Private Colleger of transportation
image image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Мистериозна смърт на британски дипломат · Al-Jarida: Израел подготвя масирани удари по обекти в Сирия · Изплуваха смразяващи кръвта подробности за убийството на малката Дамла · Извънредно: Путин позвъни на Тръмп с гореща благодарност, президентът на САЩ и ЦРУ спасили Санкт Петербург от зловещ терор на ИД (ВИДЕО) · Нетаняху благодари на Тръмп, че е посочил на света "истината за Израел" · Румен Радев: Най-голямото чудо да живеем заедно в мир, взаимност и разбирателство е в нашите ръце ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Mon 18 Dec 2017, 01:22
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и военни конфликти през 21 век
НАТО и неговата дейност
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 8 [117 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 6, 7, 8 Next
Author Message
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Thu 03 Apr 2008, 09:03    Post subject:  НАТО и неговата дейност  

„Чикаго Дейли Хералд”: НАТО каза „не” на Буш
03 април 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Американският президент Джордж Буш получи сериозен дипломатически удар, след като съюзниците на САЩ в НАТО отхвърлиха неговите призиви бившите съветски републики Украйна и Грузия да получат покани за присъединяване към Плана за действие за членство в Алианса, коментира американският вестник „Чикаго Дейли Хералд”.
Окончателното решение ще бъде обявено днес и със сигурност ще бъде приветствано от Москва, която категорично се противопоставя на разширяването на НАТО на изток.
Още един неуспех – Гърция блокира присъединяването на Македония заради спора за името на страната. Само Хърватия и Албания ще получат покани за членство.
Това е един лош финал за последната среща на НАТО за Буш, който се опитва да остави по-добро политическо наследство. Вместо това американският президент успя да предизвика само критики и разделение сред европейските партньори, отбелязва изданието.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 04 Apr 2008, 08:23    Post subject:  

НАТО преговаря с Русия за транспортен коридор до Афганистан
04 април 2008 | 00:51 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер каза, че се надява да се постигне договореност с руския президент Владимир Путин за разрешение силите на Алианса да преминават през територията на Русия с цел транспортирането на продоволствия до Афганистан, предаде АФП.
На въпрос към афганистанския президент Хамид Карзай за значението за страната му на подобно споразумение, той каза: „Това е важно, и ако вече има споразумение за транспортиране доставките на НАТО за Афганистан през руска територия, то ние сме благодарни на Русия за това.
„Това е важно, защото съкращава разстоянието, защото предлага алтернативни пътища за транспортирането на стоите от страните-членки на НАТО, така че ние наистина го подкрепяме”, подчерта Карзай.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 04 Apr 2008, 08:24    Post subject:  

“Российская газета”: Украйна и Грузия не получиха покана за членство в НАТО
04 април 2008 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Букурещ. Украйна и Грузия не получиха покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Алианса в Букурещ, Румъния, пише “Российская газета”. Изданието отбелязва, че дори особеното отношение на Джордж Буш във връзка с тяхното членство не е помогнало на тези страни да се приобщят към останалите 26 страни-членки.
Плановете на американския държавен глава развалиха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Джордж Буш се опита да промени ситуацията, поканвайки Ангела Меркел на среща на “четири очи”, но и там германският политик остана непреклонен. По нейните думи Украйна трябва първо да постигне “вътрешнополитически консенсус”, а що се отнася до Грузия, то в НАТО няма място за страни, които водят регионални конфликти.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 04 Apr 2008, 08:25    Post subject:  

На 4 април 1949г. е създаден военнополитическият съюз НАТО
04 април 2008 | 06:34 | Агенция "Фокус"
На 4 април 1949г. е създаден военнополитическият съюз НАТО. Той е сформиран на основата на подписания във Вашингтон от САЩ, Великобритания, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Канада, Италия, Португалия, Норвегия, Дания и Исландия Северноатлантически договор. Договорът представлява доброволна система за сигурност на независими държави Very Happy . През 1952 г. към НАТО се присъединяват Гърция и Турция, през 1955 г. - ФРГ, през 1982 г. - Испания, през 1999 г. - Полша, Чехия и Унгария. През 1966 г. от военната организация на блока излиза Франция, а през 1974 г. и Гърция (която се връща през 1980 г.). Във военната организация на Северноатлантическия пакт не влиза Исландия. България става равноправен член на НАТО през 2004 г.
Целите, които НАТО си поставя, са да гарантира свободата и сигурността на всички свои членове с политически и военни средства в съответствие с принципите на Устава на ООН. Първостепенна задача на НАТО от създаването й е да работи за установяването на справедлив и траен ред в Европа, основаващ се на общите ценности на демокрацията, зачитане на човешките права и върховенството на закона.
Върховен ръководен орган е Сесията на Съвета на НАТО (висш политически орган), свиквана 2 пъти в годината на равнище министри на външните работи. Върховен военен орган е Комитетът за планиране на отбраната. Сесиите на Съвета на НАТО и на Комитета за планиране на отбраната се ръководят от генералния секретар на НАТО (лорд Исмей - Великобритания (1952-1957 г.); Пол Анри Спаак - Белгия (1957-1961 г.); Дирк У. Стикер - Холандия (1961-1964 г.); Манлио Брозио - Италия (1964-1971 г.); Йозеф Лунс - Холандия (1971-1984 г.); лорд Карингтън - Великобритания (1984-1988 г.); Манфред Вьорнер - Германия (1988-1994 г.); Вили Клаас - Белгия (1994-1995 г.); Хавиер Солана - Испания (1995-1999 г.); лорд Джордж Робъртсън - Великобритания (1999-2004 г.); Яп де Хоп Схефер (от 2004 г.). Седалище - в Брюксел.
Дейността на НАТО се допълва от независими парламентарни и неправителствени организации: Парламентарна асамблея (ПА) на НАТО, Евроатлантически съвет за партньорство (ЕАСП), Програма “Партньорство за мир”, Асоциация на Атлантическия договор (АТА).
След 1989 г. НАТО приема нова стратегическа концепция, по силата на която организацията засилва своята координация и сътрудничество с други международни организации - ООН, ОССЕ, ЕС, ЗЕС и др. След терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г. е създадена коалиция за война срещу световния тероризъм.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 04 Apr 2008, 08:30    Post subject:  

РТЧГ: Черна гора бе приета в програмата за интензивен диалог с НАТО
04 април 2008 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Черна гора бе приета в програмата за интензивен диалог с НАТО. Това стана в рамките на срещата на върха на Алианса в Букурещ, съобщи Радио Телевизия Черна гора /РТЧГ/.
Новите членове на Алианса са Хърватия и Албания, а Гърция наложи вето върху приемането на Македония.
Начело на черногорската делегация в румънската столица е министърът на външните работи Милан Рочен.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 04 Apr 2008, 08:32    Post subject:  

Евгени Примаков: Тези, които стремглаво бягаха към НАТО, категорично загубиха
04 април 2008 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Категорично загубиха тези, които стремглаво бягаха към НАТО, без да обръщат внимание на възможните последствия от тази стъпка, отговаря на въпроса “Кой спечели и кой загуби на срещата в Букурещ?” в днешния брой на в. “Коммерсант” бившият руски премиер и външен министър Евгени Примаков. Последиците, според него, са очевидни – разцепление в украинското общество и влошаване на отношенията на Украйна и Грузия с Русия. Наред с това в авторската си статия Примаков смята, че и Русия не трябва да се смята за победител. От една страна събитията показват, че нейният глас се чува. И това може да се смята за сериозно постижение за нея в стремежа й да бъде равноправен играч на международната сцена. От друга страна обаче Русия не бива да се съблазнява от тази мисъл. Случилото се в Букурещ не възпира окончателно стремежите на Грузия и Украйна за влизане в НАТО.
Според Примаков сред печелившите трябва да се включат и Съединените щати. Президентът Джордж Буш заяви, че твърдо подкрепя приемането на двете бивши съветски републики в алианса, като по този начин рязко засили американските позиции сред управляващите там. Примаков смята, че отношенията между Русия и НАТО са устойчиви и се гарантират от Съвета Русия – НАТО.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 04 Apr 2008, 08:39    Post subject:  

“Интернешънъл Хералд Трибюн”: НАТО подкрепи американския противоракетен щит в Европа
04 април 2008 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Лидерите на страните от НАТО се договориха да подкрепят американския план за противоракетен щит в Европа и да бъдат изпратени още военни части в Афганистан, докато американските дипломати се опитаха да представят като мъжество отказа на Алианса да подкрепи искането на американския президент Джордж Буш за сближаване с Украйна и Грузия, пише вестник “Интернешънъл Хералд Трибюн” . Неуспехът на Вашингтон да се наложи над Германия, Франция, Италия, Испания и някои други европейския държави за гледната точка относно Украйна и Грузия бе прието от някои държави от Централна и Източна Европа като послание към Кремъл за слабостите в Алианса, ден преди руският президент Владимир Путин да вземе участие в срещата на НАТО в Букурещ.
Алиансът реши да не предлага на Украйна и Грузия включване в плана за действия за членство, който предвижда налагането на изисквания и реформи необходими за постигане на пълно членство в организацията. Вместо това, в продължителен дебат, НАТО обеща двете държави да станат членки все някога и реши външните министри на страните-членки да обсъдят решението през декември.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27453
Location: София

PostPosted: Mon 21 Apr 2008, 10:50    Post subject:  

Cool Cool Cool
Афганистан, Ирак, Косово - все тая
И трите международни авантюри носят ползи на Русия, без тя да участва

Светослав Терзиев

Не е случаен фактът, че Русия внезапно се загрижи за НАТО. На срещата на алианса в Букурещ Москва даде транспортен коридор към Афганистан за натовските неоръжейни доставки. Министърът на външните работи Сергей Лавров пък подписа споразумението с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер точно преди срещата на Съвета НАТО - Русия, която иначе не показа сближаване на позициите по спорните въпроси. В хладна атмосфера почти като през Студената война жестът на Русия изглеждаше твърде щедър, защото НАТО не й отвърна с нищо в замяна. Но тя не се и нуждаеше от друго, освен алиансът да затъне колкото може повече в Афганистан. За целта му предложи подкрепа.
Воплите на Схефер за изпращане на все повече войници, предупрежденията му, че

Афганистан решава съдбата на НАТО,

вероятно са били най-приятното нещо, което Кремъл би желал да чуе. Темата допадна толкова на отиващия си руски президент Владимир Путин, че той я разви с охота на пресконференцията си веднага след срещата НАТО - Русия. "Против кого съществува НАТО. Казват, че е за да се справи със съвременните заплахи, но какво може да се направи без Русия срещу разпространението на ядреното оръжие или борбата срещу тероризма. Може ли ефективно да се работи по Афганистан без Русия, която разполага с такъв потенциал и връзки с тази страна", попита още Путин с видимо задоволство.
Възможностите на Русия да влияе върху политиката на НАТО са малки, но нищо не може да й попречи да се възползва от грешките на пакта. Най-голямата от тях е, че той се впуска в авантюри без яснота как ще ги завърши. Натовските сили плюс други войници от демократичния свят отидоха в Афганистан с цел да го демократизират по свой модел, но максималното, което биха желали в недалечно бъдеще, е споразумение с талибаните, за да се изтеглят безопасно. Очертаващият се провал не само поставя под въпрос съдбата на НАТО, но и връща руското самочувствие, което бе смачкано в Афганистан по съветско време и допринесе за краха на СССР. Натовските сили вървят по пътя, от който руските се върнаха, и Москва няма как да не се наслаждава на терзанията им. Освен това тя печели, че друг й върши работата срещу ислямския тероризъм и че Западът сам се лишава от аргументи срещу твърдите й действия за усмиряване на Кавказ.
Дискредитацията на НАТО в Афганистан би била подарък за Русия, но още по-голям подарък е

задаващата се катастрофа на САЩ в Ирак

заедно с коалицията на "желаещите". И на двете места се наблюдава контрапродуктивност от типа "каква я мислехме - каква излезе". В Ирак освен ликвидиране на измислените оръжия за масово поразяване целта бе да се сломи международният тероризъм, който нямаше там база по времето на режима на Саддам Хюсеин. Резултатът бе точно обратният - чуждите сили привлякоха и насърчиха тероризма, така че, когато си тръгнат, той ще е превърнал още една цяла държава в своя база.
Това би трябвало да тревожи света, но Русия не е разстроена. Нейното естествено задоволство да наблюдава как главният й враг от близкото минало - Съединените щати - повтарят провала си от Виетнам е разбираемо, но не е толкова важно. По-важното е, че

иракската авантюра напълни Русия с долари,

без тя да си помръдне пръста. Създадената хронична несигурност на петролния пазар вдигна рязко нейните доходи, като не й се наложи да се наговаря за цени с никого, както става например в петролния картел ОПЕК. Като втора по износ на петрол държава след Саудитска Арабия тя получава дневно по 500 милиона долара, които вече се чуди какво да прави. До 2003 г., когато започна ударът срещу Ирак, цената на петрола на световния пазар бе около 27 долара за барел (варел от 159 литра). Оттогава тя започна да набира космическа скорост, за да стигне миналия четвъртък рекорд от 115 долара и да породи прогнози, които вече не знаят граници - 200, 300, 500 ... долара. Разбира се, нарастването на световното потребление и други пазарни фактори също имат голямо влияние за цената на петрола, но ролята на Ирак е видима.
Войната има и второ измерение - води до обезценяване на американския долар, който е световната валута на петролния пазар. Щатите трябваше да ускорят оборотите на печатниците си за пари, за да финансират неочаквано големите си разходи. Нищо чудно да се докарат до унижението като в края на Виетнамската война и да обявят нова девалвация на долара. При търсене на думите "cost of war" в интернет могат да се видят електронни броячи, които постоянно измерват преките американски разходи за войната и вече ги оценяват на 512-523 млрд. долара.
Русия пък успя с изобилието от петродолари не само да плати своите външни дългове, но и

да натрупа валутни резерви,

които през тази година може да достигнат 500 млрд. долара. Финансовият министър Алексей Кудрин за пръв път очерта план за изкупуване през 2008 г. на акции на международните фондови борси. За целта създаде петролен и газов фонд, в който влизат неусвоените приходи от енергийния сектор. Той замени създадения през 2004 г. стабилизационен фонд, чиято цел бе да пази руския бюджет от резки промени в цените на петрола и от инфлационен натиск над рублата. "Целта ни е да придобием корпоративни акции от различни сектори, включително петрол и газ, които ще ни носят по-голяма печалба", обясни пред "Файнаншъл таймс" стратегията си Кудрин. Част от "излишните" пари се инвестират също в чужда недвижима собственост. Това се усеща и по пазара в България, където от около година руснаците заместват британците като най-настъпателни купувачи.
Друга "съпътстваща щета" за САЩ от иракската операция е превъоръжаването на Русия, което нямаше да стане с такива темпове при недостатъчен финансов ресурс, ако Вашингтон бе послушал Москва да не напада Саддам. До 2015 г. руските петродолари ще финансират преоборудване на въоръжените сили за 189 млрд. долара. С тях ще бъдат закупени над 1000 нови самолета и хеликоптера, 4000 танка и бронетранспортьора, няколко подводници, нови ядрени ракети.
Последният ярък пример за контрапродуктивност в полза на Русия е признаването на Косово за независима държава. Москва бе против, за да не се създава прецедент за собствените й отцепнически райони. С уверенията си, че Косово е уникален случай, Западът си върза ръцете да брани човешките права на сепаратистите в Русия, за да не изглежда, че по принцип насърчава сепаратизма.
По-важно е обаче друго. Европейският съюз се отказа на Балканите от главната философия на "европейския проект" - да решава конфликтите чрез наднационално обединяване и премахване на границите - и се зае с държавно строителство дори там, където никога не е имало държави. Вместо да обедини Балканите под общия европейски покрив, той допринесе за тяхното раздробяване, като ги доведе до балканизация, каквато те самите не бяха постигали.
Ако не беше абсурдно, трябваше да започне спешно издирване на

руски агенти в Комисията на ЕС,

защото политиката на Москва е да разбива европейското единство чрез двустранни отношения на принципа "разделяй и владей". Както НАТО в Афганистан, така и ЕС заложи честта си в Косово, като се нагърби с проблем, чието решение не му е известно. Затова не можа да изработи обща външна политика и остави всяка държава да решава за себе си.
Със своята безработица от 80% Косово е социална бомба, предупреди гостувалият неотдавна в България белградски кореспондент на радио Франс Ентернасионал Жан-Арно Деренс. През последните 8 години там са инвестирани 1 млрд. долара, които са се стопили като пролетен сняг. Но голямото харчене на европейски пари тепърва предстои. Сърбия спря да финансира косовската образователна и здравна система, за която плащаше до последния момент, и остави цялата сметка на Брюксел, както и сметката за полицейските, съдебните и други власти. ЕС пък реши да поеме мандата на мисията ЮНМИК, без да има съгласие на Съвета за сигурност на ООН, където Русия може да наложи вето. Това означава, че от бюджета на ООН окончателно ще отпадне перото "Косово".
Наблюдава се по-голяма какофония, отколкото в Босна, която също е под европейско настойничество. За да пътуват в Шенгенската зона, косоварите трябва да си вадят албански паспорти, защото Испания и Гърция не признават новата държава и нейните паспорти. Така по неволя ще започне да се изгражда великоалбанското гражданство. Косово не може да влезе в нито една голяма международна организация, включително в ЕС, НАТО и ООН, защото навсякъде има държави с право на вето, които са готови да го използват. Много мюсюлмански държави също няма да го признаят, защото го смятат за американски проект. Така Албания ще придобие ролята на международен представител на Косово, което ще накара и Брюксел да разсъждава над темата "каква я мислехме - каква стана".
Странно е как Москва се оказва в изгодно положение точно заради конфликтите, срещу които възразява най-шумно. Сякаш тя изобретява поговорката, че при такива врагове се справя и без приятели.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Tue 22 Apr 2008, 09:11    Post subject:  

Quote:
Ако не беше абсурдно, трябваше да започне спешно издирване на
руски агенти в Комисията на ЕС,

Ааа по-голям приятел на Русия от Буш-младши няма и може би няма и да има Very Happy Very Happy Very Happy
Там трябва да се търси Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Wed 23 Apr 2008, 10:36    Post subject:  

Полша смята, че на Украйна ще й бъде достатъчна половин година за подготовка за присъединяване към Плана за действие за членство в НАТО
23 април 2008 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Варшава. Ръководителят на Бюрото по национална сигурност на Полша Владислав Стасяк смята, че на Украйна ще й бъдат достатъчни шест месеца, за да се подготви за присъединяване към Плана за действие за членство в НАТО, предаде електронното издание “Корреспондент”.
“Ние искаме да подкрепим старанията на Украйна. Аз мисля, че половин година ще бъде достатъчна, за да се помогне на Украйна да приключи всички подготвителни процедури, необходими за присъединяване към Плана за действие за членство в Алианса”, посочи Владислав Стасяк пред журналисти след приключването на преговорите със секретаря на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Раиса Богатирева във Варшава.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Tue 29 Apr 2008, 09:24    Post subject:  

Представители на военния комитет на НАТО ще посетят Косово
29 април 2008 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Членовете на военния комитет на НАТО днес ще посетят Косово, където ще се срещнат с командира на КФОР Ксавиер Бут де Марнак, предаде агенция Косовапрес. Представителите на военния комитет на Алианса ще посетят и силите на КФОР в Косово. Военния комитет на НАТО е високопоставен орган, който съветва цивилните органи, приемащи решения по военни въпроси, посочва агенцията.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Fri 09 May 2008, 08:25    Post subject:  

НАТО може да приключи ротационното командване в Южен Афганистан
09 май 2008 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. НАТО може да въведе промени в ротационното командване в Южен Афганистан и да предостъпи тази роля на една страна, след като бяха изразени опасения, че сегашната система е благоприятна за движението на талибаните, предаде АФП, позовавайки се на генерал Банц Крадък, командващ американските въоръжени сили в Европа. „Всичко е открито”, заяви генерал Крадък, след като беше запитан как командването на региона, който се смята за крепост на талибаните и което е разпределено между Канада, Великобритания и Холандия, се очаква да се промени. Той съобщи, че е получил писмо от командира на силите на НАТО в Афганистан ИСАФ, в което се казва, че „ще бъде по-добре, ако една страна поеме командването, вместо прилагането на ротационния принцип”.
ИСАФ включва 47 хиляди военнослужещи от 40 страни, които заедно с отделна коалиция, водена от САЩ, от около 20 хиляди войници и с афганистанските сили за сигурност се борят срещу екстремистите в страната.
Генерал Крадък заяви още, че ще направи предложение, но решението ще бъде взето на политическо ниво. Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви миналия месец, че очаква значително засилване на американските сили в Афганистан през следващата година, въпреки че Пентагонът подчерта, че подобни действия ще зависят от изтеглянето на войници от Ирак.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Wed 14 May 2008, 09:06    Post subject:  

В Естония ще бъде създаден Център за киберзащита на НАТО
14 май 2008 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел днес ще бъде подписан договор за учредяване в Естония на Център за корпоративна кибернетична защита на НАТО, предаде агенция Интерфакс. От пресслужбата на министерството на отбраната на Естония съобщиха, че договора ще бъде подписан от командващите на армиите на страните, които участват в създаването на центъра за киберзащита – Естония, Латвия, Литва, Италия, Германия, Испания и Словакия. В работата на центъра ще вземат участие и САЩ. Новосъздадения център ще се занимава с разработване на стандарти и ключови направления в развитието на киберзащитата на НАТО, както и ще провежда експертизи в случаите когато има подозрения за кибератаки. Центърът трябва да заработи в пълен капацитет през втората половина на 2008 година, като тогава в Естония трябва да пристигнат специалисти от всички участващи държави.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Victor 3
[Admin]


Joined: 15 Oct 2007
Posts: 4111

PostPosted: Mon 02 Jun 2008, 11:56    Post subject:  

Международна школа на НАТО се провежда в Созопол
02 юни 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Созопол. Созопол е домакин на международна школа на НАТО. Тя се провежда до13 юни в града и е под патронажа на кмета на общината Панайот Рейзи. Темата на школата е „Наноструктурни материали за нови технологични приложения”, съобщи Кирил Попов от организационния комитет, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Нейни директори са проф. Райтмайер от Германия и проф. Петков от България, а основен спонсор е НАТО. Школата ще събере над 80 участника от 28 страни-членки и партньори на НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност” – от САЩ и Канада до Казахстан и Узбекистан, и от Естония до Израел. През дванадесетте работни дни, 15 лектори от водещи световни университети, изследователски центрове и фирми ще запознаят участниците с най-новите достижения и бъдещи перспективи в приложението на наноструктурните материали в различни области на живота. Една от основните цели на школата е взаимодействието на учени от различни страни, работещи в областта на физиката, химията, биологията, материалознанието и инженерните науки в разработването на нови нанотехнологии. „Изборът на Созопол за провеждането на НАТО-школата не е случаен -градът многократно е доказал през последните десетилетия, че със своята база, атмосфера и географско положение осигурява отлични условия за международни срещи от такъв ранг”, каза Попов. Той допълни, че град Созопол е кандидатствал пред научната комисия на НАТО и е спечелил домакинството. Международна среща от този ранг не се провежда за първи път в България. Това е втората организирана школа на тази тематика от 2005 година, допълни Кирил Попов.
Катя НИКОЛОВА
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42262

PostPosted: Tue 10 Jun 2008, 16:59    Post subject:  

Разширяването на НАТО предизвиква ръст на военните разходи – коментари в руските медии

10 юни 2008 | 17:49 | Агенция "Фокус"

Военните разходи в световен мащаб са се увеличили с 6% през 2007 г. и с 45% в сравнение с преди десет години, сочи годишният доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм. През изминалата година разходите са достигнали 1 339 млрд. долара (851 млрд. евро), 45% от които принадлежат на САЩ.
“Факторите, обясняващи покачването на световните военни разходи, освен всичко друго, са целите на външната политика на страните, реалните или потенциалните заплахи, въоръжените конфликти, миротворческите операции и др.”, посочват авторите на доклада.
Руските медии коментират, че Русия несправедливо е обвинена от Запада в милитаризация и единодушно посочват, че разширяването на НАТО в източно направление (фактор, който непрестанно бива критикуван от Кремъл) е основна причина за увеличаването на разходите за въоръжение в света.
Разширяването на НАТО се превърна в ръст на военните разходи в страните от Източна Европа, е подзаглавие от днешния брой на в. “Независимая газета” .
През миналата година светът се устреми към нова надпревара във въоръжаването, изразходвайки за тази цел рекордните 1 трлн. и 339 млрд. долара. Това се съобщава в годишния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) за 2007 г. Най-отпред с разходи от 45% от тази сума са САЩ. Русия е на седмо място.
В доклада се отбелязва, че в реалните цени на военните разходи през 2007 г. в сравнение с предишната са се увеличили с 6% и са съставили 202 дол. на глава от населението на земята. При това най-голяма част от тези разходи се пада на най-големите държави. Освен САЩ, чиито военни разходи са 547 млрд. дол., големи бюджети за военни цели са имали Великобритания, Китай, Франция и Япония. На всяка от тези страни се падат по 4-5% от световните военни разходи. Русия се намира на седмо място с 35,4 млрд. долара и годишен ръст от 13%, отбелязва изданието.
Общата сума за закупуване на въоръжение през 2007 г. се е увеличила с една трета в сравнение с предишната година и е 1, 339 трлн. долара, коментира днес в. “РБК Дейли”. Почти половината от тези разходи се падат на САЩ – страната изразходва за своята войска почти толкова пари, колкото всички останали държави, взети заедно.
Тези данни се съдържат в бюлетина на СИПРИ. Русия заема едва 7-мо място в този списък, след водещите страни от НАТО и Китай.
Резкият ръст на световните военни разходи показва, че възобновяването на надпреварата във въоръжаването е реална, както никога досега.
“Диспропорцията не може да не предизвиква безпокойство – фактически обвинявайки Москва в милитаристки настроения, НАТО изразходва за закупуване и съхраняване на системи за въоръжение десет пъти повече от нас. Според мен, по друг начин, освен като надпревара във въоръжаването, този процес не може да бъде определен по друг начин”, заяви за изданието източник от руското министерство на отбраната.
За 10 години военните разходи в света са се увеличили с 45%, пресметна СИПРИ, отбелязва на електронната си страница в. “Ведомости” . На глава от населението разходите съставят 202 долара, а общо – 2,5% от брутния вътрешен продукт на света.
На първо място по ръст на военните разходи за 1998-2007 г. е Източна Европа. Неин “локомотив” е Русия – частта на Москва във военните разходи на целия регион за последните пет години е 86%. Разсъжденията за милитаризацията на Русия са абсурдни, заявява представител на руското министерство на отбраната: целият ръст на разходите бива изяждан от инфлацията, закупуването на въоръжение във физически обеми почти не е нараснало.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 8 [117 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 6, 7, 8 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжия и военни конфликти през 21 век
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.2820s ][ Queries: 14 (0.0039s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker