Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
"Любимият генерал на Путин" от сирийските "Силите на Тигъра губи доверието на Русия · Българи, румънци, азиатци - в Германия търговията с хора процъфтява · Икономист: Намаляване на ДДС ще даде тласък на потреблението · Рибари намерили сваления американски дрон · Джагър се завърна по-луд отвсякога (ВИДЕО) · Украйна напусна демонстративно Съвета на Европа! Обвини Европа в слабост ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Wed 26 Jun 2019, 04:34
All times are UTC + 2
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Лутанията и корупцията в Българската армия!
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 13 [190 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 11, 12, 13 Next
Author Message
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Tue 13 Nov 2007, 21:39    Post subject:  Лутанията и корупцията в Българската армия!
Subject description: Случаи на неразбиране на същноста на войската и предназначението й
 

Cool Cool Cool
На 1 декември последните наборници напускат казармите и няма кой да охранява секретните обекти, кой да мете плаца и да чисти оръжието

Диян Николов

На 1 декември армията ни става професионална. Това не означава, че казармите ще се напълнят с по-добри, по-мотивирани и по-качествени служители. Не, от тази дата няма да има вече нито един наборен войник.
Какъв е ефектът в по-общ социален план? На българина вече няма да му се налага да търси връзки, за да отърве детето си от задължителната военна служба. Момчетата пък няма да записват всевъзможни училища, за да отложат с някоя и друга година слагането на кубинките. А "Батальонът се строява за последен път" ще звучи на бъдещите младежи все повече като химн на Бойко Борисов, отколкото като песен за живота в родната казарма.
Идва ред на професионалните войници. Те сключват договор с Министерство на отбраната, имат си длъжностна характеристика. Имат и работно време "от-до". Не могат да бъдат чанчени от старшината и да бъдат момчета за всичко както техните предшественици.
На 1 декември, когато по закон в поделенията няма да има нито един наборник, няма да има и кой да охранява военните обекти. В момента предимно наборници висят денонощно по складовете с оръжие и хангарите с военна техника. В задълженията на кадровите военнослужещи влиза даването по няколко дежурства по поделение в месеца, но това не включва охраната на обекти. А те не са малко. Около 250 са казармените райони, складовете, районите със специално предназначение и др.
Още през януари тази година Генералният щаб на армията ни

кани на разговор три частни охранителни фирми

- "АСО - Пирели", Агенция за сигурност "Скорпио" и фирма "Бюро за охрана и сигурност -ИТ". Висшето ръководство на армията се консултира с охранителите как гледат по принцип на пазенето на секретните обекти на армията, имат ли достатъчно персонал и др. Оттогава няма никакво развитие по въпроса.
Преди месец Асоциацията на частните охранители пита Министерство на отбраната дали ще бъде обявяван конкурс за охрана на обекти на българската армия. Но няма отговор.
До момента само една частна фирми е успяла да пробие и да поеме охраната на секретни военни обекти. "Бюро за охрана и сигурност -ИТ" е единственият конкурент на създадената в края на 2004 г. от тогавашния военен министър Николай Свинаров фирма МОБА (Министерство на отбраната и Българската армия), чиято дейност е именно да охранява секретни обекти на армията.
През 2005 г. МО обявява специална обществена поръчка за 45 военни обекта. Частната фирма "Бюро за охрана и сигурност -ИТ" печели охраната на 19 обекта. Други частни охранителни фирми скачат срещу това решение, тъй като за охраната на секретни военни обекти се изисква лиценз за използване на автоматично огнестрелно оръжие, както и допуск до тайните на НАТО. За това време на тези условия отговаря единствено МОБА.

Закъснението идва и от факта,

че едва в края на август Министерски съвет разгледа промените в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия, които забраниха на частниците да получават лиценз за използване на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба. Това стана заради въвеждането на европейска директива, според която автоматичните огнестрелни оръжия попадат в категорията на забранените за придобиване и притежаване от юридически и физически лица. Все пак военният министър Веселин Близнаков успя да издейства да бъде записано, че "по преценка на министъра на отбраната за особено важни обекти" служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР може да издава такива лицензи на частните охранители. Тепърва тези промени трябва да бъдат гласувани и от парламента.
Армията ще трябва да обявява конкурси и за частни фирми, които да чистят основните помещения, както и да премитат плаца. Всичко това едно време беше вменявано в задължение на провинили се наборници.
Кадровите военни са длъжни да поддържат чисто и смазано единствено личното си оръжие. Но освен него профилактично да се обслужва огромно количество оръжие. За това се обсъжда и обявяване на конкурси за частни фирми, които да го поддържат.
На целия този задаващ се безпорядък се чува, че доста кадрови войници напускат армията. Военните специалисти са анализирали, че над 1000 души няма да искат да преподпишат тригодишните си договори, които изтичат догодина.
И това е така, тъй като армията се превърна в място за временно пребиваване, особено за мъжете. Най-много желаещи да сложат униформата има в районите с голяма безработица и в по-малките населени места, където реднишката заплатата от 400 лв. стига за живот. Дори и там започнаха да се появяват частни фирми, които предлагат повече пари.
Само преди няколко месеца специалисти от Генщаба поискаха да бъде обсъдена възможността

да се намали образователният ценз за кадровите войници

и в армията да може да се влиза с основно образование. Идеята им беше, че така ще могат по-лесно да намират бойци. Така е в САЩ, където е необходимо единствено да можеш да четеш и да пишеш, за да станеш редови войник в армията.
За съжаление в България войнишката професия все още не се ползва с особено доверие и популярност (кой знае дали това ще се промени към по-добро), а ниското заплащане е допълнителен фактор да няма много желаещи. Затова не е далеч моментът, когато и тук ще бъде намален образователният ценз и армията ще се превърне повече в трудов лагер.
Така или иначе ние имаме основен ангажимент към НАТО да поддържаме боеготови 8% от армията. Това означава 2500 души.
На 1 декември военните ще рапортуват, че професионализацията е приключила успешно, но армията не е окомплектована на 100%. Военният министър ще каже, че няма проблеми с охраната на войсковите райони, но има закъснение за конкурсите за охранителни фирми. Общо взето, армията ни ще стане като футбола - професионален, ама не дотам.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!

Last edited by Елемаг on Tue 13 May 2008, 10:37; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
T55


Joined: 22 Dec 2006
Posts: 1790

PostPosted: Wed 14 Nov 2007, 10:38    Post subject:  

Армия, която не може да си охранява собствените обекти не струва пет пари.
Back to top
View user's profile Send private message 
Albatros

Joined: 01 Nov 2007
Posts: 192

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 02:38    Post subject:  

T55 wrote:
Армия, която не може да си охранява собствените обекти не струва пет пари.

?????? Evil or Very Mad
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 03:20    Post subject:  

T55 wrote:
Армия, която не може да си охранява собствените обекти не струва пет пари.

Изненада! Как да го разбирам това? Имаш ли идея кой охранява сума обекти на британската армия, военни фабрики, тестови полигони и т.н.
Частна охранителна фирма. Значи ли това, че британската армия не струва?

А кой пази част от периметъра на Porthsmouth Historic Docks(намират се на територията на най-голямата военноморска база на Острова) наравно с Royal Navy Police? Ако кажеш частна охрана уцелил си. И Кралския Флот ли не става?

Всъщност единствения обект без цивилна охрана или полицейска охрана, който съм виждал е Замъка в Единбург. Всички някогашни шотландски пехотни полкове(+ The Black Watch, който в наши дни е механизиран полк и The Royal Scots Dragoon Guards, които са танков полк) са обединени в 51 Планинска дивизия и щаба и единия от батальоните са разположени точно на територията на Замъка, а там караулите са изцяло военни и заради туристите.

Та добре дошли са частните охранителни фирми, при стриктно разписани условия и контрол да пазят военни обекти у нас.

Quote:
лиценз за използване на автоматично огнестрелно оръжие

Тоя дето е въвел критерия е бил безобразно загубен охлюв дето никога през живота си не е изстрелвал и патрон с дълго оръжие, ама нейсе.
Няма охранителна задача, която АК да може да свърши по-добре от гладкоцевна многозарядна пушка 12 калибър от типа на Бенели М-3 примерно, а последните могат да се придобиват в магазинната мрежа и от лица разполагащи със разрешително. А имат и предостатъчно спирачен ефект за да спрат и носорог, за терористи да не споменаваме.
А ако някой си мисли, че работата на охранителната фирма е да се яви след патакламата и да донесе труповете на терористите за преброяване и разпознаване(за което биха и трябвали автоматични оръжия) определено не е познал. Работата на частните охранители е да опазят обекта до пристигане на съответното военно или полицейско звено за реакция в подобни случаи. Или поне тука е така.

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Sea Dog
[Moderator]


Joined: 10 Dec 2005
Posts: 3529
Location: Варна

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 09:55    Post subject:  

С последния абзац на Тъндъра съм съгласен,но с едно малко уточнение - в България е забранено частни охранители да носят и използват гладкоцевно оръжие!! Което пък не пречи на пазвантите да си изпълняват задълженията - справка редовите патрулни полицаи.
_________________
Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 15:31    Post subject:  

Cool Cool Cool
Хората които крадат от въоръжение от военни складове не можеш ги спря без автоматично оръжие Wink Лично аз на два пъти съм наблюдавал терена след опити за подобни кражби и ако войничетата нямаха калашници щеше да свърши трагично за тях.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 15:40    Post subject:  

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Хората които крадат от въоръжение от военни складове не можеш ги спря без автоматично оръжие

Aми това не е верно (меко казано), но все пак ми е много интересно да разбера на какво се базира подобно съждение? Някакъв реален опит с гладкоцевна пушка може би? Ако нямаш такъв то, вероятно няма на базата на какво да сравняваш АК и гладкоцевно оръжие. Още повече, че опита на полицейските сили по целия свят показва, че автоматичното оръжие далече не е задължително.
Не им пожелавам на каквито и да е крадци да попадат срещу добре тренирана охрана въоръжена с многозарядно гладкоцевно оръжие, даже не е и зор да е в полицейско изпълнение като М-3, и обикновен ловен полуавтомат има доста какво да предложи, ако човека който го ползва е добре трениран.

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 15:50    Post subject:  

Cool Cool Cool
Имам опит с гладкоцевно оръжие. И не само.
При опитите за кражба които споменах по-горе всичко се е решило за около 30 секунди. Нападатели са били и двата пъти с ловни пушки.Нещата са се решили от огневата мощ и скорострелноста на калашника. Имаше една жигула цялата изрешетана, пробита от единия до другия край, шофьора даже не е могъл да залегне преди да го надупчат.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
SSH

Joined: 03 Oct 2007
Posts: 220
Location: Разград

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 15:52    Post subject:  

Яко пуцане е падало!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 16:00    Post subject:  

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Имам опит с гладкоцевно оръжие. И не само.
При опитите за кражба които споменах по-горе всичко се е решило за около 30 секунди. Нападатели са били и двата пъти с ловни пушки.Нещата са се решили от огневата мощ и скорострелноста на калашника. Имаше една жигула цялата изрешетана, пробита от единия до другия край, шофьора даже не е могъл да залегне преди да го надупчат.

Е защо си мислиш, че времето за реакция на оръжие от типа на Бенели М-3 примерно е по-голямо от това на АК? Все пак М-3 е Хеклер-Коховското развитие на доста успешен полицейски модел многозарядна пушка, ползван даже от въоръжени полицейски звена по целия свят, включително и за охрана. А и "надупчването" на жигулата и шофьора в нея с помощта на гладкоцено оръжие не е особен проблем. Всичко е въпрос на боеприпас.

Quote:
Нещата са се решили от огневата мощ

Току що ми стана ясно какъв точно ти е опита с гладкоцевно оръжие.

Както и да е, благодаря за "разяснението"
Quote:
Яко пуцане е падало!

Горе долу същото като във всеки ловджийски виц, а там обикновено пада страшно пуцане

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 16:03    Post subject:  

Cool Cool Cool
Специално за Бенели ще може да ти разкаже бай Ганьо Very Happy
Ако някой ти каже че с ловна пушка можеш да се издървиш на някой с калашник ти не му вервай Laughing Такива неща стават само в американските екшани Wink

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 16:09    Post subject:  

Quote:
екшани

Това пък какво е?

Quote:
ловна пушка

Е пак да споменем, че М-3 и М-4 са полицейско, а не ловно оръжие.
Click to see if image is larger

Quote:
Специално за Бенели ще може да ти разкаже бай Ганьо

Сега стана ясно и кой е човека с опита с гладкоцевното оръжие

Quote:
можеш да се издървиш

Горното по принцип е несъвместимо с охранителната дейност. Ако някой смята, че охранителната дейност е "да можеш да се издървиш" не е зле МВР овреме да му отнема лиценза за охранителна дейност И разрешителното за носене на оръжие.

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 16:19    Post subject:  

Cool Cool Cool
Добре че военните по света не охраняват складовите с гладкоцевно оръжие че черния пазар щеше доста да се разрастне Very Happy

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 16:33    Post subject:  

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Добре че военните по света не охраняват складовите с гладкоцевно оръжие че черния пазар щеше доста да се разрастне Very Happy

Ами не знам, интересно ми е защо тука черния пазар на оръжие е минимален, а охраната на някои складове и производствени фабрики от много време е поверена на частна фирма ползваща главно пистолети и гладкоцевно оръжие, понеже автоматичното оръжие(главно МР-5) е привилегия на ограничен кръг полицейски служители.
Та явно не познаваш нещата иначе по твойта логика някой вече трябваше да е продал Чалънджър Мк.II на местния пазар Laughing .

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
SSH

Joined: 03 Oct 2007
Posts: 220
Location: Разград

PostPosted: Fri 16 Nov 2007, 18:08    Post subject:  

Thunderchief wrote:
Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Добре че военните по света не охраняват складовите с гладкоцевно оръжие че черния пазар щеше доста да се разрастне Very Happy

Ами не знам, интересно ми е защо тука черния пазар на оръжие е минимален, а охраната на някои складове и производствени фабрики от много време е поверена на частна фирма ползваща главно пистолети и гладкоцевно оръжие, понеже автоматичното оръжие(главно МР-5) е привилегия на ограничен кръг полицейски служители.
Та явно не познаваш нещата иначе по твойта логика някой вече трябваше да е продал Чалънджър Мк.II на местния пазар Laughing .


Мда за охранителите си прав!Ползват макарони и гладкоцевно оръжие в България!(най-често).
Е, е ползва се и Ак, но само при особени обекти!

_________________
Вярвам в невъзможното, което убеждава пред възможното, което звучи неубедително! Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 13 [190 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 11, 12, 13 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0931s ][ Queries: 12 (0.0072s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker