Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics: hot РОДОПИ 21 - СНЕЖЕН ЕКШЪН(16)
В момента е: Пон 12 Апр 2021, 02:38
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
НОВИНИ ОТ МО
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 25 [372 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 23, 24, 25 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42538

МнениеПуснато на: Вто 19 Ное 2013, 14:11    Заглавие:  НОВИНИ ОТ МО  

Заместник- министърът на отбраната Иван Иванов участва в заседание на Съвета „Външни работи“ на Европейския съюз
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 19 Ное 2013, 15:11    Заглавие:  

19 ноември 2013 г.

По повод запитванията за отсъствието на министър Ангел найденов и ген. Симеон Симеонов от празника на СВ, МО съобщава:

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов са на посещение при българския контингент в Афганистан. Те проведоха срещи с командирите на база „Феникс“- Кабул и на летището в Кандахар. На тях бяха дискутирани обстановката и изпълнението на задачите, възложени на българския контингент.

Пред българските военнослужещи от Кабул и Кандахар министър Найденов представи приоритетите в работата на ръководството на Министерството на отбраната и дискутира с тях по всички въпроси свързани с ежедневното изпълнение на задачите.

В посещението участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал–лейтенант Атанас Самандов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 19 Ное 2013, 16:38    Заглавие:  

19 ноември 2013 г.
Заместник-министърът на отбраната Неджми Али се срещна с китайска военна делегация, водена от заместник-началника на Генералния щаб на Китайската народноосвободителна армия генерал-лейтенант Уан Гуанджун

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али проведе среща днес, 19 ноември, с китайска военна делегация, водена от заместник-началника на Генералния щаб на Китайската народноосвободителна армия генерал-лейтенант Уан Гуанджун.

В срещата участваха посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Уей Дзинхуа и аташето по отбраната на Китайската народна република в България полковник Хан Ган.

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али подчерта активните контакти между България и Китайската народна република. Той изрази задоволство от развитието на двустранните отношения в областта на сигурността и отбраната в рамките на подписания през 2011 г. Меморандум за разбирателство. Заместник-министър Али отбеляза задълбочаващото се сътрудничество както между Военновъздушните и Военноморските сили на двете армии, така и между силите за специални операции.

„Важен момент за нас е подготовката и обучението на личния състав с цел създаване на съвременни въоръжени сили“, заяви той. Заместник-министърът на отбраната припомни, че във Военната академия „Г. С. Раковски“ се обучават китайски офицери, като изрази надежда, че ще бъде предоставена възможност на български военнослужещи да се обучават в Пекин. Той заяви, че сътрудничеството между двете страни има перспективи за развитие и в областта на отбранителната индустрия.

Заместник-началникът на Генералния щаб на Китайската народноосвободителна армия генерал-лейтенант Уан Гуанджун набеляза областите за разширяване на двустранното сътрудничество – военното образование, съвместни учения и подготовка на въоръжените сили, участия в международни изложения на отбранителната индустрия.
На срещата присъстваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, директори на дирекции в Министерството на отбраната.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 19 Ное 2013, 17:13    Заглавие:  

19 ноември 2013 г.
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов участва в заседание на Съвета „Външни работи“ на Европейския съюз

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз в рамките на Съвет „Външни работи“, което се проведе вчера, 18 ноември , в Брюксел, Белгия. На заседанието бяха обсъдени обобщеният доклад на върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън за подготовка на Европейския съвет по въпросите на отбраната през месец декември 2013 г. и заключенията по Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО).

Заседанията на Съвет „Външни работи“ във формат министри на отбраната продължиха днес, 19 ноември, с Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана, на което беше обсъден приносът на Агенцията за подготовката на Европейския съвет по въпросите на отбраната и беше приет бюджетът за 2014 г.

В рамките на заседанието на Борда, заместник-министър Иван Иванов посочи, че Министерството на отбраната разглежда дейността на Агенцията не само като платформа за разширяване на сътрудничеството в областта на развитието на отбранителни способности, но и като средство за засилване на Европейската отбрана. Той изрази подкрепа за предложените действия по четири големи проекта като значим принос на Агенцията към предстоящия Европейски Съвет.

Заместник-министър Иванов подчерта, че правилното прилагане на „Кодекса за поведение” на инициативата за обединяване и споделяне на способности е добра основа за нейното по-нататъшно и по-систематично развитие. С това ще се увеличат възможностите за дългосрочно сътрудничество и ще се подпомогнат бъдещи съвместни проекти.
От българска страна беше изразена подкрепа за усилията на Агенцията в областта на Изследванията и Иновациите, стимулирането на инвестициите в тази област, по-големия достъп до Европейските структурни фондове при развитието на технологиите с двойна употреба, както и за развитието на Европейската отбранителна технологично-индустриална база и дейностите в подкрепа на малките и средни предприятия, развиващи дейност в сектора на отбраната.
Сесията на министрите на отбраната, с участието на Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и комисар Антонио Таяни продължи с обсъждане на индустриалните аспекти за подготовката на Съвета през месец декември и операциите на Съюза.
България подкрепи предложението на Италия за обсъждане на евентуално провеждане на операция за борба с нелегалния трафик на хора в района на Средиземноморието. Заместник-министър Иван Иванов обърна внимание на проблемите, пред които е изправена страната ни като посочи, че нелегалната имиграция е общ проблем за целия Европейски съюз, изискващ колективен европейски отговор. Заместник-министър Иванов подчерта, че в процеса на формиране на решенията на Европейския съюз по проблема с нелегалния трафик България ще отстоява позиции за разглеждането му в по-широка географска рамка, която да включва и обсъждането на мерки по аналогичния проблем на югоизточните сухопътни граници на Съюза.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 20 Ное 2013, 13:13    Заглавие:  

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Обществения съвет по въпросите на отбраната

Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), като координиращ орган на 28 организации от сферата на отбраната, изразява своето и на съставните му организации безпокойство от непрекъснатото влошаване на и без това тежкото социално положение, в което от години се намират българските военноинвалиди и военнопострадали. Тези заслужили пред Родината ни граждани са принудени да преживяват всеки месец от живота си с пенсии в размер от 151 до 181 лева. Тази ситуация спешно следва да се променени в интерес на българските военноинвалиди и военнопострадали. Защото става въпрос за граждани, пострадали при изпълнение на войнските си конституционни задължения, произтичащи от чл. 59, ал. 1 от Конституцията на Република България.
Несъмнено проблемите на тези хора са се натрупвали дълго време, като са се задълбочили драстично през последните 3-4 години. Това налага предприемането на спешни мерки за физическото оцеляване на военноинвалидите и военнопострадалите, които вече са изпаднали под дъното на всякакви социални класации. В този смисъл, предлаганите от ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) изменения и допълнения в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите (ЗВИВП), са насочени към засилване на грижата на държавата към засегнатата група лица и подобряване на изключително тежкото им социално и здравно положение, чрез приравняване на правата им с тези на ветераните от войните.
Измененията и допълненията в ЗВИВП очертават скромни стъпки към облекчения при снабдяване с лекарствени продукти по лекарско предписание, подобряване на достъпа до медицинска рехабилитация и добавка към военноинвалидните пенсии в размер на определен процент от социалната пенсия за старост, фиксиран чрез Закона за държавния бюджет за съответната година. Увеличаването на символичните пенсии на пострадалите във военно и мирно време защитници на Родината, ще способства за премахване на бариерите пред социалното включване и равноправната интеграция на военноинвалидите и военнопострадалите. Внасянето на тези промени в ЗВИВП няма да доведе до пряко и/или косвено осезаемо натоварване на държавния бюджет. По този начин правата им ще се изравнят с тези на ветераните от войните, получаващи добавка в размер на една цяла социална пенсия, съгласно Закона за ветераните от войните.
Предвид изключително тежкото социално положение, в което се намират българските военноинвалиди и военнопострадали, призоваваме ръководството на Министерството на отбраната да побърза с внасянето и разглеждането от Министерския съвет на Проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗВИВП. Нека и ние, така както го правят съюзниците ни от ЕС и НАТО, проявим необходимото милосърдие, уважение и цивилизовано отношение към пострадалите защитници на Отечеството.

Предс. на ОСВО ген.-лейт. (р.) Кирил Цветков
Предс. на СВИВП мл. лейт. (з.) инж. Петър Велчев
София, 20 ноември 2013 г.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 20 Ное 2013, 16:49    Заглавие:  

България потвърди участието си в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване
и подпомагане в Афганистан


България ще участва с до 110 военнослужещи в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”. Този ангажимент, поет от правителството, съответства на отговорностите на страната ни като член на НАТО за подкрепа на Афганистанските сили за сигурност и развитието на институциите в страната.

Очаква се планът на мисията да бъде утвърден в началото на 2014 г. След одобряването му и изготвянето на списък с изискванията към състава на силите, Министерството на отбраната ще внесе и правителството ще разгледа конкретните параметри за българското участие.

С друго решение кабинетът одобри проекта на споразумение за прекратяване действието на Меморандума за разбирателство относно установяването и поддръжката на обединени центрове за въздушни операции в Съюзното командване на НАТО в Европа. Прекратяването на действието на меморандума произтича от новата командна структура на Алианса и промяната на броя и статута на обединените центрове за въздушни операции.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 22 Ное 2013, 09:40    Заглавие:  

Уволнен от военния министър шеф на държавна фирма отново е в ръководството ѝ

Юлиан Христов Публикувана на 21 November 2013 в 17:12

Уволненият от поста управител на държавното дружество „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД Ваньо Кръстев е назначен отново в ръководството на дружеството. Информацията беше потвърдена пред OFFNews от Министерството на отбраната и от новия управител на дружеството – Емил Петров.

За бронята на един “Майбах”
В края на октомври заради съмнения за нагласен търг за продажбата на части от легендарни танкове “Майбах” министърът на отбраната Ангел Найденов уволни Кръстев и с нова заповед назначи за управител Емил Петров, който ръководеше дружеството при министър Николай Цонев.
Ревизия на търга, направена от новото ръководство на дружеството, показва, че не е имало нарушения в процедурата по продажба на танковете. Резултатите от проверката са докладвани на министъра, който е принципал и представител на държавата в дружеството.
По информация на OFFNews Кръстев е върнат почти светкавично в ръководството на дружеството. Към момента от Министерството на отбраната не дават повече информация за това какво е показала проверката на спрения търг.
Ръководството на дружеството е подложено на постоянни смени. Ваньо Кръстев беше назначен на поста през август. Той смени Валентин Симеонов, който беше назначен при министър Аню Ангелов през ноември 2011 година. При тази рокада Симеонов смени Емил Петров.
Според недоказани твърдения поредната рокада в управата на дружеството, което е популярно и като „Кражби и продажби“, е била планирана. Управител на дружеството се назначава или уволнява еднолично от министъра. Той трябва да бъде уведомяван за всяка следваща промяна, ако назначи или отстрани свой заместник.
„Кражби и продажби“ ЕООД
Новият управител на “Снабдяване и търговия” все още няма допуск до класифицирана информация, каквато се изисква за този пост. Петров обаче уверява, че в момента ДАНС го проверява, за да му бъде издадено съответното ниво на допуск до тайните на държавата.
Новият управител има опит в областта на търговията. Той е оглавявал държавното дружество и преди това, а понастоящем е съдружник в частното дружество „Алиби екстра“. Сред предметите на дейност на фирмата му са търговия с движими и недвижими вещи, както и тяхната оценка, покупка на стоки или други вещи с цел препродажба, търговско представителство и посредничество. Подобна е и дейността на държавното дружество „Снабдяване и търговия“ – външна и вътрешна търговия, маркетинг, представителство, посредническа и комисионна дейност.
Според действащото законодателство няма забрана Петров да бъде управител на държавното дружество, в чиито складове има значителен на брой вещи с отпаднала необходимост, които подлежат на продажба.
Продажбата на движимите вещи с общо предназначение се извършва чрез Софийска стокова борса. Въоръжение, бойна и специална техника, ракети, военно-техническо имущество и запасни части за тях се продават от „Снабдяване и търговия-МО” на купувачи, притежаващи съответните лицензи за търговия с тях.
Дружеството е един от основните генератори на приходи на Министерството на отбраната. От финансовия му отчет за 2012 година става ясно, че реализираните от него продажби в размер на повече от 61 млн. лв. Това е в пъти повече в сравнение с 2011 година, когато приходите от продажби са били едва 10 млн. лв.
Според обобщената информация за прилагането на Правила за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от кредитни или финансови институции към 30.09.2013 г. за обслужваща банка е избрана Корпоративна търговска банка, а размерът на паричните средства на дружеството към 30.09.2013 г. не надвишава 3 млн. лв., поради което не попада в обхвата на т. 3 от Правилата относно ограниченията за концентрация.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 25 Ное 2013, 14:47    Заглавие:  

Смолянските военноинвалиди отчетоха дейността си
подп. о.р. Манол Тенчев

Проблемите с достъпа до лекарствени продукти и транспортното обслужване на военноинвалидите и военнопострадалите, уредено чрез Закона за военноинвалидите и военнопострадалите (ЗВИВП), както и снабдяването с дърва за огрев, се очертаха като основни на проведеното Годишно-отчетно събрание на Дружество „Военноинвалид” – град Смолян. В тази връзка на участващите в работата му експерти от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) бяха зададени редица конкретни въпроси. На по-голямата част от тях отговори специалиста в отдел „Организационна дейност” на СВИВП г-н Николай Митриков. С тях се запозна и присъстващият представител на Община Смолян г-н Ангел Добриков.
Събранието се проведе на 23 ноември т.г. във Военния клуб в Смолян под председателството на председателя на Контролия съвет на дружеството г-н Симо Чилингиров. С интерес бяха изслушани годишните отчетни доклади на председателя на дружеството г-жа Мария Златкова и на секретар-касиера г-жа Стефка Куледжиева. Симо Чилингиров отчете и дейността на Контролния съвет.
Основно място в работата на събранието зае обсъждането на необходимостта от законодателно разрешаване на тежките социални проблеми на военноинвалидите и военнопострадалите чрез предприемане на решителни стъпки към изравняване на правата им с тези на ветераните от войните. Присъстващите изслушаха внимателно всички предложения за изменения и допълнения в ЗВИВП, единодушно ги приеха и подкрепиха усилията на Управителния съвет на СВИВП и на неговия председател мл. лейт. о.з. инж. Петър Велчев за спешното им разглеждане от Министерския съвет и приемането им от Народното събрание.
Участниците в събранието повдигнаха и въпроси, свързани с честото, според тях, явяване на ТЕЛК. Напомнено им бе да не допускат отнемането на военната им инвалидност и замяната й с гражданска такава, тъй като по този начин губят пожизнените си права по ЗВИВП. А и те не са граждани, пострадали при битови инциденти, а при изпълнение на воинските си конституционни задължения, свързани с изграждането на Българската армия и отбраната на страната. Обсъдени бяха възможностите за възстановяване на съществуващите преди 1944 г. нагръдни отличителни знаци за военноинвалиди и военнопострадали, както и изработването на награден знак за военноинвалиди, като част от наградната система на Министерството на отбраната.
Гости на събранието бяха и председателя на Обл. съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) – град Смолян полк. о.р. Борис Раков, както и секретаря на Съюза капитан о.з. Никола Чуралски. Ръководствата и членовете на смолянските структури на двата съюза са убедени, че и занапред ще си сътрудничат във военнопатриотичната и родолюбивата си дейност, възнамерявайки съгласувано и координирано да поставят общите си проблеми пред оторизираните за разрешаването им институции.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 27 Ное 2013, 14:51    Заглавие:  

НАТО провежда учение по киберзащита „Cyber Coalition 2013”
27.11.2013

Учението по кибер защита на НАТО „Cyber Coalition 2013” се провежда в периода 26 – 28 ноември в София. То протича в реална комуникационна и информационна инфраструктура с участието на над 30 държави, като от българска страна участва екип от Министерството на отбраната и пряко подчинени на министъра на отбраната структури. Целта на „Cyber Coalition 2013” е усъвършенстване на способностите за кибер защита и обединяване на ресурсите на Алианса за защита от кибер атаки.

Представители на министерства, агенции и комисии, имащи отговорности в областта на кибер защитата, участват на този етап като „наблюдатели“, като в краткосрочен план Министерството на отбраната ще предложи да се формира съвместен екип.

Провеждането на учения и тренировки от подобен характер на коалиционно, съюзно и национално ниво допринасят за усъвършенстване на уменията и подготовката на екипа за реагиране при кибер атаки и създават условия за придобиване на способности за кибер защита на комуникационните и информационни ресурси на държавата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 27 Ное 2013, 17:52    Заглавие:  

27 ноември 2013 г.
Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще инспектират изпълнението на задачите в хода на операцията „Съвместни усилия – 2013 г.”

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще инспектират утре, 28 ноември 2013 г., изпълнението на задачите през първия етап от операцията на Сухопътните войски „Съвместни усилия – 2013 г.“. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще представи изпълнението на задачите по подобряване и възстановяване на пътищата в район от югоизточната погранична зона. Брифингът, на който ще присъстват и журналисти, ще започне в 13.00 ч. в района на пирамида 246, намираща се на три километра южно от с. Голям Дервент, община Елхово.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 29 Ное 2013, 08:58    Заглавие:  

28 ноември 2013 г.
Постоянният секретар на Министерството на отбраната Добромир Тотев ще участва в честването на 100-годишнината от създаването на първия военен санаториум в България

Постоянният секретар на Министерството на отбраната Добромир Тотев ще участва утре, 29 ноември, в честване на 100-годишнината от създаването на първия военен санаториум в България в гр. Банкя. Събитието ще започне в 12:00 ч. с тържествено събрание и празничен концерт в сградата на санаториума на ул.“Иван Вазов“ № 5.

Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация към Военномедицинска академия в гр. Банкя е наследник на първия военен санаториум в страната ни. Базата е превърната в специализирано лечебно заведение за болести на сърдечносъдовата система и за неврологични заболявания. Приемат се и пациенти с всички постоперативни състояния на сърцето като поставяне на байпас, изкуствени клапи, катетърно разширяване на коронарните съдове и поставяне на стентове.

***

Създаден през 1913 г. за нуждите на пострадалите от Балканската война през първите си години санаториумът е разгърнат в палатки. По време на Първата световна война балнеолечението се разширява и се поставя въпросът за построяване на санаториум. През 1926 г. о.з. майор Никола К. Иванов заедно със съпругата си Елена правят дарение от 3 млн. лева и 1700 кв.м.земя в Банкя, благодарение на което започва планираният строеж. През 1927 г. Министерството на войната открива още една санаториална сграда чрез дарение на сем. Домна и Михаил Теневи в памет на загиналия син на Домна от първия й мъж Коста Паница. В края на 60-те години е построена и най-новата сграда към санаториума. Рехабилитацията и профилактиката се разширяват и се поставят на научни основи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 02 Дек 2013, 09:39    Заглавие:  

1 декември 2013 г.
Заместник-министърът на отбраната Неджми Али ще открие научна конференция на тема „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната“

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али ще открие утре, 2 декември, научна конференция на тема: „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната”. Двудневният форум ще се проведе в Централния военен клуб и е организиран от Института по отбрана, съвместно с дирекция „Инвестиции в отбраната“.

В рамките на форума участниците ще дискутират въпросите в научни секции: „Комуникационни и информационни технологии и системи”, „Въоръжение и военна техника“, „Военна стандартизация, сертификация, качество и изпитвания“, „Демилитаризация или утилизация” и „Киберотбрана, криптография и информационна сигурност“.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 02 Дек 2013, 09:48    Заглавие:  

1 декември 2013 г.
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов бяха на работно посещение в Република Гърция

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и ръководена от тях военна делегация бяха на работно посещение в Република Гърция на 29 и 30 ноември. Целта на визитата беше запознаване с опита на нашите съседи в превенцията за недопускане на нелегални имигранти на гръцка територия, като част от външната граница на Европейския съюз.
Началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция генерал Михаил Костаракос представи опита и постигнатите резултати на страната в предотвратяването на нелегалната имиграция.
От гръцка страна на срещите присъстваха и командирите на 4-ти армейски корпус, заместник-командирите на 12-та и 16-та механизирани дивизии, както и представители на регионалните полицейски структури отговорни за охраната на държавната граница.
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов посетиха част от изградените съоръжения по гръцко-турската граница.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 02 Дек 2013, 11:57    Заглавие:  

2 декември 2013 г.
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще участва в честването на 122-ата годишнина от създаването на Военномедицинската академия

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще участва днес, 2 декември, в тържествено събрание по повод 122-ата годишнина от създаването на Военномедицинската академия. Събранието ще се проведе от 12.00 ч. в театър „Българска армия“.

По-рано същия ден от 10.00 ч. ще бъдат поднесени венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА. В 10.15 ч. в централното фоайе на сградата ще изнесе концерт танцовият ансамбъл на община Босилеград. От 11.00 ч. във фоайето на ВМА ще бъде открито композиционно пано на художника Михаил Лалов „Дървото на живота“ в памет на донорите, дарили органи за чернодробни трансплантации, извършвани във Военномедицинската академия. От 11.30 ч. на 13-ти етаж във ВМА ще бъде открита реновираната Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовата система.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 02 Дек 2013, 16:21    Заглавие:  

Днес, 2 декември 2013 г., в Централният военен клуб бе открита научната конференция „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната MT&S-2013. Тя се провежда под патронажа на заместник-министъра на отбраната Неджми Али и обобщава научната постижения на Институт по отбраната през годината.
Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Конференцията бе открита от директора на ИО-МО полк. доц. д-р Стоян Балабанов.
Click to see if image is larger

Присъстваха заместник-министъра на отбраната Неджми Али, Велислав Цанов, директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната”, о.з. генерал Михо Михов, о.з. ген.-майор Борис Бонев, о.з. ген.-майор Иван Дочев, служители на ИО-МО, офицери от МО, БА и ВА „Г. С. Раковски”.
Полк. Стоян Балабанов подчерта значението на военнотехническите изследвания, защото подхода smart defence дава възможност в период на ограничен бюджет за отбраната с по-малко средства да се решават проблемите.


Click to see if image is larger
В приветственото си слово зам.-министър Али подчерта важността на връзката между ИО-МО, другите научни звена и отбранителния бизнес. Това е и практиката която се налага в общите системи за отбраната и сигурност на НАТО И ЕС. Голяма част от въоръжението и техниката на БА е морално и физически остаряла и с помощта на военнотехническата наука трябва да се спре ерозирането на способностите на БА” заяви Неджми Али. „ИО е водещо научно звено при формирането на мащабни проекти в МО като тези за новия изтребител, ББГ и други”.

Проф. о.р. ген.-майор Борис Бонев представи доклад „Тенденции в развитието на военните технологии”.
Полк. доц. д-р Стоян Балабанов представи доклад „ИО- гръбнакът на научноизследователската и опитно-конструктурска дейност в системата на МО или в интерес извън нея” в която проследи историческите трансформации на научните звена на МО. Представена бе и сегашната структура на ИО и направленията в които работи. Сред тях заслужава да се отбележи проекта за модернизация на авиониката на самолетите МиГ-29, новата бойна машина за ББГ, като тук бе отбелязано че цялостното оборудване само на една ББГ ще струва около 500 млн. лв. и това вероятно ще е причината да се премине към модернизация на сега съществуващите машини. След другите проекти за тези за развити на системите за командване и контрол, за стационарната комуникационна система „Странджа-2”, за „Войник на бъдещето”, като тук новината е че в сряда 4 декември 2013 г. ще бъде приета на въоръжение нова полева униформа с която до 2 години ще бъде оборудвана цялата армия. Тя е с нови мембранни технологии и подобрена камуфлажност.
Третият пленарен доклад бе на г-жа Радка Банялиева, директор на Музея на авиацията в Крумово на тема „Цветан Лазаров – професорът на българското самолетостроене”.

След това работата на конференцията продължи в 3 направления: „Комуникационни и информационни технологии и системи”, „Въоръжение и военна техника” и „Военна стандартизация, сертификация, качество и изпитания”.
Конференцията продължава и утре.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 25 [372 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 23, 24, 25 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0952s ][ Queries: 14 (0.0086s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker