Guest |
Ми аз по принцип не знам, отговорих по простата логика, че е нанасян на Су-22, който е летял в Добрич. Знам, че има Л-29 с такава емблема. Все пак... http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/32046/Photo0676.jpg http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/Untitled-6~45.jpg http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/Untitled-23~12.jpg http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/Untitled7.jpg http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/34~0.jpg |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
[Admin] ![]() Joined: 19 Jan 2006 Posts: 42507 |
Л-29 с тази емблема са щръклевски бордове. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
M-4
![]() Joined: 02 Jun 2006 Posts: 516 |
Очевидно си прав. Иначе, ето още едно соколче, което се нанася на Л-29. По-различна е емблемата от добричката, но напомня. ![]() _________________ ...ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ВЪРВИШ НАПРЕД!!! -> ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Чукча
![]() Joined: 13 Jan 2010 Posts: 478 |
Ха интересно ! заговорили сте и за символиката. И така...емблемата за която М-4 пита е мишелова на Добрич но това не е същата птица за която Преслав се сеща. Птицата на Щръклево е орел и същата се изобразява както на носа на Л-ките, така и на наръкавната емблема на базата. Разликата не е малка. Автор на добричкия мишелов е подп. Кр.Омеров и ако не ме лъже паметта преминава в резерва през 2001 г. Споменатия Л. Благоев не знам да има отношение към тази емблема още повече, че в самия текст е написано, че е назначен за командир в съвсем друга база, която поставя по самолетите си съвсем друга емблема от друг автор. С две думи текста под снимката е писан от някой "колега" чукча. Не е вярно и че емблемата е само за отличници. Но кое е по-интересно в случая ? Мишелова "кацва" по носовете на добричките машини в седата на 90-те, но тогава просто няма как този МиГ-17 от снимката да е носил тази емблема. Казано иначе този борд не е носил емблема докато е летял, тъй като тя се появява на по-късен етап. Вероятно е нанесена по-късно при изпращането на самолета в музея. Държа да отбележа и още 1 интересен факт за добричкия мишелов. Неговото най-голямо изображение може да срещнете на фасадата с картата на България намираща се в Крумово (там където преместиха реставрирания МиГ-17ПФ от групата на Валко). |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
M-4
Чукча, Радвам се, че откликна и внесе яснота. Това ме кара да ти задам още един въпрос, който действително е по-нтересен, но за него - след малко. За емблемата с мишелова. Освен борд 71 съм я виждал и на борд 85 (също камуфлиран). Ако се разровя- ще намеря снимката, но смятам, че ще ми повярваш и така ![]() Сега на въпроса - имаш ли идея какво означават буквените символи в бордните номера на МиГ-15 (изписват се след номера като индекс). Тези 15-ки са били от Графа, периода за който става дума е края на 50-те и началото на 60-те на миналия век. Срещал съм буквите А, М, У, Д и К (може би да има и още) . Ако можеш да помогнеш- ще се радвам, че много пъти съм се интересувал- но нищо сериозно. Предположенията ми ще ги кажа после. _________________ ...ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ВЪРВИШ НАПРЕД!!! -> ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Чукча
![]() Joined: 13 Jan 2010 Posts: 478 |
Да, напълно възможно е шаблона с емблемата да е ползван и на други брдове, но пак повтарям, че тя е била измислена във времената, когато МиГ-17 вече е бил снет от въоръжение. Камуфлирането на машините става през 80-те и за съжаление тогава се заличава първата емблема на добричките бордове, която се нанасяла пак на носа пред бродния номер, но е била по-различна. По принцип ползването на букви се прави с цел да се прави по-лесно разграничение. При автомобилната техника букви се нанасяха по вратите и значеха Т-транспортен, У-учебен, С-строеви. Правеха го с контролна цел, за да се проследява дали някой не кара автомобил, който не трабва да се кара. Същата овча мисъл вероятно е ползвана и при бордовете на самолетите за да се вижда отдалеч, кой каква машина ползва. Ако сме имали дублиращи се бордове, добавянето на буква е начин за раграничаването им. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
M-4
Благодаря за мнението! Сега да кажа това, което аз зная- чувал съм за варианта с дублирането, за аналогията с автомобилното предназначение на тези символи- сега се замислям ![]() Аз имам предположения за две от буквените значения - Д - "Демилитаризиран" и У - "Усилвател" (хидро... / бустер). Ако някой друг може да помогне- ще е добре. _________________ ...ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ВЪРВИШ НАПРЕД!!! -> ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
Относно означенията. Владимир Пампоров сподели, че макар и той да се е докосвал до МиГ-15, не знае. Казва, че от СССР са дошли без тези букви. След това във всеки авиополк са ги слагали - със сини и червени цветове. Няма си на идея и той, питал е - но все са му казвали, че това е секретно означение. Предполага, че по този начин са се припознавали поделенията, но пък примерно на едно летище е виждал и У и К от един авиополк. Тайната остава полуразкрита. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
M-4
Жалко. Щом той не знае, кой ли ще знае... Може би летци от по-предните випуски. _________________ ...ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ВЪРВИШ НАПРЕД!!! -> ... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
МиГ-17, борд 025 Български пилот В кабината Преди полет МиГ-17 - борд 111, 59, 113 Друг кадър на борд 111 МиГ-17 - борд 109 и 12 МиГ-17 - борд 76 Много МиГ-17 на Чешнегирово В кабината След полет МиГ-17, борд 111 Докъдето ти стигне погледа - Мигове Почти същия кадър И още МиГ-17 Още няколко МиГ-а [size=18]МиГ-17, борд 64 Нощна снимка на МиГ-17 на Доброславци За тази Пампоров каза, че 2 мнения по въпроса няма - Доброславци, макар че на снимката отзад пишеше Габровница: МиГ-17 Двойка МиГ-17 Когато имахме авиация На Доброславци Пак на Доброславци [/size] |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Shilo
![]() Joined: 01 Jan 2004 Posts: 1202 Location: Плевен |
![]() _________________ Dream on |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
Леле! Ненормален кадър! Браво! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Pretor
![]() Joined: 24 Jun 2016 Posts: 2160 |
![]() МиГ-17 "Сейбър" |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
plevenski
Защо "Сейбър"? Не му ли викаха Фреско натовците? Прекрасна картинка! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Pretor
![]() Joined: 24 Jun 2016 Posts: 2160 |
"Сейбър" са наричани Миг-17 от безфорсажния вариант, в нашите авиополкове. Има ли сме 9 ескадрили или 108бр. в следните изтребително-бомбардировъчни полкове : 21ви (Узунджово), 22ри (Безмер) и 25ти (Чешнегирово). ![]() Миг-17Ф |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Page 12 of 13 [187 Posts] | Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 10, 11, 12, 13 Next |
View previous topic :: View next topic |
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum |
[ Time: 0.0661s ][ Queries: 13 (0.0061s) ][ Debug on ] |