Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Икономист: 15 млрд. евро повече са изтекли от България за 10 години · В Париж изучават въпроса за изкуствения интелект и въвеждането му във въоръжението · Горанов: Течът на данни от НАП не може да навреди на гражданите · Мъж даде суров урок на съсед, който постоянно блокирал колата му · В Аржентина обявиха кои са отговорни за гибелта на подводницата San Juan · ВВВУ "ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ": КАКЪВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МОДЕЛЪТ НА ОБУЧЕНИЕ? ЗА МЯСТОТО НА ПИЛАТУС РС-9М В СИСТЕМАТА F-16 ПРИ ВЪЗМОЖНА СЪВМЕСТИМОСТ СЪС СТАНДАРТИТЕ НА ГРАЖДАНСКАТА АВИАЦИЯ ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Sat 20 Jul 2019, 04:59
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИТЕ ВМС
Мнения и коментари за бъдещето на българските ВМС
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 26 [378 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 24, 25, 26 Next
Author Message
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Fri 31 Oct 2008, 14:17    Post subject:  Мнения и коментари за бъдещето на българските ВМС  

Като начало благодаря за хубавите снимки.

Quote:
Що се отнася до подводниците, и по-специално дизел-електрическите, реално в света има три производителя - френската DCNS със Scorpene и новата Andrasta, която е за по-малки и бедни ВМС, TKMS с проектите 209/1400, 212/214 и руснаците с модификациите на Кило/Амур. И трите бяха представени, днес ще пусна снимки на немските и руските.

За руска подводница и дума не може да става. Да вземат да я опукат погрешка съюзниците. Но френските подводници за бедни са, по мое мнение, много по-подходящи като основен боен кораб от всякакви фрегати и корвети.
Quote:

За бреговите ракетни комплекси - има доста добри варианти за България. Независими дали корветите ще са с Exocet MM40 Block 3 или RBS 15 Mk. 3 и двете имат брегови варианти на камион, така че ако някой реши след време да ни купи и такива оръжия, експлоатацията и поддръжката вече ще са усвоени. Да не забравяме, че има и авиационни варианти, така че с новия многоцелеви изтребител също могат да дойдат от тези ракетни семейства и да се получи една много-голяма унифицираност и в трите вида въоръжени сили.

Ами от това по-хубаво здраве. Направо да купуват Екзосетите. И от варианта, за кораби, и за камиони и за подводници.
Quote:
Не коментирам руските възможности по разбираеми причини.

Докато сме в НАТО никаква нова руска техника. По това няма две мнения.
Quote:
Същото важи и за предвидените за корветите ракети за ПМО VL Mica, които имат вариант за пуск от установка на камиони или джипове, освен авиационния вариант.

Да я купуват по-бързо. Тя е с наистина забележителни качества поне според рекламите. Стори ми се че видях на снимките и Астер които също са хубав избор.
Quote:
Що се отнася до отбраната на брега - все пак не чакаме десант, та да се окопаваме като германците на Атлантическия вал. Сий Дог е прав - много по-важно е да си контролираме (за пазене е трудно да се говори при липса на реални заплахи) ИИЗ (изключителната икономическа зона), дето ако не греша е 240 мили. Става въпрос и за риболов, и за добив на нефт и газ. Това от брега не става.

Дай боже да няма десант и да не се налага да пазим икономическата зона. Ама знаеш ли след 10-15-20 години какви ще са заплахите. Защото боен кораб се купува за по-дълго. Задължително е да можем поне да възпираме мераците на съседите и да можем да окажем сериозна съпротива и на турския и на украинския, па и на руския флот поне в нашата икономическата зона (май беше 200 мили), ако се наложи.

Quote:
Вярно е, че турските гемии за калкан не се гонят с корвети и фрегати, но ако имаш един кораб от нов тип пред Варна и един пред Маслен нос виждаш 50% от Черно море на екраните.

Значи фрегатите са нужни за радиолокационен дозор. Ами да купим радарите и да ги монтираме на по-евтини кораби или дори на сушата.
Quote:
Това може да свърши работа за много неща, включително и за търсене и спасяване. А не както стана с "Толстой" - търсят го на Емине, пък моряците пред Царево.

Е Толстой беше вече потънал и нямаше как да го открият. Изобщо за спасяване е много по-важно спасителните лодки да могат да излъчват сигнал, а иначе си е жив късмет да ги откриеш в лошо време.

Quote:
Така, че по мое скромно мнение корветите са без алтернатива за българските ВМС, ако искаме все пак на присъстваме на море. Тава разбира се не изключва и друга техника, въпросът е нещата да са балансирани и преценени по критерия "цена - ефективност".

Моето мнение е вместо корвети и фрегати за същите пари да купим 1-2 подводни лодки (може и на старо като фрегатите), няколко ракетни катера и колкото е възможно повече брегови и морски Екзосети. Разбира се аз не съм професионален моряк и нещо може би не оценявам правилно.
Back to top
View user's profile Send private message 
onufrii


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 13226
Location: вилает Боляристан

PostPosted: Fri 31 Oct 2008, 14:32    Post subject:  

С-13 wrote:
Моето мнение е вместо корвети и фрегати за същите пари да купим 1-2 подводни лодки (може и на старо като фрегатите), няколко ракетни катера и колкото е възможно повече брегови и морски Екзосети.


И 10 000 черешови топчета.

_________________
Отказах се да ставам космонавт - вече видях земята през предното стъкло!

Si vis pacem, para bellum - 26030

Прайм червени шишета на бели!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Fri 31 Oct 2008, 17:37    Post subject:  

Quote:
И 10 000 черешови топчета.

Толкова череши да затрием? От МОСВ ще ни обесят. Затова да се ограничим само с крилати и балистични ракети.
Back to top
View user's profile Send private message 
Sea Dog
[Moderator]


Joined: 10 Dec 2005
Posts: 3529
Location: Варна

PostPosted: Fri 31 Oct 2008, 18:47    Post subject:  

Никъде и никой не би си позволил да създаде морски сили, в които основните му бойни кораби да са подводни лодки !!! Макар и с голяма ефективност, при липсата на контрол над надводната и въздушната обстановка, подводниците могат да бъдат изолирани и обезопасени ( не казвам унищожени). Освен това, няма подводница, която да може да осъществи контрол върху надводни кораби, без да използва сила (оръжие, защото всичко друго ще е пагубно за нея). Но надводен кораб, макар и не въоръжен, може да го направи - справка Исландия.
Всички които така роптаят срещу фрегати/корвети и толкова много драпат за катери, не искат да проумеят нещо елементарно, но съществено
- разглеждайте всеки плавателен съд като платформа, способна да издържи възможно най-дълго време на море - като автономност и устойчивост.
- до колко екипажът ще е в състояние да си изпълнява задълженията при неблагоприятни МТО условия
Всички изказващи се за катери вместо кораби, не са изкарвали нито един ден при 4 бала вълна, при това без да си прекъсват работата...............а два - три дни ????

Дали фрегатите и корветите са основно за радиолокационен дозор или не в случая няма значение. За чий, обаче, ще сложим скъп радар, на евтин кораб, по средата на Черно море, за да следим обстановката в другия край ?!?! Да, руснаците използват този прийом, но радарите не са им от последното поколение, и те могат да си позволят притежанието на подобни съдове. Така че за нас, бойни кораби, които освен другите си възможности ще следят и/или слухтят ще са си съвсем в реда на нещата. По същата причина ни е нужно те да притежават почти всички бойни функции (ПВО, ПКО, ПЛО, РЕБ, и т.н. ).

ЗУР Aster- 15 май няма да ни огрее. Според производителя те се разполагат в VLS Sylver A-43, а за VL Mica май не са такива, по-малки са (за това и на едната снимка са 12 броя). Ако при проектирането не го съобразят после може и да е късно. Екзосетите също няма да са с вертикален старт, независимо от общоизвестните реклами - ПУ Sylver A-70 e за кораби с тонаж над 2000т. и на височина е малко над 7 метра.

_________________
Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
С-13

Joined: 12 Jun 2005
Posts: 951
Location: София

PostPosted: Mon 03 Nov 2008, 16:17    Post subject:  

Quote:
Никъде и никой не би си позволил да създаде морски сили, в които основните му бойни кораби да са подводни лодки !!!

Кои са основните бойни кораби на Русия, САЩ, Англия и Франция?
Quote:
Всички които така роптаят срещу фрегати/корвети и толкова много драпат за катери, не искат да проумеят нещо елементарно, но съществено
- разглеждайте всеки плавателен съд като платформа, способна да издържи възможно най-дълго време на море - като автономност и устойчивост.
- до колко екипажът ще е в състояние да си изпълнява задълженията при неблагоприятни МТО условия
Всички изказващи се за катери вместо кораби, не са изкарвали нито един ден при 4 бала вълна, при това без да си прекъсват работата...............а два - три дни ????

Това звучи убедително и го приемам изцяло. Но не може ли този по-голям и по-мореходен от катерите кораб да бъде специализиран и евтин патрулен граничен съд с ограничено въоръжение след като и оръжие няма да използва.
Quote:
По същата причина ни е нужно те да притежават почти всички бойни функции (ПВО, ПКО, ПЛО, РЕБ, и т.н. ).

Ето това ме притеснява, особено в съд с ограничено водоизместване. Тази идея ми прилича на опит за обединяване на грамофон, миксер, месомелачка и бетонобъркачка в един уред.
Back to top
View user's profile Send private message 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 09:23    Post subject:  

Уважаеми С-13,
ти май не искаш да приемеш нищо освем катери и брегови комплекси. Мисля, че това което Сий Дог ти написа казва всичко, но явно трябва да го чуш и от друг.
Какви са неоспоримите факти:
- България по прицини които няма да коментираме в тази тема не разполага и няма да разполага с много средства за отбрана и в частност за ВМС още дълго време.
- България и българските ВМС имат отговорности към гарантирането на сигурността в нашата зона на отговорност в Черно море, включително и за търсене и спасяване на кораби и човешки живот
- България има икономически интереси в Изключителната си Икономическа Зона (240 мили извън териториалното море)
- Външна граница сме на ЕС и НАТО, в Черно море според конвенциите от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да пребивават над 21 дни.
- Като членове на НАТО и ЕС (независимо дали харесва на отделни хора или не) сме поели ангажименти на държавно ниво към сигурността в Средиземноморския регион
От всичко това следва, че трябва да имаме средства да изпълним всичкки тези задачи, при известните бюджетни ограничения.
За тези които все пак са наясно със световните тенденции във военноморската техника е ясно, че пресечната точка на всички условия е съд с водоизместване 2000 - 2200 тона, с възможности за демонстриране на присъствие в отговорната зона, възможност за ефективно противодействие на потенциалните заплахи (тероризъм, пиратство, опити за незаконен риболов, опити за завземане на находища на природни богатства на дъното на морето, потенциален опит за блокада на морските пътища), възможност за участие във съвместни операции на НАТО, ЕС и ООН в Средиземно море.
Ако погледнем сега към очакваните от всички истински милеещи за българските ВМС корвети ще видим, че те имат средства за всичко това, плюс борба с въздушни и подводни заплахи. При това характеристиките на бордовите системи и оръжия ги правят най-модерните в момента, а възможността за надграждането им позволява те да останат такива поне в следващите 20-25 години.
Така пресметнати разходите за тях напълно оправдават усилията за придобиването им.
За ползите от проекта - по-късно днес.
Успешен ден на всички!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 10:20    Post subject:  

============
_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!

Last edited by Елемаг on Mon 01 Feb 2010, 19:45; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Гената


Joined: 01 May 2008
Posts: 440
Location: около София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 10:46    Post subject:  

Освен добра брегова защита, чрез артилерииски и ракетни комплекси неможе да няма и фрегати. Все пак неможе да се стреля по всеки заблудил се съд. Както и при контола на въздушното пространство не може да се осъществява само със ЗРК. Някой трябва да отиде и да провери на място какво става. Но ако този който изпращаме не е подготвен за по-опасни ситуации какво правим? Така че нови фрегати, корвети, изтребители са необходими за ВС. А Бреговите комплекси са възпиращ фактор при едно явно настъпление по море.
_________________
Всеки може да счупи стъклото на автобус в движение, ама аз мога и на самолет Cool

Back to top
View user's profile Send private message 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 10:54    Post subject:  

......................
_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!

Last edited by Елемаг on Mon 01 Feb 2010, 19:45; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 12:42    Post subject:  

Елемаг,
моите уважения към теб, но по кого по дяволите ще стреляш с бреговите ракетни комплекси?
По гемиите дето ловят калкан, по търговски кораби които контрабандно разтоварват цигари на малки рибарски лодки или по търговски кораби които незаконно си хвърлят сантийните води в нашата зона на отговорност. Или пожеми по трафиканти на нелегални емигранти.
Стереотипите от времето на Студената война трябва веднъж завинаги да ги преодолеем, за да стъпим на здрава основа и да гледаме напред, а не назад. Реална заплаха за териториалната цялост, за което ще са добри бреговите ракети поне в обозримо бъдеще откъм Черно море няма. А ако прочетеш по нагоре, написах, че ракетите на корветите имат и брегови варианти и при нужда лесно могат да бъдат придобити и още по-лесно използвани. "Изправи се гора от стомана" за добро или лошо вече е в историята и е добре всички да пораснат и да разберат, че многото имане от времето на 80-те години и Варшавския договор вече, уви, е само светла страница от историята. Дайте да мислим и най-вече говорим и пишем реални и обосновани неща, мечтите ги оставете за след 23,00 часа
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 17:19    Post subject:  

.......................
_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!

Last edited by Елемаг on Mon 01 Feb 2010, 19:46; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Thunderchief

Joined: 02 Jan 2004
Posts: 6311
Location: София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 19:18    Post subject:  

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Нещата трябва да се степенуват! Не може при липсата на адкекватна отбрана да се хвърлят милиони за фрегати. Бреговата отбрана трябва да е с приоритет. Още повече че и в момента има достатъчно кораби които могат да извършват на трафика през нашите води. Няма нужда да се купуват нови.

Koй чакаме да дебаркира, кога го чакаме и с какви сили?
Кажи най-после нещо конкретно недей ни замеря с общи сказки.

Quote:
Още повече че и в момента има достатъчно кораби които могат да извършват на трафика през нашите води.

Не е верно. Нито са достатъчно, нито са адекватни, нито пък някога са били адекватни.


Quote:
"Изправи се гора от стомана"

Оооо не е в историята

случва се
Quote:
след 23,00 часа


Quote:
И е много по реално и евтино да се построи силна брегова отбрана отколкото да харчат милиони за подържанете на големи кораби обслужващи чужди интереси!

Чии чужди интереси? И дали пък не обслужва българския интерес да си спазваме поетите задължения?

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27533
Location: София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 19:40    Post subject:  

.................
_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!

Last edited by Елемаг on Mon 01 Feb 2010, 19:46; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Гената


Joined: 01 May 2008
Posts: 440
Location: около София

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 19:49    Post subject:  

Леле колко са оспорвани дискусиите сега, а на по чаша ракия какво ли ще е ?
_________________
Всеки може да счупи стъклото на автобус в движение, ама аз мога и на самолет Cool

Back to top
View user's profile Send private message 
1159


Joined: 11 Aug 2005
Posts: 812
Location: Варна

PostPosted: Tue 04 Nov 2008, 20:19    Post subject:  

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Quote:
- Като членове на НАТО и ЕС (независимо дали харесва на отделни хора или не) сме поели ангажименти на държавно ниво към сигурността в Средиземноморския регион

Не можем да поемаме такива ангажименти при положение че не е осигурена елементарна брегова отбрана! За какво са ни скъпи кораби с които да подпомагаме колониалните претенции на Запада при положение че собственото ни крайбрежие остава незащитено! При това положение бреговата артилерия и ракетни комплекси, както и добре въоръжени кораби за защита на териториалните ни води трябва да са ни приоритет!
Хвърлят се огромни средства за участии в защитата на чужди интереси а българските са пренебрегват!
В това отношение С-13 е напълно прав!

Четох глупости и търпях , пак глупости и пак стискам зъби но неможах пове4е , извинявам се на пове4ето от 4етящите този форум но не мога пове4е да търпя глупостите на Елемаг и сие.Г-н Кънев какви са Ви познанията във Военноморска стратегия и тактика ? Или и те са като артилерииските , авиационните и т.н. познания-от пресата-кажете ми къде са Ви подготвяли-ВВМУ,ВА,Академията "Гре4ко"?Като потомственвоенен моряк(3-то поколение) ще ти кажа- разбираш от Флот колкото патка от сурватка .Посо4и ми кой от сегашните кораби отговаря на условията за 4ерно море -"Смели"-на 35 г с 50% излезли извин строя системи,"Дръзки","Горди","Верни"-по4ти на 35г. , голям екипаж,без ХАС,ПКР и вертолет,ПЛК и МРК - неикономи4ни двигатели , лоша мореходност на вълна над 3 бала, любимите ти ракетни катери-също.
А сега ми кажи кой ще ни напада-Румъния,Украйна и Грузия няма да коментирам,Русия-смях-4е тя без кораби ще ти направи бреговите комплекси на ненужно желязо,Турция-още по-голям смях-4е тя икономи4ески и така ни контролира,второ на тях сме им през оная работа-не сме им интересни,трето-ако рекът да тръгнат,дори с БНА от 80-те пак не можем ги спря без големият брат зад гъзът ни.Кой остана САЩ,ИРАН,Сомалииските пирати,марсианците?
Аиде стой си в Авиационият и Армейски форум и не се прави на разбирко и от Флот , 4е в о4ите на професионалните моряци и тези които разбират от море си СМЕШЕН.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 26 [378 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 24, 25, 26 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИТЕ ВМС
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0958s ][ Queries: 12 (0.0059s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker