Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Вто 11 Авг 2020, 11:54
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Учения на българските ВМС
БРИЗ 2014 - учението и ВИП денят
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 2 [19 Мнения]   Иди на страница: 1, 2 Следваща
Автор Съобщение
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 04 Юли 2014, 09:40    Заглавие:  БРИЗ 2014 - учението и ВИП денят  

3 юли 2014 г.
Започва военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”


Започва военноморското учение с международно участие „Бриз 2014” , което ще се проведе от 4 до 13 юли в западната част на Черно море. В учението ще участват кораби от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Съединените американски щати, самолет от патрулната авиация на САЩ, както и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО.

Сред основните цели на учението е подобряването на оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите сили и междуведомствени партньори чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза. По време на учението ще се извърши национална сертификация на щаба на Военноморските сили за планиране и провеждане на самостоятелна операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.
Домакин на „Бриз 2014” е военноморска база ВМС.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед 06 Юли 2014, 10:06    Заглавие:  

4 юли 2014 г.
Започна военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“

Военноморско учение с международно участие „Бриз 2014” започна днес, 4 юли, в западната част на Черно море. Българските ВМС участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили,както и взвод от Сухопътните войски.
В учението „Бриз 2014” вземат участие ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY”, ракетния катер „MIZRAK”, патрулния катер „TUZLA” и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS”, ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA” и миночистачът „AXENTE”, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE”, италианския минен ловец „RIMINI”, турския минен ловец „AKÇAY” и английския минен ловец „CHIDDINGFOLD”.
Осемнадесетото издание на учението “Бриз” продължава традицията - да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението. В „Бриз 2014” се включват Българският червен кръст, Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Дирекция „Национална система 112” и Областна дирекция Бургас към МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Изпълнителна агенция “Морска администрация” към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, “Поддържане чистотата на морските води” АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС” ЕООД, МБАЛ Бургас АД, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите- Бургас, Областна администрация Бургас, Община Бургас.
Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на участието на военноморски компонент на Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза, както и да се сертифицира Щабът на Военноморските сили на Република България за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.
По време на учението усилията са насочени към усъвършенстване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните - участнички; експериментиране и отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с държавни ведомства и неправителствени организации при операция в отговор на криза в многонационална среда; действия при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора.
След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО се сформира морско командване с оперативен щаб и многонационално оперативно съединение. Командир на морското командване е контраадмирал Димитър Денев, командир на ВМС. Оперативният щаб е под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Мален Чубенков – командир на военноморската база.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2014, 11:01    Заглавие:  

10 юли 2014 г.
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства на ВИП-деня на националното военноморско учение „Бриз 2014“

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства утре, 11 юли, на ВИП-деня на националното военноморско учение „Бриз 2014“, който ще се проведе в акваторията на Бургаския залив. Гостите на ВИП-деня на учението „Бриз 2014“ ще наблюдават изпълнението на операция по спасяване на голям брой хора, бедстващи в Черно море, спасяване на човек от водата от вертолет, отразяване на атака на въздушен противник, отразяване на асиметрични атаки на море, унищожаване на плаваща мина, стоварване на хора и техника на необорудван бряг и други действия от динамичния показ.

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“ участват кораби от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Съединените американски щати, самолет от патрулната авиация на САЩ, както и 4 кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО.

Сред основните цели на учението е подобряването на оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите сили и междуведомствени партньори, чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 10 Юли 2014, 11:12    Заглавие:  

Продължава военноморското учение с международно участие „БРИЗ 2014”
09.07.2014

Изпълнението на предварително планираните епизоди на море в рамките на военноморското учение с международно участие „БРИЗ 2014” започна днес, 9 юли.

Корабите от многонационалното оперативно съединение под командването на командира на военноморска база ВМС комодор Мален Чубенков напуснаха Пункта за базиране Бургас и Пристанище Бургас и излязоха на море. По време прехода бяха отработени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището, и съвместно маневриране в състава на тактическата група.

Корабните групи отработваха задачи по откриване и отразяване атаките на бързоходни лодки, отразяване атаките на въздушен противник, борба с пожари, оказване помощ на горящ кораб, приемане и предаване на товари по вертикален способ, приемане на товари на ход, буксировка на аварирал кораб, търсене на подводница.

В рамките на планираните епизоди продължава и организирането на взаимодействието с участващите в учението правителствени и неправителствени организации.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 09:51    Заглавие:  

На 11 юли бяха представени в синтезиран вид епизодите и съответно постигнатата оперативна съвместимост между отделните участници в традиционното национално военноморско учение с международно участие „Бриз”. За деня за високопоставени гости в Бургас пристигнаха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Найденов, заместникът му ген.-майор Константин Попов, заместник-командирът на СКС контраадмирал Георги Мотев, съветникът на президента по военните въпроси контраадмирал Георги Фидонов, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, командирите на СВ и ВВС ген.-майорите Андрей Бочев и Румен Радев, представители на МО, СКС, „Военна полиция” и други структури на Министерството на отбраната, областни и общински власти в Бургас, областните структури на МВР, Министерството на здравеопазването и министерството на транспорта. Събитието бе отразявано от над 30 национални и регионални медии с над 50 представителя.

Официалните гости
Click to see if image is larger

Знамето на вмб.ВМС
Click to see if image is larger

Рапорта към министър Ангелов на командира н апочетната рота
Click to see if image is larger

Приемане на строя
Click to see if image is larger

Точно в 8,30 с военни почести представителна рота от военноморска база – ВМС посрещна министър Ангел Найденов. Сред това всички гости се качиха на борда на фрегата 42 „Верни” с командир кап. II ранг Павлин Петков, един от офицерите участвали в историческия преход на първата фрегата тип Е-71 „Дръзки” от Белгия до България през далечната вече 2005 г. Министър Найденов бе посрещнат на борда на „Верни” от командира и почетния взвод от екипажа.

Кап. II ранг Павлин Петков, командир на "Верни", посреща министър Найденов
Click to see if image is larger

Рапорт от командира на почетния взвод на "Верни"
Click to see if image is larger

Министър Найденов поздравява почетния взвод на "Врени"
Click to see if image is larger

Първият епизод бе „Ликвидиране на последици от терористичен акт срещу танкер”. По легенда танкер 303 „Акин” от състава на вмб-ВМС превозва гориво за бежански лагер с бежанци от фиктивна държава засегната от етнически конфликт. Терористи от противоборствата държава извършват терористичен акт и взривяват ИВУ на борда на кораба. Последва пожар на кърмата му.

Теростичната атака
Click to see if image is larger

За ликвидирането му първи се включи екипажа на „Акин” с бордовите противопожарни средства.

Самогаясене от екипажа на "Акин"
Click to see if image is larger

Скоро в битката с огъня (имитиран с димки) се включи стоящия на кея наблизо противопожарен катер 321 „Ахелой”. С мощни струи от противопожарните оръдия те бързо ограничиха огъня.

Мощните струи на "Ахелой"
Click to see if image is larger

В това време се включиха и цивилните структури в лицето на ОУ „Противопожарна безопасност и защита на населението” с 1 противопожарен автомобил. Състава му също включи противопожарни линии за външна гасене, а друга част от екипа извърши оглед на задимените вътрешни помещения на „Акин” и евакуира ранени и обгазени морящи.
Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Те бяха незабавно транспортирани до МБАЛ Бургас от линейки на БЧК, „Бърза помощ” и ВМА. В координацията и осъществяването на операцията се включи и катер „Бургас Таг Сървис”, представителни на Дирекция 112 на МВР, Областната управа и кметството на Бургас и другите отговорни национални и местни институции.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 10:29    Заглавие:  

С края на епизода фрегата 42 „Верни” напусна пристанище Бургас-изток и се отправи към акваторията на Бургаския залив за следващите епизоди. В това време в пристанището влезе турската подводница Dolunay и застана на кей на новата Морска гара.

Вторият епизод бе „Спасяване на голям брой бедстващи хора на море”. По легендата на учението кораб с емигранти (изигран от катер 326) претърпява бедствие и в паника голяма част от тях скачат във водата. Излъчен е сигнал за помощ и институциите отговорни за спасявана на човешки живот на море се задействат- дирекция „Телефон 112” препредава сигнала до ВМС, РД „Гранична полиция” – Бургас, Морска администрация -Морски спасителен координационен център, Областна администрация Бургас. Задействани са техни сили и средства, като и се оказва помощ от БЧК и „Бургас Таг Сървис”. Спасителни и многоцелеви катери на ВМС, Морска администрация, БЧК и други структури пристигат на мястото на произшествието и започват да вадят спасителните плотове и хора от водата.

"Бедстващия" кораб
Click to see if image is larger

Спасителните средства пристигат
Click to see if image is larger

"Бедстващите" във водата
Click to see if image is larger

Катер 325 на ВМС изважда спасителн плот
Click to see if image is larger

Епизод 3 бе „Спасяване на човек от водата”. При забелязването му бе извикан вертолет AS565MB Panther борд 903 от състава на ВМС с плувец-спасител на борда.

Бедстващия
Click to see if image is larger

Вертолетът огледа мястото на бедствието
Click to see if image is larger

Той приближи мястото където човекът във водата сигнализира с оранжева димка местоположението си, направи заход и подходи на необходимата височина и посока за зависване. Плувецът-спасител се спусна, привърза към себе си бедстващия и го извлече с бордовата лебедка.

Изтегляне от водата
Click to see if image is larger

Почти вече на борда на вертолета
Click to see if image is larger

В епизод 4 бе разигран сценарий за „Отразяване на атака на въздушен противник”. В ролята н атакуващите бяха 2 самолета Су-25К от състава на ВВС. Те подходиха с елемент на изненада – откъм брега на фона на околните високи ридове, с цел маскиране на радарниня си силует. Двойката Су-25К пикира в бойна атака срещу фрегати „Верни”. Последва извеждане, боен завой с вираж и поне още 5-6 подобни атаки, всеки път от различно направление.

Атака от Су-25
Click to see if image is larger

Като пряк очевидец трябва да ви кажа че гледката от нарастващата с бясна скорост черна точка в небето и превръщането им в боен самолет за зрителя на борда е доста стресираща. Представям си ако в всяка атака последваше дъжд от снаряди, бомби, НУРС-ове или управляеми ракети. Трябва да се отбележи че ЗРК Sea Sparrow неизвестно защо реагира с движение едва когато двойката вече отлиташе. И тук ВВС приложиха военна хитрост – извън сценария се появи още един Су-25 „спарка”-а 002 и отново ни подложи на същия стрес от атаки, като в някои от заходите доста понатисна надолу и мина ниско над мачтите на „Верни”.

Sea Sparrow се раздвижи!
Click to see if image is larger

Спарка 002 пак идва!
Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 11:13    Заглавие:  

Фрегата 42 „Верни” продължи пътя си на изток и при излизането от Бургаския залив на хоризонта се появиха сивите силуети на голяма група кораби. Скоро можеха да се различат мощния американски крайцер със система AEGIS Vela Gulf, румънската фрегата (бивша британска тип 22) 222 Regina Maria, както и българските фрегати 11 „Смели” (пр. 1159) и 41 „Дръзки” (проект Е-71) и корвета 13 „Решителни” (пр. 1241.2).

Vela Gulf
Click to see if image is larger

Regina Maria
Click to see if image is larger

Смели
Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Дръзки
Click to see if image is larger

"Решителни"
Click to see if image is larger

Глутница фрегати
Click to see if image is largerТова бе епизод 5 – „Атака на подводница с противоподводни бомби”. Мощните хидроакустични средства на групата бе открила подводницата в залива южно от Созопол, последва команда за унищожаването и с противоподводни бомби. Залпът с РБУ изпълниха „Смели”, „Дръзки” и „Решителни”. Последва смерч от реактивни струим и мощен воден стълб на мястото където се беше скрила подводницата.

Пуск от РБУ на "Дръзки"
Click to see if image is larger

Попадение
Click to see if image is larger

След това фрегата „Верни” пое северен курс за наблюдението на епизод 6 „Доставка на товар на борда на кораб с вертолет”. В него взеха участие фрегата 41 „Дръзки” и вертолет 903 AS565MB Panther.

"Дръзки" окъпана в светлина
Click to see if image is larger

Опушената от пуска на РБУ предна настройка на "Дръзки"
Click to see if image is larger

борд 903 облита фрегагата
Click to see if image is larger

„Дръзки” доближи в успореден курс „Верни”. В това време вертолетът долетя от към брега на Созопол и мина точно над кораба. На борда има система която позволява при маркирането на кораб вертолетът автоматично да направи заход и да застане над него, дори ако той се движи.

Човек за поемането н атовар ана борда на "Дръзки"
Click to see if image is larger

Вертолетът идва!
Click to see if image is larger


При достигане на около 50 зад кърмата на „Дръзки”, вертолетът започна спускането на товара. На задната палуба на „Дръзки” имаше човек който направляваше спускането на товара. Постепенно Panther-ът придвижи товара над палубата и го спусна меко, като втори човек от палубата го хвана с дълга кука и го пое. След кратко приготовление товарът бе обратно даден за вдигате към вертолетът

Подход към фрегатата
Click to see if image is larger

Указания от борда
Click to see if image is larger

Товарът се спуска
Click to see if image is larger

Придвижване към палубата
Click to see if image is larger

Товарът е хванат
Click to see if image is larger

Подготовка на товар за вдигане
Click to see if image is larger

Почти сме готови
Click to see if image is larger

Последната промяна е направена от Dimitar Stavrev на Съб 12 Юли 2014, 13:21; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 12:53    Заглавие:  

Последва рядко красиво изпълнение от страна на екипажа на фрегатата „Дръзки” – отдавана на салют на министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На траверса на остров Св. Иван, северно от Созопол, „Дръзки” подходи на минимално разстояние откъм левия борд на верни „Верни” под звука на военен марш, с целия екипаж строен на палубите, а командването на дясното крило на мостика.

Изненадващата поява на "Дръзки" за салютиране на висшите началници
Click to see if image is larger

Отдаване на почест
Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

След това фрегата с ляв завой на високо скорост направи обратен завой.

Министър Ангел Найденов
Click to see if image is larger

Министър Найденов, който бе изненадан по време на изявлението от този непланиран епизод продължи. Ето какво заяви той:
„Това което наблюдавах днес ми дава основание, вярвам че и на Началникът на отбраната, да дадем една много висока оценка на видяното днес. Става въпрос и за действията на екипажите и на начина по който се отработват отделните епизоди на учението „Бриз 2014”. Реално от 4 юли 25 кораба и въздухоплавателни средства, около 1500 души личен състав отработват различни задачи. Участват в това най-голямо военноморско учение за годината в България кораби и въздухоплавателни средства от 7 чужди държави. Целта му е повишаване на оперативната им съвместимост и създаване на способности и подобряване на взаимодействието между отделни държави от една страна, и от друга между отделните ведомства и организации в България. Не на последно место – „Бриз 2014” е учението по време на което се сертифицира Щаба на българските ВМС. Във всеки един от епизодите има изключителна доза реалност, става въпрос както в тези с потушаването на пожара на борда на кораб, медицинска евакуация, спасяване на хора на море. Всичко това дава възможност да се тренират реално съществуващите планове в държавните администрации, към които за съжаление трябваше да се прибягва през последните седмици при наводненията. Винаги съм повтарял, че в такива учения трябва да има висока доза реализъм. Тази планове се създават не за да трупат прах, а за да се изпълняват при необходимост и всички процедури и средства които трябва да бъдат използвани, трябва да бъдат отчетени и отработени. Имаме основание да сме доволни от способностите които демонстрираха днес българските ВМС и като екипажи и като плавателни средства. Същото се отнася е за вертолетите Panther които днес участваха активно. Надявам всеки от министрите на отбраната, началници на отбраната и командирите на ВМС да допринася за развитието им, за да имаме военноморски сили на които държавата и гражданите на България могат да разчитат”.

Фрегата „Верни” се отправи към мястото на епизод 7 „Отразяване на асиметрични заплахи”. И ако до тук всичко бе що-годе адекватно, тук си пролича една от слабостите на фрегатите Е-71 – липсата на стационарно малокалибрено въоръжение за справяне с такива заплахи. В случай на Sea Sparrow палубата излезе групата за борба с асиметрични заплахи въоръжена с 2 картечници ПК-7,62 mm.

За борба с асиметрични заплахи - като Петка и Анка картечарката
Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Поради съобпажения за сигурност бяха използвани халосни патрони
Click to see if image is larger

Малко по-сериозно оръжие - картечница ДШК
Click to see if image is larger

На двата борда по стълбите, н амалка площадка, към мостика има и 2 картечници ДШК. Те са на станоци изработени в България – временно, но не особено ефективно решение, заради ниската защитеност на разчета и ръчното насочване на оръдието. „Асиметричният” противник се появи изненадващо на фона на брега в района източно от нос Атия (изигран от катер 326), който с пълна скорост маневрирайки се насочи към „Верни”.

Асиметричната заплаха
Click to see if image is larger

Огън по противника
Click to see if image is larger

Гилзи по палубата
Click to see if image is larger

ДШК-то само взе прицел
Click to see if image is larger

Двата разчета с ПК се разположиха на левия борд на „Верни” и откриха огън. За съжаление не чухме „гласа” на ДШК.
Фрегата „Верни” се отправи към мястото за отиграване на последните епизоди от „Бриз 2014. Епизод 8 бе „Унищожаване на морска мина” от водолазен разчет на вмб-ВМС и водолазен катер 323. За съжаление фрегата бе още далеч от мястото, когато прогърмя взрив и бе видян мощен водел стълб. Доста далеч бяхме от следващия епизод 9 „Стоварване на хора и техника на необорудван бряг”, изпълнен от малък военен транспорт 302 „Сириус” (бивша десантна баржа проект 612 „Видра”) и машини Hammer и пехотен взвод от Втора механизирана бригада на Сухопътни войски изпълнен на полигона на база Атия.

Десант
Click to see if image is larger

За съжаление при наличието на едва няколко десантни баржи и ниската им товароносимост трудно може да се говори за бойна способност за стоварвана на войски и техника, по-скоро става въпрос за оказване на хуманитарна помощ на населението в крайбрежните райони. С това епизодите от деня за демонстрации на „Бриз 2014” завърши и фрегата „Верни” се отправи към пристанище Бургас.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 14:18    Заглавие:  

Това даде възможност на командира на фрегата „Верни” кап. II ранг Павлин Петков да слезе при журналистите и да отговори на техните въпроси. Той е бивш командир на фр. 43 „Горди” и бивш старши помощник-командир на фр. 41 „Дръзки”.

Click to see if image is larger

Ето какво заяви той:
„Целта на учението е да осигури възможност на нашите кораби да работят в многонационална среда и съвместно с корабите от страни-членки на Алианса да проверим нашите способности за решаване на задачи от различен характер, военен и невоенен, и да покажем на обществеността че българските ВМС имат отговорности не само извън страната, а и тук, у дома. Моята равносметка показва, че в края на учението екипажът показа максимум от възможностите си за които сме тренирали цяла година. И мога да заявя, че сме готови да изпълним задачите които ни бъдат поставени. С оглед на икономическата обстановка в страната и ограничените средства с които разполагаме, състоянието на фрегата „Верни” е добро. Видяхте днес че корабът е поддържан, няма технически проблеми и е готов да изпълнява мисис и задачи. Разбира се ние бихме искали повече, но засега това което ни дават задоволява най-неотложните ни потребности и ни позволява да поддържаме кораба в изправност”. На въпрос за опита му в реални действия кап. II ранг Павлин Петков заяви че е бил част от мисиите на фрегата 41 „Дръзки” в операцията на ООН край бреговете на Ливан UNIFIL, както и в операцията на НАТО Unified Protector. На въпроса за готовност за предстоящото участие на фрегата „Верни” в операцията на НАТО Active Endeavour в Средиземно море командирът на „Верни” заяви „И ние научихме че сме избрани за това. „Бриз 2014” бе генерална репетиция за екипажа. Смятам че сме готови за задачите в Active Endeavourи няма да посрамим държавата. По отношение на задачите, които ще бъдат изпълнявани, все още няма спусната заповед. Предполагат че ще са задачите присъщи за Active Endeavour. Последното решение на НАТО е тя да премине към информационен характер, става въпрос за запитване на корабите плаващи в Средиземно море, оповестяването им наличието на кораби на НАТО в Средиземно море, като и координатите за свръзка с трафик-центъра на НАТО в Неапол, където могат винаги да подадат информация за необичайно поведение на други съдове в близост до тях. Друга задача в рамките на Active Endeavour е проверка на съмнителни кораби. Държа да подчертая че операцията е небойна, с нисък риск за участниците. Нямаме проблем по отношение на комуникационните средства и тяхната оперативна съвместимост с корали от страни-членки на НАТО. По време на „Бриз 2014” отново проверихме изправността на комуникационната техника. Осъществихме перфектна връзка с американския крайцер, с румънската и италианските фрегати, както и с други участници. Личният състав на кораба е попълнен на 100% според щатовете. Към момента той е 129 души, 15 офицера, 55 старшини и 59 матроса. През 2013 г. към нас се присъединиха 2 млади офицери, току що завършили. Към момента нямаме свободни места за тазгодишни випускници на ВВМУ. Има обаче вероятност някои от тях да бъдат назначени на дублиращи длъжности, за да получат първоначална подготовка като корабни офицери”. На въпрос з а най-тежки епизадпо времена «Бриз 2014», кап. II ранг Павлин Петков отговори „Най-тежкият епизод бе днешното ни плаване с вас журналистите и с официалните гости. За първи път в съвременната историята на българските ВМС боен кораб осигурява ВИП деня на учение. Всичко друго бях тренирал, но това го правя за първи път и чувствахме известен дискомфорт. Надявам се да оцените усилията да ви създадем отлични условия за работа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 14:48    Заглавие:  

На борда на фрегата „Верни” по време на учението „Бриз 2014” имаше и двама практиканти – курсанти от ВВМУ.

курсант-мичман Донко Енев (вляво) и курсант-главен старшина Георги Марков
Click to see if image is larger

Един от тях бе курсант-мичман Донко Енев, от Шабла, V курс във ВВМУ, специалност „Корабоводене”. На въпроса за дейностите на борда на кораба които изпълнява по времена учението курсант-мичман Донко Енев отговори: „Аз бях дубльор на щурмана и му помагах в нанасянето на местоположението на кораба върху картите”. На въпрос доколко това което се изучава във ВВМУ отговаря на практиката отговорът бе „По-голямата част от това което сме изучаваме се покрива в практиката, но има и част която не се покрива и наваксваме със стажовете. „Бриз 2014” е второто му учения като практикант и е доста вълнуващо. До тук имам 3 дни на море”. На въпрос на какъв кораб би искал да започне службата си, курсант-мичман Донко Енев отговори с усмивка „Може би на фрегата. Защо ли? Защото те са най-перспективните кораби в българските ВМС. На тях по-лесно се расте в чин, мисля че тук е най-добре. Проблемът е че няма достатъчно места на корабни длъжности за всички завършващи ВВМУ и конкуренцията е именно за тези места. Разбира се мечтата ни е като всички мои съвипускници да раста в службата и някой ден да стана командир на фрегата”.

Другият практикант на борда на фрегата „Верни” бе курсант-главен старшина Георги Марков, от Разград, IV курс във ВВМУ, специалност „Навигация”. На наш въпрос кое го е накарало да избере морската професия, той отговори така: „Реших че ще интересно и се оказа че наистина е така. В рода ми няма хора свързани с морето, аз съм първия. И аз бях дубльор на щурмана и му помагах в нанасянето на местоположението на кораба върху картите. Другото наблюдавахме какво правят офицерите в различните ситуации. Това ми е трета практика”. По въпроса за дистанцията между изучаваното и практиката, курсант-главен старшина Георги Марков сподели: „В училището се набляга главно на теорията, а тук е чиста практика, малко по-различно е. Разбира се теоретичните знания ни дават базата, на която съм сигурен че бързо ще се впишем в бъдещите ни колективи. Доволен съм от учението, екипажът ни прие добре. Само първия ден бе по-трудно, докато се отпуснем. Получава нужното съдействие, съвети и напътствия от колегите. Ако имаме въпроси, веднага ни отговарят или насочват кого да попитаме”. На въпроса за амбициите след завършването на ВВМУ, курсант-главен старшина Георги Марков отговори с усмивка „Само нагоре”.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Flankerivo
[Admin]


Регистриран на: 19 Апр 2005
Мнения: 10810
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 14:53    Заглавие:  

Какво беше?! ВИП-ове, семинари, презентации, кабинетни учения, срещи на кръглата и квадратната маса, жестока радост, че 5 ръждиви корита могат да плават заедно без колизии помежду им, а и да не забравим - изключително важно е да има "перфектна връзка с американския крайцер" и да има "работа в многонационална среда". Звучи като от CV при кандидатстване за работа. Пореден дрипав позьор, който се взима насериозно, но при равни други "бойни" условия е на 5 минути животец. Карикатура в дантелена рамка. Дано поне попоразбира английски както трябва, в което със сигурност не вярвам! Evil or Very Mad Proud to be hater.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Yahoo Messenger 
S377

Регистриран на: 22 Дек 2011
Мнения: 32

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 15:17    Заглавие:  

Като не ти харесват ръждивите корита, що не вземеш да се бръкнеш за нови?Доста хора във ВМС ще зарадваш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Flankerivo
[Admin]


Регистриран на: 19 Апр 2005
Мнения: 10810
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 15:31    Заглавие:  

Морето не ме влече. За самолети може.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Yahoo Messenger 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 15:56    Заглавие:  

Пост на сянка на борда на труската подводница Dolunay
Click to see if image is larger

Катер 324 в ролята на пристанищен буксир
Click to see if image is larger

Министър Ангел Найдеинв напуска фрегата "Верни"
Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Чукча


Регистриран на: 13 Яну 2010
Мнения: 478

МнениеПуснато на: Съб 12 Юли 2014, 18:02    Заглавие:  

2 въпроса !

1) от кога в българските ВМС основния език не е българския ? Визирам латинските технически текстове.

2) какво значи "асиметрична заплаха" ? И щом има "асиметрични" то кои са "симетричните" заплахи ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 2 [19 Мнения]   Иди на страница: 1, 2 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » Учения на българските ВМС
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0954s ][ Queries: 12 (0.0039s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker