Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Сря 08 Юли 2020, 04:19
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Новини от ЦВО, НВУ и Военна академия
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 12 [175 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 10, 11, 12 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Чет 13 Ное 2008, 13:07    Заглавие:  Новини от ЦВО, НВУ и Военна академия
Описание на темата: Къде да уча?
 

ВОЕННА АКАДЕМИЯ "Г.С. РАКОВСКИ"

http://rdsc.md.government.bg/BG/About/Akademi/welk.php


България
1504
гр. София
бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №82

Телефони:
Връзки с обществеността:
/+ 359 2/ 92 26 550
Отдел "Административно осигуряване личен състав и протокол":
/+ 359 2/ 92 26 510
Отдел "Учебна, научна и информационна дейност" :
/+ 359 2/ 92 26 511
/+ 359 2/ 92 26 573
Отдел "Логистично осигуряване":
/+ 359 2/ 92 26 513
Финансова служба:
/+ 359 2/ 92 26 507
Факс:
/+359 2/ 944 1657

E-mail:
Началник на ВА e-mail:
rectorrdsc@md.government.bg
Международна дейност и протокол
rakovski.defcol@md.government.bg

-------------------------------------------------------------------------------------------


Академия на МВР

http://www.academy.mvr.bg/default.htm

Ректор:
проф. д-р Румен Марков - 02/9829-206Зам.-ректори:
проф. д-р Иван Сълов - 02/9829-277Пом.-ректор:
Христо Ковачев - 02/9829-204; 02/974-30-43Декани:
Факултет "Сигурност" - доц. д-р Стефан Николов - 02/9829-452

Факултет "Полиция" - доц. д-р Николай Николов - 02/9829-375

Факултет "Пожарна безопасност и защита на населението" -
доц. д-р инж. Георги Ботев - 02/9821-075

-------------------------------------------------------------------------------------------

Национален военен университет "Васил Левски"

http://www.nvu.bg/

гр. Велико Търново п.к.5006
бул. "България" №76
тел. 062/618822 - централа
факс 062/618899
e-mail : nvu@nvu.bg

Офицер за връзки с обществеността
тел. 062/618807
e-mail : pro_georgieva@nvu.bg

Последната промяна е направена от Preslav на Чет 06 Фев 2014, 16:36; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Пон 05 Яну 2009, 16:47    Заглавие:  

Откриха учебната година в Професионалния сержантски колеж в НВУ
05 януари 2009 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На тържествена церемония в Дома на културата в НВУ ''Васил Левски'' бе открита втората учебна година в Професионалния сержантски колеж към университета, предаде репортер на радио ''Фокус''- Велико Търново. Ректорът на НВУ бригаден генерал Цветан Харизанов приветства новите обучаващи се с кратко слово. Професионалният сержантски колеж е отговор на трансформацията и развитието на българската армия и задачите, които произтичат от членството на България в НАТО. Право да се обучават в Колежа имат кадрови войници навършили три години кадрова военна служба, предвидени и предложени за длъжностно развитие от своите командири. Приемът се извършва съгласно Наредба на Министъра на отбраната за прием. Учебните програми, по които се обучават бъдещите сержанти са съобразени с натрупания и анализиран опит, от участието на контингентите ни в мисии зад граница. Основно място в подготовката заемат предмети като лидерска подготовка, тактико-специалната подготовка, чуждоезиковото и компютърно обучение. Цялата учебно-планова документация е съгласувана и с Министерството на образованието и науката. Учебната година бе официално открита с лекция на тема ''Изграждане на сержантите като военни лидери – цел на обучението в Професионалния сержантски колеж” от директора на Дирекция ''Съвместна подготовка'' в Генералния щаб на Българската Армия бригаден генерал - Димитър Димитров.
Димитър СПАСОВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27539
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 27 Яну 2009, 16:02    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Обърнете внимание че въпреки темата на конференцията никъде не е обсъждано воденете бойни действия! Поредното парчене на пари за поредното безмислено мероприятие!!!
Конференция на тема: „Роля и място на органите за ръководство при планиране и провеждане на национални и съюзни военни операции на територията на Република България”

сряда, 21 януари 2009

Двудневна конференция на тема: „Роля и място на органите за ръководство при планиране и провеждане на национални и съюзни военни операции на територията на Република България” започна днес, 21 януари 2008 г. в Генералния щаб на Българската армия.

В първия работен ден на конференцията изказвания направиха министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков. Лекцията на министъра на отбраната бе на тема: „Усъвършенстване на процеса на формиране на отбранителната политика в контекста на стратегическия мениджмънт на отбраната” (цялата лекция можете да прочетете в интернет страницата на Министерството на отбраната на адрес www.mod.bg).

В доклада за подготовката на Българската армия през 2008 г. началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков посочи, че през изминалата година приоритет в дейността на Генералния щаб, щабовете на видовете въоръжени сили, командирите и щабовете на поделения беше подготовката на декларираните сили за НАТО, националната им сертификация и изпълнението на задачите по трансформацията за генериране на оперативни способности.

През 2008 г., в резултат на дейността на командирите и войските, успешно се планираха и проведоха 33 национални и 7 международни учения на оперативно ниво по стандартите на НАТО.

В изпълнение на Националния план за сертифициране на декларираните сили през миналата година бяха сертифицирани 18 подразделения от Българската армия, включително 61-ва механизирана бригада от Сухопътни войски, фрегатата „Дръзки” и модул „Вертолет за авиомедицинска евакуация” от ВВС.

За участие в мисии и операции на НАТО и ЕС бяха подготвени общо 1928 военнослужещи, както и наблюдатели в мисиите на ООН и ЕС в Етиопия и Еритрея, Либерия и Грузия.

През декември 2008 г. приключи участието на България в операцията на Международните сили по стабилизиране и възстановяване на мира в Ирак. През петте години, от 2003 г., в хода на операцията взеха участие общо 3241 военнослужещи в състава на 5 механизирани батальона и 6 роти за охрана.

Продължиха доставките по приоритетните проекти за модернизацията на Българската армия. През 2008 г. бяха доставени 49 автомобила „Мерцедес”, 7 колесни бойни бронирани машини „Гардиън”, 3 вертолета „Кугар” и един транспортен самолет „Спартан”.
Като дарение от правителството на САЩ, Сухопътни войски получиха 50 бронирани и 2 санитарни автомобила „Хамър”.

През цялата година Българската армия бе в готовност да оказва помощ на населението при стихийни бедствия и аварии като: действията във връзка с усложнената зимна обстановка в страната в началото на годината, в потушаването на пожара в Национален парк „Рила” и други.

Генерал Стойков отбеляза, че по отношение на подготовката усилията на Генералния щаб на Българската армия ще бъдат насочени в следните основни направления:

поддържане и развитие на оперативните способности за участие в целия спектър от операции по изпълнение на мисиите и задачите на отбраната за осигуряване на националната сигурност;
подобряване на подготовката на декларираните сили за успешното оценяване на бойната им готовност по критериите на Съюзното командване по операциите, подготовка на съединенията, частите и подразделенията, извън състава на декларираните сили, по стандартите, програмите и критериите на НАТО;
осигуряване правилното функциониране на съвместните българо-американски съоръжения в интерес на повишаване на подготовка на подразделенията от Българската армия и подобряване на оперативната им съвместимост с формирования от въоръжените сили на САЩ;
своевременно анализиране и прилагане на опита от участието на българските контингенти в операциите на НАТО, Европейския съюз, ООН и коалиционни операции.
Днес, по време на разширеното заседание на Военния съвет към началника на Генералния щаб на Българската армия, което се провежда в рамките на конференцията, първият заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия вицеадмирал Емил Люцканов представи „Анализ за състоянието на войсковия ред и дисциплината през 2008 година”. Той посочи, че оценката на войсковия ред и дисциплината през 2008 г. е удовлетворителна.

Инцидентите в Българската армия през изминалата година са намалели с 29% в сравнение с 2007 г. Регистрирани са общо 504 инцидента. От тях 243 са при или по повод изпълнение на служебните задължения. При или по повод изпълнение на служебни задължения са починали пет души.

В доклада бе отделено специално внимание на инцидента със складовете за боеприпаси в поделение 18 250 в Челопечене. Бе посочено, че под ръководството на Съвместното оперативно командване веднага започна и се проведе операция „Горещо лято”. Предприеха се незабавни действия за прочистването на районите в съответствие с изискванията на съществуващите нормативни документи. Обезопасиха се складовите райони като част от тях се освободиха от взривоопасни средства и вътрешно разместване на въоръжението и бойните припаси.

За 6 месеца бяха прочистени от невзривени бойни припаси 249 000 дка и открити и унищожени 20 960 бр. бойни припаси.

През цялото време на ликвидиране на последствията от инцидента усилията на Генералния щаб на Българската армия бяха насочени към запазване на живота и здравето на населението и военнослужещите извършващи сапьорски действия, както и запазването на екологичното равновесие в региона.

От направения анализ на причините и предпоставките на регистрираните инциденти следва изводът, че през 2009 г. усилията на командирите и началниците от всички степени по отношение на дисциплината и укрепването на войсковите колективи ще се насочат към:

подобряване на войсковия ред в поделенията и създаване на оптимални условия за изпълнение на задълженията от длъжностните лица;
осъществяване на контрол от командирите и началниците от всички степени на дейностите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на военнослужещите и гражданските лица в съответствие с изискванията на „Закона за здравословни и безопасни условия на труд” и действащите нормативни документи;
повишаване професионалните умения на личния състав при подготовката и в хода на мисиите, повишаване критериите по познаването и изпълнението на Стандартните оперативни процедури и Правилата за поведение при участието в мисии извън територията на страната;
изучаване и стриктно изпълнение на новоприетите законови и вътрешноведомствени документи, касаещи цялата войскова дейност.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 27 Яну 2009, 17:07    Заглавие:  

Военното образование в България !!! Ако кажа,че такова няма ще излъжа, ако кажа, че има отново ще ще излъжа...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
прр1

Регистриран на: 12 Фев 2005
Мнения: 996
Местожителство: В. Търново

МнениеПуснато на: Вто 27 Яну 2009, 17:17    Заглавие:  

Степента на образованието се определя от потребителя на кадрите. Каквото е "поръчала" БА това е и "получила". Що се отнася до възможностите - ами да спомена Моше Даян...
_________________
Ако командира не може да прекрати безобразието, то той трябва да го оглави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Ginev


Регистриран на: 15 Май 2007
Мнения: 1337

МнениеПуснато на: Вто 27 Яну 2009, 19:02    Заглавие:  

прр1 написа:
Степента на образованието се определя от потребителя на кадрите. Каквото е "поръчала" БА това е и "получила". Що се отнася до възможностите - ами да спомена Моше Даян...

От части съм съгласен.Но качествените обучаеми се градят, те не идват подготвени.И е норално примерно на втория стаж да си забравил да изравниш на време, а не си закъснял или подранил. Въпросът е доколко системата се нуждае от количеството или качеството на продукта...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
прр1

Регистриран на: 12 Фев 2005
Мнения: 996
Местожителство: В. Търново

МнениеПуснато на: Вто 27 Яну 2009, 21:28    Заглавие:  

Уважаеми колега NORD-Cc, понеже съм бил в две различни по своето предназначение йерархични системи мога да те уверя, че тези системи получават точно такива кадри, каквито им трябват. Отклоненията дали в "+" или "-" просто потвърждават правилото. И, ако "малките" отклонения са дори полезни за системата и тя в определена степен ги "поощрява" то големите се отрязват и изхвърлят безпощадно. Дали според теб едно нещо е "правилно", "нужно" и т.н. няма абсолютно никакво значение. Що се отнася до "качествени обучаеми" ... Как да ти кажа? Ако си искал да кажеш "качествено подбрани обучаеми" щеше да си безусловно прав. От личния си опит мога да ти кажа едно - обикновенно "качествените обучаеми" са некачествен краен продукт. Сигурен съм, че с това излизам извън твоите разбирания за обучение и служба. Понеже от твоите постове оставам с впечатление, че си специалност за ВВС, да не кажа пилот то отговори си сам за себе си на въпроса "Ако за 10 бойни дни нейде в Горни Заебистан ВВС загубят 6 екипажа ще останеш ли на служба след като завършиш?" Понякога тъпотията е "дар Божии". И да бъдем честни - проблема не е толкова в обучението (кусури е имало и ще има но това са дребни неща!), проблема е във възпитанието на бъдещите офицери. По време на службата си съм срещал много специалисти но офицерите са много малко. Спокойно мога да кажа, че задачата на военното училище е да "произвежда" именно офицери. Специалисти си има и в гражданските ВУЗове. И то не лоши.
Успехи в начинанията! Very Happy

_________________
Ако командира не може да прекрати безобразието, то той трябва да го оглави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
amblar

Регистриран на: 03 Май 2009
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Нед 03 Май 2009, 15:26    Заглавие:  

Здр!Някой може ли да ми даде информация какъв бал ми е нужен за да вляза в НВУ и по-специялно за национална сигурност ;защита на населението от бедствия аварии и катастрофи
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Пет 10 Юли 2009, 22:09    Заглавие:  

Удължава се срока за прием на документи в НВУ “В. Левски”

Срокът за прием на документи в НВУ “В. Левски” се удължава до 15 юли. Дотогава кандидатите за курсанти могат да подават документите си в регионалните военни сектори и военните окръжия в страната, а също и в Центъра за прием на документи във военния университет във В. Търново. Срокът важи и за кандидатстващите за студенти по граждански специалности.

На 30 юни Академичният съвет на НВУ взе решение кандидатите за студенти за всички граждански специалности да бъдат приемани с конкурсен приемен изпит по избор по история, география или математика. За положен конкурсен изпит ще се признава и оценката от матурите по история, география или математика от държавен зрелостен изпит през 2008 г. или 2009 година.

На 16 юли в НВУ “В. Левски” ще се проведе първия конкурсен изпит, с което и започва изпитната кампания по приема на кандидат-курсанти и кандидат-студенти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Сря 15 Юли 2009, 13:07    Заглавие:  

В НВУ стартира приемната кампания

15.07.2009 | Светослав Стефанов

От 15 юли в НВУ “В. Левски” стартира приемната кампания с кандидатите за курсанти и студенти в Националния военен университет “Васил Левски”. За учебната 2009-2010 год. в университета ще се приемат 107 курсанти по четири военни специалности и 470 студенти по 11 граждански специалности. Досега документи за кандидатстване са подали над 1100 кандидати за студенти и 227 кандидати за курсанти.
На 16 юли е първият приемен изпит - по математика. Кандидатите за курсанти могат да кандидатстват и с оценката от държавен зрелостен изпит по математика. Освен това те полагат задължително изпит по физическа подготовка, тест по чужд език – английски, френски или немски, явяват се за проверка на психичната пригодност и на медицински прегледи. Приемът по военните специалности ще бъде обявен на 6 август, когато ще заседава комисията за прием на курсанти
Кандидатите за студенти в НВУ също могат да участват в приема с оценки от матурите по математика, история или география или да се явят на изпити по същите предмети. На 17 юли е изпитът по история на България, а на 18 юли този по география. На 8 август ще бъде изнесена и информация за първото класиране при студентите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Чет 16 Юли 2009, 12:12    Заглавие:  

Тема № 1 беше изтеглена на изпита по математика в НВУ “В. Левски”

16.07.2009 | Светослав Стефанов

Тема № 1 се падна на изпита по математика в НВУ “Васил Левски”. Темата изтеглиха Петя Сълкова и Атанас Майсторов. Като контролна се падна тема № 3. На първия конкурсен изпит във военния университет се явиха общо 240 кандидати. Изпитът, който е общ за кандидатите за курсанти и студенти, е с продължителност пет астрономически часа. С него се цели проверка на уменията на кандидатите за решаване на задачи в областта на алгебрата и анализа – дробно-рационални изрази, степен, квадратна, показателна, логаритмична и тригонометрична функция, числови редици и др. С друга част от задачите се проверяват познанията в областта на геометрията – правоъгълен и произволен триъгълник, четириъгълник, окръжност, многостени и ротационни тела.
За учебната 2009-2010 год. в НВУ е определен прием на 107 курсанти по четири военни специалности и 470 студенти по 11 граждански специалности. Документи за кандидатстване в НВУ са подали общо около 1330 кандидати.
На 17 юли е изпитът по история на България, за който са се записали 73 души. За изпита по география, който е на 18 юли записалите се кандидати са 160. За военните и граждански специалности в НВУ може да се кандидатства и с оценки от държавните зрелостни изпити.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
amblar

Регистриран на: 03 Май 2009
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Чет 16 Юли 2009, 18:38    Заглавие:  

А можеш ли да ми дадеш някаква по-спицялна информация за подготовката спицялността "Защита на населението от бедствия,аварии и катастрофи" и дали има перспектива пред нея,защото повече са желаещите за "Национална сигурност",а пък ми казаха че пред тази спицялност няма перспектива
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
lubo_juve

Регистриран на: 05 Ное 2007
Мнения: 726

МнениеПуснато на: Чет 16 Юли 2009, 20:01    Заглавие:  

Smile
Последната промяна е направена от lubo_juve на Вто 22 Май 2012, 21:29; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
amblar

Регистриран на: 03 Май 2009
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Чет 16 Юли 2009, 21:06    Заглавие:  

Това ,че ще закрият министерството не означава, че ще закрият гравданска защита.Просто ще мине към друго министерство,ако това имаш впредвид
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42500

МнениеПуснато на: Чет 16 Юли 2009, 21:16    Заглавие:  

Аз си мисля, че към това, което си се насочил има перспектива. И това, че закриват това министерство наистина не означава, че знанията ти няма да ти послужат за бъдеща професионализация и работа. Следвай мечтите си.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 12 [175 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 10, 11, 12 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0967s ][ Queries: 12 (0.0075s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker