Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Преди 50 години човечеството се отправи към Луната · Самолет се заби зрелищно в къща (ВИДЕО) · Иде забрана и криминализиране за отглеждане на прасета в задния двор · Започна гласуването за нов председател на ЕК · Хакнатите файлове на НАП с данни за стотици хиляди българи · Майката на загиналото бебе в катастрофата с Местан: 3 месеца ръцете ми са в пръст! ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Вто 16 Юли 2019, 19:12
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ПО ДУНАВА » Теми за река Дунав - проблеми, въпроси, отговори, екипажи, проекти, дунавските държави,борса
Биосфера-острови и резервати по река Дунав в долния участък
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 3 [32 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Пон 09 Мар 2009, 15:49    Заглавие:  Биосфера-острови и резервати по река Дунав в долния участък  

Дунавски граници:

Село Куделин (Влашка Раковица), на 1 км от десния бряг, км 844
При това село е поставен първият фар по дунавския бряг на българска земя.

Българо- Румънска граница, десен бряг, км 374,1
В непосредствена близост до силистренското пътническо пристанище е точката, в която се пресичат дунавската ни със сухопътната ни граница с Румъния орез Добруджа. Тя сече дори градските гробища на Силистра...
Оттук нататък двата бряга на р. Дунав са Румънски.

Остров Кошава и остров Кутово, км 810-800

Село Кошава, десен бряг, км 810
Край това село във Видинска област, както и край близките села Сланотрън и Гомотарици има големи находища на гипс, открити през 1958 г. От Видин до гипсонаходищата е прокарана жп линия. На 1 км от селото, по течението, е дълъгият и тесен остров Кошава, а на 800-я км е остров Кутово.

Румънски острови Голям и Малък Калафат, км 790,3 - 795

Острови Довлек, Скомля, Добрина, Скомен и румънският Петрич (Петришул).

Намират се на изток от Арчар


Остров Богдан - Сечан, км 783

Острови Близнаци (Чифтилер), десен бряг, км 778,4

Двата разположени един до друг острова - Голям и Малък Близнак, образуват естествено зимовище за кораби, защитени от ледовете. То било използвано в миналото до изграждането на зимовищата в Русе и Лом.
По време на Освободителната война при Чифтилер румънската батарея, командвана от майор Майкан, с три оръдия по 150 мм, в състава на руската армия, потопила турския военен кораб „Подгорица”. През август 1957 г. този кораб бе изваден от р. Дунав.


остров Цибър, който предлага спокойствие за гнездене на много патици.км 717, 5


Остров Сврака, десен бряг, км 699,4

Остров Козлодуй, десен бряг, км 695,8

Този остров е третият по големина между българските дунавски острови след Белене (Персина) и Вардим. В непосредствена близост е остров Копаница. Със салове се превозва добитък за паша. На островите се сеят царевица и дини.

Остров Есперанто (островите Лесковец и Език) има плаж, туристическа хижа, къмпинг, хотел-pecторант „Чайка" и вилна зона. Източно от остров Език е остров Пъпъдия, свързан с интересни легенди.км 678

Край Байкал е остров Борил, образуван от големия Драговей (Драговит) и малкия Феричиле. От тях се добива дървен материал. км 640, 8

На изток от Никопол са българските острови Градина и Палец и румънските Средняк, Лакът, Чоара и Павел, разположени между 594-я и 578-я километър.

Малкия румънски остров Белина, на 16 км от Никопол

Остров Белене (Персина), десен бряг, км 568

Белене е най-големият български дунавски остров (41,4 кв. км). Дълъг е 13 км, широкНационален парк Персина - 5 км. Зает е от гори, пасища, градини и езера. На север от него са островите Голяма Бързина, Милка, Люта, Малък Кондур (румънски), а на юг - Магарица, Белица и Предел. Остров Белене има и друго име - Персина, свързано с интересни, вълнуващи легенди. Според една от тях пашата от Белене заточил дъщеря си Персина в островния чифлик, за да не се среща с любимия си българин неверник. Влюбените надхитрили пашовите слуги, избягали, а островните води и тръстики скрили следите им.
Остров Белене е на четвърто място но големина между всички дунавски острови Житния, Сентендре и Чепел.
Трите големи блата - Мъртвото, Песчина (рибя уста), Старото, както и малките Плое, Вирците и Лашева, са богати на риба шаран, карас, щука, червеноперка, облес и други. Дълъг с списъкът на обитаващите блатата: диви патици, чайки, ням лебед, лопатар, водни кокошки, шеварче, бъбрици, летни бърнета, кокилобегач, белобуза рибарка, калугерица, червеногуш гмурец, черни щъркели (единствено у нас убежище), черна каня, морски орли, ибиси, саблеклюни, улулици. Голяма е колонията на корморани край блатото Песчина - над 400 гнезда, по 30-40 на дърво. Чаплите - бели, сиви, черни, гривести, в миналото са били избивани за украса на дамските шапки с егретки и кичури пера. В хралупите на дърветата се спотаяват през деня бухали, кукумявки и сови. Срещат се много гривеци и гълъби хралупари. Нощем се чуват загадъчните звуци на нощните птици малък и голям бик, на т. нар. чувал. Лете в блатата идват гости - къдроглави пеликани, бърнета, зеленоглави гъски, алмабаши и други. Край Мъртвото езеро има „птичи град" с над хиляда гнезда на чапли, ибиси и корморани. Според орнитолога Божидар Иванов тук има 19 редки вида изчезващи птици.
Разнообразна е флората на острова. Обрасъл е с върби, тополи (бял и чер кавак), мента, къпина, тръстика, папур (каракофа), водна папрат, мехунка, бели и жълти лилии, златисти какички, четирилистни разковничета, плаващи лейки, дяволски орех (джюлюн) и много други.
На 2 декември 1981г. блатата на остров Белене бяха обявени за природна забележителност, включваща зоните около тях, източната територия на острова и остров Китка, с обща площ 16 907 декара. След езерото Сребърна и остров Вардим, Персина е третото крайдунавско място под закрила на Закона за опазване на природата.
Остров Белене има и тъжната слава на бивш затвор за политически проявили се, осъдени от тоталитарния режим. Поставена е паметна плоча на загиналите на острова политически затворници.

Остров Китка - до Белене


На север от Белене са островите Голяма Бързина, Милка, Люта, Малък Кондур (румънски), а на юг - Магарица, Белица и Предел.


Остров Батин, десен бряг, км 525,7

На високия бряг срещу острова има останки от римския кастел Сакидава. Мястото под него е свързано с руско-турската война, 1806-1812 г. Русите построили тук понтонен мост през 1810, във връзка с известното в руската военна история Русчушко сражение 1811 г. Местното население наричало станалите тук военни събития със названието ”Батин кавгасъ”. Местата около остров Батин са много богати на риба.

Остров Кама-Дину, ляв румънски бряг, км 508

Остров Люляк, десен бряг, км 502,8

Името на острова е преиначено от турската дума Лелек, което значи щъркел. Той се е образувал след сливането му с остров Делидорук. На острова няма никакъв люляк. Островът се използва за плаж от русенци.

Островите Чобанул и Мокан - върху тях се намира Дунав мост 1

До село Сандрово наблизо са българските острови Мартен, Алеко Гостину и румънския Лунгу. км 479

На запад от Тутракан са островите Калимок, Радецки и Тутракан. км 432,5

До с.Попина - острови Гарван и Славянин. км 403

Остров Ветрен (Бяла пръст) км 395, 5

е в близост до биосферния резерват Сребърна между км 394 и 391. Има площ около 2 кв. км. По дължина е разделен от тесен ръкав, удобно място за гнездене на диви патици, диви гъски, чапли, чер щъркел, чайки, рибарки, саблеклюни и други. Във върбите и тополите гнездят кълвачи, синигери, гълъби хралупари. Двойка морски орли има няколко гнезда, които периодично сменя. Хранят се с риба, птици и леш. На острова има много къпина, дива лоза, мента.

Остров Пъкуюл луй Соаре, десен бряг, км 360,3

Византийската писателка Анна Комнина (1083 – 1148), пише за Вичина като цветущ град и пристанище на р. Дунав, разположени в Скития между Доростол и делтата. През XIII в. Вичина се споменава и като важен търговски център. През 1956 г. румънски археолози направиха разкопки на дунавския остров Пъкуюл луй Соаре, отстоящ на 13 км по вода на североизток от Силистра. На руска карта от 1856 г. Островат е отбелязан с името Плоска, а в картата на Феликс Каниц от 1870 г. – с турското Адакьой (Островно село, Остров). С името остров се нарича и близкият срещу острова град в Добруджа. Румънските археолози в публикации писаха, че крепостта е византийска, от времето на Йоан Цимисхи.

Последната промяна е направена от Preslav на Вто 13 Сеп 2011, 18:36; мнението е било променяно общо 4 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Пон 09 Мар 2009, 16:31    Заглавие:  

Други острови (от сайта:

http://www.dunav_info.silistra.eu/page/d_ostrovi.html#b)

Как са се образували островите

Дунавските острови са образувани от речните наноси. Макар и бавно реката непрекЗалезъснато моделира бреговете си, изменя ги. Затова островите са непостоянни, променят площта и конфигурацията си. Имат длъгнеста форма, източени са по посока на речното течение. Островите имат чело, нос, опашка - фрута, дорук, коеда (влашка терминология, употребявана от рибарите по двата бряга). Промените на островите стават непрекъснато, затова всяка една топографска карта има само моментна стойност. Например: Магарешкият остров (Ешекада) срещу Свищов, който до 1907 г. е бил български, макар близо до отсрещния бряг, вече не съществува. Слял се е с румънския бряг и на него е разположено пристанището Зимнича.
Образуваният в началото на века остров Матей, западно от град Русе, върху пясъчна плитчина е вече слят със сушата. Той носи името на командира на Дунавската флотилия Матей Стойков, който е наредил да се извърши залесяването му. Със сушата се е слял и остров Суютлука при Тутракан. Изчезнал е и измитият остров Раст срещу Лом.
Някои острови се образуват около определено препятствие в реката.
Например през Балканската война 1912 година, един потънал гръцки шлеп предизвиква наносите, които образуват остров Совата (Катакуя). На мястото на потъналия германски шлеп през 1943 година се е образувал остров Малка бързина, на запад от Свищов. Подобен е произходът на малкия остров, където потъна пътническият кораб “Цар Симеон II” нa 01.V.1944 година, при устието на реката Огоста. Моряците му викат “Благоев” , защото така бе преименуван корабът след възстановяването му.
На 1551-и километър в Унгария, където българският влекач “Русе” също се натъква на мина през пролетта на 1944 и потъва, се натрупва пясък. Корабът е изваден, но на мястото се образува малък остров, толкова малък, че не е отбелязан в лоцията. Обрасъл е с върби. Българските моряци са го нарекли “Русе”. Така Дунав е направил неръкотворен паметник на загиналите български моряци.
Най-новият остров, който се появи през лятото на 1985г., е този между Русе и с. Мартен. Той е отвъд талвега и на румънските съседи се полага да му дадат име, макар че българските моряци са го наименували съвсем неофициално на фамилията на един капитан аварирал тук с кораб тип “Метеор”.
В старите лоции и в рибарската топонимия има нови имена на острови и островчета, някои от които вече не фигурират в картите, защото са станали безименни или имат нови имена. Такива са Ибиша, Маргарит, Джамджийският, Бояджийският, Адамовият, Керкенеза, Петрич или Петрушул - истински рудник от имена за ономастите.

Особености на островната флора и фауна

Среден корморан Чапла Лопатарка Черен щъркел Морски орел

На островите Вардим и Персина (Белене) има резервати заради колониите птици - чапли, корморани, и уникалния вардимски дъб. Към тях, през 1984 г., е прибавен и остров Цибър. След пресушаването на близките румънски блата, тук се заселиха много чапли, корморани, и други птици, фигуриращи в “Червената книга” на България - бяла лопатарка, черен щъркел и вечна ветрушка.
Българските острови са обект на дърводобив, лов и риболов. На някои от тях се сеят царевица и дини. Събират се сено, билки, къпини, ползват се за паша на добитък, пренасян слодки. Островите са станали “Ноев ковчег” на птици и животни, намерили убежище от химизираните поля на голямата земя. Островите са светът на кафявите, дебели като космати чудовища дънери на върби, с треперещи на ветреца листа. Те допълват особената атмосфера на реката. На остров Радецки при Тутракан единствено вирее блатен кипарис. На остров Батин има един вековен екземпляр вардимски дъб. Дървото е разлистено и има жълъди. Дебелината на ствола при 1.2 метра височина от земята е 5.96 метра.


Малки островни групи

Срещу устието на Тимок, на румънска земя, има един кът наречен Пристол. Голям бял обелиск сочи мястото, срещу което в Дунав е мислената граница между трите дунавски държави - Румъния, Югославия и България. Сирените на българските кораби отбелязват тук всяко завръщане в родината. В района на Видин са островите Кошава, Кутово, Богдан-Сечен и Близнаци (Чифтилер). Последният е бил естествен зимовник на кораби в миналото. Следват Довлек, Добрина и Скомен.
След островите Цибър, Козлодуй, Байкал (Борил), Средняк, Лакът, Палец, Павел е най-голямата наша островна група - Беленската. Тя се състои от един голям и девет по-малки острова с обща площ 51 кв. км. Според легендата най-големият остров Персина (Белене) носи името на красива българка, насила взета в харема на беленския бей.
На изток от Свищов е интересният остров Вардим. След него, чак до Русе, преди 15 години се срещаха уникалните дунавски еднодневки-русалки. Тоталното замърсяване на дунавските води бе фатално за този вид и той изчезна от състава на дунавската фауна.
Следват островите Люляк, Мартен, Алеко, Мишка, Гостин, Малък и Голям бръшлян, Пясъчник, Грънчар, Калимок, Радецки, Тутракан, Косуй, Славянин, Гарван, Чуканещи, Девня, Ветрен и Чайка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Пон 09 Мар 2009, 17:52    Заглавие:  

Село и езеро – биосферен резерват Сребърна, на 3 км от десния бряг, км 392

Никой не знае защо името на езерото е свързано със среброто. Може би една отдавна забравена легенда пази забулена тайна? Предания говорят, че са намерени много сребърни монети на мястото, където е бил римският граничен пункт Тегулциум. Географът Владимир Попов сполучливо оприличава езерото с "бляскава сребърна монета, проядена тук-там от вековете".
Езерото Сребърна заедно със заблатената и обрасла с камъш околност има площ от 5 кв. км. Дълго е 3 км и широко 1,8 км. Много наши учени - географи, геолози, биолози, считат, че езерото се е образувало върху дунавската заливна тераса и е остатък от Прадунава (старо корито на р. Дунав).
Към езерото се стичат изворни води от изток, запад и юг, от хълмовете Колджабаир, Караборун и Чомлъка, както и от двете рекички Сребренска и Кълнежа. Установена е, че езерното дъно бликат карстови извори, идващи от сарматските и аптски водоносни хорозонти. Такъв извор е Канаричката с дебит 6 л в секунда. Нивото на езерото е в зависимост от нивото на р. Дунав.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
lubotrifonov

Регистриран на: 09 Май 2009
Мнения: 19

МнениеПуснато на: Съб 09 Май 2009, 21:24    Заглавие:  

Цитат:
"На изток от Никопол са българските острови Градина и Палец и румънските Средняк, Лакът, Чоара и Павел, разположени между 594-я и 578-я километър."


Една малка корекция островите - Средняк, Лакът и Павел са български.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Съб 09 Май 2009, 21:29    Заглавие:  

Привет в нашия форум. Дано да ти е интересен. Само 3-4 човека се интересуваме силно от Дунава, дано да се множим.
Иначе за островите, мисля че от време на време България и Румъния си "сменят" по-малките острови.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
skateman

Регистриран на: 15 Сеп 2008
Мнения: 22

МнениеПуснато на: Сря 15 Юли 2009, 19:29    Заглавие:  

да, корекция на границата се прави на 10 г. по талвега на реката,но не е правена не знам откога.Средняк е слят с Румъния,а е български Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
thesailor

Регистриран на: 28 Мар 2009
Мнения: 247

МнениеПуснато на: Сря 15 Юли 2009, 19:37    Заглавие:  

sega ve4e s toq evrosayuz i tova 4e i nie i rumania sme 4lenki
moje i hepten da ne se napravi korekciq
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
vh1


Регистриран на: 06 Авг 2009
Мнения: 1805
Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря 26 Авг 2009, 15:45    Заглавие:  

А това е (или каквото е останало от него) о-в Люта...км 566...
Click to see if image is larger

_________________
Click to see if image is largerClick to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
AShotInTheDark


Регистриран на: 29 Фев 2008
Мнения: 199

МнениеПуснато на: Чет 12 Ное 2009, 16:55    Заглавие:  

skateman написа:
да, корекция на границата се прави на 10 г. по талвега на реката,но не е правена не знам откога.Средняк е слят с Румъния,а е български Very Happy


Любопитен съм какви са шансовете Средняк да остане български и в бъдеще? Средняк в maps.google.com.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Нед 10 Яну 2010, 13:35    Заглавие:  

Само гъски и неми лебеди зимуват в Сребърна
Източник: News.Ruse24.bg 10:06 / 07.01.2010

Езерото на Поддържан резерват „Сребърна" се захранва със свежи води от река Дунав. Южният шлюз е отворен от вторник, което позволява приток на дунавска вода към захранващия канал. Към момента нивото на водата в езерото е 1.90 метра, а в междудиговото пространство - 2.30 метра.

Водата в голямото водно огледало е замръзнала и има 3-4 см ледена покривка. Наблюдавани са само група птици от вида ням лебед (Cygnus olor), които традиционно презумуват в резервата и ята от голяма белочела гъска (Anser anser), които черпят хранителни ресурси от река Дунав през зимния период. Все още не са забелязани пеликани. Очаква се първите двойки да долетят в края на февруари след установяване на благоприятни метеорологични условия и постоянни температури.

Обстановката като цяло е спокойна. Всеки ден се правят обходи около езерото и се следи водното ниво. Независимо, че към настоящия момент любителският риболов не е забранен, експертите на РИОСВ-Русе препоръчват гражданите да не предприемат подобни занимания, поради тежките метеорологични условия. Кметът на село Сребърна също е предупреден да информира населението, за да се предотвратят нещастни инциденти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Сря 20 Яну 2010, 00:11    Заглавие:  

Красива гледка от високо към Пожеревския остров от село Дунавец.

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Сря 20 Яну 2010, 00:22    Заглавие:  

Остров Калновац край Сомовит сниман преди 7 дни в студената зимна привечер и залят от Дунава.

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Papara

Регистриран на: 05 Ное 2005
Мнения: 40

МнениеПуснато на: Сря 20 Яну 2010, 13:55    Заглавие:  

Супер снимки! Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Сря 20 Яну 2010, 16:22    Заглавие:  

Благодаря, стараем се!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Abigail

Регистриран на: 07 Фев 2010
Мнения: 2

МнениеПуснато на: Нед 07 Фев 2010, 23:19    Заглавие:  

Здравейте, регистрирах се, за да задам въпрос, но често ви чета... Поведение необичайно за момиче Wink
Искам да помоля за малко информация за о. Ибиша и комплекс Беленски острови. По принцип интересът ми към тях е от гледна точка на влажните зони и опазването им, но ще съм благодарна на всякаква информация за настоящето им състояние, проблеми, реални мерки за опазване /ако имаWink/, интересни истории, легенди, снимки, каквото се сетите.

Благодаря ви и продължавайте в този дух!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 3 [32 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ПО ДУНАВА » Теми за река Дунав - проблеми, въпроси, отговори, екипажи, проекти, дунавските държави,борса
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.1006s ][ Queries: 12 (0.0077s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker