Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
ПОЗДРАВ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ "ПИЛАТУС" /T6 Texan II/ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ "ПИЛАТУС" · 33 години от гибелта на майор Илия Стоянов · The National Interest: Вместо надпревара с хиперзвуковото оръжие с Русия и Китай по-добре Америка да се съсредоточи върху ПРО · Hill: Ердоган обсъжда с Тръмп покупката на ракетните комплекси Patriot · 101 години от Дойранската епопея · Назовани са два сценария за началото на ядрената война между Русия и САЩ ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Пон 16 Сеп 2019, 10:12
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Мимас - изследван от Касини.
Модератори: Елемаг
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Автор Съобщение
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Пет 28 Яну 2011, 23:30    Заглавие:  Мимас - изследван от Касини.  

Click to see if image is larger
[size=85]Това изображение показва неочакван и странен модел на дневните температури, открити по повърхността на малката луна Мимас (396 км в диаметър). Данните са получени от инфрачервения спектрометър (CIRS) на космически кораб на НАСА Касини по време на най-близкото по рода си облитане на луната на 13-ти февруари 2010 година. [/size]

Click to see if image is larger
[size=85]В горното ляво изображение е показано очакваното разпределение на температурите. Бялата област показва мястото, където слънцето е точно над главата, когато е на обяд в близост до екватора. Точно както на Земята, най-високата температура (показани в жълто) се очаква да се появят след обяд, в ранния следобед. От другата страна е действителното разпределение на температурата като модел на "Pac-Man"[/size]


Касини направи температурна карта и снимки с висока резолюция на ледената луна Мимас, които разкриват изненадващи модели на повърхността на малката луна, включително изпъкващи горещи райони, които наподобяват гладника от електронната игра "Pac-Man", на който му предстои да погълне светла точка облазувана в главния кратер на луната.
"Другите спътници обикновено изглеждат равномерно затоплени, но се оказа, че Мимас е по-странен, отколкото сме, очаквали. Това със сигурност е нова загадка, която предстои да решим. ", казва Линда Спалкер - учен от проекта Касини.

Касини събра данните, по време на най-близкито си облитане на Луната на 13 февруари, която се характеризира с огромен белег наречен кратера Хершел и е оприличавана на "звездата на смъртта" от филма "Междузвездни войни".

Учените, работещи с инфрачервения спектрометър, който картографира температурата по повърхноста на Мимас, очакват плавно различаващи се температури, като най-висока такава очакват да бъде в ранния следобед в близост до екватора. Вместо това, най-топлият регион е през нощта, по единия ръб на диска на Луната, като една строго определена "Pac-Man" форма, с температура около 92 Келвина. В останалата част на Луната е много по-студено - около 77 Келвина. Малко по-топло място определя точката пред устата на "Pac-Man" - се появява около Хершел, с температура около 84 Келвин.

Топлото място около Хершел има смисъл, защото високите стени на кратера (около 5 км) могат да задържат топлината в кратера. Но учените са напълно объркани от острия, V-образен модел на температурата.

"Ние подозираме, че температурите разкриват различията в структурата на повърхността. Това може би е нещо като разликата между стария плътен сняг и прясно падналия прах", казва Джон Спенсър, учен от проекта Касини използващ инфрачервения спектрометър.

Плътния лед бързо отвежда топлината на слънцето надълбоко от повърхността и остава студен през деня. Запрашеният лед е по-изолационен и задържа слънчевата топлина на повърхността, така че повърхността се загрява.

По време на най-близко прелитане на 13-ти февруари 2010 г, Касини се приближи на около 9500 км от Мимас. Дори и промените в състава на повърхността да са виновни, за наблюдаваните температурни разлики, учените се опитват да разберат защо има такива резки граници между отделните региони. Възможно е въздействието, което е образувало кратера Хершел, де е разтопило повърхностния лед на вода, която се е разпръснала по Луната. Тази течност може да е замръзнала в твърда повърхност. Но е трудно да се обясни защо този новообразуван горен слой ще остане непокътнат, когато метеорити и други космически отломки е трябвало да го запрашат до сега.
Мразовитея спрей от Е-пръстена - един от външните пръстени на Сатурн, също така трябва да прави Мимас да има относително светъл цвят, но новите изображения от прелитането токазват картина с изненадващи контрасти. Учените не очакваха да видят тъмни ивици изпъкващи на фона на светлите стени и тесни купчини концентрирана тъмна материя събрана в подножието на всяка стена на кратерите.

Загадката може да се обясни и чрез модел на различната възраст на повърхността на Мимас. С течение на времето, по повърхността на Луната може да се натрупва тънък воал от силикатни минерали или богати на въглерод частици, вероятно от метеоритния прах попадащ върху Луната, който се смесва с ледена повърхност.

Затоплянето от слънчевите лъчи карат по-ярките ледени частици да се изпаряват във вакума на космоса, като тъмния материал се концентрира. Гравитацията свлича тъмния материал в подножието на кратерните стени, прикривайки пресния лед отдолу. Въпреки, че това е наблюдавано на други луни на Сатурн, точното определяне на контраста на повърхността на Мимас на която постоянно попадат малки ледени частици от E-пръстена ще спомогне учените да определят темпове на изменение на повърхностите и на другите спътници. "Този процес не са уникален за Мимас, но новите изображения с висока разделителна способност са като Розетски камък когато ги разгадаваме" каза Хелфенщейн - учен от проекта Касини.
http://saturn.jpl.nasa.gov/news/newsreleases/newsrelease20100329/

И още снимки на Мимас:
Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA12574.tif
Явяващ се като Циклоп гледащ в космоса, с нейното единствено око, луната на Сатурн - Мимас и нейния голям кратер Хершел са представени в това изображение от космическия кораб Касини. Кратера Хершел е 130 км, широк и обхваща по-голямата част от лявото полукълбо на тази снимка.
Изображението е направено в зелена светлина с широкоъгълната камера на Касини на 13-ти февруари 2010 год. по време на най-близкото облитане на Луната. Разстоянието е около 15000 км от Мимас, а мащаба е 895 метра на пиксел.

Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA12570.tif
Това е мозайка, направена от Касини от около 50000 км от Мимас на 13 февруари, 2010 и е създадена от шест снимки, направени във видима светлина с тесноъгълната камера. Мащаба е 240 метра на пиксел.

Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA12569.jpg
http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA12569.tif
Сравнително тъмни региони под ярките стени на кратера и ивици по някои от стените се забелязват в тази мозайка от изображения на луната Мимас, създадена от снимки, направени от космически кораб Касини по време на най-близкото му прелитане покрай Луната. Пода на кратера и част от околността му е около 20% по-тъмна от стръмните стени в това изображение.
Сравнително тъмна маркировка се появява по долната част на стените на кратера Хершел и някои от по-малките кратери. Касини учените тълкуват това потъмняване като доказателство за постепенното концентриране на примеси от изпаряващите се ледени материали, като остават само прашните примеси по стените на кратера. Тъмните региони в дъното на кратера, около централният връх образуват неравна вълнообразна повърхност. Учените смятат, че това се образува от разтопен лед, който се образува по време на удара създал кратера.

Тъмните ивици се виждат и по стените на някои по-малки кратери и представляват джобове от тъмен материал, който не се е свлякъл към дъната под действието на гравитацията.
В Хершел кратера се забелязват значително по-малко кратери отколкото в пространството около него, чиято гъстота се разрежда, колкото по далеч са от него. Насилственото въздействие което е изкопало Хершел, е изхвърлило ледени отломки, които са паднали обратно около кратера, като са образували по-малки кратери. По този начин около Хершел се е образувал обръч от вторичти кратери. Наличието на течност образуваща басейн на стопения материал в пода на кратера, може би обяснява относителната липса на кратери по дъното на Хершел. Това са общите процеси, които трябва да протичат за безатмосферните членове в цялата слънчева система. Може да се обърне специално внимание на Мимас поради големия размер на Хершел в сравнение с размера луната.
Тези изображения са направени от разстояние около 16000 км от Мимас с мащаб 90 метра на пиксел.

Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA12568.jpg
http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA12568.tif
Още едно изображение на Мимас от тесноъгълната камера на касини, направено от 30000 км от луната и с мащаб 180 метра на пиксел.

Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA12572.jpg
http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA12572.tif
Леките цветни разлики на повърхноста на луната на Сатурн Мимас са явни в тази снимка с фалшиви цветове направена от Касини по време на най-близкото прелитане около този спътник. Изображението показва различни терени оцветени в различни цветове, по-специално е засилен контраста на синкавите материали около кратера Хершел и зеленикавите нюанси на по-старите места от повърхността. Произходът на цветовите различия все още не се разбира, но може да се дължи на фините разлики в състава на повърхността между двата терена.
Хершел покрива голяма част от тази снимка. За да се изработят фалшивите цветове, са комбинирани ултравиолетови, зелени и инфрачервени снимки в една картина, която подчертава цветовите различия на терена на Луната. Тези данни са съчетани с изображения с високата резолюция, направени във видима светлина.

Естественият цвят на Мимас видим за човешкото око може би е някъде между монотонно сив и жълт цвят, но тази мозайка е контрастно-засилена и показва различията в другите дължини на вълната на светлината.

Снимките са направени от тесноъгълната камера на Касини от разстояние около 16000 километра от Мимас. Мащаба е 90 метра на пиксел.

Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA12573.jpg
http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA12573.tif
Това е 3-D изглед на кратера Хершел, което представлява мозайка направена от 14 различни черно-бели изображения, които са направени от малко по-различни ъгли на гледане. Разстоянието е 21000км до луната, а мащаба 92метра за пиксел. За забелязване на 3-D ефекта са необходими стереоскопични очила.

От Ang, от официалният сайт на мисията Касини:
http://saturn.jpl.nasa.gov/index.cfm
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
integrall


Регистриран на: 16 Сеп 2008
Мнения: 1772
Местожителство: Велико Търново www.spacebg.com

МнениеПуснато на: Съб 29 Яну 2011, 11:02    Заглавие:  

Click to see if image is larger

На това се му вика близо, все едно сме там!

Нали това бе луната,
която прилича на "Звездата на смъртта" от Междузвездни войни на Лукас?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Съб 29 Яну 2011, 11:27    Заглавие:  

Да същата. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0700s ][ Queries: 12 (0.0033s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker