Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Вто 31 Мар 2020, 21:45
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Истории и снимки на БНА
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 3 [37 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Автор Съобщение
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27538
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 15 Ное 2007, 16:06    Заглавие:  Истории и снимки на БНА  

Cool Cool Cool
София: Земя стр. 14, без автор...

О.з. полк. Иван ПИСАРСКИ, бивш разузнавач:

Разузнаването пряко подпомагаше външната търговия

Сделките с оръжие пълнеха хазната

... Първа задгранична командировка - Сирия.

Разузнавачът трябваше да влезе в ролята на спец по външната търговия и със заповед на министъра на това ведомство бях командирован в търговското ни представителство в Дамаск. Длъжността ми беше стажантска (защо на такава ниска длъжност - ще разкажа подробно в раздела, посветен на актуалната днес тема за „доносниците") и трябваше сам да си създам работа, без да ми се наложи да приема нещо от предшественик. Дълго време след това у колегите ми в Центъра възникваше недоумение, колчем коментираха моето скоротечно изстрелване в чужбина. И то в момент, когато в семейството ми предстоеше да се случи нещо - да ни се роди дете...

...Първият ми работен ден в Сирия започна със среща с търговския ни представител тук Стоян Попов, бивш генерален директор на „Електроимпекс". Беше делови, след кратък разговор с мен ми предложи да отговарям за дейността на представителствата в Дамаск на следните български предприятия: „Разноизнос", „Химимпорт" и „Българска външнотърговска палата". Попов не пропусна да подчертае, че ако искам да стана наистина добър търговец, трябва веднага да се заема с работа по конкретни сделки, а не да се заглавиквам като стажант с дреболии и безконечно да изучавам теоретични проблеми. И за да бъде убедителен, додаде: „Има един универсален принцип - ако искаш да научиш някого да плува, хвърли го в дълбокото! Тогава ще се разбере бързо дали от този човек ще стане плувец, или просто ще се удави". В моя случай, казах си наум, нещата ще са такива - или бързо ще стана търговец, или ще си остана сив чиновник, каквито са много други външнотърговски работници.

В едно отношение сезонът на пристигането ми в Сирия беше много подходящ за навлизане в работата с летящ старт - само след няколко седмици предстоеше откриването на ежегодния панаир в Дамаск. В цялата държавна машина тук кипеше работа по подготовката му. Буквално всеки божи ден към нашата служба от България валяха задачи - от външнотърговски предприятия, от Търговската палата, от Министерството на външната търговия. Основно всички те гравитираха около договарянето и провеждането на безброй делови срещи.

Възползвах се от благоприятно създалата се обстановка, за да установя широк кръг от контакти главно из местните делови среди и дипломатическите представителства. Влязох във връзка и с югославски търговски представител, словенец по народност. Той беше дипломат и търговец с високо самочувствие. Разполагаше с богата информация, за което допринасяше и фактът, че Югославия бе една от сьздателките на Движението на необвързаните държави и заемаше ръководно място в него.

Сближих се и с представител на гръцкото посолство. Гърция имаше големи интереси в Сирия. Голяма нейна колония беше съсредоточена в пристанищния град Латакия и района наоколо, в Алеп и прилежащия му район. В тези зони преобладаващата част от местното население беше християнско и може би поради това бизнесът на европейците по това време бе по-активен, отколкото в столицата Дамаск.

Както вече посочих, при разпределението на ресорите в търговското представителство търговският ни представител Стоян Попов ми възложи да отговарям и за Търговско-промишлената палата. Ето защо по време на панаира в Дамаск, а и по време на неговата подготовка аз трябваше да бъда през по-голямата част от времето си в нашата палата.

След откриването на панаира в българската палата имах възможност да се запозная с посланика на САЩ в Дамаск Мулатов. На този пост той бе до войната от 1967 г., когато бяха преустановени дипломатическите отношения между Сирия и САЩ.

При едно от посещенията му в нашата палата имах удоволствието да придружа Негово превъзходителство г-н Мулатов, а след това и да го поканя в нашата приемна. Водихме разговор за търговско-икономическите отношения между Сирия и България, докоснахме се в някаква степен и до икономическите връзки между САЩ и Сирия.

Най-продължителен и задълбочен беше обаче разговорът ни за обстановката в Ливан. Ливан беше перлата на Средиземноморието, средище на търговско-икономическите връзки

с региона; вратата на света за Близкия и Средния изток. Специално град Бейрут беше свободна икономическа зона, което улесняваше изключително много минаването през Ливан на всякакви стоки от световния обмен с този регион. Бейрут в същото време бе банков център, доколкото си спомням, с над 108 банки. В това число имаше и българска банка. Този град бе същинска Мека за всякакви международни плащания и финансови операции.

В такъв именно търговско-икономически и банков център най-добре можеше да се почувства подготовката за войната през 1967 г. Ето защо нашите разговори бяха предимно за обстановката в Ливан и района за масовото обявяване на фалити на банки и естествено, за усещаната от всички подготовка за предстоящата война.

Посланикът на САЩ в това отношение, кой знае защо, бе изключително словоохотлив. И в същото време умело предразполагаше към разговори на тази тема своите събеседници. Първата ми среща с него послужи за основание впоследствие да бъда официално канен от посолството на САЩ на приеми, включително и на такива, които се организираха на ниво старши и висши дипломати. В тях обикновено участваха освен високопоставените чужди дипломати и висши местни държавници - министри, техни заместници, генерални директори. Случваше се понякога посланикът на САЩ да напусне компанията на посланици, за да дойде и да се срещне с мен. Казваше, че те нищо друго не правят, освен да четат официалната преса, а това не е достатъчно за един дипломат - необходими са ежедневно многобройни срещи с широк кръг от хора. В този случай, без да иска, той ми беше учи-

тел по дипломация, защото аз бях едва на 32 години и на първа задгранична командировка.

...В Сирия бях на продължителна задгранична командировка от 1963 до 1968 г., както вече подчертах. Това беше основно периодът преди войната от 1967 г, но останах там и след нея. От само себе си се разбира, че Сирия отделяше огромни средства за подготовката на тази война. Сетне, пак с много разходи, се бореше да преодолее последиците от войната. В това време Сирия не разполагаше с достатъчно ликвидни средства (налична конвертируема валута). Поради тази причина въпросът за начина на плащане при външнотърговски сделки бе изключително важен. Продавачът и купувачът трябваше да знаят точно за какви стоки и за кои клиенти могат да се отпуснат от държавата свободни валутни ресурси и изпълнението на сделката да се извърши с потвърден банков акредитив. Понякога се намираха и съвсем странични начини за решаване на проблемите, те вършеха чудесна работа и гарантираха финансирането на един постоянен търговски обмен. Така например България можеше да продава на Сирия през този период с потвърден акредитив от западноевропейска банка неограничено такива стоки като азотни торове, въоръжение, семена за посев (сред тях бяха и тези за картофите „Бинте"), селскостопански машини и други.

Същевременно с други стоки като химикали от различно естество: сода бикарбонат, калцинирана сода, сода каустик, оловен миниум и други, наричани още „роу матириълс", или суровини, можеше да се осъществяват сделки чрез инкасо на документи. С това с няколко месеца се забавяше превеждането на сумите, но пък за български-

те заводи се осигуряваха постоянни поръчки и те можеха да бълват продукция с пълна пара. Гаранции по плащанията по сделките бе вземането на сума (налични долари) от купувачите и съхраняването им в търговското ни представителство до разплащането по сделката. Сумата от гаранцията в търговското представителство можеше да покрие двойно транспорта от българското пристанище до Латакия и се съхраняваше при счетоводител-юриста, докато сирийската банка плати сделката.

Ангажиментите на „Химимпорт" и на завеждащия стокообмена към търговското ни представителство бяха поне двойно по-големи, но по този начин се осигуряваха регулярни сделки и плащане във валута, макар и със закъснение от един до три месеца.

Всички тези разговори с представители на местните делови среди ме обогатяваха и ми печелеха доверие както сред сирийските търговци, така и сред българските външнотърговски организации, които, спомням си, по правило подкрепяха моите идеи за разширяване и увеличаване на стокообмена между България и Сирия...

... В битността си на „уж" търговец аз преминах заслужено по йерархията от завеждащ стокоомбен III степен до I степен. Малко по-късно станах даже зам. търговски представител. Това послужи за основание при второто ми изпращане в чужбина - в Кайро, да бъда назначен в Министерството на външната търговия като началник-отдел I степен и зам. търговски представител.

И така, макар и млад, едва на 32 години, аз имах вече самочувствието на добър външнотърговски работник. Срещах се вече ежедневно с много представители на търговски фирми и с високопоставени лица от сирийската администрация. Местните фирми ме търсеха, търсеха ме бизнесмени и от Ливан, защото ми се носеше славата на търговец, с когото може да се прави бизнес.

...Предварителната ми подготовка за задгранична работа, и то в Египет, бе много добра и детайлна. Неблагоприятно бе само това, че в Египет и района се бе възцарила много сложна обстановка. А и от Кайро отсъстваха търговският представител и резидентът (аз бях зам. - резидент). Те бяха в домашен отпуск в България.

Това на практика означаваше ни по-малко, ни повече от това, че макар и за първи път да съм в Кайро, че търговската дейност, тукашните външнотърговски работници и даже разузнавачите от резидентурата ни, както и техническите и др. длъжностни лица бяха изключително много, аз трябваше да се захвана незабавно с ръководството и на резидентурата, и на търговското ни представителство. И то в много сложна, по същество предвоенна обстановка, доколкото се очакваше да избухне войната между Израел и арабските страни. В същото време виждах, че от друга страна, ако се окаже, че имам достатъчно физически сили и издръжливост, интелект, професионализъм в разузнаването и външната търговия, организационни способности и амбиция, хъс към работата - това ще ми даде възможност да се изява откъм най-добрата си страна като професионалист. И в края на краищата от разузнавателната и външнотърговската ми активност ще спечели България, а за нас, разузнавачите, нямаше по това време по-силна мотивация за работа от мисълта, че правим нещо добро, нещо мащабно за отечеството си.

И започнах интензивни срещи по линия на „Кинтекс" и другите наши предприятия. В този момент Египет, естествено, имаше най-голяма нужда от оръжие. Ние можехме да удовлетворим тази нужда. След кореспонденция с Министерството на отбраната и „Кинтекс" се договорихме с едно високопоставено лице от египетското Министерство на отбраната да посети София. Работата в „Кинтекс" бе добре подготвена. В България бяха подписани договори за много милиони долари за оръжие, боеприпаси, муниции, медикаменти и други.

На заключителната среща генералният директор на „Кинтекс" и египетският генерал заявиха, че сключената сделка е в интерес и на Египет, и на България. Двете страни изтъкнаха моите заслуги за реализирането на тази сделка и се ангажираха с обещание всички делови въпроси да се движат чрез мен. Генералният директор на „Кинтекс" заяви, че и в бъдеще ще изпълнява качествено всяка поръчка, но трябва да знаем:

- за кого отива това оръжие, да не се допусне то да попадне в ембаргова страна;

- че сделките допринасят за икономическата и политическата стабилност на страната и района;

- какво замисля конкуренцията;

- предварително дали ще има военен конфликт, как евентуално се развиват военните действия, а впоследствие какви са нуждите на района в следвоенния период.

След завръщането ни в Египет, започнахме регулярни контакти с Генералов, на които той ме информираше по интересуващите ни въпроси.

Не след дълго той ни съобщи, че на 6 октомври 1973 г. войната ще започне. И така стана.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27538
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 07 Дек 2007, 20:49    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Варна: Местен 24 часа Варна стр. 2, автор: Д-р БОРИСЛАВ ПЪТНИКОВ

Най-яркият спомен от казармата

Боец вдигна стойка на ръце върху комина на Бирената фабрика

Лятото на далечната 1963 година. Водата в басейна на 38-ми мотострелкови полк в Стара Загора, намиращ се точно до пивоварната фабрика "Загорка", несменяна Бог знае откога, беше дотолкова жабунясала и мътно зелена, че над нея се виждаше само носът на плуващото по гръб войниче. Отдалеч и отстрани самотният нос, порещ водата като перископ на подводница или перка на акула, беше толкова комична гледка, че намиращите се наоколо войници се превиваха от смях. Още повече, че това беше един много, много голям нос. Направо си беше огромен нос. Когато дребничкото танкистче се измъкна от зелената мътилка, смехът се засили.

- Какво се хилите, бе тарапончовци! Не е важно колко ми е голям носът, а доколко ми е голям куражът и мъжкарството!

След тези думи дребосъкът продължи:

- Аз и без друго имам бас с ротния, че ще вдигна стойка на ръце на комина на Бирената, сега е моментът!

И войничето отпрапи в кучешки тръс, прескочи оградата на поделението и след малко самотната дребна фигурка се закатери по металните скоби, отиващи право на небето към върха на комина. Новината се разпространи мълниеносно из поделението, целият личен състав - войници, сержанти и офицери - наизскочи по двата плаца да гледа чудото на чудесата.

Войникът с маймунска ловкост достигна върха на комина и сред възторжени викове "Ура" вдигна стойка на ръба на комина на Бирената фабрика!

Уважаеми читателю, тази неповторима случка като на забавен каданс я виждам и сега и ти я предавам едно към едно. Ето какво се случи по-нататък.

Редник Александър Балкански, след като слезе от комина, едва не беше линчуван от командира на поделението и попадна директно в гарнизонния арест за 10 дни. При все, че това си беше чисто ЧП (чрезвичайно произшествие) и беше дадена заповед въобще да не се коментира. По неведоми пътища за това обаче научи командирът на дивизията, който пък след излизането на редник Балкански от ареста го награди с 10 дни домашен отпуск.

" Не знам друг войник от Българската армия, а пък ако щете и от други армии, който ще вдигне стойка на ръце на 100 метра височина от земята на ръба на един комин", беше казал полковникът на заобикалящите го офицери.”

Непосредствено след уволнението ми като студент-първокурсник от ВМИ-Пловдив отново съдбата пожела на Джумаята (пловдивски площад - б.а.) да се срещнем със Сашо. Беше дошъл да си оперира носа и доцент Сивков му беше измайсторил един наистина красив, даже чип нос. Втората ни следвоенна среща, съвсем съзнателно, организирана от моя милост, с г-н Александър Балкански стана под шапитото на цирк "Балкански" в Стара Загора през лятото на тази година при гостуването на цирка в Града на липите. Малко преди същият цирк да се срути под напора на вятъра в Бургас.

Защото, както вече се досети, читателю, това някогашно сърцато войниче и мой набор от казармата е днешният собственик на цирк "Балкански" Александър Балкански -човекът, който първи в света изпълни двойно задно салто върху опъната тел. А на фона на това изкуство стойката върху комина на Бирената фабрика си е направо детска игра.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27538
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 04 Апр 2008, 18:45    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Warsaw Pact Order of Battle June 1989

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Бай Ганьо


Регистриран на: 17 Фев 2005
Мнения: 4475

МнениеПуснато на: Пет 04 Апр 2008, 19:06    Заглавие:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
_________________
Не ви е срам! Ще ми се тунквате тука!
Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет 04 Апр 2008, 19:11    Заглавие:  

"This copyright article is by Mr. Andy Johnson. Mr. Johnson served in the US military, but most of this information is from easily available open sources. He last updated the OOB on May 27, 2000. "
Това изчерпва въпроса по ДОСТОВЕРНОСТТА на "източника"!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
andrei141984

Регистриран на: 22 Яну 2008
Мнения: 1661
Местожителство: София-по-рядко Бургас.

МнениеПуснато на: Пет 04 Апр 2008, 20:27    Заглавие:  

Бай Ганьо написа:
Елемаг, не знам кой го е писал това към което си дал линк, ама е пълно с простотии Idea И като почнете да се позовавате на подобни "достоверни" източници, темите тотално се оакват! Резултата - тотално обозяване на сивите вещества на жадни за знания ентусиасти Evil or Very Mad
Конкретен пример - Андрей. Напълнихте му тиквата с простотии...


Пак съм аз виновен , а?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
борден


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 2881
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 04 Апр 2008, 21:47    Заглавие:  

Ебаси и глупостите! Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Бай Ганьо


Регистриран на: 17 Фев 2005
Мнения: 4475

МнениеПуснато на: Пет 04 Апр 2008, 22:07    Заглавие:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
_________________
Не ви е срам! Ще ми се тунквате тука!
Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
andrei141984

Регистриран на: 22 Яну 2008
Мнения: 1661
Местожителство: София-по-рядко Бургас.

МнениеПуснато на: Пет 04 Апр 2008, 22:12    Заглавие:  

Бай Ганьо написа:
andrei141984 написа:

Пак съм аз виновен , а?


Не си виновен а си неволна жертва.

Не се сърдя!Съзнавам ,че е дезинформация за пред врага... Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27538
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 03 Юли 2008, 19:46    Заглавие:  

Cool Cool Cool
http://clip4e.com/play_bylgarska_narodna_armiq.htm

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Tatra


Регистриран на: 26 Сеп 2008
Мнения: 189

МнениеПуснато на: Нед 28 Сеп 2008, 23:55    Заглавие:  

По истински случай

Генерал отива да посети батальон
Посреща го случаен лейтенант
Разбирайки че търси началника (който във момента е бил началник щаба на батальона)му казва да изчака като забелязва странните му пагони със дъбови листа
Отива и докладва на маьора "Г-н началник един от горското ви търси"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
dechco

Регистриран на: 07 Юли 2006
Мнения: 897

МнениеПуснато на: Пон 29 Сеп 2008, 13:50    Заглавие:  

Историята е истинска за голяма част от поделенията на бившата БНА и се разказва в най-различни варианти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
боец

Регистриран на: 27 Фев 2004
Мнения: 178
Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Чет 02 Окт 2008, 12:38    Заглавие:  

Еееееех сладури, сладури ... навремето си говорехме и докладвахме на другари, а не на господа .... Razz Razz Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
Tatra


Регистриран на: 26 Сеп 2008
Мнения: 189

МнениеПуснато на: Чет 02 Окт 2008, 23:06    Заглавие:  

Мнението не е по темата и е изтрито.
Модератор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
MX 82


Регистриран на: 03 Мар 2008
Мнения: 252

МнениеПуснато на: Пет 03 Окт 2008, 01:26    Заглавие:  

Мнението не е по темата и е изтрито.
Модератор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 3 [37 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0956s ][ Queries: 12 (0.0056s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker