Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Китайските медии публикуваха материали за възможностите на руските РЕБ-комплекси · ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ: СТРОЕЖЪТ НА НОВОТО ПРИСТАНИЩЕ В КРАЙМОРИЕ Е В ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП! · В близко бъдеще перуанският флот ще получи първия самолет за радиоелектронно разузнаване Fokker- 50 · Съединените щати предадоха два контрабатарейни радара AN / TPQ-36 на Украйна · Одобрено е еврофинансирането за възстановяването на синагогата във Видин · Русия разширява военното присъствие и предприема офанзива. Дания я чака с бойни самолети ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Thu 23 May 2019, 07:00
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българските поделения и формирования
ЯХБЗ -Химически войски,ВФ22790-Г.Оряховица,42600 – Мусачево
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [19 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
SpensX

Joined: 31 Jan 2009
Posts: 13

PostPosted: Sat 31 Jan 2009, 23:33    Post subject:  ЯХБЗ -Химически войски,ВФ22790-Г.Оряховица,42600 – Мусачево  

Здравейте всички.
Нов съм във форума и с интерес чета различните теми.
Служил сам в това поделение като химик-дегазатор на АРС-14.
Някой има ли представа какво е състоянието на химическия полк в момента -дано не е както с ракетни войски и ВВС.
Не мога да твърдя със сигурност ,но мнението ми е че преди демокрацията и десетина години след това България има може би най-добрите химически войски , да не говорим че димовата рота е била единствена на Балканския полуостров.
Слушал съм какви ли не истории ,дори че същата рота редовно е била командирована за снимки на български филми към студио Бояна,дори за филма "Хан Аспарух" .
Какво става с двете химически МТ-ЛБта-така и не ме огря да го покарам -само им проверявах окомплектоването Sad
Защо в БА не съм виждал на друго място ,освен в Горна Оряховица КБСО (комплект бордови за специялна обработка) на транспортната техника .
Какво е състоянието със приборите за химическо и радиационно разузнаване.Все още ли са със РР-51А и ВПХР(Войскови прибор за химическо разузнаване ) или подобно на Граждаснка защита вече се разполага със съвременни прибори ,например Dregger.
Това са ми въпросите.Надявам се някои запален химик да може да ми отговори .
И тук е мисля мястото да споделя негативното си отношение спрямо журналистите (дано не обийдам някой)
Няма да забравя как по новините даваха изпращамето на Българска полева баня и пералня в Афганистан.Едва ли не беше споменато като подигравка че България.Не можах да старпя жъзмущението си тогава.От кадрите Видях че е нещо като ДДА и АГС заедно ,и базирано на Урал.Все пак до тогава бях вийдал ДДА на Джоган и Молотовка и АГС на Зил 130.
И тогава никои не спомена защо НАТО са поискали ДДА и АГС ,може би и някои АРС-14.Ами много просто -НАТО няма подобни аналози,а съществуващите до тогава ,за които знам са били някакви смешки-ремаркета проличащи на полеви кухни .Вместо да се гордеем ........
Имаме ли нужда от този род войски или Гражданска защита е достатъчна ако стане нещо в Козлодуй или Нефтохим.
Иначе някои от вас знаят ,че над половината личен състав на Гражданска защита са служили именно в споменатото поделение Smile ,дори настоящия шеф
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Ginev


Joined: 15 May 2007
Posts: 1337

PostPosted: Sun 01 Feb 2009, 15:40    Post subject:  

Привет.Миналата година бях на комндировка там за запознаване с района.Поделенето го има.Мисля,че за същото става въпрос.Демонстрираха ни различни неща. С орязан състав е като навсякъде.
Back to top
View user's profile Send private message 
SpensX

Joined: 31 Jan 2009
Posts: 13

PostPosted: Sun 01 Feb 2009, 20:31    Post subject:  

Е все е нещо че съществува полка.
Наистина не знаех за танковете.
Мисля че една от причините да го има още е че някаде по селата около Горна Ор. има 200 АРС-12.Мисля че е някакъв резерв.Нищо че е на Praga V3S-работят си дараците.
Явно няма много химици сред вас.Дайте още инфо .
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Ginev


Joined: 15 May 2007
Posts: 1337

PostPosted: Sun 01 Feb 2009, 21:11    Post subject:  

Ще се опитам да збарам снимки, но не обещавам! Cool Cool Cool
Back to top
View user's profile Send private message 
Боцман


Joined: 03 Mar 2006
Posts: 909
Location: Варна

PostPosted: Sun 01 Feb 2009, 21:52    Post subject:  

Почти същата химическа техника имаше и в армейските батальони, които за съжаление вече не същетвуват. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message 
прр1

Joined: 12 Feb 2005
Posts: 996
Location: В. Търново

PostPosted: Sun 01 Feb 2009, 22:01    Post subject:  

Навремето и в "9та тракторна" имаше в хим рота "химически МТ-ЛБ. За съжаление забравил съм и името на таз машинка...
_________________
Ако командира не може да прекрати безобразието, то той трябва да го оглави!
Back to top
View user's profile Send private message 
AGRESOR


Joined: 30 Apr 2009
Posts: 10

PostPosted: Thu 30 Apr 2009, 19:20    Post subject:  

Здравейте, регистрирах се заради химически войски. Служил съм в легендарния полк като "старшина школник" полка от 2007г. с министерска заповед е батальон. Нова техника няма -няма и да има, армията е обезкървена. Мусачево по моето време беше складова база сега е полк софето придърпа и това направление. На година излизат по 2-3 офицери от новите "ЯБХЗ" войски. Гражданска защита не разполага с такива ресурси както химически войски, не може да изпълнява такива задачи по международни стандарти "hazmat"- рискови материали от тежък тип инциденти за това има гражданско-аварийно военно планиранел.Това са термини от "INSARAG", ръководство за спасителни операции след земетресението в Армения през 1988г. писано е от тийм лидъри участвали в реални ситуации. Тенденцията е тясно взаимодействие с армията. Прагите ги изкупиха горските секачи, АРС-14 вече са морално остарели има много по-нови модификации базирани на "Урал" с подгряване на водата и по-голямя цистерна.ДДА няма изправни и в ""НС"ГР.З" в армията може би се броят на пръстите на едната ръка. Няма такъв глагол в българският език "деконтаминейшън" има обеззаразявам. Старите термини отговаряха точно на целите-дезактивация, дегазация, дезинфекция, дезинсекция, дератизация.Това е мое мнение. Разузнаването е на ниво "Варшавски договор" тея "Маяк "са също изживяли своя век, сега има много хубави нови съвременни апарати, подчертавам прибор е русизъм в които е асемблирана(вградена )нано технологията. Бившите съюзници работят с такива. НЯМА ВЕЧЕ АРМИЯ НЯМА И ГРАЖДАНСКА ОТБРАНА. КОЙТО НЕ ЧУВА ЗВЪНА НА КАМБАНИТЕ ЩЕ ЧУЕ ГРОХОТА НА ОРЪДИЯТА.

СПАСОВ ЩЕ ТЕ СКЪСАМ ДЕТО ОТВОРИ ТАЗИ ТЕМА-ЗНАЕШ ЗА МОСКОВСКИЯ.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
AGRESOR


Joined: 30 Apr 2009
Posts: 10

PostPosted: Thu 30 Apr 2009, 19:30    Post subject:  

Забравих да спомена за МТ-ЛБ казваха се "Тунджа" или "Марица" едното е с минохвъргачка другото е химическа същото като "Маяк " но с по-голяма защитна мощност заради бронята, и с апарат за движение по азимут.В момента мога да изброя почти цялото оборудване и задълженията на разчета, но както се пее в една песен "За чем ета наша чужая земля"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
pehotineca


Joined: 17 Jan 2010
Posts: 21

PostPosted: Wed 20 Jan 2010, 15:20    Post subject:  

Абе тоя полк,не се ли реорганизира в батальон,ако някой има снимки от поделението,да ги качи моля и ако може някакъв линк или насоки къде се намира даденото хим.поделение в Горна?
Благодаря предварително.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42469

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 14:24    Post subject:  

Поделение 22 790 - Г. Оряховица отпразнува 75 годишнината си

30.03.2010 | Светослав Стефанов

Химическо поделение 22 790 – гр. Г. Оряховица, с командир подполковник инж. Цветан Цветков, отбеляза 75-годишнината от своето създаване. Поделението се смята за пряк наследник на създадената на 30 март 1935 г. Общовойскова химическа рота към 1-ви Инженерен полк в София. До юли 2007 г. поделението бе със статут на химически полк, след което бе реорганизирано като 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е към 38-ми полк за ядрена, химическа и биологическа защита в Мусачево.
Сред официални гости поканени да присъстват на тържеството бяха полковник Димитър Пенелов - началник отдел “ЯХБЗ и Е” към Дирекция “Операции” в Щаба на отбраната на БА, полковник Георги Шимов - началник направление “ЯХБЗ и Е” в Щаба на Сухопътни войски и полковник Анатоли Грозданов, командир на 38-ми полк за ядрена, химическа и биологическа защита и екология – Мусачево. Сред присъстващите бяха бившият началник на Химически войски о.р. ген.-лейтенант Кирил Цветков, бивши командири на поделение 22 790, представители на общинската организация на резервистите в Г. Оряховица.
Слово за развитието на поделението през годините прочете неговия началник подполковник инж. Цветан Цветков. Той поздрави личния състав с постигнатите високи резултати във всички направления, като припомни, че през годините то си е спечелило названията “Люлка на химическите войски” и “Магнаурска школа”.
Приветствие поднесоха и началникът на отдел “ЯХБЗ” към Дирекция “Операции” в Щаба на отбраната на БА полковник Димитър Пенелов, който благодари за полаганите усилия при изпълнение на поставените задачи пожела успех на военнослужещите в бъдещата им работа.
О.р. ген.-лейтенант Кирил Цветков поздрави командването и личния състав на 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е., като подчерта, че цели 75 години поделението е в челните редици по осигуряване на защитата от ядрено, химическо и биологическо оръжие и химическо осигуряване на операциите на войските. Той припомни, че от поделението са израснали много високо подготвени командири, а сега в него служат едни от най-добрите офицери, сержанти и войници. Вие наистина сте достойни наследници и продължители на най-добрите военни традиции на вашите предшественици, обърна се към военнослужещите от батальона Кирил Цветков.
От името на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Г. Оряховица личният състав бе поздравен от о.р. полковник Тома Иванов, бивш командир на поделението.
С военен ритуал пред паметника на патрона на поделението - героят старшина I степен Димитър Атанасов Димитров бе поднесен венец.По случай празника на поделение 22 790 за постигнати високи резултати бяха прочетени заповеди за обявяване на благодарност на военнослужещи, а трима души бяха повишени в по-горно сержантско звание.
Гостите на празника имаха възможност да разгледат Музея на поделението. По-късно в няколко учебни центрове бе направен показ на новопостъпилите в батальона технически средства за ЯХБЗ и Е ­ прибори и средства за индивидуална защита, модулна станция за специална обработка на въоръжение и техника, автомобил за радиационно и химическо разузнаване и др.
Една от най-важните задачи, които в момента стоят пред командването и личния състав на поделение 22 790 – Г. Оряховица е подготовката на една рота и два отделни взвода за Силите за отговор на НАТО (NRF). Преди година и половина в 59-ти батальон бе сертифицирана и Рота за специална и санитарна обработка към декларираните сили на ЕС в областта на европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО).
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42469

PostPosted: Wed 20 Jun 2012, 12:51    Post subject:  

Arrow Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха деня на войските за ЯХБЗиЕ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
bashnemaystora

Joined: 11 May 2009
Posts: 55

PostPosted: Mon 24 Sep 2012, 18:17    Post subject:  

Закрито ли е вече това поделение ?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42469

PostPosted: Thu 02 May 2013, 08:16    Post subject:  

Arrow Битка по пътя - ЯХБЗ или 38-и батальон
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42469

PostPosted: Wed 15 May 2013, 17:31    Post subject:  

Arrow Командирът на 38-и батальон подполковник Васко Михайлов: Имаме колектив и пазим традициите!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42469

PostPosted: Sun 26 May 2013, 20:38    Post subject:  

Arrow ЯХБЗ - Баланс на скъсена дистанция
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [19 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българските поделения и формирования
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.8854s ][ Queries: 12 (0.0487s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker