Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Пентагонът потвърди смъртта на сина на Осама бин Ладен · Иран мисли да освободи танкера "Стена Имперо" · Две турски военни колони са пресекли границата и са се отправили към Идлиб · Зловещи подробности за мъжа, убит в леглото до любовницата си · Борис Джонсън ще е една от звездите на предстоящата среща на Г-7 · Зеленски зове Канада да не допуска Русия обратно в Г-8 ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Fri 23 Aug 2019, 01:26
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИТЕ ВМС
Военноморски музей - Варна
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 7 [95 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Thu 17 Jan 2008, 10:20    Post subject:  Военноморски музей - Варна  

Да направим една хубава тема за Военноморския ни музей! И да му пожелаем бърз и качествен ремонт!

Н.с. д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей - Варна: Музеят има достойна история и много перспективно бъдеще

Тази година ще отбележим 85 г. от създаването на първата експозиция

Морето ако можеше да избира, едва ли би предпочело мъжете

Правим възможното да запазим музея като център за научни изследвания

Визитка

Родена е през 1963 а. Завършила е СУ „Св. Кл. Охридски", специалност история. След дипломирането си работи няколко години като учител. Във Военноморския музей започва работа през 1994 а. след спечелване на конкурс за научен сътрудник. Научните й интереси са свързани основно с морската и военноморската история на България, главно в аспектите на международните отношения. Вълнува се и от историята на Варна и региона. Има десетки публикации, които изследват различни проблеми или популяризират морската ни история. Съавтор е на няколко книги. През 2005 а. излезе от печат допълнен вариант на дисертационния й труд „Морето в международните отношения и външната политика на България 1944- 19498."


- Г-жо Кръстева, обикновено се смята, че морето и всичко, свързано с него, е територия за мъже. Вие сте едно от опроверженията. С какво самочувствие приехте поста на директор на Военноморския музей във Варна?

- Военноморското дело, в каквито и форми и прояви да е то, се свързва с мъжете главно заради първата му част - „военно". Иначе морето (ако можеше да избира) едва ли категорично би предпочело мъжете. Колкото до поста директор на Военноморския музей, той не би трябвало да се поема без достатъчна доза самочувствие. В моя случай увереност ми дава натрупаният опит тук - повече от 10 години в основната музейна работа - фондове и експозиции. Осланям се и на чувството си за реализъм и за отговорност. Не вярвам в чудеса и не приемам, че проблемите в „нашата къща" ще ги реши някой друг или те ще отминат от само себе си. За мен Военноморският музей има както достойна история, така и много перспективно бъдеще. За него обаче трябва да се работи днес.

- Макар да живеем на море, май нямаме дух на морска нация. Може ли да се каже, че ВММ има важната мисия да популяризира морската идея в България?

- За липсващия дух на морска нация се говори от десетилетия. Но докато мислим имаме или не морски дух, губим времето, необходимо за извършване на дело това, което ще обърне хората към морето - развитие на стопанските отрасли, свързани с морето и зависещи от него, подобряване на инфраструктурата за свободното време край морето и в него.

Ролята на музея също е значителна. Но със своите експозиции и изложби музеят само отразява и прави достъпни реалните постижения на българските морски офицери, моряци, рибари, корабостроители в исторически план; показва постижения на художници маринисти. Това не намалява отговорността ни - напротив, до цялата общественост трябва до достигне както очарованието и трудностите на морските професии, така и достойните за възхищение и преклонение постижения, оставили следа в общата българска история. Затова и правим всичко възможно да запазим музея като център за научни изследвания по морска и военноморска история. Морската идея е едно широко понятие, за популяризирането на което музеят има значителна роля: чрез подсилване на чувството на родолюбив и гордост и чрез формиране на морска култура в ценностната система на обществото, особено сред младите хора и децата.

- Колко годишна е историята му, с кои сбирки и експонати се гордеете най-много, има ли през изминалата година интересни дарения и откупки?

- Началото на музея е поставено още през 1883 г., когато започва събирането на старини. За обществеността е отворен през 1923 г. Така през тази година ще отбележим 85 години от първата експозиция на Морския музей, както се нарича в своето начало. Колекциите непрекъснато се обогатяват, при това основно чрез дарения от Военноморските сили и техните поделения, от морски фирми и от отделни граждани. Ако можеше да разполагаме с повече и редовно отпускани средства за откупки, колекциите биха били по-добре комплектувани. Днес имаме няколко значими сбирки - униформи, отличия, морски мини, корабна и брегова артилерия, както и богат фонд от снимки и от документи. За нас е гордост и торпедоносецът „Дръзки" - исторически паметник, не само защото е свързан с конкретно събитие от морската ни история, но и като образец на техническата мисъл и постижения във военното корабостроене отпреди 100 години.

- Началото на директорството Ви съвпадна с труден период за музея - неговия основен ремонт. Какво предстои да се промени, в какви срокове?

- Ремонтът на сградата на музея е наложителен, защото е отлаган от десетилетия. Като архитектура сградата, която е паметник на културата, няма да претърпи видими изменения. Но след успешния завършек ще се променят като цяло средата и условията, в които се съхраняват експонатите в залите и във фондохранилището, и обстановката, в която се посрещат посетителите в експозицията. Целта на реконструкцията и модернизацията е да се изолират помещенията от влагата, да бъде сменена електрическата инсталация, да се климатизира цялата сграда. Ще бъдат сменени пределно амортизираните дървени конструкции на вътрешните дървени стълбища, ще се стабилизира покривната конструкция, ще се осигури достъп до двата етажа на експозицията за хора с ограничени физически възможности чрез рампа и асансьор. Вторият етап на модернизацията ще засегне музейните зали -необходимо е да бъде сменена старата експозиционна мебел с по-надеждна, по-функционална и естетически издържана. Надявам се да можем да приложим съвременни подходи към музейното дело - чрез мултимедийни продукти и атрактивност.

- Как си представяте бъдещето на ВММ, какво се случва с проекта за нов комплекс около спирка „Почивка"?

- Бъдещият Военноморски музей в моите представи е един музеен комплекс. Това е реално осъществимо, ако се продължи започнатото - предоставен е терен, собственост на Министерството на отбраната, с много добър потенциал в местността Почивка. Имаме ясни идейни виждания под формата на първоначални проекти, имаме подкрепата на варненската общественост и на висшестоящата инстанция в лицето на ръководството на Националния военноисторически музей. Там може да бъде реализиран единният морски музей с разгърната закрита експозиция, която да представи цивилизационната роля на морето, бреговете, морските пътища и моряците не само чрез постиженията във военноморското дело, но и в „цивилните" морски дейности, спортовете, изкуството. Предвиждаме музейният комплекс да разполага с действащи ателиета по корабомоделизъм, по морско дело, да има функционална конферентна зала, да отвори по-широко вратите на своята библиотека чрез съвременна читалня, да позволи на посетителите не само да научат и видят нещо специфично морско, но и да прекарат няколко приятни часа в парка - открита експозиция, в кафе-клуба, в книжарницата и при щанда за сувенири. Военноморският музей, с уникалността на тематиката и на експонатите си в национален мащаб, заслужава да заеме своето достойно място не само сред обектите на културния туризъм у нас, но и сред останалите морски музеи в Европа. Реализирането на тези виждания изисква повече средства и време и е въпрос за решаване в следващите няколко години.

Last edited by Preslav on Thu 13 Nov 2008, 09:36; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
super mystere


Joined: 17 Feb 2004
Posts: 593
Location: България

PostPosted: Fri 18 Jan 2008, 23:10    Post subject:  

"Там може да бъде реализиран единният морски музей с разгърната закрита експозиция, която да представи цивилизационната роля на морето, бреговете, морските пътища и моряците не само чрез постиженията във военноморското дело, но и в „цивилните" морски дейности, спортовете, изкуството. Предвиждаме музейният комплекс да разполага с действащи ателиета по корабомоделизъм, по морско дело, да има функционална конферентна зала, да отвори по-широко вратите на своята библиотека чрез съвременна читалня, да позволи на посетителите не само да научат и видят нещо специфично морско, но и да прекарат няколко приятни часа в парка - открита експозиция, в кафе-клуба, в книжарницата и при щанда за сувенири. Военноморският музей, с уникалността на тематиката и на експонатите си в национален мащаб, заслужава да заеме своето достойно място не само сред обектите на културния туризъм у нас, но и сред останалите морски музеи в Европа. Реализирането на тези виждания изисква повече средства и време и е въпрос за решаване в следващите няколко години."

Дай Боже наистина да се случи.Добър план за развитие на музея.Не веднъж съм казвал ,че музеите са културни институти за образование.

_________________
"Човек дори и добре да живее - умира.
И друг се ражда.
И нека родения по късно, като види тази колона да си спомни за онзи, който я е направил" Хан Омуртаг
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Sea Dog
[Moderator]


Joined: 10 Dec 2005
Posts: 3529
Location: Варна

PostPosted: Fri 18 Jan 2008, 23:15    Post subject:  

В момента тече подготовка на сградата за ремонт - изнася се вътршната експозиция към Почивка.А самият ремонт май щял да продължи поне до октомври,което се надяваме да означава,че ще е качествен Wink
_________________
Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Sat 19 Jan 2008, 09:09    Post subject:  

Мариана Кръстева е сериозен и амбициозен човек. Дано замислите и се сбъднат, и дано не я спрат отгоре.
Иначе бях в музея август месец - незнам защо но и на двата етажа 2 от стаите не ми дадоха да вляза като там бе сложено едно въженце. Общо взето разгледах 4 стаи с екпозиции за 40 минути и си тръгнах. А като дете киснех там по 4 часа. И като си помисли човек, че уж взеха експозицията на гражданския музей??? А и друго ми направи впечатление. Влязох към 4 следобед и нямаше осветление никъде, след 5 мин извиках лелята дето продава билети и тя ми каза че гасят тока, за да не харчат ток... Какво повече да говоря.
А като бях в Турция в истанбулския военноморски музей е съвсем друго - там за всяка стая имаше човек облечен в моряшка униформа. И всеки от тях знаеше английски и ако го питаш нещо подробно ти обяснява за историята на даден кораб или период, нещо като безплатен гид. Накрая даже сами искат да се снимат с теб. Абе друга работа си е. Дано и нашия се промени така. Вярвам в усилията им.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Wed 30 Jan 2008, 18:11    Post subject:  

В Щаба на ВМС подреждат малка музейна експозиция


В Адмиралтейството във Варна вече се подготвят за предстоящата 110-годишнина на Щаба на ВМС и 130-ата годишнина от създаването на българския военен флот. Тези юбилеи ще бъдат отбелязани в началото и във средата на 2009 г. и затова са предприети начинания, чието изпълнение изисква повече време. Едната от идеите на командващия ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев е вече частично реализирана - изграждането на малка музейна експозиция във фоайето пред голямата зала на щаба и на още няколко места с представителни функции. Със съдействието на Военноморския музей тук вече са намерили място различни експонати, които привличат вниманието както на военнослужещите, така и на гостите в Адмиралтейството.

Сред най-атрактивните експонати е моделът на учебния крайцер "Надежда", изработен в корабостроителницата Sociеtе anonyme des Chantiers & Ateliers de la Gironde в Бордо - там, където е спуснат на вода най-големият български военен кораб в края на ХIХ и в началото на ХХ в. Военнослужещите от отдела с началник капитан I ранг Димитър Димитров поеха ангажимента да направят основна "рехабилитация" на модела и да възвърнат предишния му блясък. Вече е изработена и специална стойка за модела.

Гостите, посрещнати на официалния вход на Щаба на ВМС, се спират, за да разгледат двете корабни оръдия от ХVIII - ХIХ в. с неизбежните амуниции - гюллетата, излъскани до метален блясък. В специални витрини са подредени две офицерски униформи от началото на ХХ в. с характерните за епохата еполети, акселбанти, шапка-треуголка, сюртук и пелерина. От по-новия период са щурвалът на щабния кораб "Капитан I ранг Кирил Халачев" и няколко атрибута от базовия миночистач "Цибър": спасителен кръг, пътеви компас и бордови светлини. Към това трябва да прибавим още секстант, бинокъл, картини и, разбира се - моделът на подводница от проект 613, която вече е заела "позиция" пред кабинета на командващия ВМС. Съществен принос за подреждането и поддържането на малката експозиция има и комендантът на щаба подполковник Спас Спасов.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Thu 28 Feb 2008, 16:57    Post subject:  

Военноморският музей с нощно осветление

Община Варна ще помогне с проекти и средства за ремонта на сградата и оформлението на външната експозиции на Военноморския музей. За това постигнаха уговорка Соня Пенкова, временно изпълняващ длъжността директор на Националния исторически музей, и служители от общината. Най-вероятно с общински средства ще бъде изградено и нощното осветление на външната експозиция. Започналият преди два месеца основен ремонт на сградата на музея трябва да бъде завършен до края на годината. Музеят не е ремонтиран от десетилетие.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Thu 28 Feb 2008, 16:57    Post subject:  

Удрят рамо за годишнината на Военноморския музей

Община Варна ще удари рамо на Военноморския музей във връзка с годишнината, която ще отбележи културната институция. "Ангажиментите, които поемаме, са най-общо казано в 4 насоки", заяви кметът на Варна Кирил Йорданов. На среща с ръководството на музея вчера е било договорено общината да подпомогне отбелязването на празника, както и да рекламира експозицията му. Поддръжката на двора и инфраструктурата на музея също са били поети като ангажимент. "По бул."Приморски" в близост до него ще бъде направена пешеходна пътека. При необходимост и пешеходен светофар", каза още Йорданов. Той обеща да продължи да се работи и по осветлението на Военноморския.

Кметът на Варна се срещна вчера с командния състав на крайцера от състава на Шести американски флот SAN JACINTO. Командир на кораба е капитан I ранг Матю Шарп. По време на срещата стана ясно, че офицери от българската бойна марина и екипажа на крайцера ще се срещнат в неофициална среща по баскетбол. При визитата си в общината американците не спестиха суперлативите си за морската ни столица и попитаха Йорданов кои забележителности да посетят през времето, което ще прекарат тук. "Археологическият музей е мястото, където се съхранява най-старото обработено злато", каза Йорданов. Той им даде за пример принц Чарлз, който след визитата си във Варна е препоръчал на свои приближени да се запознаят с експозицията му. В работната програма на американците са включени лекции за българските им колеги на тема "Бординг операции", както и посещение в Карин дом с благотворителна цел. 20 души от екипажа на плавателния съд днес ще се включат в работата по боядисването на стаите на дома.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Sun 15 Jun 2008, 09:36    Post subject:  

Обновяват торпедоносецът "Дръзки" във Варна
Работници от Кораборемонтния завод "Флотски Арсенал" пребоядисват корпуса и палубата на торпедоносеца "Дръзки". Малкият катер е изиграл решаваща роля по време на Балканската война през 1912 като е потопил турския крайцер "Хамидие". "Дръзки" от много години е експонат във Варненския военноморски музей и един от символите на морската столица. Обновеният експонат трябва да бъде готов до неделя и да посреща гости, които искат да се докоснат до историята на легендарния боен кораб.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
popay_the_sailor
[Admin]


Joined: 06 Jan 2004
Posts: 10243
Location: Варна

PostPosted: Sun 15 Jun 2008, 16:12    Post subject:  

Quote:
[е изиграл решаваща роля по време на Балканската война през 1912 като е потопил турския крайцер "Хамидие".


Shocked Shocked Shocked

_________________
Rolling, turning, diving
Rolling, turning, diving, going in again
Run, live to fly, fly to live, do or die
Run, live to fly, fly to live, Aces high.
--------------------------------------------
Есть ложь, наглая ложь и советская историография
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
dechco

Joined: 07 Jul 2006
Posts: 897

PostPosted: Sun 15 Jun 2008, 17:05    Post subject:  

Какво се пулиш?
Миналия месец ме убеждаваха, че с атаката на Дръзки печелим Балканската война. Фотоапарата беше в мен, но ако бях пуснал на запис Онзи щеше да се сърди.
Back to top
View user's profile Send private message 
popay_the_sailor
[Admin]


Joined: 06 Jan 2004
Posts: 10243
Location: Варна

PostPosted: Sun 15 Jun 2008, 17:18    Post subject:  

Този "Онзи" да не е авиоенджинер по призвание? Laughing
_________________
Rolling, turning, diving
Rolling, turning, diving, going in again
Run, live to fly, fly to live, do or die
Run, live to fly, fly to live, Aces high.
--------------------------------------------
Есть ложь, наглая ложь и советская историография
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Sun 15 Jun 2008, 22:00    Post subject:  

Quote:
"Дръзки" от много години е експонат във Варненския военноморски музей

Дръзки, всъщност не е експонат на нищо и много отдавна е станал на игли и лъжици. Останали са само единия комин, 47 мм. оръдие и табелката с името.

Quote:
печелим Балканската война

Това печелене на Балканската война е особен феномен и съществува само в репа, която дълго е седяла под фуражка и действия като мисленето не са и влизали в длъжностната характеристика или в репа, която малко е пребозала с авиоендженерна литература. Понеже, благодарение на неподправената тъпанарщина и слагачество на висшия ни генералитет и по-специално на началника на Щаба на Войската, ние всъщност губим Балканската война с гръм и трясък. Естествено в отглежданите под фуражка тикви, години наред се набива друго - "Ний сме големи храбреци, ма дипломатите са виновни". И това до такава степен е набито в нечии репи, че преди време един сопол с полковнишки пагони и "мъжествената" физика на автоцистерна си позволи да ми каже, че те печелели войните, пък ние (магистърската ми степен е "Международни отношения") сме им ги губели.
Сори за лирическото отклонение, и следващия път кат се удаде възможност за производство на компромат - пък възползвайте се. Laughing

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Fighterland


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 1246
Location: София

PostPosted: Sun 15 Jun 2008, 22:34    Post subject:  

Те, журналягите, винаги са си били такива, не знам що се очудвате...?
Сашо, знам че се чудиш как да се заядеш, обаче:
Thunderchief wrote:
че те печелели войните, пък ние (магистърската ми степен е "Международни отношения") сме им ги губели...

От това, което гледах близо година в българското посолство в една западна страна,от това, което видях за малък период от време от едни хорица, със същитете функции, но по на север в любимата ти Великобритания /или само Англия, немах особено желание да разпитвам/, всичките тези описващи се с громкото име дипломати (и може би притежатели на подобни дипл(янки)оми), съм готов да се подпиша под подобно изказване, без значение кой под пагон или без го е казал !

_________________
На десет мили от Монтана,
в посока Дунавския бряг
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
ICQ Number 
KONGO79


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 474
Location: ВАРНА

PostPosted: Mon 16 Jun 2008, 00:42    Post subject:  

Тъндъре, от целия ти словотек останах с впечатлението, че под "репа" визираш един зеленчук, който масово се използва в зелената /гергьовска/ салата. Само да те светна, че в книжовният Български език, на този зеленчук името му е ряпа, защото много обичаш да се ебаваш с правописа на хората /репа май му викат в един край на Българя където по принцип не са много на ясно с български език/!!! А ако ми позволиш само да вметна, учил съм с такива като теб 5 години и работя с тях от поне от още толкова, дето висшето им образование е МИО имам впредвид, та Fighterland е напълно прав, дори е прекалено мек в изказването си! А ако си толкова голям специалист, искам да ми тоговориш от кой точно торпедоносец са койките, вилиците и лъжиците на борда на кораба музей /и си подкрепи отговора с писмени доказателства/, който наистина не е Дръзки.
_________________
CULUS CAPITIS RECIPET!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Mon 16 Jun 2008, 12:53    Post subject:  

А, и аз съм готов да се съглася в съществена степен с писанията ви за сегашните дипломати. Макар, че страшно зависи къде и на кого ще попаднеш и за какво ще го търсиш. Обаче имайки предвид, че хората, чийто усилия Щаба на войската прее.ава леко и грациозно искайки да угоди на величеството дето вече се вижда като нов византийски император не са били точно като сегашните ни дипломати. Достатъчно е да се споменат хора като Иван Евстатиев Гешов и Михаил Маджаров. Всъщност тогавашния ни министър-председател е кадър на Оксфорд, което и тогава и сега си значи нещо.

Quote:
МИО

Ша прощаваш ама мойто е МО, не МИО. Не знам къде си учил МИО, но ако е в УНСС малко ти завиждам(не за образованието Very Happy )

Quote:
визираш един зеленчук

Всъщност не визирам зеленчук. Ползвам го за по-мек синоним на ".ъз".

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 7 [95 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИТЕ ВМС
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0797s ][ Queries: 12 (0.0043s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker