Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Wed 26 Feb 2020, 05:01
All times are UTC + 2
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Космически кораб Dragon и Ракета-носител Falcon-9 от SpaceX
Moderators: Елемаг
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 7 [97 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Author Message
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 11:27    Post subject:  Космически кораб Dragon и Ракета-носител Falcon-9 от SpaceX
Subject description: Тема на Български език!
 

9-ти Декември 2010 г. - Голям ден за пилотираната астронавтика:

Частната фирма SpaceX изстреля Falcon 9 в орбита и завърна кораба Dragon успешно!

Ето какво пише развълнуваната Емили http://planetary.org/blog/article/00002812

Български медии:

Quote:
Частният космически кораб Dragon на компанията SpaceX, който на 8 декември беше изстрелян в орбита, навлезе в атмосферата на Земята и се приводни в Тихия океан


Целият текст на http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=513708

Quote:
Безпилотният Dragon с успешен първи полет
Частната безпилотна капсула направи две обиколки около Земята


от http://www.dnes.bg/technology/2010/12/09/bezpilotniiat-dragon-s-uspeshen-pyrvi-polet.105881

Видео от

НАСА http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=36606091

СпейсИкс Ютюб http://www.youtube.com/watch?v=Q-ci9xIgNZM&feature=player_embedded

кораба в орбита http://www.youtube.com/watch?v=DUmQXwFYlcE&feature=player_embedded

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 11:30    Post subject:  

Разкриха секретният товар на първия частен космически кораб

На борда на космическият кораб Dragon на компанията SpaceX, който на 8 декември извърши първия частен полет в орбита, се е намирала пита кашкавал.
Информацията за някакъв секретен товар на борда на Dragon се появи скоро след успешния полет на кораба. На последвалата пресконференция Elon Musk отказа да разкаже какво е имало на борда на кораба, но обеща скоро да разкрие тайната.
Както обясниха от SpaceX, избора на сиренето за товар за първия полет е свързано с известния скеч на Monty Python в магазина за сирена. Питата се е намирала в специален контейнер монтиран на пода на кораба. На контейнера е имало шеговит надпис "Строго секретно".

ПВ от - К.И. Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 11:31    Post subject:  

Капсулата на кораба Драгон след завръщането от космоса:

Click to see if image is larger

По-обгорената страна е отзад Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 11:32    Post subject:  

Как се стигна дотук:

През 2010 година компанията SpaceX ще изведе в орбита апарата DragonLab

07.11.2008

Компанията SpaceX, принадлежаща на американския милиардер Елън Маск, съобщи че през 2010 година ще осъществи старт на частен космически кораб, способен да лети в орбита и да осъществява меко кацане на Земята.
През 2010 година компанията ще изведе в орбита апарата DragonLab, представляващ вариант на обявената по-рано пилотирана капсула SpaceX Dragon.
Базовата версия Dragon е предназначена за доставка на товари, а в перспектива и астронавти и то не само в околоземното космическо пространство, но и на МКС(?).
Модифицираната версия DragonLab позволява да се извеждат в орбита астронавти, а също така и частни товари, но на този апарат няма стиковъчен модул.

През 2010 година се планира с помоща на DragonLab да се извеждат в орбита около 6 тона товари, след което да се връща с 3 тона обратно. Планира се DragonLab да изведе на орбита няколко научни сателита.

http://cybersecurity.ru/space/58543.html

05.12. 2008

Click to see if image is larger

SpaceX DragonLab™ Qualification Unit : статичните изпитания започнаха!

15 Юни 2010г.

SpaceX желаят да стигнат по-бързо до МКС

Click to see if image is larger
[size=85]Artist rendering of SpaceX Dragon spacecraft delivering cargo to the International Space Station. Credit NASA[/size]

Компанията Space Exploration Technologies (SpaceX) толкова е вдъхновена от успеха на проведения успешен първи старт на РН Falcon 9, че се кани да убеди НАСА да отмени единия от демонстрационните стартове по програмата за комерсиални космически транспортни системи (COTS).
Първоначално по договора от 278 млн. долара с космическата агенция SpaceX е дклъжна да осъществи три пълноценни демонстрационни полета на РН Falcon 9 и КК Dragon, който е предназначен за доставки на товари на Международната Космическа Станция.
Стартът от 4-ти Юни независимо от неговия успех, не се брои в дадения случай, понеже не бяха показани функционалните възможности на капсулата Dragon по време на този полет.
При това по план редовните полети на Dragon-а към МКС трябва да започнат още през следващата година.
Основателят и директор на SpaceX Елън Мъск заявява, че може да обедини в един полет на капсулата Dragon задачите от втората и третата демонстрационни мисии. За втория полет е предвидено сближаване на кораба до станцията на разстояние 10 км и проверка на командната и телеметрична радиовръзка. По време на третия полет се планира скачване на Dragon със станцията посредством манипулатора. Мъск счита, че за реализацията на всичките задачи е напълно достатъчен един старт и тогава в случай на неуспех на втората демонстрация третата ще е резерв. Ако планът на Мъск проработи, то полетите към станцията могат да започнат по-рано.
Заместник-ръководителят на програмата COTS на НАСА Валън Торн каза, че решението по този въпрос от агенцията ще бъде взето след резултата от първия демонстрационен полет на комерсиалната космическа система на SpaceX, който е насрочен за втората половина на Август.
Обаче си заслужава да отбележим, че първия старт на Falcon 9 не беше чак толкова успешен. Например след включването на втората степен се забеляза съществено преместване по крена, а първата степен, която трябваше да бъде за многократно използване, беше повредена и не подлежи на повторно използване. Всъшност за Мъск това не е проблем - "Многоктатното използване на първата степен никога не е било основна цел на програмата. Разбира се ние ще се стремим към това, но може да потрябват 5-6 старта".
Сега SpaceX се приготвя за първия демонстрационен полет по програмата COTS. По време на петчасовата мисия трябва да бъдат представени възможностите на Dragon-а за преминаване от една орбита на друга, предаване на телметрия, изпълнение на команди, подаване на импулс за излизане от орбита и приводнение с използването на парашутна система, съобщава пресслужбата на Роскосмос по материали от Space News.

Превод ПВ от - К.И.

FALCON 9 DEMONSTRATION FLIGHT 2 PAYLOAD -- COTS "C1" DRAGON SPACECRAFT

Click to see if image is larger
In the SpaceX hangar at Cape Canaveral, the Dragon spacecraft prepares for integration with the Falcon 9 launch vehicle. Visible at the base of the spacecraft is Dragon’s heat shield, made of PICA-X, the SpaceX manufactured variation on NASA’s Phenolic Impregnated Carbon Ablator (PICA) heat shield material. Dragon will reenter the Earth’s atmosphere at around 7 kilometers per second (15,660 miles per hour), heating the exterior up to 1850 degrees Celsius. However, just a few inches of the PICA-X material will keep the interior of the spacecraft at a comfortable temperature. Photo: Michael Rooks / SpaceX.

Click to see if image is larger
The Dragon spacecraft is mounted on the breakover fixture in the hangar at Cape Canaveral. Photo: Brian Attiyeh / SpaceX.

Click to see if image is larger
The Falcon 9 Demonstration Flight 2 vehicle undergoing final integration in the hangar at Cape Canaveral. Photo: SpaceX.

Click to see if image is larger
Falcon 9 Demonstration Flight 2 on the launch pad during the full wet dress rehearsal,
which includes everything up to just before engine ignition. Photo: SpaceX.

Извод:
Малката частна компания с хиляда служители и 800 млн. бюджет направи това, което НАСА не успя да направи за десет години с 10 млрд. долара изразходвани средства Exclamation
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 11:34    Post subject:  

НАСА планира скачване на американския космически кораб "Dragon" с Международната космическа станция (МКС) през ноември - декември тази година, по информация от агенцията

Корабът ще долети до станцията, ще се изравни с нея и после ще бъде хванат с манипулатора от станцията и скачен за нея.

По-рано от Роскосмос обявиха, че разработваните сега в САЩ частни космически системи не могат да се скачват с МКС в автоматичен режим, както правят това руските кораби "Союз"и товарните "Прогресс".

ПВ от -К.И.

Smile

Бързат да затворят дупката в полетите си.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 11:37    Post subject:  

Американска компания разработва ракета-носител за многократна употреба

EkipNews.bg, 30 Септември 2011

Ако опитите се увенчаят с успех, това ще бъде световна премиера и ще намали значително цената на извеждането в орбита на спътници и космически кораби.

Новината съобщи президентът и генерален директор на "Спейсекс" Елон Мъск, бизнесмен от южноафрикански произход, натрупал богатството си, създавайки компанията за електронно разплащане и онлайн транзакции "Пейпал".

Според плановете на инженерите на "Спейсекс" ракетата-носител за многократна употреба ще има две степени. Първата ще каца на площадката за излитане малко след като се отдели от втората степен. Кацането ще се осъществява благодарение на ракетните двигатели.

Втората степен, оборудвана с покритие за термична защита и с двигателна система, ще се връща в атмосферата, след като е извела в орбита сателит или космически кораб.

Мъск поясни, че инженерите на фирмата вече са направили компютърна симулация в тази насока и тя се оказала особено успешна.

Ракетата носител ще може да се използва дори хиляда пъти, смята Мъск.

Сега цената на производството и на изстрелването на ракета носител Фалкон, която не може да бъде използвана повторно, е от около 50 милиона долара. Само горивото струва 200 000 долара.

Компанията "Спейсекс" през декември 2010 г. стана първата частна фирма, пратила в околоземна орбита капсула, която после се върна на Земята.

Фирмата е една от частните компании, която американското космическо управление НАСА подкрепя финансово в рамките на партньорство за изпращане на товари и астронавти до Международната космическа станция след излизането в пенсия на американските совалки.

Фирмата разполага с 1500 служители и е базирана в Калифорния. Тя е разработила кораба Дракон, който в идните месеци ще се опита да се скачи с МКС. Космическият кораб ще бъде изстрелян от космодрума в "Кейп канаверал" във Флорида.

от http://www.moreto.net/novini.php?n=148179&c=05

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Tue 04 Oct 2011, 13:27    Post subject:  

SpaceX планира нов старт на ракетата Falcon 9 и капсулата Dragon на 19 декември 2011

[04-10-2011]

От компанията Space Exploration Technologies казват , че предстоящият старт на тежката ракета носител Falcon 9 с орбиталната капсула Dragon ще се състо не по рано от 19 декември 2011г, и по този начин , SpaceX ще проведе второто изпитание на Falcon 9 една година след първото, макар да имаше планове това да стане по рано.

По думи на Кирстин Грентем , мениджър в SpaceX по връзки с обществеността , сега тяхната компания взаимодейства с НАСА , за да се осигури техническо взаимодействие със съществуващите американски космически системи , а от друга страна - за да се повиши безопасността на полета на Dragon на орбита. "Сега , ние се ориентираме за това , че компанията ще е готова за старт на 19 декември" - казва Грентем. Много моменти свързани със старта зависят от НАСА , а също така международните партньори участници в проекта МКС".
Напомняме , че в рамките на своето изявление в американския Национален Пресклуб , директора на SpaceX Елон Маск каза , че допуска възможността за забавяне на старта на Dragon . При това по негови думи , реално забавянето може да е до януари 2012г.
Според приетия сега график на стартовете , руските 'Прогрес' ще полетят към МКС на 30 октомври и 26 януари, а пилотираните 'Съюз' може да полетят на 12 ноември и 26 декември .
През миналата година SpaceX проведе изпитания на Dragon на 8 декември.
По рано руската страна заяви , че има готовност да разгледа възможностите за скачване с МКС на първият частен космически кораб , разработен от частната компания SpaceX , но само след успешен демонстрационен полет , гарантиращ високо ниво на надежност и безопасност. По рано от SpaceX се обърнаха към НАСА с молба да разреши скачване с МКС на първият частен космически кораб през декември 2011г.
"Ние няма да дадем съгласие за скачване , преди да бъде осигурено необходимото ниво на надежност и безопасност. Засега , ние нямаме никакви потвърждения за това , че частните космически кораби съответстват на приетите норми за безопасност на космическите полети. За потвърждение на това е необходимо да се изучат всички данни от демонстрационен полет , който е планиран за 2011, и който засега не се е състоял" - е казал Алексей Краснов, началник на управлението по пилотирани програми на Роскосмос.
По негови думи , съвместна работна група по безопасност разглежда възможност за реализация на скачване с МКС , само на основата на данни от успешен демонстрационен полет.
Краснов е напомнил, че частните космически системи , разработвани сега в САЩ , няма да се скачват към МКС в автоматичен режим , както правят руските 'Съюз' и 'Прогресс' . Също така както се скачват европейските ATV - посредством захващане с манипулатора от станцията и съединяване към док за скачване. Т.е. преди разрешаване за скачване на частна транспортна система , трябва да са направени всички необходими изпитания и съгласувания, както беше в случая с европейските партньори преди операции по скачването на европейския товарен кораб ATV" - е казал Краснов.
Началника на управлението по пилотирани програми на Роскосмос е уверил , че в крайна сметка , частните космически кораби ще се скачват с МКС. "Аз смятам , че анализа на демонстрационния полет ще бъде проведен. Всичко е реално , и в крайна сметка , частните космически кораби ще се скачват с МКС и това ще бъде добре , тъй като ще бъде осигурена необходимата устойчивост на програмата за по нататъшно развитие на МКС. Но всичко с времето си " е казал в заключение Краснов.

от http://www.spacenewsbg.com/news/04/October/2011/2604/1/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Thu 27 Oct 2011, 11:22    Post subject:  

SpaceX ще инвестира 500 млн долара в развитие на частната космонавтика

[27-10-2011]

Частната компания Space Exploration Technologies (SpaceX) е обявила , че ще инвестира 500 млн. долара в проекти, насочени към развитието на частните космически предприятия. Западните наблюдатели отбелязват, че инвестициите на компанията стават на фона на растящите съмнения във възможността и целесъобразноста за развитие на частна космонавтика.

През последните няколко месеца фактически всички основни американски частни космически компании съобщиха за отлагане и промяна на датите на своите полети поради различни технически и/или финансови проблеми. Така например Virgin Galactic съобщи , че полета на нейният орбитален самолет SpaceShipTwo ще се състои някъде към 2013г, вместо през 2011г. Компаниите Blue Origin и Orbital Sciences също така съобщиха за промени в плановете. SpaceX има планиран старт за 19 декември , но директора на компанията Елон Маск не изключва варианта , датата да бъде променена и полета да се състои през февруари 2012г.

SpaceX получи от НАСА общо около 300 млн долара за развитието на програмата за частни космически полети. Но Маск казва , че SpaceX е една от малкото компании , за които на текущия етап на развитие главното не са парите , а завършеният продукт.
Тези дни в Конгреса на САЩ, представители на НАСА при поддръжка на SpaceX , Boeing и други играчи на американската космическа арена , се опитаха да убедят конгресмените в целесъобразността да бъдат предоставени 6 млд. долара за програмата по поддръжка на частната космонавтика. От Boeing казват , че даже Конгреса да не предостави тези средства или да ги предостави в частичен обем, то развитието все едно ще продължи , просто неговите темпове съществено ще намалеят. От своя страна конгресмените казват , че засега частните космически компании само правят относително базови изследвания , за които политиците не виждат смисъл да харчат милиарди долари на данъкоплатците.

"Изглежда ,че на нас ни предстои да плащаме за всяко място много повече , от колкото плащаме сега на руснаците- е отбелязал сенатора-републиканец Брад Миллер. - Както изглежда , бъдещите договори с частните компании ще са по скъпи от сегашните с Роскосмос." С него е съгласна и сенатор Еди Бернис Джонсон. " Ние трябва да решим, целесъобразно ли е да похарчим 6 млд. от парите на данъкоплатците , за да имаме национална система за транспортиране до МКС" е казала тя.
Както знаем , по рано САЩ доставяше своите астронавти на МКС с помоща на совалките. Но програмата 'Спейс Шатъл' бе прекратена, а совалките изпратени по музеи. Като идеята бе да се освободят средства за осъществяване на други проекти - примерно полет към астероид през 2025 и към Марс през 2030г. Експлоатацията и подръжката на совалките струваше до 4 млд годишно. Според приетата от Обама концепция , доставката на екипажи и товари на МКС ще се реализира от частни космически кораби и ракети носители. На НАСА бе поръчано да оказва на частните компании финансова помощ- предполага се да се отделят 6 млд долара по тази програма с цел към 2016 г. астронавти и товари да летят към МКС на частни кораби.
Директорът на SpaceX е заявил , че компанията, както и преди , се задължава да доставя американски астронавти на орбита за 20 млн долара. Полетите на 'Съюз' струват на САЩ около 56 млн долра , а от 2014 се очаква повишение на цените до 63 млн долара.
По оценки на Елон Маск , неговата компания се нуждае от около 3 млд долара за завършване на всички работи и до започване на регулярни полети на орбита и обратно . Впрочем , директора на SpaceX признава , че в най-добрия случай , пилотираните полети ще започнат през 2016г, тъй като през 2013г ще започнат полети с товарни кораби , а едва след година ще за почнат тестове с кораби с астронавти.

от http://www.spacenewsbg.com/news/27/October/2011/2640/1/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Sat 10 Dec 2011, 09:52    Post subject:  

Американското космическо управление НАСА даде зелена светлина на частна компания да изпрати товарен космически кораб до Международната космическа станция.

Компанията е базираната в Калифорния Спейс екс на съоснователя на сайта за електронна търговия Пейпал Елън Мъск.

Товарният космически кораб Дракон ще полети на 7 февруари към МКС. Той ще бъде изстрелян от космодрума Кейп Канаверъл в щата Флорида с ракета „Фалкон 9”. Това ще е вторият подобен полет за тандема „Дракон” и „Фалкон 9”. Точно преди година двойката извърши орбитален полет и после се прибра успешно на земята - първо подобно постижение за частна компания.

След пенсионирането на совалките НАСА разчита на партньорите си в МКС, за да доставят товари и екипаж за станцията. За да насърчи търговските товарни полети, НАСА нае компанията Спейс екс и още една компания, базираната във Вирджиния Орбитъл сайънсис корпорейшън да разработят кораб, който да стигне до МКС. Втората компания също планира да изпита кораба си идната година.

Двете компании имат договор с НАСА на стойност съответно от 1,6 млрд. и 1,9 млрд. долара. Благодарение на тях НАСА се надява, че МКС ще продължи да работи до 2020-а. Отделно управлението работи с четири компании и за създаването на кораб, който да откарва екипажи до МКС. Компаниите са Спейс екс, Боинг, Сиера Невада корпорейшън и Блу ориджин.

След като се отправи към МКС, „Дракон” ще спре на разстояние от нея, за да изпита оборудването на борда си и най-вече датчиците. Когато се насочи към МКС, той ще бъде уловен от роботизираната ръка на станцията, която ще му помогне да се скачи с модула „Хармония”, гледащ към Земятa.

Ако нещо се обърка с експеримента, „Дракон” ще опита отново скачване. От съображения за сигурност той няма да превозва ценен товар по време на експерименталния си полет.

от http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=821836
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Thu 05 Jan 2012, 10:20    Post subject:  

Скоро тази птичка ще литне!

Click to see if image is larger
First look: Dragon Spacecraft in final processing, getting ready to head to the ISS. pic.twitter.com/udVHmAFL”

и ракетата- носител за нея:

Click to see if image is larger
The completed Falcon 9 Demo 2/3 vehicle in the SpaceX hangar at Cape Canaveral. pic.twitter.com/DLkkZd1E"

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Sun 22 Jan 2012, 11:24    Post subject:  

SpaceX отлага отново полета на капсулата Dragon към МКС

Частната космическа компания SpaceX отложи първият полет на своята товарна капсула Dragon, която трябваше да полети към МКС през февруари и да направи скачване с космическата станция. Както са съобщили от SpaceX, отлагането е свързано с необходимостта от провеждане на допълнителни тестове, за да може да се каже със сигурност , че апарата е напълно готово за провеждането на сложната орбитална мисия.

Напомняме, че товарната капсула Dragon трябваше да полети към МКС на 7 февруари 2012г. Новата дата на старта не е определена и не е ясно дали става въпрос за няколко дни или няколко седмици. Критически важните тестове в Dragon вече се отлагат неколкократно, като първоначалните планове за финализиране бяха за края на 2011г.
По думите на Уйлям Герстенмайер, помощник директор в НАСА по програмата за пилотирани полети и МКС, отначало ще е необходимо да се установи нова дата за готовността на Dragon и да се завършат всички работи по подготовката , след което трябва да се съгласува новата дата с парнтьорите по МКС, в това число с Русия, Европа и Япония..
За същността на тестовете и тяхната продължителност SpaceX нищо не съобщава.
Предстоящият полет ще стане втория реален космически полет, провеждан в рамките на космическата програма на НАСА COTS (Commercial Orbital Transportation Services), която предполага създаването на серия от частни космически кораби , които ще дойдат на смяна на космическите совалки.
По време на полета Dragon трябва да направи няколко тестови сближавания с МКС и да се приближи до космическата станция на разстояние около 3.2 км. От това разстояние всички сензори, бордови системи и компютри на Dragon ще бъдат изпитани в "реално време". Също така в рамките на полета се предполага проверка на системата за екстремно отменяне на скачването в случай на възникване на проблеми в последния момент.
От борда на МКС ще проверяват качеството на взаимодействието на Dragon с бордовото оборудване. В резултат безпилотната товарна капсула Dragon трябва да се скачи към американския модул "Хармони". В края на полета Dragon ще бъде разкачен от МКС и ще премине в контролиран полет към Земята.
Предстоящият полет ще бъде втори полет за Dragon. Първият се проведе през декември 2010г, когато Dragon бе успешно изведен в космическото пространство, направи две обиколки около планетата и падна в планирания район на Тихия океан. Тогава полета на Dragon стана най-сложният от всички проведени частни космически полети.
Напомняме, че паралелно със SpaceX своя разработка на орбитален модул провежда и компанията Orbital Sciences, създаваща космическия апарат Cygnus, който е предназначен за доставянето на товари до МКС. По рано тази компания получи 288 млн долара от НАСА за работа по проекта Cygnus ( SpaceX получи 396 млн долара). Тестовия полет на Cygnus трябва да се състои през 2012г.

от http://www.spacenewsbg.com/news/19/January/2012/2751/1/

Допълнение: Стартът ще е след края на март месец.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
SpaceDreamer

Joined: 17 May 2005
Posts: 807

PostPosted: Mon 23 Jan 2012, 12:21    Post subject:  

Това добре си го филтрирал:
Quote:
Очаква се , че капсулата ще изгори в атмосферата и само някои нейни фрагменти ще паднат в Тихия океан.

...чудя се от къде са си го измислили, явно по инерция са преписали нещо от стара статия за някой от досегашните "камиони", които бяха все за еднократна употреба.
Back to top
View user's profile Send private message 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Mon 23 Jan 2012, 14:39    Post subject:  

Понеже вече не превеждам, то обикновено поправям правописните грешки и махам явните несъответсвия при постваните от мен тук новини, просто защото ме дразнят.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Fri 16 Mar 2012, 20:58    Post subject:  

Стартът на космическата капсула SpaceX Dragon към МКС е планиран за 30 април

От НАСА са съобщили , че старта на първия космически бизнес апарат към МКС ще се проведе в края на април 2012. Калифорнийската Space Exploration Technologies планира да реализра старта на собствената си ракета- носител Falcon 9 и собствената капсула Dragon на 30 април в 17:22 наше време.


Първоначалните планове за извеждането на Dragon в космоса бяха за февруари 2012, но SpaceX отложи старта, обосновавайки се на необходимоста от провеждането на допълнителни проверки на апарата и неговите управляващи програми.
От НАСА казват , че ако старта на Dragon-Falcon 9 към МКС е успешен , то това ще бъде голям скок напред за цялата бизнес космонавтика.
Предстоящият полет ще стане вторият реален космически полет , провеждан в рамките на космическата програма на НАСА COTS (Commercial Orbital Transportation Services), която предполага създаването на серия от частни космически апарати , които ще дойдат на смяна на совалките на НАСА.
По време на полета на Dragon престоят да се направят няколко тестови сближавания с МКС и да се приближи новата капсула на разстояние 3.2км от станцията. От такова разстояние , всички сензори , бордови системи и компютри на Dragon ще бъдат изпитани в 'боен режим'. Също така в рамките на полета се предполага проверка системите за екстремална отмяна на скачването в случай на възникване на непланови ситуации в бъдеще.

от http://www.spacenewsbg.com/news/16/March/2012/2797/1/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
integrall


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 1772
Location: Велико Търново www.spacebg.com

PostPosted: Wed 18 Apr 2012, 09:45    Post subject:  

Комисия на НАСА даде разрешение първият частен космически кораб да полети към Международната космическа станция (МКС).

Полетът на кораба „Дракон”, разработка на компанията SpaceX, е планиран за 30 април. Стартът, който ще бъде осъществен с помощта на ракетата-носител Falcon 9, е на космодрума в Кейп Канаверал, Флорида. Първоначално бе планирано „дракона” да полети към МКС на 7 февруари т.г., но от SpaceX поискаха отлагане, за да са напълно готови за мисията.

НАСА по-рано обяви, че възнамерява лека-полека да се откаже от своите полети поради съкращения в бюджета, като отворилата се ниша да бъде заета от частни компании, припомня БГНЕС. НАСА дори спонсорира частично тези компании, като SpaceX ще получи помощ в размер на 396 млн. долара, а друга частна космическа компания - Orbital Sciences Corporation - 288 млн. долара.

На есен Orbital ще изведе в орбита своя товарен кораб Cygnus („лебед”), който на 6 септември трябва да се скачи с МКС, доставяйки на станцията различни товари с общо тегло от 2 до 2,7 тона. Dragon на SpaceX пък може да изведе на ниска орбита около 6 тона товари и да се върне на Земята с 3 тона.

от http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=886948

_________________
Pavonis Mons / Гора Павлина / Паунова планина
http://www.spacebg.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 7 [97 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Космонавтика
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0966s ][ Queries: 13 (0.0100s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker