Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Сря 20 Яну 2021, 18:01
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » krile.net - ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Българските военни летища
Летище Бършен-Сливен
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 6 [86 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6 Следваща
Автор Съобщение
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 15:20    Заглавие:  Летище Бършен-Сливен
Описание на темата: История и снимки
 

Едно летище което опустя...и то през 2007.Поредното летище което ще бъде приватизирано от цивилни оператори...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
bari

Регистриран на: 25 Фев 2007
Мнения: 464

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 17:51    Заглавие:  

Кой се чува да го лапне без пари?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42506

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 17:54    Заглавие:  

Това са предвиждали да го правят през 2002 г., сега някой ако знае какво е положението да сподели.


Военно летище става ферма за щрауси
Най-реален бил проектът да се изгради център за подпомагане на агробизнеса


Мариана Жекова
Ферма за щрауси може да бъде изградена на мястото на бившето военно летище Бършен край Сливен. Това е само едно от предложенията за бъдещето на неизползваемото летище, намиращо се южно от града. Тази седмица в сряда и четвъртък предстои презентация на проектите за конверсия на военната база в щабквартирата на НАТО в Брюксел. Пилотният проект за конверсията е възложен от МО на фондация "Ресурсен център". Целта е да се получи политическа подкрепа от НАТО, а след това ще дойдат и парите. Все още не е ясно каква сума се очаква за целта. Летище Бършен е собственост на МО. Базата е създадена през 1974 г. и допреди 12 години в нея се помещаваха 2 военни поделения. Площта на 49-те постройки без пистата е 280 дка. Общо 9 предложения са разработени за бъдещето на летище Бършен. Сред тях са превръщането на авиобазата в гъбарник и цех за консервиране на гъби. Според специалисти обаче най-реален е проектът, предвиждащ създаване на център за подпомагане на агробизнеса.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 20:07    Заглавие:  

Сливенският кмет ще навива колегите си за Национална гвардия

Част от освободения от армията личен състав може да попълни състава на бъдеща Национална гвардия, независимо дали формированието ще се нарича така по примера на САЩ или другояче. Това каза в края на седмицата в Сливен началникът на Генералния щаб на Българската армия ген.Никола Колев. В петък той разговаря с кмета Йордан Лечков по тази тема, която смята за твърде важна във връзка и с предстоящото приемане на Закон за управление на кризи от невоенен характер. "В резултат на реформата в Българската армия, редица райони на страната останаха без никакво военно присъствие. А освен военна, другата задача, която е възложена на армията, е да има готовност и оборудване за оказване на помощ при природни бедствия, промишлени аварии, пожари - каза ген.Колев. - Идеята е да използваме подготвените хора за формирането на една военна или полувоенна структура, която да е на разположение на местната власт за оказване на помощ при нужда и същевременно да е резерв на армията. За поддържането й не са необходими кой знае какви финансови ресурси, защото само 10-15% от състава на формированието ще са на щат, за поддържане готовността на структурата. Останалите се явяват примерно веднъж в месеца, а се събират при криза. Има и човешки, и технически ресурс. Ние освобождаваме огромно количество техника, а имаме и инфраструктура в цялата страна, която може да се използва. Нещата би трябвало да се организират на териториален принцип." Идеята не е нова, подчерта ген.Колев. Тя периодически се възобновява в различни варианти, но засега няма необходимата подкрепа. Йордан Лечков поел ангажимент да говори с кметовете на по-големите общини за ползата от бъдещото формирование. Началникът на Генералния щаб разчита предложението да излезе от Сливен и проектът да почне да се осъществява оттук. Според него Националната гвардия не би иззела функциите на "Гражданска защита", която след като се преструктурира в агенция извън системата на Министерството на отбраната, е загубила част от потенциала си. Сега военните се занимават с нещата, които "Гражданска защита" се е отказала да прави, като обезвреждането на боеприпаси, например. Генерал Никола Колев изрази подкрепата си за идеята на кмета Йордан Лечков освободени от военните имоти да бъдат предоставени на общината. "Летище "Бършен" за нас е изгубило оперативното си значение, но ще подкрепим модернизирането и ползването му за стопански цели, тъй като в случай на криза ще имаме още едно летище в този регион", каза генералът. Останалата инфраструктура, като стадиона например, военните също не са в състояние да поддържат. Тя трябва да бъде модернизирана и предоставена за ползване от всички. Колкото до жилищата, които ще се строят на освободените казармени площи, тепърва юристи и финансисти ще обсъждат формулата, по която част от тези жилища ще се предоставят на нуждаещи се военнослужещи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 20:09    Заглавие:  

Тези дни представителите на концерна от германски, холандски и швейцарски фирми се срещнаха с кмета Лечков във връзка с пистата за Формула 1 край Сливен.Те са поръчали спътникови снимки на "Рамануша", защото не били наясно с терена, където възнамеряват да инвестират. От сателитните кадри може да се види не само изграденото дотук за пистата, но и местата, където ще се построят хотели. Бъдещите инвеститори настояват да има летище край Сливен, защото комуникациите с града са трудни, обясни след срещата Лечков. Пистата на някогашното летище "Бършен" е възможно да се използва отново, но още не е изяснена собствеността му. Тези дни областният управител върна решението на Общинския съвет за изграждане на "вятърни мелници" до "Бършен", както наричат генераторите за ток. Съветниците имаха неблагоразумието да дадат на частно лице терена близо до пистата за подобен бизнес, което силно ще попречи на кацащите и излитащите самолети. Кметът Лечков продължава да държи и за участие на общината при едно евентуално изграждане на пистата на Формула 1.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 20:10    Заглавие:  

- ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО ПРЕДАВА НА ОБЩИНАТА ЛЕТИЩЕ "БЪРШЕН" И ВОЕННИЯ СТАНИОД
- СПОРАЗУМЕНИЕТО ПРЕДВИЖДА ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ НА ОСВОБОДЕНИТЕ ВОЕННОСЛУЖАЩИ
- ЩЕ БЪДАТ ЗАСТРОЕНИ ОКОЛО 170 ДЕКАРА ЗЕМЯ НА МЯСТОТО НА СЕГАШНИТЕ КАЗАРМИ

След споразумението, подписано от кмета Йордан Лечков и военния министър Николай Свинаров, вече е факт предаването собствеността върху летище "Бършен", военния стадион, магазин на ул. "Щросмайер" в Сливен и около 170 дка земя, която се намира между пометника "Орлето" и "Кутелка" на общината. От тази земя 56 дка и 29 сгради се намират във все още действащ войскови район, но ще бъдат освободени, след като завършат напълно армейскте реформи. Тогава те също се бъдат предадени на Сливенската община. Кметът Йордан Лечков коментира, че освободената територия ще бъде предназначена за жилищен квартал. Според споразумението с Министерството на отбраната тази земя няма да бъде разпродавана, както може да си помислят мнозина, още повече, че областната управа тихомълком шитна някои парцели около спортното училище. Ще бъдат извършени ред процедури за нейното вписване в градоустройствения план, за да се стигне до проектирането и строителството. Част от жилищата трябва да бъдат предадени на военните. Община има също така ангажимент да организира преквалификацията на освободените военнослужащи и да осигури известен брой работни места в общинската охранителна фирма. Друга част от новопостроените жилища ще бъдат предоставени за общинските потребности. Колкото по-рано излезе съответното решение на Министерския съвет, толкова по-бързо могат да започнат дейностите по практическото осъществяване на проекта, както и да се предвидят пари за проектиране от общинския бюджет. Другата възможност е организацията, която получи правото да строи, да се заеме с проектирането или да предложи свои проекти. Според условията на споразумението, главният изпълнител няма да е сливенска фирма, а и едва ли съществува организация в нашия град, която има мащабите да се справи с подобна задача. Но сигурното е, че подизпълнителите ще бъдат сливенски, според личното настояване на кмета Йордан Лечков. Колкото до летището "Бършен" за неговата експлоатация ще трябва да се търсят инвеститори. Самото му привеждане в действие е твърде скъп процес, тъй като трябва да се монтират ред съоръжения за обслужване на летателната дейност. Общинското ръководство смята, че няма да бъде проблем намирането на такива инвеститори. А военният стадион ще бъде още едно спортно съоръжение, собственост на града.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 20:10    Заглавие:  

МО е готово да предаде на община Сливен бившето военно летище Бършен край града, магазин на ул. “Щросмайер” и 120 дка от закрити поделения. Това става ясно от писмо на министър Николай Свинаров до кмета Йордан Лечков. Няма пречка да бъде изготвено решение на МС за безвъзмездно предоставяне на имотите, подчертава в писмото Свинаров.
По препоръка на МО районът на бившите поделения ще бъде превърнат в жилищен квартал, а магазинът ще бъде продаден на търг. Има идея летище Бършен да се използва като гражданско за транспорт на селскостопанска продукция. Общината е поискала и армейски перален комплекс от 5 дка и военен стадион. Те все още са в действащи поделения и МО не може да ги предостави на общината, се уточнява в писмото. Преди месец кметът Лечков се срещна с министър Свинаров в София и поиска община Сливен да получи за стопанисване закритите поделения в града и околностите му.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 20:11    Заглавие:  

Скокове и разузнаване край летище "Бършен"


Над летище "Бършен" екипаж на самолет Ан-2 с командир капитан Георги Йорданов последователно прехвърли в "чуждо" разположение разузнавателните групи с командири лейтенантите Калоян Милков, Стоилко Здравков, Николай Николов. След успешен парашутен скок ротата с командир старши лейтенант Борислав Василев (ротата е попълнена изцяло с кадрови разузнавачи) потегли към заповядания район за разузнаване.

След като разузнаваха в два различни района, отрядите на лейтенант Николай Транков и лейтенант Атанас Палагачев се срещнаха в района на Мокренски проход в Котленския балкан. Обединени в един дивизионно-разузнавателен отряд, командван от капитан Валери Миронов - командир на рота, в района на "Чуката" вече в Сливенския балкан устроиха база за самосъхранение и оцеляване.

Планът за действие на отряда беше утвърден и той успешно проведе директните действия срещу терористичния лагер, след което се изнесе в безопасен район.

Божидар Спасо
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 15 Май 2007, 20:24    Заглавие:  

Сливенската община иска от Министерството на отбраната да й предостави за граждански цели неизползваемото към момента летище "Бършен", което се намира до областния град.

Пред журналисти кметът Йордан Лечков уточни, че летище "Бършен" е един от поисканите с официално писмо до министър Николай Свинаров обекти на територията на общината, които се освобождават от военното министерство поради реформата в армията. Преди около два месеца между министър Николай Свинаров и сливенския кмет беше подписано рамково споразумение по предоставяне на военни обекти за нуждите на общината. По думите на Йордан Лечков предложението вече е направено официално и през септември евентуално ще бъде разгледано в Министерския съвет.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
sexsy


Регистриран на: 17 Фев 2007
Мнения: 43

МнениеПуснато на: Сря 16 Май 2007, 23:04    Заглавие: Темата  

Извинявайте че ще го кажа ама това са си идиоти разпродадоха всичко.Интересно че от 15 години се краде и продава и за всяко правителство има.Всеки си намира нещо.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Vihren

Регистриран на: 05 Май 2007
Мнения: 25

МнениеПуснато на: Чет 17 Май 2007, 06:58    Заглавие:  

Като се сетя за Бършен изпуват приятни спомени. Навъртял съм малко скокове там - Сливен винаги е бил фактор в парашутния живот в България. Много хубава база (по моему), спални помещения, столова, кафе. В доброто старо време там се организираха състезания по парашутизъм, безмоторно летене, парашутен многобой, школи по безмоторно и моторно летене, имаше многобройни демонстрации, виш пилотаж какво ли не, с много чуждестранни участия. Сега доколкото знам се използва от парашутния полк в Сливен - там скачат, и местните бакшиши правят гонки с коли на пистата. Последно като ходих там - преди около 2-3 години всичко беше занемарено, мръсно, рахвърляни боклуци абе кофти ми стана. В хангара вехнаха два бланика и една Вилга, а стоянките на пръскачките празни - а съм виждал по десетина самолета там. Имам малко снимки от добрите стари времена, трябва да ги изровя. Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
T-72
[Admin]


Регистриран на: 16 Яну 2004
Мнения: 10067
Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Чет 17 Май 2007, 07:32    Заглавие: Re: Летище Бършен
Описание на темата: Всичко що се отнася по темата-история,снимки и пр.
 

NORD-Cc написа:
Едно летище което опустя...и то през 2007.Поредното летище което ще бъде приватизирано от цивилни оператори...

ми често минавам от там понеже съм от Сливен и наооколо гледам птици с биноклите
че това летише си е пусто за ВВС от мнооооооого години.как ти хрумна че е от тази година?
единственно нашите парашутисти от Сливен го ползват за скокове с Л-410.НО както се предвижда в Сливен вече да няма такива просто за момента то се обезмисля като воеено(освен като резервнма полоса за Безмер -но и да е цивилно пак може дасе използва като запасно)
а и думата Летище за него е много силна,просто е една полоса!
така че ако го приватизират- на драго сърце - добре ще е да с евкарат някави пари иначе всичко там ще се срути!
Така че като махнем редките парашутни скокове- то си пусто от поне 30г и се чудя какво повече има за опустяване!
даже ако го приватизират ще се радвам наи-малкото за това че ще спрат гонките с коли там- една потенциална опасност защото полосат свършва на пътя!

_________________
Кръвта вода не става!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Чет 17 Май 2007, 16:36    Заглавие:  

Що се отнася за това дали е ЛЕТИЩЕ?...Може би може малко да е присилено навярно НО -едва сега.Преди това повярвай доста сам видял и полетял...T-72.Инак сам съгласен ,че сега е пасище за кравите. Поздрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Чет 17 Май 2007, 17:03    Заглавие:  

От тази година се прекратяват полетите,осигурявани от Враждебна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Пон 21 Май 2007, 15:56    Заглавие:  

:[img] http://pic.bgspotters.net/?id=5079 [/img]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 6 [86 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » krile.net - ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Българските военни летища
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0663s ][ Queries: 12 (0.0046s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker