Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Голям брой жертви при умишлен пожар в японския град Киото · Столтенберг: Времето ви изтича НАТО прикани Русия да спаси договора за ядрените ракети · Пентагонът реализира концепцията за "Динамично прилагане на силата" · Димитров предсказал бомбардировките · Генерал Паренсов: войска, а не милиция! · Полигонът Криволак е обвеян с бойна слава ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Чет 18 Юли 2019, 13:28
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИ МОРСКИ И РЕЧНИ ПРИСТАНИЩА
Български рибарски портове и кейове
Модератори: Sea Dog
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 2 [24 Мнения]   Иди на страница: 1, 2 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Пон 04 Май 2009, 18:16    Заглавие:  Български рибарски портове и кейове  

Агроминистърът поиска контрол над рибарските пристанища
Десислава Лещарска
9 Юни 2009

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов (ДПС) поиска ръководеното от него ведомство да поеме контрола върху рибарските пристанища под предлог, че така ще се подобри усвояването на средствата от Европейския съюз, предназначени за модернизацията на използваните от рибарите портове.

Във вторник Цветанов заяви, че ще предложи на Министерски съвет да бъде създадено ново държавно акционерно дружество, което да е оператор на рибарските пристанища в страната. Структурата ще е бенефициент по Оперативната програма за развитие на сектор рибарство (ОПРСР), по която се отпускат 18 млн. евро за модернизация на рибарски пристанища и съоръжения за разтоварване на риба и по която във вторник бе подписан договора за първия одобрен проект.

Експерти от земеделското министерство обясниха пред Mediapool, че идеята едва ли ще се възприеме от Брюксел, тъй като държавни фирми и организации нямат право да кандидатстват за европейски средства. Дори и ако дружеството се откаже от печалба и всички усвоени пари се насочат към изпълнителите на проекти, отново се налага одобрение от ЕК, което може да продължи с месеци.

Цветанов мотивира идеята си с нуждата от юридическо лице, което да регулира дейностите по управление на пристанищната инфраструктура. В момента част от тях са собственост на различни министерства, други са общинска, трети са предвидени за отдаване на концесия. Освен това статутът им не е изяснен, те не са регистрирани като рибарски пристанища, лодкостоянки или места за разтоварване на риба, т.е. хаосът е пълен.

Планът на земеделския министър е големите пристанища – в Созопол, Балчик, част от порта във Варна и др., които в момента са собственост на транспортното и военното министерства, да бъдат прехвърлени към МЗХ и да се регистрират като рибарски. Едва след това могат да кандидатстват за пари по ОПРСР. Такава процедура е задействана само за созополското пристанище. Има и едно единствено регистрирано рибарско пристанище у нас и то е в Несебър. В същото време риболовните съдове са 2600 броя.

Цветанов каза още, че ЕК е препоръчала на страната ни да има публично-частна компания за стопанисването на рибарските ни пристанища. Именно такъв бил принципът в останалите страни-членски – стопанисването на съоръженията става съвместно с браншовите организации в партньорство с местната власт, аргументира се агроминистърът.

Оказва се обаче, че бизнес сдружения от рибарския сектор са в пълно неведение относно идеята на Цветанов. От Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ" заявиха, че са чували за предложението на министър Цветанов, но са им отказани всякакви детайли за учредяването, управлението и дейността на тази организация.

От "БГ ФИШ" настояват техни представители да участват в Управителния съвет на дружеството, за да е наясно бизнесът какво ще се случва с рибарските пристанища, които по думите им са изключително необходими за сектора и с европейските пари.

"БГ ФИШ" алармираха преди седмица, че оперативната програма за рибарство е заплашена от провал заради огромното закъснение по откриването на мерки и приема на проекти. Във вторник Цветанов отрече да съществува опасност от загуба на средства от ОПРСР и за доказателство подписа първият одобрен проект по програмата. Той е на фирма "КАПА" ООД и е за 3 059 786 лева. Размерът на одобрената субсидия пък е 1 835 871 лева.

Целта на инвестиционния проект е да се изгради модерно, отговарящо на всички европейски норми, стопанство за развъждане на змиорки.

Срокът за изпълнение е 16 месеца. Предвижда се производството на змиорки да достигне 150 тона годишно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Сря 10 Юни 2009, 22:57    Заглавие:  

Правителството замисля поредна държавна компания

Агроминистърът смята, че рибарските пристанища му принадлежат

Драгомир Николов, в."Сега"Нова държавна компания е на път да бъде създадена в последните дни на кабинета "Станишев". Този път тя ще включи активите на рибарски пристанища по морето. В четвъртък аграрният министър Валери Цветанов ще предложи на кабинета създаване на дружеството, в което засега ще влязат пристанищата в Бургас, Варна, Созопол и Балчик. По-късно в него ще се влеят активите и на пристанища по Дунав, сподели вчера Цветанов.

Мотивът е, че само по този начин - обединени в една държавна компания, те могат да се модернизират с пари по оперативна програма "Рибарство". В действителност единственото условие на тази оперативна програма е, че отпуска пари на такива пристани само ако са регистрирани като рибарски. Интерпретацията, че това непременно означава и държавни, е на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)

"За да се регистрира едно държавно пристанище като "рибарско", то неговата собственост трябва да бъде прехвърлена към земеделското министерство, защото то прилага политиката в сектор "рибарство", заяви вчера пред "Сега" Джамал Кадиш, главен секретар на ИАРА. Той припомни, че именно затова МС е решил още в края на м.г. да прехвърли собствеността на пристанището в Созопол от Министерство на транспорта към Министерство на земеделието. "За да влязат в компанията, собствеността на тези пристанища трябва да бъде трансформирана като частна държавна собственост в полза на земеделското министерство и въобще цялата нова компания ще е под шапката на аграрното ведомство", добави Кадиш. От "Морска администрация" към транспортното ведомство посрещнаха на нож интерпретацията за "рибарско пристанище". Те отсякоха, че всяко ведомство, община или юридическо лице може да регистрира някой порт като "рибарски" и на общо основание да кандидатства за финансиране по оперативна програма.

Вероятно спор в кабинета ще се разгори с министъра на отбраната Николай Цонев, който стопанисва пристанището в Балчик. Портовете във Варна и Несебър в момента са собственост на местните общини, но това също не изключва спорове с местната власт.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Вто 23 Юни 2009, 00:25    Заглавие:  

Държавна фирма взема рибарските портове

Вестник Позвънете

2009-06-20 08:15:22

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов доразви идеята си ведомството му да поеме контрола върху рибарските пристанища, като заяви, че това ще ускори усвояването на евросредства, предназначени за тези съоръжения. Той ще предложи на правителството да бъде създадено държавно предприятие, в което да влезнат рибарските пристанища, предаде Медиапул. Собствеността им обаче ще се отдаде по места на сдружения, в които ще влизат освен държавата, общините и бизнесът, поясни Цветанов на заседание на Комитета за наблюдение на Оперативната програма за развитие на сектор рибарство (ОПРСР).

Структурата ще е бенефициент по програмата, по която се отпускат 18 млн. евро за модернизация на рибарски пристанища и съоръжения за разтоварване на риба.

Един от основните проблеми на потенциалните получатели на европари по програмата за рибарство е, че няма кой да изработва адекватни и точни проекти, каза Цветанов. Той заяви, че ще издаде заповед проектите по ОПРСР да бъдат изработвани безплатно от чиновници на Националната служба за съвети в земеделието.

Друг проблем на рибарите е, че няма как да теглят пари от банки за проектите, тъй като няма какво да заложат като обезпечение. Един от вариантите е създаването на Гаранционен фонд, който да финансира рибарските сдружения.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Нед 19 Юли 2009, 23:04    Заглавие:  

Правят фирма за рибарските пристанища
Източник: в. "24 часа" 10:22 / 17.07.2009
© Varna24.bg

Рибарските пристанища по черноморието и Дунав ще бъдат вкарани в активите на създадената вчера от правителството държавна фирма "Рибни ресурси". Дружеството е регистрирано в Созопол и като материални активи й бе прехвърлено пристанището на града. Това е едно от основните рибарски пристанища по черноморието. Засега капиталът на фирмата ще е 99 250 лв., колкото е оценката на апортираното пристанище. Фирмата ще се управлява от земеделското министерство.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Пон 21 Дек 2009, 23:09    Заглавие:  

Започва събарянето на рибарското селище край Бургас
БГНЕС - 08 Декември 09:37
Първите 4 незаконни къщи около рибарското селище в местността“Ченгене скеле“ще бъдат съборени днес, потвърдиха областният управител Константин Гребенаров и зам.-кметът по строителството Константин Марков, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Първите 4 незаконни къщи около рибарското селище в местността“Ченгене скеле“ще бъдат съборени днес, потвърдиха областният управител Константин Гребенаров и зам.-кметът по строителството Константин Марков, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.Постройките са по пътя за нефтопристанището, близо до Даляна. Рибарите в селището сами ще съборят част от етажите, които са надстроени над допустимата квота.БГНЕС припомня,че още преди около месец РДНСК издаде заповед за спиране на електричеството във връзка с предстоящото събаряне. От EVN съобщиха, че този въпрос е бил съгласуван вчера още веднъж с Областна управа. Дружеството очаква да получи от Община Бургас съвместно с Областната управа актуален списък на онези сгради от рибарското селище, чието електрозахранване следва да бъде изключено. ДНСК е издала заповеди за премахване на 257 строежа от Рибарското селище. Почти за всичките 257 обекта заповедите са обжалвани от собствениците пред Административния съдв Бургас и ВАС. Повечето предписания на инспекцията са потвърдени и обектите подлежат безусловно на събаряне. Фирмата, която ще извърши това, е“БКС“. Става въпрос за къщите, построени извън пределите на самото селище, в посока нефтеното пристанище. Рибарите наричат това място“Село Богатово“и повечето собственици на постройки там нямат нищо общо с рибарството. /БГНЕС
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Чет 31 Дек 2009, 11:05    Заглавие:  

40 млн. лв. са нужни за изграждането на Рибарско пристанище
Източник: Агенция "Фокус"

По 40 000 000 лв. е необходимата сума за изграждане на всяко едно от четирите пристанища по българското Черноморие. Тази информация бе изнесена днес по време на заключителната за годината пресконференция на Областна администрация - Варна. Първа стъпка по посока на работата ще бъде да се определи терен за рибарското пристанище и да се направят проучвания. Около десетина декара е необходимата площ на която да се разположата рибарските селища и пристанища, като в терена на всяко едно рибарско пристанище ще има изградено разтоварище за риба и прилежаща Рибна борса със съответните хладилни инсталации помещения за съхраняване на риба. Вече има набелязани няколко терена, подходящи за изграждането на рибарско селище, всички от които държавна собственост. Всичко което ще бъде изградено на териториите на рибарските селища ще бъде 100 % държавна субсидия. Очакват се и тематични срещи и разговори с бизнес организации.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Чет 31 Дек 2009, 11:06    Заглавие:  

Данчо Симеонов: Във Варна ще има рибарско пристанище
Източник: News.Varna24.bg

Едно от четирите рибарски пристанища, които ще се изградят по Черноморието ни ще бъде във Варна, това заяви областният управител Данчо Симеонов, предаде репортер на Varna24.bg. Две от четирите пристанища ще са по Северното, а две по Южното Черноморие. Със сигурност едно от пристанищата ще е варненско, вероятно другото ще е в Балчик. Още не е решено дали варненското пристанище ще се изгражда самостоятелно, или ще се кандидатства по програма.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Съб 30 Окт 2010, 00:17    Заглавие:  

Лидерът на рибарите против разчистването на Ропотамо
Burgas24.bg - 29 Октомври 16:23
Разрушаването на рибарското селище край р. Ропотамо ще обрече на гибел много семейства, според Стоян Боев - Сербеза, председател на рибарското сдружение “Морски сговор“. “В последно време се явиха доста нови заповеди за събаряне и унищожаване на бита на рибари и начина им на живот. На първи ноември започва разрушаването на рибарско селище по устието на р. Ропотамо“, каза още той. Там са струпани над 150-200 лодки. Наоколо няма близко пристанище, където лодките могат да се скрият. С течение на времето рибарите там са си направили колиби, включително и Сербеза. Рибарите палят там огън за да стоплят и прекарват нощта там. “Разрушаването на селището ще обрече на гибел много семейства.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Чет 20 Яну 2011, 22:31    Заглавие:  

"Рибни ресурси" със сайт
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Вто 08 Фев 2011, 09:58    Заглавие:  

Догодина тръгва рибарското пристанище до “Аспарухово“
Varna24.bg - 17 Януари

Стартира дългоочакваното изграждане и модернизация на рибарските пристанища, което ще стане по откритата вече мярка 3.3 на ОП “Рибарство“, обяви Явор Недев, изпълнителен директор на ИАРА. Сред тях са варненското (кв. “Аспарухово“) и балчишкото. Терените им вече са актувани като собственост към Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това заяви Продан Проданов, началник на регионалния център “Риболов и контрол“ за Североизточна България. Както вече информирахме, специализираният порт в Балчик ще се изгражда на мястото на бившата военноморска база, а варненският - в района на кв. “Аспарухово“.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
barrel-rider


Регистриран на: 02 Юни 2006
Мнения: 7128
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто 08 Фев 2011, 16:03    Заглавие:  

Ако се бяха постарали, дали щяха да намерят нейде по-далеч място за рибарските кораби и лодки, където да предлагат улова си удобно за клиенти? Или да се пренася удобно до града?
_________________
The Road goes on and on
Down from the door where it began.
Now far ahead the Road has gone,
And I must follow, if I can ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Съб 05 Мар 2011, 10:18    Заглавие:  

Започна събарянето на рибарското селище край Варненското езеро
DarikNews - 25 Февруари 13:24
Започна премахването на част от постройките на южния бряг на Варненското езеро, съобщава електронното издание на в-к „Народно дело”. Обектите, които са част от рибарско селище, са незаконни според община Варна, която се позовава на Закона за черноморското крайбрежие. Представители на рибарската кооперация „Чайка” протестират, че местната администрация им е поставила невъзможно кратък срок да изнесат покъщнината и оборудването си. Те твърдят също, че имат пълно основание да запазят постройките си, за които имат поредица от документи още от 70-те години до 2002 г. Тогава по искане от земеделското министерство те са купили земеделска земя в Добруджа, която са заменили за терените на брега на езерото. Според рибарите зад действията на общината стоят частни интереси за строителството на ново яхтено пристанище.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Пон 04 Апр 2011, 14:47    Заглавие:  

Обзор иска рибарски кей

След влизането на новите правила до 2013 година рибарите няма да могат да кандидатстват за инвестиции и модернизация на рибарски пристанища
Рибарите в Обзор са притеснени, че до момента няма изграден кей, където те да разтоварват улова си.
Това стана ясно на среща между рибари и земеделци със зам. областният управител на Бургас Златко Димитров, изпълнителният директор на местното звено на ИАРА Янчо Янев, областната директорка на "Фонд Земеделие" в Бургас Радостина Батанова, общинският ветеринарен лекар Николай Владимиров и координаторът на ГЕРБ в Обзор Христо Янев.
След влизането на новите правила до 2013 година рибарите няма да могат да кандидатстват за "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки от оперативната програма "Рибарство".
Пристанищата, използвани от рибарите за разтоварване на уловите са ключов елемент във веригата от улова на риба до крайния пазарен продукт. Целта на модернизацията им е да се осигури ефективно, сигурно и съобразено с хигиенните изисквания оборудване за разтоварване и третиране на рибата.
Янчо Янев отговори, че има идея за изграждане на такова съоръжение, което ще бъде в северната част на града на самата река, но отговорността за неговото изпълнение е изцяло в ръцете на администрацията на Община Несебър. Янев коментира още пред местните хора, че могат да кандидатстват по програма за модернизация на плавателните средства.
Местни арендатори на земеделски земи пък се опасяват, че след влизането на промените от „Натура 2000”, собствениците им няма да искат да ги отдават под аренда. Това е така, защото ще получават компенсации от държавата без да е задължително да обработват земята.
Радостина Батанова обясни, че все пак собствениците или арендаторите ще имат възможност да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Пон 11 Апр 2011, 13:37    Заглавие:  

Arrow Членове на рибарска кооперация „Чайка 2003" излизат на протест срещу действия на община Варна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42470

МнениеПуснато на: Вто 03 Май 2011, 12:41    Заглавие:  

На Аспарухово след месец, а на Балчик - пак. Аз мисля, че на Балчик го откриха на 6 декември 2010 г. - ама как да е...

Новото рибарско пристанище посреща първите кораби до месец

Водещи архитекти умуват за пристанищните съоръжения на Черно море
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 2 [24 Мнения]   Иди на страница: 1, 2 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИ МОРСКИ И РЕЧНИ ПРИСТАНИЩА
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0782s ][ Queries: 12 (0.0044s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker