Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
17 август 986 г.: Самуил разбива византийците при Траянови врата · Германски сеизмолог: Вероятността за мощно земетресение край Истанбул е 70% · Софийският зоопарк не си дава свинете: Взехме всички мерки да защитим дивите свине от африканска чума · Модернизираният RTO Smerch стреля по морски и въздушни цели · В Германия отзовават Lada Niva заради опасност от пожар · 2 куршума спрели убиеца Мартин, повдигат му три обвинения ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Sat 17 Aug 2019, 18:58
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Учения на Българската армия
Конференция "Сигурността в Югоизточна Европа 2012"
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [2 Posts]  
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Tue 11 Sep 2012, 13:04    Post subject:  Конференция "Сигурността в Югоизточна Европа 2012"  

Очаквайте новините от поредната конференция.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Gabriela Petrova

Joined: 10 Sep 2012
Posts: 5

PostPosted: Tue 11 Sep 2012, 13:06    Post subject:  

Десетата юбилейна международна конференция “Сигурността в Югоизточна Европа 2012” запона с минута мълчание в памет на загиналите при атентата на летище Сарафово. Проф. Д.Динков, който откри конференцията, нарече този терористичен акт “българския 11 септември” и вероятно датата на днешния форум не бе случайно избрана. На 11.09.2001 завинаги се променят международните отношения и по-конкретно мерките за сигурност. Във встъпителното си слово президентът на Република България г-н Росен Плевенлиев приветства инициативата за открита дискусия на мерките за безопасност и усведоми, че следващите такива конференции ще се провеждат под егидата на президентството. Той заяви убедеността си във факта, че извършителите и поръчителите на атентата на бургаското летище ще бъдат разкрити и наказани и сподели своята гордост от постигнатия пълен консенсус относно новите закони, изготвени впоследствие. Подобен консенсус се постига за пръв път и г-н Плевенлиев се надява, че законите ще бъдат гласувани и приети също толкова единодушно, при пълна публична прозрачност.

По време на конференцията основен акцент беше поставен върху съвместните усилия на балканските страни да гарантират сигурност не само на своите граждани, но и на целия Европейски съюз, т.к. Черноморския регион е външна негова граница. Президентът на Република България, Министърът на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов и Министърът на образованието и науката г-н Сергей Игнатов бяха единодушни в мненията си, че колективният подход ще гарантира не само сигурност, но и по-добра комуникация, инфраструктура и по-добро икономическо развитие. Дж. Уорлик сподели, че е щастлив да види България и Румъния да работят заедно, защото Балканският полуостров винаги е бил област на конфликти, а сега се наблюдава един прагматичен подход, който според него води до постоянен напредък.

Според г-н Плевенлиев основна роля в борбата с тероризма играе и членството ни в ЕС и НАТО, поради което винаги сме подкрепяли желаещите да се присъединят, стига да покриват изискванията, включително и добросъседски отношения и зачитане на общата история на балканските култури. Заедно всички са по-силни и помощта на Европа в борбата с престъпността е решаващ фактор. Г-жа Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в Република България от своя страна заяви, че макар глобализацията да води със себе си все по-мащабни проблеми в сферите на комуникациите и информационните технологии, Европейският съюз е готов да посрещне предизвикателството и да се пребори с тях.

Началото на пленарната сесия постави г-жа Августина Цветкова, зам.-министър на отбраната, която информира за участието на България в голям брой международни проекти и отново призова за кооперативно съдействие, т.к. Черноморският регион и Югоизточна Европа са неразривно свързани и развитието или проблемите в единия неминуемо се отразяват на другия, за добро или лошо.

Като цяло, за мото на днешния форум може да се смята националния девиз “Съединението прави силата”, а основният призив бе към задружна работа не само за по-добра сигурност, но и за по-добро инфраструктурно и икономическо развитие, по-добри международни транспортни и информационни връзки и по-тясно сътрудничество между балканските страни.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [2 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Учения на Българската армия
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0525s ][ Queries: 12 (0.0029s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker