Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Китайските медии публикуваха материали за възможностите на руските РЕБ-комплекси · ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ: СТРОЕЖЪТ НА НОВОТО ПРИСТАНИЩЕ В КРАЙМОРИЕ Е В ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП! · В близко бъдеще перуанският флот ще получи първия самолет за радиоелектронно разузнаване Fokker- 50 · Съединените щати предадоха два контрабатарейни радара AN / TPQ-36 на Украйна · Одобрено е еврофинансирането за възстановяването на синагогата във Видин · Русия разширява военното присъствие и предприема офанзива. Дания я чака с бойни самолети ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Thu 23 May 2019, 03:36
All times are UTC + 2
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
МАРС...
Moderators: Елемаг
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 8 [110 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 6, 7, 8 Next
Author Message
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Sat 29 Jan 2011, 14:23    Post subject:  МАРС...
Subject description: Любопитния поглед на НАСА върху Червената планета.
 

Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/456421main_msl20100520-full.jpg
Това художествено изображение изобразява финалния етап на кацането на Curiosity, което ще се извърши посредством метода "Небесен кран". Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Продължителен анализ на геометрията и комуникационните възможности при кацане на Марс са довели до планиране мисията Mars Science Laboratory или Curiosity, по график да стартира между 25 ноември и 18-ти декември 2011. Кацането ще се проведе между 06 август и 20 август 2012.

Комуникацията със Земята на Curiosity по време на кацането е възможна директно от ландера, както и като се използват Марс Одисей, който е в орбита около Марс от 2001 г. насам и Марс Риконисънс Орбитър, който е в експлоатация от 2006 г. Но ако директната връзка със Земята дава възможност за относителна комуникация от 1 бит в секунда, то посредствената позволява около 8000 бита или повече за секунда.

Кацане на Марс е винаги трудно а успеха е несигурни. След неуспешния опит за кацане на Марс през 1999 г. без окончателни данни за причината на злополуката, НАСА поставя като висок приоритет комуникацията по време на следващите кацания на Марс.


Curiosity ще използват редица нововъведения по време на навлизането в марсианската атмосфера, снижаването и кацането, за да достигне сравнително малка целева област от повърхността и да постави на повърхността твърде тежкя ровър, чието тегло непозволява да се използват въздушни възглавници за смекчаване на удъра, използвани в по-ранните ровер мисии. Приземяването ще стане посредством метода "Небесен-кран" - последната маневра от последната минута на пристигането, при който ракетна противотяга ще намали скоростта на Curiosity, позволяваща му да стъпи със собствените си колела директно върху повърхността.

Curiosity няма да общува директно със Земята по време на кацането, данните за приземяването ще достигат Земята по бързия начин. Марс Одисей ще бъде благоприятно разположен към Земята, което ще му позволи да препредава данните за кацането незабавно. Това не е ново за Одисей и той вече е извършвал този вид работа на 25-ти Май, 2008год, при пристигането на Феникс Марс Лендър на НАСА.

Curiosity ще кръстосва повърхността на Марс, превозващ аналитична лаборатория и други научни инструменти, за да изследва внимателно подбраните области на кацането. Той ще проучи дали условията са благоприятни за развитието на микробен живот и запазването му в скалите. Продължителността на официалната мисия е една марсианска година, която се равнява на две земни.

В момента се разглеждат четири възможни места за разтоварване на мисията, които все още се анализират от гледна точка на безопасност за научните атрибути.
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/msl20100520.html

Last edited by Ang on Mon 21 Feb 2011, 13:02; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Sat 05 Feb 2011, 12:40    Post subject:  

Елемаг wrote:
Cool Cool Cool
Стоимость создания нового марсохода NASA MSL (Mars Science Laboratory - "Марсианская научная лаборатория"), или Curiosity ("Любопытство") возросла на 82 миллиона долларов. Об этом пишет портал Space.com.
Дополнительные средства необходимы для доработки некоторых систем марсохода, в частности, систем, отвечающих за движение ровера, бортовой радиоэлектроники, радара, а также бурильной установки. Вместе с новыми расходами общая стоимость аппарата возрастет до 2,47 миллиарда долларов.

Запуск MSL несколько раз откладывался из-за финансовых трудностей - с 2008 года проектная стоимость машины выросла более чем на 660 миллионов долларов. Около 68 процентов этой суммы потребовалось на доработку "железа".

Специалисты, задействованные в создании марсохода, надеются, что им удастся найти необходимые средства. Однако окончательной уверенности у ученых нет, так как Конгресс США пока не одобрил бюджет финансирования федеральных агентств. Кроме того, республиканцы в Палате представителей предложили не увеличивать количество выделяемых NASA средств, а, напротив, вернуться к уровню финансирования 2008 года.

На сегодня дата запуска MSL назначена на конец ноября. Если старт не состоится в это время, то его придется перенести на декабрь 2011 года. В этом случае марсоход сядет в северном полушарии Марса, при том, что три из четырех возможных мест посадки аппарата расположены в южном полушарии планеты.

Новый марсоход будет оснащен большим количеством совершенных приборов, при помощи которых он сможет с высокой точностью определять химический состав почвы и атмосферы Красной планеты, определять соотношение различных изотопов, а также проводить масс-спектрометрический анализ.


И колко още може да поскъпне питам и си отговарям:
колкото дадат...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Sun 06 Feb 2011, 11:05    Post subject:  

SpaceDreamer wrote:
Е сега, какво са някави си 80 милиона на фона на общата цена от два и половина милиарда?
Между другото, гложди ме едно подозрение, тая новина дали случайно не се е (пре)родила когато някой завеян руски журнлист не е видял, че датата на източника е от фефруари, но 2009 година?


Неее,
по-скорошен е източника:

Quote:
Cost of NASA's Next Mars Rover Hits Nearly $2.5 BillionAmy Svitak,
Space News Staff Writer Date: 03 February 2011 Time: 07:00 PM ET


от http://www.space.com/10762-nasa-mars-rover-overbudget.html

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 07 Feb 2011, 17:28    Post subject:  

да продължа темата,

Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/467078main_pia13236-full_full.jpg

Колелата са шест на брой и не са предназначени за пътища или оживени магистрали, а са предназначени за повърхността на Марс.

Екипа инсталира шест лъскави алуминиеви джанти на Ровера, с които за разлика от предишните мисии апарата ще докосне за първи път повърхността на Марс, когато се спусне от небесният кран.

Колелата са с размери 50 см (20 инча) в диаметър, което ги прави по-големи от обичайните гуми на колите. Всяко колело има собствен двигател, което прави Ровъра с шест независими задвижващи колела, което е в пъти по добре от среден автомобил със задвижване само на две колела. Но инженерите не спират дотук, а дават възможност на колелата да се въртят на място на пълните 360 градуса.

Системата на окачване се основава на старата "rocker-bogie" система, която е използвана за Спирит и Опортюнити и по-ранната мисия Pathfinder. Тази система позволява на ровъра да преодолее големи скали и дупки, без да се преобърне. Ровърът също може да изкачва стръмни хълмове до 45 градуса.

Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/467054main_pia13237-full_full.jpg

от http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/msl20100707.html

И още нещо, когато Куриозити се срещне с Марс, той ще е оборудван с нов ключов инструмент. Учените ще използват ровъра в един интригуващ район на Марс, където ще търси отскорошна или древна обитаема среда, включително и всичко, които може да е благоприятно за запазване на уликите на живота в околната среда.
Екипът по сглобяване и тестване Лабораторията Куриозити са монтирали инструмент специализиран по химия и минералогия (Chemin) на 15 юни. Chemin ще идентифицира минералите в пробите от прахта, скалите или почвата, която роботизирана ръка ще доставят на фуниеобразния вход.
"Минералите ни дават точен отчет за състоянието на околната среда в момента в който са се образували", казва главният изследовател на Chemin - Дейвид Блейк. Благодарение на Chemin ще е възможно да се определи температурата, налягането, и химическите съставки (в това число и водата) по времето на формирането на минерала.
Инструментът използва дифракцията на рентгеновите лъчи, което заедно с рентгеновата флуоресценция дава възможност да се събере допълнителни подробности за състава на изследвания обект.
Рентгеновата дифракция работи като се насочи рентгенов лъч към пробата и се записва как рентгеновите лъчи се разпръскват от атомите на пробата. Всички минерали са кристални в които атомите са подредени в строга структура която предизвиква Х-лъчите да се разпръскват по предвидими ъгли. От тези ъгли изследователите извеждат разстоянието между равнините на атомите в кристала.
Това е повече от пръстов отпечатък, тъй като така не само се извършва окончателно идентифициране, но също се определя причината за всеки модел, чак до атомно ниво.
Куриозити ще отиде на място на Марс, където водата е свързана с минерали, които са открити от апаратите работещи на Марс. Ровъра е снабден с 10 научни инструменти с помоща на които ще търси геоложки улики за отминалия климат на Марс. Стратегията на НАСА е предприемане на стъпки, които ще включват бъдещи мисии за донасянето на образци от Марс на Земята за подробен анализ. Една от ключовите цели на Куриозити е да се набележат добрите скали, които могат да съдържат биосигнатури - доказателства за живот - въпреки самата мисия няма да търси доказателства за живот.
На Земята живота процъфтява повече от 3 милиарда години, но запазването на голожките доказателства за живот в далечното минало изисква специфични, необичайни условия.
Изкопаемите насекоми са обвити в кехлибар а скелет на мастодон е потопен в катранена яма са примери за това как специфичната среда, може да съхранява данни за древния живот, като го изолира от нормалното разлагане. Но на Марс няма да има насекомите и мастодонти, а ако на Марс е имало форми на живот те най-вероятно са били микроби. Някои фактори добри за живот са лоши за запазване на биосигнатурите. Например на животът му трябва вода, но органичничните съединения въглерод-химичните съставки на живота, като цяло се окисляват до въглероден диоксид, ако не са защитени от вода.
Някои минерали се откриват от Chemin от тях фосфатите, карбонатите, сулфатите и силициевия диоксид, могат да помогнат за запазването на биосигнатурите. Глинестите минерални капани запазват органичните съединения при определени условия. Някои минерали, които се формират, когато се изпарява солената вода също може покрие и защити органичните вещества. Други минерали, които могат да се открият от Chemin може да предоставят доказателства за минали благоприятни условия за живот и опазване на биосигнатурите.
Куриозити носи 10 научни инструмента, които тежат 15 пъти повече отколкото петте инструмента пренасяни на един от ровърите Спирит или Опортюнити. Някои от тях ще осигурят по-бързи оценки на скалите, когато Ровъра се придвижва до ново място, което ще помогне на учените да изберат кои скали да се разглеждат по-задълбочено от Chemin или другият важен инструмент SAM. SAM може да идентифицира органични съединения.
Инструмент като Chemin се разработва от 21 години, като най-важното е да бъде компактен дифракционен рентгенов инструмент за употреба в планетарните мисии. Досега подобни анализи са правени само в сложни раборатории. Първо са създадени комерсиално преносими инструменти за използване в геоложки работи на Земята, след това и инструмента Chemin. Тези инструменти са намерили и иновативни приложения като проверка на фалшиви фармацевтични продукти и анализ на археологически находки.
Chemin е приблизително един куб с двадесет и пет сантиметра (10 инча) на всяка страна, с тегло около 10кг. Той генерира Х-лъчи като се изстрелят високоенергийни електрони в мишена от кобалт, а след това рентгеновите лъчи се насочват в тесен лъч преминаващ през пробата. Детекторът се охлажда до минус 60 градуса по Целзий.

Click to see if image is larger

Пробите се поставят в колело монтирано между X-Ray източника и детектора, което е разделено на 32 клетки с прозрачни пластмасови стени. Завъртането на колелото може да позиционира всяка клетка в рентгеновите лъчи. Пет клетки притежават референтни проби от повърхността на Земята, за да калибрират уреда. Останалите 27 са за образците на Марс. Пробите от пясъчния прах, доставен от роботизираната ръка на входа Chemin ще съдържат толкова материал, колкото в бебешки аспирин.
Всеки анализ на Chemin изисква до 10 часа на натрупване на данни, като същевременно рентгенови лъчи пронизват пробата.
Освен рентгеновата дифракция, Chemin ще записва и рентгеновата флуоресценция от изследвания материал. Рентгенова флуоресценция работи чрез зарегистриране на вторични рентгенови лъчи, генерирани когато атомите от пробата са развълнувани от първоначалното облъчване с рентгенови лъчи. Различните елементи, когато се вълнуват излъчват флуоресцентни рентгенови лъчи с различни характерни енергийни нива, така че тази информация показва, кои елементи са налице. Тази информация за състава, ще се допълни с подобните данни събрани от Алфа Спектрометъра в ръката на Куриозити.

Ang от http://mars.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1014

Стига толкова за днес - десети пост ми е,
да не се кара шефа!

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Mon 07 Feb 2011, 21:08    Post subject:  

Я каква новина ми е убягнала. Значи става въпрос за 82 милиона. Мисля че нямаме повод да се притесняваме, подобна сумичка винаги може да се "изтръгне" отнякъде.
Елемаг, между другото вместо да пействаш дълги руски текстове поне ги прекарвай през Гугъл преводача. Става не лош превод от Руски на Български. Аз между другото форума така си го чета и засега съм доволен, но ако го правиш ще ми спестиш тази подробност. Idea
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
SpaceDreamer

Joined: 17 May 2005
Posts: 807

PostPosted: Tue 08 Feb 2011, 07:44    Post subject:  

Все още съм доста резервиран към машинния превод.
Ще стане голяма боза. Който иска винаги може да щракне един бутон и да си го преведе сам, но ако вече бутонът е натиснат и искаш да видиш оригинала - тогава няма да имаш тази опция и почваш да си превеждаш сам от гугъл-бългрски на руски, идентифицираш им чуждиците... нали помниш случката наскоро
Back to top
View user's profile Send private message 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 17:32    Post subject:  

Click to see if image is larger

Насочената надолу камера монтирана на предната лява страна на бъдещият марсиански ровър Куриозити ще покаже на феновете по целия свят безпрецедентното чувство при кацането на космическия кораб на Марс.

The Mars Descent Imager, или Mardi, ще започнете да записва видео с висока резолюция две минути преди кацането през август 2012. Първоначалните кадри ще покажат топлинния щит, падащ на безопасно разтояние под Ровъра, след това ще разкрият теренана на Марс осветен от следобедната слънчева светлина. Първите сцени ще обхващат земите от няколко километра, след което снимките ще покриват все по-малка площ всяка секунда.

Пълноцветното видео най-вероятно ще включва разпъването на парашута (по-точно разклащането от това), след това активирането на небесния кран, който бавно ще спусне марсохода на повърхността.

Камерата ще улови как собствена сянка на космическия кораб, незабележима първоначално, ще стават все по-голяма и ще пълзи от запад по земята. Сянката и Ровъра ще се срещнат на мястото, което в крайния момент, ще изглежда като парче земя с големина на хавлиена кърпа.

Прахта вдигната от ракетните двигатели по време на разтоварването може да замъгли последните кадри с които ще завърши видеото, което ще бележи започването на мисията на Куриозити.

Всичко това, ще се записва с четири кадъра в секунда с размер от 1600 на 1200 пиксела, ще се съхранява безопасно в собствена флаш памет на The Mars Descent Imager по време на кацането. Но главният изследовател на фотокамерата - Майкъл Малин, както и всички останали ще трябва да бъдат търпеливи. Куриозити ще бъде на около 250 милиона километра от Земята в този момент. Той ще изпрати снимки и други данни на Земята посредством един или два апарата в орбита, така че дневният обем от данни ще бъде ограничен. Данните ще бъдат получени на етапи, като получаването на пълния обем на видеото ще отнеме седмици, а може дори и месеци.

The Mars Descent Imager ще предостави информация за мястото на кацане и околностите му. Това ще подпомогне за по-лесното ориентиране на ровъра. Данните от спускането съпоставени със стотиците изображения които ще направи апарата ще определят интересните обекти към които ще се запъти.

Вложеният набор от изображения направени от голяма височина до нивото на земята ще позволи да се определи местоположението на ровъра. В допълнение, съчетаването на информацията от спускането с датчиците за движение ще позволи изчисляването скоростта на вятъра, засягаща пътя на космическият кораб надолу. Тези данни по-късно ще послужат за разработването и тестването бъдещи системи за безопасно разтоварване на Марс.

След кацане на Марс The Mars Descent Imager ще предлага възможност да се получат подробни изображения на земята под Ровъра, за прецизно проследяване на движението или за геоложки карти. Научният екип ще реши дали да използва тази възможност.

Ang от http://mars.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1020

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Ang


Joined: 12 Jan 2010
Posts: 855

PostPosted: Sat 19 Feb 2011, 13:40    Post subject:  

Mars Science Laboratory или Куриозити, ще носи на борда си "химически разпознавач на елементите". Този инструмент ще измерва химическите съставки в марсианските скали и почви.
Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/518736main_pia13874-43_full.jpg
Това е датчикът на алфа-частиците на APXS, който ще бъде монтиран на роботизираната ръка. Сензорът е с височина 7,8 см. Image credit: NASA/JPL-Caltech
Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/518724main_pia13875-43_full.jpg
Конструкторите на инктрумента Nicholas Boyd (отляво) и Ralf Gellert провеждат тестове преди инсталация.
Image credit: NASA/JPL-Caltech


Alpha Particle X-Ray спектрометър (APXS) е инструмент, разработен от физика професор Ралф Гелерт от университета в Гуелф в Онтарио, Канада. Инструмента използва енергетични алфа-частици или хелиеви ядра, и Х-лъчи с които бомбандира цели, като това предизвиква целта да отделя собствени характерни алфа частици и рентгенови лъчи. Това лъчение се отчита от рентгенов детектор и разкрива кои елементи и каква част от тях изграждат скалите или почвата.

Определянето на елементния състав на по-леките елементи като натрий, магнезий или алуминий, както и на по-тежките елементи като желязо, никел и цинк, ще помогне на учените да идентифицират градивните елементи на марсианската кора. Сравнявайки тези данни с тези от предишни изследвания от Ровърите на Марс, учените ще могат да определят дали са пртекли атмосферни промени, тъй като скалата се е формирала преди векове.

Всички Ровъри на НАСА изследващи Марс са обурудвани с подобен инструмент - Патфайндер, Спирит и Опортюнити. Сега и Куриозити. Естествено е, че са правени подобрения на всяко ново поколение, но основната конструкция на инструмента е останала същата.

APXS е модифициран специално за Куриозити, за да бъде по-бърз при измерванията. "На Спирит и Опортюнити им отнема от пет до десет часа, за да се получи информацията, която Куриозити ще може да събира за 2:58 часа," казва Галерт. "Надяваме се, че това ще ни помогне да изследваме повече проби."

Друга съществена промяна на следващото поколение APXS е охладителната система на рентгеновия детектор. Уредите, използвани на Спирит и Опортюнити бяха в състояние да измерват само през нощта. Но новата охлаждаща система ще позволи на апарата на Куриозити да прави измервания и през деня.

Основната част на инструмента е в тялото на роувъра, докато датчика, който има размер колкото алуминиева кутия за безалкохолни напитки ще се монтира на роботизираната ръка. С данните от инструментите ChemCam и Mastcam - екипат на ровъра ще решава къде да кара Куриозити да изследва по-задълбочено с другите инструменти, включително и APXS. Измерванията с APXS стават чрез пряк контакт на сензора с желаната проба.

Специална четка ще се използва за премахване на прахта от камъните за да ги подготви за инспекция от APXS и MAHLI (малка камерка монтирана също на роботизираната ръка). Всеки път, когато пробите са изследвани, марсоходът ще използва ръката си за да постави няколко зърна от изследваната цел за анализ от инструментите SAM и Chemin, които ще определят много подробно минералния състав и други характеристики.

Учените ще използват информация от APXS и другите инструменти, за да намерят най-интересните места и да разберат настоящата и миналата екологична история записана в скалите и почвите.

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20110218.html
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Tue 22 Feb 2011, 18:12    Post subject:  

Click to see if image is larger

Инженерите са прикрепили роботизираната ръка към тялото на ровъра през август 2010година и сега го "учат" как да я използва. Има и видео на официалния сайт: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/msl20100903-b.html

Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA13359.jpg

Click to see if image is larger
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA13360.jpg

Освен това през август също са проведени и критични тестове на освни компоненти на апарата, главно на студ и вакуум които често се срещат в космоса.

Написaно от Ang Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Wed 23 Feb 2011, 17:10    Post subject:  

Да попълним темата, че...

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/images/msl20100913_D2010_0910_D6147-full.jpg

Куриозити вече започна Тест Драйва! Системата за окачване на апарата лесно преодолява рампата на това изображение, което е направено на 10-ти септември 2010 година.

Още две подобни изображения от тестовете за движение:

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/images/msl20100913_D2010_0910_D6107-full.jpg

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/images/msl20100913_D2010_0910_D6181-full.jpg

Ang от http://mars.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1050

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Thu 24 Feb 2011, 16:27    Post subject:  

Пет неща, които трябва да знаем за Куриозити

Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/468481main_msl20100713-full_full.jpg

1. Колко голям е ровъра?
Апарата е много по-голям от своите предшественици Спирит, Опортюнити и Патфайндър. Куриозити е два пъти по-дълъг (около 2,8 метра) и четири пъти по-тежък от Спирит и Опортюнити, които работят на Марс от 2004 година. Патфайндър има размера на микровълнова печка и пристигна на планетата през 1997 година.

2. Кацане - къде и как?
През ноември 2008 г., възможните места за кацане се свеждат до четири финални, всичките са свързани с наличието на вода в древността. НАСА ще избере едно място, което се смята, че е сред най-вероятните места за преглеждане на геоложките архиви с цел да се открият съществувала благоприятна среда за живот. Местността трябва да отговаря и на критериите за безопасно кацане. За тази цел системата за кацане е подпомогната с технологията небесен кран. След като парашутите забавят падането, ракетен двигател ще намали скоростта до степен, която ще позволи поставянето на ровъра на повърхността във финалния миг преди кацането. Този метод позволява кацане на много големи и тежки ровъри на Марс (вместо системите от въздушни възглавници за кацане на предишните ровъри на Марс). Други нововъведения позволяват кацане в по-тясна целева зона от предишни мисии на Марс.

3. Изследване?
Куриозити ще използва 10 научни инструмента, за да проучи скалите, почвата и атмосферата. Лазер ще изпарява части от скалите от разстояние, за да може други инструменти да търсят органични съединения. Други инструменти включват монтирани камери на мачтата за проучване на обекти от разстояние, има група от инструменти за проучване на образци, които докосват повърхността и комплект инструменти, предназначени за анализ състава на скалите и проби от почвата.

4. Какво е предимството на големите колела?
Всяко от шестте колела но Куриозите е с независим мотор. Двете предни и двете задни колела също имат индивидуални двигатели за завъртане. Това позволява маневрирането на ровъра да става на 360 градуса на място на повърхността Марс. Диаметъра на колелата е два пъти диаметъра на колелата на Спирит и Опортюнити, което дава възможност Куриозити да преодолява препятствия до 75 см височина.

5. Мощността на Ровъра?
Ядрената батерия ще позволи на Куриозити да работи целогодишно и по-далеч от екватора, отколкото би било възможно само от слънчева енергия.

Ang от http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/msl5things20100916.html

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Tue 01 Mar 2011, 17:37    Post subject:  

Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/487281main_IMG_3098.JPG

Click to see if image is larger
http://www.nasa.gov/images/content/487284main_Img_3819.JPG
Инструмента SAM преди монтаж (горе) и след монтаж (долу) към защитния панел.

Инструментът Sample Analysis at Mars (SAM) е готов и през декември е доставен на Jet Propulsion Laboratory (JPL) за мотнаж към Mars Science Laboratory.

Съвместно с други инструменти на Куриозити SAM ще прецени дали Марс някога е имал, или все още притежава среда годна да поддържа микробен живот.

SAM е набор от много инструменти, които ще правят всякакви измервания на Марс. Целият набор от инструменти (мас-спектрометър, газов хроматограф и регулиращ се лазерен спектрометър вече са подложени на окончателни тестове през тази седмица, които включват вибрации и термични тестове, и които ще гарантират, че SAM ще оцелее по мреме на полета и в условията на Марс.

След като пристигне на Марс, SAM ще изследва молекулярната химия и елементите на планетата, свързани с живота. SAM ще анализира проби от марсианската почва и скалите за да търси следи от органични съединения. Лабораторията ще определя химичното състояние на леките елементи и ще търси изотопни маркери за планетарни промени.

Ang от http://www.nasa.gov/topics/moonmars/features/sam-configure.html

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Sun 06 Mar 2011, 19:07    Post subject:  

Click to see if image is larger
Вече има инсталирана нова уеб камера даваща на обществото възможност да гледа как техниците сглобяват и изпитват ровъра.

Но докато лабораторията в която се сглобява машината е празна, тоест не се работи ще се излъчва как инженерите и техниците добавят нови авиационни инструменти към ровъра. Днеска пък зрителите ще могат да видят как вмимателно инсталират системата за окачване и неговите шест колела. Във вторник ще може да се види как се присъединява дългата роботизираната ръка към предната част на Куриозити.

Непрекъснато видео на живо на адрес: http://www.ustream.tv/channel/nasajpl.

Ang от http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20101021.html

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Fri 11 Mar 2011, 17:15    Post subject:  

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/images/msl20101103_RAD_FM_photo_handheld-full.jpg

Оказа се, че мисията "Куриозити", ще започне осем месеца преди ровъра да докосне повърхността на Марс. Radiation Assessment Detector, или RAD е детектор, който ще следи естествената радиация, която може да е нездравословна ако се абсорбира от живите организми. Детекторът ще прави измервания от повърхността на Марс, където никога не е бил такъв инструмент, както и по време на пътуването между Марс и Земята.

Измерванията на RAD ще са клучов елемент от успеха на мисията и ще разкрият дали на Марс е имало благоприятни условия за живот. Този инструмент, за разлика от другите девет научни инструменти има специална задача поставена изцяло от НАСА, която планира да изпрати човек отвъд орбитата на Земята. За тази цел са необходими точните оценки за радиоемисиите между Земята и Марс, както и на самия Марс, резултатите от които ще доидат от измерваниято на инструмента RAD.

Независимо дали първата дестинация за човешко проучване извън орбитата на Луната е астероид или Марс, пътниците ще имат нужда от радиационна защита в междупланетното пространство. RAD ще наблюдава високо-енергийните атоми и субатомни частици, идващи от слънцето, от далечните свръхнови и от други източници. Тези частици представляват радиация, която може да бъде вредна за астронавтите в мисия до Марс. Галактическите космическите лъчи, идващи от избухналите свръхнови и други събития, възникнали изключително далеч от нашата Слънчева система, са променлив дъжд от заредени частици.

Досега радиацията е измервана само от Марс Одисей, който достигна до Марс през 2001 г., и измери равнищата на радиацията над марсианската атмосфера. От тези данни се правят оценки за радиационната обстановка на повърхността, но резултатите са много несигурни.

1,7 килограмовия инструмент RAD има насочващ широкоъгълен телескоп и детектори за заредени частици с маси до тази на желязото. RAD измерванията по време на пътуването от Земята до Марс ще даде възможност за сравняване с инструменти от други космически кораби, които следят слънчевите събития и галактическите космически лъчи, но те кръжат в близост до Земята. След тези измервания ще се получат данни за радиационната обстановка по-далеч от Земята.

След като достигне повърхността на Марс, на борда на Куриозити, RAD ще извършва измервания през 15 минути по време на основната мисия.

Равнището на радиация вероятно прави повърхността на Марс негостоприемна за микробен живот. Резултатите от измерванията с RAD ще покажат на учените колко дълбоко евентуално бъдещ робот или човек ще се наложи да копае, за да достигне безопасната зона за микроби.

Ang от http://mars.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1081

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Sun 13 Mar 2011, 12:17    Post subject:  

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/images/msl20101116_PIA13581_MAHLI-full.jpg

The Mars Hand Lens Imager (MAHLI) преди инсталирането на роботизираната ръка на Куриозити. Джобното ножче е с дължина 88.9мм. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Роботизираната ръка на Куриозити ще бъде обурудвана с увеличителна камера подобна на тази, която функционира на борда на Опортюнити. Тази камера бързо доказа своята важност, защото успешно разчете историята на околната среда от микроснимките на скалите, които направи през 2004год. Само за няколко седмици след кацането, камерата, намираща се в края на роботизираната ръка на Опортюнити, откри малки сфери вградени в скалите, хралупи от разтворени кристали, както и тънки наслоявания с формата на усмивки. Всички тези данни предоставят информация за влажното минало на областа.

Камерата, инсталирана през този месец на края ръката на Куриозити се нарича Mars Hand Lens Imager или MAHLI. Нейната работа ще бъде да прави изследвания на образци в много близък план, подобно на камерата на Опортюнити, но MAHLI притежава значително по-големи възможности: цветни снимки, регулируем фокус, има светкавица и дори може да прави и видео. Също така, тя се намира на по-дълго рамо, което може да издигне MAHLI по-високо от камери на мачтата.

Главният учен на инструмента Ken Edgett, казва така: "Когато сме в полето и искаме да си направим бърза представа какви са минералите изграждащи скалите, вземаме парче скала в ръка и с помоща на лупа разглеждаме цветовете, кристалите, посоката на цепителност и други структури, които ни помагат да диагностицираме какви са минералите, които виждаме. Ако това е седиментна скала, подобно на пясъчниците, които се срещат в Arches National Park в Юта, или шисти - които представляват вкаменена кал - които боядисват пустинята в щата Аризона, с помоща на лупата, ще можем не само да видим какви са минералите, но ще можем да изследваме размера и формите на зърната в скалата. Можем също да изследваме точните наслоявания в пробата, откадето ще получим представа за последователността на събитията. Седиментните скали записват отминалите събития и околната среда. "

Докато други инструменти на Куриозити ще предоставят повече информация за това, какви са минералите в скалите, MAHLI ще играе важна роля в разчитането на историята на околната среда записана в седиментните скали. Научния екип на мисията ще използва инструментите, за да прецени дали в избраната област на кацането има благоприятни условия за живот, както и за съхраняване на доказателствата дали живота съществува. Екипът сглобяващ Куриозити, вече успешно тестваха MAHLI и сега инструмента е присъединен към ръката на ровъра, редом с други научни инструменти.

Edgett проектира MAHLI още от началото на 2004 год. През същата година, подобната камера монтирана на Опортюнити демонстрира своите възможности, но в същото време и недостатъци от които се генерират идеи за подобрение. Главният недостатък на камерата на Опортюнити е, че тя е със фиксиран фокус. За да е фокусирано изображението, тя винаги трябва да се постави на същото разстояние от целта - 3 см и заснема само една и съща площ. За да видим по-голяма площ, камера прави няколко снимки, а понякога повече от дузина, като всяка изисква ново позициониране на ръката.

"Когато написах писмено предложение за разработката на нова камера, Microscopic Imager направи около 40 снимки за да състави мозайка на една скала," каза Edgett. "Това може да се избегне, ако фокусът се регулира. С регулируем фокус, научния екип ще има по-голяма гъвкавост при пестенето на ресурса на роувъра, като например енергия, време за съхранение и сваляне на данните. Също така фотоапаратът може да направи един или два кадъра от по-далеч и да покрие по-голяма площ, а след това да се приближи и да заснеме избрани части с по-висока резолюция. "

MAHLI може да се съсредоточи върху проба от най-близко разтояние около 21 мм, както и в далечни обекти, отстоящи колкото е хоризонта или по-далечни. MAHLI е наистина напълно функционален фотоапарат, който е монтиран в края на ръката. Основната му специалност ще бъде да прави изображения на проби в близък план, но също така ще бъде в състояние да снима изображения или видео клипове от много гледни точки недостъпни за камерите на мачтата, както от по-високо положение, така и от ниско положение, от под Ровъра, дори и зад палубата.

Edgett прави предположения какво ще открие камерата от наблюденията на скалите: "Също както големите скали в река, песъчинките се закръглят от сблъсъците помежду си, когато се пренасат от потока. Ако се вгледаме в пясъчник с помоща на лупа и видим заоблени зърна, ще означава че те идват от разстояние. Ако те са по-ъглови, значи те не са дошли от далече, преди да бъдат депозирани в утайката, която се превръща на камък. Когато някое въздействие оформи кратер, частиците изхвърлени от кратера също ще бъдат много ъглови. Когато говорим за древни скали като улики за благоприятни условия за живот, ние говорим за средата в която утайките са били депозирани - това може да е езеро, пустиня или ледена област. Също е от значение и това, което съединява частиците, за да станат на скали, и какви промени са претърпели скалните седименти, след като са били депозирани. Всички тези неща са от значение за това дали една среда е благоприятна за живота, както и дали тя е благоприятна за запазване на записа на този живот. Земята е планета гъмжаща от живот, но повечето скали не са запазили записи за древни организми; Марс ще бъде още по-труден, отколкото е Земята в този смисъл ".

Edgett казва, че има голямо желание да види и допълнителни образи от тази камера, освен данните за скалите. С ръка изпъната нагоре, камерата може да погледнете надолу към ровъра и да направи бърз автопортрет на Марс. Но най-важните изображения от Mars Hand Lens Imager ще са: "Тези изображения, които ще ни изненадат, ще ни покажат нещо, което не сме очаквали."

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/images/msl20101116_PIA13583_rock_group-full.jpg

Тестово изображение на MAHLI върху скални образци. Закръгленият сив камък в горния десен ъгъл е 11см в най-дългото му измерение. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/images/msl20101116_PIA13584_rock_close-up-full.jpg

Близък план на горното изображение. Изображението обхваща парче от скала около 4 см широко. Сянката на камерата, попада в част от снимана област. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Click to see if image is larger
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/images/msl20101116_PIA13582_sand-full.jpg

Друго тестово изображение на зърна от пясъчни дюни взети близо до Christmas Lake. Изображението съдържа три съчми от лагер, всяка с 2 мм диаметър, които се поставят тук, за да се предостави независима мярка за мащаба. Забелазва се отразената светлина от съчмите от четирите бели светодиода на камерата.

Това изображение е с резолюция от 15,4 микрона на пиксел, и е с около два пъти по-висока резолюцията от изображенията които правят подобните камери на борда на марсоходите Спирит и Опортюнити. Гледката е с площ около 2.5 см. От най-близкото разтояние MAHLI обхваща площ около 2,2 по 1,7 см, с разделителна способност 13,9 микрона на пиксел. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems.

Ang от http://mars.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1082

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 8 [110 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 6, 7, 8 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0850s ][ Queries: 12 (0.0069s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker