Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Sun 09 Aug 2020, 16:07
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИТЕ ВМС
БЪЛГАРСКИ ВМС - НОВИНИ И СЪБИТИЯ
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 103 of 104 [1557 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 101, 102, 103, 104 Next
Author Message
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Thu 31 Mar 2016, 16:05    Post subject:  

Министърът на отбраната Николай Ненчев: От три и половина до 6 години българските ВМС ще разполагат с два напълно завършени кораба
31.03.2016


„Проектът за двата патрулни многофункционални кораба, част от одобрения от Министерския съвет вчера пакет инвестиционни проекти за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили, е на стойност 820 млн. лв. в напълно завършен вид - с необходимото въоръжение, техника и комуникации“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев при посещението си във Варна днес, 31 март. Той уточни, че предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител и посочи, че според предварителната информация при изграждането на плавателните съдове в България, цената ще бъде с около 30% по-ниска. „В рамките на три и половина до 6 години ВМС ще разполагат с два напълно завършени кораба“, заяви министър Ненчев. Той поясни, че в следващите няколко дни проектът за модернизация на ВМС ще бъде внесен в Народното събрание, като очакванията са да бъде приет от Парламента до края на месец май. След приключването на процедурата ще се пристъпи към конкретни действия, във връзка с които вече са проведени предварителни разговори със страни-членки на Европейския съюз и НАТО.

По отношение на бежанския натиск по морската ни граница министърът на отбраната заяви, че до момента не разполага с оперативна информация, която да дава основания за безпокойство. „Въпреки това в началото на април ще проведем около Бургас една съвместна тренировка на ВМС и регионална служба „Гранична полиция“ – Бургас с участието на фрегата „Дръзки“ и два катера, и аз съм съгласен, че такава съвместна подготовка трябва да се организира и в района на Варна“, каза още министър Ненчев.

На журналистически въпрос във връзка с ремонта на Военноморски клуб – Варна той отговори , че е възложил проверка и е поставен срок за започване на конкретни дейности от определената за изпълнението фирма. „Ако до няколко дни ремонтните дейности не стартират, ще прекратим договора и ще възложим нова поръчка“, заяви министър Ненчев.

***
Министърът на отбраната е във Варна, за да участва в отбелязването на 67-та годишнина от създаването на Многопрофилната болница за активно лечение в града към Военномедицинската академия. Днес той откри нов 16-срезов компютърен томограф в здравното заведение, разходите по закупуването и инсталирането на който възлизат на 390 хил. лв. Наличието на тази апаратура осигурява лечението по клинични пътеки на широк кръг от пациенти. МБАЛ – Варна е междуобластен център за Североизточна и Източна България с утвърдени позиции в областта на миниинвазивната хирургия, в който работят единствените за района клиники по интензивно лечение на остри отравяния и интоксикации, термична травма и пластична хирургия, както и Хипербарен център за извършване на диагностика и лечение на водолазни заболявания. В церемонията по откриването на компютърния томограф участваха и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Николай Петров и полковник Ивайло Въжаров – началник на МБАЛ-Варна.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Fri 01 Apr 2016, 13:17    Post subject:  

Посещение на чужди кораби във Варна

От 1 до 5 април 2016 г. на неофициално рутинно посещение в гр. Варна е фрегата „Фредериктън” (HMCS Fredericton) от състава на ВМС на Канада.
Командир на кораба е капитан ІІ ранг Тревър МакЛийн (CDR Тrevor MacLean)
На 5 април ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на фрегата „Фредериктън” (HMCS Fredericton) от състава на ВМС на Канада, корвета „Решителни” от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Митишев и вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”. По време на учението ще се отработят елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана и противоподводно учение.
Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.

От 3 до 4 април 2016 г. на неофициално рутинно посещение в гр. Варна ще бъдат и фрегата „Кемалрейс” (TCG Kemalreis) с командир капитан II ранг Йозджан Услу /CDR Özcan Uslu/, патрулен кораб „Карайел” (TCG Karayel) с командир капитан III ранг Кадир Умут Терджан /LCDR Kadir Umut Tercan/ и патрулен кораб „Килимли” (TCG Kilimli ) с командир старши лейтенант Садл Йешил /LTJG Sadl Yeşil/. И трите кораба са от състава на ВМС на Р. Турция. Групата се командва от командира на Северната оперативна група на ВМС на Р. Турция бригаден адмирал Айхан Бай /RADM (LH) Ayhan Bay/ На борда на флагманския кораб е и командира на 3-ти дивизион от ВМС на Р. Турция капитан I ранг Мевлют Келеш /CAPT Mevlüt Keleş/.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 06 Apr 2016, 10:46    Post subject:  

КОРВЕТА „РЕШИТЕЛНИ” УЧАСТВА В УЧЕНИЕ „PASSEX”

Click to see if image is larger

На 5 април 2016 година се проведе съвместно учение „PASSEX” с участието на фрегата „Фредериктън” (HMCS Fredericton) от състава на ВМС на Канада с командир капитан ІІ ранг Тревър МакЛийн (CDR Тrevor MacLean), корвета „Решителни” от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Митишев и вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”. По време на учението бяха отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана и противоподводно учение.

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Ученията от типа „PASSEX” са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Thu 07 Apr 2016, 11:10    Post subject:  

Учение в Бургаския залив

На 10 април 2016 г. от 12.00 часа в Бургаския залив ще се проведе съвместна тренировка на сили и средства от Военноморските сили и Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас за действия при засилен миграционен натиск по море. От Военноморски сили ще участват фрегата „Дръзки”, вертолет AS 565 MB Panther, два моторни катери и надуваеми лодки с твърдо дъно. От Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас ще участват гранично-полицейски кораб и надуваема лодка с твърдо дъно.

КОМАНДВАНЕ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ
ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА

Представителите на медиите и ВИП гостите ще наблюдават учението от борда на фрегата „Дръзки”.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 20 Apr 2016, 15:41    Post subject:  

ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТАХА В ЧЕСТВАНИЯТА ПО СЛУЧАЙ 140 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

Click to see if image is larger

На 20 април 2016 г. Военноморските сили съвместно с Община Варна и Варненска и Великопреславска митрополия честваха 140 години от Априлското въстание. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на Георги Бенковски, на алеята на Възрожденската памет в Морската столица. В ритуала участваха почетен караул и Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Mon 25 Apr 2016, 11:31    Post subject:  

Командващият на румънските ВМС във Варна

От 26 до 28 април 2016 година на посещение във Военноморските сили ще бъде началникът на Щаба на ВМС на Р.Румъния контраадмирал Александру Мършу.

На 26 април 2016 година в 09.30 часа контраадмирал Мършу ще бъде посрещнат с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили. В програмата на визитата са предвидени изявления за представителите на медиите от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и началника на Щаба на ВМС на Р.Румъния контраадмирал Александру Мършу, след които двамата ще отговорят на журналистически въпроси.

Каним представителите на медиите, желаещи да отразят посещението, да заповядат на 26 април 2016 година в 09.20 часа пред Щаба на Военноморските сили.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 04 May 2016, 15:06    Post subject:  

Комодор Коста Андреев ще бъде освободен като заместник-командир на ВМС, за да заеме друга длъжност

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на комодор Коста Андреев като заместник-командир на ВМС. Предложението се прави поради предстоящото назначаване на комодор Андреев на длъжност извън страната.

Кабинетът одобри и промени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. С тях се изменят наименования на длъжности във връзка с реорганизирането, съгласно Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., на Военноморската база във Флотилия бойни и спомагателни кораби, оптимизират се наименования на длъжности за използване от НВУ „Васил Левски” и ВВМУ „Никола Вапцаров”, разширяват се възможностите за назначаване на офицери с младши офицерски звания на вакантни длъжности – за длъжности с изискване за военно звание капитан/капитан-лейтенант ІІ, ІІІ и ІV степен ще могат да се назначават лейтенанти и старши лейтенанти.
Измененията ще влязат в сила от 1 юли 2016 г.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
dragon x


Joined: 26 Jan 2004
Posts: 1641
Location: Варна

PostPosted: Fri 12 Aug 2016, 18:41    Post subject:  

"Палинуро" и нашите ВМС във Варна:

https://goo.gl/photos/wMFoaZsoWmWznHaA6

_________________
Click to see if image is larger РОТА, ШАГНУВШАЯ В БЕССМЕРТИЕ
Back to top
View user's profile Send private message 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 29 Sep 2016, 11:24    Post subject:  

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОВОД 100 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА КАПИТАН- ЛЕЙТЕНАНТ К. МИНКОВ И 8 МОРЯЦИ-МИНЬОРИ
http://pan.bg/view_article-3-352773-CEREMONIYA-PO-POVOD-100-G-OT-GIBELTA-NA-KAPITAN-LEJTENANT-K-MINKOV-I-8.html#sthash.LS1h7a1t.dpuf
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 29 Sep 2016, 11:25    Post subject:  

В ПАМЕТ НА КАПИТАН І РАНГ ПРОФ. Д.Т.Н. З.Д.Н. ИНЖ. ЕМИЛ СТАНЧЕВ
http://pan.bg/view_article-3-352767-V-PAMET-NA-KAPITAN-%D0%86-RANG-PROF-DTN-ZDN-INZh-EMIL-STANChEV.html#sthash.GqoQ6zv1.dpuf
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 08 Dec 2016, 09:41    Post subject:  

ФРЕГАТА „ВЕРНИ” И БАЗОВ МИНОЧИСТАЧ „ПРИБОЙ” СЕ ЗАВЪРНАХА В ПУНКТ ЗА БАЗИРАНЕ БУРГАС ОТ ОПЕРАЦИИ И УЧЕНИЯ НА НАТО (ФОТО)
http://www.pan.bg/view_article-3-362954-FREGATA-VERNI-I-BAZOV-MINOChISTACh-PRIBOJ-SE-ZAVYRNAHA-V-PUNKT-ZA-BAZIRAN.html#sthash.dTWwhVxv.dpuf
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Fuzzy_Logic

Joined: 08 Jul 2006
Posts: 2151

PostPosted: Thu 27 Feb 2020, 21:33    Post subject:  

Правителството възложи на министъра на отбраната да подготви и подпише договор за доставката на два военни кораба на стойност 984 млн. лв. с германската корабостроителна компания Lurssen werft. Компанията е класирана на първо място в проведения от военното министерство конкурс.

Двата многофункционални модулни патрулни кораба трябва да заменят част от наличните във военния флот стари кораби руско производство, които не подлежат на модернизация и ремонт. Те ще участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.

В решението се посочва, че офертата на Lurssen werft отговаря на изискванията на Министерството на отбраната, а компанията е предоставила всички необходими документи. Освен това нейното ценово предложение влиза във финансовата рамка на проекта. През 2005 година Lurssen werft достави патрулен кораб за нуждите на "Гранична полиция".

През миналата година правителството одобри и покупката на два кораба минни ловци втора употреба от Нидерландия за сумата от 1.996 млн. евро. Оказа се, че тяхното транспортиране до България ще струва 2 млн. лв.

https://www.pan.bg/view_article-3-516647-kabinetyt-odobri-izbraniya-pobeditel-v-konkursa-za-dva-novi-voenni-koraba.html

Някой знае ли корвети ли ще се поръчват? Например това.
Click to see if image is larger
https://www.luerssen-defence.com/english-luerssen-corvette-k-130/
Което не е върха на сладоледа, но е поне съвременно, че се пише за патрулни кораби, а Люрсен има едни опощени гемии в тая графа и при корветите също.
И откъде по дяволите транспортирането на скраба от Холандия, който купуваме за 4млн.лв, ще струва 2млн.лв. По въздуха ли ще ги транспортират или по нискоземна орбита!
Back to top
View user's profile Send private message 
Fuzzy_Logic

Joined: 08 Jul 2006
Posts: 2151

PostPosted: Fri 15 May 2020, 13:08    Post subject:  

Тъжна и срамна гледка.https://www.pan.bg/view_article-49-524512-foto-i-video-s-tyzhen-voj-na-sireni-posledniyat-ot-sozopolskite-osiqu.html
Back to top
View user's profile Send private message 
Odd


Joined: 19 Dec 2016
Posts: 191

PostPosted: Tue 09 Jun 2020, 09:27    Post subject:  

А тази развалина в близък план (снимано през нея), от която за момент в началото се виждат части от нея, коя е?
_________________
"Случайный вальс"
Back to top
View user's profile Send private message 
Fuzzy_Logic

Joined: 08 Jul 2006
Posts: 2151

PostPosted: Tue 09 Jun 2020, 22:57    Post subject:  

В съобщението е написано.

"На пирса на Четвърти дивизион края на своята предрешена участ очакват последните два ракетни катера: № 102 („Светкавица“) и № 103 („Ураган“). Те са от проекта 205У."
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 103 of 104 [1557 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 101, 102, 103, 104 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИТЕ ВМС
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0895s ][ Queries: 13 (0.0233s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker