Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Внезапна проверка в Централния военен окръг · Иранският външен министър: "Тръмп е прав, американските военни нямат работа в Персийския залив" · При сблъска на двата немски изтребителя Eurofighter единият пилот е загинал · МИСИЯТА Е ВЪЗМОЖНА: САМОЛЕТИ ПИЛАТУС PC-7, PC-9 И PC-12 В СЛУЖБА НА ГРАЖДАНСКАТА АВИАЦИЯ · Тръмп постави две "много прости" условия на Иран · Германски изтребители се сблъскаха в небето на 120 км от Берлин ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Mon 24 Jun 2019, 23:57
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и събития до края на 20 век
Една "странна" история от ПСВ
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Author Message
T55


Joined: 22 Dec 2006
Posts: 1790

PostPosted: Wed 13 Feb 2008, 10:56    Post subject:  Една "странна" история от ПСВ  

В тази книга http://www.helikon.bg/index.php?act=books&do=detailed&id=123839 попаднах на много интересна и илюстративна за българската история случка.

Авторът, селянин от Враца, ГИМНАЗИСТ, отива войник в края на ПСВ. Напълнил неговата и на съучениците си глави с идеите, кой знае защо, на Толстой, той решава, че няма да воюва и да убива, защото е християнин и толстоист. (В последствие става секретар на Райко Даскалов в правителстовто на Стамболийски, после деец на БЗНС, страда преди 44-та, както и след нея.)

Колко е разбрал Толстой врачанският ученик оставям на вас да прецените. Авторът на "Война и мир" не е точно човекът, който пропагандира да не се воюва за родината, но българският интелигент и щуротиите му са отделна тема.

Който има някакво отношение към военната служба и към командването на войници, ще разбере много добре за какво иде реч. Който познава пък армията отпреди 1989 год., още повече.

“……Пристигнахме в Цариброд в 7-ма пионерна дружина. От врачанската гимназия бяхме 18 души, все толстоисти....Всеки отиваше в помещението да се облече във войнишка форма и ботуши. Само ние, 18-тте, се чудехме какво да правим. Трябваше ясно да кажем, че не приемаме да воюваме, иначе изменяхме на идеята..... И когато извикаха „Строй се!” ние пристъпихме цивилни, като носихме войнишките си дрехи на вързоп.
- Защо не сте се облекли? – развика се подофицерът – Защо се бавите, не обичам такива работи.
- Ния няма да служим
- Какво, какво? – изглежда Шипочки не бе чувал такова нещо
- Ние сме християни и не можем да служим.
- Че аз да не съм циганин! И аз съм християнин. Тези дето са облечени и те са християни. Тичайте се обличайте, да няма дървен господ!”
Ние не мръднахме от местата си. .... Подофицерът се обърка и отиде при дружинния*. Върна се с двама офицерски кандидати Соколов и Змияров– по-късно адвокат и директор на полицията, а вторият – съдия във Висшия** касационен съд..... И двмата бяха завършили право в Софийския университет. .... Ние обяснихме, че не приемаме униформата, защото не можем да убиваме хора. Те ни увещаваха дълго и най-после, като ни отделиха от останалите, ни заведоха при дружинния. Той беше възрастен човек, среден техник, груб и хитър..... Дойдоха двама войници с щикове и ни заведоха в ареста под зданието, .......който имаше прозорец на равнището на земята. Имаше голи нарове, на които налягахме и веднага почнахме да пеем руски революциони песни. Такава беше реакцията на страха от последиците.
Два дни никой не ни безпокои. Даваха ни хляб и вода и по един път ни извеждаха да се измием на чешмата. На третия дойде дружинния, ..... дълго се заканва и псува, ядосва се и блещи очи да ни плаши, ... и ни заплю и предрече въже. На десетия ден ни дадоха топла храна и оттогава почнаха да я носят постоянно.
Редовно ни посещаваха Соколов и Змияров. Те бяха почти наши връстници, достатъчно интелигентни и вещи за да спорят и убеждават. Идваха само през свободното си време, като че ли не нарочно пратени.
Скоро тяхната намеса започна да дава резултати и ние почнахме разисквания. Отначло имаше мнения, че те имат известно основание, че приказките им са продиктувани от съчувствие и че трябва да се размисли върху тях. ......... някои казваха: „Ние сме против всяка диктатура, но и решението да стоим на всяка цена в затвора също е диктатура.” Споровете свършиха с това, че на 10-тия ден ни напуснаха 10 души. Останалите си дадохме дума да останем верни на идеята, но след още 20 дни останахме петима.
Режима ни беше мек, хранехме се добре, излизахме на разходка и да перем. Това продължи близо 2 месеца, когато .... видяхме до вратата на кого майката, на кого бащата с шарените торби.
Този ден ни пуснаха с родителите в града. Почнаха увещания.
- Затова ли съм те гледала..... това ли дочаках?
Не остъпвах, другите склониха. Тогава Соколов предложи да остана във взвода му,
а когато има стрелба да не вземам участие. ....
- Кое ми гарантира, че няма да пострадам повече за неизпълнение на заповед, отколкото сега?
- Моята честна дума.
Майка ми прие това разрешение и не ме остави, докато не се съгласих. Соколов удържа обещанието си.... „[i]

В един момент на всички им писва и дружинният заповядва и нашия герой да стреля. Той стреля във въздуха, обаче тогава вече го заплашват сериозно и той вкарва 6 от 6.

„Той бил стрелец, а се крие! И ти Соколов искаше да го изпуснем!”
Соколов ми се извини... [/i]

С това нещата с толстоевата доктрина и има ли тя почва в българското село приключват.


„Взводния командир ми се изивни след това ........ ”

После става друга история – един негов колега публично заявява, че немците няма да спечелят войната и че пропада България с тях. Докладват го на командира, той пита вярно ли е. Човекът потвърждава.
„ - Но това е казано в спор, за да противоречите на другаря си?”
- Ще ви кажа, ако обещаете, че няма да ме наказвате.
- Обясни защо, няма да има последици, давам офицерска дума. „

Следва политически разговор за парите на Фердинанд, чут от всички. Командирът, който не е споменат по име кой е за съжаление, казва на всички:
„ – Моля ви да забравите този разговор.”

Вече завършил юрист с увряла глава, минал и през жестокостите до и след 44-та год., авторът коментира това така:

„Какво време беше това и какви хора бяха онези! Отказваш да изпълниш едно законово задължение към държавата, да служиш в армията, и те те търпят с месеци, убеждават те, търсят начин да те извадят от белята, която не по тяхна вина си си докарал до главата, и се радват, че не са прибягнали до наказателна мярка! Един офицер слуша да се говори за най-висшият му началник, който му е дал сабята и пагоните. И вместо да накаже човека, моли да се забрави произшествието.
Достатъчно е човек да го сравни с по-късно време, когато не срещу държавния глава, ами срещу което и да било политическо парвеню да споменеше дума, човек отиваше в изправителен лагер, подложен на тежък труд. Каква огромна разлика от онази епоха. Кое промени хората от същата нация, от същата кръв и от разумно, смислено и спокойно действащи ги превърна в озверели маниаци, в злобни клеветници и жестоки потисници?”


–––––––––––––––––––
* (Демек батальонния)
** (правилно е Върховния касационен съд)

Last edited by T55 on Wed 13 Feb 2008, 19:53; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message 
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Wed 13 Feb 2008, 11:47    Post subject:  

Пак историйки от някакви хора дето нещо мислели. Някакви глупави и неверни сравнения. И накрая тая "райска" България се докара два пъти до пълна военна катастрофа и гражданска война. Поинтересувай се колко български войници и офицери са разстреляни от военни съдилища през периода 1913-1918 преди да ме убеждаваш, че царската армия е била нещо като клуб на хипита и пацифисти
А и преди 1913 г. има дори сеч на невъоръжени селяни от кавалерията.
Back to top
View user's profile Send private message 
T55


Joined: 22 Dec 2006
Posts: 1790

PostPosted: Wed 13 Feb 2008, 17:36    Post subject:  

Хм, следователно спомените, които ти постна от ВМРО в другата тема също са историйки на някакви, дето нещо мислели? Razz

Тази случка е най-добросъвестно описана пред 1950-1966 г., не е ясно къде. Който види книгата, ще разбере, че авторът страда от всичко, но не и от симпатии към тогавашната власт.

Случката е илюстрация за духа на онова отминало време, в което противопоставямето на 20-тте и след тях е било чуждо за България.

Което и авторът, врял, кипял и патил човек, личен секретар на Райко Даскалов (а не на Андрей Ляпчев Wink ) именно и казва.

Колко войници са разстреляни и офицери? За какво, каква е статистиката на присъдите? Знаеш ли или само хвърляш фишеци?

А за "посечените" селяни, виж книгата: "История на България в документи", за Дуранкулашките събития, та да видиш разликата между истината и голяяяямата пропаганда отпреди 1989 г.
Back to top
View user's profile Send private message 
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Thu 14 Feb 2008, 14:29    Post subject:  

Quote:
Хм, следователно спомените, които ти постна от ВМРО в другата тема също са историйки на някакви, дето нещо мислели?

Мисля, че разликата е очевидна. От ВМРО пишат за СОБСТВЕНИТЕ си действия сами през 1929 г. А тук някой озлобен на властта пише срещу нея.

Quote:
Тази случка е най-добросъвестно описана пред 1950-1966 г., не е ясно къде. Който види книгата, ще разбере, че авторът страда от всичко, но не и от симпатии към тогавашната власт.

Точно това имам предвид. Аз също познавам случаи на хора които отказваха да служат в НРБ или вършеха престъпления в армията и властта полагаше огромни усилия да им помогне.
В нашата рота войник на пост си оставя оръжието и краде бира от съседната бирена фабрика. Пазачът на бирената фабрика му взима оръжието и го носи в караулното. Наказанието беше, че го изключихме от комсомола, но преди да се уволни пак го приехме. Това е.
Тези толстоисти ги държат в ареста докато не хващат пушките. В НРБ подобни хора ги пращаха в трудови войски.
Quote:
Случката е илюстрация за духа на онова отминало време, в което противопоставямето на 20-тте и след тях е било чуждо за България.

Точно това е невярно. Само да припомня убийствата на Стамболов, Алеко и т.н. За каква търпимост тогава говориш?
Quote:
Колко войници са разстреляни и офицери? За какво, каква е статистиката на присъдите? Знаеш ли или само хвърляш фишеци?

Ами стотици са без да броим изтрепаните покрай Владайското въстание. Тогава в София е обявено обсадно положение и се разпорежда военнополеви съд. То разстреляни военни има още от времето на капитан Паница.
Quote:
А за "посечените" селяни, виж книгата: "История на България в документи", за Дуранкулашките събития, та да видиш разликата между истината и голяяяямата пропаганда отпреди 1989 г.

Гледал съм я и не виждам с какво тя променя скръбния факт на сеч на собствения народ от неговата родна армия.
А и това не е изолиран случай.
Back to top
View user's profile Send private message 
kapitan

Joined: 01 May 2004
Posts: 704
Location: Sf

PostPosted: Thu 14 Feb 2008, 20:19    Post subject:  

С-13 wrote:
Пак историйки от някакви хора дето нещо мислели. Някакви глупави и неверни сравнения. И накрая тая "райска" България се докара два пъти до пълна военна катастрофа и гражданска война. Поинтересувай се колко български войници и офицери са разстреляни от военни съдилища през периода 1913-1918 преди да ме убеждаваш, че царската армия е била нещо като клуб на хипита и пацифисти
А и преди 1913 г. има дори сеч на невъоръжени селяни от кавалерията.


Нека да позная... сръбско потекло? Laughing

Шегата настрана. Какво общо имат убийствата на Стамболов и Алеко? С какво са показателни? Shocked Алеко е застрелян, нали?
Back to top
View user's profile Send private message 
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Fri 15 Feb 2008, 17:58    Post subject:  

Quote:
Нека да позная... сръбско потекло?

Ако става дума за моя милост не позна. Потекло чисто българско от Македония (Охрид) по бащина линия и от Търново и Беломорска Тракия(Гюмюрджина) по майчина.
Quote:
Шегата настрана. Какво общо имат убийствата на Стамболов и Алеко? С какво са показателни? Shocked Алеко е застрелян, нали?

Абсолютно настрана всякакви шеги но не забеляза ли следния текст: "Каква огромна разлика от онази епоха. Кое промени хората от същата нация, от същата кръв и от разумно, смислено и спокойно действащи ги превърна в озверели маниаци, в злобни клеветници и жестоки потисници?" и как контрастират реалните политически убийства (вкл. на Стамболов и Алеко) и националните катастрофи с внушението за една "епоха на разумно, смислено и спокойно действащи хора".
Back to top
View user's profile Send private message 
T55


Joined: 22 Dec 2006
Posts: 1790

PostPosted: Sat 16 Feb 2008, 23:20    Post subject:  

Но ти пропускаш, че случаите на Стамболов, Д.Петков и на още няколкото жертви на политически убийства са извършени по криминален път; че Алеко е убит от един селски кмет ПО ПОГРЕШКА и че тези случаи, както Капитана каза, нямат нищо общо с общата атмосфера на толерантност в България до Втората национална катастрофа.

И втората ти грешка - сравняваш случай на дребна хъшлащина от мирно време (колко време престоя вашият човек в ареста, какво му се случи там Wink )с колективен отказ от военна служба във време на война. Разликата е от земята до небето.
Back to top
View user's profile Send private message 
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Mon 18 Feb 2008, 11:05    Post subject:  

Quote:
Но ти пропускаш, че случаите на Стамболов, Д.Петков и на още няколкото жертви на политически убийства са извършени по криминален път; че Алеко е убит от един селски кмет ПО ПОГРЕШКА и че тези случаи, както Капитана каза, нямат нищо общо с общата атмосфера на толерантност в България до Втората национална катастрофа.

Не са няколко и не са криминални, а чисти политически убийства и са само върха на айсберга защото освен тях има, селски и войнишки бунтове, побоища, арести, фалшификации на избори. Народни представители, като Стамболийски, са в затвора защото са си позволили да критикуват политиката която води към катастрофа. А този автор прави генерални изводи от един случай, който между другото не завършва с по-сериозни наказания, защото успяват да ги накарат да се подчинят само с арест.
Quote:
И втората ти грешка - сравняваш случай на дребна хъшлащина от мирно време (колко време престоя вашият човек в ареста, какво му се случи там Wink )с колективен отказ от военна служба във време на война. Разликата е от земята до небето.

Абе да си оставиш оръжието на пост и да ти го вземат дори в мирно време не е дребна хъшлащина.
Доколкото си спомнян два дена изкара в ареста, след което го пуснаха и се проведе комсомолското събрание, на което присъства закапечето на полка. Имаше изказвания и един земляк и прител на провинилия се, от Хасково, се изказа против изключването му. Тогава закапечето взе думата и каза, че ако не го изключим, ще му се търси съдебна отговорност, а ако се държи добре преди уволнението ще го приемем пак. Всички гласувахме за изключването.
Back to top
View user's profile Send private message 
T55


Joined: 22 Dec 2006
Posts: 1790

PostPosted: Tue 19 Feb 2008, 11:09    Post subject:  

Убийствот на Алеко е чисто криминално и то по погрешка. Немалко простотии са ставали в държавата, но общата атмосфера е била твърде различна от тази след 1919, а да не говорим след 1944.

Къде пък пише,че изключването от Комсомола замества съда? Решили са да не го дават на съд, а да се оправят сами. През 80-тте имаше такава практика...... понякога се официалната санкция се заместваше с няколко плесника, арест (дано да не е зимата, че е много студено вътре), товарене на боклук и чистене на тоалетни за по-дълъг период от време и др. подобни.
Тука има запознати хора.

Например моят командир често казваше: "Каквото и да е направил един млад човек, нямаш право да му отнемаш свободата. Стигне ли до затвора, там такива неща ще му се случат, че ..."
Но във време на война не съм сигурен какво щеше да се случи....

Да не забравяме, че авторът е с много богат опит и добре познава времената, за които пише. Това сравнение е плод на много виждане и патене.
Back to top
View user's profile Send private message 
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Tue 19 Feb 2008, 14:43    Post subject:  

Quote:
Убийствот на Алеко е чисто криминално и то по погрешка.

Вероятно е било грешка, но е трябвало да бъде убит министър, което си е политическо убийство.
Quote:
Немалко простотии са ставали в държавата, но общата атмосфера е била твърде различна от тази след 1919, а да не говорим след 1944.

Аз бих ги оценил периодите на третата ни държава по-различно. Атмосферата след 1950 година е без аналог в нашата история. След нея бих предпочел периода преди 1913. Най-тежък е периода 1913-1950 г.
Quote:
Къде пък пише,че изключването от Комсомола замества съда? Решили са да не го дават на съд, а да се оправят сами. През 80-тте имаше такава практика...... понякога се официалната санкция се заместваше с няколко плесника, арест (дано да не е зимата, че е много студено вътре), товарене на боклук и чистене на тоалетни за по-дълъг период от време и др. подобни.
Тука има запознати хора.

Аз съм стоял един ден в ареста за гледане на хокеен мач СССР-Чехословакия по телевизията късно вечерта. В интерес на истината дежурния офицер ни предупреди да не гледаме телевизия след вечерна проверка и ме хвана сам пред телевизора. Но ареста беше в нашето поделение тогава. Ние имахме пост пред ареста.
Quote:
Но във време на война не съм сигурен какво щеше да се случи....

Ами ясно е какво поне у нас. Служиш в трудови войски или в краен случай в КЕЧ като неблагонадежден. Ако и оттам избягаш заминаваш в дисципа.
Quote:
Да не забравяме, че авторът е с много богат опит и добре познава времената, за които пише. Това сравнение е плод на много виждане и патене.

Нямам нищо против автора, и правото му на мнение, но моето мнение е, че по някаква причина не е безпристрастен.
Back to top
View user's profile Send private message 
T55


Joined: 22 Dec 2006
Posts: 1790

PostPosted: Tue 19 Feb 2008, 18:45    Post subject:  

Виж цялата книга и ще видиш, че не пести остроти и нелицеприятни истории и за старата власт. Затова му имам доверие, като ги пише тия работи.

Михаил Такев е бил мишена на кмета не заради политика, а заради някакви бизнес отношения.. И понеже толкова му е акъла и на кмета и на съучастника му, гръмват първия с мека шапка и файтон, който видят. Заловени са, случаят е чисто криминален. Политически убийства има - Стамболов, Христо Белчев, д-р Вълкович, Димитър Петков..... май това са за 30 години до ПСВ, следват д-р Никола Генадиев и др.

Това не се отразява на атмосферата на всестранен възход и спокойствие, царяща до и по време на ПСВ, до кризата.

Значи, ако толкова предпочиташ времето след 1950 г. Laughing Shocked , ще да обичаш:
1/ Организирани манифестации по спсъци от завода, като тази: /тюх, търсих в youtube, ама нема/
2/ Принудително стригане на дълги косиSmileSmile
3/ Ленински съботници.
4/ Лозунги като: "Всяка ръка на крак!" и "Другарю, предаде ли си яйцата" или "Да не оставим неодрусана слива в наше село"
"Рейгън - враг номер едно на Тутраканската селищна система" и "Дав живей международното положение" Laughing Laughing

ПП
Е, цял ден арест за един хокей, егати бруталния дежурен.

А във военно време показните разстрели на такива, дето отказват да служат, знаеш ли как мобилизиращо действат Wink
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и събития до края на 20 век
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0831s ][ Queries: 12 (0.0039s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker