|
В момента е: Вто 19 Яну 2021, 13:35 Часовете са според зоната UTC + 2 |
Германци в небето над София-1944 г.
Модератори: Penio |
Предишната тема :: Следващата тема |
Страница 3 от 5 [75 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5 Следваща |
Автор | Съобщение | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
pach
Иван го е написал основното. Колкото до военна археология и предавания по някоя ТV , това наистина е в сферата на мечтите...защото у нас имаме много повече неоткрити находки от класическата археология и всички знаем какви проблеми има дори тя. Липса на пари, заинтересованост от местните власти, далавери и кражби, липсата както на добри закони , така и волята да бъдат приложени (макар и лоши , все пак са закони) и т.н. и т.н. То в "белите" страни могат да си развиват тъй наречената военна археология, щото си нямат истински находки вече , тоест те си имат ама всичко отдавна е открито , описано и заведено по музей и колекциии... Колкото до знаци и паметници, на нашите герой, струва ми се, че тук има достатъчно описания снимки и разкази за такива. Примерно темата за Списаревски прочетете и ще навлезнете поне малко в истинският живот ![]() Инак да се мечтае няма нищо лошо! ![]() ![]() ![]() _________________ Всичко ново е добре забравено старо! |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
piston
![]() Регистриран на: 23 Апр 2004 Мнения: 262 |
Не притежавам книгата на г-н Руменин, но ако става въпрос за данни от сорта на "... между селата Априлово и Гайтанево", е определено не е това, което имам в предвид. Доколкото знам и паметникът на Д. Списаревски не е на самото място на падане... Що се отнася за археологията и телевизията, то какъв по-добър начин да се популяризира историята???? Не виждам защо веднага започваме да говорим за пари, не мисля, че откриването на някакви, макар и малки останки от самолет е нещо от мащаба на изследване на тракийска могила... Още повече, че парче алуминий, копче или снаряд за оръдие едва ли би провокирало иманярите. Според мен, единствената сериозна пречка е дали Сдружение по ЗЮЛИЦ (например!), би могло да извършва издирвания и разкопки. Донякъде разбирам насмешката в постовете Ви, виждам, че някой от регистрираните във форума имат много материали и информация и може би трудът, който са положили за да я съберат ги кара да се отнасят скептично към подобни идеи... Донякъде ги разбирам... В крайна сметка книгата на г-н Руменин ли е най-пълен източник, по-конкретно от глрдна точка на фотографии и разкази за местата на падане на самолетите. Честно казано ме интересува дали местата, на който са паднали наши летци, са отбелязани по някакъв начин и дали тези паметници, или плочи са оцелели до наши дни.... Надявам се, че ще ми препоръчяате конкретни заглавия. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
CATCH 22
![]() Регистриран на: 02 Сеп 2006 Мнения: 424 |
Не е съвсем така и не прави веднага грешни изводи след 2-3 постинга, които не те удовлетворяват напълно. В книгата на Руменин има списък на свалените/падналите съюзнически самолети на Българска територия. Не подробно описание с имена и видове на свалените машини. Авторът стриктно се е придържал към материали от ЦВА. Ако намериш достъп до там, сам можеш да ги намериш. Някои от тях са грешни или се повтарят, защото са давани както от военни, така и от цивилни или други лица (примерно полицейски участъци, кметства и т.н.) По-подробен и включващ имена, серийни номера и т.н. е списъкът му на загинали съюзнически авиатори, според намерените останки. Дадени са и временните им места на погребение. Казвам временни защото почти всички тленни останки са изнесени от България в по-късни периоди. Руменин дава и списък на загиналите български пилоти, като споменава както местата на падане на самолетите им, така и къде са погребани впоследствие. Данни за паметници и плочи в неговата книга няма. Списъците на Руменин мога да ти ги скенирам. Работата обаче не е само в списъците. Има и други източници, даващи ценна информация, макар и на "час по лъжичка". Ако очакваш данни от рода на: място на падането 42 52N 24 26E, такива в българските документи няма. В по-подробните има разстояния от/до населени места в километри. Сателитни снимки от Google Earth също няма. ![]() В много теми на този форум сме дискутирали победи и загуби, свалени самолети и места на свалянията им. Ще намериш както за паметника на свален американски екипаж у нас (Описоня), така и за български или немски паметници. Авиоархеологията я има и у нас - намери материали от доц. Станимир Станев от Шумен в този форум http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?p=5833912#5833912 или другаде. Преди няколко месеца излязоха нови материали във форума засягащи военнопленническия лагер в Шумен - виж в темата http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=226962. С други думи: който търси, намира. Ама не всичко и не наведнъж. ![]() Apropos: тази тема е съвсем друга и ще е грешка да продължаваме да пишем в нея. ![]() _________________ "Имаше само една засечка и това беше Catch 22." Джоузеф Хелър |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Alexxx
![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 778 |
Открийте тема по авиационата археология, мисля че материята е особено интересна. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
marinecor
![]() Регистриран на: 22 Юни 2009 Мнения: 1920 |
Само да допълня, че ако ще се издирват и американски самолети (да се разбира и останки на загинали американски пилоти), пари ако не у нас то в САЩ със сигурност ще се намерят. Небезизвестната асоциасиця на MIA/POW дават пари за такива целеви проекти. Едно писъмце до американския военен аташе от официален орган мисля ще свърши работата, ако не друго поне апаратурата могат да я предоставят без пари. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Елемаг
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 27540 Местожителство: София |
![]() ![]() ![]() Американските самолети одавна са станали на покриви и стени за кокошарници. ![]() _________________ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН! ![]() Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив! |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
![]() Регистриран на: 02 Яну 2004 Мнения: 2680 Местожителство: Шуменщайн |
Към piston, а и останалите. CATCH 22 правилно ви е насочил към доц.Станев от ШУ. Ако някой в България въобще се занимава с авиационна археология, то това е той. Мисля, че вече 3-та поредна година в Б-я през лятото идва специален екип от Пентагона(да, да, точно така - от Пентагона. Оказа се, че те си имат цял отдел който се занимава само с тия неща), и заедно с доц.Станев(комуто дори плащат и хонорар за изгубеното време) за няколко дни обикалят предполагаеми места на паднали американски самолети и екипажи. Пеша, с ботинки и раници и оборудване за целта разбира се. Лично съм разговарял с доцента и знам, че дотук имат два успеха. Разкрити са останки при два случая. Съответно със събиране на информация от местното население и всичко както си му е реда. И въобще, американците са поставили тия неща на сериозна академична основа, а не както при нас... Който иска, мога да го свържа с доцент п-к о.р. Станимир Станев за подробности. Достатъчно е да ми напише само едно ЛС тук. Междувпрочем, идеята с изготвянето на точна карта за падналите самолети в Б-я въобще не е нова и пак принадлежи на Станев. Това му е дерт от години. Той беше и основният организатор на посещението на Джонсън през 2004 г. в Шумен. Но дори и това вече не му е достатъчно. Споделял е с мен(Станев), че иска да събере екип от различни специалисти които да подготвят виртуален компютърен модел на всички въздушни сражения над Б-я за въпросния период. С максимална степен на достоверност. Това беше при една наша среща с него още преди 7-8 г. Тогва го изгледах като натровен, но сега си мисля, че това все пак е възможно. Със сегашните средства на PC-технолигиите. Просто ни липсват или са недостатъчни самите факти. Затова и се е нагърбил с тия неща човекът и ровичка. Па нека да е и за американците. Покрай тях все ще излезе нещо и за нашите. _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
piston
![]() Регистриран на: 23 Апр 2004 Мнения: 262 |
|
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
su27
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 1248 |
Ами идеята е хубава, но не е за сам човек, аз например използвах книгата на Руменин преди 3-4 години и нанесох на една карта населените места с идеята ако минавам някога от там да разпитам месните..... всичко приключи до там, картата си седи на компютъра без да я поглеждам. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Новини по темата! Днес ми се обади доц.Станев. Свързалс е е с румънци от някакъв подобен на нашия техен авиационен форум. Даже май ще има и среща. Та между другото са му подхвърлили следната информация: 23.06.19944 г. Над Берковица. 4000 м. Лейтенант Гюнтер Щедфелд(Gunther Stedtfeld) от 4/JG 51 сваля В-17. На справката пишело 24 Ost S/CG4: 4000 m. Някой може ли да каже, какво значи това? На същата дата, над Балкана(много общо, но все пак ставало дума за Б-я), оберфелдфебел Макс Зулцгрубер(Max Sulzgruber) от 6/JG 301 сваля P-51 Mustang. Старата познайница 4/JG 51 (за която писахме и по-горе) е ясна. Обаче излиза, че Стоянов не е прав, че немците са изоставили Б-я, ето, дори са сваляли самолети над Берковица. ![]() А за втория летец, работата е по-сложна, защото според Холм, неговата ескадрила не е била базирана в България, а в Румъния, около Плоещ. Освен да е гонил "мустанга" чак до нашия Балкан, там да го е настигнал, което пък звучи съвсем неправдоподобно. Последната промяна е направена от German на Пет 02 Окт 2009, 13:23; мнението е било променяно общо 2 пъти |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Simeon
![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 705 |
Много интересно, а в същото време никой от нашите летци не пише за това, значи толкова ни е била кадърна въздушно предупредителната служба.Това моментално ме кара да се замисля, че е възможно да излязат още такива незнайни победи на немците у нас.Значи тукощо самолетите паднали у нас от 76 ако не ме лъже паметта и книгата на Руменин, станаха 78 ![]() _________________ "Тези, които изковаха от мечовете си рала, сега орат за онези, които си запазиха мечовете" |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
CATCH 22
Ето го документът: ![]() Може да бъде намерен тук, в частта за Suedfront 1944: http://www.lesbutler.ip3.co.uk/tony/tonywood.htm Съкращенията букви/цифри се означения на местата, според немската локационна система/мрежа (Luftwaffe Gradnetz). Последната цифра е височината на полета. Това за Балкана не е вярно. Balkans е Балк. полуостров - може да е навсякъде между Албания и Румъния. В случая по-скоро означава, че не знаят изобщо къде е. На този ден има свалени 6 Мустанга над "Балканите" - по 3 от 52-ра и 325-та изтр. групи. Местата им на падане са различни, вкл. един над Черна Гора. За Берковица проверих: има един свален B-17G на този ден (МACR 16203), видян последно от нашата страна на Дунава (Оряхово). Това е екипажът на John Muirhead (3 KIA, 7 пленени). В горeупоменатия екипаж бордният (страничният) стрелец, който загива, се казва Robert E. Gardner и има военен номер 35700241. ![]()
Руменин пише на стр. 185 за някой си Робърт Е. Гаратнеръс, военен номер 35700241 намерен при Дива Слатина на 23 юни + още един изгорял труп, пак там. На стр. 180, в списъка с падналите самолети, е даден един самолет на 23 юни 1944 при Дива Слатина. Това е именно горният "Fortress" B-17G-15-DL, s/n 42-37813, 32-ра бомб. ескадрила, 301-ва бомб. група, 15-та възд. армия. Дива Слатина е на 18 км западно от Берковица! Чак толкоз бързо да се смени бройката на свалените над България самолети не ми се вярва. ![]() Обърнете обаче внимание и на часовете на сваляне - 9:40 и 9:49. Руменин пише (на стр. 126, горе): ...Срещу противника излита 3/6 изтребителен орляк от Божурище...от Карлово излита 2/6 ИО. От летище Върба излита 1 орляк (кои са във Върба-знаем). При това първо излитане не е установен контакт с противника. Изтребителите кацат в 9.55! sic! Румънският форум между другото да не е този: http://www.worldwar2.ro/forum/ Списва се на английски, та е разбираем и за "нерумънофони" ![]() В частта за румънската авиация има открита тема за лагера в Шумен, забелязах преди време.... ![]() _________________ "Имаше само една засечка и това беше Catch 22." Джоузеф Хелър |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Хм, обаче в немската справка, която си дал, отдясно в колоната май става дума за филми! Това дали не са кадри от фотокартечници?! ![]() А за сайта не знам дали е тоя. Не ми го е посочвал Станев точно кой е. _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
CATCH 22
Не. 35мм микрофилми на OKL (Oberkommando Luftwaffe). Виж началото и точка 3 в разясненията към всеки архивен материал. Сайтът, който посочих е англоезичен и е най-добрият опит за подреждане на информацията и предлагането й за всички желаещи. По тази причина има смесица от немски и английски думи, понятия и съкращения. Данните, които са достигнали до Станев може и да са направо архивните. Информацията е все същата. _________________ "Имаше само една засечка и това беше Catch 22." Джоузеф Хелър |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Страж
![]() Регистриран на: 03 Окт 2009 Мнения: 33 |
Колеги, Румен Руменин ( мой добър познат, когото и вие и аз уважаваме) очаква в Кюстендил да излезе допълнено издание на неговата книга ( нямам пред вид "Американския тероризъм ....."). Той заслужава уважение и за факта, че още като професионален "архивист" си е направил труда да събере най- много данни за загубите на съюзниците през WWII и първи се опита да ги обобщи. В тази работа пропуски винаги ще има, заради естеството на материята и давността .. Що се отнася до данните в архивите съм се убедил в тяхната противоречивост по много случаи... Има два източника, които търябва да проверим добре- фотоархива на МО, и киноархива на МО. Снимките по-малко лъжат. И още един документ- дано някой го намери- през 1946 ген. Попов предава на американците фотоалбум със снимки на места на катастрофи и гробове на загинали...не е известно ( поне на мен) къде е 2-ия екземпляр. Що се отнася до военната археология, този въпрос е повдиган от полк. Марко Златев във " Военно- исторически сборник" и по идеята се работи. Радвам се че има и сред нас привърженици. Жалко е, че навън някои ловки момчета виждат в това само бизнеса. Офицерите от DPMO - OSD носят гривни с гравирани имената на техни летци, загинали в някои от войните, и не ги свалят, докато не намерят останките им и си ги приберат в Америка. А ние как почитаме нашите герои? Нека помислим за някаква форма на видимо уважение към нашите защитници, и по- малко политика. Идеи?... Търся подробности около катастрофата на английската летяща лодка в Северна Гърция. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Страница 3 от 5 [75 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5 Следваща |
Предишната тема :: Следващата тема |
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети |
[ Time: 0.1036s ][ Queries: 12 (0.0042s) ][ Debug on ] |