Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics: hot РОДОПИ 21 - СНЕЖЕН ЕКШЪН(16)
В момента е: Пет 16 Апр 2021, 21:45
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Морски и речен бизнес, морски флот и фирми в България
SAR,НЕФТ,ЕКОЛОГИЯ, БЕЗОПАСНОСТ, ЗЛОПОЛУКИ, ВОДИ В ЧЕРНО МОРЕ
Модератори: Sea Dog
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 32 [480 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 30, 31, 32 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Чет 27 Сеп 2007, 17:33    Заглавие:  SAR,НЕФТ,ЕКОЛОГИЯ, БЕЗОПАСНОСТ, ЗЛОПОЛУКИ, ВОДИ В ЧЕРНО МОРЕ
Описание на темата: флора и фауна
 

Галя Бардарска: 80 представители от над 30 страни ще участват в срещата на Глобално партньорство по водите във Варна

27 септември 2007 | 18:23 | радио "Фокус" - Варна

Галя Бардарска, старши научен сътрудник в Института по водни проблеми към БАН и член на Глобално партнъорство по водите /GWP/ пред радио “Фокус” – Варна.

“Фокус”: Г-жо Бардарска, скоро ще се проведе Първата интеррегионална среща на партньорите от Глобално партньорство по водите. Разкажете ни повече за тази инициатива?
Галя Бардарска: Глобалното партньорство по водите е една международна мрежа, която покрива 14 развиващи се региона в света -Африка, Латинска Америка, Средиземноморието, включително и Централна и Източна Европа. От две години към партньорството се присъединиха и Молдова и Украйна. На тази интер-регионална среща ще присъстват представители не само на централноевропейски страни, но и на Централна Азия и Кавказ. Ще има и представители на средиземноморския регион, включващи Северна Африка, Египет, Мароко и Южна Европа – Франция, Италия, Испания, които също са членки на Глобалното партньорство по водите.
“Фокус”: Колко участници са се записали до момента?
Галя Бардарска: Досега са заявили своето участие над 80 представители на над 30 страни.
“Фокус”: Какви теми ще бъдат обсъждани?
Галя Бардарска: Дискутираните проблеми ще бъдат от гледна точка на добросъседските взаимоотношения, съобразени с политиката на Европейския съюз за добросъседски отношения със съседните на съюза страни. Ще бъдат обсъждани и трансграничните проблеми на реките, интегрираното управление на водите и участието на гражданското общество при вземане на решения относно водите.
“Фокус”: Кога ще бъде открита конференцията?
Галя Бардарска: Форумът официално ще бъде открит на шести октомври в курортен комплекс “Златни пясъци” . Форумът е двудневен. Същевременно още на 5 – ти започват кръглите маси и дискусиите между участниците в Глобалното партньорство по водите и ще продължат и на 8-ми.
“Фокус”: На форума ще присъстват ли официални лица и представители на институции в България?
Галя Бардарска: Очакваме при откриването от Министерството на околната среда да присъстват или министър Джевдет Чакъров или заместник министър Йордан Дардов. Басейновата дирекция към Варна активно ни съдейства, съща така и община Варна.
Виктория ИВАНОВА

Последната промяна е направена от Preslav на Сря 04 Фев 2009, 10:50; мнението е било променяно общо 6 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Пон 29 Окт 2007, 22:10    Заглавие:  

Варна.

В 11.00 часа в Басейнова дирекция във Варна, на ул.”Ал. Дякович“ 33 ще се състои мултимедийно представяне “Подводният свят на Черно море и живота в океана”. Мероприятието е част от програмата по повод Международния ден на Черно море – 31 октомври.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Вто 06 Ное 2007, 11:07    Заглавие:  

Еколози строят изкуствени острови край Бургас
от Лора Стаматис
29 август, 13:55 E-mail

Част от дига се превърна в изкуствен остров за гнездене на птици в Атанасовското езеро. Еколози изградиха острова с дървени платформи, които покриха с трева и кал от дъното на водоема.

"В езерото гнездят много защитени птици. Важно е те да имат място, където да не са застрашени от чакали, лисици и други хищници, дебнещи наоколо", каза Ивайло Димчев от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Освен новоизградения остров, в езерото има и няколко по-малки, които се проверяват и укрепват всяка година от природозащитници - доброволци.

Дружеството организира от 30 години екобригада край Атанасовското езеро, която в края на това лято събра близо 50 студенти от цялата страна. Целта на лагера е да покаже нагледно на младите хора как да се грижат за опазване на биоразнообразието. В продължение на седмица те ремонтират и укрепват изкуствените острови.

Другите екодейности включват наблюдение и регистриране на есенната миграция на щъркели, пеликани и грабливи птици, опръстеняване и обучение в полеви техники за наблюдение на пернатите и маркиране границите на резервата. Вечер младежите слушат лекции на природозащитни теми, свързани с опазване на горите в България, спасяване на защитените територии, разпознаване на редките видове птици. В бригадата участват и доброволци от Германия, Англия и Белгия.

Резерватът Атанасовско езеро е разположен на прелетната магистрала "Виа понтика" и е една от спирките в есенната миграция на птиците. В момента, според еколозите, в езерото има няколко хиляди розови пеликани. От тук прелитат, хранят се и почиват още над 300 вида птици (от общо 400 за България).

Птичият рай край езерото привлича любители на пернатите от цял свят. Укритието за наблюдение на птици, познато като "Точката", е една от най-предпочитаните дестинации за бърдуочърите (от англ. birdwatchers). Запалените любители орнитолози не пропускат да го включат в маршрутите си из България.

Атанасовското езеро е една от защитените влажни зони по Южното Черноморие, известна с голямото многообразие от птичи и растителни видове. Част от тях са световно застрашени, като саблеклюн, етруска земеровка, белоока потапница, ливаден дърдавец.

Тук са построени и първите в България изкуствени острови за гнездене на птици.

"Резерватът е генератор на природозащитници. Оттук са започнали професионалния си път най-добрите орнитолози в България", категоричен е Ивайло Димчев.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Нед 18 Ное 2007, 10:08    Заглавие:  

Проф. Марек Ясински: Черно море е рай за всеки археолог

18 ноември 2007 | 06:31 | Агенция "Фокус"Проф. Марек Ясински от Университета в Трондхайм, Норвегия, е на гости в България. Агенция “Фокус” разговаря с проф. Ясински с любезното съдействие на н.с. Христина Ангелова, директор на Център по подводна археология.


Фокус: Проф. Ясински, бихте ли разказали нещо за себе си? Какви са впечатленията Ви от нашата страна и за кой път сте тук?
Марек Ясински: Аз съм професор по морска археология в Норвегия и през целия си живот съм работил по въпроси и проекти, свързани с морската археология.
Впечатлението ми от България е, че е наистина красива страна. За мен е удоволствие да съм тук. Това е моето четвърто посещение. А пътуванията ми до България са главно поради две причини: огромните възможности за изследване, които морското наследство в района на Черно море предлага и Центърът за подводна археология в Созопол - група хора, които наистина са отдадени на това наследство и с които си сътрудничим много тясно.
Фокус: През 2003 г. България и Норвегия са имали съвместен проект за подводна археология за проучване на Черноморското крайбрежие. С какво българската подводна археология и в частност Черно море привлече представители на Норвегия?
Марек Ясински: Както Ви казах - професор съм по морска археология в Норвежкия университет за наука и технологии, така, че нашата насоченост е в голяма степен технологична. Концентрираме се върху нови методи за изследване на морето. Нашата специалност е разработването на методологии за изследване както на дълбоководни, така и на плитководни обекти.
През 2003 г., всъщност, направихме презентация и проведохме обучение за нашите български партньори от Центъра за подводна археология в Созопол, за да покажем някои елементи от технология, която бяхме разработили в нашия университет. Показахме как работи тя и как може да бъде приложена във водите на Черно море.
Фокус: В България станахте известен с това, че сте ръководили първите в света подводни археологически разкопки, осъществени на 170 м дълбочина. Разкажете нещо повече за този проект?
Марек Ясински: Това е последният проект, който осъществихме в норвежки води в тясно сътрудничество с една норвежка компания, която се казва “Хидро”. Заради норвежкото законодателство в сферата на защитата на културното наследство, трябваше да изследваме подводното трасе на газопровод, свързващ Норвегия с Великобритания. Откриването на потънали кораби в близост до трасето наложи провеждането на първите дълбоководни археологически разкопки в света. Имам предвид не само спускане до дъното и събиране на археологически находки, а истински разкопки при спазване на всички археологически стандарти по отношение на документирането, измерването на археологическия обект и т.н. Това беше един много голям и много скъп проект. Имахме сериозен екип и успяхме да създадем и приложим съвършено нова методика за изследване на дълбоководни археологически обекти. Бих казал за по-голяма яснота, че изпълнихме всички изисквания на археологическото изследване, обичайно приемани за отнасящи се предимно към обектите на сушата, като по отношение на документацията и измерването, смея да твърдя, постигнахме много по-голяма прецизност и точност - до милиметри. Този проект (подготовката и самите разкопки) ни отне пет години. Сега, в известен смисъл, продължаваме работата - приключихме с полевата работа, но осъществяваме мониторинг на района на разкопките. Периодично се връщаме там и проверяваме състоянието на съхранение на обекта, скоростта на седиментация и др., като събираме данни от сензорите, които сме поставили там.
Фокус: Вие вече публикувахте книга. Каква е причината книгата да излезе толкова скоро след разкопките?
Марек Ясински: Планирахме да подготвим две книги. Едната, която вече е публикувана, представя нашите резултати по по-популярен начин. Искахме да я публикуваме колкото се може по-скоро. Това е така, защото проектът е много голям и изключително скъп, така че ние се чувствахме длъжни да информираме обществото колкото е възможно по-скоро за нещата, които постигнахме. Сътрудничихме си много добре с главния инженер на обекта в частта, която засяга техния индустриален проект. Нашият екип подготви археологическата част. Така че трябваше да съберем тези две части в една книга, която да е основният източник на информация за проекта за местната общност.
Фокус: А кога ще публикувате втората книга?
Марек Ясински: Втората книга ще бъде основният доклад от проекта. Това ще бъде научен труд. Надяваме се да бъде публикувана още в първите месеци на следващата година.
Фокус: Какво е конкретното знание, конкретната информация, която осигурява подводната археология за възстановяването на историческото развитие?
Марек Ясински: Това са толкова много неща. Разбира се, един обект на морското дъно е също толкова важен, колкото всеки обект на сушата. Така че ние осигуряваме нормалната археологическа информация. Трябва да отбележим нещо, обаче. Ние имаме голям опит в норвежки води, където степента на съхраненост на обектите под вода не е особено добра и в никакъв случай не може да бъде сравнявана с фантастичното ниво на съхраненост на такива обекти в Черно море. Съвместната ни цел с българските ни колеги е да направим сериозен опит за прилагане на разработените от нас методи във ваши води. Това ще бъде голям успех по отношение възстановяването на културните процеси и промени и т.н - именно поради фантастично добре запазените обекти под вода, които съществуват във вашите води. Тук е рай за всеки археолог.
Фокус: Какви конкретни знания за историческото минало дава подводната археология? По-скъпа ли е тя, сравнена с традиционната археология? До каква степен е възможно заснемането, изваждането на предмети от дъното и тяхното по-нататъшно съхранение?
Марек Ясински: С технологията, която имаме на разположение в момента, ние можем правим абсолютно всичко, което другите археолози правят на сушата. Наистина няма разлика. Имаме технология, с която можем да осъществяваме необходимите археологически дейности. Характеристиките на изследвания обект определят дейностите, които осъществяваме. Можем да работим в дълбоки води, на шелфа, можем да извадим на повърхността всеки артефакт, когато това е необходимо. Създадената от нас методика е нещо като пресичане на последната граница и смея да твърдя, че има методологично значение за археологията изобщо. Тази методика дава възможност за придобиване на много нова информация и в този смисъл осигурява нови възможности за обогатяване на знанието ни за миналото.
Фокус: Какво е значението на подводната археология - до каква степен находките от нея и познанията за миналото могат да бъдат използвани, за да се възпроизведе историята?
Марек Ясински: Светът разполага с огромно подводно наследство. То е много важна част от всичко, което изучаваме. Информацията, която можем да получим от археологическите обекти под вода, е също толкова важна, колкото и тази от разкопките на сушата. Понякога е трудно да сравняваме обектите на сушата с тези под вода, тъй като последните са носители на различна информация. Тя е много важна и съставлява съществена част от знанието ни за цивилизацията и културата. Следва, обаче, отново да обърнем внимание на много специфичната ситуация в България, в българските води на Черно море, защото условията за наблюдения тук, по мое мнение, са абсолютно най-добрите в света. Вие имате редкия шанс да добавите много важна информация за всички аспекти на културата, както и за България като цяло през вековете. Морето е извънредно важно за развитието на културата тук. С тези невероятно добре запазени обекти вие можете да станете водеща нация в света в областта на подводното наследство като носител на изключително важна информация за развитието на цивилизацията.
Фокус: Един потънал кораб, например, не се намира в естествената си среда, а сигурно на десетки и стотици километри от мястото, откъдето е потеглил...
Марек Ясински: Корабите, които лежат на морското дъно, обикновено са потънали далеч от мястото, от което са потеглили и далеч от мястото, към което са се били отправили. Но те показват нещата по най-добрия начин. Показват търговските корени, връзките и бих казал - международния характер на морската култура, движението от определени места до понякога много екзотични и много специални дестинации. Всъщност, морската култура е най-международната култура.
Фокус: Освен антични и средновековни обекти и предмети, откривали ли сте на морското или океанското дъно, например, оръжие от войните на ХХ век?
Марек Ясински: Твърде често по време на археологическите си проучвания откриваме модерни останки от корабокрушения - норвежците са морска нация. Така че, има много останки от кораби от времето на световните войни.
Фокус: Как успявате да съберете екип от подходящи хора, с които да работите по подобни проекти ? Къде се обучават тези хора ?
Марек Ясински: Това на първо място става благодарение на профила на нашия университет, който е до голяма степен мултидисциплинарен. Става дума за много тясно сътрудничество между техническите факултети и факултетите по изкуства. Имаме голяма възможност да обединим в един екип хора с различни интереси и умения, което да направи възможно осъществяването на даден проект.
Фокус: Подводната археология е позната у нас предимно от научнопопулярните филми и статии. До каква степен отговаря на истината това, което се представя в един такъв филм?
Марек Ясински: Това е труден въпрос. Обществото има нужда от информация и, разбира се, журналистите имат принос за информиране на обществото за това, с което се занимаваме. Филмите в тази сфера са много важни. Смятам, обаче, че, ако говорим за България, най-добрият начин да получите информация за подводните археологически изследвания, е да посетите вашата фантастична изложба на Центъра за подводна археология ТАЙНИ ОТ МОРСКОТО ДЪНО, представена в Китен. Имате възможност да получите и по-задълбочена информация посредством изучаване на различни научни резултати, съобщения и др., публикувани от българските ни колеги. Така че, тези неща - по-атрактивните филми, изложбите, от една страна и научните презентации, от друга, могат да функционират заедно, паралелно: осигуряване на научна информация за археологическата общност и в същото време - информиране на българското общество по един по-популярен начин. Вие наистина заслужавате да знаете какво притежавате, защото истината е, че изследвате изключително важни обекти, от които получавате извънредно ценна информация.Агенция “Фокус” припомня:
Проф. Марек Ясински е ръководител на единствените в света разкопки на потънал кораб, осъществени на 170 м дълбочина, поради изпълнението на проекта Ормен Ланге - строителството на газопровод от Норвегия до Англия. Тези разкопки са считани за най-високо технологичните, осъществени досега на археологически обект под вода.
Проф. Марек Ясински е тук, за да обсъди възможностите за съвместни проучвания с българските си колеги от Института по тракология, Института по океанология и Центъра за подводна археология, работещи по проекти КИН 1013 „Тракийското морско културно наследство в риск. Проучване, консервация и комуникация” и КИН 1025 „Изследване на българския континентален шелф с използване на модерни технологии за откриване и идентифициране на подводни антични обекти”, финансирани от Фонд „Научни изследвания” на МОН.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Чет 06 Дек 2007, 11:18    Заглавие:  

Германски научен кораб ще изследва състоянието на екосистемите в Черно море

06 декември 2007 | 11:16 | Агенция "Фокус"

София. От 5 до 25 март 2008 г. германският научноизследователски кораб „Посейдон” ще проучва екосистемата в северозападната част на Черно море. Правителството даде разрешение за провеждане на експедицията, която е финансирана от Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Корабът е собственост на Института за морски науки към Университета в Кил. Международният екип, който ще работи на борда му, включва представители на редица институти от Австралия, България, Германия, Румъния, Русия, Великобритания. Научен ръководител на експедицията е д-р Яна Фрийдрих от Института по полярни и морски изследвания „Алфред Венегер”.
Основните задачи на експедицията са свързани със събиране на информация за измененията на екосистемите, породени от насищането на крайбрежните води с нутриенти и поради замърсяванията, предизвиквани от страните по поречието на реките от водосборната зона на Черно море, оценка на състоянието и планиране на мероприятия в контекста на предприемането на ефективни мерки в международен мащаб за редуциране на вредните последствия.
Събраните по време на експедицията данни са важни за формирането на информационната база, служеща като основа за актуализация на новата европейска морска стратегическа директива и Букурещката конвенция за защитата на Черно море.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Пет 07 Дек 2007, 01:05    Заглавие:  

Определят се конфликтните зони във Варненския залив06 декември 2007 г., в."Дневник"

Пространствено планиране на част от акваторията на Варненския залив в района от нос Екрене до нос Палеца се извършват по пилотен проект "План Коуст" у нас. Това съобщи председателят на Черноморската мрежа на НПО Ема Гилева. Организацията е участник в проекта заедно с Областна администрация Варна. Чрез дейностите по програмата се прави първи опит в България за планиране на морската акватория в 12-милната зона, посочи Гилева.

По проекта ще бъдат предложени естествени брегови зони и тяхното запазване, както и нови зони за отглеждане на миди и рапани. Крайбрежието ще бъде класифицирано по степен на ерозия и ще бъде предложено изграждането на брегозащитни съоръжения. Ще се локализират и т.нар. конфликтните зони, в които се пресичат различни интереси.

Специалистите са се натъкнали на конфликти около нос Галата, където брега се стопява годишно с един до 5 метра от абразията и свлачищата, съобщи Галина Стоянова от Областна администрация Варна. Там съществува защитена територия по Директивата за птиците и всяка инженерна намеса трябва да се прецизира, каза Стоянова. В картата на конфликтните зони е и Варненския залив, където замърсяването е най-силно изразено. Експертите ще настояват и за спешна защита на плажовете на Свети Константин. С изграждането на яхтените съоръжения на гранд-хотел "Варна" и Слънчев ден в определени участъци плажът е намалял два пъти, добави Стоянова.

Партньори в "План Коуст" са 16 институции и организации, които участват в процеса на вземане на управленски и планови решения в 11 страни, разположени на Балтийско, Адриатическо и Черно море. Целта на проекта е повишаване устойчивото и жизнеспособно развитие на крайбрежните зони на трите морета. По проекта у нас ще бъде създадена база данни за акваторията на Черно море.

"План Коуст" се финансира основно от програма "Интеррег ІІІБ Кадсес" на ЕС. Общият бюджет е 1.979 млн. евро, а за разработките на трите черноморски страни – България, Румъния и Украйна, са предвидени 579 000 евро. Около 140 000 евро от бюджета е за нашата страна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Чет 10 Яну 2008, 15:35    Заглавие:  

Във Варна организират форум за морското спасяване


Форум за морското спасяване ще бъде организиран във Варна. Идеята е на новоназначения заместник-кмет Стилен Крайчев и е продиктувана от зачестилите инциденти с потънали кораби, последният от които „Ванеса". За участие във форума ще бъдат поканени европейски и международни морски организации. Идеята е на конференцията да бъдат дискутирани основните проблеми при търсенето и спасяването на плавателни съдове и човешки живот по море, разказа Свилен Крайчев. Целта на мероприятието е по-скоро превантивна, допълни той. Организацията за провеждането на форума тепърва започва, обясниха от общинската администрация. Оттам информираха и че общината ще кандидатства за финансиране на проект за създаване на регионален център за обучение по управление на кризи от европейските фондове. Интерес към разработването на проектното предложение са проявили от Висшето Военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров" и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". По предварителните изчисления стойността на проекта е 20 млн. евро.
Все още не е ясно кога точно ще бъде форумът, обясни кметът на Варна Кирил Йорданов. Ние сме организатори, но трябва да получим потвърждение от поканените и да се съобразим с тях, допълни той. Йорданов съобщи още, че община Варна, ВСУ „Черноризец Храбър" и ВВМУ „Н.Й. Вапцаров" подготвят съвместен проект. С него те ще кандидатстват за финансиране в размер на 20 млн. евро. Идеята е да се създаде Регионален център за обучение и управление на кризи. Това е работното наименование на центъра, което най-вероятно ще бъде променено, обясни Йорданов. Основната цел е да подготвим добре обучени кадри, каза кметът.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Sea Dog
[Moderator]


Регистриран на: 10 Дек 2005
Мнения: 3529
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря 30 Яну 2008, 16:33    Заглавие:  

Община Варна, съвместно със сдружение “Морски алианс” организира показ на индивидуални и колективни средства за спасяване на море и начините на тяхното използване. Демонстрирано бе отварянето на спасителен плот и качването на човек на него от водата.


Мястото на демонстрацията...

Click to see if image is larger

Част от спасителните средства.....

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Лекция за основните корабни понятия (според мен много полезна за журналистите,че да не пишат глупости,ама типично по нашенски,лектора заобяснява какво било товарна марка и прочие подробности,като съответно всичкото журналист излезе да пуши.....е почти всичкото),а официялните лица,слушат внимателно и мигат разбиращо...


Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Обличане на хидрокостюм....

Click to see if image is larger

Спасителен плот (яхтен)...

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Човек зад борда!!

Click to see if image is larger

Дим над водата...

Click to see if image is larger

Оле,оле - шампиони сме!!!!
Rolling Eyes

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Доброволецът показва,че остава сух под хидрокостюма....

Click to see if image is larger

Извод:
- Независимо от това,че цялото мероприятие беше рекламно,информацията за журналистите ще е крайно полезна,НО ако са запомнили нещо от обясненията.
-Не бяха споменати административни особености,че и технически,по използването на костюмите и плотовете.А това е важно,за да се избегнат глупави коментари на журналистите,при евентуален инцидент (да не дава Господ)
Като за първи път беше добре организирано,и както спомена един от официялните лица - "вниманието към морските проблеми беше позанемарено,но да се надяваме че от сега нататък ще става все по-голямо..."

_________________
Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Сря 30 Яну 2008, 16:46    Заглавие:  

Да, "Лализас" са си направили демонстрация.
Дано да я повторят и лятото в открито море.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
dragon x


Регистриран на: 26 Яну 2004
Мнения: 1643
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря 30 Яну 2008, 19:02    Заглавие:  

Тези костюми вече са задължителни по всички кораби; и аз имам такъв, ама още не съм го пробвал Embarassed
_________________
Click to see if image is larger РОТА, ШАГНУВШАЯ В БЕССМЕРТИЕ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Sea Dog
[Moderator]


Регистриран на: 10 Дек 2005
Мнения: 3529
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря 30 Яну 2008, 23:05    Заглавие:  

Знае се че са задължителни,но не бе споменато,че показаният модел е от "старите".И освен това никой,никъде не казва и дума за неуредицата с размерите - костюмите си имат размери,и се пита в задачата,какво правим ако костюмът който ти е даден не отговаря на габаритите ти,и последствията от това ?!
А на теб,Драго,ти пожелавам,никога да не ти се налага да го пробваш!!!!!

Показаният плот,беше уточнено че е яхтен,но не знам дали журналистите разбраха,че не е точно от същият модел като корабните... SOLAS там,едно друго Wink

_________________
Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Нед 03 Фев 2008, 12:01    Заглавие:  

Малко от в."Черно море" - по снимките на Ники

Термокостюмът държи бедстващия моряк жив между 4 и 6 ч.


Експертите съветват в екстремни ситуации да се избягва плуването, за да се пестят сили и енергия
Между 4 и 6 часа термокостюмите пазят бедстващите моряци живи. Това е времето, в което човешкият организъм може да издържи в случай, че температурата на водата е 2 градуса. За да се задържи морякът над водата обаче, е нужна и спасителна жилетка, стана ясно на специална демонстрация, която бе направена вчера в басейн "Приморски". Тя бе организирана от община Варна съвместно със Сдружение "Морски алианс". Инициативата бе на зам.-кмета от ГЕРБ Свилен Крайчев. По негова идея бе показано нагледно как се отваря спасителен плот и по какъв начин бедстващите моряци осведомяват за местоположението.
Да гледат демонстрацията дойдоха кметът на града Кирил Йорданов, общинският съветник от ГЕРБ Димитър Атанасов и много представители на морския бранш. Мъж, облечен в термокостюм, демонстрира във вода как в действителност става качването върху спасителен плот. Това му отне около 30 секунди. В екстремни условия обаче времето се удължава. Освен това дали екипажът ще може да се качи върху плота зависи от тренираността на хората. Затова трябва да се наблегне повече на предварителната подготовка, твърдят специалистите в сферата на морското спасяване. Те обясниха, че когато плотът се отвори, той става като плажна топка и много лесно може да бъде отнесен от вълните.
Вече качен върху плота, мъжът пусна последователно димен, светлинен и ръчен сигнал, за да покаже нагледно методите за обозначаване на местоположението на бедстващ моряк. Според изискванията всеки член на екипажа на даден кораб трябва да разполага с индивидуални спасителни средства. Освен термокостюмите към тях спадат и спасителната риза и пояс, както и термозащитното облекло. Спасителната риза се изработва от твърд материал. На нея се отбелязват името на кораба и номерът на моряка в екипажния списък. Това позволява, ако бъде открита ризата след инцидент, да се разбере на кого е принадлежала. Спасителният кръг или пояс разполага с 30-метрово въже. По него има и светлинни буйове, които дават индикация за бедстващия човек. Термозащитното облекло предпазва единствено от студ.
От 1 юли 2007 г. е задължително за всеки член на екипажа да има термокостюм. Преди това изискването е било да има по 3 такива костюма на кораб.
Освен индивидуални на плавателните съдове има и колективни средства за спасяване. Това са спасителните лодки и плотове, УКВ радиотелефон и радиолокационен излъчвател.
Спасителните лодки са три типа - отворена, частично отворена и напълно затворена. Последният вид е най-често срещан, тъй като гарантира най-голяма сигурност. На всяка лодка се изписват името на кораба и капацитетът й. Съществуват и напълно затворени лодки от свободно падащ тип. Те могат да бъдат пуснати на вода при изключително екстремни условия.
Спасителните плотове могат да бъдат отворени или на кораба, или във водата. Те се пълнят със сгъстен възух и разполагат със специални покривала. Всеки плот има хидростатен апарат, който при потапяне на кораба от 1,5 до 4 метра се задейства и отваря автоматично плота.
УКВ радиотелефонът също разполага с хидростатен апарат. Той се задейства сам при потъване на кораба. Батериите му се активизират при контакт със солената вода. Същото важи и за радилокационния излъчвател, или EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacons). Той дава информация за мястото, на което се намира, като излъчва сигнал на разстояние от 2 до 5 мили.
Според специалистите, за да издържи максимално дълго, бестващият човек трябва да е облечен с колкото е възможно повече дрехи, да е сложил и термокостюма и спасителната си жилетка. Освен това плуването не се препоръчва, тъй като е важно да се пестят силите и енергията. Когато бедстващите са повече, е важно те да стоят близко един до друг, за да не измръзнат бързо.
Няма плавателен съд в света, който да няма застраховка, обясни Валентин Пожарски, специалист по морското застраховане. Освен корпуса се затраховат и екипажът и товарът, допълни той.
Направената демострация няма да е последна. Една от следващите ще е за водното спасяване по плажовете и крайбрежието, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Димитър Атанасов
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Нед 03 Фев 2008, 12:01    Заглавие:  

За Световния ден на влажните зони


В СОУ "П.Кр. Яворов" гостуват специалисти от РИОСВ
Специалисти от РИОСВ - Варна, организират открит урок по повод Световния ден на влажните зони днес от 9,45 ч. в СОУ "Пейо Яворов". В училището ще гостуват и деца от детската градина "Първи юни". Те ще се запознаят с възникването на Световния ден на влажните зони, който се чества от 1997 г. В град Рамсар, Иран, на 2 февруари 1971 г. е подписана Конвенция за опазване на районите с международно значение като местообитание на водолюбиви птици, наречена Рамсарска конвенция. Според последни данни до 1 септември 2007 г. 155 държави са подписали текста на документа. Република България е 8-ата страна членка на конвенцията. Площите, определени от конвенцията, са 1 502 000 кв. км. На територията, контролирана от РИОСВ - Варна, по-значими влажни зони са резерватите "Камчия", "Балтата", местността Болата, която е част от резерват "Калиакра", защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро, Варненско-Белославският езерен комплекс, Шабленската и Балчишката тузла и езерото Тауклиман, които са крайбрежни лиманни езера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Нед 03 Фев 2008, 12:06    Заглавие:  

Започва работата по проект за подкрепа на черноморското крайбрежие


Проект "Дейности в подкрепа на черноморското крайбрежие - насърчаване на гражданското участие в процеса на интегрирано управление на крайбрежните зони" стартира от този месец. Основен изпълнител на проекта е Черноморската регионална агенция за управление на енергията с подкрепата на Международния черноморски клуб, Института по екологична модернизация и черноморската брегова асоциация. Продължителността на проекта е 12 месеца и е с общ бюджет 41 065 евро, като 90% от стойността се финансира по програма ФАР "Развитие на гражданското общество".
Основната цел на дейността е да се насърчи гражданското участие в разработването и изпълнението на стратегията за интегрирано управление на крайбрежните зони в съответствие с европейското законодателство и Националната стратегическа референтна рамка. За реализацията на проекта ще се работи по четири основни модула. Първият ще включва обширно проучване и анализ на състоянието на околната среда, икономиката, административните и плановите характеристики на Българското Черноморие с оглед интегрирано управление на крайбрежните зони. В основата на втория модул ще бъде създаването на публично достъпна електронна база данни и интернет сайт, които ще демонстрират ролята и ползите от управлението.
В третия модул ще се наблегне на осъществяването на информационна кампания за правилно прилагане на принципите за интегрирано управление на крайбрежието. А в последния етап ще бъдат извършени дейности за насърчаване на гражданската подкрепа за развитието и прилагането на стратегията за интегрирано управление, като се предвижда и провеждането на симулационна игра. За участие в нея ще бъдат привлечени различни представители на обществеността. Тъй като партньорите по проекта предвиждат голям интерес към симулационата игра, ще бъдат определени и критерии чрез които ще бъде направен подборът на участниците в играта. Основната идея на тази симулация е да покаже на обществото колко е сложно и важно да се вземат решения за правилното управление на черноморските крайбрежни зони. В рамките на проекта са предвидени и три кръгли маси, в които ще бъдат включени заинтересованите участници и представители на местната власт.?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Вто 05 Фев 2008, 23:31    Заглавие:  

Доброволци ще ни спасяват в морето

ВАРНА. У нас ще бъдат създадени доброволни отряди за търсене и спасяване на хора в морето. Това съобщи вчера във Варна транспортният министър Петър Мутафчиев. Сформирането на отрядите започва през юли. Тогава ще се реши и дали при такива операции ще се използват и кораби на частни фирми. До 3 месеца ще стартира експериментално и новият ферибот Варна - порт Кавказ, каза още Мутафчиев. Според него първите плавания ще бъдат с български кораб - "Шипка", или "Героите на Одеса".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 32 [480 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 30, 31, 32 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Морски и речен бизнес, морски флот и фирми в България
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.1417s ][ Queries: 15 (0.0105s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker