Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Русия и Турция обсъждат възстановяването на Сирия и връщането на бежанците · Марешки редом с Марин льо Пен, говори на митинг в Прага · Фотогалерия: Полети в авиобаза Крумово (част 1) · Тръмп: Джо, нямаш шанс срещу мен! · Китай с нови снимки от обратната страна на Луната · Сондата "Хаябуса 2" е направила кратер на астероида Рюгу ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
Aktuelles Datum und Uhrzeit: Fr 26 Apr 2019, 05:46
Alle Zeiten sind UTC + 2
 Forum-Index » krile.net - ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Събития и Коментари
СБОГОМ, БОЖУРИЩЕ!
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
Seite 1 von 6 [86 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, 4, 5, 6 Weiter
Autor Nachricht
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42469

BeitragVerfasst am: Fr 20 Jul 2007, 11:16    Titel:  СБОГОМ, БОЖУРИЩЕ!  

Символът на бойната ни слава Божурище отива в историята

Трампиха летище за 106 апартамента


Италианци строят индустриален парк върху пистите

Италианци сложиха ръка на летище Божурище със сделка, на която би завидял и Остап Бендер. При това напълно в рамките на закона. Авиобазата, която вече е собственост на италианското дружество "Индустриален парк", бе единственият комплекс за пистови автомобилни състезания край столицата. Летището е придобито чрез заменка със 106 апартамента в страната, които ще бъдат дадени на крайно нуждаещи се военни. Сделката е финализирана със заповед на областния управител на София-област на 22 юни т.г. Така де юре и де факто най-старият запазен аеродрум в България и в целия Европейския съюз се превръща в история.Като военно летище Божурище се радва на легендарна слава. Строено е през 1914-1915 г. от немски инженери като едно от най-модерните за времето си. Построената там държавна аеропланна работилница е копие на тази в Гросенхайн, Германия. По време на Първата световна война от Божурище излитат нашите самолети, които свалят френски цепелини.
При съюзническите бомбардировки над София на 20 декември 1943 г. поручик Димитър Списаревски тръгва от летището за най-големия подвиг на наш летец. Той сваля Б-17 и се врязва в друга американска "летяща крепост". На него през 1937 г. цар Борис III лично посреща самолета, носещ името на престолонаследника "Симеон княз Търновски". Пред входа пък привлича погледа огромен транспарант "На това поле се готвим да мрем за цар и родина".
Летището, превърнало се в символ на бойната ни слава, е апетитна хапка заради разположението си край София.
През февруари 2003 г. тогавашният началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски уверява писмено Българския национален аероклуб, че спортните летища, в т.ч. и Божурище, ще бъдат предоставени за ползване на аероклубовете.
По ирония на съдбата четири месеца по-късно аеропортът е деактуван като публична държавна собственост в частна, а земята е определена като земеделска.
Никой никъде не споменава, че върху тази "земеделска" земя има 800-метрова бетонна писта за излитане и кацане, както и няколко масивни сгради. С промяната на статута мястото може да бъде продавано, заменяно или отдавано под наем.
Апетитният терен се оказва сред десетките сделки с държавни имоти, които правителството на Симеон Сакскобургготски одобри през последните седмици на управлението си. Тогава не стават ясни мотивите за извършените замени точно в този момент, нито кои са купувачите или ползвателите и как са били определени.
Силна обществена реакция предизвика сделката за замяна на 1970 квадрата бивши военни терени в Гурмазово за 44 апартамента за нуждите на военното министерство. Жилищата са предоставени от фирмите "Жасмин Пропъртис" и "Сфера Дивелпмънтс". На практика замяната всъщност узаконява продажбата на част от бившето военно летище Божурище с хангари, складове и други постройки срещу няколко десетки маломерни апартамента в различни квартали на столицата.
Още тогава военното министерство обяви, че това е първата стъпка за осъществяване на социалната програма на ведомството за задоволяване на жилищните нужди на над 7000 офицери и старшини чрез замяна на освободени войскови имоти срещу жилища. Точно седмица по-късно правителството взе още едно решение в същия дух. Имот в землището на Божурище (практически летище) от общо 1045 декара и 532 кв.м земя заедно с КПП, технически работилници и административна сграда се заменя срещу 100 апартамента в София и Пловдив, като заменител е "Индустриален парк" - София. Жилищата в София са в Студентски град, "Дружба 2", "Младост 4", "Хаджи Димитър", "Овча купел", а тези в Пловдив - в "Кършияка" и "Въстанически". Според доклада на тогавашния военен министър Николай Свинаров до правителството общата стойност на жилищата е 10,3 млн. лв. Към документацията за разглеждане на въпроса от кабинета е приложено и експертно становище от столичната консултантска къща "Амрита", правено за "Индустриален парк" - София, според което средната стойност на квадратен метър жилищна площ е между 480 и 620 евро. Според Инициативния комитет на българската авиационна общественост никъде в документацията по сделката не са посочени актове за собственост на апартаментите. Не ставало ясно и каква е разликата в стойността на имотите, предмет на замяната, и начина на плащане. За тези и други нарушения през 2005 г бе сезирана прокуратурата, която спря сделката. С решение на Министерски съвет от 21 декември 2006 г. обаче тя бе продължена.
Решението на правителството по тази сделка дойде точно един ден след като "Индустриален парк" - София, обяви намерението си да създаде модерен бизнес парк до бъдещата магистрала София - Калотина. Според обявленията на потенциалните инвеститори основен акционер в "Индустриален парк" - София, е италианската инвестиционна банка "Финанциария интернационале", а в проекта за общо 200 млн. евро ще бъдат привлечени и други италиански компании.
Според експертна оценка на имота на МО, направена от лицензиран оценител след конкурс по Закона за обществените поръчки, става ясно, че стойността на замяната е 13 млн. лева без ДДС. Експертната актуализирана оценка е с първоначална цена 10,965 млн.лв. и на 13,153 млн.лв. за новите апартаменти. Според МО в момента има картотекирани 19 000 военни, нуждаещи се от жилище. 4000 от тях са в София над 3000 - в Пловдив.
В намеренията (нито във финансовата мощ) на инвеститорите никой не се съмнява. Въпросът е само защо се наложи те да купуват 100 апартамента в София и Пловдив, за да ги заменят за военен имот, вместо просто да си купят терен. Както и защо военното ведомство, ако иска да осигури жилищните нужди на служителите си, просто не им купи домове с парите от продадения имот, вместо да се прави една обща бартероподобна сделка, при която е оценена само едната страна на равенството, а другата е с неясна стойност, коментират юристи.
Антония Кюмюрджиева
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Fallschirmjaeger


Anmeldedatum: 21.09.2006
Beitrдge: 2169
Wohnort: Градът на трите лъва

BeitragVerfasst am: Fr 20 Jul 2007, 11:19    Titel:  

Стига, бе, човек! Финализирана ли е сделката? Crying or Very sad Подписките не свършиха ли работа? Ако не са да не сме по-неорганизирани от природозащитниците! Те си свършиха работата, трябва и ние!
_________________
Einigkeit und Recht und Freiheit
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
onufrii


Anmeldedatum: 02.01.2004
Beitrдge: 13226
Wohnort: вилает Боляристан

BeitragVerfasst am: Fr 20 Jul 2007, 11:29    Titel:  

Абе прокуратурата нали уж беше спряла сделката Shocked ?
_________________
Отказах се да ставам космонавт - вече видях земята през предното стъкло!

Si vis pacem, para bellum - 26030

Прайм червени шишета на бели!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
SHIKO

Anmeldedatum: 03.03.2005
Beitrдge: 957
Wohnort: Пловдив

BeitragVerfasst am: Fr 20 Jul 2007, 11:31    Titel:  

"Лошо Седларов, лошо", както се казва в един известен БГ филм.Простотия или по-точно търгвоията в армията стига колосални нива.Ама то поне търговия да беше, а те са си търгаши.Отново и отново и.. се оплюва историята(както рязането на 23-ките и 22-ките, както много още).Много от хората, които ще се сдобият с апартаменти ще са ми съседи, но уви... Sad
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42469

BeitragVerfasst am: Fr 20 Jul 2007, 11:44    Titel:  

Е тука и малко за Горна.

Отварят пътя към инвестиции в летище Горна Оряховица
19.07.2007 14:25Правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху терените на летището в Горна Оряховица и го предостави на Министерството на транспорта - Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", съобщиха от Министерски съвет (МС).

С решение на МС от 2002 г. летището е определено за гражданско за обществено ползване. Към момента то е освободено от военни самолети и на него не се извършват планови полети от ВВС.

Правата за управление на терените са предоставени на Министерството на отбраната, а инженерната инфраструктура и сградите, свързани с обслужване на летателната дейност - на Министерството на транспорта.


Това създава правни пречки за инвестиране от транспортното ведомство и затова ще му бъде прехвърлено и управлението на терените, се посочва в прессъобщението. Те са с площ съответно 2 057 710 кв. м, 53 772 кв. м, 2948 кв. м и 8324 кв. м.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
grim realm


Anmeldedatum: 17.03.2006
Beitrдge: 1111

BeitragVerfasst am: Sa 21 Jul 2007, 00:23    Titel:  

Ми айде като природните да се суберем да вдигаме валянка !!!
Писнало ми е от тия тъпаци, ей Exclamation Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27531
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Sa 21 Jul 2007, 10:58    Titel:  

Cool Cool Cool
Спорът около чистотата и прозрачността на замените и продажбите на военни имоти придоби още по-интересни измерения. "Всичко, което са ни поискали от комисията по корупцията, сме им го предали и няма повод за негодувание от тяхна страна", каза пред "Сега" зам. военният министър на отбраната Радослав Бозаджиев.
Преди няколко седмици председателят на комисията по корупция в Народното събрание Борислав Великов се оплака, че МО е изпратило на разположение на депутатите само обща информация колко военни имота са били заменени срещу апартаменти, без в нея да фигурират цените, нито пък кои фирми са ги придобили. Затова народните представители са изискали подробна справка преди повече от месец, но още не са я получили.
Това е втора серия на имотната сага на военните, тъй като още в началото на годината Великов обяви, че военните нарочно бавят справка за това какво са продали и заменили.
Тогава народните представители се самосезираха по публикации за злоупотреби със замените на военни имоти срещу апартаменти и още през април за първи път поискаха информацията от ведомството на Веселин Близнаков. След като получи пълната информация, комисията ще вземе решение дали има данни за корупция и в такъв случай ще ги прати на прокуратурата.
През миналата година МО е придобило 400 апартамента, след като е заменило 86 застроени, незастроени терени, магазини и клубове. Преди няколко месеца в. "Сега" също се опита да получи информация относно замените по закона за достъп на информацията. От ИА "Държавна собственост на МО" с изпълнителен директор Цако Панталеев отговориха без подробности, като посочиха само броя на замените и получените срещу тях апартаменти. В интервю за вестника пък шефката на една от елитните фирми за оценка на имущество поясни как от агенцията работели с фирми, които давали нарочно ниски цени на имотите.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Non Aliud


Anmeldedatum: 28.06.2007
Beitrдge: 144
Wohnort: Sofia

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 00:34    Titel: Имена
Themen-Beschreibung: и истории
 

като видите имената и ако знаете техните истории - веднага ще ви стане ясно какво се прави с тези имоти
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
jultur

Anmeldedatum: 16.02.2006
Beitrдge: 20

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 08:24    Titel:  

Божурище, както още десетки летища вече са история. Трябва да гледаме напред и да бъдем поне малко оптимисти. Че трябва да се остави поне една сграда като някакъв паметник това е ясно. Ама цялото летище да стои хей така не използваемо и да се пъдят хора, които искат да правят заводи ми се струва малко датинско. Още повече че именно инвестициите в производството са тези, които ще ни изведат от колапса, който стана в периода 1989-1998.
А не както сега да се влагат пари в молове и строителство на блокове и хотели. Все пак не може вечно да се разчита само на тях.
Разбирам че е неприятно да се унищожава армията, но се надяваме поне Безмер да оцелее като българско летище. Smile
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Fallschirmjaeger


Anmeldedatum: 21.09.2006
Beitrдge: 2169
Wohnort: Градът на трите лъва

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 10:14    Titel:  

jultur hat Folgendes geschrieben:
Божурище, както още десетки летища вече са история. Трябва да гледаме напред и да бъдем поне малко оптимисти. Че трябва да се остави поне една сграда като някакъв паметник това е ясно. Ама цялото летище да стои хей така не използваемо и да се пъдят хора, които искат да правят заводи ми се струва малко датинско. Още повече че именно инвестициите в производството са тези, които ще ни изведат от колапса, който стана в периода 1989-1998.
А не както сега да се влагат пари в молове и строителство на блокове и хотели. Все пак не може вечно да се разчита само на тях.
Разбирам че е неприятно да се унищожава армията, но се надяваме поне Безмер да оцелее като българско летище. Smile

Не можем да сме оптимистично, още п-малко като става въпрос за Божурище. Не става дума за още едно летище, защото те са Божурище и всички останали. А о отношение на Безмер, може би е по-добре да стане чуждо, но използваемо, отколкото да докрета още три-четири години и военните да кажат: "ами то така и така ще се вземат многоцелеви самолети, значи това летище става излишно."

_________________
Einigkeit und Recht und Freiheit
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Thunderchief

Anmeldedatum: 02.01.2004
Beitrдge: 6311
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 11:49    Titel:  

Добре де, последния път когато бях там мястото имаше доста занемарен вид и реално в този си вид не е паметник на абсолютно нищо. Единствения начин Божурище да беше станало наистина паметник беше превръщането му в нещо от сорта на това
http://www.yorkshireairmuseum.co.uk/ което обаче никой не си прави труда да свърши(интересен въпрос е къде дремят до момента ветераните примерно, мястото чиято web страница е по-горе е възстановено изцяло от хора служили там).
Oбаче при замяната му със 106 апартамента(които са стъпка в решаването на един доста сериозен проблем на министерството) всички вдигат голяма тупурдия. Ами по-добре 106 семейства на служители на МО да се сдобият с дом, отколкото Божурище постепенно да замяза на казармите в Звездец(вярвайте гледката е много тъжна), но да си остане собственост на МО.

Имайки предвид, че министерството има още такива имоти, не е зле някое от тия места да се обърне на нещо от сорта на RAF Elvington, обаче без ветераните и хора като нас няма да стане. A, да има и още един интересен момент, ако се намерят пари вероятно към края на септември (при добре написан проект и малко връзки) ще има възможност да се направи така че спонсора да си върне 80% от първоначалната инвестиция.

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden Yahoo Messenger 
nick_wolf1


Anmeldedatum: 03.01.2005
Beitrдge: 1727
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 11:55    Titel:  

То лошо няма, че са заменили летището за апартаменти, но както по-горе беше казано, прозрачността и ефективността на сделката понамирисват. И не само за тази замяна. Иначе, аз съм съгласен, ако летището не се експлоатира, ако няма пари за поддържането му във вид на някакъв музей, да се вземе нещо полезно в замяна. Ама замените в тези случаи обикновено са неравностойни и влекат такава мазна корупция, скрита зад редовните заклинания на шапкарите за класифицирана информация, национална сигурност и т.н. Изобщо МО и МВР все още не намират съвсем за необходимо да се отчитат пред обществото, което им плаща заплатите на шкембаците с пагони.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27531
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 11:58    Titel:  

Cool Cool Cool
Летището постоянно се експротираше до скоро преди да го затворят от частни авиокомпании. Даже в хангарите му още има самолети.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Thunderchief

Anmeldedatum: 02.01.2004
Beitrдge: 6311
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 12:17    Titel:  

nick_wolf1 hat Folgendes geschrieben:
То лошо няма, че са заменили летището за апартаменти, но както по-горе беше казано, прозрачността и ефективността на сделката понамирисват. И не само за тази замяна. Иначе, аз съм съгласен, ако летището не се експлоатира, ако няма пари за поддържането му във вид на някакъв музей, да се вземе нещо полезно в замяна. Ама замените в тези случаи обикновено са неравностойни и влекат такава мазна корупция, скрита зад редовните заклинания на шапкарите за класифицирана информация, национална сигурност и т.н. Изобщо МО и МВР все още не намират съвсем за необходимо да се отчитат пред обществото, което им плаща заплатите на шкембаците с пагони.

Мдааа по въпросите за гражданския контрол си много, много прав. Обаче заклинанията на шапкарите си имат чалъм. До момента съдилищата са задължили доста народ да предаде сведения на гражданите търсещи информация. А народа задълен от съда да дава информация обикновено я е криел точно зад съображения от сорта на "секретно", "за служебно ползване" и други такива. Т.е. който не си е направил труда да потърси информация не я е получил. Нещо повече аз лично знам поне за една НПО, която оказва съдействие на граждани в такива съдебни дела, за момента доста успешно. Та искайте и ще ви се даде.

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden Yahoo Messenger 
onufrii


Anmeldedatum: 02.01.2004
Beitrдge: 13226
Wohnort: вилает Боляристан

BeitragVerfasst am: Mo 23 Jul 2007, 12:41    Titel:  

Thunderchief hat Folgendes geschrieben:
Ами по-добре 106 семейства на служители на МО да се сдобият с дом, отколкото Божурище постепенно да замяза на казармите в Звездец(вярвайте гледката е много тъжна), но да си остане собственост на МО.


Въпроса не е дори само за самата продажба, а за факта, че тези 106 апартамента са с пъти по-ниска стойност дори само от земята на която е Божурище. Отделно всички останали исторически сантименти. Недей да защитаваш поредната бандитска сделка на МО, само защото летището не се ползва от военните!

_________________
Отказах се да ставам космонавт - вече видях земята през предното стъкло!

Si vis pacem, para bellum - 26030

Прайм червени шишета на бели!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Beitrдge der letzten Zeit anzeigen:   Sortieren nach:   
Seite 1 von 6 [86 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, 4, 5, 6 Weiter
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
 Forum-Index » krile.net - ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Събития и Коментари
Gehe zu:  

Du kannst keine Beitrдge in dieses Forum schreiben.
Du kannst auf Beitrдge in diesem Forum nicht antworten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht bearbeiten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht lцschen.
Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht teilnehmen.

[ Time: 0.0639s ][ Queries: 12 (0.0033s) ][ Debug Ein ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker