|
The time now is Wed 20 Jan 2021, 06:02 All times are UTC + 2 |
Носталгия
Moderators: Penio |
View previous topic :: View next topic |
Page 1 of 2 [18 Posts] | Goto page: 1, 2 Next |
Author | Message | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
German
![]() Joined: 02 Jan 2004 Posts: 2680 Location: Шуменщайн |
Първо - ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА на всички! Да сте живи и здрави и злото да ви забрави! ![]() От едно известно време започнах разчистване на архивите си. Книги, модели, снимки, изрезки, папки с досиета(не на агенти, естествено ![]() ![]() Разбира се, няма да стане на един път, а на порции - съгласно самото сканиране. И така: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
yuri_ninov
![]() Joined: 07 Mar 2009 Posts: 237 Location: Плевен |
Колега ,,Джерман ,, , пропуснал си освен изброените , ,, историческата серия ,, в ,,Техника - молодьожи ,, ! ЧНГ и от мен ! |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Да, вярно, за нея не се сетих! Но може би причина за това е , че там имаше повече проекции и цветни профили, отколкото рисунки на въздушни боеве. _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
dimitar vasilev
German страхотна идея- с интерес ще очаквам продължението и ЧНГ на всички съфорумци ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Preslav
[Admin] ![]() Joined: 19 Jan 2006 Posts: 42506 |
ЧНГ и за много години на г-н Драгиев. Страхотна идея! И ние в КРИЛЕ имаме доста архиви от гореспоменатите, но напоследък не остава никакво време за нищо, за съжаление. Та ако г-н Драгиев като свърши свойте архиви и ги сканира, да заповяда и при нас. ![]() Надявам се като поотмине кризата, да наемем някой за минимално заплащане и за добро желание да сканира всичко от архива и да го публикува тук. Скоро ще пусна един док файл какво имам. Иначе темата е прекрасна, ще следя с интерес. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Благодаря за поздравленията! Продължавам: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Тази ми е особено близка. Тя е една от първите, на които за сефте виждах отблизо "тайнствения" Ме 109(именно "Ме", а не "Bf", съветската преса от онова време не беше много наясно с обозначенията ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Това пък е от славното и много по-качествено за тогавашните норми ГДР-ейско Flieger Revue. Усетих се обаче да се абонирам за него едва в началото на 80-те години, вече като студент... какво да се прави, поумнявах бавно... ![]() ![]() И накрая за да не остане "капо" и колегата Ninov, нещо от споменатата поредица в "Техника Молодежи": ![]() ![]() Продължението - в някой от следващите дни... _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Нататък... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() А това е друга една поредица, пак от "АиК"(от 1974-76 г.) за която също си спомням с умиление. "Самолеты Второй Мировой Войны". Спомням си как с часове съм разглеждал там проекциите на Fw 190(първото ми по-обстойно запознаване с него), Hawker Typhoon, F4U Corsair, и др. Сега се сещам и друго едно интересно обстоятелство във връзка с тази серия. Тогава списанията си ги купувах от т.нар. тогавашни РЕП. Струваха някакви си 30-40 ст(всъщност като си помисля сега, точно колкото един пакет "Арда"-дизел... по същото време правех първите си стъпки като тютюнопушач ![]() ![]() ![]() ![]() _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
CATCH 22
![]() Joined: 02 Sep 2006 Posts: 424 |
Ще си позволя да те допълня с още 2-3 заглавия, защото съм сигурен, че си "минал" през тях, пазиш (или не) копия от същите или най-малкото ще се сетиш от кой РЕП си можел да ги купуваш преди 35-40 години. ![]() Тъй като моето запознаване с авиацията мина по почти същия път като твоя и по абсолютно същото време +/- 1 година, се мисля, че няма как да не си държал в ръце руското "Моделист-конструктор", в което винаги имаше монография за някакъв самолет (танк, автомобил, кораб и т.н.), преимуществено свързан с историята на Русия или СССР. Цветните илюстрации винаги бяха драматични ![]() ![]() ![]() ![]() Друго издание, което за (моя) жалост предлагаше много по-рядко исторически, отколкото моделистки теми, беше българското "Млад конструктор". Пазя в архивите си изключително ценните (за мен, разбира се) и подробни чертежи и описания, тип "чаршаф", на Як-9, Ту-2 и Ла-7, като безплатни (!!!) приложения на броеве от 1974-1977 година. Това за мен беше първото издание, в което видях български самолет с ОФ-знаци (Як-9 на С. Стоянов). И третото списание, което беше вече лукс-категория, с изключителни (пак според мен) снимки и описания, от които обаче не разбирах повече от 10%, беше чешкото Letectví a kosmonautika. Него, естествено го изкупуваха "големите" по реповете (сигурно са го продавали само на централния РЕП в родния ми Добрич) и го разглеждах предимно в читалнята на градската или окръжната библиотеки. Ако не ме лъже паметта, точно в него видях първата статия за "Арадо" 196, със снимки на самолета от Варненския музей и някакви профили със синьо-зелен (може би цветът на отпечатаните снимки е бил синкаво-зелен ![]() _________________ "Имаше само една засечка и това беше Catch 22." Джоузеф Хелър |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
yuri_ninov
![]() Joined: 07 Mar 2009 Posts: 237 Location: Плевен |
Благодаря Ви ,колеги !По това време ,нямаше друг начин за набавяне на такава ,,информация ,,! Голямо обикаляне беше по ,,Реповете,, и молби на разни ,,лелки,,. Броиките бяха малко и дори абонамента беше ограничен за някой от изданията ! А точно в Плевен ,беше още по трудно ,защото ,два пъти в седмицата ,градът ,,посиняваше ,, от курсанти в ,,градска отпуска , ! А и те бяха ,,гладни ,,за информация ! Поздрави : ЮНН Плевен |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
NEO
![]() Joined: 12 Jun 2006 Posts: 2121 Location: Велинград |
![]() _________________ ![]() NEOфенщина https://www.youtube.com/watch?v=Dug-YEIvoe8 |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
dragon x
![]() Joined: 26 Jan 2004 Posts: 1643 Location: Варна |
Тука си прав. Едно време и ние бяхме абонирани за "Авиация и космонавтика", но за едно местните Ил-ове до 1943 година разбрах чак отпосле. Иначе картинките на Герман-а са доста интересни. _________________ ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Ravenlost
Еййй, евала за Моделист конструктор-а! Имах ги савлени и записани на диск, но нещо се омаза. ![]() _________________ "...would you die for this ?" |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Разбира се, че и "моделиста" също ми беше не прицел. ![]() ![]() Българскато "Млад конструктор" по ми убягваше, от него имах само чертежите на Ла-7. Имаше и едно "Патриот", от него пък се сещам за материал и чертежи за Ар-2 изготвени от небеизвестния нам Стоян Попов. ![]() Имаше и още едно ГДР-ейско, Model Bau Heute, но то също не беше само с авиационна насоченост. От него имам запазени един материал за LaGG-3 и един брой за испанските И-16.
В тази връзка, макар че пуснах вече запитване по skype до Пеньо Пенев, някой има ли ДОСТОВЕРНА информация каква е модификацията на Як-9, подарен от Покришкин на Стоянов(онзи с дарствения надпис) - "М", "Т", "Д" или пък "П"? Един приятел води дискусия с негов познат, та по негова молба се ангажирах да проверявам. _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Мдам. Ето ги въпросните: ![]() ![]() И продължавам: ![]() Следващите две не са от съветски списания, но ей богу - нямам никакъв спомен как са се появили в архива ми! Всъщност, и двете са преснимани от Стефан Бошняков от някакви източници, нейде през 80-те години на миналия век. ![]() ![]() Нещо твърде интересно - това е преснета изрезка от едновремешната "Скшидлата полска". Проекции на фантасмагоричния секретен немски транспортник от "По следите на изчезналия кивот"(1981) с Харисън Форд в ролята на Индиана Джоунс. ![]() ![]() И накрая(за днес), две снимки на нашето Арадо, още докато беше във Варненския музей. Черно-бялата не знам от кого е(аз по това време също съм му правил снимки), а цветната - на "Сър" Бошняков. ![]() ![]() _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
Нататък... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Докато изравях горните "апокрифи" ![]() ![]() ![]() ![]() _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Page 1 of 2 [18 Posts] | Goto page: 1, 2 Next |
View previous topic :: View next topic |
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum |
[ Time: 0.1119s ][ Queries: 12 (0.0054s) ][ Debug on ] |