В момента е: Пон 18 Фев 2019, 07:54 Часовете са според зоната UTC + 2 |
95 години от атаката на "Дръзки"
Модератори: Sea Dog |
Предишната тема :: Следващата тема |
Страница 1 от 2 [27 Мнения] | Иди на страница: 1, 2 Следваща |
Автор | Съобщение | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Victor 3
[Admin] ![]() Регистриран на: 15 Окт 2007 Мнения: 4111 |
95 години от атаката на „Дръзки” срещу „Хамидие” В нощта на 7 срещу 8 ноември 2007 г. торпедоносецът „Дръзки” на българските ВМС атакува и тежко поврежда турския крайцер „Хамидие”, като това е първата и най-голямата победа на бойния ни флот. По повод 95-тата годишнина в Централните Софийски гробища тържествено бе осветена паметна плоча на капитан I ранг Георги Купов, командвал кораба в паметната нощ. Във военния церемониал участваха началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков, командващия на ВМС контраадмирал Минко Кавалджиев, заместник-министър Симеон Николов, командирът на вмб Бургас бригаден адмирал Георги Мотев и представителна рота от фрегатата „Дръзки” начало с командира й капитан II ранг Панчо Панчев. Отслужена бе заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя (подробности в бр. 12/2007) на сп. „Клуб ОКЕАН”) Текст и снимки Димитър СТАВРЕВ |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Victor 3
[Admin] ![]() Регистриран на: 15 Окт 2007 Мнения: 4111 |
|
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
popay_the_sailor
[Admin] ![]() Регистриран на: 06 Яну 2004 Мнения: 10243 Местожителство: Варна |
Това е абсолютно невярно, адаш! Най-голямата ни победа е потопяването на руския миноносец "Лейтенант Пущин". Докога ще принизявама истинските победи? Стига вече сме го крили от хората! "Хамидие" колкото и да ни е мъчно не потъва. След непродължителен ремонт той отново е в строя. Че дори ни е и гостувал. Колкото до миноносеца, то знамето му може да се види (ако имате дебели връзки разбира се) във фондохранилището на НВИМ. _________________ Rolling, turning, diving Rolling, turning, diving, going in again Run, live to fly, fly to live, do or die Run, live to fly, fly to live, Aces high. -------------------------------------------- Есть ложь, наглая ложь и советская историография |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Odzava
Регистриран на: 24 Авг 2005 Мнения: 418 Местожителство: Хашира Джима |
Не на самия миноносец, на лодката му все пак ![]() Иначе според мен "победите" срещу "Лейтенант Пущин" и английския траулер "Лорд Солзбъри" са пасивни и едва ли си струва да ги броим като такива. Морската война е динамична, а дали някой ще посети минното ни поле е въпрос на случайността. Иначе пленените понтон, и ветроход пред Видин 1885 г., рейдовете на миноносците 1-4 ноември и пленяването на румънския кораб, атаката на "Хамидие" 1912 г. - това според мен са примери за наши морски победи. Другото е баласт за увеличаване на бройката. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Dimitar Stavrev
[Admin] Регистриран на: 08 Ное 2007 Мнения: 12545 Местожителство: София |
Койчев, победи с мини, брегова артилерия или авиация може и да са морски победи (доколкото са срещу кораби и подводници на противника), но директно попадение с торпедо в обстановка на реално морско сражение и изваждане на противника ("Хамидие") до края на войната от строя (цитирам словото на командващия на ВМС контраадмирал Кавалджиев вчера в София) е морска победа, при това без аналог в историята на България. При това не съм сигурен дали победите над "лейтенант Пущин" и англичаните при устието на Марица са отразени някъде по света, поне в момента на случването им, а не в исторически изследвания 50-60 години по-късно. Така, че хайде да не си омаловажаваме и малкото светли страници в историята през ХХ век. Готов съм да дискутираме и с другите колеги темата, защото повече мнения винаги позволяват да се стигне до обективната интерпретация на иначе безпорния факт - влизането на "Хамидие" със заровен нос в Цариград. С уважение Димитър Ставрев |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
dechco
Пърл Харбър и Таранто, са сигурно разходка с лодка. Атаката на торпедоносците няма аналог в нашата история по простата причина, че други НЯМА. "Пущин" е руски есминец. 50 г. беше почти забранено да се пише за българските победи срещу руснаците. Естествено, че в такъв случай торпедната атака ще бъде увековечена. Още повече, че е срещу БРОНЕНОСЕЦ (дефакто бронепалубен крайцер), а не ескадрен миноносец. В средите на учителите на нашите славни моряци и атаката на Лунун беше повече известна от "Война за Атлантика", но каква е истината? До колкото съм запознат с историята, след атаката турците свалят обсадата на крайбрежието. Но това е вече в полза на простите кашици. Само, че те са викали "На нож", а не "Наздраве". Традициите са пленените бойни знамена, другото е комплекс за малоценност на белите фуражки. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Sea Dog
[Moderator] ![]() Регистриран на: 10 Дек 2005 Мнения: 3529 Местожителство: Варна |
Съвсееееееем сигурен ли си,или тъй като се замислиш ще се сетиш за още една,а? ![]() ![]() ![]()
Белите фуражки и това викат,ама в обратна последователност,като първата команда е "Към уреда" ![]() _________________ Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/ |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Елемаг
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 27529 Местожителство: София |
......... _________________ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН! ![]() Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив! Последната промяна е направена от Елемаг на Пон 01 Фев 2010, 19:43; мнението е било променяно общо 1 път |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Odzava
Мже ли малко по-подробно за тези втора атака. Всъщност известните на мен атаки (успешни и не толкова) аз мога да изброя на пръстите си и пръсти остават (вероятно има доста атаки, за които не знам). |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Елемаг
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 27529 Местожителство: София |
............ _________________ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН! ![]() Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив! Последната промяна е направена от Елемаг на Пон 01 Фев 2010, 19:44; мнението е било променяно общо 1 път |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
103
![]() Регистриран на: 01 Фев 2004 Мнения: 727 Местожителство: София |
Втората успешна торпедна атака в българската история е уникална с това, че се постига попадение в надстройката на кораба-цел. Но баща ми няма нищо общо с това блестящо попадение ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Odzava
Кога се е състояло уникалното събитие? Целта да не е атакувана с ракето-торпедо? ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Елемаг
................. _________________ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН! ![]() Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив! Последната промяна е направена от Елемаг на Пон 01 Фев 2010, 19:44; мнението е било променяно общо 1 път |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Sea Dog
[Moderator] ![]() Регистриран на: 10 Дек 2005 Мнения: 3529 Местожителство: Варна |
Aмиии,случката не е по време на почистване,а при "Преглед и превъртане",за това и апарата е бил развъртян в бойно положение - т.е. насочен към съседния "Бодри".Само че повече няма да кажа.....от уважение към един (по настоящем) контраадмирал. ![]() _________________ Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/ |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Odzava
Да върнем дискусията към атаката на отряда миноносци. От около половин година събирам всичко, което ми попадне по въпроса с цел да го поместя на "Вимпел". За съжаление колкото повече се опитвам да напиша нещо смислено, толкова повече се разочаровам от липсата (поне достъпни на мен) достоверни източници. А противоречия - дал Господ. Ще помоля да коментирате изложението по-долу или ако можете да ми помогнете с източници. Аз ще имам грижата да ги открия. Ето какво съм успял да намеря за сега: Миноносците (4 на брой, водени от "Летящи" и т. н.) напускат Варненското пристанище в 22:20 часа. Плават с 15 възела по северния фарватер и в 23:30 миноносците оставят минното заграждение зад себе си. Тук е и първото противоречие. Ако са плавали с 15 възела за около час ще изминат поне 15 мили. Обаче Минното заграждение е на 4 мили от Варна, ако не ме лъже паметта. Вероятно миноносците все пак са плавали по-бавно. След това се отправят с неизвестна скорост към н. Калиакра (според описанието на мичман К. Минков). В 00:30 или 00:35 мин е забелязан тъмен силует на 30 градуса в дясно от курса. Мичман Минков дава и координатите на контакта - 7 мили от Калиакра и 32 от Варна. Точката която отговаря на тези координати се намира малко по-източно от самия нос и североизточно от Варна (извинявам се за описанията, обаче картата, която чертах не успявам да я прехвърля в електронен вариант). Всъщност рапорта на мичмана се потвърждава индиректно от други факти - египетските кораби, с които е превозвано оръжието си плават по обичайния маршрут Констанца - Истанбул. А той минавал на 10-15 мили източно от Калиакра. Там капитан Добрев е палнирал да прихване конвоя. Логично е отряда миноносци да плава по курс, който да мине максимално близко до самия нос, за да е сигурен командира в своето местоположение (според мен миноносците са минали на не повече от 3 до 5 мили южно от Калиакра). От всичко казано до тук следва, че от 23:30 до 00:35 миноносците са изминали около 26 мили. А това означава, че са плавали с пълна скорост. Иначе щеше да им трябва повече време, за да стигнат до "Хамидие". Сега за жертвата - според доклада на Рауф бей крайцерът се отправя надвечер на север, за да замени "Меджидие", чиито бункери се били изпразнили. Според мен "Хамидие е плавал от нос Емине към Калиакра, а не към Варна. Явно е палвал с крайцерска скорост. Въпростъ тук е следния - в момента на атаката какъв курс е държал? Ако е плавал на север (т. е. предполагам, че едва около полунощ е пристигал в района) е възможно да бъде атакуван така, че да получи пробойна в левия борд (доклада на Рауф бей. вярно той говори за две пробойни, но все в левия борд). Тогава обаче защо нашите миноносци завиват на юг (описанието на мичман Минков), за да го атакуват? Според мен трябвало е да завият на север или североизток. Ето тук има една схема на атаката, според която "Хамидие" е плавал с курс на юг-югозапад ( http://varna.info.bg/1912.htm а ето тук малко анимирана морска история - http://youtube.com/watch?v=_v8MdyzMGmk ). Обаче и в двете схеми "Хамидие" получава пробойна в десния борд. Чони Чонев ( ![]() Описанието би имало смисъл, ако се приеме, че "Хамидие" е забелязан на 30 градуса в дясно от траверза на миноносците, но мичман Минков пише - вдясно от курса. Не е ясно и как са се оттеглили миноносците. Според втората връзка (там има и часове) миноносците се оттеглят на югоизток и после на север. Това също си е мъгла. Та кажете вие какво мислите по въпроса. И дали във Военноморския музей има нещо, което би ми помогнало (не вярвам някой от сътрудниците да иска да го обсъди с мен), но схемичка, описание и т. н. би било добре дошло. А и лятото мисля да наобиколя натам. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Страница 1 от 2 [27 Мнения] | Иди на страница: 1, 2 Следваща |
Предишната тема :: Следващата тема |
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети |
[ Time: 0.0785s ][ Queries: 12 (0.0039s) ][ Debug on ] |