В момента е: Пон 09 Дек 2019, 07:13 Часовете са според зоната UTC + 2 |
Ме-109, Bv138 и възможността да бъдат в България
Модератори: Penio |
Предишната тема :: Следващата тема |
Страница 4 от 6 [87 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5, 6 Следваща |
Автор | Съобщение | ||||
---|---|---|---|---|---|
dimitar_penov
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Preslav
[Admin] ![]() Регистриран на: 19 Яну 2006 Мнения: 42493 |
![]() Свален със залп от пушки Манлихер, турски разузнавателен самолет Спитфайер, в района на Созопол - ноември 1948 г.. В средата е пилота Талки Юд - жив и здрав! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Yunak
Доста ценна снимка според мен ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
dimitar_penov
Благодаря на качването на снимката!!! ![]() ![]() Другия самолет е ударен от зенитна картечница и пада наблизо в морето. В архивния материал няма нищо за пилота, който вероятно е загинал. Няма и данни да е правен опит от моряци от базата да стигнат до самолета. Има данни обаче, че картечния разчет е награден за точната стрелба! Турския пилот не е съобщил името на другаря си, или по-скоро това не е отбелязано в материала. Още като открих материала ми хрумна, че самолета паднал в морето може още да си седи там. Ако е проведена операция по изваждането му от военните, те със сигурност щяха да го отбележат по някакъв начин. И с документи и със снимки! От турска страна вероятно има обяснения за влитането, като пилотска грешка и някакви опити за откриване тялото на загиналия пилот. Живия вероятно е върнат в страната си и покрай това също трябва да има някакви документи, които да хвърлят повече светлина на случая! Нямах време да проверя в периодиката от това време, но предполагам, че във весниците от тези дни ще има съобщения за случката и подробности къде точно са паднали самолетите! Учудва ме и друго! Липсата на известност на инцидента в наши издания от по-късно. В историята на Гранични войски и в местни издания също не се среща! Военните от базата Созопол вероятно могат да дадат някакви данни за самолета в морето! Последно предположение - не съм сигурен дали нещо от самолета не е попадало в траловете на рибарите, които вероятно са го закачили при траленето в акваторията на залива. Макар че това доскоро беше военна зона и тя беше като че ли по-малко посещавана от рибарите! ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Марко Марков
![]() Регистриран на: 02 Юни 2006 Мнения: 2200 |
Много ценна информация. Дано морето е запазило единия самолет! Може би ще се намерят хора готови да дадат пари за реставриране на легендата. Това не е просто самолет, това е....... "Spitfire"! _________________ Родените да пълзят, не могат да летят! ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
su27
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 1248 |
Темата за спитовете е обсъждана и преди ето тук една известна снимка на С.Стоянов пред сваления спит. ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Марко Марков
![]() Регистриран на: 02 Юни 2006 Мнения: 2200 |
Да спомням си смътно. Има ли някакви значими резултати? _________________ Родените да пълзят, не могат да летят! ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
su27
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 1248 |
До колкото си спомням нищо повече от това коетo е написал Димитър Пенов, освен че версията на спит-а не е късна, а мисля че беше тропически Vb. Би било чудесно ако можеше да се разгледа околността с подходящ сонар, но надали на някой българин ще му се занимава. http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p=134730&postcount=17 |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
dimitar_penov
![]() Огледах моята снимка да не би Стоян Стоянов да е и на нея, но май не е ! За да дойде обаче той и да се снима, значи е изпратен специално и със сигурност има още материали в нашите архиви! Вероятно във военния арив ще има нещо! Отзад се виждат още три фуражки! Може да е назначена комисия или нещо подобно! Не се вижда добре, но правоъгълното тяло около мястото на закрепване на крилото ми прилича на фотографски контейнер?!? Точно него наблюдава стоящия отзад офицер! Просто трябва да се потърси! Все ще излезе нещо! Независимо каква версия са Спитовете, ако наистина другия изплува, той ще е супер находка и експонат във всеки музей! Видях материала в БС, но той е много малък но важен! Става дума за морска карта с отбелязано мястото на самолета!!! ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Елемаг
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 27535 Местожителство: София |
![]() ![]() ![]() До колкото съм чел и двата самолета и пилотите, живия и мъртвия са върнати в Турция. Падналата машина е извадена преди това. _________________ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН! ![]() Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
dimitar_penov
![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
grim realm
![]() Регистриран на: 17 Мар 2006 Мнения: 1111 |
Аз пак да вметна, че на 17 Април 1951 г. дядо ми е бил мерач на тежко зенитно оръдие и е дал команда "огън" по едно малко сладко турско самолетче, което се разбива на 17 км от брега на Бургас. Първо ми казваше, че е бил с "тъпа муцуна" и е бил известен на нашите зенитчици като "Вампир". След като му показах снимки на самолети, които са били на въоръжение при турците по това време, се спря на Р-40 и каза "такъв беше". Старшината му е награден затова, че взима решение да се стреля, а дядо и другите по оръдията са взели няколко дни отпуск. Баба ми (нека почива в мир! ) е била там по това време. Доколкото разбрах е било привечер - тъкмо му е отишла на гости, когато са ги викнали. Дядо каза, че е виждал самолета по-детайлно, когато го е осветявала навигационната лампичка. Също ми каза, че пилота е загинал и май дори не са го търсили. Турците май са си траели, за да няма скандал, но не съм сигурен. От бая време се каня да го хвана на тясно и да ми продиктува всичко, което си спомня, но все забравям. Лошото е, че баба от време на време даваше подробности, които той пропускаше, но ... Та и този самолет е някъде там. П.П. Ако някой може да ме снабди с карта на Бургас и акваторията му, както и на разположението на оръдията по това време, мога да се опитам да накарам дядо да покаже ориентировъчно мястото на падане. Ако не, ще се мъча с друга карта... _________________ "Гледай вляво и кашляй ! " - КАМО ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Елемаг
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 27535 Местожителство: София |
![]() ![]() ![]() Чел съм го в заповед на Георги Димитров но не съм сигурен къде. Израза беше ....самолетите да бъдат върнати в състоянето в което са......Спомням си че е имало някакви преговори с помоща на руснаците. Най-вероятно съм го чел или в старите броеве на вестник ВВС или в статията във вестник Всичко за оръжието. Имам някъде изрезка от този вестник със статията и ще потърся. _________________ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН! ![]() Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
KONGO79
![]() Регистриран на: 01 Фев 2006 Мнения: 474 Местожителство: ВАРНА |
Статията май беше във вестник ВВС и ако не ме лъже паметта пишеше, че Спитовете са разменени за едно Арадо, с което пилот от Чайка бяга в Истанбул. Преди време German имаше въпрос относно това бягство. _________________ CULUS CAPITIS RECIPET!!! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
German
![]() Регистриран на: 02 Яну 2004 Мнения: 2680 Местожителство: Шуменщайн |
KONGO79 е напълно прав. Самолетите и летците са върнати в замяна на нашето избягало Арадо. Даже точно в събота(31.07) си говорихме с Венци Чаков на дамбата в Балчик за този случай(егати съвпадението!) на рибка и бирка. ![]() _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Страница 4 от 6 [87 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5, 6 Следваща |
Предишната тема :: Следващата тема |
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети |
[ Time: 0.0713s ][ Queries: 12 (0.0055s) ][ Debug on ] |