Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили за първи път изпълниха парашутни скокове от вертолети UH-60 Black Hawk (СНИМКИ) · Шокираща табела потресе туристите в курортното село Лозенец · Испания изпраща военен кораб заради побеснели мигранти (ВИДЕО) · Турция предупреди Башар Асад да не си играе с огъня. · Китай може да срази американската армия за часове · Премиерът на Италия подава оставка ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
Aktuelles Datum und Uhrzeit: Di 20 Aug 2019, 18:17
Alle Zeiten sind UTC + 2
 Forum-Index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Международната Космическа Станция след края на совалките.
ModeratorenЕлемаг
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
Seite 1 von 10 [142 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, ..., 8, 9, 10 Weiter
Autor Nachricht
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Di 30 Aug 2011, 14:50    Titel:  Международната Космическа Станция след края на совалките.
Themen-Beschreibung: Тема на Български език!
 

Екипажите на МКС може да бъдат съкратени

26-08-2011

Мениджърът по програмата МКС от НАСА Майкъл Сафредини (Michael Suffredini) на специална пресконференция в ЦУП-а в Хюстън , посветена на аварията с "Прогресс" е заявил , че екипажа на МКС може да бъде съкратен от 6 на 3 човека. Това ще стане ако в продължение на дълго време не се проясни ситуацията със стартовете на руските товарни кораби "Прогресс".

Специалистите по програмата МКС в НАСА са започнали оценка на възможните последствия на това произшествие за станцията и нейният екипаж. По думи на Сафредини, аварията на "Прогресс" потенциално може да повлияе на стартовете на пилотираните кораби "Союз" , при които се използва същият тип двигателни установки и може да повлияе на ротацията на екипажите.
"Обикновено ние планираме работния цикъл на орбита да е около 160 дни . Сегашният екипаж може да остане на орбита още 40-50 дни . Ако стартовете на "Прогресс" до това време не се възобновят, то МКС ще може да фунционира и с екип от 3-ма човека, но това ще се отрази на възможностите да се провеждат изследвания" - е казал Сафредини.
Мениджъра не е изключил , че планираното за 8 септември завръщане на Земята на астронавта Роналд Гаран и космонавтите Андрей Борисенко и Александър Самокутяев, който пристигнаха на МКС през април, може да бъде отложено до завършване на разследването на аварията. При вземане на решение за удължаване на срока на тяхното пребиваване в космоса ще се отчита и тяхното здравословно състояние. Спускаемият апарат , на който Гаран , Борисенко и Самокутяев трябва да се върнат на Земята , може да остане скачен към станцията в безопасен режим още 7 месеца.
Освен това по думи на Сафредини, може да бъде взето решение за промяна на датата на поредният старт на пилотирания кораб "Съюз" , който засега трябва да полети на 22 септември.
По думи на представители на НАСА , аварията в близко време няма да се отрази на работата на МКС и на нейният екипаж. Запаси от продоволствие и вода на станцията има достатъчно за нормална работа като минимум до пролетта , когато се очаква старт към МКС на европейския товарен кораб.
"От гледна точка на логистиката , ситуацията на МКС е достатъчно добра. Единственото , което теоретически може да предизвика безпокойство , това са сменяемите елементи за тоалетната, които се нуждаят от периодическа подмяна." - е казал Сафредини.

от http://www.spacenewsbg.com/news/26/August/2011/2554/1/

Zuletzt bearbeitet von integrall am Do 10 Mai 2012, 11:13, insgesamt einmal bearbeitet
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Di 30 Aug 2011, 15:22    Titel:  

Преди изпращането на поредния екипаж на Международната космическа станция (МКС) ще бъдат изстреляни две безпилотни ракети "Союз"

30.08.2011

Мениджърът на програмата за МКС Майкъл Сафредини оповести бъдещите планове на американското космическо ведомство и руските им колеги на пресконференция в Центъра за управление на полетите в Хюстън, щата Тексас.

"Освен това ние обсъждаме възможността за преместване на датата за изстрелването на товарния кораб "Прогрес-45" от края на ноември малко по-рано – в средата на октомври", заяви Сафредини.

Според него най-ранната дата за нов пилотиран полет на "Союз" до МКС ще е възможен в началото на ноември, а не както беше предвидено – на 22 септември.

Завръщането на първите трима космонавти от МКС на Земята ще бъде забавено с 8 дни и те ще се приземят вместо на 8 септември на 16 септември. Другият възможен "прозорец" за кацане е 26-27 октомври.

от http://www.dnes.bg/technology/2011/08/30/planirat-izstrelvaneto-na-dve-bezpilotni-raketi-soiuz.127653
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Fr 16 Sep 2011, 10:12    Titel:  

Спускаемият апарат на космическия кораб "Съюз ТМА-21" с трима космонавти от Международната космическа станция на борда се приземи успешно на територията на Казахстан.

На земята се завърнаха двама руски космонавти - Андрей Борисенко и Александър Самокутяев - и астронавтът от НАСА Роналд Герън. Те работиха в орбита 164 дни.

По данни на Центъра за управление на полети капсулата се е приземила в предвидения район югоизточно от Джезказган.

Click to see if image is larger

от http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=776688
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Di 20 Sep 2011, 09:30    Titel:  

Роскосмос промени датите на двете следващи експедиции до МКС:

Следващата експедиция към МКС стартира на 14 ноември ( първоначално бе планирана за 12 ноември ) . Следващата трябваше да полети на 20 декември , но е отложена за 21 декември.
От какво за предизвикани тези промени - не се съобщава.
Директора на Роскосмос Владимир Поповкин също така е обявил датата за завръщане на екипажа който работи сега на МКС. Космонавтите Сергей Волков , астронавта на НАСА Майкъл Фоссум и японският астронавт Сатош Фурукава , ще се върнат на Земята на 22 ноември.

от http://www.spacenewsbg.com/news/19/September/2011/2587/1/

+ Следващият Прогресс М-13М ще лети към станцията на 30 октомври.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Sa 01 Okt 2011, 10:40    Titel:  

Руският Център за управление на полетите (ЦУП) извърши непланирана предварително корекция на орбитата на Международната космическа станция (МКС), за да се избегне сблъсъкът и с отломки от изстреляната през декември 1991 г. ракета-носител "Циклон-3"

30.09.2011

Всички операции бяха извършени прецизно и станцията мина над отломките на разстояние около 10 км, оповестиха от пресслужбата на ЦУП.

Маневрите бяха извършени с помощта на двигателите на модула "Звезда". В резултат средната височина на орбитата на МКС се увеличи с 4,7 км и достигна 387,4 км.

от http://www.dnes.bg/science/2011/09/30/mks-preskochi-kosmicheski-bokluk.130043
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Di 11 Okt 2011, 13:15    Titel:  

Американски космически безпилотен апарат ще бъде преработен в пилотиран

11.10.11

Компанията 'Боинг' е започнала разработка на товарна и пилотирана версия на безпилотния апарат X-37. Това е разказал Арт Гранц - директор на подразделението на компанията Боинг на конференция на Американския институт по авиация и космонавтика.

По думи на Гранц, на първият етап се планира да е създаде 14 метрова версия на кораба , която ще може да доставя товари до МКС и да осъществява меко кацане и да връща товари от МКС. Към товарите които се нуждаят от такова меко кацане с отнасят например кристали произведени на МКС , или биологически образци. Предварително новия апарат е получил названието X-37C.
Ако този етап на мисията се окаже успешен , то ще бъде създадена още една версия на апарата, предназначена да може да превозва пътници. 6 пътника ще се разполагат в преоборудваният товарен отсек. Седалките ще бъдат разположени една зад друга от едната страна на кораба , за да може екипажа да може да се предвижва вътре в апарата.
Проекта X-37 представлява неголям ( с дължина около 9 метра ) безпилотен апарат за многократно използване. На орбита се извежда с помощта на ракета носител Атлас 5 (Atlas V) . Апаратът е снабден с двигатели за маневриране и се приземява като совалките.
Първият старт на системата бе проведен през април 2010г., тогава X-37 прекара на орбита над осем месеца ( апарата се завърна на Земята в края на декември 2010г.). В момента на орбита работи втори апарат от серията X-37B, който бе изведен в космоса през март 2011г.

от http://www.spacenewsbg.com/news/11/October/2011/2621/1/
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Mi 12 Okt 2011, 09:51    Titel:  

Още по темата Х-37 и МКС:

Американците публикуваха плановете за превръщане на единствената в света совалка-робот в поредица безпилотни и пилотирани машини. Авторите на тази концепция смятат, че новите апарати ще могат да вземат научни товари и астронавти в Космоса, включително – да ги превозват до МКС и да ги връщат обратно на Земята.

Click to see if image is larger
Снимка: Air Force

Повече от седем месеца прекара в орбита "секретната" миниатюрна петтонна совалка X-37B през 2010 г. Относителната й секретност бе обусловена от факта, че машината е пусната и управлявана от ВВС на САЩ (USAF). А те не бяха много откровени за товара и целите на мисията, с изключение на общи фрази за изпитанието на техниката.

Изпитанието премина успешно и X-37B (екземпляр OTV-1) постави рекорд по продължително пребиваване в Космоса на многоцелеви космически апарат, изпълнявайки в хода на полета няколко орбитални маневри. И още – той стана първият в САЩ и вторият в света (след потъналия в забрава "Буран") кораб, извършил напълно автоматично спускане в атмосферата и самолетно кацане на пистата.

...

Click to see if image is larger
Снимка: Air Force

Слуховете за космическо оръжие на борда на "тайнствения" кораб така и си останаха слухове, но интересно е друго: макар че проектът за совалка-робот се развива под крилото на военните, би било глупаво и нерационално да не се използва за граждански цели. И действително, появиха се подробности за странната еволюция X-37B.

Според Space.com американските специалисти обмисляли възможността за превръщането на X-37B в цяла поредица разширени версии, включително пилотирани.

Разширеният апарат получи името X-37C. На външен вид и конструкция той повтаря X-37B, но е 1,6-1,8 пъти по-голям. Тоест вариант "С" ще бъде дълъг около 15 метра срещу 8,8 м на изходния модел, а размахът на крилата му ще е 7,5 м срещу 4,5 на модификацията "В".

Предполага се, че X-37C ще се изстрелва с ракета Atlas V EELV. В товарния отсек на X-37C трябва да се разположи херметична капсула, предвидена за 5-6 астронавти, включително за един "пострадал или заболял", нуждаещ се от носилка.

Както и своя събрат X-37B, по-големият X-37C може да лети напълно автономно, но в него се предвижда и ръчно пилотиране. Освен това модификацията на совалката "С" може да бъде изпълнена и в чисто товарна версия, макар че последната е възможна както с херметичен товарен отсек, така и с нехерметичен.

Интересно е, че и "малкият" X-37B също се разглежда от производителите в качеството на възможен товарен кораб. Той може да доставя на МКС оборудване и да връща резултатите от експериментите на Земята.

Ако пилотираният вариант X-37 получи развитие и бъде сертифициран за полети, той ще попълни семейството на новите космически кораби. Така на мястото една изпратена в пенсия совалка американците ще получат още и космически кораби Orion, CST-100 и Dragon, а по-късно и крилатата совалка Dream Chaser.

от http://www.dnes.bg/technology/2011/10/12/sekretna-sovalka-na-vvs-na-sasht-poluchava-nova-zadacha.130982
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Mi 12 Okt 2011, 10:22    Titel:  

stalker hat Folgendes geschrieben:
В съвместна инициатива на NASA, ESA, JAXA, Google (чрез сайта на компанията YouTube) и др. се обявява международен ученически конкурс за космически експеримент на Международната космическа станция. Най-добрите предложения за експерименти ще бъдат реално проведени на МКС и ще бъдат предавани на живо чрез канал на YouTube. Участниците са разделени в две възрастови групи - в първата са 14-16 годишни, във втората - 17-18 годишни, като може да се участва както индивидуално, така и групово. Журито е съставено от учители, астронавти и учени, между които се откроява името на Стивън Хокинг. Два експеримента ще бъдат проведени в космоса.

Как става участието? - желаещите трябва да изпратят свои видеоклипове, в които да опишат идеите си (не е изрично упоменато на кой език, но по подразбиране това е английски), като задължително трябва да се включва:
- научния въпрос, който искаме да разбули експеримента ни;
- хипотеза за това, което очакваме да се случи;
- просто описание на метода, по който ще бъде проведен експеримента;
- очакваните резултати от провеждането на експеримента.

Видеото трябва да е с продължителност до 2 min и да бъде изпратено на този адрес - http://www.youtube.com/spacelab до 7-и декември 2011 г. Желаещите могат да изпратят до 3 видеа в една от следните области - биология или физика, като най-добрите 60 експеримента ще бъдат обявени на 3-ти януари 2012 г. Шестима от победителите (с американско гражданство) ще участват в полет на самолет, симулиращ безтегловност в САЩ, а европейските победители ще имат възможността да посетят Европейския център за астронавти в Кьолн. Глобалните двама победителя ще избират - дали да наблюдават пряко в Япония изстрелването на експериментите си към МКС с товарния кораб НТV, или да усетят безтегловността на борда на руски тренировъчен самолет.

http://www.esa.int/esaCP/SEM7QT9U7TG_index_0.html


с разрешение от http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=4586&highlight=
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Do 13 Okt 2011, 17:05    Titel:  

7-местно космическо такси, което ще извършва полети от Земята до Международната космическа станция (МКС), ще стартира за пръв път през 2012 г.
“Ловец на мечти“ е проект на частната компания “Сиера Невада“, който обаче се осъществява с подкрепата на НАСА. До момента са готови четири космически таксита и ако тестовете преминат успешно, в скоро време те трябва да започнат превозването на астронавти и космически туристи до МКС, предава БГНЕС. Засега не се съобщава колко ще струва “билетът“ за частни пасажери.

След като НАСА обяви окончателното прекратяване на полетите на совалките в САЩ бяха основани няколко частни компании с идеята да запълнят отворилата се ниша. Почти всички привлякоха в ръководството си кадри на НАСА.

Тези дни доскорошният програмен мениджър в НАСА Майк Моузес напусна агенцията и се присъедини към частната космическа компания “Върджин“ на милиардера Ричард Брансън

от http://it.dir.bg/news.php?id=9682665
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Mo 31 Okt 2011, 09:26    Titel:  

Последният за тази година руски товарен космически кораб "Прогрес М-13М" полетя в 14.20 ч. московско време към Международната космическа станция (МКС), съобщи ИТАР-ТАСС. Стартът бе осъществен от космодрума Байконур.

Товарният кораб "Прогрес М-13М" беше изведен успешно в орбита с ракетата носител "Союз-У". На 200 км от Земята той се отдели от нея и продължи по зададената му траектория.

С "Прогрес М-13М" към МКС бяха изпратени над 2,6 тона товар, съобщиха от Центъра за управление на полетите.

След три дни товарният кораб ще достави на МКС продукти, вода, гориво, оборудване, колети от семействата на космонавтите, а също и пресни зеленчуци и плодове, съобщи БТА.

На МКС ще бъде доставен научният микроспътник "Чибис", с помощта на който учените ще изследват бурите в земната атмосфера.

"Прогрес М-13М" трябва да се скачи с МКС на 2 ноември в 15.40 московско време.

от http://www.dnes.bg/technology/2011/10/30/izpratiha-podaryci-za-mejdunarodnata-kosmicheska-stanciia.132680
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Mi 02 Nov 2011, 13:51    Titel:  

Космическият товарен кораб "Прогресс М-13М" току що се скачи с МКС в автоматичен режим.
Утре ще гледаме китайското скачване между Шънчжоу-8 и Тиенгун-1.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Mo 14 Nov 2011, 09:58    Titel:  

Ракета носител "Союз" излетя тази сутрин от космодрума Байконур в Казахстан към Международната космическа станция с кораба "Союз ТМА-22, на който се намира новият екипаж на станцията в състав руските космонавти Антон Шкаплеров и Анатолий Иванишин, както и американския астронавт Дениъл Бърбенк.

Click to see if image is larger
© снимкa: Reuters от http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=808142


Автоматичната стиковка на "Союз ТМА-22" с МКС е предвидена за 16 ноември в 05.33 ч. по Гринуич. След това на екипажа предстои да извърши 37 научни експеримента като пускане на микроспътник за изследване на бурите и въздействието от компютърните игри в условията на безтегловност.

Микроспътникът "Чибис" с тегло 40 кг. ще бъде натоварен на транспортния кораб "Прогрес", който ще бъде отделен от МКС и височината на орбитата му ще бъде увеличена с 500 км. Там "Чибис" ще се отдели от "Прогрес" и ще започне самостоятелен полет в рамките на програмата за изследване на бурите, което не е възможно от Земята. Активната му работа ще продължи най-малко 2 години. Този експеримент е възложен на Шкаплеров.

Иванишин пък ще направи експеримента "Типология", като една от съставните му части ще бъдат компютърните игри - космонавтът ще се намира в компютърна зала с изглед към земята и ще играе компютърни игри. Третият член на екипажа Дениъл Бърбенк ще изучава влиянието на безтегловността върху човешкия организъм.

от http://it.dir.bg/news.php?id=9910924
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Ang


Anmeldedatum: 12.01.2010
Beitrдge: 855

BeitragVerfasst am: Mo 14 Nov 2011, 11:01    Titel:  

Как така ще играе компютърни игри? В какво се състои този експеримент? Question

Между другото като видях горната снимка в първия момент си помислих, че ракетата гори и всички бягат.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Mo 14 Nov 2011, 16:07    Titel:  

Не мога да ти отговоря за компютърните игри - не ги играя и следователно не се интересувам от експеримента с тях.

Видео от старта:
http://www.youtube.com/watch?v=pxxlr2sbV5s
и
http://www.youtube.com/watch?v=huM7PJBMYBY#

А на теб тази снежна приказка как може да ти заприлича на пожар? Smile
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
integrall


Anmeldedatum: 16.09.2008
Beitrдge: 1772
Wohnort: Велико Търново www.spacebg.com

BeitragVerfasst am: Mi 16 Nov 2011, 10:07    Titel:  

"Союз ТМА-22" се скачи с МКС


Космическият пилотиран кораб "Союз ТМА-22" успешно се скачи към модула "Поиск" на Международната космическа станция в 07:24 часа тази сутрин.
Процесите на сближаване и скачване бяха изпълнени в автоматичен режим под контрола на специалистите от ЦУП и екипажа.
Масата на орбиталния комплекс заедно със скачените кораби "Союз ТМА-22", "Союз ТМА-02М" и "Прогресс М-13М" е общо 401,7 тона.

ПВ от -К.И.


Това е последният "аналогов" космически кораб от серията ТМА. Занапред ще продължат да летят корабите от "цифровата" серия ТМА-М. От 2013-та ще лети вече последната модификация на корабите "Союз" - ТМА-МС, която ще е изцяло дигитализирана.

_________________
Pavonis Mons / Гора Павлина / Паунова планина
http://www.spacebg.com
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Beitrдge der letzten Zeit anzeigen:   Sortieren nach:   
Seite 1 von 10 [142 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, ..., 8, 9, 10 Weiter
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
 Forum-Index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Gehe zu:  

Du kannst keine Beitrдge in dieses Forum schreiben.
Du kannst auf Beitrдge in diesem Forum nicht antworten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht bearbeiten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht lцschen.
Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht teilnehmen.

[ Time: 0.0732s ][ Queries: 12 (0.0037s) ][ Debug Ein ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker