Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
Aktuelles Datum und Uhrzeit: Mo 26 Okt 2020, 00:36
Alle Zeiten sind UTC + 2
 Forum-Index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ФОРУМ ЗА МОРСКИ ТУРИЗЪМ
ПЛАЖОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА
ModeratorenSea Dog
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
Seite 1 von 7 [92 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Weiter
Autor Nachricht
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Fr 04 Jul 2008, 15:56    Titel:  ПЛАЖОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА  

Над 15 млн лв. приходи от плажните концесии
Тази сума е близо два и половина пъти по-висока от събраната през 2006 г.
Община Варна поема пясъчната ивица на Златни пясъци, реши кабинетът

Общо 15,552 млн. лв. са приходите от концесиите на 72 морски плажа през 2007 г., съобщиха от правителствения пресцентър вчера. Сумата е близо два и половина пъти по-висока от събраната през 2006 г. (около 6,658 млн. лв).
За 10-те години, откакто морските плажове минаха в ръцете на концесионери, в държавната хазна са влезли 53 млн. лв. 30% от приходите от концесии на плажовете трябва да постъпват в бюджетите на общините.
След като на 12 юни т.г. правителството даде ход на концесионните процедури за седем от най-големите черноморски плажове (Св. Константин - голям, малък, юг и север, както и плажовете Златни пясъци, Албена и Елените, министрите решиха вчера да предоставят управлението на плажа в курортния комплекс Албена на община Балчик, а на плажа Златни пясъци - на община Варна. Двете общини ще отговарят за ивиците до влизането в сила на нови концесионни договори.
Според последните промени в Закона за концесиите плажовете ще се отдават за 20 години, а не както беше досега - за 10.

Zuletzt bearbeitet von Preslav am Mo 04 Mai 2009, 12:00, insgesamt 2-mal bearbeitet
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Mo 07 Jul 2008, 23:28    Titel:  

Крайбрежната алея с нов имиж
Варненци се завръщат на централния плаж
Чистотата на ивицата, паркоместата и евтините чадъри привличат плажуващите
Скоро внушителна статуя ще посреща изгрева от алея първа
„Снимайте, само не хващайте кошчето, че направо ме хваща яд. Тук пък са палили огън, какво е това нещо. Веднага трябва да се оправят нещата“ - нарежда по телефона търговският пълномощник на „Лазурен бряг 91“ Андрей Василев, докато представя пред екип на „Народно дело“ новата визия на варненския плаж, добил популярност през годините като алея първа. Зоркият поглед на концесионера хваща и най-дребната неразбория. А проблемите очевидно са все по-малко, установи репортерската ни проверка. Крайбрежната алея е коренно променена.
Вече няма оправдание да си метнеш обелката от банана или фаса на пясъка, твърдят концесионерите, които са поставали по алеите и плажа кошчета почти на всяка крачка. Само по пясъчната ивица броят им достига 200. „Хвърляме шишета по плажа, а кошчетата стоят празни. После казваме: мръсно е. Но не може да променим културата на гражданите“, признава Василев. За негово съжаление често се прескача и забраната за разходки на кучета по пясъка.
Целта на концесионерите е кристално ясна: варненският плаж да получи мечтания син флаг, какъвто се дава само на най-чистите и красиви плажове. За постигането на тази мечта те са хвърлили почти 6 млн. лв. през последните три години. Като само за тази г сумата е около 3,5 млн. лв. По всичко личи, че инвестициите ще нарастват през следващите години.
Най-амбициозният проект предвижда изграждането на 70-метров пристан на мястото на един от двата разрушени мостика на централния или рибарския плаж. Черешката на тортата ще бъде уникално висока статуя, която трябва да се превърне в символ на Варна, какъвто например е монументът на Исус Христос за Рио де Жанейро. Предвижда се скулптурата да се издигне на 25 – 30 метра, но ръстът й може да се увеличи още малко, което ще бъде достатъчно, за да кандидатства за книгата на рекордите на Гинес като една от най-високите статуи на света. Монументът ще носи името „Добро утро, Варна!” и ще бъде изработен от месинг или бронз. В момента се събират идеи за това какво точно може да представлява статуята. Целият комплекс ще коства около 1,8 млн. лв.
За бъде картинката завършена, концесионерите предвиждат сградите на къпалните да бъдат изцяло реновирани и санирани с влагоустойчиви материали, като гранит, врачански камък и мушел, като на места ще бъдат подсилени и основите на сградите.
„Постоянно черпим опит от Кан, Ница, френската Ривиера, Израел“, споделя Василев. Сред най-напредничавите идеи е да се направи алея само за автомобили, озеленена част и пешеходна идея.
Засега ръцете на концесионерите са вързани донякъде пред замърсяването на морето. Точно показателите на морската вода са единствената пречка пред варненския плаж да получи мечтания син флаг. Мониторингът от миналата година не е бил с добри показатели, но последните цифри са обнадеждаващи, посочва Василев.

Палмова гора никне до втора буна

Първата палмова гора в България ще цъфне между втора и трета буна, издаде Андрей Василев. Високите над 10 метра изкуствени растения ще бъдат „посяти“ в бетонни постаменти в пясъка. Броят им ще бъде около 50, а гледката ще напомня пейзаж от Хавайските острови. Цената само на едно дърво е около 2000 долара.
„Тук ще стане нещо наистина грандиозно. Палмовата гора ще създава естествена сянка и ще се оформи ВИП плаж“, каза Василев, който реши засега да не дърпа изцяло завесата към уникалната концепция, за да не разваля изненадата. Според източници на „Народно дело“ освен че ще напомня на екзотичните тихоокеански страни, в района на палмовата гора ще работят и специалисти в кулинарията от тези страни.

Коват улица от индийско
дърво над прибоя

„Има оплаквания от граждани, защото направихме алеи за автомобили, но не и за пешеходци. Следващата година ще поправим това“, призна Василев. Атрактивен проект предвижда над морето да бъде разпъната т.нар. дървена улица успоредно на пътя. Целта е да се увеличат пешеходните зони в участъка клуб “Екстраваганца” - шокаровия канал. Дървената улица ще минава върху каменния насип от страна на морето. Подобни алеи има в Атланта и френската Ривиера. Улицата ще бъде с широчина 4 - 6 метра и ще бъде изградена от лека метална неръждаема конструкция и специални водоустойчиви дървени матиериали, внос от Индия – нербал и италба, които издържат на влагата. Общата й дължина ще бъде 750 м, а инвестицията в изграждането ще бъде над 1 млн. лв.

Евиният плаж възкръсна

Нова придобивка от тази година е евиният плаж. След цяло десетилетие представителките на нежния пол отново намериха място, където могат да се припичат скрити от любопитни мъжки погледи. Заграденият плаж се намира почти на същото място, където го помнят варненци. Възстановяването му стана факт по молба на граждани.
Оказва се, че сянката на варненския плаж е една от най-евтините по Българското Черноморие. Цената е 10 лв. за два шезлонга и 4 лв. за чадър. Внушителните 1820 слънчобрана са забучени на пясъка. Най-много са на южния плаж – над 600. Коректно е запазена задължителна сервитутна зона, която обхваща 20% от територията им. След консултация с инженер конструктор е премахнат рибарският мостик поради опасност от инциденти.

Даляните слизат
под водата

Ултрамодерна идея за решаване на проблема с даляните предвиждат концесионерите. Идеята им е да бъдат преместени на места, които не стават за плажуване и няма да са опасни за сърфистите или любители на джетове и скутери.
По специална технология даляните могат да бъдат потопени на 7 – 8 метра под водата, където чрез специална тръба ще се пуска въздух. Мехурчетата ще играят ролята на преграда, която ще насочва рибата към мрежите. Когато са под водата, съоръженията няма да създават опасност. Единственият проблем засега е, че решението излиза доста по-скъпо от традиционния начин за риболов.

Рибарското селище става
туристическа атракция

Най-после рибарите си намериха място, твърдят концесионерите. Всички лодкари са преместени в района на втора и трета буни. Пред бараките им са засети декоративни растения. Някои от рибарите продължават да паркират плавателните си съдове директно на пясъка, като отнемат територията на плажуващите.
„Ще направим рибарско селище, което ще отговоря на всички изисквания. Сега нямат нито вода, нито канализация, а токът им е закачен на някакъв кабел. Ще се превърне в атракция, каквато има навсякъде по света. Никой не е казал, че ще ги гоним. Между тях обаче има и хора, които си купуват лодка и решават да се правят на рибари, а после по цял ден пият на брега” - коментира Андрей Василев.

Чалгата отстъпва територии

Тази година от плажната алея бяха премахнати 10 заведения. В историята влязоха заведения, като „Авеню“, Буги бар, „Паша“, „Темида“, баровете „Чадъра“ и „Спасители“. Жертвата бе оправдана – да се разчисти централният плаж и да се върне предназначението му.
Чалгата, която властваше до миналото лято, отстъпва територията си, категорични са концесионерите. За най-запалените фенове все пак са запазени две заведения, където може да чуете „Бяла роза“, а и дори „Тигре, тигре“. В разчистването се намеси и ДНСК. С констативни протоколи бяха премахнати снек-барове „Адлер“ и „Сузана“ на рибарския плаж, „Червени камъни“ и „Стоп“ на плаж буните II.


Андрей Василев шеф на „Лазурен бряг 91“

Разходите ни надвишават в пъти приходите

- Г-н Василев, връщат ли се варненци на варненския плаж?
- Да, особено през събота и неделя. След облагородяването на алеята, след създаването на 650 паркоместа варненци се връщат на варненския плаж. Харесва им пътят и живописната гледка.

- По-добра ли е варненската алея от бургаската?
- Не съм ходил скоро в Бургас, но мога да заявя, че те нямат нашите дадености. Те нямат такива сгради. Според мен съблекалните трябва да бъдат отворени към морето. Навремето са останали заградени, защото са били разделени на мъжки и дамски отделения. Наскоро дойде човек от министерството, който се учуди защо така сме заградили гледката. Всъщност ние правим всичко възможно да ги отворим.

- Имате ли интерес към концесията на плажната ивица на Златни пясъци?
- Сега се прави процедурата за търг, който ще бъде през следващата година. Рано е да се каже дали ще участваме. А и аз не съм човекът, който може да го реши.

- Как ще бъде подобрено качеството на водата?
- Тази година дадохме 14 000 лв. за ремонт на преливника на вълнолома. Надградихме го и частично решихме въпроса. Сега преговаряме с община Варна, която може да бъде бенефициент по програма за получаване на пари от еврофондовете за изграждане на дълбоководно заустване на три възлови места – на шокаровия канал, на калолечебницата и на вълнолома. Вече имаме сериозни резултати. И тази година резултатите са по-добри. Ако седяхме със скръстени ръце, рискувахме на третата година със занижени показатели да затворим варненския плаж. Това ще рефлектира пряко върху концесионера. Ние гледаме на варненския плаж като една даденост, която е не само за варненци, но и за гостите на Варна.

- Може ли да ни препоръчате някое заведение или специалитет, който задължително трябва да опитаме?
- Веднага бих препоръчал кораба “Мистър Баба”, където може да опитате най-различни рибни специалитети, летния бар Е-lounge, който е по подобие на “Ники бийч” в Сент тропе, стана приятно кътче с два басейна и зеленина, рибния ресторант “Тамбукту”, двете дискотеки “Час пик”, “Екстраваганца”, ресторанта “Сардиния”. От личен опит препоръчвам да опитате специалитета миди натюр с мащерка и чесън в “Мистър Баба”. Мидите са от ферма, така че даваме гаранция за качество.

- Как стои въпросът с водното спасяване?
- Все още съществува проблем с водното спасяване. Порочна е практиката за произвеждане на спасители. Квалифицират ги първо за басейни, а после за море, като се доплаща допълнително. Всеки би предпочел да е на басейн. Работата е по-малко, отговорността е по-малка, а заплащането е по-високо. Имаме идея да направим собствена фирма за спасителна дейност, защото досега има една фирма монополист на пазара и на практика ни извива ръцете. 2500 лв. струва на месец един пост. Ние имаме 20 поста. Направете си сметка за какви разходи става въпрос.

- Имате ли идеи за изкуствени острови?
- По новия Закон на концесионера ще се дават и 300 метра от прилежащата територия в морето. Тогава може да се мисли и за мостове, а защо не и за плаващи острови.

- Какво е отношението Ви към буните?
- Навремето целта е била да предпазят брега от ерозия, но не знам до каква степен изчисленията са били точни. Това, че някои плажове губят пясъчната си ивица, се дължи на тези съоръжения. Вече рибарски плаж почти няма. За сметка на това южният се е увеличил.

- Как си представяте алея първа след 5 – 10 години?
- Като френската Ривиера или курортите в Испания. Нещо съвсем различно. Това, което липсва засега, е модерно яхтено пристанище. След отварянето на пристанището и това ще стане факт. Трябват още паркинги и заведенията да са от друг тип. Културата на гражданите също трябва да се промени. Грешно е да се мисли, че от варненския плаж се печели, защото разходите, които направихме през последните години, надвишават в пъти приходите.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Mi 09 Jul 2008, 10:15    Titel:  

Още не сме получили плажа на Златни пясъци
В община Варна още не е получено решението на правителството, по силата на което плажът на Златни пясъци става нейна отговорност. Кметът Кирил Йорданов каза по този повод, че без този документ няма да коментира какви са вариантите общината да реализира дейността, прехвърлена й от държавата след началото на туристическия сезон. „Никой не е виждал това решение на Министерски съвет. Ако такова има, то трябва да бъде изпълнено чрез областния управител, както беше процедурата за останалите плажове, които ни бяха дадени за стопанисване“, обясни варненския кмет. Припомням, че решението за прехвърлянето на плажа на Златни пясъци на общината беше взето на правителственото заседание миналия четвъртък. Кметът Кирил Йорданов не скри, че не е доволен от начина, по който се вземат решенията за управлението на плажната ивица. „Община Варна продължава да не граничи с морето, както и останалите морски общини у нас“, заяви той и допълни, че е необходим пробив на местната власт по отношение на управлението на крайбрежните зони. По негово мнение такава промяна може да настъпи първо по отношение на управлението на кризи, а също и при осъществяването на екологичен контрол.

Общината започва своя проверка за мазута
Комисия, съставена от представители на морските институции в града, на плажния концесионер „Лазурен бряг 91“ и с участието на зам-кмета Свилен Крайчев, ще извърши нова проверка за последствията от скорошното замърсяване с мазут на Варненския залив. Ще бъдат взети проби от водата, дънните риби и морската растителност в най-застрашените райони. Работата на комисията започва утре, а две седмици след това ще бъдат огласени и резултатите от проверката
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Do 17 Jul 2008, 10:54    Titel:  

Летният сезон в Бургас започва официално на 27 юни

19 юни 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"

Бургас. Летният сезон на плажовете Бургас-Север и Бургас-Централен ще бъде официално открит на 27 юни, съобщи управителят на фирмата концесионер “Онтайм” Георги Велков, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. В момента плажовете са неохраняеми, като на главните подстъпи към плажовете са поставени забранителни табели „Неохраняем плаж. Къпането забранено”. От утре ще започне поетапното разполагане на спасителните постове и зареждане на медицинските пунктове, което ще бъде изцяло завършено на 26 юни, уточни Георги Велков. “Нашата фирма е създала организация и извършила всички необходими действия по изпълнение на ангажиментите си като концесионер на двата плажа. Сключени са договори и са осигурени необходимият брой спасители за обезпечаване на нужния квалифициран медицински персонал, включващ лекари-реаниматори и оборудван реаномобил. Плажната ивица се почиства активно от 20 май и са извършени необходимите профилактични третирания на пясъчната ивица срещу паразити и микроорганизми”, каза Георги Велков. Той допълни, че през този сезон ще бъдат разположени нови съблекални и допълнителни душове, ще бъде осигурен изцяло безплатен безжичен интернет за плажуващите и за първи път уникален воден атракцион ще бъде разположен във водата. Велков е категоричен, че възникналите противоречия между фирмата и Община Бургас нямат общо с ангажиментите по изпълнение на концесионните им задължения. “Нашата фирма, както всяка година досега, ще си изпълнява ангажиментите по концесионния договор стриктно и качествено. Но вследствие на създалата се ситуация, за разлика от предишните години този сезон ние няма да можем да поддържаме извънредни доброволни постове извън границите на концесиите- на мостика на кея, на Евиния плаж и на понтонни постове, разположени в морето. Няма да разположим голям брой безплатни чадъри, каквито има само на бургаските плажове и не може да осигурим работата на спасителните постове извън нормалното работно време от 08.00 до 18.00 ч.”, заяви управителя на фирма „Онтай” Георги Велков.
Катя НИКОЛОВА
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Do 17 Jul 2008, 10:55    Titel:  

Плажът в Шабла има концесионер

20 юни 2008 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Шабла. Само плажът в Шабла има стопанин след проведения конкурс за избор на концесионер на плажовете на къмпинг „Добруджа” - Шабла и в село Крапец, съобщиха от общината. Той е единственият кандидат, явил се на конкурса, фирма от гр. София с опит в концесионирането на плажове. Наемателите ще имат възможност да развиват дейности регламентирани със Закона за Черноморското крайбрежие, а именно водно спасяване, санитарно-хигиенно поддържане, да поставят временни търговски обекти, съоражения за атракция, чадъри и шезлонги.
За плажовете останали без стопани ще се грижи общината, но във възможностите и е да извършва там само санитарно-хигиенни дейности.

Община Поморие отдава за стопанисване общинските плажове


20 юни 2008 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Поморие. Община Поморие обяви процедура за отдаване на общинските плажове, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Общо седем са плажовете, които общината получи за стопанисване от държавата. Бъдещите наематели трябва да осигурят водно спасяване, медицинско обслужване и да осигурят санитарно- хигиенното поддържане на ивиците, като срещу това ще имат право да развиват търговска дейност. Общината е обявила за сключване на договори плаж “Поморие Централен”, като определената гаранция е 7000 лева. Толкова е гаранцията на плажа на село Ахелой и на къмпинг “Ахелой”. За плажа на къмпинг “Европа” общината е определила гаранция от 5000 лева. Две хиляди лева е гаранцията за морски плаж “Поморие почивни станции”, а по хиляда лева ще платят желаещите да сключат договори за плажовете “Лахана” и “Поморийска коса”. Приемането на документи вече е приключило, съобщи зам.-кметът на община Поморие инж. Иван Алексиев. Той допълни, че в началото на другата седмица ще е ясно има ли спечелил и кандидати. Самата процедура е обявена в много съкратени срокове с цел по-бързо да се намерят кандидати да стопанисват общинските ивици. Плажовете се отдават за срок от три години, но ако междувременно те бъдат отдадени на концесия от държавата, договорите ще бъдат прекратени, напомни зам.-кметът. Той уточни, че това условие ще залегне в бъдещите договори с наемателите.
Катя НИКОЛОВА

Комисията за защита на потребителите във Варна е започнала проверки по плажовете

20 юни 2008 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Комисията за защита на потребителите във Варна е започнала проверки на туристическите обекти по плажовете. Това заяви за радио "Фокус" - Варна Соня Ангелова, представител на регионалното звено на комисията. Тя уточни, че това се прави успоредно с проверките на средствата за подслон в курортните комплекси. По думи на Ангелова обаче комисията се съобразява и с факта, че все още продължават процедури за отдаване на плажовете на концесия. Договори се сключват и в настоящия момент, затова от КЗП изчакват да приключат процедурите преди да започнат същинските проверки по плажовете.
Янита НИКОЛОВА
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Do 17 Jul 2008, 11:19    Titel:  

Хотелиери искат плажа на Златните
Собственици на хотели и ресторанти на Златни пясъци излязоха с меморандум, в който се съобщава, че смятат да участват в бъдещия нов конкурс за концесия на плажа на курорта. За тази цел те ще създадат свое търговско дружество. Собствениците на големи обекти са решени да инвестират в съвременни методи за почистването на пясъчната ивица и да сменят старите атракционни и обслужващи съоръжения по нея с нови. Така основното достойнство на Златни пясъци като курорт ще бъде запазено и представено достойно пред туристите. По оценка на застаналите зад меморандума собственици в момента цените на плажните услуги са неоснователно завишени, а системата за осигуряване на безопасност на туристите не е на ниво. Това било и причина за техните постоянни протести. Към разработването на по-качествена система за стопанисване на плажа са привлечени ключови фигури и организации в туристическия бранш, съобщават собствениците, които днес ще изнесат пред медиите допълнителни подробности за проектите си.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Fr 18 Jul 2008, 14:33    Titel:  

Северните плажове са необезопасени
Наемателите запазват интерес към Каварна и Балчик

от Йорданка Калчева, в."Дневник"


И тази година пясъчната ивица в най-североизточната българска община Шабла остана с неохраняеми плажове. Единствено за централния плаж в Шабла се е явил стопанин. По думите на кмета на морската община Красимир Кръстев само два терена от крайбрежната ивица - в Шабла и Крапец, отговарят на изискването да са снабдени с ток и вода и могат да бъдат предложени за стопанисване през сезона. За плажа край Крапец обаче не се е явил нито един кандидат и зоната като останалата част от бреговата ивица е обозначена с табела като неохраняема.

За инвеститорите не е изгодно да поддържат пясъка, тъй като туристите в Шабленско са по-малко от останалата част по българското Черноморие, казва кметът Кръстев. По думите му друг "препъникамък" е отдаването на терените само за един сезон. Това е причина към стопанисване на плажовете в Шабленско от години да липсва интерес. Според експерти от областната администрация чуждестранни туроператори си водят и спасители, за да се презастраховат при липса на екипи за оказване на първа помощ.

За разлика от Шабла интересът към бреговата ивица в района на Каварна и Балчик е голям. Само два плажа около Каварна са необезопасени, каза кметът на общината Цонко Цонев. По данни на служителите от отдел "Общинска собственост" в кметството не е заявен интерес към ивиците "Топола-Божурец-1" и за съседното на "Русалка" село Свети Никола. "АКБ Форес" и тази година стопанисва пясъка около ваканционния клуб "Русалка", а дъщерното дружество на "Албена" АД - "Бялата лагуна", е взело за сезона плажа на СБА, където е базата на туристическата компания.

За първи път това лято плажът край двореца в Балчик е предоставен за стопанисване на Министерството на културата и той не е предлаган на наематели за поддържане през летните месеци, съобщи кметът Николай Ангелов. Не е заявен интерес за бреговата ивица край местността Тузлата и на закрития миналото лято плаж пред ресторант "789".

В началото на лятото държавата предаде общо 22 плажа за стопанисване на крайбрежни общини Балчик, Каварна и Шабла. Ангажиментът на местната власт беше да даде терените за ползване, срещу което наемателите трябваше да осигурят спасители, медицински екипи и почистване на пясъка. В момента седем от плажовете в Добричко са дадени на концесионери.

В началото на сезона изтече 10-годишният договор, по силата на който "Албена" АД стопанисваше около 75 дка от пясъчната ивица край курорта. Дружеството продължава да почиства брега и да се грижи за безопасността на летовниците, макар да няма правно основание за това, тъй като нов стопанин все още не се е намерил.

Във Варна само 47 басейна работят легално
По-малко от половината от плажовете във Варна са официално открити, съобщи директорът на дирекция "Здравеопазване" в общината доц. д-р Добрин Радев. Справка на общинската администрация от тази седмица сочи, че 16 от 38 плажа имат спасители и медицински екипи. При басейните ситуацията е още по-критична - 47 от около 220 отговарят на изискванията за безопасност на летовниците.

До момента в специализираната комисия, включваща експерти от общината, РИОКОЗ и БЧК, са подадени 23 заявления за откриване на плажове и 77 - за басейни. Специалистите от комисията са проверили 17 плажни ивици и 56 плувни съоръжения. При проверките са констатирани две нарушения на плажове и 9 на басейни. Пренебрегват се нормите за водно спасяване, медицинското обслужване и поддържането на чистотата, съобщи д-р Добрин Радев.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: So 20 Jul 2008, 14:39    Titel:  

Царево даде плажовете си под наем
от Румяна Емануилиду, в.Дневник
03 юли, 15:58


Община Царево подписа от 1 юли договори с наематели на морските плажове, за които до момента не се намериха концесионери. Те бяха предоставени на общината за управление от Министерския съвет. Това съобщи кметът на Царево Петко Арнаудов. Договорите са със срок от 3 години. Процедурата по сключването им е преминала под формата на конкурс на два етапа - обсъждане по документи и провеждане на събеседване с кандидатите.

"Сред офертите, които желаещите да ги стопанисват представиха, имаше и доста амбициозни - за откриване на уиндсърф училище, водолазен център и други атракции", добави Арнаудов. По думите му обаче комисията е обърнала специално внимание на обезопасяването на водните площи, медицинското обслужване, санитарно-хигиенното и техническото поддържане на морските плажове. Основно изискване е и пълното оборудване на спасителните и медицинските пунктове и броя на спасителите, което ще гарантира безопасността на гражданите. Комисията е поставила и специфични изисквания - да се охранява цялата плажна ивица, 30% от зоната да бъде със свободен достъп без такси за чадъри и шезлонги.

От общината ще извършват проверки по плажовете и строго ще съблюдават дали се спазват изискванията. "Ще бъдем безкомпромисни по отношение на реда, при който трябва да се поддържат на плажовете", заяви Петко Арнаудов.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Sa 10 Jan 2009, 21:56    Titel:  

Избраха концесионери на 5 морски плажа

Министерският съвет определи концесионерите на 5 морски плажа след проведени открити процедури за предоставяне на концесия за услуга. Срокът на договорите ще бъде 10 години.
„Св. св. Константин и Елена холдинг" АД ще е концесионер на плажовете Св. Константин-север, Св. Константин-голям плаж, Св. Константин-юг и Св. Константин-малък плаж. „Албена" АД ще е концесионер на плаж Албена, община Балчик.
Дружествата трябва да осигурят на предоставените им морски плажове зони за платено и свободно разполагане на плажни принадлежности, водно спасяване и спортно-развлекателни услуги, детски игри, заведения за хранене, медицинско и санитарно-хигиенно обслужване, достъп за инвалидни колички. Припомняме, че днешното заседание на Министерския съвет е първото си за тази година.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Mo 16 Mдrz 2009, 12:40    Titel:  

Все по-малко български плажове със Син флаг
Източник: Дарик 12:28 / 11.03.2009
© Burgas24.bg

Седем български плажа и едно яхтено пристанище кандидатстват тази година за Син флаг. Претенденти за екологичната награда са плажовете „Албена","Слънчев ден", „Слънчев бряг"-север , Свети влас-новия плаж, Поморие-изток, „Дюни", Созопол „Харманите" и яхтено пристанище „Марина Диневи"- съобщи Николина Манчева , експерт от Българско движение"Син флаг".

Националното жури на България проведе в Бургас заседание за присъждане на награди по програмата Син Флаг на Международната фондация за екологично развитие със седалие Коменхаген. При одобрение от страна и на международното жури тази година флаговете на България ще бъдат 8.

Документи не са подали плажовете „Ривиера", „Златни пясъци", „Русалка", „Елените", Несебър. Награждаването на плаж със Син флаг се базира на изпълнението на 29 критерия, които засягат екологично образование и информация, качеството на водата, екологосъобразно управление, безопасност и предлаганите услуги на ивицата. Наградата се присъжда само за един сезон и има случаи когато се отнема поради нарушаване на изискванията за чистотата и безопастност за ивицата.

По Българското Черноморско крайбрежие има 78 плажа. През 2008 година синият флаг се вееше над 9 от тях. България е достигала максимум от 15 флага-каза още Манчева. За сравнение в Черна гора 44 плажни ивици издигат екоотличието. Над 100 са плажовете с наградата в Гърция и Турция.

Според Манчева, налице е все още неразбиране значениетона програмата Син флаг . По думите й е необходима държавна политика в тази посока. А именно усилия и от страна на институциите за получаване на тези екоетикети, които са реклама и пряк път към успешното развитие на туризма в България.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
barrel-rider


Anmeldedatum: 02.06.2006
Beitrдge: 7646
Wohnort: Варна

BeitragVerfasst am: Mo 16 Mдrz 2009, 14:41    Titel:  

Като как институциите носят вината за неполучилите син флаг плажове на разните курорти? А, да - като не им ги чистят редовно може би. А кой да се поразходи покрай изнесените на самия пясък заведения (дървените скари явно не са проблем), няма как да не се забележи забележителната мръсотия по пясъка. И не съм на мнение, че службите по чистота трябва да прибират боклука, а заведенията, заради които го има.
Пример: в началото на вълнолома във Варна има две симпатични заведения, Мистър Баба и БМ, около които винаги се развяват отпадъци с очевиден кухненски произход. Те не са изхвърлени от морето, а са си от заведенията. Защо всичкото граждани ще плащат за прибирането на боклука от бизнес на 10 човека, които не си дават зор да чистят около заведението си. Всъщност чистят, но ефектът е траен колкото априлски сняг.

_________________
The Road goes on and on
Down from the door where it began.
Now far ahead the Road has gone,
And I must follow, if I can ...
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Mo 16 Mдrz 2009, 14:45    Titel:  

Аз трябва да ти покажа плажа на Поморие. Със син флаг. Снимах го ноември - първо плаж нямаше. Морето бе изяло пясъка.
Второ - тъкмо снимам и една боклуджийска кофа се ливна върху останалото от плажа. И се получи една милизлива гледка - боклуци, смрад и чайки, обаче синия флаг гордо се вееше. Което ме навежда на мисълта - кой по дяволите и как дава сини флагове на такива бунища?
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
barrel-rider


Anmeldedatum: 02.06.2006
Beitrдge: 7646
Wohnort: Варна

BeitragVerfasst am: Mo 16 Mдrz 2009, 14:54    Titel:  

Ами ще трябва да им изчета правилата. Ако проверката е веднъж годишно и нейде преди сезона, познай колко е адекватна. А ако е само до някоя табела - лесна работа, табели пишем на поразия от време оно (я какви сме ги спрятали там с кебапчето и ковчега на капитализма Very Happy ). А трябва да е на пъпа на сезона, когато се изискват най-сериозните мерки и аджеба се вижда кой го може и кой - не.
В тая връзка - почвам да събирам плажни "красоти", които са не за син, ами за черен флаг. Веднъж нарекоха занаята ми "мъхнаджийски", но смятам, че точно това е начина да се правят нещата - на колкото повече хора натякваш за проблема, толкова по-голяма е вероятността някой да сглупи и да се заеме да оправи нещата.

_________________
The Road goes on and on
Down from the door where it began.
Now far ahead the Road has gone,
And I must follow, if I can ...
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Mi 29 Apr 2009, 15:31    Titel:  

40 плажа без охрана през лятото
22.04.2009
Тръжната документация на МРРБ готова до месец, едва тогава предстои набирането и одобрението на концесионери и наематели

Над четиридесет плажа по Южното Черноморие могат да останат без стопани през настоящия сезон, а това от своя страна да доведе до редица неприятни и фатални инциденти. Една от причините е в забавената процедура на държавата по организирането на търговете за концесии. Едва месец след като пристигнаха първите туристи, строителното министерство ще бъде готово с тръжната документация. Поне още 30-40 дена ще са необходими до избора на евентуалния кандидат-наемател. До разгара на сезона пред едни от най-предпочитаните от туристи ивици ще стоят табели “Неохраняем плаж!”. Ако въобще се явят кандидати да ги стопанисват, едва ли ще се намерят свободни вече спасители, лекари, които да се грижат за летовниците. Тези проблеми бяха обсъдени в края на миналата седмица на среща по проблемите на туризма в Бургас. В дискусията се включиха хотелиери, туроператори, браншови организации и представители на МВР, Областно пътно управление, експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Външно министерство, ръководители на Летище-Бургас, Морска и Пристанищна администрация, Регионална митническа дирекция – Бургас, Гранична полиция и от Комисия за защита на потребителите.
В същото време държавата тази година е определила наем за неатрактивни плажове, които през годините са били без стопани. Предстои тепърва 12 ивици в Бургаско също да бъдат отдадени на концесии. Това са плажовете на Елените, Обзор, Оазис, Нестинарка, Козлука, Перла, Лозенец.
Скъпите чадъри, шезлонги, пренаселените с “временни” обекти пясъчни ивици по родното Черноморие и тази година бяха гореща тема сред представителите на туристическия бранш.
Според тях един концесионер печели повече от чадър и шезлонг на ден, отколкото един хотелиер от легло. Така в момента всеки турист може да си намери стая за 10 евро в тризвезден хотел в Слънчев бряг, докато чадър на плажа през сезона миналата година се отдаваше за 7 лева, още толкова струваше шезлонгът за туриста. Едната страна има разходи за ток, вода и храна, персонал, а другата не влага почти никакви средства.
Докато конкурентните ни дестинации предлагат безплатен плаж за летовниците си, нашите концесионери трупат тлъсти печалби от тази дейност. В същото време 7-те милиона лева, събрани от концесионни такси на плажовете през изминалото лято, ще се стопят значително през настоящия сезон. Парите, които ще се налеят в хазната, ще са много по-малко, тъй като се очаква известно финансово облекчение към концесионерите. Те от своя страна ще са задължени да не увеличават цените на предлаганите плажни услуги. Това “милосърдие” на строителното министерство е заради рестрикциите за ползваемата площ от концесионерите. Вече по закон 50% от плажовете трябва да са безплатни.
Въпреки по-ниските печалби от чадъри и шезлонги, които очакват концесионерите, временните обекти растат с геометрична прогресия всеки сезон след задължителните проверки на РДНСК през май.
Според регионалния шеф на Комисията за защита на потребителите, Николай Стойков, 99% от разрешителните за търговски обекти на плажа са издадени от общините.
След като плажовете преминаха в ръцете на общините, одобрението на схемата изначално минава през погледа на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. След това главният архитект на всеки град слага подписа си за временните постройки.
От бранша поискаха тази процедура да промени реда си, тъй като често подписът и печатът на строителното министерство респектират главните архитекти.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42500

BeitragVerfasst am: Do 07 Mai 2009, 08:24    Titel:  

Вземаме плаж за хилядарка

Стандарт

2009-05-07 07:45:17

Дават плаж под наем за малко над хиляда лева на година. Търгът на строителното министерство за временен стопанин на ивицата Райския залив стартира при минимална цена от 1282 лева за година. Плажът край Созопол е с площ от 805 кв. м. В цената е включен ДДС, а срокът на владеене според конкурса е до 31 декември 2013 г. Тръжните документи за конкурса струват почти толкова, колкото и годишният наем. Кандидатите плащат за участие по 1000 лв., става ясно от обявите в сайта на строителното министерство. До края на май трябва да станат ясни новите собственици на над 40 плажа, които ще бъдат отдадени от държавата под наем заради липса на концесии. Договорите за наеми ще бъдат за срок до 5 години, но контрактите могат да бъдат прекратени и предсрочно при готова концесионна процедура, обяви строителният министър Асен Гагаузов. Кандидатите за стопани на ивиците ще наддават на тайни търгове. Най-скъпо е оценена ивицата в курорта Златни пясъци. За плажа с обща площ от 130 845 кв. м държавата е обявила минимална цена от 1,859 млн. лв. с включен ДДС. Сред атрактивните ивици за отдаване под наем са тази в Елените - при цена от едва 100 942 лв. годишно за 24 365 кв.м. Наематели се търсят и за плажовете в Балчик, Бяла, Каварна, Равда, Созопол, Обзор, Ахелой, както и за къмпинги по родното Черноморие. Въпреки кризата и новите изисквания поне половината от площта на плажовете да остане свободна от чадъри за опъване на хавлии от туристите очакваме кандидати за повечето ивици, обяви Гагаузов.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Beitrдge der letzten Zeit anzeigen:   Sortieren nach:   
Seite 1 von 7 [92 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Weiter
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
 Forum-Index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ФОРУМ ЗА МОРСКИ ТУРИЗЪМ
Gehe zu:  

Du kannst keine Beitrдge in dieses Forum schreiben.
Du kannst auf Beitrдge in diesem Forum nicht antworten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht bearbeiten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht lцschen.
Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht teilnehmen.

[ Time: 0.1178s ][ Queries: 12 (0.0090s) ][ Debug Ein ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker