Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
БОЙКО БОРИСОВ СЪС СКАНДАЛНАТА ИСТИНА: ИЗРИТАХА ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ЗАРАДИ ОГРОМНИТЕ СКАНДАЛИ ТАМ!!! · Арктическият Тор застъпи бойно дежурство в Заполярието · Израел е заподозрян в нанасянето на удар по военна база в Ирак · Обявиха конкурс за 198 вакантни длъжности в Сухопътните войски · Турция се зарече да не напуска Северозападна Сирия · ДАМИ КАНЯТ : Ели има нови плочки в банята, а Ана те чака с кафе ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Sat 24 Aug 2019, 04:28
All times are UTC + 2
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Гражданска авиация - летища, снимки и коментари
Очаква се дефицит на пилоти в ГА на България през 2017 г.
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Author Message
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 23 Apr 2014, 13:34    Post subject:  Очаква се дефицит на пилоти в ГА на България през 2017 г.  

Кръгла маса за дефицита на пилоти в българската гражданска авиация

Click to see if image is larger

На 23 април 2014 г. в София се проведе кръгла маса на тема „Подготовка на пилоти и кадрово осигуряване на гражданската авиация – състояние, перспективи, и ангажименти на държавните институции”. Организатори бяха „Форум за балкански транспорт и инфраструктура”(ФБТИ) и Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), със партньорството на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Списание „Клуб КРИЛЕ” бе медиен партньор.
Основната цел бе да се обсъди ида се подготви визия за важността на проблемите и добрите практики за подготовка на пилоти за гражданската авиация, уточняване на стратегическите насоки и експертизата в областта.
Участваха председателят на ФБТИ Петър Мутафчиев, председателят на АБА Светослав Станулов, заместник-министърът на МТИТС Антон Гинев, представители на МОН, Технически университет София, летателните учебни центрове, Съюза на ветераните от БГА „Балкан”, медии.
След обсъждане на всички аспекти на очаквания през 2017 г. дефицит от около 100 пилоти за нуждите на гражданската авиация, конференцията прие заключителен документ в който се настоява за възстановяване на държавното финансиране на леталеното обучения, при предварително съгласуване на квотата за всяка година съвместно с ГД ГВА, авиокомпаниите, МТИТС и МОН, като се поемат ангажименти към преминалите строг подбор кандидати и при отговорности от тяхна страна. Бе подкрепено да се вземат предвид в разчетите и на випускниците на ТУ-София след 2009 г. чиито летателно обучение не беше осигурено от държавата.
Според зам.-министър Антон Гинев и Светослав Станулов 2014 г. е критична за вземане на законово решение с твърда нормативна база за възстановяване на държавното финансиране, защото обучението е минимум 2 г., а първите кадри трябва да са готови през 2017 г., когато се пенсионира поради възраст първия випуск на ВНВВУ „Г. Бенковски”, завършил през 1977 г.

Подробности в бр. 6/2014 на сп. "Клуб КРИЛЕ"

Last edited by Dimitar Stavrev on Wed 23 Apr 2014, 17:20; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
airtop

Joined: 09 Jan 2008
Posts: 27

PostPosted: Wed 23 Apr 2014, 14:19    Post subject:  

А десетките безработни пилоти, които от години се опитват да влезнат в системата кучета ги яли. Нали държавна пара ще се усвоява, трябва да сме бързи. Аман от лицемерие и алчност!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 23 Apr 2014, 16:59    Post subject:  

Антон Гинев: Търсим решение за възстановяване на държавната поръчка за обучение на български пилоти

Търсим решение за възстановяване на спряната, преди години държавна поръчка за обучение на български пилоти. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев днес по време на кръгла маса на тема: "Подготовката на пилоти и кадровото осигуряване на гражданската авиация – състояние, перспективи и ангажименти на държавните институции".

По време на дискусията заместник-министър Антон Гинев каза, че за постигането на ефективно и дългосрочно изграждане на работеща система за обучение на български пилоти е необходимо всички заинтересовани страни да участват в процеса. Той изрази увереност, че тази дискусия е стъпка в правилната посока и ще доведе до постигането на положителни резултати.

По думите му, при предварителният подбор на кандидат-пилотите трябва да бъде формирана комисия, в която да участват представители от ГВА, МОН, българските авиокомпании и учебните центрове. Избраните кандидати трябва да имат възможност да подпишат предварителни договори за работа с български авиокомпании, както поемат отговорности при неизпълнението им. Това ще даде сигурност на кандидатите, че ще имат работа, ще даде сигурност на авиокомпаниите, че те са подходящи за пилоти и на държавата, че инвестираните средства са ефективно изразходвани, допълни зам.-министър Гинев.

Участниците в дискусията се обединиха около няколко идеи и предложения, които предстои да бъдат детайлно разгледани на следващ етап за да бъде избран най-добрият подход при обучението на български пилоти.

Кръглата маса се организира от Форум за Балкански транспорт и инфраструктура /ФБТИ/ и Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/. Участие в конференцията взеха заместник-председателят на Комисията по транспорта, информационните технологии и съобщенията към НС Георги Свиленски, народният представители и член на Комисията по транспорта, информационните технологии и съобщенията към НС Петър Мутафчиев, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Минчо Цветков, председателят на АБА Светослав Станулов, представители на Министерството на образованието и науката, български авиокомпании, центрове за летателно обучение, Съюза на ветераните от БГА, Съюза на летците от гражданската авиация, катедрата по въздушен транспорт на Техническия университет, ВТУ "Тодор Каблешков" и български специалисти в областта на гражданската авиация.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 23 Apr 2014, 17:00    Post subject:  

До airtop - според изнесените днес данни към момента има около 50 пилота без работа, които ще бъдат "глътнати" от авиокомпаиите в следващите 2-3 години
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Yahiko

Joined: 30 Mar 2004
Posts: 618

PostPosted: Wed 23 Apr 2014, 19:16    Post subject:  

След като авиокомпаниите вече са частни и печелят пари от работата на пилотите, редно е те да поемат разноските по обучението.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » krile.net - ГРАЖДАНСКИ АВИАЦИОНЕН ФОРУМ » Гражданска авиация - летища, снимки и коментари
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0567s ][ Queries: 12 (0.0030s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker