Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Съб 24 Окт 2020, 16:32
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Венера Експрес - eвропейския изследовател на Венера.
Модератори: Елемаг
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [4 Мнения]  
Автор Съобщение
Ang


Регистриран на: 12 Яну 2010
Мнения: 855

МнениеПуснато на: Пет 28 Яну 2011, 23:47    Заглавие:  Венера Експрес - eвропейския изследовател на Венера.  

За първи път учените са открили ясни признаци за потоци от прясна лава на повърхността на Венера.

Click to see if image is larger
Видео: javascript:watchNASAOnDemandTV('http://mfile.akamai.com/20356/mov/etouchsyst2.download.akamai.com/18355/qt.nasa-global/ccvideos/jpl/venus20100408-480cc.mov')
Тези кадри показват вулканичния връх Idunn Mons ( 46 градуса южна ширина и 214,5 градуса източна дължина) в областа Imdr Regio на Венера. NASA / JPL-Калифорнийския технологичен институт / ESA

Наблюденията показват, че вулканите на Венера изглежда са изригнали в периода отпреди няколкостотин години до 2,5 милиона години. Това предполага, че планетата все още може да бъде геоложки активна, след като е открито, че Венера един от малкото светове в нашата Слънчева система, която е била вулканично активно тяло само до преди 3 милиона години.

Доказателствата идват от Европейската космическа мисия - Венера Експрес, която е в орбита около планетата от април 2006 година. Научните резултати се базират също и от топографските данни от космическия кораб Магелан на НАСА . Радара на Магелан картографира 98% от повърхността и събира данни с висока резолюция, докато е в орбита около Венера от 1990 до 1994.

Учените наблюдават съществени разлики в сравнение с околния пейзаж в три вулканични района. Сравнително малки потоци лава са идентифицирани от начина, по който те излъчват инфрачервена радиация. Тези наблюдения предполагат, че на Венера все още съществуват вулканични изригвания. Резултатите се появяват на 8 Април в издание на сп. "Сайънс".

"Геоложката история на Венера отдавна е мистерия", казва Сю Смрекар, учен от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, "Предишни космически кораби ни предоставиха намеци за вулканична дейност, но ние не знаем преди колко време са се случвали изригванията. Сега имаме сериозни доказателства че на повърхността има съвсем пресни изригвания."

Смрекар и нейния екип са насочили изследванията си върху вулканични области, или области които са геоложки нестабилни (подобно на земните Хаваи). Учените открили зараждащи се и набъбващи пера от топъл материал дълбоко под повърхността на планетата. Тези пера се смята, че са дали началото на значителни вулканични изригвания. Други данни от планетата показват, че летливи газове често изхвърляни от вулкани са освободени в атмосферата. Размерът на вулканизма ще помогне на учените да изучат по-добре вътрешността на планетата, и как емисиите от изхвърляни газове по време на изригванията засягат климата.

Засега е ясно, че нещо изглажда повърхността на планетата, тъй като на Венера се наблюдават само около 1000 кратера, което е сравнително малко число в сравнение с другите членове в нашата слънчева система. Учените смятат, че това може да бъде резултат от вулканичната дейност и искат да разберат дали това изглаждане се случва бързо или бавно. Резултатите от Венера Експрес показват постепенна поредица от малки вулканични изригвания, което е много по различно от един вулканичен катаклизъм способен да преобрази цялата планета в лава.

Смрекар и нейният екип също открили, че наличието на няколко вулканични потоци в отделните райони, се доказава от минерали, докарани от последните потоци лава. Тези минерални процеси отговарят на най-малките вулканични потоци във всеки регион, като учените подкрепят идеята, че са формирани през последната вулканична дейност. На Земята, лавата реагира бързо с кислорода и други елементи от атмосферата, когато се появи на повърхността. На Венера процесът е подобен, въпреки че промените на външния слой са-интензивни.

Учените определят Венера и Земята сато сестрини планети, тъй като си приличат по размер, маса, плътност и обем. Учените са заключили, че двете планети споделят общ произход, формирани са по едно и също време - преди около 4,5 милиарда години. Венера е планета, на която е открит екстремален парников ефект. Планета е забулена в много по-неприятелска атмосфера от Земята. Тя е съставена предимно от въглероден двуокис, който генерира температура на повърхността достатъчно, за да стопи оловото, а налягането е 90 пъти по-голямо от това на Земята.

Малка група от светове в нашата Слънчева система е известно да са вулканично активни днес, които са Земята и Луната на Юпитер Йо. Освен на Венера, учените се надяват и на Марс също да открият много пресни потоци от лава. Учените напоследък получават доказателства за друг вид активна вулканична дейност, която включва изхвърлящи лед вулкани на други луни в нашата слънчева система.

Превод Ang от:
http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/magellan20100408.html

Последната промяна е направена от Ang на Нед 06 Мар 2011, 09:54; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
integrall


Регистриран на: 16 Сеп 2008
Мнения: 1772
Местожителство: Велико Търново www.spacebg.com

МнениеПуснато на: Пон 28 Фев 2011, 17:17    Заглавие:  

Click to see if image is larger
Полярен вихър на Венера. 7-ми октомври, 2010 г.

Венера експрес откри, че полярната атмосферата на Венера е по-тънка от очакваното. Апарата се е гмурнал в атмосферата, по време на серия от ниски преминавания през юли-август 2008 г., октомври 2009 г., февруари и април 2010 година. Целта е да се измери плътността на горната част на полярната атмосфера, експеримент, който никога не е бил правен на Венера. Резултатите до момента и показват, че атмосферата високо над полюсите е изненадващо, 60% по-тънка от очакваното. Това може да означава, че неочаквани физически процеси работят в атмосферата.

Атмосферата на Венера се простира от повърхността до височина от около 250 км. През април 2010год, Венера Експрес премина на 175 км над повърхността на планетата. Но противно на очакваното, апарата се натъкна на учудващо ниска плътност и е регистрирал рязка промяна на плътността от дневната и нощната страна на планетата. Следващата седмица, Венера Експрес ще се гмуркате отново, този до 165 км.
Но докато учените разработват теории, защо атмосферата там е толкова тънка, инженерите ръководещи мисията, ще се възползват от този факт, и възнамеряват да коригират орбитата на апарата. От новата орбита, ще се намали наполовина на времето, необходимо за обикаляне на планетата и ще предостави нови възможности за допълнителни научни измервания. Интересното е, че моментната орбита е елептична и са необходими 24 часа, за една обиколка. Когато Венера Експрес е далеч от планетата, тя се придърпва леко от гравитацията на Слънцето. Така че, на всеки 40-50 дни, двигателите трябва да бъдат активирани за компенсиране. Така горивото ще се изчерпи през 2015 г., освен ако орбитата се намали като се използва съпротивлението на атмосферата на Венера за забавяне на космическия кораб. Това е деликатна, потенциално опасна операция и не може да бъде прибързана.

Инженерите казват, че ако могат да изпълнят тези маневра безопасно, тогава може би ще успеят да намалят орбита в началото на 2012 год.

Дотогава учените ще се радват на новите данни. Апарата неможе да види изтъняването на атмосферата директно, но може да го усети като се гмурне в нея, казват ръководителите на мисията.

Ang от http://www.esa.int/esaCP/SEMVIWSOREG_index_0.html

Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
integrall


Регистриран на: 16 Сеп 2008
Мнения: 1772
Местожителство: Велико Търново www.spacebg.com

МнениеПуснато на: Сря 16 Мар 2011, 17:14    Заглавие:  

Click to see if image is larger

Тайнствения висок слой от серен диоксид, открит на Венера от Венера Експрес, вече е обяснен. Освен че ще ни разкажете повече за Венера, резултатът може да е и предупреждение относно последствията от изхвърлянето на серни емисии високо в нашата атмосфера.
Венера е покрита с облаци от сярна киселина, които блокират повърхността. Облаците са на височини от 50 до 70 км, където серният диоксид изхвърлен от вулканите и водната пара образуват капчици сярна киселина. Всичкия останал серен диоксид трябва да бъде унищожен бързо от интензивната слънчева радиация на височина над 70 км.
Така че откриването на серен диоксид в слой от 90 до 110 км през 2008 г., е пълна мистерия. Сега, компютърни симулации от Калифорнийския технологичен институт в САЩ показват, че някои капки сярна киселина може да се изпарят на голяма надморска височина, освобождавайки газообразна сярна киселина, която се разпада от слънчевата светлина освобождавайки серен диоксид.
Това ново разбиране може да ни предупреди, че предложените начини за смекчаване изменението климата на Земята не може да бъдат толкова ефективни, колкото първоначално се смяташе.

Нобелиста Пол Crutzen наскоро препоръча инжектиране на големи количества серен диоксид в атмосферата на Земята на около 20 км височина, като противодействие на глобалното затопляне в резултат от увеличените парникови газове.
Предложението произтича от изследването на мощни вулканични изригвания, по-специално от 1991 г. на връх Пинатубо във Филипините, които изхвърлят серен диоксид в земната атмосфера. Достигайки 20 км височина, този газ формира малки капчици концентрирана сярна киселина, като намерената в облаците на Венера. Капчиците създават мъглив слой, който отразява част от слънчевите лъчи обратно в пространството и охлажда цялата планета с около 0,5 ° C.

Въпреки това, новата работа относно сярната киселина на повърхността на Венера показва, че такива опити за охлаждане на нашата планета не може да бъдат толкова успешни, колкото първоначално се е смятало, защото ние не знаем колко бързо защитната мъгла ще се превръща отново в газообразна сярна киселина, която е прозрачна ще позволява на всички лъчи да проникнат през нея.
"Венера има огромен слой от тези капки, така че всичко, което научаваме за тези облаци, вероятно ще бъдат от значение за всеки гео-инженеринг на нашата планета", казват учените.

Ang от http://www.esa.int/esaCP/SEM8Z7OWXGG_index_0.html

Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
integrall


Регистриран на: 16 Сеп 2008
Мнения: 1772
Местожителство: Велико Търново www.spacebg.com

МнениеПуснато на: Пет 21 Юни 2013, 10:22    Заглавие:  

Сондата „Венера Експрес” поднесе нови загадки на астрономите. Защо атмосферата на втората по отдалеченост от Слънцето планета не просто се върти с бясна скорост, но и се ускорява буквално пред очите на учените?Многогодишните наблюдения на Венера, провеждани от апарата, вместо да открият тайните на нагорещената съседка на Земята, докарали още главоболия на планетолозите.

Една от главните загадки на Венера от времето на полета към нея на съветските и американските изследователски сонди (първият апарат към нея бил изпратен още преди полета на Юрий Гагарин) си остава динамиката на нейната плътна атмосфера – т.нар. феномен суперротация.

Благодарение на няколко успешни космически мисии астрономите са изяснили, че атмосферата на планетата, състояща се основно от въглероден диоксид, се върти с бясна скорост, извършвайки пълен оборот около нея 50 пъти по-бързо, отколкото се върти самата Венера.

Освен това Венера заедно със своята атмосфера се отличава и с т.нар. ретроградно движение – въртене около своята ос в посока, противоположна на тази на другите планети.

Учените се надявали изпратеният апарат „Венера Експрес” да хвърли светлина върху причините за тези и редица други особености на Венера. От 2006 г. сондата се върти около планетата по елиптична орбита. За да се разберат причините за толкова бързи ветрове и да се намери зависимостта на тяхната скорост от височината и ширината, космическата сонда прави постоянни снимки на атмосферата във видимия, инфрачервения и ултравиолетовия диапазон.

Click to see if image is larger

При движението си по орбита апаратът се снижава до височина около 250 километра над Северния полюс и се отдалечава на 66 000 км от Южния. Такава високоелиптична орбита позволява да се получи обща картина на атмосферата в Южното и да се следи движението на отделни облаци в Северното полукълбо. Тъй като снимките с камерата Venus Monitoring Camera (VMC) имат по-голяма резолюция и на тях се виждат структурите на облачната покривка, учените решили да следят движението на отделни облаци, за да оценят скоростта на ветровете на различни ширини.

За това е необходимо само да се сравни положението на отделните особености на облачната покривка на съседните снимки.

Огромният обем данни за 2006–2012 г. (10 венериански години) е изучен от изследователи под ръководството на старши научния сътрудник на Института по космически изследвания на РАН Игор Хатунцев.

В продължение на няколко години учените са обработили 45 000 снимки собственоръчно, а над 350 000 фотографии били подложени на компютърна обработка. Според учените ръчният метод е доста трудоемък, макар че той позволява да се оцени скоростта на облаците на средните и високите ширини, където контрастността е по-ниска. Апаратният метод позволява да се автоматизира процесът и 10 пъти да се ускори определянето на вектора на ветровете в различни точки на планетата.

„Използвахме и двата подхода. Автоматизацията на процеса се наложи, след като стана ясно, че ръчно такъв огромен масив данни не може да се обработи. Визуалните оценки на скоростта са първични в случая с Венера поради сложната морфология на облачната покривка. Поради проблеми, свързани с остаряването на приемника и нивото на шумовете, сме принудени периодично да повтаряме калибрирането, разказва за Газета.ру Игор Хатунцев. – Визуалният метод е добър със своята простота и ефективност в разпознаването на детайлите на облачната покривка. Но този метод е доста трудоемък и не е лишен от субективност. Тези недостатъци липсват при автоматичния процес, но е необходимо да се отчитат проблемите, за които споменах. Освен това на ширина над 35 градуса поради сложната морфология на облачността автоматичният метод позволява да се получат груби оценки на скоростта.”

Най-неочаквано откритие станало това, че от момента на започването на наблюденията скоростта на въртене на облаците забележително се увеличила.

Ако през 2006 г. скоростта на зоналните ветрове (духащи от изток на запад) на ниски ширини е била 85 м/сек, то шест години по-късно тя се е увеличила почти с една трета – до 119 м/сек.

„Засега няма достатъчно информация за състоянието на атмосферата от дневната страна на Венера, за да направим еднозначен извод за природата на дългосрочния тренд. Той може да е обусловен както от проявата на слънчева активност, така и от вътрешни процеси на повърхността и в атмосферата на Венера. Това е огромно увеличение на скоростта на фона на и без това бясно въртящата се атмосфера. Такива забележими изменения никога преди не са наблюдавани на Венера и ние досега не разбираме защо се случват”, разказва авторът на откритието, публикувано в сп. Icarus.До същите резултати е стигнала и група японски учени, която в анализите на снимките се опирала само на компютърна обработка. „Нашият анализ на движението на облаците в ниските ширини на Южното полукълбо показа, че скоростта на ветровете се е увеличила със 70 км/ч за 255 дни – малко повече от венерианска година”, пояснява японският изследовател Тору Коуяма от Изследователския институт по информационни технологии в Ибираки.

Учените са изяснили, че скоростта на зоналните ветрове расте с повишаването на ширината и достига максимум 102 м/сек (367 км/ч) на 40-50-и паралел, а с по-нататъшното нарастване на ширината спада.

Това свидетелства, че в екваториалните ширини атмосферата прави пълен оборот около планетата за пет дни, а в средните – само за три.

Руските и японските учени, които правели паралелна обработка, забелязали и други интересни особености. Оказало се, че скоростта на ветровете има периодични колебания, свързани с определени часове от венерианското денонощие и височината на слънцето над хоризонта. А между екватора и 35-ия паралел в скоростта на зоналните ветрове е откроен период от 4,8 дни, равни на периода на суперротация на атмосферата над екватора. Според учените тази периодичност може да е свързана със съществуването на особени вълни в горните слоеве на атмосферата.

„Тези работи само прибавиха въпроси, отговори на които предстои да намерим, относно суперротацията на атмосферата на Венера – една от най-странните загадки на Слънчевата система”, смята Хокан Сведхем, участник в проекта „Венера Експрес” от Европейската космическа агенция.

Read more: http://science.actualno.com/Venera-dade-gaz-news_428674.html#ixzz2WpxBgYVN

от http://science.actualno.com/Venera-dade-gaz-news_428674.html

_________________
Pavonis Mons / Гора Павлина / Паунова планина
http://www.spacebg.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [4 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0843s ][ Queries: 12 (0.0218s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker