Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
САЩ подозират Иран в саботаж · Президентът на Австрия уволни всички министри · Захариева: Германия разчита на България · КФН: 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралия до Своге автобус е незаконно, законът е предвидил 50 000 · Турски бронемашини Kirpi II в Либия · Европа се оказа "между два огъня" в търговската война на САЩ и Китай ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Сря 22 Май 2019, 04:38
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Българското разузнаване и контраразузнаване
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 27 [403 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 25, 26, 27 Следваща
Автор Съобщение
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27531
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 04 Яну 2008, 12:01    Заглавие:  Българското разузнаване и контраразузнаване  

Cool Cool Cool
София: Политика стр. 17, автор: P.P. ГЕН. МАЙОР СТОИМЕН СТОИМЕНОВ

Българското военно разузнаване става столетник

Оценка на информацията му дават нейните потребители

Съдбата му ще зависи от това дали ще бъде запазено като самостоятелна структура

Българското стратегическо военно разузнаване е в навечерието на честването на своя вековен юбилей. Най-старата българска специална служба става столетник.

Тя се роди в началото на далечната 1908 г. в името на постигане със силата на оръжието на националния идеал -всички българи и български земи да се обединят в една единна държава. Нашето военно разузнаване премина през огъня на четири "горещи" и една продължила над 40 години изтощителна "студена" война, преживя мъчителните години на прехода и достигна до наши дни, когато Република България стана неразделна част от европейското семейство. Честването на 100-годишния юбилей е подходящият повод да се очертаят трайните качествени характеристики на Стратегическото военно разузнаване, които са му органически присъщи за целия период на неговото съществуване.

Преди всичко българското стратегическо военно разузнаване, независимо от превратностите на историческото ни развитие, винаги е работило за отбраната на страната, за защита на нейната териториална цялост, суверенитет и национална сигурност. Военната защита на Отечеството неизменно е стояла като първи негов приоритет без значение какво е държавното устройство на страната, характера на обществено-политическия строй и формата на управление на обществото.

Българското стратегическо военно разузнаване никога не е принадлежало към репресивния държавен апарат. Дори в ерата на социализма, в условията на тоталитарната държава, РУ-ГЩ в нито един момент не е било част от Държавна сигурност. Течащият процес на разкриване на досиетата, което неизбежно след време ще бъде отчетено като груба политическа грешка, ще покаже, че РУ-ГЩ никога не е изпълнявало репресивни функции, не се е занимавало с донос-ничество, с интриги, клевети и очерняне на български граждани. И това ще бъде малкото утешение за ветераните и служителите му.

Във военното разузнаване през всичките тези 100 години служи елитът на армията, а защо не и на държавата. Това са хора, приели доброволно кръста да бъдат бойци на "тихия фронт". За тях работата в разузнаването е осъзната мисия и отдаване на дълга с всички произтичащи от това последствия. Никак не е случаен фактът, че бивши служители на разузнаването са заемали високи постове в държавната и военната йерархия.

Отбелязването на вековния юбилей на военното разузнаване неизбежно предполага да се даде и оценка на неговата дейност.

Твърде рисковано е да се ангажира човек с еднозначна оценка на дейността на военното разузнаване за целия период на неговото съществуване. Неизбежно, както във всяка една дейност, така и в разузнавателната, има периоди на възход, има и такива на упадък, като например в годините след подписването на Ньойския мирен договор.

Разузнаването разкрива най-убедително своя потенциал във времето на национални изпитания, каквито са войните и тежките кризи в международните отношения, които не един и два пъти сериозно застрашаваха мира и териториалната цялост на страната. Погледите на държавници, политици и военноначалници се обръщат към него в очакване да получат изпреварваща и обективна информация, за да могат въз основа на нея да вземат най-правилните решения.

Оценка на информацията на разузнавателните служби дават нейните потребители. Сега достъп в пълен обем до информацията на военното разузнаване имат президентът на Републиката, министър-председателят, председателят на Народното събрание и министърът на отбраната. В засягащия ги обем ползватели на информационния продукт на разузнаването са началникът на ГЩ-БА и съответните командири на войскови формирования. Така например, качеството на информационния продукт на военното разузнаване по събитията в бивша Югославия получи публично признанието на държавното ръководство и на партньорите от НАТО. Преди няколко години пък имаше бележки на президента и на началника на Генералния щаб по качеството на информацията на военното разузнаване, отнасяща се до сигурността на българския контингент в Ирак.

Наред с оценката на потребителите на информацията, много по-важна е и оценката на историята. Щом като военното разузнаване го има вече 100 години, значи историческата оценка на неговата дейност е положителна.

Българското военно разузнаване навлезе в 21 век като Служба "Военна информация" (СлВИ). Промяната в РУ-ГЩ не беше само в името, а и във функциите, структурите, задачите и зоната за разузнавателна отговорност. Като утвърди доклада за Стратегическия преглед на отбраната и Дългосрочната визия за развитие на войските и силите до 2015 г., Народното събрание прие констатацията, че в началото на 21 век вероятността от избухване на глобален или близък по мащаби военен конфликт е нищожна. Тази, доста спорна според мен оценка, неизбежно сложи отпечатък върху дейността на военното разузнаване, за което военната сигурност на страната винаги е била негов най-важен приоритет. На преден план излязоха задачите, свързани с колективната отбрана и сигурност и така наречените асиметрични рискове и заплахи, най-важната от които е международният тероризъм.

По-нататъшното функциониране на СлВИ като относително самостоятелна специална служба в състава на Министерството на отбраната е свързано с характера и обхвата на реформата на националната система за сигурност и отбрана. Първата голяма крачка в нейното реформиране беше направена с формирането на Държавна агенция "Национална сигурност". Вече е ясен и подходът на правителството и парламента при реформирането на специалните служби - обединяване на структурите и подчиняването им директно на правителството.

В публичното пространство вече се лансира идеята и за реформа на разузнаването по подобие на контраразузнаването. Очаква се това да се осъществи през пролетта на 2008 г. Впрочем подобни идеи се дискутират от няколко години, като някои от партиите дори заложиха в свои програмни документи разформироването на Служба "Военна информация" с мотива, че две разузнавателни служби са много на една малка страна със силно редуцирана армия. На тази теза има и контрааргумент, че надеждността на разузнавателната информация е гарантирана, когато тя се получава и потвърждава от повече от един източник, т.е. от две независими една от друга служби.

Видно е, че предстои много оживена дискусия по реформата на българското разузнаване и ситуирането на двете сега съществуващи разузнавателни служби. Може да се окаже, че съдбата на СлВИ в много голяма степен ще зависи от умението на нейното ръководство с факти и аргументи да убеди държавното ръководство, парламента и политиците в необходимостта от запазване на военното разузнаване като самостоятелна структура.

Ако това не се случи, тогава са възможни няколко варианта за реформиране на българското разузнаване.

Първи вариант - НРС и СлВИ се обединяват в държавна агенция, примерно "Национално разузнаване". При него двете разузнавателни служби се сливат механично под една шапка като СлВИ продължава да съществува относително самостоятелно под формата на Главна дирекция. Част от нейните досегашни дейности се поемат от РУ-ГЩ и от дирекция "Международно сътрудничество" - МО.

Втори вариант - Пак се сформира държавна агенция, но СлВИ под формата на Главна дирекция запазва в своя състав само оперативните си органи. Аналитичните, логистичните и другите осигуряващи органи стават общи за агенцията.

Трети вариант - Създава се държавна агенция, като СлВИ престава да съществува под каквато и да е форма като относително самостоятелна структура. Това е най-тежкият и нежелателен вариант, при който съдбата на изключително големия и качествен кадрови потенциал на военното разузнаване практически ще бъде загубен за каузата.

По подобие на формирането на Държавна агенция "Национална сигурност", всички въпроси, свързани с устройството, ръководството, функциите и задачите на разузнавателната агенция ще бъдат решени с отделен закон.

Аз естествено, по понятни причини, не мога да не бъда пристрастен и да не ми се иска военното стратегическо разузнаване да го има поне още 100 години или най-малко - докато има българска армия.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!

Последната промяна е направена от Елемаг на Пон 14 Фев 2011, 11:48; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27531
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 07 Яну 2008, 12:24    Заглавие:  

Cool Cool Cool
София: Труд стр. 14, без автор...

О. р. ген.-полк. Васил ЗИКУЛОВ, шеф на военното разузнаване от 1967 г. до 1990 г.

Сто години българско военно разузнаване

Питам държавата: Ние престъпници ли сме?

На 11януари 2008 г. ще честваме стогодишнината от създаването на военното ни разузнаване. За изминалия век в аналите на бойната слава на България са записани много подвизи и достойни дела на военните ни разузнавачи. През този период страната е участвала в пет войни (включително студената война).

Сменили са се двама царе, различни режими, правителства, висши военни ръководители. Държавата нееднократно е променяла политиката, съюзниците и противниците си.

Много историци, писатели, общественици са ровили във военните архиви, за да издирват подвизите на герои-разузнавачи, които са гордост за България. Стогодишният си юбилей обаче българското военно разузнаване ще отбележи в нови условия и абсурдна обстановка.

В архивите му отново се ровят, но не историци и писатели, а членове на специална държавна комисия. Те търсят не подвизи, а имената на всички ония, които 47 години (б. а. законът визира периода 09.09.1944г. - 16.07.1991 г.) са служили в разузнавателните формирования на българската армия. Целта е не да бъдат прославени, а оповестени

в медиите за всенародно опозоряване

Хората разбират защо се случва всичко това. Причината е, че в приетия закон за достъп до документите I на бившата Държавна сигурност се слага знак за равенство между военните разузнавачи и тези, които са участвали в репресивните органи, били са служители или агенти на бившата ДС. Това е абсурдно и абсолютно нелогично.

Преди повече от 60 години през ранната пролет на 1947 г. поради влошилото се стратегическо положение на България и нарасналата военна опасност по решение на държавното ръководство от състава на висшия разузнавателен орган на армията {б.а. - тогава е бил единственият в държавата) са изведени всички формирования, които имат вътрешните функции (РО-2, РО-3, РО-4). По-късно те са основа за създаването в МВР на управление "Военно контраразузнаване". Така цялата дейност на разузнавателните формирования на Българската армия е подчинена изключително и само срещу предотвратяване на евентуална военна агресия, застрашаваща суверенитета и териториалната цялост на държавата. От пролетта на 1947 г. нито един служител на военното разузнаване не е получавал и не е изпълнявал задачи от вътрешен характер. Така че въпросният закон не би следвало да визира хората, които работеха изключително и само за отбраната на страната.

Ясно е, че законът за досиетата е необоснован и нелогичен по отношение на военното разузнаване. Но към наборните войници, които също служеха в него, той е просто кощунство.

Да, в разузнаването на армията имаше и много редници, ефрейтори, младши сержанти. Те бяха отлични специалисти - от свързочници до парашутисти. Разузнавателните структури на армията са създадени от суверенната българска държава в съответствие с вижданията на нейното законно правителство за необходимите

мерки за отбрана срещу военно нападение

Войниците са викани под знамената на тези формирования не по желание, а са призовавани със заповед, основаваща се на Конституцията и тогавашния закон за всеобща военна служба. Те са полагали предвидената в закона клетва, която ги е задължавала да изпълняват заповедите на командирите и изискванията на уставите.

Сега същата държава, която ги е заставяла да правят всичко това, но вече водена от друга политика,

предава някогашни момчета

Тя приема юридически акт, чиито смисъл според мен е морално осъждане, а в този смисъл и душевно убийство на хората, защитавали Отечеството. Какво друго, ако не точно това означават намеренията да се оповестят имената на бойците от военното разузнаване в медиите, както се прави с имената на издирвани престъпници. Питам: държавата за такива ли ги счита?

Никой досега, през цялата ни следосвобожденска история, не е дръзнал да накаже, порицае или просто упрекне българският войник за това,

че е изпълнявал Конституцията, клетвата и закона

За пръв път това се случва сега. В демократична България.

Тук му е мястото да добавя и нещо друго. Грешат тези от нас, които, стремейки се да избегнат неприятностите, свързани с огласяването на имената им, се отказват от публични длъжности. Не трябва да се премълчава. Напротив, призовавам ви шумно да разгласявате принадлежността си към военното разузнаване, като изпреварвате комисията. Ние няма защо да се срамуваме от миналото си. Ние бдяхме за държавата и нейните интереси. Следяхме за приготовления за заплаха от война срещу България! А такъв риск имаше и беше страшен.

Като следствие от доктрината "Труман" в Турция и Гърция бяха разположени американски складове за ядрени боеприпаси. Всички те бяха тактически, т. е. предназначени за обекти на наша територия. Сумарната им мощност многократно превишаваше бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки, и бе достатъчна да изпепели България. Нашата разузнавателна активност обаче лишаваше потенциалния агресор от увереност, че тази ужасна мощ би могла да бъде използвана внезапно. Това означава, че нашата дейност влияеше разубеждаващо и помагаше за мира.

Ето защо не трябва да мълчим, а да разказваме тези неща. Защото

обществото ни е слабо информирано

за подобни въпроси, а това го прави податливо на манипулации.

Затова питам авторите на закона в какво ни упрекват? Какво общо виждат между нас и бившата Държавна сигурност? Защо ни сравняват с нея?

Сигурен съм, че отговор няма да получа, защото нямат и основателни аргументи за това, което извършиха.

Дано им е останало поне чувство за срам.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27531
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 09 Яну 2008, 13:22    Заглавие:  

Cool Cool Cool
София: 24 часа стр. 13, автор: ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Ген. Пламен Студенков:

Няма да отваряме досиета на агенти с двойно гражданство

Над 100 наши офицери са минали през контингентите ни зад граница, твърди шефът на служба „Военна информация" на МО

Ген. Пламен Студенков е директор на служба "Военна информация" на Министерството на отбраната.

Роден е в Севлиево през 1952 г. Завършил е ВНВУ "В. Левски", Военната академия "Г. С. Раковски" и нейния Генералщабен факултет. Преди да заеме поста шеф на военното разузнаване е преминал по цялата кадрова стълбица на въоръжените сили от командир на мотострелкови взвод до зам.-началник на спецслужбата.

Бил е военен аташе в Анкара. Владее английски, турски и руски език. Женен, с двама синове.


- Г-н генерал, трябва ли й разузнаване на такава малка армия като нашата?

- Колкото по-малка е една армия, толкова по-силно трябва да е нейното разузнаване. Това е максима, проверена от времето. Казвам това не за да защитавам интересите на службата. А заради това, че в случай на криза тази малка армия и политиковоенното ръководство на държавата

трябва да бъдат готови за ефективна реакция

Осигуряването на навременна и точна информация за тази реакция е задача на нашата служба.

- Значи армия със силно разузнаване може да е по-силна от голяма армия със слаба разведка?

- По памет цитирам Наполеон: "Един разузнавач на точното място струва колкото 20 000 войници."

- Кои днес са нашите вероятни противници? Преди бе ясно - НАТО и империализмът.

- Вероятни противници нямаме. Най-големият ни враг са международният тероризъм и екстремизъм във всичките им проявления. Задачата ни е да ги засечем на възможно най-ранен етап и възможно най-далеч от България.

- Как служба "Военна информация" помага на нашите контингенти в Ирак и Афганистан?

- Ние сме единствената служба, която осигурява в разузнавателно отношение българските контингенти зад граница.

Наши офицери има във всички горещи точки на света,

където действат български рейнджъри.

- Как добивате военна информация?

- Използваме различни способи - от традиционните агентурни източници до модерното електронно разузнаване.

- След атентата в Кербала на 27 декември 2003 г. имаше укори към военното разузнаване. Имаха ли те основание?

- След атентата службата извлече много изводи и поуки.

- Въпреки че до този момент и друга разузнавателна структура трябваше да се нагърби с тази задача?

- Нека не се връщаме назад. От началото на 2004 г. служба "Военна информация " пое тази задача и до сега над 100 офицери и сержанти са били на разузнавателни длъжности в различни мисии. Те осигуряват информация не само на нашите контингенти, но и за съответните международни щабове. С тази дейност трябва да бъдат ангажирани и други структури в държавата.

- Вярно ли е, че приятелска разведка ни предупредила за Кербала?

- Наистина наши партньори ни пратиха информация, че около коледните и новогодишните празници се очакват терористични нападения зад граница.

- Без място и време?

- Вижте, много трудно и да не кажа

невъзможно е да се посочи кога и къде ще стане атентат

Аз лично споделям напълно становището на американски анализатори, които смятат, че самоубийствените атентати не могат да бъдат предотвратени заради т. нар. парадокс на ранното предупреждение. Примерно, ако разкрием готвено нападение на по-ранен етап, то просто се отлага. Камикадзетата почти винаги усещат провала и или се отказват, или се насочват към друг обект.

- Бойци от втория наш батальон в Ирак проявиха героизъм при защитата на кметството на Кербала. Те ликвидираха без един изстрел група терористи и така снеха блокадата на кметството. Тогавашният шеф на Генщаба ген. Никола Колев каза, че са действали по данни на разузнаването.

- Щом като началникът на Генералния щаб е казал, значи е така.

- Още ли смятате, че с участието си в Ирак и Афганистан ставаме мишена на тероризма?

- Всяко по-сериозно ангажиране в тези горещи точки представлява рисков фактор. Засега обаче при нас не е постъпвала информация, че терористични групи са насочили вниманието си към обекти в България или към наши контингенти зад граница.

Но този риск съществува

и трябва да се отчита на всички нива.

- Запомнил съм една ваша снимка от поклонението пред петимата рейнджъри в Централния военен клуб. Какъв е вашият личен спомен от този ден?

- Около 25 минути след атентата на 27 декември приех съобщението от наш офицер в Ирак и информирах държавното ръководство.

В личен план споменът ми е свързан с голяма човешка болка. Освен че съм директор на разузнаването, съм офицер и не мога да бъда безразличен към гибелта на петима колеги. И сега при мисълта за 27 декември ме стяга гърлото.

- Приключи сагата с нашите медсестри в Либия. Сега може ли да кажете дали военното разузнаване е работило по въпроса?

- Поне през последните 6 г., откакто съм директор на службата, се опитвахме да събираме информация за процесите, които протичат в джамахирията. Но не мога да кажа, че сме имали решаваща намеса или някакво сериозно участие.

- Не е тайна, че имате много силно агентурно присъствие в региона. Един от предшествениците ви - ген. Зикулов, предупреди, че отварянето на досиетата на агентите зад граница не е просто голям риск, а означавало смъртни присъди за тези хора?

- Законът за досиетата се отнася само за българските граждани - щатни и нещатни служители на разузнаването. Което означава, че съществуващите агентурни източници на територията на други държави няма да бъдат засегнати.

- А тези, които имат двойно гражданство? В Турция например?

- Въпросът с двойното гражданство не е уреден в новия закон.

За нас тези хора са просто чужди граждани

- И техните досиета няма да бъдат отваряни.

- Точно така.

- Ген. Зикулов твърди, че някогашното РУМНО не е принадлежало към репресивния апарат, съответно никога не е било част от бившата ДС. Въпреки това, когато се говори за отваряне на досиета на ДС, се споменават и разузнавателните служби на БА?

- Това е нашата голяма болка. Защото и ветераните, и ние, днешните служители, сме убедени, че поставянето на бившето РУМНО - Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана, под общ знаменател с ДС не може да не накърнява нашето достойнство. Нашите хора са работили и работят само извън страната и в интерес на националната сигурност.

- Има ли нужда военното разузнаване от реформи?

- Моето дълбоко убеждение е, че всяка служба като нашата трябва вътрешно да се реформира на всеки 2-3 или 4 г. Естествено - в зависимост от актуалните проблеми и задачи. Закриването на звена и откриването на други е доста сложен процес.

- Чуват се мнения, че две разузнавателни служби при толкова редуцирана армия са твърде много за България?

- Аз съм убеден, че точно толкова мнения могат да се намерят и в обратна посока. Само ще кажа, че сме единствената служба, която разполага с такъв широк спектър от възможности.

Нямаме само средства за въздушно и космическо разузнаване

- По време на войната в Югославия спецове от НАТО хвалиха вашите анализатори? Успяхте ли да ги запазите?

- Слава богу, не само ги запазихме, но и развихме.

- Как гледате на идеите за обединение на Националната разузнавателна служба с военното разузнаване под обща шапка, примерно като Държавна агенция "Национално разузнаване"?

- Личното ми мнение е, че службата трябва да запази статута си на пряко подчинение на министъра на отбраната. Като предоставя информация на президента, премиера, председателя на парламента, министъра, началника на Генералния щаб, както и на всички заинтересовани министерства.

- На 12 януари военното разузнаване ще навърши 100 г. Кои всъщност са неговите кръстници?

- Всеки един от 38-те ръководители на службата, аз съм 39-ият, са допринесли за неговото израстване.

Най-дълго е ръководил разузнаването ген. Васил Зикулов

- от 1967 г. до 1990 г. Тогава службата е получила най-голям размах.

Формално военното разузнаване е създадено с указ на княз Фердинанд от 31 декември 1907 г., 12 януари по нов стил. Тогава е сформирана разузнавателна секция към оперативното отделение на щаба на войската. Но военно разузнаване е имало и преди това. Де факто това е документ, с който се създава стратегическото разузнаване. Защото с указа към секцията преминават на подчинение и военните ни аташета.

- Колко жертви е дало разузнаването?

- 18 - които са загинали през 50-те години, главно прехвърляния през т. нар. зелена граница. Някои са били разстреляни при преминаването й, други са безследно изчезнали след арест и затвор. Имаме обаче амбицията да установим съдбата на всички загинали колеги.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Victor 3
[Admin]


Регистриран на: 15 Окт 2007
Мнения: 4111

МнениеПуснато на: Чет 10 Яну 2008, 10:55    Заглавие:  

ЧЕСТИТО ОЩЕ ПОНЕ ТОЛКОВА ДА ГО ИМА.


София: Труд стр. 1, автор: Евгени ГЕНОВ

100 г. военно разузнаване

Военното ни разузнаване става на 100 години. И е излишно да питаме трябва ли ни още. Всеки командир знае, че тръгне ли на сражение, разведките са очите и ушите му на бойното поле. Без тях войниците са обречени на гибел.

Зад бляскавите атаки „на нож" на 750-хилядната ни войска през Балканската война стои и техният труд. Те са и зад победите ни при Дойран през Първата световна. Военните разведки воюваха и през 1944-1945 г. на стотици километри от България.

Именно те не позволиха да се взриви мирът преди 1989г., въпреки че до границите срещу нас имаше ядрено оръжие. Пак те казаха на НАТО какво се готви в Косово през 1998 г. И съвсем заслужено успехите и уменията им ни прокараха пътя към Северноатлантическия алианс.

А какво вършат днес?„Това ще научите след 20 години", казват разведките ни. Дано само и тогава не ги приравним на доносниците...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27531
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 10 Яну 2008, 11:17    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Премиерът Сергей Станишев сломи надеждите на военните разузнавачи, че държавата ще отвори портфейла си за увеличаване на заплатите им. Този въпрос събуди най-голям интерес по време на конференцията на служба "Военна информация" към МО по случай 100-годишния й юбилей. Без заобикалки Станишев обясни, че "всички ние, включително и българската армия, сме принудени да се простираме според чергата си". Той направи аналогия с исканията на учителите и обясни, че те настоявали да се вдигнат парите в сектора на образованието, но не си давали сметка за другите отрасли.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Случаен


Регистриран на: 05 Яну 2008
Мнения: 548

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 11:31    Заглавие:  

Честит празник.Признателност за достойния труд.Не обръщайте внимание на дребните заяждания(за досиетата не е дребно)Смятам,че с основание не се безпокоите.Други в МО слухтяха и създаваха интриги,но някак забравиха за тях(по ред причини).Докато съществуваха структорите на ГЛАВПУНА това се вършеше от тях ,като доста неща се донасяха и доста хора си изпатиха.След 1990г. тези структори се премахнаха,но желанието за изява на това поле остана(откакто свят светува го има)и се опитва да намери поприще в служба "Сигурност ВП и ВКР" (към днешна дата с друго име)където трябва да се полагат доста усилия(всякакви)за да не стане плъзгане по тази плоскост(когато се работи, се и греши).Човек трябва да е свободен в своите изяви(част от световните и общоевропейски човешки ценности) и така наречените "слжби" работят и за това.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27531
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 11:39    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Е тук във форума никой не го вълнува темата досиета Laughing И БНА се ползва със заслужено уважение.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 20:23    Заглавие:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
Последната промяна е направена от rokosovski на Чет 05 Юли 2012, 21:07; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Случаен


Регистриран на: 05 Яну 2008
Мнения: 548

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 20:38    Заглавие:  

Една-за нея ставаше въпрос.Нямало интерес.Спомените са живи.Благодаря за "момче".Мисля значи съществувам или се храня да съществувам,забравих вече.Сега сериозно-написах каквото мисля(сам),избива ме на смях-петък вечер сме.Сериозна тема,ако имате мнение(не за мен)пишете.Благодаря Ви предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Бай Ганьо


Регистриран на: 17 Фев 2005
Мнения: 4475

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 20:46    Заглавие:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
_________________
Не ви е срам! Ще ми се тунквате тука!
Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 20:52    Заглавие:  

Случаен написа:
Една-за нея ставаше въпрос.Нямало интерес.Спомените са живи.Благодаря за "момче".Мисля значи съществувам или се храня да съществувам,забравих вече.Сега сериозно-написах каквото мисля(сам),избива ме на смях-петък вечер сме.Сериозна тема,ако имате мнение(не за мен)пишете.Благодаря Ви предварително.


За коя? Не разбрах!
От спомени файда никва! Ни да се стоплиш, ни да ги ядеш!
Моля, за "момче"!
За мисленето и съществуването го е казал Декарт! Бил просвещенец и протестант. Затова поставил началото на научното масово изколване на хора наричещото се ВФР.
За храненето и съществуването се обърни към социал-дарвинизма. Ще ти трява, за да си формулирац общосветовните ценности!
Мнение имам и то е следното: Защо имаме стратегическо военно разузнаване като нямаме армия, която да изпълнява и оперативни задачи? Край на мисленето! 30000 = две дивизии. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Случаен


Регистриран на: 05 Яну 2008
Мнения: 548

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 21:03    Заглавие:  

От зад на пред:Уважавам мнението Ви.Елемак беше написал,че без армия неможе(някакъв стълб някъде)значи и без разузнаване не може(военните аташета кво шъ праат)...Абе католик съм(наистина).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Случаен


Регистриран на: 05 Яну 2008
Мнения: 548

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 21:12    Заглавие:  

Извинявай,на здоровье.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 21:13    Заглавие:  

Католик не е равно на протестант! Все пак през Ветоломеевата нощ хугенотите (т.е. протестантите) изколват именно католиците в Париж! Very Happy
Всичко може! Погледни през прозореца! Laughing
Аз съм на греяна ракия! За вас не знам! Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Случаен


Регистриран на: 05 Яну 2008
Мнения: 548

МнениеПуснато на: Пет 11 Яну 2008, 21:33    Заглавие:  

Хей,не ме обиждай кой казва такова нещо(за равенство)живея сред източно православни(предполагам и твоята вяра е такава,забравих за атеистите,извинявай).Няма сняг.Няма греяна ракия.Само Мата Хари.(По Близнаков)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 27 [403 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 25, 26, 27 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0682s ][ Queries: 12 (0.0058s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker