Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Съб 06 Юни 2020, 16:56
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Учения на българските ВМС
БРИЗ 2008
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 5 [64 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Нед 06 Юли 2008, 22:06    Заглавие:  БРИЗ 2008  

Очаквайте снимки! Very Happy

Започва учението "Бриз/Сертекс 2008"

Днес стартира и ще продължи до 17 юли учението с международно участие "Бриз/Сертекс 2008". В него участват над 25 бойни и спомагателни кораба на българските ВМС и групи от специалните части. Заедно с нашите ВМС ще действат и кораби от ВМС на Турция, на Румъния, Гърция и Франция, Германия, Испания, Италия и др.

Фактическите действия по време на националното военноморско учение "Бриз 2008" са на няколко етапа - подготовка, учения и епизоди на море и заключителен етап.

Планирането на учението е извършено под ръководството на командващия ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев. Офицер, провеждащ учението, е контраадмирал Симеон Цеков. Директор на учението е контраадмирал Георги Георгиев.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Нед 06 Юли 2008, 22:13    Заглавие:  

0 кораба и една подводница от състава на ВМС на Гърция, на Турция, на Германия, на Италия, на Испания и на Франция ще участват в учението на българските ВМС „Бриз-2008”, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В учението ще се включат и офицери от ВМС на САЩ и на Словения. Правителството днес даде разрешение за пребиваването им във вътрешните морски води на България и посещение на пристанищата Бургас и Варна за времето от 7 до 21 юли т.г.
Учението ще се ръководи от командващия на ВМС на България и има за цел подобряване на оперативната съвместимост на многонационални сили при провеждане на операции по поддържане на мира и оказване на хуманитарна помощ в кризисен район. Ще се отработват елементи от стандартните оперативни процедури на НАТО – провеждане на ембаргова операция, съвместно плаване, аварийно-спасително учение, оказване на помощ на аварирал кораб.
Българската армия ще участва с 2 фрегати, 3 ракетни катера, 2 базови миночистача, 2 рейдови миночистача, 12 спомагателни кораба, 2 десантни кораба, два вертолета „Ми-14”, 2 самолета от щурмовата авиация, 2 диверсионно-разузнавателни групи и щабни офицери. В учението ще се включат и представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението, Държавната агенция за бежанците, ГД „Гранична полиция”, БЧК, изпълнителните агенции „Морска администрация” и „Пристанищна администрация”.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Нед 06 Юли 2008, 22:21    Заглавие:  

"Бриз/Сертекс 2008" преминава с широко международно участие

В епизодите на море се включват кораби от две постоянни групи на НАТО

От 7 до 17 юли 2008 г. в западната част на Черно море българските ВМС провеждат учение с международно участие "Бриз/Сертекс 2008". От нашия военен флот участват повече от 25 бойни и спомагателни кораби и катери, два вертолета и групи от специалните части на ВМС. Участващите кораби от нашите ВМС са фрегатите "Смели" и "Дръзки", ракетната корвета "Мълния" и ракетният катер "Гръм", миночистачите "Шквал", "Добротич" и "Искър", средният десантен кораб "Антарес", спасителният кораб "Протео", спомагателните кораби "Капитан I ранг Димитър Добрев", "Акин", "Ахелой" и други спомагателни кораби и катери. В няколко епизода ще вземат участие и два самолета Су-25 от българските военновъздушни сили.

ВМС на Турция се включват в учението с фрегатата "Гюкчеада" и подводницата "Гюр", ВМС на Румъния с фрегатата "Реджеле Фердинанд", ВМС на Гърция с ракетния катер "Даниолос", ВМС на Франция с минния ловец "Каприкорн". В учението вземат участие Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО в състав от пет кораба (Германия, Гърция, Испания, Италия, Турция) и част от Втората постоянната група кораби на НАТО в Средиземно море в състав от 2 фрегати (Гърция и Турция).

Екипажът на миночистача "Шквал" ще участва в "Бриз 2008" със самочувствието на успешно представил се и в учението "Невидима заплаха 2008".

Дванадесетият (след 1989 г.) пореден "Бриз" през 2008 г. продължава традицията от предишните си издания с пълното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на "Бриз 2008" се включват Държавната агенция по бежанците към Министерския съвет, Българският Червен кръст, Националната служба "Полиция", Главната дирекция "Гранична полиция" към МВР, Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР, Главна дирекция "Гражданска защита" към Министерството на извънредните ситуации, Изпълнителната агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта, "Пристанище Бургас" ЕАД.

В хуманитарната операция участват представители на редица граждански институции и ведомства, заедно с екипи на Българския Червен кръст.

Целите на учението са две. Първата е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване на участието в операция в отговор на криза на военноморски компонент (многонационално корабно оперативно съединение). Втората е да се оценят на второ национално ниво оперативните способности на корабите от ВМС на Република България и Република Румъния, декларирани за участие в силите за отговор на НАТО (NATO Response Forces - NRF).

Задачите на учението са свързани със заздравяването на взаимното разбирателство, доверието и сътрудничеството между ВМС на страните-участнички в учението; експериментирането и отработването на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда, действията при заплаха от възникване на терористичен акт и ликвидирането на последствията от него, провеждането на операция по обезвреждане на терористична група, евакуацията на граждански лица и оказването на първа помощ; отработването на процедурите за оперативно планиране при подготовката и участието на многонационален военноморски компонент в операция в отговор на криза; постигнето на стандартите, определени от военните цели за оперативна съвместимост и отработването на стандартните процедури, правилата за използването на сила, комуникациите и видовете осигуряване на военноморските сили, участващи в операция в отговор на криза.

По време на учението ще се оценят на второ национално ниво оперативните способности на фрегатата "Дръзки", която е декларирана от България за участие в силите за отговор на НАТО.

В учението се използва фиктивен сценарий за провеждане на операция в отговор на криза, която е с мандат на ООН. Обстановката по учението е разработена като продължение и развитие на сценария, отработен по време на ученията "Бриз 2003" и "Бриз 2005". Използва се въображаемият остров "Вити Леву", в района на Западното Черно море, на около 50 мили източно от н. Емине, на който са разположени две държави Грийнленд (GREENLAND) и Амбърленд (AMBERLAND). Те са в конфликт помежду си заради опитите на северозападната територия на Грийнленд да се обяви за независима. Благодарение на усилията на ООН и ОССЕ, през ноември 2004 г. се постига временно прекратяване на военните действия и се подписва споразумение за възстановяване на мира между страните, участващи в конфликта. С мандат на ООН и ОССЕ се сформират многонационални съвместни обединени сили BREEZFOR, които за 6 месеца ще съблюдават прилагането на Споразумението, като за целта те ще проведат операция в отговор на криза под ръководството на НАТО. Вследствие на нарушаване на прилагането на Рамковото споразумение за възстановяване на мира (PRGFA=Peace Restoration General Framework Agreement), поради липса на политическа воля и растящ национален екстремизъм, и увеличаването на бежанските вълни към съседните държави, през месец август 2005 г. е подписан допълнителен протокол към споразумението. Това налага ООН да удължи мандата на BREEZFOR с една година. Обстановката се влошава след действията на паравоенни формирования и терористични действия, които преминават във открит въоръжен конфликт и войските на AMBERLAND навлизат в южната част на GREENLAND.

В резултат на действията на международната общност Съветът за сигурност на ООН приема на 18 септември 2007 г. своя резолюция № 11110 за спиране на огъня и поетапно изтегляне на войските на AMBERLAND от южната част на GREENLAND. В изпълнението на плановете за увеличаване числеността на Временните сили на ООН (UNIFIVI), се дава мандат на BREEZFOR за провеждане на операция в отговор на криза WINDFLAW до 31.08. 2008 г.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско-компонентно командване и многонационално обединено оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командващия ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев. Офицер, провеждащ учението, е контраадмирал Симеон Цеков - заместник-командващ ВМС. Директор на учението е контраадмирал Георги Георгиев - началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е бригаден адмирал Георги Мотев - командир на Военноморска база - Бургас. Негов флагмански кораб ще бъде фрегатата "Смели" от Военноморска база Варна. Сформиран е брегови щаб за управление на учението (DISTAFF) под ръководството на капитан I ранг Ивелин Калоянов, началник на отдел в Щаба на ВМС.

Фактическите действия по време на националното военноморско учение "Бриз 2008" се провеждат при следните етапи - предварителна подготовка (разкриване щаб на ръководството на учението DISTAFF, пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби във Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

Програмата на учението включва посещения на забележителности в Бургаския регион, концерт за военните моряци от Представителния ансамбъл на Българската армия и протоколни срещи на чуждестранните командири с кмета и областния управител на град Бургас.

Атанас Панайотов
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон 07 Юли 2008, 08:23    Заглавие:  

Преславе, нощни учения ще има ли?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
torta


Регистриран на: 27 Окт 2007
Мнения: 481

МнениеПуснато на: Пон 07 Юли 2008, 16:09    Заглавие:  

като стана дума за БРИЗ някои да има снимки от бриз 99 на 23-ките или каквито има там Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
dragon x


Регистриран на: 26 Яну 2004
Мнения: 1641
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон 07 Юли 2008, 18:39    Заглавие:  

Preslav написа:
0 кораба и една подводница от състава на ВМС на Гърция, на Турция, на Германия, на Италия, на Испания и на Франция ще участват в учението на българските ВМС „Бриз-2008”....


Колко кораба викаш ще има?

_________________
Click to see if image is larger РОТА, ШАГНУВШАЯ В БЕССМЕРТИЕ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Сря 09 Юли 2008, 20:01    Заглавие:  

Екипажите се подготвят на море, на брега и във въздуха

Развърнатият в пункта за базиране "Атия" на Военноморска база Бургас щаб (DISTAFF) на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2008/Сертекс 2008" започна своите действия под ръководството на капитан I ранг Ивелин Калоянов - началник на отдел в Щаба на ВМС. Офицерът, провеждащ учението, контраадмирал Симеон Цеков, заместник-командващ ВМС, даде първите си разпореждания. В района на учението започнаха да изпълняват своите функции неговият директор - контраадмирал Георги Георгиев, началник на Щаба на ВМС, и заместник-директорът капитан I ранг Георги Фиданов - заместник-началник на Щаба на ВМС по подготовката. Заместник-директор на "Бриз 2008/Сертекс 2008" по логистиката е капитан I ранг Димитър Денев - заместник-началник на Щаба на ВМС по ресурсите.

Част от българските кораби, участващи в учението, са в определените акватории, където извършват тренировки за предстоящите епизоди. Друга част са в пункта за базиране "Атия" и извършват предпоходна подготовка. Екипажи от Военноморската вертолетна авиобаза продължиха полетите на море. Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО и Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море извършват преход към Бургас. Първи от чуждестранните участници в Пристанище Бургас пристигна френският минен ловец "Каприкорн". На борда му френският посланик у нас Н. Пр. Етиен дьо Понсен съобщи, че между президента на Франция Никола Саркози и българският министър-председател Сергей Станишев има сключен договор за дългосрочно сътрудничество между военните сили на двете държави, което се състои не само в купуването на френски военни кораби от България. Според посланика това стратегическо партньорство е стартирало в Бургас с участието на "Каприкорн" в учението "Бриз 2008/Сертекс 2008". Домакин на срещата с журналисти бе командирът на кораба капитан III ранг Лоран Риу.

В Пристанище Бургас по-късно пристигнаха фрегатата "Гьокчеада" и подводницата "Гюр" от турските ВМС и ракетният катер "Даниолос" от ВМС на Гърция.

Атанас Панайотов
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2008, 07:35    Заглавие:  

Такам... Пиша с един ден закъснение, ама от оная вечер нямам нет и бях побесняла. Съвсем случайно разбрахме, че на френския "Каприкорн" ще има среща на журналисти с френския посланник и капитана на кораба. Има и снимки. Относно учението, още на 7ми франсетата пристигнаха първи и се настаниха на 5-то корабно място. Вчера цъхнаха и съседите - Турците с подводницата и двете фрегати и френската красавица - страшен меряк имам да се кача на тва нещо, много е готино Wink . Като стана дума за качване, в събота ще има отворен ден за журналисти и посетители - е те тогава ще е голямото щракане! Very Happy Инъче голяма военщина - бъкано е с военна полиция, наште от гранична и тях са ги паркирали да охраняват, от 6сто корабно нататък не можеш да припариш, само, че кака ви си намери скришно местенце при едни от колегите - целия екшън се гледа перфектно, само дано не ме мернат от някъде. Very Happy Laughing Laughing

Туй то оперативната обстановка на Порт Бургас - рапорт даден, рапорт приет Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2008, 08:04    Заглавие:  

Цитат:
Зам.-кметът на община Бургас Ивелина Василева се качи на френския миночистач „Каприкорн”, в компанията на френския посланик у нас Н.Пр. Етиен дьо Понсен. Капитанът на кораба Лоран Риу посрещна на борда още Жоел Ферал - аташе по образование и култура към Посолството на Франция у нас, председателя на Бургаската търговско-промишлена палата Цанко Иванов, директора на „Алианс Франсез” - Бургас Добрина Маринова.От името на кмета Димитър Николов Ивелина Василева дари посланик дьо Понсен и Лоран Риу с плакети на Св. Никола - патрон на Бургас и закрилник на моряците. За гостите беше организирана обиколка на френския плавателен съд.„Каприкорн” е включен в армадата от 12 чужди кораба от 7 държави и 25 български, които ще вземат участие в международното учение “Бриз/Сертекс 2008″. В него ще се включат и 2 вертолета. По време на учението в Бургаския залив ще бъдат съсредоточени рекорден брой чужди кораби. На 11 юли от 11.30 часа в Заседателната зала на Община Бургас ще се проведе протоколна среща на кмета Димитър Николов с капитани на чуждите кораби, участващи в “Бриз/Сертекс 2008″.


Преславе, аз на 11-сти почивам. Дали няма да мога да се вредя на срещата? Rolling Eyes Rolling Eyes

Цитат:
Френско-българското стратегическо партньорство започна реално от Бургас”. Това заяви френският посланик на първото си посещение в Бургас, дни след срещата на френския президент Саркози и българския премиер Станишев, където бе подписан договор за стратегическо партньорство в областта на политиката, енергетиката, транспорта и културата, както и споразумения за отбрана и военноморско сътрудничество. Именно затова и първият дипломат на Франция у нас Н. Пр. Етиен дьо Понсен започна своята официална визита в Бургас от борда на френския кораб- миночистач „Каприкорн”.


Побратимяване с Ница

По време на посещението си в Бургас посланикът на Франция разгледа възможностите за увеличаване на френските инвестиции в региона, както и начините за децентрализирано сътрудничество между някои френски градове и Бургас. Обсъдено бе и евентуално побратимяване на Бургас и Ница, тъй като двата града много си приличат –и географски и икономически.Първият Carrefour в България


„В Бургас виждаме много добра възможност за развитие и на търговията. Например търговската верига Carrefour започва дейността си в България от Бургас. Само след няколко месеца ще отвори врати първият от общо 12- те хипермаркета, които ще се изградят в цялата страна, сподели пред журналисти френският дипломат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2008, 08:43    Заглавие:  

Малко снимки от "Каприкорн":

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2008, 09:03    Заглавие:  

Click to see if image is larger

Shocked

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2008, 20:19    Заглавие:  

Всички чуждестранни участници са вече в пристанище Бургас

Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2008/Сертекс 2008" навлезе в нов етап. Подготвителните дейности приключиха. Вече всички чуждестранни участници са в пристанище Бургас, а българските кораби се съсредоточават в пункта за базиране "Атия" на Военноморска база Бургас. След минния ловец "Каприкорн" от ВМС на Франция пристигнаха фрегатата "Гьокчеада" и подводницата "Гюр" от турските ВМС и ракетният катер "Даниолос" от ВМС на Гърция. Партньорът на нашата фрегата "Дръзки" в сертификационното учение - румънската фрегата "Реджеле Фердинанд" също зае определеното й място в порта. По-късно се ошвартоваха плавателните съдове от Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО и Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море. Докато вървят необходимите уточнения и координации, извършвани от щаба (DISTAFF) на учението под ръководството на капитан I ранг Ивелин Калоянов, домакините от българските ВМС и от Военноморска база Бургас организираха за чуждестранните екипажи богата програма, която включва запознаване с културните забележителности на Бургас, Несебър и региона на Южното Черноморие. Директорът на "Бриз 2008/Сертекс 2008" - контраадмирал Георги Георгиев, началник на Щаба на ВМС, посети фрегатата "Смели" с командир капитан II ранг Ваньо Мусински и след вдигането на военноморския флаг поздрави екипажа с 50-ата годишнина от създаването на Първи дивизион патрулни кораби във Военноморска база Варна. Сега "Смели" е флагмански кораб на този дивизион, чийто юбилей ще бъде отбелязан тържествено на 25 юли т.г. поради ангажираността на екипажа в националното военноморско учение. "Смели" е определен за флагмански кораб на командира на корабното оперативно съединение бригаден адмирал Георги Мотев - командир на Военноморска база Бургас.

След кратката церемония бе обявена подготовка за бой и поход и "Смели" излезе в открито море за отработване на елементи от планираните епизоди, където фрегатата ще взаимодейства с другите наши и чуждестранни участници.

Атанас Панайотов
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2008, 21:54    Заглавие:  

Мммм утре ще е интересно Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет 11 Юли 2008, 12:23    Заглавие:  

Днес капитаните на всички чуждестранни кораби бяха на среща с областния управител на Бургас и кмета Димитър Николов. Ето малко снимки:

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Ice_queen^^


Регистриран на: 18 Яну 2004
Мнения: 1191
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет 11 Юли 2008, 12:35    Заглавие:  

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Тая малко поразмазана, ще извинявате Laughing

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 5 [64 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Учения на българските ВМС
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0865s ][ Queries: 12 (0.0039s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker